Płatki śniadaniowe: Jakie jeść, a których unikać?

Odżywianie
Płatki z mlekiem lub jogurtem to dla wielu z nas podstawa śniadania. Wierzymy, że działają pozytywnie na nasz układ trawienny, dodają nam energii, no i zazwyczaj świetnie smakują. W tym przekonaniu utwierdzają nas na każdym kroku ich producenci oraz reklamy. Jednak okazuje się, że większość popularnych płatków śniadaniowych nie zawiera niewiele tego, czego faktycznie potrzebuje nasz organizm. W zamian produkty tego typu oferują nam solidną dawkę cukru oraz sztuczne ulepszacze smaku i wyglądu. Co tak naprawdę kryje się w płatkach śniadaniowych oraz czym powinniśmy kierować się przy ich wyborze? Na pytania postaramy się odpowiedzieć.

Rodzaje kasz i ich wpływ na zdrowie

Odżywianie
Różne rodzaje kasz nie bez powodu wracają do łask. To wyjątkowo cenne źródła wartości odżywczych. Naukowcy i dietetycy potwierdzają, że regularne jedzenie kaszy wzmacnia organizm, chroni go przed chorobami, a co więcej, może wspomóc leczenie niektórych schorzeń! Poza tym, kasze to również źródło młodości. Doskonale wpływają na naszą skórę i pomagają utrzymać smukłą sylwetkę. Przygotujesz z nich wiele ciekawych potraw i przekąsek. Poznaj skład i właściwości pięciu najzdrowszych rodzajów kasz!

Mąka: Rodzaje, typy i zastosowanie

Produkty Zbożowe
Wybór mąki to dzisiaj niełatwa sprawa. W dużym supermarkecie możemy spotkać nawet kilkanaście rodzajów mąk! I jak tu wybrać tę odpowiednią do upieczenia biszkoptu lub ciasta drożdżowego? Potrzeba trochę wiedzy, a przeciętny Kowalski jej zazwyczaj nie ma. Znajomością różnych rodzajów mąk z pewnością mogą pochwalić się kucharze, cukiernicy, dietetycy, a także osoby, które interesują się kulinariami i żywnością. Jednak warto zaznaczyć, że każdemu z nas ta wiedza jest potrzebna. Dlatego postanowiliśmy uporządkować najpopularniejsze rodzaje mąk, które można spotkać na polskim rynku.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony
Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
kuskus z warzywami

Jak zrobić kuskus z warzywami?

Proste przepisy
Kuskus to bardzo zdrowa kasza. Bardzo lekka, a zarazem sycąca. Świetna na upalne dni, ale też i jako lekki obiad czy lunch. Jest stosowana jako dodatek do mięs, warzyw, składnik sałatek czy różnego rodzaju wypieków. Poniżej znajdziecie przepis na kuskus z zapiekanymi warzywami. Danie lekkie, szybkie, zdrowe i niezwykle pyszne. Jeśli tylko chcesz możesz je urozmaicić dodając na przykład podsmażonego kurczaka.
Kasza gryczana

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Przystawki
Kasza gryczana jest bardzo odżywcza i zdrowa. Ma wiele żelaza, cynku i innych minerałów i witamin, dlatego jej jedzenie jest wskazane dla dzieci i dla kobiet w ciąży. Kasza gryczana ma również mniej węglowodanów od innych ziaren zbóż. Jeśli chcesz trochę schudnąć lub więcej ćwiczyć to polecam właśnie kaszę gryczaną, ponieważ nie musisz jej dużo jeść, aby czuć się syto przez dłuższy okres czasu. Gotowana kasza gryczana jest wspaniała do każdego dania z wołowiną. Osobiście uwielbiam ją jeść ze strogonowem, gulaszem czy z kotletami mielonymi. Tak czy owak może być podawana również sama z odrobiną masła lub z mlekiem.
mąka

Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?

Produkty Zbożowe
Dawniej nasze prababcie wszystkie produkty spożywcze trzymały w spiżarniach. Zastanawiasz się, jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie produktów mącznych, kasz, płatków owsianych itp.? Mąka należy do tych produktów, które bardzo szybko się psują, szczególnie mąka razowa. Produkt ten bardzo łatwo wchłania wilgoć oraz obce zapachy. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać mąkę i produkty mączne, by zachowały swoją świeżość na dłużnej.
Chleb esseński właściwości

Chleb esseński - właściwości zdrowotne

Produkty Zbożowe
Chleb esseński, czasami nazywany chlebem Ezechiela, uznawany jest dziś za bardzo prymitywny. Powstaje on ze skiełkowanego ziarna. Chleb ten trzeba wypiekać w niskiej temperaturze lub nawet spożywać na surowo. Praktycznie w całości składa się naturalnych, nieprzetworzonych składników. Udało mi się was już przekonać? Jeśli nie do końca to rzućcie okiem na 10 korzyści płynących z jedzenia tego starożytnego chleba.