Czym różni się mleko pasteryzowane od uht?

Produkty Mleczne
Mleko jest bogatym źródłem cennych aminokwasów, a także wielu składników mineralnych, przede wszystkim wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Mimo to wokół jego spożywania w ostatnich latach narosło wiele kontrowersji. Część naukowców uważa, że dorośli ludzie nie powinni spożywać zbyt dużo mleka. Okazuje się też, że nie ma żadnych dowodów na to, że przetwory mleczne zmniejszają ryzyko osteoporozy. Mimo to mleko wciąż uznaje się za cenny element zróżnicowanej diety. Warto też wiedzieć, czym różni się mleko pasteryzowane od uht i w jaki sposób przechowywać oba te produkty.

Złote mleko: Co to jest? Jak działa na zdrowie?

Produkty Mleczne
Wiele osób lubi wypić w jesienne i zimowe wieczory kakao czy mleko z miodem, by rozgrzać się i wzmocnić odporność. Jednak coraz popularniejsze staje się także złote mleko, czyli ajurwedyjski napój, który robi furorę w Indiach. Powstaje na bazie kurkumy i mleka, głównie migdałowego lub kokosowego, a wyśmienity smak podkreślają również różnorodne przyprawy. Dzięki zawartości kurkumy złote mleko działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zwalcza też przewlekłe stany zapalne. To doskonałe remedium na infekcje, przeziębienie, ból gardła i kaszel. Ten naturalny antybiotyk ma również zbawienny wpływ na układ trawienny, poprawia pracę jelit i żołądka, a także oczyszcza i regeneruje wątrobę. Może być sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. To również eliksir na obolałe stawy i dolegliwości skórne. Sprawdź, jak przygotować złote mleko i dlaczego warto go pić.

Jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?

Produkty Mleczne
Na świecie jest wiele gatunków sera, które różnią się od siebie smakiem, zapachem i sposobem wyrabiania. Ser to doskonałe źródło wapnia, a także innych cennych składników odżywczych. Jednak przy zakupie tego smacznego produktu powinniśmy uważnie czytać etykiety. Na sklepowych półkach obok prawdziwego sera mogą znajdować się bowiem wyroby seropodobne. Przyciągają bardziej przystępną ceną, a do tego często ich opakowania łudząco przypominają te, w które zapakowany jest prawdziwy ser. Ich zakup może rozczarować, gdyż ich smak i konsystencja pozostawiają wiele do życzenia. W składzie natomiast mają składniki, które nigdy nie powinny znaleźć się w serze: mleko w proszku, skrobię pszenną, łój, soję oraz utwardzony tłuszcz roślinny. Jak więc odróżnić ser od wyrobów seropodobnych? Podpowiadamy.
kakao

Jak zrobić prawdziwe kakao?

Produkty Mleczne
Dni coraz zimniejsze, na dworze szaro i ponuro... Najlepszym lekarstwem na jesienną chandrę będzie pyszne gorące kakao. Podaje przepis na tradycyjne kakao mojego dziadka. Myślę, że będzie Wam smakować.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.
Leczenie cukrzycy

Zaskakująca lista produktów, które pomagają w walce z cukrzycą

Cukrzyca
Z cukrzycą boryka się coraz więcej osób. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest to choroba cywilizacyjna. Często cukrzyca jest następstwem nadwagi, w którą sami się wpędzamy praktykując złe nawyki żywieniowe. Pęd życia, stres, brak wolnego czasu – to najczęstsze wymówki, które mają usprawiedliwić niewłaściwą dietę. A wystarczy odrobina chęci i świadomości, by niekorzystne dla organizmu przyzwyczajenia zastąpić zdrowymi praktykami i w ten prosty sposób znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poniżej prezentujemy listę produktów, które korzystnie wpływają na organizm, a do tego łatwo dostępne i bez trudu można je wprowadzić do codziennej diety.
Masło zastosowanie

14 zaskakujących pomysłów na wykorzystanie masła

Produkty Mleczne
Zdecydowana większość ludzi używa masła tylko do przyrządzania posiłków. Nie wiedzą oni jednak, że produkt ten można stosować na wiele sposobów do zwykłych prac domowych. Z tego też powodu przygotowaliśmy dla was 14 zaskakujących pomysłów na wykorzystanie masła poza kuchnią. Niektóre z tych sztuczek pomogą nam łatwo rozwiązać dość uciążliwe problemy.
Jak zrobić kefir z mleka kokosowego?

Jak zrobić kefir z mleka kokosowego?

Nabiał
Czym jest kefir z mleka kokosowego? Jest to fermentowany napój zawierający mnóstwo probiotyków, a więc niezwykle zdrowy i zalecany osobom stosującym kurację antybiotykową, cierpiącym na problemy żołądkowe i zatrucia pokarmowe. Co ciekawe, przygotowywany jest z mleka kokosowego, a więc nadaje się dla ludzi z nietolerancją laktozy.

Sery pleśniowe: Czy warto je jeść? Wady i zalety

Sery
Sery pleśniowe kojarzone są z wyszukaną i wytworną kuchnią. Ich popularność jednak stale rośnie i nie ogranicza się już tylko do Francji, gdzie najczęściej są produkowane. Ich oryginalny smak i aromat ma coraz więcej fanów, mimo to spora grupa ludzi nie jest jeszcze do nich przekonana. Najczęściej obawiają się tego, że obecna w takich serach pleśń szkodzi zdrowiu. Sprawdźmy, czy jest ona niebezpieczna dla organizmu oraz czy warto spożywać sery pleśniowe. Jakie zalety i wady posiadają?
sposoby na przedłużenie świeżości jedzenia

10 trików, które przedłużą świeżość twojego jedzenia

Techniki gotowania
Czy wiedziałeś, że przeciętny człowiek wyrzuca 25% jedzenia i picia, które kupuje? To niesamowite marnotrawstwo, które oznacza, że jako zbiorowość społeczna nie tylko nie wiemy jak przedłużać świeżość produktów spożywczych, ale że wcale nam na tym nie zależy. Staliśmy się społeczeństwem lubiącym wyrzucać, dla którego ogromna dostępność jedzenia oznacza, że bardzo łatwo można zastąpić coś, co się zepsuło. Jajka się zepsuły? Nie ma problemu! Zwyczajnie skocz do najbliższego sklepu i kup nowe! Taka postawa oznacza jednak, że na dłuższa metę marnotrawimy sporą sumę pieniędzy. Jeśli nie chcesz należeć do tych, którzy wyrzucają 25% swojego jedzenia, zapoznaj się z naszą listą 10 prostych sztuczek, które przedłużą świeżość twoich produktów spożywczych.