Jak przedłużyć trwałość przetworów?

Przetwory
Sezon na apetyczne owoce, warzywa i grzyby trwa w najlepsze, a my chętnie wykorzystujemy ich smak, aromat i walory odżywcze, robiąc z nich smakowite konfitury, dżemy, powidła, marynaty, przeciery czy sałatki. Przepisów na przetwory jest bez liku, ale o błąd w trakcie ich przygotowywania i przechowywania bardzo łatwo. Podpowiadamy, jak przedłużyć trwałość domowych specjałów i gdzie najlepiej je przechowywać, aby móc rozkoszować się ich smakiem aż do przyszłego lata.

W czym myć owoce i warzywa?

Owoce
W dobie supermarketów oraz transportowania żywności na szeroką skalę trudno uświadczyć owoce i warzywa, które nie byłyby pryskane chemicznymi substancjami poprawiającymi ich wygląd. Niestety, te często stosowane specyfiki, mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. By zapobiec ich przedostawaniu się do organizmu, powinniśmy dokładnie myć warzywa i owoce, w szczególności te, które kupujmy w supermarketach. Sama woda nie wystarczy, dlatego proponujemy kilka sprawdzonych rozwiązań, dzięki którym usuniemy szkodliwe substancje.

Jak prawidłowo mrozić żywność?

Owoce
Kto z nas wyobraża sobie dzisiaj życie bez zamrażarki? Chyba nikt. Szczególnie, że w dzisiejszych czasach kupujemy coraz więcej żywności, którą magazynujemy w domach. Jednak, czy wiemy, jak prawidłowo mrozić produkty, by były długo przydatne do zjedzenia? Podpowiadamy najważniejsze zasady.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa

Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2418692&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Czego nie trzeba trzymać w lodówce

15 produktów, których nie musisz przechowywać w lodówce

Przechowywanie
Być może zauważyliście, że oferowane w sklepach lodówki z każdym rokiem robią się coraz większe. W pewnym momencie zrobiliśmy nagłe przejście z urządzeń o racjonalnej wielkości do potworów, które potrafią pomieścić w sobie żywność dla połowy armii. Niezależnie od powodów tej zmiany - będącej bez wątpienia mieszanką mody i naszej skłonności do gigantycznych zakupów - aby utrzymać pracę tak wielkich lodówek zużywamy bardzo dużo energii. Szukasz sposobów na "odchudzenie" swojej lodówki lub po prostu zmniejszenie obciążenia na jej półkach? Istnieje wiele produktów, które naprawdę nie muszą stale pozostawać w chłodzie. Chociaż bezpieczeństwo żywności powinno być przedmiotem naszego zainteresowania, to nie wszystkie produkty muszą stale przebywać w lodówce. Dla niektórych jest nawet lepiej, jeżeli pozostawi się je w temperaturze pokojowej. Biorąc to wszystko pod uwagę, przygotowaliśmy dla was krótką listę pokarmów, które często wkładamy do lodówki, chociaż wcale nie musimy.
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania

W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.

Drylowane pomidory

Jak sparzyć i wydrylować pomidory?

Warzywa

Parzenie (blanszowanie) i drylowanie pomidorów może wydawać się zbytecznym zabiegiem, zważając na to, że z łatwością dostaniesz już takie pomidory w puszkach czy kartonikach w pobliskim sklepie spożywczym. Jednak żadne pomidory w puszcze czy pasty pomidorowe nie mogą się równać ze świeżo sparzonymi i wydrylowanymi pomidorami tuż przed gotowaniem. Blanszowane i czasami również drylowane pomidory używane są do gotowania zup i gulaszy jak i do przygotowania soku pomidorowego, pasty pomidorowej oraz do różnych dipów i sosów.

grillowana kukurydza

Jak grillować kukurydzę?

Potrawy z grilla
Grillowana kukurydza ma niepowtarzalny smak. Dziwi więc fakt, że jej grillowanie nie jest jednak zbyt popularne. Poniżej proponujemy kilka trików jak prawidłowo grillować kukurydzę, aby zaskoczyć naszych gości. Są trzy sposoby na bezpieczne grillowanie kukurydzy, a mianowicie kukurydza grillowana w liściach, kukurydza grillowana bez liści po uprzednim podgotowaniu i kukurydza grillowana w folii spożywczej po uprzednim podgotowaniu. Jak się za to zabrać?
kukurydza

Jakie właściwości ma kukurydza?

Zdrowe Odżywianie
Kukurydza, choć wygląda niepozornie, jest prawdziwą skarbnicą cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Nie tylko dostarcza istotnych witamin i minerałów, ale również wspomaga walkę z cukrzycą i nadciśnieniem, chroni przed chorobami serca i pomaga zapobiegać wadom rozwojowym układu nerwowego (tzw. wadom cewy nerwowej). Więcej na temat jej dobroczynnych właściwości dowiesz się z dalszej lektury.
chipsy z cukinii

Jak zrobić chipsy z cukinii?

Przekąski Zimne
Chcesz odżywiać się zdrowo? Zrób sobie chipsy z cukinii. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami, ale dobrze też smakuje samodzielnie. Zamiast kupowanych chipsów ziemniaczanych, wokół których krążą legendy związane z ich szkodliwością dla naszego zdrowia sięgnij po zdrowe chipsy z cukinii. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Najfajniejsze jest to, że dzięki odpowiedniemu doprawieniu cukinii możesz bawić się smakami swoich chipsów. Zobacz, jakie proste jest ich zrobienie.