Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Odżywianie
Oscypki zdecydowanie należą do najpopularniejszych przysmaków góralskich. Kto z nas nie kupuje ich będąc w górach. Jednak oscypek oscypkowi nierówny. Góralskie sery nie tylko różnią się między sobą kształtem, ale przede wszystkim smakiem, sposobem produkcji oraz składnikami, z których zostały przygotowane. Niestety często zdarza się, że nieświadomi klienci dają się nabrać i kupują sery, które jedynie wyglądem przypominają oscypki. Jak zatem rozpoznać prawdziwego oscypka, a jak zwykłą podróbkę? Podpowiadamy.

Serki topione: Czy warto je jeść?

Produkty Mleczne
Serki topione należą dzisiaj do najchętniej kupowanych produktów. Szczególnie lubią je dzieci. Mają ciekawe kształty, przyjemną konsystencję i ławo je zjeść. Poza tym, są tanie, dlatego rodzice chętnie je kupują. To właśnie ich niska cena powinna dać nam do myślenia. Czy pełnowartościowy produkt kosztowałby tak niewiele? Otóż okazuje się, że popularne dzisiaj serki topione mają niewiele wspólnego z oryginalnym topionym serem, który produkowany jest w Szwajcarii. Na pozór są smaczne, ale na pewno nie można zaliczyć ich do grupy zdrowych produktów. Dlaczego? Przekonajmy się.

Dlaczego warto jeść masło?

Zdrowa Dieta
Masło, choć to jeden z najpopularniejszych i najbardziej naturalnych tłuszczów, w ostatnim czasie jest przedmiotem krytyki wielu dietetyków. Mówi się, że masło podwyższa poziom cholesterolu, sprzyja nadwadze i wcale nie jest naturalne. Większość z tych zarzutów nie znajduje jednak potwierdzenia w faktach. Masło, nawet to kupowane w sklepach, w składzie zawiera przede wszystkim kwaśną śmietankę. Mało znajdziemy w nim chemicznych substancji. Ponadto, to jeden z tłuszczów, które nasz organizm trawi najszybciej. Skrajnie krytyczne opinie na temat masła są zatem bezpodstawne. Co więcej, to produkt, który powinien być nieodłącznym składnikiem naszej diety. Dlaczego warto jeść masło? Tłumaczymy.
kakao

Jak zrobić prawdziwe kakao?

Produkty Mleczne
Dni coraz zimniejsze, na dworze szaro i ponuro... Najlepszym lekarstwem na jesienną chandrę będzie pyszne gorące kakao. Podaje przepis na tradycyjne kakao mojego dziadka. Myślę, że będzie Wam smakować.
mleko kozie

Jakie są właściwości mleka koziego?

Produkty Mleczne
„Pij mleko, będziesz wielki!”, chyba każdy słyszał to popularne hasło reklamowe. Jednak w pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się, czy na pewno? Zatem ile prawdy w tym jest i jakie mleko wybrać? A może warto zastąpić mleko krowie kozim? Nie ulega wątpliwości, że są to pytania, które z niecierpliwością wyczekują odpowiedzi. Poniżej znajdziecie informacje, które odkryją przed wami zalety mleka koziego.
Domowy przepis na biały ser

Jak zrobić domowy biały ser?

Nabiał
Świeży biały ser podawany na chrupiącej pajdzie chleba …. Czy może istnieć doskonalsze śniadanie? Ser biały można przygotować z mleka krowiego, koziego, owczego. W zależności od tego, jakie mleko wybierzemy, produkt końcowy będzie miał inną nutę smakową. Nie należy używać mleka UHT, ponieważ nie zawiera ono bakterii odpowiedzialnych za proces zsiadania się mleka. Domowy ser smakuje wyśmienicie, a jego jedzenie daje mnóstwo satysfakcji. Warto więc spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.
pełna lodówka

Jak układać żywność w lodówce?

Produkty Mleczne
Czasami zdarza się, że żywność trzymana w lodówce bardzo szybko traci swój smak i trwałość. Warzywa zaczynają nam więdnąć i psuć się, mięso szybko przestaje być świeże... Dlaczego się tak dzieje? Określone produkty żywnościowe powinny być trzymane w odpowiednim miejscu, inaczej jedzenie może szybko się psuć. W jaki sposób powinniśmy przechowywać żywność w lodówce?
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
mleko cynamonowe

Jak zrobić mleko cynamonowe?

Nabiał
Cynamon rozgrzewa i poprawia krążenie krwi. Pomaga przezwyciężyć objawy przeziębienia i grypy. Jeżeli masz chronicznie zimne ręce, koniecznie musisz spożywać cynamon. Mleko z cynamonem łagodzi nieprzyjemność ze strony układu pokarmowego. Dowiedz się jak przygotować mleko cynamonowe.