Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
nietypowe zastosowanie chleba

13 zaskakujących zastosowań chleba

Produkty Zbożowe
Kromka chleba może uczynić znacznie więcej, niż tylko uprzyjemnić ci śniadanie. Dzięki jej chropowatej teksturze i dużej chłonności przyda się w wielu innych zadaniach, których z pewnością wcześniej z nią nie kojarzyłeś. Nie ograniczaj jego roli tylko do kuchni. Twój chleb może znacznie więcej. Bogatszy w zawarte poniżej informacje już nigdy nie będziesz się martwić, że choć okruszek pieczywa się zmarnuje.
kawa zbożowa

Jak pić kawę zbożową?

Produkty Zbożowe
Kawa zbożowa zawiera przeciwutleniacze, które ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników, wspomagają też układ krążenia. Jest bogata w magnez, który podnosi odporność i wzmacnia układ nerwowy. Prawie nie ma kalorii, ale zawiera błonnik rozpuszczalny, więc – wypita na śniadanie – nasyci cię na długo. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, przyspiesza procesy trawienne i reguluje pracę jelit.
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.

odmiany ryżu

Jaki ryż do czego?

Produkty Zbożowe
Na świecie uprawia się ok. 40 tys. odmian ryżu. Na szczęście, stojąc przed sklepową półką, nie musimy wybierać spośród tak dużej liczby. Chociaż i tak producenci oferują nam sporo rodzajów. Poczynając od tych najbardziej popularnych odmian, a więc długoziarnistego (long grain), parboiled i brązowego, a kończąc na… jaśminowym czy dzikim. Który z nich najlepiej dodaje się do mięs, a który do risotto i sałatek? Poczytajcie!
płatki kukurydziane

Do czego wykorzystać płatki kukurydziane?

Produkty Zbożowe
Pyszne płatki kukurydziane zalane ciepłym lub zimnym mlekiem… Taki posiłek na śniadanie jest nam znany od lat. Uwielbiają go też nasze dzieci. Nie warto jednak poprzestawać tylko na takim daniu z popularnymi “corn flakes” w roli głównej. Mają one o wiele więcej zastosowań w kuchni. Chrupiące kornfleksy są doskonałą panierką, ozdobą deserów, składnikiem sałatki czy bazą... batoników!
mąka

Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?

Produkty Zbożowe
Dawniej nasze prababcie wszystkie produkty spożywcze trzymały w spiżarniach. Zastanawiasz się, jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie produktów mącznych, kasz, płatków owsianych itp.? Mąka należy do tych produktów, które bardzo szybko się psują, szczególnie mąka razowa. Produkt ten bardzo łatwo wchłania wilgoć oraz obce zapachy. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać mąkę i produkty mączne, by zachowały swoją świeżość na dłużnej.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Produkty Mleczne
Jak umieścić jedzenie w lodówce, aby na długo utrzymać jej świeżość oraz nie zmienić jej właściwości? Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.
Bułeczki

Jak odzyskać świeżość pieczywa?

Produkty Zbożowe
Jesteś osobą oszczędną lub po prostu nie chcesz wyrzucać pieczywa? Tu znajdziesz informacje i wskazówki co zrobić, aby odzyskać świeżość chleba czy bułek.
kasza gryczana

Rodzaje kasz i ich zastosowanie

Produkty Zbożowe
Gryczana, jęczmienna, kukurydziana... Jest wiele rodzajów kasz, a z każdej można przygotować znakomite dania. Co więcej – kasza jest wyjątkowo łatwa w obróbce – nie trzeba jej obierać, wystarczy zalać wodą i gotować (albo nie)! Jest bogatym źródłem skrobi i witamin. Ma sporo składników mineralnych, głównie potasu (obniża ciśnienie), żelaza (zapobiega niedokrwistości) oraz magnezu (uspokaja!). Jest też dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu. Potrawy z kaszy powinni jeść nadciśnieniowcy, cierpiący na choroby serca i układu krążenia, osoby zagrożone anemią, żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji.