Cebula na ból głowy i gardła, zaparcia i impotencję

Warzywa
Kuzynka czosnku - cebula - ma prawie tyle samo korzyści zdrowotnych co on i wspomaga leczenie wielu chorób i dolegliwości. Występuje w różnych kolorach, kształtach, formach i rozmiarach. Jest uznawana za jeden z najlepszych produktów używanych w dowolnej formie: smażonej, gotowanej, surowej, pieczonej czy grillowanej.

Botwina - dla silnych kości i dobrego wzroku

Warzywa
Botwina to warzywo z rodziny krzyżowych, hodowane dla liści, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Dzięki nim może być stosowana jako pokarm wzmacniający odporność, przyspieszający metabolizm oraz wzmacniający kości. Botwina jest warzywem, które wpływa doskonale na nasz metabolizm. Zawarty w niej błonnik pokarmowy wiąże nadmiar wody i toksyny, przyspieszając ich wydalanie przez jelita. Botwina to także dobre źródło węglowodanów, które wpływają na prawidłową pracę mózgu i na cały układ nerwowy. To niepozorne warzywo pomaga także w łagodzeniu stanów lękowych i w zaburzeniach koncentracji.

Nie wyrzucaj skórki z cebuli. Ma cenne właściwości

Warzywa
Skórka z cebuli - jak wykazały badania - stanowi źródło przeciwutleniaczy, które mogą wyraźnie poprawić ogólny stan zdrowia człowieka, jak również błonnika, flawonoidów oraz antyoksydantów bardzo korzystnie wpływających na kondycję skóry. Jakie jeszcze korzyści zdrowotne można czerpać z zewnętrznej warstwy cebuli? Cebula ze skórką zawiera więcej przeciwutleniaczy Zewnętrzna warstwa cebuli jest bogata w silny pigment o nazwie kwercetyna, która jest bardzo skuteczna w przypadku zmniejszania i zapobiegania nadciśnieniu oraz zatykaniu tętnic. Ponadto skórka z cebuli posiada właściwości antyrakowe, przeciwgrzybicze, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Wprowadzenie cebuli do diety znacznie ogranicza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, raka jelita grubego, otyłości, cukrzycy typu drugiego oraz problemów z układem pokarmowym.

Nigdy nie mieszaj pomidorów i ogórków w tej samej sałatce

Warzywa
Większość osób po prostu kroi warzywa i wrzuca je do miski, przygotowując w ten sposób sałatkę. Okazuje się jednak, że niektórych składników nie należy ze sobą mieszać. Ogórki i pomidory, które paradoksalnie najczęściej łączy się w sałatkach, nie powinny znaleźć się w jednej misce. Eksperci zajmujący się Ajurwedą twierdzą, że tych warzyw nie należy łączyć, ponieważ czas ich trawienia jest różny, co może powodować problemy żołądkowe. Każdy rodzaj żywności, jaki spożywamy, ma różny czas trawienia. Niektóre produkty przyswajane są szybko, podczas gdy do strawienia innych nasz organizm potrzebuje wielu godzin. Łączenie ich nie jest wskazane. W takim przypadku pokarm, który trawiony jest długo, dotrze do jelit w momencie, gdy drugi już będzie strawiony. W rezultacie następuje fermentacja, która może powodować rozliczne problemy. Najczęstsze objawy fermentacji w żołądku to gazy i wzdęcia. Jest to główny powód, dla którego należy unikać łączenia ogórków i pomidorów. Kiedy rozpoczyna się fermentacja, uwalniane są kwasy, które mogą uszkodzić ściany żołądka i wywoływać różnorodne dolegliwości. Oto kilka innych produktów, których nie należy ze sobą łączyć:
Cebula jak nie płakać

3 restauracyjne sztuczki na pozbycie się gryzącego zapachu cebuli

Techniki gotowania
Surowa cebula jest bardzo zdrowa, ale nawet najwięksi jej wielbiciele znają to uczucie, gdy zje się jej za dużo i czuje jej ciężkość. Podczas gdy smażona, gotowana czy karmelizowana cebula nie ma już takiego zapachu, to jednak podczas jej przyrządzania w wysokiej temperaturze, tracimy jej wspaniałą chrupkość. Na szczęście istnieje kilka sztuczek restauracyjnych, dzięki którym możemy zmniejszyć nieprzyjemne cechy surowej cebuli, zachowując przy tym jej cenne składniki.
suszone grzyby

Jak suszyć grzyby?

Podstawy gotowania
Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania produktów, a zarazem bezsprzecznie najtańszym. Metoda ta polega na odwodnieniu surowców, co znacznie przedłuża ich trwałość. Najczęściej suszymy grzyby, jednak nie każdy wie jak się za to zabrać. Poniżej znajdziesz wskazówki jak suszyć grzyby.
grzyby

Jak zamrozić grzyby?

Przetwory
W sezonie grzybowym zbierasz wiele grzybów, ale nie jesteś w stanie zjeść wszystkich od razu. Najchętniej zostawiłabyś je sobie na później. Nic prostszego, proponuję je zamrozić. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz instrukcje.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa
Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:
sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania
W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.