Czym grozi zbyt duża ilość chleba w diecie? Jak go jeść, aby nie szkodził?

Zdrowe Odżywianie
W diecie wielu Polaków stale króluje pieczywo, które chętnie spożywane jest na śniadanie, kolację, czy nawet na obiad – do zupy lub do drugiego dania. Pyszny, świeży chleb to idealny wybór na szybkie zaspokojenie głodu i dostarczenie sobie energii. Sięgamy także po niego między posiłkami, nie zdając sobie często sprawy, jakich wartości nam dostarcza i czy służy on naszemu zdrowiu. W ostatnim czasie mówi się, że powinno się całkowicie zrezygnować z chleba, gdyż sprzyja tyciu i działa prozapalnie. Niektórzy jednak uważają, że pieczywo dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych i błonnika. Jak jest naprawdę? Czy chleb jest zdrowy, czy szkodliwy? Jak wpływa na nas spożywanie dużej ilości chleba? Sprawdźmy.

Dlaczego warto sięgnąć po czarny ryż?

Produkty Zbożowe
Ryż najczęściej kojarzony jest z kuchnią azjatycką. Zboże to jest podstawą diety wielu mieszkańców globu. Najpopularniejszą odmianę, czyli białą, można kupić w każdym sklepie. Istnieją również inne, mniej znane gatunki, takie jak ryż brązowy czy jaśminowy. Najmniej popularny jest ryż czarny, który nawet w Państwie Środka był zarezerwowany tylko dla cesarza, stąd szybko uzyskał miano "ryżu zakazanego". Warto po niego sięgnąć, ponieważ ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Do czego można wykorzystać czarny ryż? Jak uzyskać z niego bezglutenową mąkę? Przekonajmy się.

Nietypowe zastosowania ryżu

Produkty Zbożowe
Choć ryż najbardziej popularny jest w krajach azjatyckich, od dawna chętnie sięgamy po niego także i w Polsce. Często wykorzystujemy go do przygotowywania dań, takich jak np. gołąbki, czy serwujemy go w połączeniu z różnymi sosami. Jedzenie ryżu ma sporo zalet: to bogate źródło błonnika, węglowodanów oraz witamin. Zawiera niewiele tłuszczu, za to dostarcza solidną dawkę energii. Najczęściej po ryż sięgają osoby, które borykają się np. z uczuleniem na gluten albo dbają o szczupłą sylwetkę, gdyż posiada niewiele kalorii. Ryż może z powodzeniem przydać się w domowych porządkach. Jak go wykorzystać? Jakie ma nietypowe zastosowania? Przekonajmy się.
Owsianka

5 korzyści regularnego jedzenia owsianki

Diety
W owsiance można zakochać się od pierwszego posiłku. Jest to ciepła, wypełniona pożywnym ziarnem potrawa, którą w dodatku bardzo łatwo przygotować. Być może zastanawialiście się kiedyś, jaka jest różnica między płatkami owsianymi a owsem ciętym? Płatki przed zapakowaniem są gotowane na parze i odpowiednio spłaszczane. Natomiast owies cięty to po prostu zwykły owiec, pocięty na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Otrzymany produkt, niezależnie od sposobu przygotowania, pozostaje pełnoziarnisty. Dzięki temu możesz spokojnie wybrać wersję, którą najbardziej ci smakuje - obie są równie zdrowe. Codzienne jedzenie owsianki pociąga za sobą pewne konsekwencje dla twojego życia. Poznaj najważniejsze z nich:
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.

Biała mąka a zdrowie

Biała mąka a zdrowie - 4 szokujące fakty

Zdrowe Odżywianie
Mąka powstaje w efekcie mielenia ziaren zbóż na proszek. Dzięki temu możliwe jest szersze ich zastosowanie – choćby do wypieków i innych produktów. Jednak, przy produkcji białej mąki pszennej nie całe ziarno jest wykorzystywane. Przed zmieleniem usuwana jest jego zewnętrzna osłonka, zwana otrębem, która zawiera większość substancji odżywczych ziarna i błonnik. Mąka, która powstaje z mielenia takiego ziarna jest pozbawiona substancji odżywczych. Szklanka białej mąki pszennej, pod względem właściwości odżywczych, jest podobna do szklanki cukru, z tą różnicą, że mąka zawiera gluten, składnik szkodliwy dla osób chorujących na celiakię i nietolerancję glutenu. Regularne spożywanie białej mąki pszennej może wywoływać cukrzycę, otyłość, niedożywienie i inne problemy zdrowotne.
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
mąka

Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?

Produkty Zbożowe
Dawniej nasze prababcie wszystkie produkty spożywcze trzymały w spiżarniach. Zastanawiasz się, jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie produktów mącznych, kasz, płatków owsianych itp.? Mąka należy do tych produktów, które bardzo szybko się psują, szczególnie mąka razowa. Produkt ten bardzo łatwo wchłania wilgoć oraz obce zapachy. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać mąkę i produkty mączne, by zachowały swoją świeżość na dłużnej.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
odmiany ryżu

Jaki ryż do czego?

Produkty Zbożowe
Na świecie uprawia się ok. 40 tys. odmian ryżu. Na szczęście, stojąc przed sklepową półką, nie musimy wybierać spośród tak dużej liczby. Chociaż i tak producenci oferują nam sporo rodzajów. Poczynając od tych najbardziej popularnych odmian, a więc długoziarnistego (long grain), parboiled i brązowego, a kończąc na… jaśminowym czy dzikim. Który z nich najlepiej dodaje się do mięs, a który do risotto i sałatek? Poczytajcie!