Czarny czosnek i jego drogocenne właściwości

Warzywa
Czarny czosnek znany był już w starożytności. Wtedy po raz pierwszy doceniano jego niezwykłe właściwości lecznicze. Szybko został uznany za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów. Nie jest, jak mylnie może się wydawać, oryginalną odmianą pospolitego czosnku. Powstaje w wyniku fermentacji białej odmiany, której efektem jest czarny kolor ząbków i ich wyrafinowany smak. Stąd czarny czosnek zyskał swoją popularność również w kuchni. Obecnie zaliczany jest do grupy produktów superfood. Dietetycy zachwycają się jego właściwościami leczniczymi, a kucharze namiętnie wykorzystują go w kuchni. Czym zasłużył sobie na to czarny czosnek? Na to pytanie odpowiadamy poniżej.

Marchew: Bogactwo zdrowotnych właściwości

Warzywa
Marchew to nie tylko słodki smak, ale także bogactwo witamin i minerałów, które są w stanie uchronić nas przed wieloma chorobami. Regularne jedzenie jej hamuje oznaki przedwczesnego starzenia się skóry, poprawia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu. Marchew jest też idealną propozycją dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy oraz zdrowo się odżywiać. Wartości odżywcze marchwi Większość korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia z marchwi można przypisać dużej ilości beta-karotenu, błonnika oraz przeciwutleniaczy, ale nie tylko. Jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw dostarcza też solidnej dawki witamin: A,C, K oraz tych z grupy B, jak i kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, potasu, żelaza, miedzi i manganu.

Co oznaczają naklejki z kodami na warzywach i owocach?

Warzywa
Zapewne niejeden z nas, robiąc zakupy w supermarkecie, nieraz zastanawiał się nad znaczeniem naklejek, które widnieją zazwyczaj na owocach, warzywach, ale również na innych produktach. Okazuje się, że te małe, często urokliwe naklejki, zawierają niezwykle ważne dla konsumenta informacje na temat konkretnego produktu. Jest jednak pewien szkopuł. Informacje ukryte są w postaci tzw. kodów PLU, których większość z nas nie potrafi rozszyfrować. Dlatego poniżej tłumaczymy, czym są tajemnicze kody PLU i co mówią o produkcie, który chcemy kupić.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa
Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:
sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.
zielony groszek

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Zdrowe Odżywianie
Zielony groszek to jedno z najczęściej nienawidzonych warzyw przez dzieci. Ale i niektórzy dorośli za nim nie przepadają. Te zielone kuleczki maja jednak wiele zalet i mogą dla nas i dla naszych organizmów zrobić wiele dobrego. Warto więc przemycać go dzieciom i dorosłym niejadkom w różnej formie, aby mimo wszystko groszek trafił do ich brzuchów. Jakie zalety ma zielony groszek i dlaczego warto go jeść – odpowiedź poniżej.
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania
W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.
grzyby

Jak zamrozić grzyby?

Przetwory
W sezonie grzybowym zbierasz wiele grzybów, ale nie jesteś w stanie zjeść wszystkich od razu. Najchętniej zostawiłabyś je sobie na później. Nic prostszego, proponuję je zamrozić. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz instrukcje.
kiszone ogórki

Co daje picie soku z kiszonych ogórków?

Warzywa
Okazuje się, że sok z kiszonych ogórków to naturalne remedium na wiele różnych dolegliwości. Zapobiega odwodnieniu, ponieważ zawarty w nim sód zatrzymuje wodę w organizmie. Przywraca równowagę elektrolityczną, dostarczając potasu i sodu utraconych po silnym wysiłku fizycznym. To również źródło cennych probiotyków, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. A to tylko niektóre z zalet soku z kiszonych ogórków. Zobacz, jak zmieni się twój organizm, gdy zaczniesz pić ten sok.
kiełki

Jakie kiełki są najzdrowsze?

Warzywa
Kiełki to źródło życia, potężny zastrzyk energii i skarbnica wielu witamin, minerałów, białka i kwasów. Z powodzeniem mogą zastąpić świeże warzywa i owoce, są więc dla organizmu prawdziwym dobrodziejstwem. W kiełkujących nasionach są enzymy, dzięki którym powstają witaminy z grupy B oraz C, D, E, K, PP i beta-karoten. Znajdują się w nich też żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, jod, selen, wapń, miedź, mangan, a także cenny kwas foliowy i hormony roślinne (flawonoidy). Stanowią również źródło łatwo przyswajalnego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Obecne w nich substancje pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie i wspomaga odchudzanie. Jedzmy kiełki najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.