zdrowe tłuszcze

Które tłuszcze są zdrowe?

Ryby
Przyzwyczailiśmy się do myśli, że tłuszcz nam szkodzi. Jednak nie do końca jest to prawda. Tłuszcz tłuszczowi nierówny. Jest on bowiem nie tylko nośnikiem smaku, ale także istotnym budulcem naszego ciała. Według dietetyków, w menu tłuszcze powinny pokrywać 30 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Trzeba zatem się postarać, by w naszym jadłospisie znalazły się głównie tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz te z ryb.
ryba

Jak kupować ryby?

Ryby
Ryby są wartościowym elementem naszej diety. Stanowią źródło białka, kwasów omega-3, witamin A, D i E oraz wielu minerałów. Jednak coraz częściej zawierają sporo metali ciężkich, pestycydów i dioksyn. Czym zatem kierować się przy wyborze najlepszej ryby? Jaka jest różnica między rybami hodowlanymi a dziko żyjącymi? Co to jest ryba maślana? Odpowiedzi na te pytania poznasz w dalszej części porady.
filet rybny

Jak wyfiletować rybę?

Ryby
Nie brak wśród Polaków amatorów rybnych przysmaków. Większość z nas przyzwyczaiła się do kupowania gotowych filetów rybnych. To z nich potem przyrządzamy przepyszne potrawy. Niestety filety takie są droższe od całych ryb. Jeśli nauczymy się samodzielnie filetować ryby, zaoszczędzimy trochę pieniędzy. Być może przy jednorazowych zakupach tego nie odczujemy, jednak pamiętajmy, że ziarnko do ziarnka... Zachęcam do zapoznania się z tym krótkim poradnikiem filetowania. To naprawdę nie takie trudne!
Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.
ryba

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Ryby
Zapach ryby nie jest najpiękniejszym zapachem świata a co gorsze, tak jak zapachu cebuli czy czosnku, ciężko jest się go pozbyć. Podpowiemy co robić, by szybko i skutecznie pozbyć się zapachu ryby.
Czyszczenie ryby

Jak oczyścić rybę z łusek?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.
przyrządzanie ryby

Jak smażyć ryby?

Dania rybne

Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Produkty Mleczne
Jak umieścić jedzenie w lodówce, aby na długo utrzymać jej świeżość oraz nie zmienić jej właściwości? Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.
ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.
gotowanie ryb

Jak gotować ryby?

Ryby
Smażone, pieczone, gotowane, robione na parze, do ich spożywania nie trzeba nas już namawiać. Ryby są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Regularnie jadane wzmacniają serce, opóźniają procesy starzenia, pozytywnie wpływają na wzrok, poprawiają pamięć, koncentrację i pomagają nam dbać o linię. Kiedyś danie postne, dziś rarytas. Poniżej dowiecie się, w jaki sposób ugotować rybę żeby zachwycić najwybredniejsze podniebienie.