Sposoby na zamrażanie mięsa

Mięsa i Podroby
W przedświąteczny i świąteczny czas, gdy nasza lodówka zaczyna uginać się pod ciężarem jedzenia, warto dokonać selekcji sposobów przechowywania potraw mięsnych i uwzględnić w praktyce te najlepsze i najbardziej efektywne. Jak długo można mrozić pasztet? Jak bezpiecznie przechowywać w zamrażarce wędlinę? Czy koniecznie musimy rozmrażać gulasz? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie poniżej.

Sprawdzone sposoby na jajka, mięso i warzywa

Produkty Mleczne
Nie wiesz, jak najlepiej sprawdzić, czy jajko jest świeże albo co zrobić, żeby nie pękło podczas gotowania? Zastanawiasz się, jak sprawić, żeby tłuszcz na patelni nie pryskał albo jaki składnik wykorzystać dodatkowo, żeby panierka nie odpadała, pięknie wyglądała na kotletach i była chrupka w smaku? Zachodzisz w głowę, dlaczego twój rosół, mimo przestrzegania reguł zawartych w przepisie, jest pozbawiony smaku, a pieczeń sucha i bez wyrazu? Nie załamuj rąk, tylko działaj. Nasze babcie i mamy w tych mniej lub bardziej kłopotliwych kuchennych sytuacjach radziły sobie doskonale. Podpowiadamy, po jakie sprytne sposoby sięgały.

Jak prawidłowo mrozić żywność?

Owoce
Kto z nas wyobraża sobie dzisiaj życie bez zamrażarki? Chyba nikt. Szczególnie, że w dzisiejszych czasach kupujemy coraz więcej żywności, którą magazynujemy w domach. Jednak, czy wiemy, jak prawidłowo mrozić produkty, by były długo przydatne do zjedzenia? Podpowiadamy najważniejsze zasady.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.
Stek w marynacie

Jak zrobić marynatę do mięsa?

Dania z drobiu

Mięsa same w sobie są średnio smacznym produktem. Cała magia ich smaku zależy od poprawnego przygotowania i przyprawienia. Zdecydowanie najlepszym sposobem na przyprawienie mięs jest przygotowanie marynaty i leżakowanie w nich nawet kilka godzin. Dzięki temu mięsa naciągają smak i pozostają soczyste. Wystarczy już jedynie poprawna obróbka termiczna i możemy obserwować zachwyt na twarzach naszych gości.

nuggetsy

Jak zrobić nuggetsy?

Proste przepisy
Jeśli masz ochotę na nuggetsy, wcale nie musisz wychodzić z domu i kierować się w stronę miejsc, w których możesz je zakupić. No, chyba, że do sklepu po kurczaka, lub inne składniki. Zrobienie nuggetsów wcale nie jest trudne, a przynajmniej masz pewność, co znajduje się na Twoim talerzu.
marynowanie mięsa

Jak zamarynować mięso - porady

Mięsa i Podroby
Nawet najdelikatniejszy kawałek mięsa nie będzie smaczny po zdjęciu z rusztu, jeśli wcześniej go nie zamarynujesz. Zalewa (najlepiej na bazie octu albo alkoholu) i oliwy sprawia, że mięso nie tylko jest kruche i delikatne, ale zyskuje także niepowtarzalny smak. O czym należy pamiętać nim zamarynujemy mięso? Jakie dodatki wybrać? I wreszcie: jak długo trzymać mięso w marynacie?
kaczka z jabłkami

Jak upiec kaczkę z jabłkami?

Dania z drobiu
Będzie idealna na niedzielny obiad, a także na rodzinną uroczystość. Przyrządzenie jej nie jest trudne, ale zajmuje sporo czasu, zatem nie jest to obiad na ostatnią chwilę.

Smalec z gęsi - wróg zmarszczek i złego cholesterolu

Medycyna Naturalna
Kto by pomyślał, że smalec - uznawany za najbardziej kaloryczny z tłuszczów - może wspomagać odchudzanie, zbijać cholesterol, dobroczynnie wpływać na urodę i leczyć różne schorzenia. Otóż okazuje się, że taki rodzaj smalcu istnieje, a w dodatku jest dostępny na rynku i niedrogi. Mowa o smalcu z gęsi, a konkretnie z gęsiego tłuszczu, który bogaty jest w wiele wartości odżywczych cennych dla naszego organizmu. Sprawdźmy, dlaczego warto mieć go w lodówce.