GMO: Czy rzeczywiście jest szkodliwa?

Mięsa i Podroby
Temat żywności GMO wciąż nie traci na popularności. Jej przeciwnicy ciągle wytykają jej negatywny wpływ na zdrowie, natomiast zwolennicy podkreślają, że żadne rzetelne badania nie potwierdziły szkodliwego działania GMO. Prawdą jest jednak, że do tej pory przeprowadzono niewiele badań nad tego typu żywnością. Nie możemy być zatem pewni, co do braku szkodliwego działania GMO. Zważając na fakt, że większość produktów, które kupujemy, prawdopodobnie zawiera GMO, warto wiedzieć to, co najważniejsze na temat genetycznie modyfikowanej żywności. Czym właściwie jest GMO, w jakich produktach najczęściej występuje i czy powinniśmy się jej obawiać? Na te pytania odpowiadamy dalej.

Pięć szkodliwych substancji konserwujących

Odżywianie
Znajdziemy je niestety w większości pakowanych produktów żywnościowych, ale nie tylko. O czym mowa? O chemicznych substancjach konserwujących, które dodawane są do żywności, by poprawić jej wygląd, smak, a przede wszystkim wydłużyć czas spożycia. Producenci żywności tłumaczą, że chemiczne dodatki stosowane są w celu zahamowania rozwoju pleśni i grzybów w produktach. Rzadko uświadamiają jednak konsumentowi, że konserwanty i tzw. „ulepszacze” żywności są wyjątkowo szkodliwe dla jego zdrowia. Dlatego podczas każdych zakupów powinniśmy pamiętać o tym, co ciągle powtarzają dietetycy – dokładnym przeczytaniu składu produktu. Jeśli występuje w nim spora ilość substancji konserwujących, nie warto go kupować. Poniżej przedstawiamy pięć najpopularniejszych konserwantów i tłumaczymy, dlaczego są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Azotyn sodu - wyjątkowo szkodliwy konserwant

Mięsa i Podroby
Kupujesz pakowane mięso i wędliny? Powinieneś wiedzieć, że tego typu produkty zawierają konserwanty, które spożywane w nadmiernych ilościach, mogą spowodować poważne ubytki na naszym zdrowiu. Jedną z najpopularniejszych i zarazem najbardziej szkodliwych substancji konserwujących jest azotyn sodu, na produktach oznaczany symbolem E250. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, choć znajduje się na liście potencjalnych substancji rakotwórczych, którą stworzyła Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem. Co kryje się pod nazwą E250 i czy faktycznie należy bać się tej substancji? O tym poniżej.
nuggetsy

Jak zrobić nuggetsy?

Proste przepisy
Jeśli masz ochotę na nuggetsy, wcale nie musisz wychodzić z domu i kierować się w stronę miejsc, w których możesz je zakupić. No, chyba, że do sklepu po kurczaka, lub inne składniki. Zrobienie nuggetsów wcale nie jest trudne, a przynajmniej masz pewność, co znajduje się na Twoim talerzu.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
kaczka z jabłkami

Jak upiec kaczkę z jabłkami?

Dania z drobiu
Będzie idealna na niedzielny obiad, a także na rodzinną uroczystość. Przyrządzenie jej nie jest trudne, ale zajmuje sporo czasu, zatem nie jest to obiad na ostatnią chwilę.
Stek w marynacie

Jak zrobić marynatę do mięsa?

Dania z drobiu
Mięsa same w sobie są średnio smacznym produktem. Cała magia ich smaku zależy od poprawnego przygotowania i przyprawienia. Zdecydowanie najlepszym sposobem na przyprawienie mięs jest przygotowanie marynaty i leżakowanie w nich nawet kilka godzin. Dzięki temu mięsa naciągają smak i pozostają soczyste. Wystarczy już jedynie poprawna obróbka termiczna i możemy obserwować zachwyt na twarzach naszych gości.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.
pieczeń

Jak wykorzystać pieczone mięso?

Podstawy pieczenia
To już pewne: znów przygotowałaś znacznie więcej pieczeni, niż twoi bliscy są w stanie zjeść... Nawet najbardziej smakowite danie może się znudzić, dlatego nie serwuj tego samego dania trzeci czy czwarty dzień z rzędu. Nie pozwól jednak, by mięso się zmarnowało! Podpowiadamy, co zrobić, aby tak się nie stało. Okazuje się, że pieczeń można wykorzystać jako bazę do pożywnych dań. Wystarczy kilka dodatków, które akurat masz pod ręką, by przyrządzić smakowite potrawy z mięsem w roli głównej!
mięso duszone

Jak zrobić mięso, żeby było miękkie i soczyste?

Proste przepisy
Miękkie, soczyste mięso polane aromatycznym sosem – idealne na rodzinny niedzielny obiad albo na kolację w gronie przyjaciół. Poznaj kilka kulinarnych sekretów miękkiego i soczystego mięsa oraz przepisy na apetyczne żeberka w miodzie i polędwiczki na ostro. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i poproszą o dokładkę.