Bakalie: Co warto o nich wiedzieć? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu?

Przepisy świąteczne
Bakalie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Nic dziwnego - są niezbędne do przygotowywania wielu smakołyków, takich jak ciasta czy np. kutia. Po bakalie warto jednak sięgać przez cały rok, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, czy witaminy i minerały. Działają korzystnie na wiele układów - przede wszystkim na nerwowy, pokarmowy oraz odpornościowy. Jak wybierać bakalie? Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

Owoce
Wielu z nas przygotowuje przetwory na zimę, ponieważ wtedy trudniej nabyć świeże owoce. Porzeczki, agrest, czereśnie truskawki dojrzewają jedynie przez kilka tygodni, dlatego chcąc cieszyć się ich smakiem, można przyrządzić z nich kompoty, które będą smacznym dodatkiem, np. do deserów czy ciast. Przykładem może być kompot wiśniowy, który ma wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera witaminy z grupy B, a także C oraz bioflawonoidy, które poprawiają odporność i mogą zminimalizować ryzyko infekcji. Wiśnie są naturalnym sprzymierzeńcem układu pokarmowego, ponieważ oczyszczają je z zalegających złogów oraz poprawiają ich prawidłowe funkcjonowanie. Przygotowanie kompotu nie sprawia większego kłopotu, wystarczy trzymać się kilku łatwych wskazówek.

Dlaczego warto jeść papaję?

Owoce
Papaja to tropikalny owoc, który coraz częściej gości w polskich sklepach i marketach. Ma gruszkowaty kształt i zachwyca słodkim smakiem z korzenną nutką. Skrywa w sobie mnóstwo substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Papaja to przede wszystkim bogate źródło karotenoidów, czyli bardzo silnych antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają tym samym wielu chorobom. Wzmacniają serce i regulują ciśnienie krwi, korzystnie wpływają również na wzrok, a także na kondycję skóry. W papai znajdziemy również niezwykle cenny enzym – papainę, która poprawia trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego. Zapobiega wzdęciom i zaparciom oraz wspomaga leczenie wrzodów żołądka czy chorób jelit. Może też pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Jakie właściwości ma jeszcze papaja? Dlaczego warto po nią sięgać?

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
owoc kiwi

Co zrobić, aby owoc kiwi szybciej dojrzał?

Owoce
Kiwi to niesamowity owoc, posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wielu ludzi uwielbia te owoce, nie tylko ze względu na jego właściwości, ale za jego smak. Ale co zrobić, kiedy kiwi są niedojrzałe?
Czego nie trzeba trzymać w lodówce

15 produktów, których nie musisz przechowywać w lodówce

Przechowywanie
Być może zauważyliście, że oferowane w sklepach lodówki z każdym rokiem robią się coraz większe. W pewnym momencie zrobiliśmy nagłe przejście z urządzeń o racjonalnej wielkości do potworów, które potrafią pomieścić w sobie żywność dla połowy armii. Niezależnie od powodów tej zmiany - będącej bez wątpienia mieszanką mody i naszej skłonności do gigantycznych zakupów - aby utrzymać pracę tak wielkich lodówek zużywamy bardzo dużo energii. Szukasz sposobów na "odchudzenie" swojej lodówki lub po prostu zmniejszenie obciążenia na jej półkach? Istnieje wiele produktów, które naprawdę nie muszą stale pozostawać w chłodzie. Chociaż bezpieczeństwo żywności powinno być przedmiotem naszego zainteresowania, to nie wszystkie produkty muszą stale przebywać w lodówce. Dla niektórych jest nawet lepiej, jeżeli pozostawi się je w temperaturze pokojowej. Biorąc to wszystko pod uwagę, przygotowaliśmy dla was krótką listę pokarmów, które często wkładamy do lodówki, chociaż wcale nie musimy.
Jedzenie ananasa zalety

12 korzyści wynikających z jedzenia ananasa

Owoce
Ananas jest przepysznym owocem, który posiada wiele właściwości, o których pewnie nie wiedziałeś. Zanim następnym razem udasz się do sklepu i będziesz rozważać czy sięgnąć po ten owoc, dowiedz się o nich! Wymienionych tutaj 12 korzyści rozwieje wszystkie twoje wątpliwości.
Jak zrobić domowe rodzynki

Jak zrobić domowe rodzynki

Proste przepisy
Rodzynki to wspaniały dodatek do ciast i deserów, bez którego większość ludzi nie wyobraża sobie wypieków. Możemy dostać je w każdym sklepie spożywczym, jednak dlaczego nie spróbować przygotować je własnoręcznie? Ten prosty sposób pozwoli ci na zrobienie pysznych i aromatycznych rodzynek w zdrowy sposób.
limonki

5 zaskakujących sposobów zastosowania limonki

Owoce
Limonki to ulubiony owoc – barmanów. Jednak ten niedoceniany cytrus może być stosowany do czegoś więcej, niż drinków. Oto kilka ciekawych przykładów, jak można wykorzystać limonki w domu:
czarne banany

Czy można zjeść czarnego banana?

Owoce
Entuzjaści zdrowego odżywiania podają, że banany mają bardzo wiele korzyści zdrowotnych. Możesz je dodawać do koktajli, deserów albo po prostu zjadać jako przekąskę lub na podwieczorek. Oczywiście każdy lubi zjadać żółte i twarde banany, które niedawno dojrzały i są pełne witamin i składników odżywczych. Jednak ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców, dowiodły, że banany, na których powoli zaczynają pojawiać się czarne cętki są o wiele zdrowsze, niż te żółte. Zazwyczaj niestety cętkowane banany trafiają prosto do kosza, ponieważ myślimy, że są one stare, niedobre i nie nadają się do spożycia. Sprawdź jakie są korzyści cętkowanych bananów, a już nigdy nie pomyślisz o tym, aby je wyrzucić.