Jak wypatroszyć karpia na święta?

Ryby
Zbliża się najpiękniejszy okres w ciągu całego roku - czas świąt Bożego Narodzenia. Jednak nadchodzące dni, to nie tylko dobra okazja do przyjemnej zabawy i obdarowywania się prezentami. To przede wszystkim okres ciężkiej pracy w kuchni. Aby rodzina była zadowolona i mile zaskoczona, a my uradowani ich pochwałami, przygotowujemy coraz to nowe potrawy, które później serwujemy na wigilijnym stole. Czego nie może na nim zabraknąć? Oczywiście, że karpia!

Jak sprawdzić, czy ryba, którą kupujemy, jest świeża?

Odżywianie
Ryba to nieodłączny element wigilijnego stołu. W Polsce zazwyczaj kupujemy karpia i przyrządzamy go na wiele sposobów: smażony karp w panierce, karp w galarecie, karp po żydowsku, itd. To smaczna ryba, ale pod warunkiem, że wybierzemy zdrowy okaz. Jak go rozpoznać? Podpowiadamy, po czym poznać zdrową rybę.

Krewetki: Smakowita i niskokaloryczna przekąska

Inne zdrowe przepisy
Krewetki wyróżnia doskonały smak, bogactwo składników odżywczych, których dostarczają - w tym między innymi łatwo przyswajalnego białka - oraz szeroki wachlarz możliwości wykorzystania ich w kuchni. Co więcej, są bardzo proste w przygotowaniu - mimo że uchodzą za danie bardzo wykwintne. Zdradzamy, jak najlepiej wykorzystać właściwości tych apetycznych owoców morza i podpowiadamy, jak sprawdzić, czy wybrane przez nas produkty są świeże.
przyrządzanie ryby

Jak smażyć ryby?

Dania rybne

Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.

ryby

Jakich ryb nie jeść?

Ryby
Są ryby, których nie można jeść? Przecież to jeden z najzdrowszych rodzajów żywności. Pełne zdrowych tłuszczy i białka zapobiegają chorobom serca, poprawiają pracę mózgu i wykazują wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Gdzie więc tkwi haczyk? Problem polega na tym, że dobroczynne działanie ryb łatwo może zostać zniwelowane, gdy są one skażone rtęcią, antybiotykami lub szkodliwymi substancjami chemicznymi, takimi jak dwufenyl polichlorowany. Dzięki temu poradnikowi łatwo zidentyfikujesz podejrzane gatunki ryb, których spożycie może okazać się groźne dla twojego zdrowia.
ryba

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Ryby
Zapach ryby nie jest najpiękniejszym zapachem świata a co gorsze, tak jak zapachu cebuli czy czosnku, ciężko jest się go pozbyć. Podpowiemy co robić, by szybko i skutecznie pozbyć się zapachu ryby.
Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.

Dziesięć zdrowotnych właściwości małż

Ryby
Małże możesz znaleźć pod pokładami statków, jak i we francuskim bistro, gdy są serwowane wraz z dobrym winem. Skorupiaki te żyją w rzekach oraz rowach oceanicznych, filtrując wodorosty z wody. Małże uwielbiają glony, a my uwielbiamy małże. Przyrządzane od Zatoki Biskajskiej po Manilę są przysmakiem w wielu restauracjach. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale istnieje wiele zdrowotnych właściwości małż! Jeśli zatem następnym razem najdzie cię ochota na owoce morza, to pomyśl właśnie o małżach. Poprawiają zdrowie mózgu Małże są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są dobre dla mózgu. Skorupiaki te są bogate w DHA oraz witaminę B12, czyli dwa kluczowe składniki odżywcze chroniące zdrowie twojego mózgu oraz pamięć (wraz z wiekiem), a także pierwiastki śladowe, od których jest ono uzależnione. Porcja składająca się z 85 g małż zawiera taką samą ilość DHA co 3-5 tabletek tranu. Badania pokazały, że DHA jest jedynym kwasem omega-3, który dociera do mózgu znacząco obniżając jego kurczenie się wraz z wiekiem.

Filety z łososia w sosie miodowym

Jak przyrządzić łososia w sosie miodowo sojowym

Ryby
Łosoś w miodowej glazurze, wygląda niezwykle smacznie i ekskluzywnie. Jest również śmiesznie prosty to przyrządzenia, marynujesz, pieczesz i gotowe. Z pewnością ucieszy gości przy świątecznym stole. Przepis na filet z łosia znajdziesz dalej w poradzie.
Jak wydłużyć życie

10 produktów spożywczych, które przedłużą nasze życie

Owoce
Życie trwające około 120 lat brzmi po prostu niesamowicie! Istnieje tylko jeden problemem - do chwili obecnej jest to biologicznie prawie niemożliwe. Większość ludzi (poza pojedynczymi wyjątkami) żyje około 79 lat. Nie jest to szczególnie długo, prawda? Prawdopodobnie nie dożyjemy nawet 80 urodzin! Paskudna sprawa. Z tego też powodu przygotowaliśmy dla was listę 10 najlepszych produktów spożywczych, które pomogą przedłużyć nasze życie.