Okoń, szczupak, sandacz: Co trzeba wiedzieć o rybach słodkowodnych?

Ryby
Wizyta nad polskim morzem nie może się odbyć bez skosztowania zdrowej tłustej ryby. Niestety, nie każdego ma możliwość wyjazdu nad Bałtyk, a nawet będąc na nim, wiele osób skarży się na horrendalne ceny. Na szczęście w wielu miejscach w Polsce można bez problemu kupić świeże ryby słodkowodne, które nie dość, że są bardzo zdrowe, to ich ceny są bardziej przystępne. Polskie rzeki i jeziora obfitują w ryby, takie jak sandacze, okonie, leszcze i szczupaki, które zawierają cenne wartości odżywcze. Jakie jeszcze korzyści wynikają z włączenia do diety ryb słodkowodnych? Co trzeba o nich wiedzieć? Przekonajmy się.

Siedem najzdrowszych ryb, które powinny znaleźć się w każdej diecie

Zdrowe Odżywianie
Ryby zwykle nie należą do posiłków, które zjada się na co dzień w dużych ilościach. Najczęściej kojarzą się one z letnimi wyjazdami nad morze lub świątecznym daniem zwykle spożywanym raz w roku. Jednak patrząc na wartości odżywcze w nich zawarte, powinniśmy coraz chętniej wprowadzać je do naszego jadłospisu. Stanowią między innymi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz minerałów, a tym samym wspierają odporność i serce czy mózg, zapewniają mocne i zdrowe kości oraz - rzecz jasna - wspomagają walkę o piękną szczupłą sylwetkę. Warto pamiętać, że każdy gatunek działa inaczej na nasz organizm, dlatego należy przyjrzeć się tym, które uchodzą za te najzdrowsze i najlepsze w codziennej diecie.

Dlaczego warto jeść chude ryby?

Ryby
Ryby to bardzo ważny składnik zbilansowanej diety, zawierają bowiem sporo wartości odżywczych. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Najzdrowsze, ze względu na wysoką dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, są te tłuste. Jednak warto również jeść chude ryby, które także zawierają te cenne tłuszcze, choć w mniejszej ilości. Są przy tym mniej kaloryczne i zazwyczaj delikatniejsze w smaku. Chude gatunki ryb takie jak dorsz, sola, morszczuk czy pstrąg to cenne źródło pełnowartościowego białka, selenu i witamin z grupy B. Wzmacniają odporność, wspomagają serce i mózg oraz zapewniają mocne i zdrowe kości. Sprawdź, dlaczego warto włączyć do diety chude ryby, które z nich najlepiej wybrać i czym kierować się przy ich zakupie.
ryby

Jakich ryb nie jeść?

Ryby
Są ryby, których nie można jeść? Przecież to jeden z najzdrowszych rodzajów żywności. Pełne zdrowych tłuszczy i białka zapobiegają chorobom serca, poprawiają pracę mózgu i wykazują wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Gdzie więc tkwi haczyk? Problem polega na tym, że dobroczynne działanie ryb łatwo może zostać zniwelowane, gdy są one skażone rtęcią, antybiotykami lub szkodliwymi substancjami chemicznymi, takimi jak dwufenyl polichlorowany. Dzięki temu poradnikowi łatwo zidentyfikujesz podejrzane gatunki ryb, których spożycie może okazać się groźne dla twojego zdrowia.
ryba

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Ryby
Zapach ryby nie jest najpiękniejszym zapachem świata a co gorsze, tak jak zapachu cebuli czy czosnku, ciężko jest się go pozbyć. Podpowiemy co robić, by szybko i skutecznie pozbyć się zapachu ryby.
Jak wydłużyć życie

10 produktów spożywczych, które przedłużą nasze życie

Owoce
Życie trwające około 120 lat brzmi po prostu niesamowicie! Istnieje tylko jeden problemem - do chwili obecnej jest to biologicznie prawie niemożliwe. Większość ludzi (poza pojedynczymi wyjątkami) żyje około 79 lat. Nie jest to szczególnie długo, prawda? Prawdopodobnie nie dożyjemy nawet 80 urodzin! Paskudna sprawa. Z tego też powodu przygotowaliśmy dla was listę 10 najlepszych produktów spożywczych, które pomogą przedłużyć nasze życie.
smażona ryba

Jak smażyć rybę - porady

Ryby
Ryby to niezastąpione źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. Oczywiście nie bez znaczenia są też ich wspaniałe walory smakowe,z uwagi na które tak wiele osób uwielbia dania rybne. Nie da się ukryć, że najzdrowsze ryby to te pieczone w piekarniku, dlatego też takie właśnie jedzmy najczęściej. Jeśli jednak najdzie nas ochota na pyszną smażoną rybkę, warto wiedzieć, na czym najlepiej ją smażyć i jak przygotować panierkę, by nie przywierała do patelni ani nie odpadała.
Czyszczenie ryby

Jak oczyścić rybę z łusek?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.
tuńczyk puszka

Czy jedzenie tuńczyka z puszki jest bezpieczne?

Ryby
Tuńczyk to ryba, którą możemy spotkać na całym świecie. Jest świetnym dodatkiem do makaronów, past i sałatek. Tuńczyk w puszce jest najbardziej dostępną formą w jakiej możemy kupić tę rybę. Ale czy to rozsądnie jeść ją codziennie? Odpowiedź znajdziesz w artykule.
Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.