Osiem najbardziej uczulających produktów

Alergie
Niestety coraz więcej ludzi cierpi z powodu alergii pokarmowej. Uczulenie na gluten i laktozę to dzisiaj żadna nowość, podobnie jak stosowanie leków antyalergicznych. Według raportu Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej z 2016 roku aż 17 milionów Europejczyków zmaga się z alergią pokarmową, w tym około cztery miliony dzieci. Co więcej, u wielu osób alergia nadal nie jest stwierdzona, gdyż wymaga to przeprowadzenia specjalistycznych i często długotrwałych badań. Alergia pokarmowa jest jednym z najbardziej uciążliwych typów uczuleń. Alergik jest zmuszony unikać produktów, na które często ma ochotę i które są dla niego zdrowe. W przeciwnym razie mogą wystąpić u niego silne reakcje alergiczne, które utrudniają normalne funkcjonowanie. Badania Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej dowodzą, że z roku na rok zwiększa się liczba osób uczulonych na podobne produkty. Osiem tych najpopularniejszych i najbardziej uczulających przedstawiamy poniżej.

Żółte sery: Rodzaje i wartości odżywcze

Odżywianie
Żółty ser to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych elementów jadłospisu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ w naszym kraju produkuje się aż kilkadziesiąt rodzajów żółtego sera. My jednak wciąż jesteśmy wierni kilku: Goudzie, Edamskiemu i Radamerowi. Nie bez powodu nasze mamy i babcie przemycały nam na kanapkach żółty ser. Praktycznie każdy jego rodzaj na długo zapewnia sytość i bogaty jest w cenne dla naszego organizmu wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść żółte sery i jak dobrać odpowiedni rodzaj do swoich potrzeb? Tłumaczymy poniżej.

Dlaczego krowie mleko jest niezastąpione?

Odżywianie
Mimo że mleko krowie to jeden z podstawowych składników diety wielu z nas, a w szczególności jadłospisu dzieci, w ostatnim czasie było mocno atakowane przez niektórych dietetyków. Według ich opinii mleko krowie jest zbyt tłuste, często wywołuje reakcje alergiczne i nie musi być obecne w każdej diecie. Takie zdanie obalają naukowcy z kanadyjskiego St. Michale’s Hospital, którzy twierdzą, że mleko krowie jest najważniejszym składnikiem diety każdego dziecka i dorosłego. Przyczynia się m. in. do prawidłowego rozwoju organizmu, a przede wszystkim do wzrostu ciała. Nietrudno zauważyć, że mleko krowie stało się wyjątkowo kontrowersyjnym napojem w ostatnich kilku latach. Zdecydowana większość specjalistów uważa jednak, że nie warto eliminować go z diety. Dlaczego?
kakao

Jak zrobić prawdziwe kakao?

Produkty Mleczne
Dni coraz zimniejsze, na dworze szaro i ponuro... Najlepszym lekarstwem na jesienną chandrę będzie pyszne gorące kakao. Podaje przepis na tradycyjne kakao mojego dziadka. Myślę, że będzie Wam smakować.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
Domowy przepis na biały ser

Jak zrobić domowy biały ser?

Nabiał
Świeży biały ser podawany na chrupiącej pajdzie chleba …. Czy może istnieć doskonalsze śniadanie? Ser biały można przygotować z mleka krowiego, koziego, owczego. W zależności od tego, jakie mleko wybierzemy, produkt końcowy będzie miał inną nutę smakową. Nie należy używać mleka UHT, ponieważ nie zawiera ono bakterii odpowiedzialnych za proces zsiadania się mleka. Domowy ser smakuje wyśmienicie, a jego jedzenie daje mnóstwo satysfakcji. Warto więc spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.
produkty mleczne

Jak zamrozić jajka, mleko i inne produkty?

Produkty Mleczne
Masz więcej jaj niż możesz zużyć? Co z mlekiem, masłem czy bananami?Zamroź je! Oto przewodnik jak zamrozić część produktów z twojej listy zakupów. Masz nadmiar produktów, nie wyrzucaj. To świetny sposób na oszczędzenie pieniędzy!
mleko kozie

Jakie są właściwości mleka koziego?

Produkty Mleczne
„Pij mleko, będziesz wielki!”, chyba każdy słyszał to popularne hasło reklamowe. Jednak w pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się, czy na pewno? Zatem ile prawdy w tym jest i jakie mleko wybrać? A może warto zastąpić mleko krowie kozim? Nie ulega wątpliwości, że są to pytania, które z niecierpliwością wyczekują odpowiedzi. Poniżej znajdziecie informacje, które odkryją przed wami zalety mleka koziego.
Leczenie cukrzycy

Zaskakująca lista produktów, które pomagają w walce z cukrzycą

Cukrzyca
Z cukrzycą boryka się coraz więcej osób. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest to choroba cywilizacyjna. Często cukrzyca jest następstwem nadwagi, w którą sami się wpędzamy praktykując złe nawyki żywieniowe. Pęd życia, stres, brak wolnego czasu – to najczęstsze wymówki, które mają usprawiedliwić niewłaściwą dietę. A wystarczy odrobina chęci i świadomości, by niekorzystne dla organizmu przyzwyczajenia zastąpić zdrowymi praktykami i w ten prosty sposób znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poniżej prezentujemy listę produktów, które korzystnie wpływają na organizm, a do tego łatwo dostępne i bez trudu można je wprowadzić do codziennej diety.
pełna lodówka

Jak układać żywność w lodówce?

Produkty Mleczne
Czasami zdarza się, że żywność trzymana w lodówce bardzo szybko traci swój smak i trwałość. Warzywa zaczynają nam więdnąć i psuć się, mięso szybko przestaje być świeże... Dlaczego się tak dzieje? Określone produkty żywnościowe powinny być trzymane w odpowiednim miejscu, inaczej jedzenie może szybko się psuć. W jaki sposób powinniśmy przechowywać żywność w lodówce?