Fioletowe ziemniaki: Pomagają schudnąć i chronią przed rakiem

Warzywa
Przypominają podłużne buraki i podobnie do nich smakują, ale jednak burakami nie są. Wykazują szereg właściwości prozdrowotnych i chronią nasz organizm przed wieloma chorobami. Mowa o fioletowych ziemniakach, które pochodzą z Chile i Peru, choć obecnie na szeroką skalę uprawiane są we Francji. Znajdziemy je w dobrze zaopatrzonych supermarketach i bazarkach ze zdrową żywnością. Warto włączyć je do diety. Są niedrogie, mniej kaloryczne niż tradycyjne ziemniaki i pasują do wielu potraw. Przyjrzyjmy się bliżej ich właściwościom.

Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Przyprawy
Czosnek doskonale wzbogaca smak potraw, wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i działa równie skutecznie jak niejeden lek. Ma jednak jedną sporą wadę, która ciężko szybko wyeliminować. Mowa o przykrym zapachu dobywającym się z ust. Jeśli zajadasz się potrawami z czosnkiem i używasz go w celach leczniczych, poznaj siedem naturalnych sposobów na pozbycie się wstydliwego problemu. Oto one:

Zupy: Pięć powodów, dla których warto je jeść

Warzywa
Zupa była kiedyś podstawą obiadu. Trudno było wyobrazić sobie zjedzenie drugiego dania bez uprzedniego pochłonięcia talerza zupy. Dzisiaj, głównie ze względu na brak czasu na gotowanie, trochę o nich zapomnieliśmy. Warto jednak postarać się wrócić do nawyku jedzenia zup, szczególnie, jeśli zależy nam na zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Zupy zawierają większość składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto, oczyszczają go, przyspieszają przemianę materii, a przy tym są bardzo sycące. Oto pięć najważniejszych powodów, dla których warto jeść je regularnie.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa

Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2418692&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

zielony groszek

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Zdrowe Odżywianie

Zielony groszek to jedno z najczęściej nienawidzonych warzyw przez dzieci. Ale i niektórzy dorośli za nim nie przepadają. Te zielone kuleczki maja jednak wiele zalet i mogą dla nas i dla naszych organizmów zrobić wiele dobrego. Warto więc przemycać go dzieciom i dorosłym niejadkom w różnej formie, aby mimo wszystko groszek trafił do ich brzuchów. Jakie zalety ma zielony groszek i dlaczego warto go jeść – odpowiedź poniżej.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2384156&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania

W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2308472&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

kiszone ogórki

Co daje picie soku z kiszonych ogórków?

Warzywa

Okazuje się, że sok z kiszonych ogórków to naturalne remedium na wiele różnych dolegliwości. Zapobiega odwodnieniu, ponieważ zawarty w nim sód zatrzymuje wodę w organizmie. Przywraca równowagę elektrolityczną, dostarczając potasu i sodu utraconych po silnym wysiłku fizycznym. To również źródło cennych probiotyków, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. A to tylko niektóre z zalet soku z kiszonych ogórków. Zobacz, jak zmieni się twój organizm, gdy zaczniesz pić ten sok.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2367706&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.
kiełki

Jakie kiełki są najzdrowsze?

Warzywa
Kiełki to źródło życia, potężny zastrzyk energii i skarbnica wielu witamin, minerałów, białka i kwasów. Z powodzeniem mogą zastąpić świeże warzywa i owoce, są więc dla organizmu prawdziwym dobrodziejstwem. W kiełkujących nasionach są enzymy, dzięki którym powstają witaminy z grupy B oraz C, D, E, K, PP i beta-karoten. Znajdują się w nich też żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, jod, selen, wapń, miedź, mangan, a także cenny kwas foliowy i hormony roślinne (flawonoidy). Stanowią również źródło łatwo przyswajalnego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Obecne w nich substancje pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie i wspomaga odchudzanie. Jedzmy kiełki najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania

Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2313048&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>