Azotyn sodu - wyjątkowo szkodliwy konserwant

Mięsa i Podroby
Kupujesz pakowane mięso i wędliny? Powinieneś wiedzieć, że tego typu produkty zawierają konserwanty, które spożywane w nadmiernych ilościach, mogą spowodować poważne ubytki na naszym zdrowiu. Jedną z najpopularniejszych i zarazem najbardziej szkodliwych substancji konserwujących jest azotyn sodu, na produktach oznaczany symbolem E250. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, choć znajduje się na liście potencjalnych substancji rakotwórczych, którą stworzyła Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem. Co kryje się pod nazwą E250 i czy faktycznie należy bać się tej substancji? O tym poniżej.

Pięć mitów na temat drobiu

Zdrowe Odżywianie
Od dłuższego czasu jesteśmy bombardowani negatywnymi informacjami na temat drobiu. Te najczęściej powtarzane dotyczą sposobów hodowli oraz karmienia kur i kurczaków, a także wstrzykiwania im hormonów i antybiotyków, by szybciej przybierały na wadze. Niestety nie można zaprzeczyć, że tego typu metody były stosowane. Warto pamiętać jednak, że nie na masową skalę. Informacje o nieprawidłowej hodowli kurczaków na wielkich farmach spowodowały, że na temat drobiu powstało wiele mitów, w które wielu z nas niepotrzebnie wierzy. Poniżej przedstawiamy i obalamy te najpopularniejsze.

Jak uratować przypalone lub przesolone danie?

Mięsa i Podroby
Zwykło się mówić, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystkie kuchenne wpadki zatuszujesz grubą warstwą sosu. Czasami musisz sięgnąć po bardziej skomplikowane metody. Ale nie przejmuj się! Poniżej znajdziesz listę składników, które zrównoważą smak, zamaskują pomyłki i wcale nie będziesz musiała wyrzucać dopiero co przygotowanej potrawy do kosza.
nuggetsy

Jak zrobić nuggetsy?

Proste przepisy
Jeśli masz ochotę na nuggetsy, wcale nie musisz wychodzić z domu i kierować się w stronę miejsc, w których możesz je zakupić. No, chyba, że do sklepu po kurczaka, lub inne składniki. Zrobienie nuggetsów wcale nie jest trudne, a przynajmniej masz pewność, co znajduje się na Twoim talerzu.
kaczka z jabłkami

Jak upiec kaczkę z jabłkami?

Dania z drobiu
Będzie idealna na niedzielny obiad, a także na rodzinną uroczystość. Przyrządzenie jej nie jest trudne, ale zajmuje sporo czasu, zatem nie jest to obiad na ostatnią chwilę.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.
Stek w marynacie

Jak zrobić marynatę do mięsa?

Dania z drobiu
Mięsa same w sobie są średnio smacznym produktem. Cała magia ich smaku zależy od poprawnego przygotowania i przyprawienia. Zdecydowanie najlepszym sposobem na przyprawienie mięs jest przygotowanie marynaty i leżakowanie w nich nawet kilka godzin. Dzięki temu mięsa naciągają smak i pozostają soczyste. Wystarczy już jedynie poprawna obróbka termiczna i możemy obserwować zachwyt na twarzach naszych gości.
mięso duszone

Jak zrobić mięso, żeby było miękkie i soczyste?

Proste przepisy
Miękkie, soczyste mięso polane aromatycznym sosem – idealne na rodzinny niedzielny obiad albo na kolację w gronie przyjaciół. Poznaj kilka kulinarnych sekretów miękkiego i soczystego mięsa oraz przepisy na apetyczne żeberka w miodzie i polędwiczki na ostro. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i poproszą o dokładkę.
mięso mielone

Jakie mięso do zmielenia wybrać?

Mięsa i Podroby
W sklepowych lodówkach najczęściej znajdziemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, umieszczone w specjalnych pojemniczkach. Gotowe porcje mają jednak tę wadę, że nie wiadomo, co naprawdę jest w środku. Ofertę mielenia wybranych kawałków ma większość sklepów mięsnych, warto z niej skorzystać. Dowiedz się, jakie mięso wybrać oraz jak je potem przechowywać, mrozić i rozmrażać.