Mięso najgorszej i najlepszej jakości: Jak rozpoznać?

Mięsa i Podroby
Statystyczny Polak zjada około 60-70 kilogramów mięsa rocznie (a dokładniej około 40 kg wieprzowiny i 20 kg drobiu). Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) bije na alarm – to czerwone mięso jest szczególnie niezdrowe, także ze względu na znajdujące się w nim szkodliwe substancje. Częste spożywanie wieprzowiny i wołowiny znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, trzustki i prostaty. Z kolei wędliny znalazły się na liście rakotwórczych czynników tuż obok papierosów i azbestu. Czym kierować się przy wyborze i zakupie mięsa? Na co zwracać szczególną uwagę i jak wpływa na zdrowie spożycie nieświeżego mięsa?

Dlaczego warto jeść mięso ze strusia?

Mięsa i Podroby
Coraz częściej na rodzimych stołach pojawia się egzotyczna żywność – po pierwsze jest bardziej dostępna, a po drugie Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami. Co więcej, obecne pokolenie coraz częściej rości sobie prawo, by żywność była jak najlepszej jakości, ekologiczna, miała jak najwięcej wartości odżywczych i nie zawsze musi to iść w parze z niską ceną. Od dawna znane są u nas strusie jaja, ale ostatnio pojawiło się również strusie mięso. Kto by pomyślał, że jednym z największych producentów strusiny jest Polska, a najwięcej jego mięsa spożywają Szwajcarzy, Włosi i Niemcy.

Fakty i mity na temat mięsa drobiowego

Mięsa i Podroby
Mięso jest cennym źródłem pełnowartościowego białka i dostarcza do organizmu niezbędnych substancji odżywczych. Specjaliści radzą, by spożywać je 2-3 razy w tygodniu. Mięso drobiowe jest polecane przez lekarzy i dietetyków jako najchudsze i najmniej kaloryczne. Jednak wokół drobiu narosło w ostatnich latach wiele mitów. Uważa się, że jest naszpikowane antybiotykami, hormonami i genetycznie modyfikowanymi paszami. Jak jest w rzeczywistości i czy spożywanie drobiu może być niebezpieczne dla zdrowia?
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.

Azotyn sodu - wyjątkowo szkodliwy konserwant

Mięsa i Podroby
Kupujesz pakowane mięso i wędliny? Powinieneś wiedzieć, że tego typu produkty zawierają konserwanty, które spożywane w nadmiernych ilościach, mogą spowodować poważne ubytki na naszym zdrowiu. Jedną z najpopularniejszych i zarazem najbardziej szkodliwych substancji konserwujących jest azotyn sodu, na produktach oznaczany symbolem E250. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, choć znajduje się na liście potencjalnych substancji rakotwórczych, którą stworzyła Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem. Co kryje się pod nazwą E250 i czy faktycznie należy bać się tej substancji? O tym poniżej.

Smalec z gęsi - wróg zmarszczek i złego cholesterolu

Medycyna Naturalna
Kto by pomyślał, że smalec - uznawany za najbardziej kaloryczny z tłuszczów - może wspomagać odchudzanie, zbijać cholesterol, dobroczynnie wpływać na urodę i leczyć różne schorzenia. Otóż okazuje się, że taki rodzaj smalcu istnieje, a w dodatku jest dostępny na rynku i niedrogi. Mowa o smalcu z gęsi, a konkretnie z gęsiego tłuszczu, który bogaty jest w wiele wartości odżywczych cennych dla naszego organizmu. Sprawdźmy, dlaczego warto mieć go w lodówce.
mięso duszone

Jak zrobić mięso, żeby było miękkie i soczyste?

Proste przepisy
Miękkie, soczyste mięso polane aromatycznym sosem – idealne na rodzinny niedzielny obiad albo na kolację w gronie przyjaciół. Poznaj kilka kulinarnych sekretów miękkiego i soczystego mięsa oraz przepisy na apetyczne żeberka w miodzie i polędwiczki na ostro. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i poproszą o dokładkę.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
mięso mielone

Jakie mięso do zmielenia wybrać?

Mięsa i Podroby
W sklepowych lodówkach najczęściej znajdziemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, umieszczone w specjalnych pojemniczkach. Gotowe porcje mają jednak tę wadę, że nie wiadomo, co naprawdę jest w środku. Ofertę mielenia wybranych kawałków ma większość sklepów mięsnych, warto z niej skorzystać. Dowiedz się, jakie mięso wybrać oraz jak je potem przechowywać, mrozić i rozmrażać.
nuggetsy

Jak zrobić nuggetsy?

Proste przepisy
Jeśli masz ochotę na nuggetsy, wcale nie musisz wychodzić z domu i kierować się w stronę miejsc, w których możesz je zakupić. No, chyba, że do sklepu po kurczaka, lub inne składniki. Zrobienie nuggetsów wcale nie jest trudne, a przynajmniej masz pewność, co znajduje się na Twoim talerzu.