Błyskawiczny sernik z malinami bez pieczenia - przepis

Nabiał
Każdy z nas czasami ma ochotę na ciasto, ale co zrobić, gdy nie mamy czasu na jego pieczenie lub wystarczająco dużo składników w kuchni? Jeśli zdarzają nam się takie sytuacje, zawsze warto mieć w lodówce zapas gotowego sera do ciast i świeże owoce, a w szafce paczkę biszkoptów. Zapewniamy, że z tych trzech składników można błyskawicznie przygotować pyszny sernik. My proponujemy zrobić go z malinami. Oto przepis.

Mąka: Rodzaje, typy i zastosowanie

Produkty Zbożowe
Wybór mąki to dzisiaj niełatwa sprawa. W dużym supermarkecie możemy spotkać nawet kilkanaście rodzajów mąk! I jak tu wybrać tę odpowiednią do upieczenia biszkoptu lub ciasta drożdżowego? Potrzeba trochę wiedzy, a przeciętny Kowalski jej zazwyczaj nie ma. Znajomością różnych rodzajów mąk z pewnością mogą pochwalić się kucharze, cukiernicy, dietetycy, a także osoby, które interesują się kulinariami i żywnością. Jednak warto zaznaczyć, że każdemu z nas ta wiedza jest potrzebna. Dlatego postanowiliśmy uporządkować najpopularniejsze rodzaje mąk, które można spotkać na polskim rynku.

Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Podstawy pieczenia
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.
młode pędy świerku

Jak zrobić syrop z młodych pędów świerku?

Ciasta
Domowy tradycyjny syrop z młodych pędów świerku można znaleźć na regionalnych jarmarkach. Można też go zrobić samemu. Syrop z młodych pędów posiada nie tylko lecznicze właściwości, lecz też niesamowicie smakuje. Ma ciekawy leśny aromat. Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw. Przygotuj tradycyjny syrop z młodych pędów świerku.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
Co zrobić żeby ciasto było dłużej świeże

Prosty trik, żeby ciasto dłużej pozostało świeże

Ciasta
Właśnie upiekłaś pyszne ciasto. Choć najchętniej zjadłabyś całe naraz, postanowiłaś dawkować je sobie po kawałeczku, tak długo jak tylko dasz radę. Jednak po kilku dniach twój ulubiony placek wysycha i staje się czerstwy. Przyjemność jedzenia z każdym dniem traci na wartości. Czy istnieje jakiś sposób, żeby ciasto dłużej pozostało świeże? Oczywiście! I to bardzo prosty sposób.
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy?

Ciasta
Wierzcie lub nie, ale nie ma nic lepszego niż domowy krem waniliowy. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje niesamowicie. Możecie podawać go samodzielnie lub jako dodatek do eklerów i innych ciasteczek. Swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza bardzo powolnemu podgrzewaniu na małym ogniu, dlatego żeby wyszedł idealny warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Poniżej znajdziecie przepis, który pomoże wam wyczarować wyśmienity deser.
Topienie czekolady

Jak roztopić czekoladę?

Podstawy gotowania

Wypieki z czekoladą są przepyszne, jednak jej topienie powinno być wykonane w określony sposób, aby czekolada zachowała gładką konsystencję. Czekoladę można topić na wiele sposobów. Nie ważne jaki sposób wybierzesz - zawsze musisz bardzo uważać, aby do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Woda w rondelku, misce czy na łyżce może spowodować, że czekolada się zważy i będzie bezużyteczną masą.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2227376&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>