Jak wydłużyć świeżość warzyw i owoców?

Owoce
Świeże produkty to podstawa zdrowego odżywiania, szczególnie, jeśli mowa o warzywach i owocach. To przecież bomby witamin i cennych wartości odżywczych, których codziennie potrzebuje nasz organizm. Jednak, czy umiemy odpowiednio je przechowywać, by na długo zachowały świeżość i atrakcyjny wygląd? Jeśli jeszcze tego nie wiesz, proponujemy ci kilka sprawdzonych trików, dzięki którym twoje warzywa i owoce szybko nie zgniją!

Bakalie: Jak rozpoznać te, które zawierają konserwanty?

Owoce
Nikogo nie trzeba nadmiernie przekonywać do tego, że bakalie, które tak chętnie dodajemy do bożonarodzeniowych potraw i wypieków, mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Pomagają zapobiegać wielu poważnym chorobom - z zawałami i nowotworami na czele - fundują solidną porcję witamin i składników odżywczych, stanowiących gwarant prawidłowego funkcjonowania organizmu, szybko zapewniają poczucie sytości i świetnie sprawdzają się w roli zamiennika słodyczy. Łatwo można jednak wpaść w "bakaliową pułapkę". Dlaczego? Nie wolno przesadzać z ich ilością w diecie, bo nabawimy się zbędnych kilogramów i unikać tych, które zawierają szkodliwe i bardzo niebezpiecznie dla nas dodatki, czyli konserwanty i barwniki. Zadanie do łatwych nie należy, bo zwykle mają apetyczny wygląd. Zdradzają je jednak charakterystyczne: kolor, aromat i konsystencja:

Soki, nektary i napoje owocowe: Czy warto je pić?

Owoce
Owocowe soki to jedne z najczęściej spożywanych przez nas produktów. Statystyczny Polak w ciągu roku wypija ich około 13 litrów. Kupujemy je, ponieważ są smaczne i często wierzymy, że są zdrowe, sugerując się ich nazwą. Jednak sok sokowi nierówny. Co więcej, nadal wielu z nas myli sok z nektarem lub napojem, a to całkiem inne produkty. Statystyki pokazują, że znacznie częściej kupujemy właśnie nektary i napoje, które zazwyczaj są pełne cukru i ubogie w witaminy i minerały. Jak odróżnić napój i nektar od soku? Jakie mamy typy soków i które są najzdrowsze? Odpowiadamy.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
Obrany granat

Jak obrać granat?

Owoce

Możesz odciąć koronę granata i zamoczyć go w zimnej wodzie na 15 minut, aby skórki same odeszły od nasion, jednak nie jest to konieczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób obierania i jedzenia granatów.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2290037&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Proste przepisy

To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2240186&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

owoce

Jakich owoców nie łączyć?

Diety
Każdy zdrowa, zbilansowana dieta powinna zawierać duże ilości owoców i warzyw. Owoce są mniej kaloryczne, niż inne produkty. Zmniejszają ponadto ryzyko chorób takich jak udar mózgu, cukrzyca, rak i choroby serca. Zaleca się spożywać około dwie szklanki owoców dziennie, aby utrzymać nasz organizm w pełni sił. Jednak nierozsądne mieszanie ze sobą różnego rodzaju owoców może spowodować problemy trawienne, takie jak nadmiar gazów, wzdęcia lub zgaga. Aby unikać problemów trawiennych i wydobyć z owoców to, co najlepsze, należy je umiejętnie łączyć ze sobą i przyrządzać.
daktyle

Jakie właściwości mają daktyle?

Przekąski Zimne
Daktyle to słodkie owoce idealne dla osób cierpiących na problemy trawienne. Daktyle bowiem świetnie balansują proces trawienia i biorą w nim czynny udział. Dodają energii przemęczonemu organizmowi już w pół godziny po spożyciu. Są szczególnie polecane kobietom w połogu, aby szybciej doszły do pełnej sprawności. Mówi się, że jeden daktyl dziennie utrzyma w sprawności wzrok nawet do końca życia. Regularne spożywanie daktyli ma naprawdę mnóstwo zalet. Chcesz poznać je wszystkie? Wczytaj się w artykuł.
avokado dojrzałe

Co zrobić, żeby avocado szybciej dojrzało?

Owoce
Co zrobić kiedy kupiliśmy avocado, które okazało się być twarde jak skałą i niedojrzałe? Możesz poczekać aż samo dojrzeje, lecz jeżeli nie masz na to czasu możesz mu  w tym pomóc. Natura dała nam rozwiązanie, które skutecznie rozwiąże ten problem. Jeżeli chcesz wiedzieć co zrobić aby przyspieszyć proces dojrzewania, przeczytaj koniecznie.
owoc kiwi

Co zrobić, aby owoc kiwi szybciej dojrzał?

Owoce
Kiwi to niesamowity owoc, posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wielu ludzi uwielbia te owoce, nie tylko ze względu na jego właściwości, ale za jego smak. Ale co zrobić, kiedy kiwi są niedojrzałe?