Jak zapobiec psuciu się żywności?

Przechowywanie
Bezpośredni wpływ na to, jak długo dany produkt spożywczy będzie nadawał się do spożycia, ma jego skład chemiczny, obecność mikroorganizmów oraz tak zwane czynniki środowiskowe. W przypadku tych ostatnich uwzględnić należy między innymi warunki, w jakich przechowujemy żywność tuż po jej zakupie. Podpowiadamy, jak skutecznie zapobiec psuciu się warzyw i owoców, nabiału, jaj, ryb czy mięsa. Zdradzamy też, dla których produktów spożywczych optymalnym miejscem będzie lodówka, jakich warzyw i owoców lepiej nie przechowywać w bliskim sąsiedztwie i dlaczego jajek czy mięsa nie warto myć przed ich chłodzeniem.

Jak wykorzystać stare pieczywo?

Produkty Zbożowe
Chleb i bułki szybko czerstwieją, szczególnie gdy nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Efekt? Połowa bochenka chleba lub ulubione bułki po dwóch dniach nie nadają się do jedzenia. Pamiętajmy jednak, że takie pieczywo nie musi lądować w koszu. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, które wybrać.

Sos sojowy: Czy warto go jeść?

Sosy i Dipy
Kuchnia azjatycka jest coraz bardziej popularna. Nawet my, Polacy, przekonaliśmy się do jedzenia i przyrządzania azjatyckich przysmaków. Jednym z kluczowych składników tych potraw jest sos sojowy. Jego ciemny kolor, aromatyczny zapach i bardzo specyficzny smak pozwalają nam poczuć klimat kultury azjatyckiej. Obecnie na rynku spotkamy wiele rodzajów sosów sojowych, które różnią się od siebie nie tylko ceną, ale i składem. Podpowiadamy, jak nie dać się nabrać tanim podróbkom i wybrać dobrej jakości sos sojowy.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.

Owsianka

5 korzyści regularnego jedzenia owsianki

Diety
W owsiance można zakochać się od pierwszego posiłku. Jest to ciepła, wypełniona pożywnym ziarnem potrawa, którą w dodatku bardzo łatwo przygotować. Być może zastanawialiście się kiedyś, jaka jest różnica między płatkami owsianymi a owsem ciętym? Płatki przed zapakowaniem są gotowane na parze i odpowiednio spłaszczane. Natomiast owies cięty to po prostu zwykły owiec, pocięty na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Otrzymany produkt, niezależnie od sposobu przygotowania, pozostaje pełnoziarnisty. Dzięki temu możesz spokojnie wybrać wersję, którą najbardziej ci smakuje - obie są równie zdrowe. Codzienne jedzenie owsianki pociąga za sobą pewne konsekwencje dla twojego życia. Poznaj najważniejsze z nich:
Biała mąka a zdrowie

Biała mąka a zdrowie - 4 szokujące fakty

Zdrowe Odżywianie
Mąka powstaje w efekcie mielenia ziaren zbóż na proszek. Dzięki temu możliwe jest szersze ich zastosowanie – choćby do wypieków i innych produktów. Jednak, przy produkcji białej mąki pszennej nie całe ziarno jest wykorzystywane. Przed zmieleniem usuwana jest jego zewnętrzna osłonka, zwana otrębem, która zawiera większość substancji odżywczych ziarna i błonnik. Mąka, która powstaje z mielenia takiego ziarna jest pozbawiona substancji odżywczych. Szklanka białej mąki pszennej, pod względem właściwości odżywczych, jest podobna do szklanki cukru, z tą różnicą, że mąka zawiera gluten, składnik szkodliwy dla osób chorujących na celiakię i nietolerancję glutenu. Regularne spożywanie białej mąki pszennej może wywoływać cukrzycę, otyłość, niedożywienie i inne problemy zdrowotne.
Kamut właściwości

Kamut - właściwości zdrowotne

Produkty Zbożowe
Kamut jest rynkową nazwą specjalnej odmiany pszenicy zwanej khorasan. Jest on, podobnie jak zdecydowanie lepiej znana quinoa (komosa ryżowa), stałym składnikiem irańskiej diety od wielu wieków. Nazywany jest również zbożem faraonów, ponieważ archeolodzy często odkrywali go w starożytnych egipskich grobowcach. Kamut jest dużo zdrowszy od popularnej pszenicy. Do krajów cywilizacji zachodniej trafił dzięki żołnierzowi armii USA, który wysłał kilka ziaren swojemu ojcu za pośrednictwem poczty lotniczej. Wszyscy jesteśmy mu za to wdzięczni! Kamut to zboże, które przynosi nam wyjątkowo wiele korzyści. Zawiera około 30% więcej białka niż pszenica oraz pokaźne ilości kwasów tłuszczowych. Może być spożywany nawet przez ludzi, którzy są uczuleni na pszenicę. Dzięki swojemu specyficznemu, smakowi szybko stało się ono popularnym dodatkiem do letnich sałatek. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej o tym niesamowitym zbożu wystarczy, że zerkniesz poniżej. Przygotowaliśmy dla was listę 10 głównych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia kamutu.
mąka

Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?

Produkty Zbożowe
Dawniej nasze prababcie wszystkie produkty spożywcze trzymały w spiżarniach. Zastanawiasz się, jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie produktów mącznych, kasz, płatków owsianych itp.? Mąka należy do tych produktów, które bardzo szybko się psują, szczególnie mąka razowa. Produkt ten bardzo łatwo wchłania wilgoć oraz obce zapachy. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać mąkę i produkty mączne, by zachowały swoją świeżość na dłużnej.