Mleko roślinne: Które najlepsze?

Produkty Mleczne
Mleko roślinne wyglądem przypomina klasyczne mleko, ale ma zupełnie inne właściwości. Stanowi apetyczny dodatek do kawy, herbaty czy owsianki. Można go również śmiało wykorzystać jako bazę do koktajli. Miłośnicy kulinariów doceniają go przede wszystkim za to, że perfekcyjnie wzbogaca smak ciast, deserów, naleśników, zup oraz sosów. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej wykorzystać mleko sojowe, migdałowe, kokosowe oraz owsiane.

Sprawdzone sposoby na jajka, mięso i warzywa

Produkty Mleczne
Nie wiesz, jak najlepiej sprawdzić, czy jajko jest świeże albo co zrobić, żeby nie pękło podczas gotowania? Zastanawiasz się, jak sprawić, żeby tłuszcz na patelni nie pryskał albo jaki składnik wykorzystać dodatkowo, żeby panierka nie odpadała, pięknie wyglądała na kotletach i była chrupka w smaku? Zachodzisz w głowę, dlaczego twój rosół, mimo przestrzegania reguł zawartych w przepisie, jest pozbawiony smaku, a pieczeń sucha i bez wyrazu? Nie załamuj rąk, tylko działaj. Nasze babcie i mamy w tych mniej lub bardziej kłopotliwych kuchennych sytuacjach radziły sobie doskonale. Podpowiadamy, po jakie sprytne sposoby sięgały.

Jak zapobiec psuciu się żywności?

Przechowywanie
Bezpośredni wpływ na to, jak długo dany produkt spożywczy będzie nadawał się do spożycia, ma jego skład chemiczny, obecność mikroorganizmów oraz tak zwane czynniki środowiskowe. W przypadku tych ostatnich uwzględnić należy między innymi warunki, w jakich przechowujemy żywność tuż po jej zakupie. Podpowiadamy, jak skutecznie zapobiec psuciu się warzyw i owoców, nabiału, jaj, ryb czy mięsa. Zdradzamy też, dla których produktów spożywczych optymalnym miejscem będzie lodówka, jakich warzyw i owoców lepiej nie przechowywać w bliskim sąsiedztwie i dlaczego jajek czy mięsa nie warto myć przed ich chłodzeniem.
kakao

Jak zrobić prawdziwe kakao?

Produkty Mleczne
Dni coraz zimniejsze, na dworze szaro i ponuro... Najlepszym lekarstwem na jesienną chandrę będzie pyszne gorące kakao. Podaje przepis na tradycyjne kakao mojego dziadka. Myślę, że będzie Wam smakować.
Domowy przepis na biały ser

Jak zrobić domowy biały ser?

Nabiał
Świeży biały ser podawany na chrupiącej pajdzie chleba …. Czy może istnieć doskonalsze śniadanie? Ser biały można przygotować z mleka krowiego, koziego, owczego. W zależności od tego, jakie mleko wybierzemy, produkt końcowy będzie miał inną nutę smakową. Nie należy używać mleka UHT, ponieważ nie zawiera ono bakterii odpowiedzialnych za proces zsiadania się mleka. Domowy ser smakuje wyśmienicie, a jego jedzenie daje mnóstwo satysfakcji. Warto więc spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.
sery

Jakie sery do sałatek?

Sałatki
Uwielbiasz od czasu do czasu przekąsić pyszną i zdrową sałatkę? Ser doskonale wzbogaci jej smak. Oczywiście tylko wówczas, gdy będzie się on dobrze komponował z pozostałymi składnikami dania: źle dobrany ser nie tylko nie przyczyni się do efektu “wow”, ale może nawet popsuć smak sałatki. Podpowiadamy, które sery wybrać i z jakimi składnikami je łączyć, by powstały najsmaczniejsze, pożywne kompozycje!
Leczenie cukrzycy

Zaskakująca lista produktów, które pomagają w walce z cukrzycą

Cukrzyca
Z cukrzycą boryka się coraz więcej osób. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest to choroba cywilizacyjna. Często cukrzyca jest następstwem nadwagi, w którą sami się wpędzamy praktykując złe nawyki żywieniowe. Pęd życia, stres, brak wolnego czasu – to najczęstsze wymówki, które mają usprawiedliwić niewłaściwą dietę. A wystarczy odrobina chęci i świadomości, by niekorzystne dla organizmu przyzwyczajenia zastąpić zdrowymi praktykami i w ten prosty sposób znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poniżej prezentujemy listę produktów, które korzystnie wpływają na organizm, a do tego łatwo dostępne i bez trudu można je wprowadzić do codziennej diety.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.
Jak zrobić kefir z mleka kokosowego?

Jak zrobić kefir z mleka kokosowego?

Nabiał
Czym jest kefir z mleka kokosowego? Jest to fermentowany napój zawierający mnóstwo probiotyków, a więc niezwykle zdrowy i zalecany osobom stosującym kurację antybiotykową, cierpiącym na problemy żołądkowe i zatrucia pokarmowe. Co ciekawe, przygotowywany jest z mleka kokosowego, a więc nadaje się dla ludzi z nietolerancją laktozy.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!