Otręby: Świetnie działają na jelita i wspierają odchudzanie

Produkty Zbożowe
W czasach, gdy piękny wygląd i bycie "fit" stanowi jeden z największych walorów, zapomniane nieco otręby zyskały drugą młodość. W sumie trudno się temu trendowi dziwić, gdyż zalet posiadają bez liku. Solidna porcja zawartego w nich błonnika pochodzenia roślinnego sprawia, że fantastycznie wpływają na pracę jelit, zapewniają na długo uczucie sytości, a tym samym są jednym z najbardziej pożądanych produktów w dietach odchudzających. Poza tym wspierają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej, regulują poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu i - jak wskazują eksperci - minimalizują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z jakich jeszcze powodów warto włączyć otręby do codziennego jadłospisu? Jaki składnik sprawia, że fantastycznie podkręcają metabolizm? Dlaczego nie wolno przesadzić z ich ilością w diecie? Podpowiadamy.

Zdrowe zamienniki pieczywa

Dla diabetyków
Kanapki na bazie pieczywa są najszybszym posiłkiem, jaki możemy przygotować. To popularna propozycja śniadań, podwieczorków i kolacji, ale też przekąsek spożywanych w pracy czy szkole. W efekcie jemy zbyt dużo pieczywa i łatwiej tyjemy, zwłaszcza jeśli preferujemy pszenny chleb czy bułki. Tymczasem w prosty sposób możemy nie tylko urozmaicić codzienną dietę, ale też odżywiać się zdrowiej – ograniczyć liczbę spożywanych kalorii i uniknąć gwałtownych skoków glukozy we krwi, które obciążają trzustkę. Zamienniki pieczywa są szczególnie polecane diabetykom, osobom z nietolerancją glutenu, a także wszystkim zmagającym się z nadwagą i otyłością.

Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?

Produkty Zbożowe
Pęczak uznawany jest za produkt odpadowy i najgorszy rodzaj kaszy jęczmiennej. Tymczasem jest wprost przeciwnie – to najbogatsze źródło cennych witamin i minerałów, a także błonnika. Pęczak jest niezastąpionym produktem dla osób odchudzających się, zestresowanych i przemęczonych. Jego regularne spożywanie świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, a także trawienny. Pęczak jest prosty w przygotowaniu i z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż, na jego bazie przygotujesz smaczny farsz do pierogów i gołąbków. Sprawdź, co zawiera ta niedoceniana kasza i jak używać jej na co dzień w kuchni.
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Owsianka

5 korzyści regularnego jedzenia owsianki

Diety
W owsiance można zakochać się od pierwszego posiłku. Jest to ciepła, wypełniona pożywnym ziarnem potrawa, którą w dodatku bardzo łatwo przygotować. Być może zastanawialiście się kiedyś, jaka jest różnica między płatkami owsianymi a owsem ciętym? Płatki przed zapakowaniem są gotowane na parze i odpowiednio spłaszczane. Natomiast owies cięty to po prostu zwykły owiec, pocięty na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Otrzymany produkt, niezależnie od sposobu przygotowania, pozostaje pełnoziarnisty. Dzięki temu możesz spokojnie wybrać wersję, którą najbardziej ci smakuje - obie są równie zdrowe. Codzienne jedzenie owsianki pociąga za sobą pewne konsekwencje dla twojego życia. Poznaj najważniejsze z nich:
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
Biała mąka a zdrowie

Biała mąka a zdrowie - 4 szokujące fakty

Zdrowe Odżywianie
Mąka powstaje w efekcie mielenia ziaren zbóż na proszek. Dzięki temu możliwe jest szersze ich zastosowanie – choćby do wypieków i innych produktów. Jednak, przy produkcji białej mąki pszennej nie całe ziarno jest wykorzystywane. Przed zmieleniem usuwana jest jego zewnętrzna osłonka, zwana otrębem, która zawiera większość substancji odżywczych ziarna i błonnik. Mąka, która powstaje z mielenia takiego ziarna jest pozbawiona substancji odżywczych. Szklanka białej mąki pszennej, pod względem właściwości odżywczych, jest podobna do szklanki cukru, z tą różnicą, że mąka zawiera gluten, składnik szkodliwy dla osób chorujących na celiakię i nietolerancję glutenu. Regularne spożywanie białej mąki pszennej może wywoływać cukrzycę, otyłość, niedożywienie i inne problemy zdrowotne.
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.

Chleb esseński właściwości

Chleb esseński - właściwości zdrowotne

Produkty Zbożowe
Chleb esseński, czasami nazywany chlebem Ezechiela, uznawany jest dziś za bardzo prymitywny. Powstaje on ze skiełkowanego ziarna. Chleb ten trzeba wypiekać w niskiej temperaturze lub nawet spożywać na surowo. Praktycznie w całości składa się naturalnych, nieprzetworzonych składników. Udało mi się was już przekonać? Jeśli nie do końca to rzućcie okiem na 10 korzyści płynących z jedzenia tego starożytnego chleba.
nietypowe zastosowanie chleba

13 zaskakujących zastosowań chleba

Produkty Zbożowe
Kromka chleba może uczynić znacznie więcej, niż tylko uprzyjemnić ci śniadanie. Dzięki jej chropowatej teksturze i dużej chłonności przyda się w wielu innych zadaniach, których z pewnością wcześniej z nią nie kojarzyłeś. Nie ograniczaj jego roli tylko do kuchni. Twój chleb może znacznie więcej. Bogatszy w zawarte poniżej informacje już nigdy nie będziesz się martwić, że choć okruszek pieczywa się zmarnuje.