Wszystko, co trzeba wiedzieć o ogórkach

Warzywa
Choć obecnie są dostępne w sklepach cały rok, to właśnie latem mamy ogórków pod dostatkiem. W tym czasie warto jeść je świeże, ponieważ zawierają bardzo dużo wody, co jest szczególnie przydatne podczas upałów. Dodatkowo zawierają cenne witaminy oraz substancje odżywcze, które nie są obojętne dla organizmu. Kiedy trwa sezon ogórkowy, często wytwarza się z nich różne przetwory: kisi się je albo zamyka zamarynowane w słoikach. Jedno jest pewne: z ogórków nie warto rezygnować. Co trzeba o nich wiedzieć? Czym różnią się ogórki kwaszone od kiszonych? Które z nich są zdrowsze?

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

Warzywa
Szczypiorek jest w polskiej sztuce kulinarnej bardzo ważnym warzywem. Choć nigdy nie gra roli pierwszych skrzypiec w potrawach, jest nieceniony jako dodatek. Wzbogaci smak gulaszy, zup, kanapek czy po prostu jajecznicy. Jego unikalny smak jest znany na całym świecie i można praktycznie dodawać go do posiłków bez ograniczeń. Prócz swojego delikatnie pikantnego smaku, wnosi do diety o wiele więcej, ponieważ zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze są bardzo korzystne dla zdrowia. Dlaczego sięgnąć po szczypiorek jak najczęściej?

Których produktów nie powinno się mrozić?

Warzywa
Mrożenie jest jedną z najprostszych i najskuteczniejszych metod przechowywania żywności. Dzięki niemu można cieszyć się niektórymi owocami poza sezonem, a także zapobiec nadmiernemu wyrzucaniu żywności. Zalet z mrożenia jest zdecydowanie więcej: produkty spożywcze nie tracą witamin i wartości odżywczych, a także zachowują swój kolor, zapach i smak. Niestety, istnieje całą gama artykułów, którym mrożenie nie służy: tracą walory zarówno estetyczne jak i zdrowotne. Niektóre z nich mogą być również być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych. Zatem czego nie wolno pod żadnym pozorem wkładać do zamrażalnika? Przekonajmy się.
Czego nie trzeba trzymać w lodówce

15 produktów, których nie musisz przechowywać w lodówce

Przechowywanie
Być może zauważyliście, że oferowane w sklepach lodówki z każdym rokiem robią się coraz większe. W pewnym momencie zrobiliśmy nagłe przejście z urządzeń o racjonalnej wielkości do potworów, które potrafią pomieścić w sobie żywność dla połowy armii. Niezależnie od powodów tej zmiany - będącej bez wątpienia mieszanką mody i naszej skłonności do gigantycznych zakupów - aby utrzymać pracę tak wielkich lodówek zużywamy bardzo dużo energii. Szukasz sposobów na "odchudzenie" swojej lodówki lub po prostu zmniejszenie obciążenia na jej półkach? Istnieje wiele produktów, które naprawdę nie muszą stale pozostawać w chłodzie. Chociaż bezpieczeństwo żywności powinno być przedmiotem naszego zainteresowania, to nie wszystkie produkty muszą stale przebywać w lodówce. Dla niektórych jest nawet lepiej, jeżeli pozostawi się je w temperaturze pokojowej. Biorąc to wszystko pod uwagę, przygotowaliśmy dla was krótką listę pokarmów, które często wkładamy do lodówki, chociaż wcale nie musimy.
chipsy z cukinii

Jak zrobić chipsy z cukinii?

Przekąski Zimne
Chcesz odżywiać się zdrowo? Zrób sobie chipsy z cukinii. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami, ale dobrze też smakuje samodzielnie. Zamiast kupowanych chipsów ziemniaczanych, wokół których krążą legendy związane z ich szkodliwością dla naszego zdrowia sięgnij po zdrowe chipsy z cukinii. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Najfajniejsze jest to, że dzięki odpowiedniemu doprawieniu cukinii możesz bawić się smakami swoich chipsów. Zobacz, jakie proste jest ich zrobienie.
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania

W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.

Jak zbierać i przechowywać fasolę?

Warzywa
Fasola jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały i jest smakowita, a ponadto występuje w różnych kolorach. Nic dziwnego, że możesz ją podać pod różną postacią w restauracjach, wiejskiej kuchni i również w kuchni polowej. Poinstruujemy cię krok po kroku, kiedy najlepiej zbierać fasolę i jak ją przechowywać, aby zachowała wszystkie swoje składniki.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa

Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:

spaghetti cukiniowe

Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Makarony
Spaghetti inne niż wszystkie bo… bez makaronu! Makaron zastąpią warzywa i to one występują tutaj w roli głównej. Świetnie potrafią zastąpić makaron sprawiając, że danie jest nie tyle lżejsze, co zdrowsze i bogatsze w witaminy, nie tracąc przy tym na smaku. Gorąco polecam.
sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.