Jak pozbyć się kretów z ogródka? Nieinwazyjne metody

Gleba
Na zewnątrz zrobiło się ciepło, a to oznacza, że nasze ogródki mogą być atakowane przez szkodniki. Szczególnie uciążliwe są krety, mimo że wyglądają na urocze zwierzątka. Nie obgryzają one roślin, ale przez podkopywanie ziemi skutecznie je uszkadzają. Jak walczyć z kretami w naturalny i mało inwazyjny sposób? Oto sprawdzone metody.
fusy z kawy

Czy fusy z kawy mogą być przydatne?

Gleba
Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez filiżanki kawy. Pewnie pierwszą rzeczą o jakiej myślimy rano jest pełna po brzegi filiżanka kawy z dodatkiem cukru i odrobiną mleka, która rozbudza nas samym zapachem.Etapy przygotowania kawy są proste, bierzemy ziarna kawy, mielimy i wsypujemy około dwóch łyżeczek do filiżanki, całość zalewamy wrzątkiem i gotowe! Możemy delektować się wspaniałym smakiem ale co zrobić z fusami, które zostały na dnie? Może by tak wykorzystać je aby użyźnić glebę lub wzmocnić rośliny w mieszkaniu? Otóż tak! Kiedy następnym razem będziesz się delektować kawą, wyrzuć fusy do doniczki zamiast do kosza. Jeśli zastanawiasz się po co, zapoznaj się z naszym artykułem.
ziemia

Jak sprawdzić odczyn gleby przy pomocy octu i sody oczyszczonej?

Gleba
Ziemia to dla ogrodnika dużo więcej, niż tylko przyklejające się do butów błoto. W jego oczach jest to życiodajna gleba, która w przyszłości zrodzi nowe rośliny. Warto tu jednak zauważyć, że nie wszystkie gleby są takie same. Różnią się poziomem pH, który określa, jakie rośliny mogą się na nich rozwijać.
kompost

Jak zrobić kompost?

Chwasty

Robienie i używanie kompostu jest podstawą ogrodnictwa organicznego. Jeśli zależy ci na uprawie ekologicznych warzyw nie ma nic lepszego niż własny kompost.

 

Gotowy kompost jest gęsty, ciemny, kruchy i ma słodki zapach. Zrobiony jest z odpadów ogrodowych i kuchennych, może zawierać w sobie produkty z papieru. Kompost służy do uzdatniania gruntu i nawożenia upraw. Około 40 procent średniej zawartości kosza na śmieci nadaje się do kompostowania w domu.

 

Robienie kompostu jest często uważane za trudne i skomplikowane, jednak wszystko, co musisz zrobić, to zapewnienie odpowiednich składników a resztę zrobi natura. Poniżej znajdziesz trochę wiedzy na temat robienia dobrego kompostu w efektywny sposób.

kawa

Jak wykorzystać kawę w ogrodzie?

Gleba
Kawa to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie. Znany niemal w każdej kulturze i pod każdą szerokością geograficzną. Polacy ją uwielbiają i piją jej bardzo dużo. Rocznie statystyczny Polak wypija nawet 550 filiżanek kawy i jest to najczęściej typowa „zalewajka”, tzn. zmielona kawa zalana wrzątkiem, po której na dnie szklanki pozostają fusy. Takie fusy oczywiście najczęściej wylewamy do zlewu. A szkoda! W dobie recyklingu warto wiedzieć, że fusy po kawie to produkt, który da się jeszcze wielorako wykorzystać. Zarówno fusy z dna szklanki, jak i te, które pozostają na filtrze w ekspresie przelewowym. Przede wszystkim nie wyrzucaj fusów, jeżeli posiadasz ogród. Resztki kawy są bogate w wiele składników mineralnych. Zawierają, między innymi, spore ilości fosforu, potasu, magnezu i miedzi oraz azot, który wolno uwalnia się w miarę rozkładu, przez co kawa działa jak nawóz o przedłużonym działaniu. Jak widać więc, fusy zawierają dużo cennych substancji, które pozytywnie wpłyną na kondycję roślin. Ponadto intensywny i specyficzny zapach kawy będzie skutecznie odpędzał robaki i inne pasożyty roślin. A zatem jak wykorzystać fusy w ogrodzie?
gleba w ogrodzie

Jak sprawdzić odczyn gleby w ogrodzie i jak go zmienić?

Gleba
Rośliny mają różne preferencje co do odczynu podłoża. Czasem okazuje się, że posadzony przez nas krzew, mimo najszczerszych chęci i ciągłych pielęgnacji, nie rośnie tak jak byśmy tego chcieli i wyraźnie się „męczy”. Bardzo często kluczem do sukcesu jest poznanie i w razie konieczności poprawa odczynu gleby. O tym jak tego dokonać, przeczytacie w krótkim tekście poniżej.
ścieżka żwirowa

Żwirowisko w ogrodzie – wady, zalety i zakładanie

Gleba
Różnokolorowy kamień w postaci żwiru czy tłucznia zdobywa coraz większą popularność w ogrodach, szczególnie niewielkich i urządzanych w nowoczesnym stylu. Stosowanie żwiru na rabatach ma swoje wady i zalety, nie w każdym ogrodzie takie rozwiązanie się sprawdzi. Coraz większe zainteresowanie tym materiałem, świadczy jednak, że jest to dobre rozwiązanie, może warto więc o nim pomyśleć?
pokrzywa

Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?

Szkodniki, Choroby, Problemy
Pokrzywa (Urtica) jest rośliną włóknodajną i stosowana była do produkcji tkanin od epoki brązu do początków dwudziestego wieku. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa urere, które oznacza płonąć. Nawiązuje to do włosków zawierających substancje parzące, które u pewnych gatunków są tak toksyczne, że mogą być przyczyną śmierci. Germanie poświęcili ją bogowi płodności, a Słowianie uznawali za roślinę magiczną i odpędzali nią złe duchy. Obecnie używana jest między innymi do produkcji sieci rybackich. Zapaleni wędkarze okładają jej liśćmi złowione ryby, aby nie utraciły świeżości. Przemysłowo wykorzystywana jest do produkcji zielonego barwnika dodawanego do środków spożywczych. Ceniona przez działkowiczów i ekologicznych rolników jako doskonały nawóz i środek ochrony roślin.
nawożenie roślin

Jak nawozić rośliny?

Podstawy Ogrodnictwa
Wśród roślin ozdobnych niewiele jest takich, którym wystarczyłoby nawożenie zastosowane tylko przed siewem czy sadzeniem. Są też takie, dla których dostarczenie w tym okresie całej potrzebnej ilości byłoby szkodliwe ze względu na zbyt duże stężenie, natomiast wprowadzenie jej w 3-4 dawkach daje świetne wyniki. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek pomocnych przy nawożeniu.
produkty użyźniające glebę

3 odpady kuchenne, wzbogacające ziemię

Gleba
Kompostownik to świetny sposób do recyklingu odpadów kuchennych. Dzięki niemu pozbywasz się zbędnych resztek, a otrzymujesz kompost użyźniający glebę. Nie każdy ma możliwość i przestrzeń do prowadzenia kompostownika. Nie zawsze konieczne jest kompostowanie odpadów kuchennych przed dodaniem ich do gleby. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób można użyźnić ziemię bez kompostownika, przy użyciu resztek kuchennych.