Jak wykorzystać stare pieczywo?

Produkty Zbożowe
Chleb i bułki szybko czerstwieją, szczególnie gdy nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Efekt? Połowa bochenka chleba lub ulubione bułki po dwóch dniach nie nadają się do jedzenia. Pamiętajmy jednak, że takie pieczywo nie musi lądować w koszu. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, które wybrać.

Sos sojowy: Czy warto go jeść?

Sosy i Dipy
Kuchnia azjatycka jest coraz bardziej popularna. Nawet my, Polacy, przekonaliśmy się do jedzenia i przyrządzania azjatyckich przysmaków. Jednym z kluczowych składników tych potraw jest sos sojowy. Jego ciemny kolor, aromatyczny zapach i bardzo specyficzny smak pozwalają nam poczuć klimat kultury azjatyckiej. Obecnie na rynku spotkamy wiele rodzajów sosów sojowych, które różnią się od siebie nie tylko ceną, ale i składem. Podpowiadamy, jak nie dać się nabrać tanim podróbkom i wybrać dobrej jakości sos sojowy.

Kiełki pszenicy: Działają antynowotworowo i chronią przed starością

Produkty Zbożowe
Nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem, że kiełki pszenicy zaliczane są do grona superfood, czyli najzdrowszej żywności świata. Stanowią doskonałe źródło antyoksydantów - które neutralizują działanie wolnych rodników i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych - oraz całej gamy cennych dla organizmu witamin, minerałów, błonnika i białka. Ponadto obniżają poziom złego cholesterolu, stymulują działanie układu odpornościowego, regulują ciśnienie krwi i korzystnie wpływają na elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Przyjrzyjmy się właściwościom kiełków pszenicy nieco bliżej.
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2404327&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
Owsianka

5 korzyści regularnego jedzenia owsianki

Diety
W owsiance można zakochać się od pierwszego posiłku. Jest to ciepła, wypełniona pożywnym ziarnem potrawa, którą w dodatku bardzo łatwo przygotować. Być może zastanawialiście się kiedyś, jaka jest różnica między płatkami owsianymi a owsem ciętym? Płatki przed zapakowaniem są gotowane na parze i odpowiednio spłaszczane. Natomiast owies cięty to po prostu zwykły owiec, pocięty na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Otrzymany produkt, niezależnie od sposobu przygotowania, pozostaje pełnoziarnisty. Dzięki temu możesz spokojnie wybrać wersję, którą najbardziej ci smakuje - obie są równie zdrowe. Codzienne jedzenie owsianki pociąga za sobą pewne konsekwencje dla twojego życia. Poznaj najważniejsze z nich:
kuskus z warzywami

Jak zrobić kuskus z warzywami?

Proste przepisy
Kuskus to bardzo zdrowa kasza. Bardzo lekka, a zarazem sycąca. Świetna na upalne dni, ale też i jako lekki obiad czy lunch. Jest stosowana jako dodatek do mięs, warzyw, składnik sałatek czy różnego rodzaju wypieków. Poniżej znajdziecie przepis na kuskus z zapiekanymi warzywami. Danie lekkie, szybkie, zdrowe i niezwykle pyszne. Jeśli tylko chcesz możesz je urozmaicić dodając na przykład podsmażonego kurczaka.
Biała mąka a zdrowie

Biała mąka a zdrowie - 4 szokujące fakty

Zdrowe Odżywianie
Mąka powstaje w efekcie mielenia ziaren zbóż na proszek. Dzięki temu możliwe jest szersze ich zastosowanie – choćby do wypieków i innych produktów. Jednak, przy produkcji białej mąki pszennej nie całe ziarno jest wykorzystywane. Przed zmieleniem usuwana jest jego zewnętrzna osłonka, zwana otrębem, która zawiera większość substancji odżywczych ziarna i błonnik. Mąka, która powstaje z mielenia takiego ziarna jest pozbawiona substancji odżywczych. Szklanka białej mąki pszennej, pod względem właściwości odżywczych, jest podobna do szklanki cukru, z tą różnicą, że mąka zawiera gluten, składnik szkodliwy dla osób chorujących na celiakię i nietolerancję glutenu. Regularne spożywanie białej mąki pszennej może wywoływać cukrzycę, otyłość, niedożywienie i inne problemy zdrowotne.
Chleb esseński właściwości

Chleb esseński - właściwości zdrowotne

Produkty Zbożowe
Chleb esseński, czasami nazywany chlebem Ezechiela, uznawany jest dziś za bardzo prymitywny. Powstaje on ze skiełkowanego ziarna. Chleb ten trzeba wypiekać w niskiej temperaturze lub nawet spożywać na surowo. Praktycznie w całości składa się naturalnych, nieprzetworzonych składników. Udało mi się was już przekonać? Jeśli nie do końca to rzućcie okiem na 10 korzyści płynących z jedzenia tego starożytnego chleba.