Szpinak: Wyjątkowe warzywo o leczniczych właściwościach

Warzywa
Zalety tego zielonego warzywa odkryli już starożytni Persowie i z tego powodu jest też nazywane „perskim zielem”. Szpinak jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych substancji wspomagających funkcjonowanie organizmu. Jedząc go, zmniejszamy ryzyko zachorowania na nowotwory, dbamy o serce i poprawiamy swoje samopoczucie. Ogromnym atutem warzywa jest też jego niska kaloryczność oraz obecność witamin i minerałów przyspieszających metabolizm. Dzięki temu osoby odchudzające się z powodzeniem mogą włączyć go do swojej diety. Poznaj wszystkie zalety szpinaku i dowiedz się, co zyskasz, jedząc go regularnie.

Czy dieta bezmięsna jest zdrowa? Wady i zalety

Mięsa i Podroby
Od lat toczy się spór o to, czy mięso jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Kolejni celebryci informujący o przejściu na dietę wegetariańską lub wegańską motywują wiele osób do rezygnacji z mięsa. Nie da się jednak zaprzeczyć, że jest ono bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i wielu witamin. Naukowcy podkreślają, że dieta bezmięsna może być zdrowa, ale tylko jeśli będziemy się stosować do restrykcyjnych zasad i jeść zbilansowane posiłki. Poznaj zalety i wady spożywania mięsa i dowiedz się, jak się odżywiać, by cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką.

Fasola: Która jest najzdrowsza i jak ją przyrządzać?

Warzywa
Fasola jest jednym z najcenniejszych pokarmów. Zawiera więcej białka niż mięso, jest bogata w potas, wapń, fosfor, cynk i żelazo, a także w błonnik i kwas foliowy. Znajdują się w niej również substancje, które hamują powstawanie komórek nowotworowych i chronią przed innymi chorobami. Wśród 400 gatunków fasoli można wyróżnić te najzdrowsze i najsmaczniejsze. Która będzie idealna dla ciebie? Biała, czerwona, czarna, a może fasola mung? Zobacz właściwości zdrowotne popularnych gatunków i sprawdź, jak je przyrządzać.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa

Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:

Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania

W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.

zielony groszek

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Zdrowe Odżywianie

Zielony groszek to jedno z najczęściej nienawidzonych warzyw przez dzieci. Ale i niektórzy dorośli za nim nie przepadają. Te zielone kuleczki maja jednak wiele zalet i mogą dla nas i dla naszych organizmów zrobić wiele dobrego. Warto więc przemycać go dzieciom i dorosłym niejadkom w różnej formie, aby mimo wszystko groszek trafił do ich brzuchów. Jakie zalety ma zielony groszek i dlaczego warto go jeść – odpowiedź poniżej.

kiszone ogórki

Co daje picie soku z kiszonych ogórków?

Warzywa

Okazuje się, że sok z kiszonych ogórków to naturalne remedium na wiele różnych dolegliwości. Zapobiega odwodnieniu, ponieważ zawarty w nim sód zatrzymuje wodę w organizmie. Przywraca równowagę elektrolityczną, dostarczając potasu i sodu utraconych po silnym wysiłku fizycznym. To również źródło cennych probiotyków, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. A to tylko niektóre z zalet soku z kiszonych ogórków. Zobacz, jak zmieni się twój organizm, gdy zaczniesz pić ten sok.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2367706&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Czego nie trzeba trzymać w lodówce

15 produktów, których nie musisz przechowywać w lodówce

Przechowywanie
Być może zauważyliście, że oferowane w sklepach lodówki z każdym rokiem robią się coraz większe. W pewnym momencie zrobiliśmy nagłe przejście z urządzeń o racjonalnej wielkości do potworów, które potrafią pomieścić w sobie żywność dla połowy armii. Niezależnie od powodów tej zmiany - będącej bez wątpienia mieszanką mody i naszej skłonności do gigantycznych zakupów - aby utrzymać pracę tak wielkich lodówek zużywamy bardzo dużo energii. Szukasz sposobów na "odchudzenie" swojej lodówki lub po prostu zmniejszenie obciążenia na jej półkach? Istnieje wiele produktów, które naprawdę nie muszą stale pozostawać w chłodzie. Chociaż bezpieczeństwo żywności powinno być przedmiotem naszego zainteresowania, to nie wszystkie produkty muszą stale przebywać w lodówce. Dla niektórych jest nawet lepiej, jeżeli pozostawi się je w temperaturze pokojowej. Biorąc to wszystko pod uwagę, przygotowaliśmy dla was krótką listę pokarmów, które często wkładamy do lodówki, chociaż wcale nie musimy.
sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.

Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Przyprawy
Czosnek doskonale wzbogaca smak potraw, wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i działa równie skutecznie jak niejeden lek. Ma jednak jedną sporą wadę, którą ciężko szybko wyeliminować. Mowa o przykrym zapachu dobywającym się z ust. Jeśli zajadasz się potrawami z czosnkiem i używasz go w celach leczniczych, poznaj siedem naturalnych sposobów na pozbycie się wstydliwego problemu. Oto one: