Dziesięć posiłków, których nie powinieneś nigdy jeść

Produkty Mleczne
Jeśli pragniesz przeżyć swoje życie ciesząc się dobrym zdrowiem, ogromne znaczenie ma dieta. Nawet codzienne ćwiczenia nie pomogą utrzymać formy, jeśli nie będziesz zwracać uwagi na spożywane posiłki. Wielu ludzi nie słucha ostrzeżeń, dotyczących niezdrowego odżywiania. Wciąż sięgają po śmieciowe jedzenie, nie zdając sobie sprawy, jakie szkody wyrządza ono w organizmie.

Umiar jest kluczem do zdrowia

Problemem jest głównie to, że skutki niezdrowego odżywiania nie będą odczuwane przez ciebie natychmiastowo. Dopiero po paru latach ujawnione zostaną konsekwencje przyjmowania przez twój organizm złych składników, a wtedy może być już za późno. Jedzenie niezdrowych posiłków przez dłuższy czas może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, a stan twojego organizmu może być fatalny. Smutnym jest też fakt, że przesadzanie ze zdrową żywnością, a nawet picie zbyt dużych ilości wody może wyrządzić ci krzywdę. Pamiętaj, umiar jest kluczem do zdrowia. Miej na uwadze, co jesz oraz jak dużo tego jesz. Samokontrola nie wymaga od ciebie wielkiego wysiłku, a jest ogromną zaletą. Jeśli dalej nie wiesz, gdzie popełniasz błąd, poniżej znajduje się lista potraw, których powinieneś unikać.

Masło czy margaryna: Prawda, o której nie mówi się głośno

Produkty Mleczne
Produkty na bazie masła, wprowadzone do obrotu, zwykle poddawane są różnym rodzajom obróbki i nigdy nie powinno się ich określać jako w pełni zdrowe. Można również usłyszeć, że margaryny są o wiele zdrowsze od masła. Oczywiście jest to nieprawda. Czasami trudno jest odróżnić, który rodzaj masła lub margaryny jest tym właściwym, ponieważ są one do siebie podobne.
picie mleka

Czy dzieci naprawdę powinny pić mleko?

Odżywianie
Od najmłodszych lat rodzice czy dziadkowie kazali nam pić mleko, aby nasze kości były mocne. Mówiono także, że jeśli będziemy pić mleko urośniemy i szybciej staniemy się dorośli. Jednak czasem nie warto wierzyć we wszystko co mówią, ponieważ mleko z kartonu nie oferuje żadnych cennych składników odżywczych, które byłyby potrzebne dziecku w wieku przedszkolnym. Co innego jeśli, dziecko pije mleko prosto od krowy, z naszego własnego gospodarstwa, co w dzisiejszych czasach jest dość rzadkie, gdyż coraz więcej osób pozbywa się zwierząt i woli kupić mleko w sklepie.
kakao

Jak zrobić prawdziwe kakao?

Produkty Mleczne
Dni coraz zimniejsze, na dworze szaro i ponuro... Najlepszym lekarstwem na jesienną chandrę będzie pyszne gorące kakao. Podaje przepis na tradycyjne kakao mojego dziadka. Myślę, że będzie Wam smakować.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
Domowy przepis na biały ser

Jak zrobić domowy biały ser?

Nabiał
Świeży biały ser podawany na chrupiącej pajdzie chleba …. Czy może istnieć doskonalsze śniadanie? Ser biały można przygotować z mleka krowiego, koziego, owczego. W zależności od tego, jakie mleko wybierzemy, produkt końcowy będzie miał inną nutę smakową. Nie należy używać mleka UHT, ponieważ nie zawiera ono bakterii odpowiedzialnych za proces zsiadania się mleka. Domowy ser smakuje wyśmienicie, a jego jedzenie daje mnóstwo satysfakcji. Warto więc spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.
produkty mleczne

Jak zamrozić jajka, mleko i inne produkty?

Produkty Mleczne
Masz więcej jaj niż możesz zużyć? Co z mlekiem, masłem czy bananami?Zamroź je! Oto przewodnik jak zamrozić część produktów z twojej listy zakupów. Masz nadmiar produktów, nie wyrzucaj. To świetny sposób na oszczędzenie pieniędzy!
sposoby na przedłużenie świeżości jedzenia

10 trików, które przedłużą świeżość twojego jedzenia

Techniki gotowania
Czy wiedziałeś, że przeciętny człowiek wyrzuca 25% jedzenia i picia, które kupuje? To niesamowite marnotrawstwo, które oznacza, że jako zbiorowość społeczna nie tylko nie wiemy jak przedłużać świeżość produktów spożywczych, ale że wcale nam na tym nie zależy. Staliśmy się społeczeństwem lubiącym wyrzucać, dla którego ogromna dostępność jedzenia oznacza, że bardzo łatwo można zastąpić coś, co się zepsuło. Jajka się zepsuły? Nie ma problemu! Zwyczajnie skocz do najbliższego sklepu i kup nowe! Taka postawa oznacza jednak, że na dłuższa metę marnotrawimy sporą sumę pieniędzy. Jeśli nie chcesz należeć do tych, którzy wyrzucają 25% swojego jedzenia, zapoznaj się z naszą listą 10 prostych sztuczek, które przedłużą świeżość twoich produktów spożywczych.
mleko kozie

Jakie są właściwości mleka koziego?

Produkty Mleczne
„Pij mleko, będziesz wielki!”, chyba każdy słyszał to popularne hasło reklamowe. Jednak w pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się, czy na pewno? Zatem ile prawdy w tym jest i jakie mleko wybrać? A może warto zastąpić mleko krowie kozim? Nie ulega wątpliwości, że są to pytania, które z niecierpliwością wyczekują odpowiedzi. Poniżej znajdziecie informacje, które odkryją przed wami zalety mleka koziego.
Leczenie cukrzycy

Zaskakująca lista produktów, które pomagają w walce z cukrzycą

Cukrzyca
Z cukrzycą boryka się coraz więcej osób. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest to choroba cywilizacyjna. Często cukrzyca jest następstwem nadwagi, w którą sami się wpędzamy praktykując złe nawyki żywieniowe. Pęd życia, stres, brak wolnego czasu – to najczęstsze wymówki, które mają usprawiedliwić niewłaściwą dietę. A wystarczy odrobina chęci i świadomości, by niekorzystne dla organizmu przyzwyczajenia zastąpić zdrowymi praktykami i w ten prosty sposób znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poniżej prezentujemy listę produktów, które korzystnie wpływają na organizm, a do tego łatwo dostępne i bez trudu można je wprowadzić do codziennej diety.