Jak wyhodować  kiełki w domu?

Jak uprawiać kiełki w domu?

Warzywa
Kiełki są nie tylko modnym dodatkiem wielu potraw, ale także są smaczne i zdrowe. Możesz dodać je do gotowanych potraw, kanapek, przekąsek czy nawet zjadać same. Oprócz smaku oferują nam wiele witamin i innych cennych składników odżywczych. Jeżeli chcesz wprowadzić kiełki do swojej diety, spróbuj uprawiać je w domu. Jak to zrobić? Jest to bardzo proste!
ziemniak dla zdrowia

8 zastosowań ziemniaka dla zdrowia i urody

Warzywa
Ziemniak to warzywo, które regularnie gości na naszych stołach. I słusznie, zawiera bowiem dużą ilość błonnika, witaminy B6, witaminy C, potasu, miedzi, żelaza, cynku, manganu, fosforu, witaminy B3 i B5. Okazuje się jednak, że ziemniak ma również bardzo liczne zastosowania w pielęgnacji skóry, włosów i walce z różnymi problemami zdrowotnymi. Jak może ci się przysłużyć zwykły ziemniak? Sprawdź.
Jak zrobić domowe suszone pomidory

Jak zrobić domowe suszone pomidory

Inne zdrowe przepisy
Suszone pomidory są idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy zapiekanek. Kupno gotowych suszonych pomidorów może jednak okazać się zbyt drogie w przypadku pomidorów dobrej jakości lub decydując się na kupno tańszych pomidorów, musisz liczyć się z gorszą jakością lub mnóstwem konserwantów. Możesz również zrobić własnoręcznie suszone pomidory. Wystarczy kilka składników.
pasta z kalafiora

Jak zrobić pastę z kalafiora?

Sosy i Dipy
Miła alternatywa do tego, co zazwyczaj jemy. Pata z kalafiora ma mnóstwo zastosowań. Możemy ją podać śmiało na ciepło z makaronem lub na zimno jako dip do chipsów czy frytek. Świetnie sprawdzi się też na kanapce czy zastąpi puree ziemniaczane gdy serwujesz kurczaka. Spróbuj. Na pewno powrócisz do tego przepisu.
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania

Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.

Jak ożywić zwiotczałą marchewkę i inne warzywa korzenne?

Warzywa
Często marchew i inne warzywa korzenne (takie jak na przykład pietruszka, seler, batat, burak ćwikłowy) gdy poleżą trochę dłużej - wiotczeją i robią się brzydkie. Jest bardzo prosty sposób, by stały się ładniejsze i chrupiące.
pieczone warzywa

Jak przyprawić pieczone warzywa?

Podstawy pieczenia
Dla wybrednych smakoszy odpowiednie doprawienie warzyw (i generalnie wszystkich potraw) to podstawa. Ma zresztą ono coraz większe znaczenie dla wszystkich. Wychodzimy poza ramy, sól oraz pieprz już nam nie wystarczają. Chcemy czegoś więcej. Ale jak prawidłowo używać przypraw, żeby nasze warzywa nabrały odpowiednio oryginalnego smaku, który na długo zapamiętasz. Podpowiedź poniżej.

Jak zbierać i przechowywać fasolę?

Warzywa
Fasola jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały i jest smakowita, a ponadto występuje w różnych kolorach. Nic dziwnego, że możesz ją podać pod różną postacią w restauracjach, wiejskiej kuchni i również w kuchni polowej. Poinstruujemy cię krok po kroku, kiedy najlepiej zbierać fasolę i jak ją przechowywać, aby zachowała wszystkie swoje składniki.
mrożone owoce

Jak rozmrażać owoce i warzywa, aby nie straciły wartości odżywczych?

Warzywa
Mrożenie jest najlepszą metodą przechowywania owoców i warzyw. W trakcie prawidłowego przechowywania mrożonek straty witamin są minimalne, a produkty zachowują niemal w pełni cechy świeżego surowca. Owoce i warzywa zachowują dobrze swe wartości odżywcze pod warunkiem ich właściwego rozmrożenia.
ziemniaki

Jak zbierać i przechowywać ziemniaki?

Uprawa Warzyw
Kiedy sprowadzono ziemniaki do Polski, były one kompletną nowością. Od tego czasu do dzisiaj rozpowszechniły się na wielką skalę i są niemal zawsze obecne w naszej kuchni i na naszych stołach pod różną postacią. Są produkowane w przeróżnych odmianach, a także w odmiennych kolorach. Poniżej znajdziesz kilka porad jak najlepiej przechowywać ziemniaki i kiedy je zbierać.