Dlaczego warto jeść roszponkę?

Utrzymanie Wagi
Jej cenne właściwości znane są od setek lat. Uwielbiał ją sam Ludwik XIV. Ważne miejsce zajęła również w literaturze. Bracia Grimm przedstawili ją jako niezwykle cenną roślinę, która rosła w ogrodzie czarownicy, stąd powstała słynna baśń. Roszponka nie bez powodu działa pozytywnie na nasze zdrowie. Znajdziemy w niej najważniejsze dla naszego organizmu składniki odżywcze. Jest bogatym źródłem witamin A, B6 i C, a także żelaza. Poprawia pracę serca, wzmacnia odporność, a także wspomaga odchudzanie. Bez dwóch zdań powinna znaleźć się w każdej diecie! Poznaj cenne właściwości roszponki.

Czego nie warto kupować w supermarketach?

Warzywa
Kuszą niskimi cenami, bogatym asortymentem i szybkością obsługi, ale czy w pełni dbają o jakość produktów, które oferują? O czym mowa? Oczywiście o supermarketach, które zyskały popularność właśnie dzięki tym trzem czynnikom. Powstaje ich coraz więcej, a my wciąż je odwiedzamy, sugerując się w pierwszej kolejności pragmatyzmem, bo wszystko mamy na miejscu, a dopiero później dbaniem o własne zdrowie. Otóż, okazuje się, że istnieje grupa produktów, których w supermarketach lepiej nie kupować. Mimo że wyglądają piękne i pachną kusząco, mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Przedstawiamy pięć popularnych produktów oferowanych przez supermarkety, których definitywnie powinniśmy unikać.

Dlaczego nie warto wylewać wody z kiszonek?

Warzywa
Kiszonki, czyli kapusta, ogórki i inne fermentowane pyszności, to niewątpliwie ważny element kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie bigos czy kapuśniak bez kiszonej kapusty. Potrawy te są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Jednak najwięcej cennych wartości odżywczych, jak się okazuje, posiadają nie same kiszone produkty, ale woda, w której dojrzewają. Już w 76 roku przed naszą erą jej działanie docenił rzymski historyk Piliniusz, który zalecał pić ją chorym na zapalenie jelit i żołądka. Sok spod kiszonek doskonale wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, a nawet wspomaga odchudzanie. Poza tym, ma wiele praktycznych zastosowań, które z pewnością zaskoczą niejednego! Sprawdź, dlaczego jeszcze nie warto wylewać soku spod kiszonek.
ziemniaki

Jak zbierać i przechowywać ziemniaki?

Uprawa Warzyw
Kiedy sprowadzono ziemniaki do Polski, były one kompletną nowością. Od tego czasu do dzisiaj rozpowszechniły się na wielką skalę i są niemal zawsze obecne w naszej kuchni i na naszych stołach pod różną postacią. Są produkowane w przeróżnych odmianach, a także w odmiennych kolorach. Poniżej znajdziesz kilka porad jak najlepiej przechowywać ziemniaki i kiedy je zbierać.
grzyby

Jak zamrozić grzyby?

Przetwory
W sezonie grzybowym zbierasz wiele grzybów, ale nie jesteś w stanie zjeść wszystkich od razu. Najchętniej zostawiłabyś je sobie na później. Nic prostszego, proponuję je zamrozić. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz instrukcje.
owoce i warzywa

Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Produkty Zbożowe
Popularne określenie "zdrowa żywność" jest dla mnie śmieszne. Bo jak żywność może być niezdrowa? Hmmm… Ostatnie lata pokazują jak bardzo modny jest przedrostek Eko- dodawany do nazw produktów, choć bardzo często z ekologią nie ma nic wspólnego. To świadome manipulowanie konsumentem jest prawnie zabronione. Można na szyldzie sklepu umieścić informację, że tu sprzedaje się "zdrową żywność", ale na etykiecie produktu jest to zabronione! Jak odróżnić żywność ekologiczną od tradycyjnie wytwarzanej i tej produkowanej nowoczesnymi metodami?
marynowana marchew

Jak marynować marchew?·

Proste przepisy
Marynowana marchewka to żadna nowość. Dodajemy ją przecież do wielu różnych sałatek na zimę, czyli wiemy, że jest ot możliwe. Ale można też marynować marchewkę, jako składnik główny, nie jako dodatek. Sprawdź jak to smakuje.
Szparagi

Jak przechowywać szparagi?

Sprzątanie kuchni
Szparagi są niezwykle zdrowe i pyszne, zatem warto je często kupować - zwłaszcza w sezonie. Gotowane w wodzie, skropione oliwą i doprawione solą oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu smakują wyśmienicie. Szparagi jednak szybko się psują, stają się suche i łykowate zatem bardzo ważne jest ich właściwe przechowywanie.
warzywa dla dzieci

Od kiedy podawać dziecku warzywa?

Żywienie Niemowlaka
Specjaliści od żywienia zalecają, żeby dzieci jadły więcej warzyw niż słodkich owoców. Warzywa zawierają bowiem mnóstwo cennych witamin i minerałów, a znikome ilości cukru, dlatego nie hamują apetytu. Nie obawiaj się więc serwować smykowi sezonowych przysmaków. Staraj się tylko kupować produkty o sprawdzonym pochodzeniu, najlepiej ekologiczne. Podpowiadamy co, kiedy i jak możesz podawać swojemu maluszkowi.
pieczone szparagi z serem feta

Jak zrobić pieczone szparagi z serem feta i pistacjami?

Warzywa
Gdy sezon szparagowy w pełni, czas sięgnąć po sprawdzone przepisy na to warzywo. Dziś na obiad proponuję ci szparagi zapieczone z odrobiną czosnku, serem feta i pistacjami. Kremowa konsystencja fety doskonale współgra z kruchością szparagów, a prażone pistacje dodają całości charakteru. Danie to jest doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego i witamin A, C, E i K. Przepis poniżej.