Zielony jęczmień: Dlaczego jest tak cenny dla organizmu?

Produkty Zbożowe
Walory zielonego jęczmienia odkryto już w starożytności, ale dopiero współcześni naukowcy potwierdzili jego lecznicze właściwości. Korzystają z niego sportowcy, osoby na diecie i wszyscy, dla których zdrowe odżywianie jest bardzo ważne. Młody jęczmień jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, zapobiegających chorobom układu krążenia, anemii, problemom trawiennym, a nawet depresji i bezsenności. Znajdujące się w nim antyoksydanty chronią przed powstawaniem komórek nowotworowych i poprawiają kondycję skóry. Jak włączyć go do codziennej diety, by cieszyć się zdrowiem, energią i szczupłą sylwetką?

Płatki owsiane: Dlaczego warto je jeść? Jak je przygotować?

Ciepłe śniadania
Owsianka - kiedyś gotowana przez nasze babcie, później w wielu domach zapomniana i przywoływana głównie przy okazji czytania dzieciom bajek - znów powróciła do łask i przestała kojarzyć się z mało apetycznym posiłkiem. Podawana z orzechami i rozmaitymi owocami stanowi bardzo pożywną i sycącą przekąskę, wprost idealną dla osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Co zyskamy, włączając owsiankę do codziennego jadłospisu? Jak najlepiej ją przyrządzać i z jakimi dodatkami podawać? Garść cennych wskazówek znajdziecie poniżej.

Gryczana czy bulgur? Które kasze są najzdrowsze?

Produkty Zbożowe
Kasza to świetna alternatywa dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Jest bardzo pożywna, dostarcza energii, a przy tym jest mniej kaloryczna i często nie zawiera glutenu. Znajdujące się w niej minerały, witaminy i błonnik pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – wzmacniają układ krążenia, przyspieszają metabolizm i ułatwiają chudnięcie. Poprawiają także kondycję stawów, wygląd skóry i oczyszczają organizm. Kasza występuje w wielu rodzajach – różni się kolorem, wielkością i smakiem. Dzięki temu bez problemu znajdziemy gatunek dla siebie – idealny pod względem smaku, ale też właściwości leczniczych. Zobacz, które kasze są najzdrowsze.
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Owsianka

5 korzyści regularnego jedzenia owsianki

Diety
W owsiance można zakochać się od pierwszego posiłku. Jest to ciepła, wypełniona pożywnym ziarnem potrawa, którą w dodatku bardzo łatwo przygotować. Być może zastanawialiście się kiedyś, jaka jest różnica między płatkami owsianymi a owsem ciętym? Płatki przed zapakowaniem są gotowane na parze i odpowiednio spłaszczane. Natomiast owies cięty to po prostu zwykły owiec, pocięty na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Otrzymany produkt, niezależnie od sposobu przygotowania, pozostaje pełnoziarnisty. Dzięki temu możesz spokojnie wybrać wersję, którą najbardziej ci smakuje - obie są równie zdrowe. Codzienne jedzenie owsianki pociąga za sobą pewne konsekwencje dla twojego życia. Poznaj najważniejsze z nich:
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.

Chleb esseński właściwości

Chleb esseński - właściwości zdrowotne

Produkty Zbożowe
Chleb esseński, czasami nazywany chlebem Ezechiela, uznawany jest dziś za bardzo prymitywny. Powstaje on ze skiełkowanego ziarna. Chleb ten trzeba wypiekać w niskiej temperaturze lub nawet spożywać na surowo. Praktycznie w całości składa się naturalnych, nieprzetworzonych składników. Udało mi się was już przekonać? Jeśli nie do końca to rzućcie okiem na 10 korzyści płynących z jedzenia tego starożytnego chleba.
kuskus z warzywami

Jak zrobić kuskus z warzywami?

Proste przepisy
Kuskus to bardzo zdrowa kasza. Bardzo lekka, a zarazem sycąca. Świetna na upalne dni, ale też i jako lekki obiad czy lunch. Jest stosowana jako dodatek do mięs, warzyw, składnik sałatek czy różnego rodzaju wypieków. Poniżej znajdziecie przepis na kuskus z zapiekanymi warzywami. Danie lekkie, szybkie, zdrowe i niezwykle pyszne. Jeśli tylko chcesz możesz je urozmaicić dodając na przykład podsmażonego kurczaka.
Biała mąka a zdrowie

Biała mąka a zdrowie - 4 szokujące fakty

Zdrowe Odżywianie
Mąka powstaje w efekcie mielenia ziaren zbóż na proszek. Dzięki temu możliwe jest szersze ich zastosowanie – choćby do wypieków i innych produktów. Jednak, przy produkcji białej mąki pszennej nie całe ziarno jest wykorzystywane. Przed zmieleniem usuwana jest jego zewnętrzna osłonka, zwana otrębem, która zawiera większość substancji odżywczych ziarna i błonnik. Mąka, która powstaje z mielenia takiego ziarna jest pozbawiona substancji odżywczych. Szklanka białej mąki pszennej, pod względem właściwości odżywczych, jest podobna do szklanki cukru, z tą różnicą, że mąka zawiera gluten, składnik szkodliwy dla osób chorujących na celiakię i nietolerancję glutenu. Regularne spożywanie białej mąki pszennej może wywoływać cukrzycę, otyłość, niedożywienie i inne problemy zdrowotne.