Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Produkty Zbożowe
Każdy z nas choć raz w życiu skosztował naleśników, które w naszej kuchni mogą być podawane na mnóstwo sposobów. Można serwować je na słodko, w owocami czy dżemami oraz na słono, z mięsem czy wytrawnymi sosami. Amerykanie mają swoją wersję naleśników, które tradycyjnie są podawane na śniadanie. Najczęściej zjadają je z masłem i syropem klonowym. Przygotowanie amerykańskich naleśników nie jest skomplikowane i z łatwością przygotuje je osoba, która nie ma wielkiego doświadczenia kulinarnego.

Amarantus: Wspomaga odchudzanie, rozprawia się z toksynami

Produkty Zbożowe
Uprawa amarantusa była popularna wśród Inków, Majów i Azteków. Roślina służyła nie tylko jako pokarm, ale przypisywano jej również magiczne właściwości. Dziś amarantus wrócił do łask i stał się na tyle popularny, że nazywa się go „zbożem XXI wieku”. Ilość wartości odżywczych w roślinie jest zadziwiająca: to źródło witamin, minerałów oraz mikroelementów, które korzystnie działają na cały organizm. Wszystko to sprawiło, że jest uznawany za tzw. superfood. Amaratnus jest łatwo dostępny i powinien znaleźć się w codziennej diecie. Dlaczego? O właściwościach tej niezwykłej rośliny dowiesz się z artykułu.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Produkty Zbożowe
Owsianka to jeden z najlepszych posiłków na śniadanie. Owies to zboże, które zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne organizmowi. To dobre źródło złożonych węglowodanów, które dają potężny zastrzyk energii i siły. Dzięki beta-glukanowi, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika, owsianka daje uczucie sytości na długo, a przy tym stymuluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Może więc wspomóc proces odchudzania i utrzymanie zdrowej sylwetki, przez co ceniona jest przez sportowców i osoby dbające o formę. Owsianka ma jednak o wiele więcej właściwości korzystnych dla zdrowia. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, dzięki czemu może zapobiegać cukrzycy oraz miażdżycy i innym chorobom serca. Płatki owsiane mogą też poprawić nastrój, a także koncentrację i pamięć. Jakie jeszcze właściwości ma owsianka? Dlaczego warto rozpoczynać od niej dzień?
Owsianka

5 korzyści regularnego jedzenia owsianki

Diety
W owsiance można zakochać się od pierwszego posiłku. Jest to ciepła, wypełniona pożywnym ziarnem potrawa, którą w dodatku bardzo łatwo przygotować. Być może zastanawialiście się kiedyś, jaka jest różnica między płatkami owsianymi a owsem ciętym? Płatki przed zapakowaniem są gotowane na parze i odpowiednio spłaszczane. Natomiast owies cięty to po prostu zwykły owiec, pocięty na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Otrzymany produkt, niezależnie od sposobu przygotowania, pozostaje pełnoziarnisty. Dzięki temu możesz spokojnie wybrać wersję, którą najbardziej ci smakuje - obie są równie zdrowe. Codzienne jedzenie owsianki pociąga za sobą pewne konsekwencje dla twojego życia. Poznaj najważniejsze z nich:
mąka

Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?

Produkty Zbożowe
Dawniej nasze prababcie wszystkie produkty spożywcze trzymały w spiżarniach. Zastanawiasz się, jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie produktów mącznych, kasz, płatków owsianych itp.? Mąka należy do tych produktów, które bardzo szybko się psują, szczególnie mąka razowa. Produkt ten bardzo łatwo wchłania wilgoć oraz obce zapachy. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać mąkę i produkty mączne, by zachowały swoją świeżość na dłużnej.
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Biała mąka a zdrowie

Biała mąka a zdrowie - 4 szokujące fakty

Zdrowe Odżywianie
Mąka powstaje w efekcie mielenia ziaren zbóż na proszek. Dzięki temu możliwe jest szersze ich zastosowanie – choćby do wypieków i innych produktów. Jednak, przy produkcji białej mąki pszennej nie całe ziarno jest wykorzystywane. Przed zmieleniem usuwana jest jego zewnętrzna osłonka, zwana otrębem, która zawiera większość substancji odżywczych ziarna i błonnik. Mąka, która powstaje z mielenia takiego ziarna jest pozbawiona substancji odżywczych. Szklanka białej mąki pszennej, pod względem właściwości odżywczych, jest podobna do szklanki cukru, z tą różnicą, że mąka zawiera gluten, składnik szkodliwy dla osób chorujących na celiakię i nietolerancję glutenu. Regularne spożywanie białej mąki pszennej może wywoływać cukrzycę, otyłość, niedożywienie i inne problemy zdrowotne.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.

komosa ryżowa zalety

Dlaczego komosa ryżowa jest idealnym produktem dla diabetyków?

Produkty Zbożowe
Dopiero niedawno komosa ryżowa stała się popularna, ale już dostrzeżono jej niezwykłe właściwości odżywcze. W porównaniu z innymi zbożami, komosa ma więcej białka, antyoksydantów, minerałów i błonnika. Komosa nie zawiera glutenu, a więc jest idealna dla ludzi, którzy go nie tolerują. Poza tym, ostatnie badania wykazały, że jest dobrym źródłem składników odżywczych dla diabetyków i w naturalny sposób może obniżać poziom cukru we krwi.