Jak wyhodować  kiełki w domu?

Jak uprawiać kiełki w domu?

Warzywa
Kiełki są nie tylko modnym dodatkiem wielu potraw, ale także są smaczne i zdrowe. Możesz dodać je do gotowanych potraw, kanapek, przekąsek czy nawet zjadać same. Oprócz smaku oferują nam wiele witamin i innych cennych składników odżywczych. Jeżeli chcesz wprowadzić kiełki do swojej diety, spróbuj uprawiać je w domu. Jak to zrobić? Jest to bardzo proste!
ziemniak dla zdrowia

8 zastosowań ziemniaka dla zdrowia i urody

Warzywa
Ziemniak to warzywo, które regularnie gości na naszych stołach. I słusznie, zawiera bowiem dużą ilość błonnika, witaminy B6, witaminy C, potasu, miedzi, żelaza, cynku, manganu, fosforu, witaminy B3 i B5. Okazuje się jednak, że ziemniak ma również bardzo liczne zastosowania w pielęgnacji skóry, włosów i walce z różnymi problemami zdrowotnymi. Jak może ci się przysłużyć zwykły ziemniak? Sprawdź.
Jak zrobić domowe suszone pomidory

Jak zrobić domowe suszone pomidory

Inne zdrowe przepisy
Suszone pomidory są idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy zapiekanek. Kupno gotowych suszonych pomidorów może jednak okazać się zbyt drogie w przypadku pomidorów dobrej jakości lub decydując się na kupno tańszych pomidorów, musisz liczyć się z gorszą jakością lub mnóstwem konserwantów. Możesz również zrobić własnoręcznie suszone pomidory. Wystarczy kilka składników.
makaron z bobem i kurczakiem

Jak zrobić makaron z bobem i kurczakiem?

Przekąski Ciepłe
Proste i pyszne danie. Coś dla miłośników zarówno bobu jak i makaronów. Bardzo szybko się je przygotowuje, jeszcze szybciej je. Sprytny sposób na przemycenie bobu dzieciom. Zamień makaron tagiatelle na spaghetii i dzieciaki od razu inaczej będą patrzeć na to danie. Pysznie i z pomysłem.
pieczone warzywa

Jak przyprawić pieczone warzywa?

Podstawy pieczenia
Dla wybrednych smakoszy odpowiednie doprawienie warzyw (i generalnie wszystkich potraw) to podstawa. Ma zresztą ono coraz większe znaczenie dla wszystkich. Wychodzimy poza ramy, sól oraz pieprz już nam nie wystarczają. Chcemy czegoś więcej. Ale jak prawidłowo używać przypraw, żeby nasze warzywa nabrały odpowiednio oryginalnego smaku, który na długo zapamiętasz. Podpowiedź poniżej.
grillowany arbuz

Jak grillować arbuza?

Potrawy z grilla
Grillowany arbuz? Czy to oby dobry pomysł? Okazuje się, że tak. Nawet bardzo. Oczywiście, nie każde danie zawsze wszystkim smakuje, tak pewnie będzie i tym razem, ale dajmy arbuzowi szansę i wypróbujmy go również na ciepło, w wersji grillowanej.
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania

Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.

pasta z kalafiora

Jak zrobić pastę z kalafiora?

Sosy i Dipy
Miła alternatywa do tego, co zazwyczaj jemy. Pata z kalafiora ma mnóstwo zastosowań. Możemy ją podać śmiało na ciepło z makaronem lub na zimno jako dip do chipsów czy frytek. Świetnie sprawdzi się też na kanapce czy zastąpi puree ziemniaczane gdy serwujesz kurczaka. Spróbuj. Na pewno powrócisz do tego przepisu.

Jak ożywić zwiotczałą marchewkę i inne warzywa korzenne?

Warzywa
Często marchew i inne warzywa korzenne (takie jak na przykład pietruszka, seler, batat, burak ćwikłowy) gdy poleżą trochę dłużej - wiotczeją i robią się brzydkie. Jest bardzo prosty sposób, by stały się ładniejsze i chrupiące.
szczypiorek

Jakie są właściwości lecznicze szczypiorku?

Warzywa
Szczypiorek jest członkiem tej samej rodziny, co czosnek, cebula i por. Od wieków doceniany jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Zawiera dużo składników odżywczych – witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jedna łyżka posiekanego szczypiorku zaspokaja 3% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i C. Szczypiorek zawiera też witaminę K, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor i potas. Jakie właściwości zdrowotne może mieć dla nas spożywanie szczypiorku? O tym dowiesz się z dalszej lektury.