Oryginalna panna cotta - prosty przepis

Produkty Mleczne
Panna cotta to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. W dosłownym tłumaczeniu na język polski brzmi on: ugotowana śmietanka, ale w praktyce śmietany się nie gotuje. Mimo że to wysokokaloryczny przysmak, większość z nas go uwielbia. Panna cotta urzeka swoją delikatnością i specyficzną konsystencją. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Podpowiadamy prosty przepis na oryginalną pannę cottę.

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Odżywianie
Oscypki zdecydowanie należą do najpopularniejszych przysmaków góralskich. Kto z nas nie kupuje ich będąc w górach. Jednak oscypek oscypkowi nierówny. Góralskie sery nie tylko różnią się między sobą kształtem, ale przede wszystkim smakiem, sposobem produkcji oraz składnikami, z których zostały przygotowane. Niestety często zdarza się, że nieświadomi klienci dają się nabrać i kupują sery, które jedynie wyglądem przypominają oscypki. Jak zatem rozpoznać prawdziwego oscypka, a jak zwykłą podróbkę? Podpowiadamy.

Serki topione: Czy warto je jeść?

Produkty Mleczne
Serki topione należą dzisiaj do najchętniej kupowanych produktów. Szczególnie lubią je dzieci. Mają ciekawe kształty, przyjemną konsystencję i ławo je zjeść. Poza tym, są tanie, dlatego rodzice chętnie je kupują. To właśnie ich niska cena powinna dać nam do myślenia. Czy pełnowartościowy produkt kosztowałby tak niewiele? Otóż okazuje się, że popularne dzisiaj serki topione mają niewiele wspólnego z oryginalnym topionym serem, który produkowany jest w Szwajcarii. Na pozór są smaczne, ale na pewno nie można zaliczyć ich do grupy zdrowych produktów. Dlaczego? Przekonajmy się.
kakao

Jak zrobić prawdziwe kakao?

Produkty Mleczne
Dni coraz zimniejsze, na dworze szaro i ponuro... Najlepszym lekarstwem na jesienną chandrę będzie pyszne gorące kakao. Podaje przepis na tradycyjne kakao mojego dziadka. Myślę, że będzie Wam smakować.
Domowy przepis na biały ser

Jak zrobić domowy biały ser?

Nabiał
Świeży biały ser podawany na chrupiącej pajdzie chleba …. Czy może istnieć doskonalsze śniadanie? Ser biały można przygotować z mleka krowiego, koziego, owczego. W zależności od tego, jakie mleko wybierzemy, produkt końcowy będzie miał inną nutę smakową. Nie należy używać mleka UHT, ponieważ nie zawiera ono bakterii odpowiedzialnych za proces zsiadania się mleka. Domowy ser smakuje wyśmienicie, a jego jedzenie daje mnóstwo satysfakcji. Warto więc spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
Leczenie cukrzycy

Zaskakująca lista produktów, które pomagają w walce z cukrzycą

Cukrzyca
Z cukrzycą boryka się coraz więcej osób. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest to choroba cywilizacyjna. Często cukrzyca jest następstwem nadwagi, w którą sami się wpędzamy praktykując złe nawyki żywieniowe. Pęd życia, stres, brak wolnego czasu – to najczęstsze wymówki, które mają usprawiedliwić niewłaściwą dietę. A wystarczy odrobina chęci i świadomości, by niekorzystne dla organizmu przyzwyczajenia zastąpić zdrowymi praktykami i w ten prosty sposób znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poniżej prezentujemy listę produktów, które korzystnie wpływają na organizm, a do tego łatwo dostępne i bez trudu można je wprowadzić do codziennej diety.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.
Mrożony jogurt właściwości

5 przyczyn, dla których mrożony jogurt nie jest zdrowy

Produkty Mleczne
Pamiętam szał jaki powstał na punkcie produktów beztłuszczowych. Moja mama ku niezadowoleniu całej rodziny piła odtłuszczone mleko, które było koloru niebieskawego, ponieważ zostało pozbawione tłuszczu. Teraz tłuszcz również jest usuwany z mleka, jednak dodatek cukru, emulgatorów oraz innych składników sprawia, że zachowuje ono ten sam wygląd i smak, co zwykłe pełnotłuste mleko. Metoda usuwania tłuszczu i dodawania cukru została przeniesiona także na inne produkty, w szczególności mrożone jogurty. Wiele kobiet w okresie menopauzy przybiera na wadze mimo tego, że kiedyś nie musiały zwracać uwagi na to co jedzą. Teraz kiedy ich hormony odbijają się na ich sylwetce, może się okazać, że produkty, które miały być zdrowe sprawiają, że dodają im kilogramów. Uważany za zdrową przekąskę mrożony jogurt ma dużą zawartość cukru. Oto 5 zapewnień producentów mrożonych jogurtów.
mozzarella domowej roboty

Jak zrobić mozzarellę?

Produkty Mleczne
Mozzarella kupowana w sklepie to spory wydatek. Zwłaszcza, jeśli wie się jak przyrządzić ją samodzielnie w domu. Takie rozwiązanie jest nie tylko tańsze, ale daje gwarancję co do jakości składników i świeżości samego sera. Co więcej, nie zajmie ci to więcej niż 20 minut. Kuszące prawda? Zapraszam po więcej szczegółów.