Jak zrobić domowe rodzynki

Jak zrobić domowe rodzynki

Owoce
Kupiłeś zbyt dużo winogron i nie wiesz co z nimi zrobić? Przygotuj domowe, pyszne rodzynki. Przygotowanie jest niezwykle proste i z pewnością nie przysporzy ci trudności. Taki domowe rodzynki są pyszną przekąską lub dodatkiem do wypieków, śniadań, naleśników czy deserów. Jakość jest z kolei znacznie wyższa, od produktów dostępnych w sklepach. Chcesz przygotować porcję domowych rodzynek? Dokładną instrukcję jak to zrobić znajdziesz poniżej!
Jak zrobić kandyzowaną skórkę z cytryny (plus syrop cytrynowy)

Jak zrobić kandyzowaną skórkę z cytryny (plus syrop cytrynowy)

Owoce
Czy wiesz, że jeżeli potrzebujesz soku z cytryny do zrobienia deseru czy sosu, to możesz wykorzystać również skórkę, która nadaje się na przykład jako dodatek do wypieków? A może chcesz wiedzieć jak przygotować syrop cytrynowy? Oba składniki zrobisz za jednym razem, używając skórkę, cukier i wodę. Dokładne wskazówki jak przygotować syrop i kandyzowaną skórkę cytrynową znajdziesz poniżej.
Jak zamrozić truskawki

Jak zamrozić truskawki

Owoce
Sezon truskawkowy zbliża się ku końcowi, nie oznacza to jednak, że smakiem tych wspaniałych owoców nie możemy się cieszyć przez cały rok. Wystarczy zamrozić je i w odpowiednim momencie wykorzystać. Jak jednak zamrozić truskawki żeby nie straciły smaku i cennych wartości?

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
cząstki pomarańczy

Jak pokroić pomarańczę w cząstki?

Desery Owocowe
Wszyscy jesteśmy pod wrażeniem tych idealnie wykrojonych i obranych ze skórki cząstek pomarańczy, które możemy podziwiać zamawiając sałatkę lub deser w nieco bardziej wykwintnej restauracji. Może ci się wydawać, że takie dzieło wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych, jednak tak naprawdę to kwestia opanowania bardzo prostej techniki. Chcesz ją poznać? Obejrzyj umieszczony tutaj tutorial.
kwiatki z cytryny

Jak elegancko pokroić cytrynę?

Owoce
Nawet zwykła cytryna może czasami zaskoczyć. A stanie się tak, gdy zamiast zwykłych plasterków pokroisz ją w nietypowy, pokazany na zdjęciu obok sposób. Kwiatki z cytryny ozdobią herbatę, lemoniadę, czy drinka. Udekorują każdy talerz i wzbudzą zachwyt wszystkich gości. A wszystko to wymaga tak niewiele wysiłku... Przekonasz się o tym poniżej.
Sok z suszonych śliwek właściwości

Sok z suszonych śliwek na zaparcia – jak stosować?

Choroby Układu Pokarmowego
Sok z suszonych śliwek, w szczególności podgrzany, to doskonały domowy środek na zaparcia. Działa łagodnie i szybko. Zobacz jak go stosować, żeby osiągnąć zamierzony efekt oraz co zrobić, gdy potrzebujemy mocniejszego środka.
Owocowe szaszłyki

Jak zrobić owocowe szaszłyki?

Potrawy wegańskie
Zdrowe, owocowe szaszłyki idealne na przekąskę. Fajna opcja zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Oczywiście miks owoców może być różny, w zależności od upodobań. To jest moja tęczowa propozycja.
mrożone owoce

Jak rozmrażać owoce i warzywa, aby nie straciły wartości odżywczych?

Warzywa
Mrożenie jest najlepszą metodą przechowywania owoców i warzyw. W trakcie prawidłowego przechowywania mrożonek straty witamin są minimalne, a produkty zachowują niemal w pełni cechy świeżego surowca. Owoce i warzywa zachowują dobrze swe wartości odżywcze pod warunkiem ich właściwego rozmrożenia.
mrożone owoce

Jak mrozić owoce?

Przetwory
Sezon na pyszne owoce w pełni! Jabłka, gruszki, śliwki czy maliny tylko czekają, by po nie sięgnąć. Już teraz jednak należy pomyśleć o tym, jak te nasze zbiory przechowywać przez zimę. Aby cieszyć się ich niezmienionym smakiem, warto je zamrozić. Sprawdź, jak to zrobić najlepiej. Wygląd i stan owoców, sposób ich zamrażania, temperatura czy okres przechowywania to tylko niektóre rzeczy, na które koniecznie trzeba zwrócić uwagę, zabierając się za gromadzenie zbiorów w zamrażarce.