pieczony indyk

Jaki drób jest najzdrowszy?

Mięsa i Podroby
Dietetycy zalecają drób nie tylko osobom z problemami zdrowotnymi, ale również pragnącym schudnąć. Czy jednak każdy rodzaj mięsa drobiowego jest tak samo zdrowy? Za najzdrowsze i najbardziej odżywcze uznawane są mięso indyka i gęsina. Trzeba jednak pamiętać, że istotny jest nie tylko rodzaj mięsa, ale też sposób jego pakowania oraz to, czy posiada ważne certyfikaty.
mięso duszone

Jak zrobić mięso, żeby było miękkie i soczyste?

Proste przepisy
Miękkie, soczyste mięso polane aromatycznym sosem – idealne na rodzinny niedzielny obiad albo na kolację w gronie przyjaciół. Poznaj kilka kulinarnych sekretów miękkiego i soczystego mięsa oraz przepisy na apetyczne żeberka w miodzie i polędwiczki na ostro. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i poproszą o dokładkę.
pieczeń

Jak wykorzystać pieczone mięso?

Podstawy pieczenia
To już pewne: znów przygotowałaś znacznie więcej pieczeni, niż twoi bliscy są w stanie zjeść... Nawet najbardziej smakowite danie może się znudzić, dlatego nie serwuj tego samego dania trzeci czy czwarty dzień z rzędu. Nie pozwól jednak, by mięso się zmarnowało! Podpowiadamy, co zrobić, aby tak się nie stało. Okazuje się, że pieczeń można wykorzystać jako bazę do pożywnych dań. Wystarczy kilka dodatków, które akurat masz pod ręką, by przyrządzić smakowite potrawy z mięsem w roli głównej!
mięso mielone

Jakie mięso do zmielenia wybrać?

Mięsa i Podroby
W sklepowych lodówkach najczęściej znajdziemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, umieszczone w specjalnych pojemniczkach. Gotowe porcje mają jednak tę wadę, że nie wiadomo, co naprawdę jest w środku. Ofertę mielenia wybranych kawałków ma większość sklepów mięsnych, warto z niej skorzystać. Dowiedz się, jakie mięso wybrać oraz jak je potem przechowywać, mrozić i rozmrażać.
krojenie mięsa

Jak kroić mięso?

Mięsa i Podroby
Mięso, niezależnie od rodzaju, zawsze należy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie miękkie i zachowa soczystość. Jest tylko jedno odstępstwo od tej zasady. Jeśli robisz roladę, długi kawałek mięsa natnij w połowie, właśnie wzdłuż włókien. Następnie rozłóż go na desce jak książkę i rozbij na cienki płat. Jeśli zależy ci, by mięso pokroić w cienkie plasterki albo na wąskie paseczki, zawiń je wcześniej w folię i schowaj na ok. 2 godziny do zamrażarki. Taki zabieg ściąga włókna mięsa i ułatwia krojenie. Rób to ostrym nożem, piłując.
jakie mięso dla dziecka

Mięso dla niemowlaka - jakie i kiedy podawać?

Żywienie Niemowlaka
Uważasz, że najwyższy czas wzbogacić dietę twojego maluszka o nowe produkty, w tym mięso? Nim do tego jednak dojdzie, zaczynasz się zastanawiać… Czy to prawda, że indyk jest dla niemowlęcia zdrowszy niż kurczak? Od kiedy można zacząć podawać dziecku czerwone mięso? Co robić, gdy dziecko ma anemię? Jakie mięso jest najlepszym źródłem żelaza?

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Produkty Mleczne
Jak umieścić jedzenie w lodówce, aby na długo utrzymać jej świeżość oraz nie zmienić jej właściwości? Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.
oszczędność

Jak oszczędzać jedzenie?

Produkty Zbożowe
Za dużo wydajesz pieniędzy na jedzenie? Dowiedz się jak gospodarować jedzeniem, aby jak najmniej się go zmarnowało i znalazło w koszu na śmiecie. Im mniej jedzenia będziesz wyrzucać, tym więcej pieniędzy zostanie w Twoim portfelu. Niekoniecznie musisz sobie odmawiać jedzenia dobrej jakości. Wystarczy, aby robić zakupy z głową i odpowiednio dbać o produkty żywnościowe.
pasztet z kaczki domowej roboty

Jak zrobić pasztet z kaczki?

Dania z drobiu
Chciałabyś zrobić własny domowy pasztet z kaczki? To nic trudnego. Przeczytaj poniższe wskazówki, a dowiesz się krok po kroku, jak go przygotować.
owoce i warzywa

Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Produkty Zbożowe
Popularne określenie "zdrowa żywność" jest dla mnie śmieszne. Bo jak żywność może być niezdrowa? Hmmm… Ostatnie lata pokazują jak bardzo modny jest przedrostek Eko- dodawany do nazw produktów, choć bardzo często z ekologią nie ma nic wspólnego. To świadome manipulowanie konsumentem jest prawnie zabronione. Można na szyldzie sklepu umieścić informację, że tu sprzedaje się "zdrową żywność", ale na etykiecie produktu jest to zabronione! Jak odróżnić żywność ekologiczną od tradycyjnie wytwarzanej i tej produkowanej nowoczesnymi metodami?