Krewetki: Smakowita i niskokaloryczna przekąska

Inne zdrowe przepisy
Krewetki wyróżnia doskonały smak, bogactwo składników odżywczych, których dostarczają - w tym między innymi łatwo przyswajalnego białka - oraz szeroki wachlarz możliwości wykorzystania ich w kuchni. Co więcej, są bardzo proste w przygotowaniu - mimo że uchodzą za danie bardzo wykwintne. Zdradzamy, jak najlepiej wykorzystać właściwości tych apetycznych owoców morza i podpowiadamy, jak sprawdzić, czy wybrane przez nas produkty są świeże.

Jakie ryby jeść? Które mogą nam zaszkodzić?

Ryby
Ryby powinny znajdować się w naszym jadłospisie przez cały rok. Dietetycy zwracają uwagę, że powinniśmy je jeść nawet trzy razy w tygodniu. Dlaczego są tak cenne? Bo stanowią źródło niezbędnych witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim pełnowartościowego białka. Kupując je powinniśmy jednak uwzględnić kilka kryteriów i wziąć pod uwagę kilka szczegółów. Podopowiadamy, komu mogą najbardziej zaszkodzić bardzo słone ryby wędzone i dlaczego bardzo niebezpieczne jest jedzenia tuńczyka nieprzechowywanego w lodówce i niektórych gatunków ryb oceanicznych.

Jakie produkty ze sobą łączyć?

Ryby
Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Im bardziej urozmaicone i zbilansowane menu, tym dla nas lepiej. Nawet najzdrowszy produkt w pojedynkę niewiele zdziała, a odpowiednie połączenia produktów - ze względu na ich składniki odżywcze, które wchodzą ze sobą w interakcje - są dla nas wyjątkowo korzystne. Dlatego warto dowiedzieć, się jakich konkretnie zmian dokonać w swoim jadłospisie, na jakie zestawienia postawić i w jaki sposób je skomponować.
przyrządzanie ryby

Jak smażyć ryby?

Dania rybne

Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.

ryba

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Ryby
Zapach ryby nie jest najpiękniejszym zapachem świata a co gorsze, tak jak zapachu cebuli czy czosnku, ciężko jest się go pozbyć. Podpowiemy co robić, by szybko i skutecznie pozbyć się zapachu ryby.
ryby

Jakich ryb nie jeść?

Ryby
Są ryby, których nie można jeść? Przecież to jeden z najzdrowszych rodzajów żywności. Pełne zdrowych tłuszczy i białka zapobiegają chorobom serca, poprawiają pracę mózgu i wykazują wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Gdzie więc tkwi haczyk? Problem polega na tym, że dobroczynne działanie ryb łatwo może zostać zniwelowane, gdy są one skażone rtęcią, antybiotykami lub szkodliwymi substancjami chemicznymi, takimi jak dwufenyl polichlorowany. Dzięki temu poradnikowi łatwo zidentyfikujesz podejrzane gatunki ryb, których spożycie może okazać się groźne dla twojego zdrowia.

Dziesięć zdrowotnych właściwości małż

Ryby
Małże możesz znaleźć pod pokładami statków, jak i we francuskim bistro, gdy są serwowane wraz z dobrym winem. Skorupiaki te żyją w rzekach oraz rowach oceanicznych, filtrując wodorosty z wody. Małże uwielbiają glony, a my uwielbiamy małże. Przyrządzane od Zatoki Biskajskiej po Manilę są przysmakiem w wielu restauracjach. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale istnieje wiele zdrowotnych właściwości małż! Jeśli zatem następnym razem najdzie cię ochota na owoce morza, to pomyśl właśnie o małżach. Poprawiają zdrowie mózgu Małże są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są dobre dla mózgu. Skorupiaki te są bogate w DHA oraz witaminę B12, czyli dwa kluczowe składniki odżywcze chroniące zdrowie twojego mózgu oraz pamięć (wraz z wiekiem), a także pierwiastki śladowe, od których jest ono uzależnione. Porcja składająca się z 85 g małż zawiera taką samą ilość DHA co 3-5 tabletek tranu. Badania pokazały, że DHA jest jedynym kwasem omega-3, który dociera do mózgu znacząco obniżając jego kurczenie się wraz z wiekiem.

Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.
ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.
Jak wydłużyć życie

10 produktów spożywczych, które przedłużą nasze życie

Owoce
Życie trwające około 120 lat brzmi po prostu niesamowicie! Istnieje tylko jeden problemem - do chwili obecnej jest to biologicznie prawie niemożliwe. Większość ludzi (poza pojedynczymi wyjątkami) żyje około 79 lat. Nie jest to szczególnie długo, prawda? Prawdopodobnie nie dożyjemy nawet 80 urodzin! Paskudna sprawa. Z tego też powodu przygotowaliśmy dla was listę 10 najlepszych produktów spożywczych, które pomogą przedłużyć nasze życie.