Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Podstawy pieczenia
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.

Jak zrobić ciasto zakochanych?

Proste przepisy
W dniu świętego Walentego nie może zabraknąć na stole tego ciasta. Do małej czarnej kawy najlepiej będzie smakowało pyszne i słodkie ciasto zakochanych. Dzięki niemu twój partner poczuje się doceniony i wyróżniony.

Jak zrobić sernik z rodzynkami i migdałami?

Podstawy pieczenia
W Polsce większość uroczystości nie odbędzie się bez wyśmienitego sernika. Jest to - można powiedzieć - jeden z naszych narodowych wypieków. Delikatny i lekki - długo można delektować się jego smakiem.
wiórki z czekolady

Jak zrobić wiórki z czekolady?

Ciasta
Delikatne czekoladowe wiórki wzbogacają wygląd i smak wielu przygotowanych w domu słodkości. Potrafią odmienić nawet najbardziej zwyczajny deser. Wystarczy posypać nimi np. ozdobioną wcześniej bitą śmietaną galaretkę czy lody i danie od razu zyska nowe oblicze. Gotowe wiórki czekoladowe kupisz w sklepie lub w cukierni. A co powiesz na to, by zrobić je samodzielnie? Aby je wykonać, będziesz potrzebowała jedynie tabliczki czekolady. Przekonaj się, jakie to proste i… do dzieła!
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
formy do pieczenia

Jaką formę do pieczenia wybrać?

Naczynia do pieczenia
Domowe wypieki zachwycają swoim smakiem, a ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu, zachęcając domowników do sięgnięcia po jeszcze jeden kęs. Nieważne, czy to domowa szarlotka, sernik z przepisu babci, czy też świeżo upieczone ciasto drożdżowe… Nim przystąpisz do robienia kolejnego wyśmienitego ciasta, sprawdź, jakie formy najlepiej nadają się do jego upieczenia. Dowiedz się, kiedy warto sięgnąć po blachę aluminiową, a kiedy zdecydować się na naczynie żaroodporne, formę ceramiczną czy silikonową.
lukier

Jak zrobić lukier?

Ciasta
Lukier jest bardzo ważnym składnikiem, bez którego cukiernicy nie wyobrażają sobie wypieków. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim pyszne. Poniżej znajdziecie instrukcje, które pomogą wam w jego przygotowaniu.
sernik z kwaśną śmietaną

Jak zrobić sernik z kwaśną śmietaną?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Sernik z kwaśną śmietaną to doskonała alternatywa dla wszystkich, którym tradycyjne serniki dawno już się przejadły. Delikatna śmietankowa pianka sprawi, że deser ten będzie najbardziej rozchwytywanym daniem na każdym, w szczególności świątecznym, stole. Zachęcam do wypróbowania przepisu znajdującego się poniżej.
deser z masłem orzechowym w pucharku

Jak zrobić deser z masłem orzechowym w pucharku?

Ciasta
Smaku masła orzechowego nie da się podrobić. Słodko-słony orzechowy posmak stanowi idealną bazę do ciast i deserów. Wykorzystamy to do przygotowania rozpływającego się w ustach deseru w pucharku. Ma on postać ciasta serowo- orzechowego, przystrojonego bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Idealnie nadaje się na domowe przyjęcia oraz do zabicia sezonowej chandry.
kolorowa posypka

Jak zrobić kolorową posypkę do ciast?

Babeczki i Muffinki
Ta kolorowa posypka doda uroku nawet najzwyklejszemu ciastu. Udekorujesz nią ciasta, torty, pierniczki, ciasteczka, muffinki i… co tylko chcesz. Zamiast kupować w sklepie gotowy produkt, zrób to jadalne konfetti własnoręcznie w wybranych kolorach. Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników. Twoje dzieci na pewno będą zachwycone. Zapraszam do zapoznania się z tutorialem w dalszej części artykułu. Warto!