Głóg: Roślina, która wspiera pracę serca i zwalcza stres

Nalewki
Głóg to popularny w Polsce krzew ozdobny, który nie ma dużych wymagań glebowych i jest odporny na zanieczyszczenia. Wiosną i jesienią przykuwa uwagę barwnym wyglądem, dlatego wiele osób aranżuje z tej rośliny estetyczne żywopłoty. Głóg posiada jednak też inne zalety – jego kwiaty i owoce wykazują cenne dla naszego zdrowia właściwości. Przygotowane z nich napary i nalewki świetnie wpływają na układ krążenia, wspierają pracę serca, obniżają ciśnienie i chronią przed miażdżycą. Głóg działa ponadto uspokajająco i pomaga walczyć ze stresem. Dowiedz się, jak wykorzystać roślinę do przygotowania naturalnych specyfików poprawiających zdrowie.

Czerwone banany: Bogate źródło przeciwutleniaczy i błonnika

Owoce
Czerwone banany to bardzo zdrowa odmiana tych popularnych owoców. Pod czerwono-brązową skórką kryje się delikatny, lekko maślany miąższ pełen wartościowych składników odżywczych. W tych niewielkich bananach znajdują się duże ilości naturalnych antyoksydantów, witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, pokarmowy i krążeniowy. Czerwone banany z powodzeniem można też wykorzystywać do przygotowania naturalnych maseczek do twarzy – regenerują i nawilżają cerę, chroniąc ją jednocześnie przed starzeniem się. Jak przygotować z tych owoców smaczny deser oraz naturalne kosmetyki?

Maliny: Najlepsze na serce i odchudzanie

Owoce
Kuszące wyglądem apetyczne maliny amatorów mają bez liku, a pod względem zastosowań śmiało mogą stanąć w szranki z truskawkami. Fantastycznie sprawdzają się w roli przekąski, dodatku do deserów i ciast czy bazy do przetworów i soków. Jednocześnie skrywają w sobie całą gamę niezbędnych składników odżywczych i tym samym wzmacniają cały organizm. Jedząc maliny zapewniamy ochronę sercu i naczyniom krwionośnym, dbamy o zdrowie kości czy ścięgien i stymulujemy układ immunologiczny. Dzięki nim możemy też poprawić kondycję skóry i wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o malinach? Podpowiadamy.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
Jedzenie ananasa zalety

12 korzyści wynikających z jedzenia ananasa

Owoce
Ananas jest przepysznym owocem, który posiada wiele właściwości, o których pewnie nie wiedziałeś. Zanim następnym razem udasz się do sklepu i będziesz rozważać czy sięgnąć po ten owoc, dowiedz się o nich! Wymienionych tutaj 12 korzyści rozwieje wszystkie twoje wątpliwości.
mango obieranie

3 sposoby, jak obierać mango

Owoce
Ten tropikalny owoc pochodzi z Indii i Azji Południowo -Wschodniej. Mango ma niesamowity smak. Prócz niezwykłego smaku i aromatu, mango jest pełne przeciwutleniaczy, które mają zdolność zwalczania raka jelita grubego, piersi, prostaty, płuc i białaczki. Mango utrzymuje poziom cholesterolu i cukru w normie. Wspomaga układ odpornościowy i trawienie, pomaga stracić na wadze oraz poprawić wzrok i życie seksualne. A jak szybko dobrać się do wnętrza tego słodkiego owocu? Wskazówki znajdziesz w dalszej części artykułu.
Czego nie trzeba trzymać w lodówce

15 produktów, których nie musisz przechowywać w lodówce

Przechowywanie
Być może zauważyliście, że oferowane w sklepach lodówki z każdym rokiem robią się coraz większe. W pewnym momencie zrobiliśmy nagłe przejście z urządzeń o racjonalnej wielkości do potworów, które potrafią pomieścić w sobie żywność dla połowy armii. Niezależnie od powodów tej zmiany - będącej bez wątpienia mieszanką mody i naszej skłonności do gigantycznych zakupów - aby utrzymać pracę tak wielkich lodówek zużywamy bardzo dużo energii. Szukasz sposobów na "odchudzenie" swojej lodówki lub po prostu zmniejszenie obciążenia na jej półkach? Istnieje wiele produktów, które naprawdę nie muszą stale pozostawać w chłodzie. Chociaż bezpieczeństwo żywności powinno być przedmiotem naszego zainteresowania, to nie wszystkie produkty muszą stale przebywać w lodówce. Dla niektórych jest nawet lepiej, jeżeli pozostawi się je w temperaturze pokojowej. Biorąc to wszystko pod uwagę, przygotowaliśmy dla was krótką listę pokarmów, które często wkładamy do lodówki, chociaż wcale nie musimy.
cytryny

Jak przechowywać cytrynę?

Owoce
Przechowywanie cytryny jak się okazuje nie każdemu przychodzi z łatwością. Poniżej więc kilka rad dla tych, którym to nie za bardzo wychodzi przechowywanie cytryny i innych cytrusów. Mam nadzieję, że dzięki nim nic już nie będzie tajemnicą – jeśli chodzi o przechowywanie tego owocu oczywiście.
owoc kiwi

Co zrobić, aby owoc kiwi szybciej dojrzał?

Owoce
Kiwi to niesamowity owoc, posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wielu ludzi uwielbia te owoce, nie tylko ze względu na jego właściwości, ale za jego smak. Ale co zrobić, kiedy kiwi są niedojrzałe?
jedzenie jabłek

Jakie są zalety jedzenia jabłek?

Owoce
Zachwycamy się potężną mocą egzotycznych owoców, takich jak acai, awokado czy jagody goji, ale czy ktoś z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zwykłe jabłko ma tak dużo właściwości zdrowotnych, że z powodzeniem może kandydować do tytułu „superowocu”? Jabłka niemalże nie zawierają tłuszczu, sodu i cholesterolu. Za to są doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (ryboflawiny, tiaminy i witaminy B6), składników fitoodżywczych, błonnika, wapnia, potasu i fosforu. Jakie są zalety jedzenia jabłek dowiesz się poniżej.