Owoce morza: Dlaczego warto je jeść?

Odżywianie
Owoce morza nie bez powodu dietetycy zaliczają do grupy najzdrowszej żywności. Są źródłem minerałów oraz witamin niezbędnych dla zdrowia naszego organizmu. Niestety wciąż jemy ich zbyt mało, a tracimy naprawdę dużo. Owoce morza doskonale wpływają na serce i układ trawienny, obniżają poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, a także stanowią bogate źródło białka. Przyjrzyjmy się bliżej ich właściwościom oraz sprawdźmy, które z owoców morza są najzdrowsze.

Ryby: Jakie jeść, a których unikać?

Ryby
Ryby bardzo często zaliczane są do grupy najzdrowszej żywności. Dietetycy namawiają nas do tego, by jeść je regularnie i zastępować nimi tłuste mięso. Jednak ryba rybie nierówna. Nie wszystkie wskazane są dla naszego zdrowia, a niektóre wręcz bywają szkodliwe. To dlatego, że zawierają rtęć i inne substancje destrukcyjnie wpływające na nasz organizm. Jakie ryby powinny na stałe znaleźć się w naszym jadłospisie, a których należy szczególnie unikać? Podpowiadamy.

Jak wyczyścić i wypatroszyć karpia?

Ryby
Zbliża się Wigilia, podczas której będziemy zajadać się karpiem w różnej postaci – smażonym, w galarecie, w śmietanie, itd. Jednak, by karp nadawał się do przyrządzenia w jakikolwiek sposób, musi być odpowiednio przygotowany – wypatroszony, obrany i wyczyszczony. Okazuje się, że to wcale niełatwe zadanie, zwłaszcza dla tych, którzy pierwszy raz się z nim mierzą. Dlatego przygotowaliśmy szczegółową instrukcję, która pomoże szybko i bez nerwów wyczyścić i wypatroszyć karpia. Postępuj krok po kroku.
przyrządzanie ryby

Jak smażyć ryby?

Dania rybne

Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2347941&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ryby

Jakich ryb nie jeść?

Ryby
Są ryby, których nie można jeść? Przecież to jeden z najzdrowszych rodzajów żywności. Pełne zdrowych tłuszczy i białka zapobiegają chorobom serca, poprawiają pracę mózgu i wykazują wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Gdzie więc tkwi haczyk? Problem polega na tym, że dobroczynne działanie ryb łatwo może zostać zniwelowane, gdy są one skażone rtęcią, antybiotykami lub szkodliwymi substancjami chemicznymi, takimi jak dwufenyl polichlorowany. Dzięki temu poradnikowi łatwo zidentyfikujesz podejrzane gatunki ryb, których spożycie może okazać się groźne dla twojego zdrowia.
ryba

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Ryby
Zapach ryby nie jest najpiękniejszym zapachem świata a co gorsze, tak jak zapachu cebuli czy czosnku, ciężko jest się go pozbyć. Podpowiemy co robić, by szybko i skutecznie pozbyć się zapachu ryby.
Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.
smażona ryba

Jak smażyć rybę - porady

Ryby
Ryby to niezastąpione źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. Oczywiście nie bez znaczenia są też ich wspaniałe walory smakowe,z uwagi na które tak wiele osób uwielbia dania rybne. Nie da się ukryć, że najzdrowsze ryby to te pieczone w piekarniku, dlatego też takie właśnie jedzmy najczęściej. Jeśli jednak najdzie nas ochota na pyszną smażoną rybkę, warto wiedzieć, na czym najlepiej ją smażyć i jak przygotować panierkę, by nie przywierała do patelni ani nie odpadała.
ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.
Czyszczenie ryby

Jak oczyścić rybę z łusek?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.