Jak zrobić nuggetsy?

Kuchnie świata
Mięso drobiowe często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, jest niedrogie i można je przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej ograniczamy się do zapiekania kurzych udek w piekarniku lub panierowania i ich smażenia. Jednak restauracje typu fast-food oferują w swoim menu nuggetsy, które cieszą się sporym powodzeniem Ta przekąska, wymyślona w latach 50. XX wieku, przebojem wkroczyła do większości kuchni na świecie. Przyrządza się je w bardzo łatwy sposób, dlatego mogą stanowić smaczną przekąskę na imprezy czy smaczne danie obiadowe. Wystarczy tylko kilka składników, aby zaspokoić apetyty największych łasuchów. Jak zrobić nuggetsy?

Gęsina: Co zawiera? Dlaczego warto ją jeść?

Mięsa i Podroby
Gęsina to bardzo zdrowe mięso, które niestety rzadko trafia na polskie stoły. Tradycyjnie podaje się ją 11 listopada – na wspomnienie św. Marcina, jednak warto sięgać po nią o wiele częściej. Gęś nie cieszy się popularnością w Polsce ze względu na to, że jej mięso jest tłuste. Jednak warto wiedzieć, że ma ono o wiele korzystniejszy skład tłuszczu od tego, który znajduje się w kurczaku czy indyku. Większość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Wspomagają pracę mózgu, a do tego obniżają poziom „złego” cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy i innym chorobom serca. Gęsina polecana jest także anemikom z powodu wysokiej zawartości żelaza. W dodatku hodowle gęsi są ekologiczne, a mięso z nich wolne od antybiotyków i sztucznych środków chemicznych. Co jeszcze warto wiedzieć o gęsinie? Jakie ma właściwości i jak najlepiej ją przyrządzać? Podpowiadamy.

Gęsi smalec: Właściwości i zastosowania

Mięsa i Podroby
Wiele osób, ze względu na kaloryczność smalcu, wyklucza go ze swojej diety. Jest jednak przydatny np. do smażenia kotletów schabowych, ponieważ dzięki niemu są soczyste i kruche. Domowy smalec, wytapiany z mięsa wieprzowego, może być dodatkiem do kanapek. Jednak nie zaleca się jego spożywania w nadmiernych ilościach, bowiem przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu, a także nadwagi i otyłości. Czym wyróżnia się smalec wytapiany z gęsiny? Ma nieco inne zastosowania kulinarne, a przez nasze babcie był traktowany jako remedium na wiele dolegliwości. Co trzeba wiedzieć o gęsim smalcu? Do czego go można wykorzystać?
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.

Smalec z gęsi - wróg zmarszczek i złego cholesterolu

Medycyna Naturalna
Kto by pomyślał, że smalec - uznawany za najbardziej kaloryczny z tłuszczów - może wspomagać odchudzanie, zbijać cholesterol, dobroczynnie wpływać na urodę i leczyć różne schorzenia. Otóż okazuje się, że taki rodzaj smalcu istnieje, a w dodatku jest dostępny na rynku i niedrogi. Mowa o smalcu z gęsi, a konkretnie z gęsiego tłuszczu, który bogaty jest w wiele wartości odżywczych cennych dla naszego organizmu. Sprawdźmy, dlaczego warto mieć go w lodówce.

Gołębie mięso: Właściwości i zastosowanie

Mięsa i Podroby
Spożywanie mięsa wzbudza wiele kontrowersji. To czerwone (wieprzowe i wołowe) zawiera więcej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do miażdżycy i chorób serca. Z kolei przeciwnicy drobiu uważają, że jest on najbardziej naszpikowany antybiotykami i hormonami. Dlatego coraz większą popularnością cieszy się mięso dzikich ptaków i gołębi. Nie zawiera ono sztucznych substancji, nie uczula, a w dodatku jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sprawdź, dlaczego i w jakiej postaci warto spożywać gołębie mięso.
mięso mielone

Jakie mięso do zmielenia wybrać?

Mięsa i Podroby
W sklepowych lodówkach najczęściej znajdziemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, umieszczone w specjalnych pojemniczkach. Gotowe porcje mają jednak tę wadę, że nie wiadomo, co naprawdę jest w środku. Ofertę mielenia wybranych kawałków ma większość sklepów mięsnych, warto z niej skorzystać. Dowiedz się, jakie mięso wybrać oraz jak je potem przechowywać, mrozić i rozmrażać.

Czy warto jeść parówki?

Mięsa i Podroby
Parówki często goszczą na naszych stołach. Ich zaletą jest łatwość w przygotowaniu, gdyż w kilka minut są gotowe do spożycia. Najczęściej sięgają po nie osoby, które nie zawsze moją czas na przygotowanie wykwintnego posiłku. Niektórzy, wiedząc jak wygląda produkcja parówek, wystrzegają się ich jak ognia. Mimo krążących legend, że wytwarzane są z makulatury, nadal można znaleźć je w sklepowych półkach. Co takiego zawierają parówki? Czy warto je jeść? Przekonajmy się.
krojenie mięsa

Jak kroić mięso?

Mięsa i Podroby
Mięso, niezależnie od rodzaju, zawsze należy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie miękkie i zachowa soczystość. Jest tylko jedno odstępstwo od tej zasady. Jeśli robisz roladę, długi kawałek mięsa natnij w połowie, właśnie wzdłuż włókien. Następnie rozłóż go na desce jak książkę i rozbij na cienki płat. Jeśli zależy ci, by mięso pokroić w cienkie plasterki albo na wąskie paseczki, zawiń je wcześniej w folię i schowaj na ok. 2 godziny do zamrażarki. Taki zabieg ściąga włókna mięsa i ułatwia krojenie. Rób to ostrym nożem, piłując.
pieczony kurczak

5 błędów popełnianych przy przyrządzaniu kurczaka

Mięsa i Podroby
Pieczenie kurczaka, szczególnie dla początkujących, może stanowić całkiem spore wyzwanie! Sprawdź jakich błędów nie popełniać, żeby upiec kurczaka idealnego, z chrupiącą skórką i soczystym mięsem.