Czy warto jeść czerwone mięso?

Mięsa i Podroby
Od lat toczy się spór co do tego, czy czerwone mięso jest zdrowe, czy szkodzi zdrowiu. Dietetycy i lekarze zalecają unikać go w diecie i ostrzegają, że może znacząco przyczyniać się do chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Tymczasem okazuje się, że wołowina czy wieprzowina nie są niezdrowe, za to niekorzystne może być spożywanie ich w nadmiarze i przygotowywanie w nieodpowiedni sposób. Faktem jest też to, że najbardziej szkodliwe są wysokoprzetworzone produkty z czerwonego mięsa np. kiełbasy, szynki czy konserwy. Natomiast nieprzetworzone czerwone mięso zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, przede wszystkim białko i żelazo. Czy zatem warto jeść ten rodzaj mięsa i jak ono wpływa na zdrowie?

Kontrowersyjne wędliny: Zdrowe czy szkodliwe?

Mięsa i Podroby
Polskie wędliny i wyroby mięsne uchodzą za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim szynki. Wiele kontrowersji wzbudzają za to wyroby wędliniarskie produkowane z mięsa i podrobów, takie jak kaszanka czy salceson, oraz wędliny wytwarzane z mięsa oddzielanego mechanicznie od kości, czyli parówki oraz pasztet. Zdaniem wielu osób składają się one ze składników niskiej jakości, a wręcz spożywczych "odpadów". Jaka jest prawda? Co znajdziemy w salcesonie i kaszance? Których wędlin lepiej unikać, a które warto jeść?

Co robić, żeby mięso nie było suche?

Techniki pieczenia
Sprawdzony pomysł na pyszny obiad? Soczysta pieczeń albo kruchy stek. Zalet spożywania mięsa jest wiele: dostarcza nam pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, czy żelaza. Jednak jego przygotowanie może stanowić dla niektórych wyzwanie: mięso często się rozwarstwia, jest suche i przesiąka tłuszczem. Aby pieczeń czy stek zawsze zachwycał podniebienia domowników, trzeba przestrzegać kilku zasad. Co robić, żeby mięso zawsze smakowało idealnie? Sprawdźmy.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.

Smalec z gęsi - wróg zmarszczek i złego cholesterolu

Medycyna Naturalna
Kto by pomyślał, że smalec - uznawany za najbardziej kaloryczny z tłuszczów - może wspomagać odchudzanie, zbijać cholesterol, dobroczynnie wpływać na urodę i leczyć różne schorzenia. Otóż okazuje się, że taki rodzaj smalcu istnieje, a w dodatku jest dostępny na rynku i niedrogi. Mowa o smalcu z gęsi, a konkretnie z gęsiego tłuszczu, który bogaty jest w wiele wartości odżywczych cennych dla naszego organizmu. Sprawdźmy, dlaczego warto mieć go w lodówce.
mięso duszone

Jak zrobić mięso, żeby było miękkie i soczyste?

Proste przepisy
Miękkie, soczyste mięso polane aromatycznym sosem – idealne na rodzinny niedzielny obiad albo na kolację w gronie przyjaciół. Poznaj kilka kulinarnych sekretów miękkiego i soczystego mięsa oraz przepisy na apetyczne żeberka w miodzie i polędwiczki na ostro. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i poproszą o dokładkę.
mięso mielone

Jakie mięso do zmielenia wybrać?

Mięsa i Podroby
W sklepowych lodówkach najczęściej znajdziemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, umieszczone w specjalnych pojemniczkach. Gotowe porcje mają jednak tę wadę, że nie wiadomo, co naprawdę jest w środku. Ofertę mielenia wybranych kawałków ma większość sklepów mięsnych, warto z niej skorzystać. Dowiedz się, jakie mięso wybrać oraz jak je potem przechowywać, mrozić i rozmrażać.

Azotyn sodu - wyjątkowo szkodliwy konserwant

Mięsa i Podroby
Kupujesz pakowane mięso i wędliny? Powinieneś wiedzieć, że tego typu produkty zawierają konserwanty, które spożywane w nadmiernych ilościach, mogą spowodować poważne ubytki na naszym zdrowiu. Jedną z najpopularniejszych i zarazem najbardziej szkodliwych substancji konserwujących jest azotyn sodu, na produktach oznaczany symbolem E250. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, choć znajduje się na liście potencjalnych substancji rakotwórczych, którą stworzyła Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem. Co kryje się pod nazwą E250 i czy faktycznie należy bać się tej substancji? O tym poniżej.
krojenie mięsa

Jak kroić mięso?

Mięsa i Podroby
Mięso, niezależnie od rodzaju, zawsze należy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie miękkie i zachowa soczystość. Jest tylko jedno odstępstwo od tej zasady. Jeśli robisz roladę, długi kawałek mięsa natnij w połowie, właśnie wzdłuż włókien. Następnie rozłóż go na desce jak książkę i rozbij na cienki płat. Jeśli zależy ci, by mięso pokroić w cienkie plasterki albo na wąskie paseczki, zawiń je wcześniej w folię i schowaj na ok. 2 godziny do zamrażarki. Taki zabieg ściąga włókna mięsa i ułatwia krojenie. Rób to ostrym nożem, piłując.

Gołębie mięso: Właściwości i zastosowanie

Mięsa i Podroby
Spożywanie mięsa wzbudza wiele kontrowersji. To czerwone (wieprzowe i wołowe) zawiera więcej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do miażdżycy i chorób serca. Z kolei przeciwnicy drobiu uważają, że jest on najbardziej naszpikowany antybiotykami i hormonami. Dlatego coraz większą popularnością cieszy się mięso dzikich ptaków i gołębi. Nie zawiera ono sztucznych substancji, nie uczula, a w dodatku jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sprawdź, dlaczego i w jakiej postaci warto spożywać gołębie mięso.