Mąka: Rodzaje, typy i zastosowanie

Produkty Zbożowe
Wybór mąki to dzisiaj niełatwa sprawa. W dużym supermarkecie możemy spotkać nawet kilkanaście rodzajów mąk! I jak tu wybrać tę odpowiednią do upieczenia biszkoptu lub ciasta drożdżowego? Potrzeba trochę wiedzy, a przeciętny Kowalski jej zazwyczaj nie ma. Znajomością różnych rodzajów mąk z pewnością mogą pochwalić się kucharze, cukiernicy, dietetycy, a także osoby, które interesują się kulinariami i żywnością. Jednak warto zaznaczyć, że każdemu z nas ta wiedza jest potrzebna. Dlatego postanowiliśmy uporządkować najpopularniejsze rodzaje mąk, które można spotkać na polskim rynku.

Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Podstawy pieczenia
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.

Jak zrobić ciasto zakochanych?

Proste przepisy
W dniu świętego Walentego nie może zabraknąć na stole tego ciasta. Do małej czarnej kawy najlepiej będzie smakowało pyszne i słodkie ciasto zakochanych. Dzięki niemu twój partner poczuje się doceniony i wyróżniony.
Topienie czekolady

Jak roztopić czekoladę?

Podstawy gotowania

Wypieki z czekoladą są przepyszne, jednak jej topienie powinno być wykonane w określony sposób, aby czekolada zachowała gładką konsystencję. Czekoladę można topić na wiele sposobów. Nie ważne jaki sposób wybierzesz - zawsze musisz bardzo uważać, aby do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Woda w rondelku, misce czy na łyżce może spowodować, że czekolada się zważy i będzie bezużyteczną masą.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2227376&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
Tort serce

Jak zrobić tort w kształcie serca?

Kolacja walentynkowa
Nasze babcie mawiały: „przez żołądek do serca”. Właśnie dlatego proponuję przygotowanie wyśmienitego tortu, w kształcie serca! Wygląda ślicznie, a co najważniejsze jest bardzo prosty do przygotowania. Taki torcik możesz przygotować ukochanej osoby z okazji Walentynek. Jest nie tylko uroczy, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci niejednego amatora słodkości. Przygotuj serduszkowy torcik dla swojej drugiej połówki według genialnego przepisu, który znajdziesz poniżej.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
szarlotka

Jak zrobić szarlotkę?

Ciasta
Masz ochotę na słodką chwilę zapomnienia? Upiecz pachnącą, smakowitą szarlotkę. To doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu. Poza tym, nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubiłaby tego placka.
wiórki z czekolady

Jak zrobić wiórki z czekolady?

Ciasta
Delikatne czekoladowe wiórki wzbogacają wygląd i smak wielu przygotowanych w domu słodkości. Potrafią odmienić nawet najbardziej zwyczajny deser. Wystarczy posypać nimi np. ozdobioną wcześniej bitą śmietaną galaretkę czy lody i danie od razu zyska nowe oblicze. Gotowe wiórki czekoladowe kupisz w sklepie lub w cukierni. A co powiesz na to, by zrobić je samodzielnie? Aby je wykonać, będziesz potrzebowała jedynie tabliczki czekolady. Przekonaj się, jakie to proste i… do dzieła!