Mangostan: Święty owoc dobry na serce i skórę

Owoce
Mangostan wyróżnia spośród innych owoców nietuzinkowy wygląd i niepowtarzalny smak. Legenda głosi, że z jego oryginalnych właściwości korzystał sam Budda i pewnie między innymi dlatego Azjaci zaliczają go do grona świętych owoców. Największą popularnością mangostan cieszy się wśród miłośników zdrowego żywienia, bo wprost fenomenalnie wpływa na organizm - m.in. wzmacnia serce, chroni przed zawałem, wspiera proces odchudzania, wykazuje właściwości antynowotworowe, dodaje energii i doskonale odżywia skórę. Sprawdźmy, co jeszcze warto wiedzieć o tym wyjątkowym owocu i jakie ma zastosowania.

Tamarillo: Egzotyczny eliksir młodości

Owoce
Egzotyczny owoc, który w smaku przypomina pomidora, to naturalny eliksir młodości. Od wieków jest ceniony za bogate walory smakowe, a także lecznicze właściwości. Tamarillo regeneruje i ujędrnia skórę, poprawia wzrok, przyspiesza metabolizm i stymuluje układ odpornościowy. Świetnie smakuje na surowo, ale nadaje się też do smażenia, duszenia i pieczenia. Wzbogaci smak każdej potrawy i dostarczy wartościowych składników odżywczych. Może być dodawany zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Warto włączyć go do codziennej diety.

Cherimoya: Zdrowy i pyszny owoc o smaku budyniu

Owoce
Ten egzotyczny owoc o konsystencji budyniu ma rewelacyjny, słodki smak i jednocześnie jest bardzo zdrowy. Działa uspokajająco, reguluje trawienie, poprawia odporność i pomaga schudnąć. Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Wykazuje właściwości antybakteryjne i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Świetnie smakuje i będzie zdrowym dodatkiem do naleśników, omletów i deserów. Nie bez przyczyny peruwiański owoc trafił na listę superfoods. W Polsce jest dostępny od października do marca i wtedy też najlepiej go spożywać, bo dostarcza do organizmu najbardziej potrzebnych składników odżywczych i dodaje energii.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
mango obieranie

3 sposoby, jak obierać mango

Owoce
Ten tropikalny owoc pochodzi z Indii i Azji Południowo -Wschodniej. Mango ma niesamowity smak. Prócz niezwykłego smaku i aromatu, mango jest pełne przeciwutleniaczy, które mają zdolność zwalczania raka jelita grubego, piersi, prostaty, płuc i białaczki. Mango utrzymuje poziom cholesterolu i cukru w normie. Wspomaga układ odpornościowy i trawienie, pomaga stracić na wadze oraz poprawić wzrok i życie seksualne. A jak szybko dobrać się do wnętrza tego słodkiego owocu? Wskazówki znajdziesz w dalszej części artykułu.
owoc kiwi

Co zrobić, aby owoc kiwi szybciej dojrzał?

Owoce
Kiwi to niesamowity owoc, posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wielu ludzi uwielbia te owoce, nie tylko ze względu na jego właściwości, ale za jego smak. Ale co zrobić, kiedy kiwi są niedojrzałe?
Jedzenie ananasa zalety

12 korzyści wynikających z jedzenia ananasa

Owoce
Ananas jest przepysznym owocem, który posiada wiele właściwości, o których pewnie nie wiedziałeś. Zanim następnym razem udasz się do sklepu i będziesz rozważać czy sięgnąć po ten owoc, dowiedz się o nich! Wymienionych tutaj 12 korzyści rozwieje wszystkie twoje wątpliwości.
Obrany granat

Jak obrać granat?

Owoce

Możesz odciąć koronę granata i zamoczyć go w zimnej wodzie na 15 minut, aby skórki same odeszły od nasion, jednak nie jest to konieczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób obierania i jedzenia granatów.

owoce

Jakich owoców nie łączyć?

Diety
Każdy zdrowa, zbilansowana dieta powinna zawierać duże ilości owoców i warzyw. Owoce są mniej kaloryczne, niż inne produkty. Zmniejszają ponadto ryzyko chorób takich jak udar mózgu, cukrzyca, rak i choroby serca. Zaleca się spożywać około dwie szklanki owoców dziennie, aby utrzymać nasz organizm w pełni sił. Jednak nierozsądne mieszanie ze sobą różnego rodzaju owoców może spowodować problemy trawienne, takie jak nadmiar gazów, wzdęcia lub zgaga. Aby unikać problemów trawiennych i wydobyć z owoców to, co najlepsze, należy je umiejętnie łączyć ze sobą i przyrządzać.
czarne banany

Czy można zjeść czarnego banana?

Owoce
Entuzjaści zdrowego odżywiania podają, że banany mają bardzo wiele korzyści zdrowotnych. Możesz je dodawać do koktajli, deserów albo po prostu zjadać jako przekąskę lub na podwieczorek. Oczywiście każdy lubi zjadać żółte i twarde banany, które niedawno dojrzały i są pełne witamin i składników odżywczych. Jednak ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców, dowiodły, że banany, na których powoli zaczynają pojawiać się czarne cętki są o wiele zdrowsze, niż te żółte. Zazwyczaj niestety cętkowane banany trafiają prosto do kosza, ponieważ myślimy, że są one stare, niedobre i nie nadają się do spożycia. Sprawdź jakie są korzyści cętkowanych bananów, a już nigdy nie pomyślisz o tym, aby je wyrzucić.