Co warto wiedzieć o mleku w proszku?

Nabiał
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mleko w proszku było produktem niezwykle pożądanym. Wykorzystywano je nie tylko do karmienia niemowląt, ale także do przygotowywania deserów – bez niego nie mógł powstać znany w PRL-u tzw. blok czekoladowy. Obecnie mleko w proszku stosowane jest w przemyśle spożywczym. Opinie o tym produkcie są podzielone: niektórzy je zachwalają, inni unikają. Co warto o nim wiedzieć? Czym różni się od zwykłego krowiego mleka? Sprawdźmy.

Produkty o najdłuższej przydatności do spożycia

Produkty Zbożowe
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych na całym świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności. Niestety, wielu z nas ma nawyk kupowania niepotrzebnej ilości jedzenia, która, przechowywana w nieodpowiednich warunkach, szybko się psuje. Poza tym często mamy tendencję do robienia zapasów, które w domowych spiżarniach mogą przeleżeć wiele lat. Jednak w pierwszej kolejności sięgamy po produkty kupione stosunkowo niedawno, a te, które zgromadziliśmy wcześniej, już przeterminowane, trafiają do kosza. Okazuje się, że niektóre artykuły spożywcze są trwałe przez kilka lat. Które produkty mają najdłuższe terminy przydatności do spożycia? Przekonajmy się.

Sery pleśniowe: Czy warto je jeść? Wady i zalety

Sery
Sery pleśniowe kojarzone są z wyszukaną i wytworną kuchnią. Ich popularność jednak stale rośnie i nie ogranicza się już tylko do Francji, gdzie najczęściej są produkowane. Ich oryginalny smak i aromat ma coraz więcej fanów, mimo to spora grupa ludzi nie jest jeszcze do nich przekonana. Najczęściej obawiają się tego, że obecna w takich serach pleśń szkodzi zdrowiu. Sprawdźmy, czy jest ona niebezpieczna dla organizmu oraz czy warto spożywać sery pleśniowe. Jakie zalety i wady posiadają?
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.
Masło zastosowanie

14 zaskakujących pomysłów na wykorzystanie masła

Produkty Mleczne
Zdecydowana większość ludzi używa masła tylko do przyrządzania posiłków. Nie wiedzą oni jednak, że produkt ten można stosować na wiele sposobów do zwykłych prac domowych. Z tego też powodu przygotowaliśmy dla was 14 zaskakujących pomysłów na wykorzystanie masła poza kuchnią. Niektóre z tych sztuczek pomogą nam łatwo rozwiązać dość uciążliwe problemy.
Mrożony jogurt właściwości

5 przyczyn, dla których mrożony jogurt nie jest zdrowy

Produkty Mleczne
Pamiętam szał jaki powstał na punkcie produktów beztłuszczowych. Moja mama ku niezadowoleniu całej rodziny piła odtłuszczone mleko, które było koloru niebieskawego, ponieważ zostało pozbawione tłuszczu. Teraz tłuszcz również jest usuwany z mleka, jednak dodatek cukru, emulgatorów oraz innych składników sprawia, że zachowuje ono ten sam wygląd i smak, co zwykłe pełnotłuste mleko. Metoda usuwania tłuszczu i dodawania cukru została przeniesiona także na inne produkty, w szczególności mrożone jogurty. Wiele kobiet w okresie menopauzy przybiera na wadze mimo tego, że kiedyś nie musiały zwracać uwagi na to co jedzą. Teraz kiedy ich hormony odbijają się na ich sylwetce, może się okazać, że produkty, które miały być zdrowe sprawiają, że dodają im kilogramów. Uważany za zdrową przekąskę mrożony jogurt ma dużą zawartość cukru. Oto 5 zapewnień producentów mrożonych jogurtów.
kakao

Jak zrobić prawdziwe kakao?

Produkty Mleczne
Dni coraz zimniejsze, na dworze szaro i ponuro... Najlepszym lekarstwem na jesienną chandrę będzie pyszne gorące kakao. Podaje przepis na tradycyjne kakao mojego dziadka. Myślę, że będzie Wam smakować.
Leczenie cukrzycy

Zaskakująca lista produktów, które pomagają w walce z cukrzycą

Cukrzyca
Z cukrzycą boryka się coraz więcej osób. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest to choroba cywilizacyjna. Często cukrzyca jest następstwem nadwagi, w którą sami się wpędzamy praktykując złe nawyki żywieniowe. Pęd życia, stres, brak wolnego czasu – to najczęstsze wymówki, które mają usprawiedliwić niewłaściwą dietę. A wystarczy odrobina chęci i świadomości, by niekorzystne dla organizmu przyzwyczajenia zastąpić zdrowymi praktykami i w ten prosty sposób znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poniżej prezentujemy listę produktów, które korzystnie wpływają na organizm, a do tego łatwo dostępne i bez trudu można je wprowadzić do codziennej diety.
sery

Jakie sery do sałatek?

Sałatki
Uwielbiasz od czasu do czasu przekąsić pyszną i zdrową sałatkę? Ser doskonale wzbogaci jej smak. Oczywiście tylko wówczas, gdy będzie się on dobrze komponował z pozostałymi składnikami dania: źle dobrany ser nie tylko nie przyczyni się do efektu “wow”, ale może nawet popsuć smak sałatki. Podpowiadamy, które sery wybrać i z jakimi składnikami je łączyć, by powstały najsmaczniejsze, pożywne kompozycje!
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!