Czerwona fasola: Świetnie zastąpi mięso, pomoże schudnąć i wzmocni serce

Warzywa
Czerwona fasola, choć często niedoceniana, to genialny składnik w pełni zbilansowanej diety. Zawiera więcej białka niż mięso i śmiało może je zastąpić i tym samym wzbogacić jadłospisy osób, które za mięsem nie przepadają lub są zdeklarowanymi wegetarianami. Ponadto, czerwona fasola pomaga zachowywać równowagę w organizmie, przyspiesza i wspiera proces odchudzania, bardzo dobroczynnie wpływa na serce i krążenie oraz zapobiega osteoporozie. Sprawdźmy, z czym to odżywcze warzywo komponuje się najlepiej i w jaki sposób wyczarować na jego bazie apetyczne potrawy.

Kapusta pekińska: Z czym najlepiej ją łączyć?

Warzywa
Kapusta pekińska, wyglądem bardziej przypominająca sałatę niż kapustę, stanowi doskonałą bazę do sałatek lub surówek, które mogą być idealnym dodatkiem do smakowitego obiadu, czy po prostu wystąpić w roli bardzo apetycznej i jednocześnie wyjątkowo zdrowej przekąski. Do walorów kapusty pekińskiej należy zaliczyć także to, że jest niskokaloryczna i tym samym robi furorę w dietach. Ponadto bardzo dobrze wpływa na wzrok, serce, układ kostno-stawowy oraz nerwowy czy procesy trawienne. Podpowiadamy, z czym doskonale komponuje się to apetyczne warzywo i jak je przyrządzić, by finalnie smakowało perfekcyjnie.

Czysta piętnastka: Dlaczego warto wybierać takie produkty?

Owoce
Wokół pestycydów wciąż jest sporo szumu. Organizacje ekologiczne przestrzegają przed ich negatywnym wpływem na zdrowie, natomiast środki ochrony roślin nadal są stosowane przez rolników i nie zapowiada się, żeby było inaczej. Konsument może poczuć się nieco zagubiony w informacjach, które do niego docierają. Dlatego, w trosce o zdrowie każdego z nas, przygotowaliśmy kilka ważnych informacji na temat pestycydów oraz listę, na której znajdują się warzywa i owoce nazywane "czystą piętnastką". Dlaczego właśnie tak? Sprawdźmy.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa

Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:

zielony groszek

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Zdrowe Odżywianie

Zielony groszek to jedno z najczęściej nienawidzonych warzyw przez dzieci. Ale i niektórzy dorośli za nim nie przepadają. Te zielone kuleczki maja jednak wiele zalet i mogą dla nas i dla naszych organizmów zrobić wiele dobrego. Warto więc przemycać go dzieciom i dorosłym niejadkom w różnej formie, aby mimo wszystko groszek trafił do ich brzuchów. Jakie zalety ma zielony groszek i dlaczego warto go jeść – odpowiedź poniżej.

Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania

W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.

kiszone ogórki

Co daje picie soku z kiszonych ogórków?

Warzywa

Okazuje się, że sok z kiszonych ogórków to naturalne remedium na wiele różnych dolegliwości. Zapobiega odwodnieniu, ponieważ zawarty w nim sód zatrzymuje wodę w organizmie. Przywraca równowagę elektrolityczną, dostarczając potasu i sodu utraconych po silnym wysiłku fizycznym. To również źródło cennych probiotyków, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. A to tylko niektóre z zalet soku z kiszonych ogórków. Zobacz, jak zmieni się twój organizm, gdy zaczniesz pić ten sok.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2367706&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Przyprawy
Czosnek doskonale wzbogaca smak potraw, wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i działa równie skutecznie jak niejeden lek. Ma jednak jedną sporą wadę, którą ciężko szybko wyeliminować. Mowa o przykrym zapachu dobywającym się z ust. Jeśli zajadasz się potrawami z czosnkiem i używasz go w celach leczniczych, poznaj siedem naturalnych sposobów na pozbycie się wstydliwego problemu. Oto one:
sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.
sok pomidorowy

Jakie są korzyści z codziennego picia soku pomidorowego?

Warzywa
Pomidory są uniwersalne i bogate w smaku, a do tego mają cudowne zdrowotne właściwości. Wykorzystujemy ten owoc do wszystkiego od zup, sałatek i sosów do soku. Sok pomidorowy jest najbardziej odżywczą formą tego owocu. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze korzyści, jakie on oferuje i dlaczego powinnaś rozważyć jego codzienne spożywanie.