Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?

Produkty Zbożowe
Pęczak uznawany jest za produkt odpadowy i najgorszy rodzaj kaszy jęczmiennej. Tymczasem jest wprost przeciwnie – to najbogatsze źródło cennych witamin i minerałów, a także błonnika. Pęczak jest niezastąpionym produktem dla osób odchudzających się, zestresowanych i przemęczonych. Jego regularne spożywanie świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, a także trawienny. Pęczak jest prosty w przygotowaniu i z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż, na jego bazie przygotujesz smaczny farsz do pierogów i gołąbków. Sprawdź, co zawiera ta niedoceniana kasza i jak używać jej na co dzień w kuchni.

Orkisz: Najzdrowsze ze wszystkich zbóż?

Produkty Zbożowe
Orkisz to odmiana pszenicy, która po wielu latach powraca do łask za sprawą zwolenników zdrowego odżywiania. Zboże uważa się bowiem za zdrowsze, bo nigdy nie było poddawane modyfikacjom genetycznym. Orkisz zawiera także więcej białka niż klasyczna pszenica, jest bogaty w błonnik i wykazuje wiele cennych dla zdrowia właściwości. Dobrze wpływa na układ sercowy, pokarmowy i trawienny, a nawet hormonalny. Stymuluje również układ odpornościowy i jest polecany cukrzykom, a także osobom na diecie. Nie bez przyczyny nazywany jest złotem naszych przodków. Jakie są największe zalety orkiszu i dlaczego warto stosować go w codziennej diecie?

Skrobia kukurydziana: Właściwości i zastosowania

Produkty Zbożowe
Skrobia kukurydziana to produkt, który zdecydowanie warto mieć w domu. Pozyskuje się ją z pręcików kolb kukurydzy i dlatego często jest mylona z mąką kukurydzianą. Większość osób kojarzy skrobię z naturalnym zagęszczaczem do zup i sosów, ale ta niepozorna substancja posiada wiele innych ciekawych zastosowań. Pomoże nam w porządkach, dobroczynnie wpłynie na urodę i złagodzi swędzenie po ukąszeniu owadów. Sprawdź, co zawiera skrobia i jak z niej korzystać.
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Owsianka

5 korzyści regularnego jedzenia owsianki

Diety
W owsiance można zakochać się od pierwszego posiłku. Jest to ciepła, wypełniona pożywnym ziarnem potrawa, którą w dodatku bardzo łatwo przygotować. Być może zastanawialiście się kiedyś, jaka jest różnica między płatkami owsianymi a owsem ciętym? Płatki przed zapakowaniem są gotowane na parze i odpowiednio spłaszczane. Natomiast owies cięty to po prostu zwykły owiec, pocięty na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Otrzymany produkt, niezależnie od sposobu przygotowania, pozostaje pełnoziarnisty. Dzięki temu możesz spokojnie wybrać wersję, którą najbardziej ci smakuje - obie są równie zdrowe. Codzienne jedzenie owsianki pociąga za sobą pewne konsekwencje dla twojego życia. Poznaj najważniejsze z nich:
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.

Biała mąka a zdrowie

Biała mąka a zdrowie - 4 szokujące fakty

Zdrowe Odżywianie
Mąka powstaje w efekcie mielenia ziaren zbóż na proszek. Dzięki temu możliwe jest szersze ich zastosowanie – choćby do wypieków i innych produktów. Jednak, przy produkcji białej mąki pszennej nie całe ziarno jest wykorzystywane. Przed zmieleniem usuwana jest jego zewnętrzna osłonka, zwana otrębem, która zawiera większość substancji odżywczych ziarna i błonnik. Mąka, która powstaje z mielenia takiego ziarna jest pozbawiona substancji odżywczych. Szklanka białej mąki pszennej, pod względem właściwości odżywczych, jest podobna do szklanki cukru, z tą różnicą, że mąka zawiera gluten, składnik szkodliwy dla osób chorujących na celiakię i nietolerancję glutenu. Regularne spożywanie białej mąki pszennej może wywoływać cukrzycę, otyłość, niedożywienie i inne problemy zdrowotne.
kuskus z warzywami

Jak zrobić kuskus z warzywami?

Proste przepisy
Kuskus to bardzo zdrowa kasza. Bardzo lekka, a zarazem sycąca. Świetna na upalne dni, ale też i jako lekki obiad czy lunch. Jest stosowana jako dodatek do mięs, warzyw, składnik sałatek czy różnego rodzaju wypieków. Poniżej znajdziecie przepis na kuskus z zapiekanymi warzywami. Danie lekkie, szybkie, zdrowe i niezwykle pyszne. Jeśli tylko chcesz możesz je urozmaicić dodając na przykład podsmażonego kurczaka.
mąka

Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?

Produkty Zbożowe
Dawniej nasze prababcie wszystkie produkty spożywcze trzymały w spiżarniach. Zastanawiasz się, jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie produktów mącznych, kasz, płatków owsianych itp.? Mąka należy do tych produktów, które bardzo szybko się psują, szczególnie mąka razowa. Produkt ten bardzo łatwo wchłania wilgoć oraz obce zapachy. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać mąkę i produkty mączne, by zachowały swoją świeżość na dłużnej.