Jak zrobić domowe mleko migdałowe

Jak zrobić domowe mleko migdałowe

Produkty Mleczne
Jeżeli cierpisz na nietolerancję laktozy lub nie lubisz smaku mleka krowiego to znasz na pewno alternatywy takie jak mleko sojowe, mleko kokosowe lub mleko migdałowe. Jeżeli nie chcesz jednak kupować sklepowych produktów, które pełne są dodatków chemicznych, możesz przygotować takie mleko własnoręcznie w domu. Dokładny przepis i listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej.
Jak zrobić kefir z mleka kokosowego?

Jak zrobić kefir z mleka kokosowego?

Nabiał
Czym jest kefir z mleka kokosowego? Jest to fermentowany napój zawierający mnóstwo probiotyków, a więc niezwykle zdrowy i zalecany osobom stosującym kurację antybiotykową, cierpiącym na problemy żołądkowe i zatrucia pokarmowe. Co ciekawe, przygotowywany jest z mleka kokosowego, a więc nadaje się dla ludzi z nietolerancją laktozy.
Jak zrobić domowe masło

Jak zrobić domowe masło

Inne zdrowe przepisy
Masło jest tłuszczem, który od lat znajduje się w naszej diecie. Dodawane do kanapek, w trakcie gotowania obiadów czy przygotowywania sosów. Jego wspaniały i subtelny smak przyda się również podczas przygotowywania wypieków czy innych deserów. Jednak jakość masła sprzedawanego w sklepach nie jest tak wysoka jak domowego, przygotowywanego przez nasze babcie. Jeżeli chcesz spróbować przygotować własne domowe masło, to mamy dla ciebie prosty przepis.
sery

Jakie sery do sałatek?

Sałatki
Uwielbiasz od czasu do czasu przekąsić pyszną i zdrową sałatkę? Ser doskonale wzbogaci jej smak. Oczywiście tylko wówczas, gdy będzie się on dobrze komponował z pozostałymi składnikami dania: źle dobrany ser nie tylko nie przyczyni się do efektu “wow”, ale może nawet popsuć smak sałatki. Podpowiadamy, które sery wybrać i z jakimi składnikami je łączyć, by powstały najsmaczniejsze, pożywne kompozycje!

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Produkty Mleczne
Jak umieścić jedzenie w lodówce, aby na długo utrzymać jej świeżość oraz nie zmienić jej właściwości? Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.
mleko

Jak przechowywać mleko?

Produkty Mleczne
Mleko w szczególny sposób jest narażone na różnego rodzaju zanieczyszczenia. O czystości mleka decyduje pierwszy etap cyklu produkcyjnego, czyli dojenie. Dojarka elektryczna ogranicza w pewnym stopniu procent zanieczyszczenia. Poniżej podajemy informacje dotyczące przechowywania mleka od udoju do konsumpcji.
Masło i margaryna

Masło czy margaryna : Co jest zdrowsze?

Produkty Mleczne
Debaty na temat tego jakiego tłuszczu używać, trwają od dawna. Większość żywieniowców twierdzi, że masło jest zdrowsze pod warunkiem, że nie będziemy go spożywać w nadmiernych ilościach. Choć oba produkty zawierają podobną ilość tłuszczu bo ok. 81% w 100g, margaryna w ogólnej klasyfikacji przegrywa, gdyż zawiera wiele dodatkowych substancji, które zmieniają jej kolor z szarej nieapetycznej papki w złocisty produkt.
mozzarella domowej roboty

Jak zrobić mozzarellę?

Produkty Mleczne
Mozzarella kupowana w sklepie to spory wydatek. Zwłaszcza, jeśli wie się jak przyrządzić ją samodzielnie w domu. Takie rozwiązanie jest nie tylko tańsze, ale daje gwarancję co do jakości składników i świeżości samego sera. Co więcej, nie zajmie ci to więcej niż 20 minut. Kuszące prawda? Zapraszam po więcej szczegółów.
mleko kozie

Jakie są właściwości mleka koziego?

Produkty Mleczne
„Pij mleko, będziesz wielki!”, chyba każdy słyszał to popularne hasło reklamowe. Jednak w pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się, czy na pewno? Zatem ile prawdy w tym jest i jakie mleko wybrać? A może warto zastąpić mleko krowie kozim? Nie ulega wątpliwości, że są to pytania, które z niecierpliwością wyczekują odpowiedzi. Poniżej znajdziecie informacje, które odkryją przed wami zalety mleka koziego.
Masło czosnkowe

5 przepisów na masła smakowe

Przepisy na chleb
Artykuł przedstawia kilka prostych przepisów na smaczne masła smakowe, idealne do kanapek oraz innych potraw. Świetnie nadają się do zamrożenia i późniejszego nadziewania np. mięs, czy pieczywa. Wszystkie przepisy bazują na podobnych czynnościach. Masło należy ucierać mikserem, aż do uzyskania możliwie "puszystej" masy maślanej. Dopiero tak przygotowaną podstawę możemy łączyć z kolejnymi składnikami, zależnie od wybranego smaku masła.