Jak przedłużyć trwałość przetworów?

Przetwory
Sezon na apetyczne owoce, warzywa i grzyby trwa w najlepsze, a my chętnie wykorzystujemy ich smak, aromat i walory odżywcze, robiąc z nich smakowite konfitury, dżemy, powidła, marynaty, przeciery czy sałatki. Przepisów na przetwory jest bez liku, ale o błąd w trakcie ich przygotowywania i przechowywania bardzo łatwo. Podpowiadamy, jak przedłużyć trwałość domowych specjałów i gdzie najlepiej je przechowywać, aby móc rozkoszować się ich smakiem aż do przyszłego lata.

Jak zapobiec psuciu się żywności?

Przechowywanie
Bezpośredni wpływ na to, jak długo dany produkt spożywczy będzie nadawał się do spożycia, ma jego skład chemiczny, obecność mikroorganizmów oraz tak zwane czynniki środowiskowe. W przypadku tych ostatnich uwzględnić należy między innymi warunki, w jakich przechowujemy żywność tuż po jej zakupie. Podpowiadamy, jak skutecznie zapobiec psuciu się warzyw i owoców, nabiału, jaj, ryb czy mięsa. Zdradzamy też, dla których produktów spożywczych optymalnym miejscem będzie lodówka, jakich warzyw i owoców lepiej nie przechowywać w bliskim sąsiedztwie i dlaczego jajek czy mięsa nie warto myć przed ich chłodzeniem.

W czym myć owoce i warzywa?

Owoce
W dobie supermarketów oraz transportowania żywności na szeroką skalę trudno uświadczyć owoce i warzywa, które nie byłyby pryskane chemicznymi substancjami poprawiającymi ich wygląd. Niestety, te często stosowane specyfiki, mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. By zapobiec ich przedostawaniu się do organizmu, powinniśmy dokładnie myć warzywa i owoce, w szczególności te, które kupujmy w supermarketach. Sama woda nie wystarczy, dlatego proponujemy kilka sprawdzonych rozwiązań, dzięki którym usuniemy szkodliwe substancje.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
jak wybrać arbuza

Jak sprawdzić czy arbuz jest dojrzały?

Owoce
Arbuz to długo oczekiwany i lubiany atrybut lata. Wybranie dojrzałego i smacznego owocu czasami bywa niemożliwe. W sprzedaży znajduje się ogromna ilość i różnorodność tych owoców. Jak wybrać ten najsłodszy i dojrzały? Dowiesz się z naszego artykułu.
Czego nie trzeba trzymać w lodówce

15 produktów, których nie musisz przechowywać w lodówce

Przechowywanie
Być może zauważyliście, że oferowane w sklepach lodówki z każdym rokiem robią się coraz większe. W pewnym momencie zrobiliśmy nagłe przejście z urządzeń o racjonalnej wielkości do potworów, które potrafią pomieścić w sobie żywność dla połowy armii. Niezależnie od powodów tej zmiany - będącej bez wątpienia mieszanką mody i naszej skłonności do gigantycznych zakupów - aby utrzymać pracę tak wielkich lodówek zużywamy bardzo dużo energii. Szukasz sposobów na "odchudzenie" swojej lodówki lub po prostu zmniejszenie obciążenia na jej półkach? Istnieje wiele produktów, które naprawdę nie muszą stale pozostawać w chłodzie. Chociaż bezpieczeństwo żywności powinno być przedmiotem naszego zainteresowania, to nie wszystkie produkty muszą stale przebywać w lodówce. Dla niektórych jest nawet lepiej, jeżeli pozostawi się je w temperaturze pokojowej. Biorąc to wszystko pod uwagę, przygotowaliśmy dla was krótką listę pokarmów, które często wkładamy do lodówki, chociaż wcale nie musimy.
mango

Dlaczego nie należy wyrzucać skórki z mango?

Owoce
Mango jest smacznym owocem, który cieszy się popularnością na całym świecie. Najczęściej jednak wyrzucamy skórkę, która kryje w sobie mnóstwo składników odżywczych i minerałów.
Obrany granat

Jak obrać granat?

Owoce

Możesz odciąć koronę granata i zamoczyć go w zimnej wodzie na 15 minut, aby skórki same odeszły od nasion, jednak nie jest to konieczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób obierania i jedzenia granatów.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2290037&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

owoce

Jakich owoców nie łączyć?

Diety
Każdy zdrowa, zbilansowana dieta powinna zawierać duże ilości owoców i warzyw. Owoce są mniej kaloryczne, niż inne produkty. Zmniejszają ponadto ryzyko chorób takich jak udar mózgu, cukrzyca, rak i choroby serca. Zaleca się spożywać około dwie szklanki owoców dziennie, aby utrzymać nasz organizm w pełni sił. Jednak nierozsądne mieszanie ze sobą różnego rodzaju owoców może spowodować problemy trawienne, takie jak nadmiar gazów, wzdęcia lub zgaga. Aby unikać problemów trawiennych i wydobyć z owoców to, co najlepsze, należy je umiejętnie łączyć ze sobą i przyrządzać.
avokado dojrzałe

Co zrobić, żeby avocado szybciej dojrzało?

Owoce
Co zrobić kiedy kupiliśmy avocado, które okazało się być twarde jak skałą i niedojrzałe? Możesz poczekać aż samo dojrzeje, lecz jeżeli nie masz na to czasu możesz mu  w tym pomóc. Natura dała nam rozwiązanie, które skutecznie rozwiąże ten problem. Jeżeli chcesz wiedzieć co zrobić aby przyspieszyć proces dojrzewania, przeczytaj koniecznie.