Orzechy: Poprawią pamięć, przyspieszą metabolizm i zastąpią śmietanę

Inne zdrowe przepisy
O słuszności włączenia do diety orzechów nikogo nadmiernie przekonywać nie trzeba. W końcu należą do zacnego grona najzdrowszych produktów. Ich walory można by było wymieniać długo. Wzmacniają i chronią serce, regulują ciśnienie krwi i przyspieszają procesy metaboliczne. Nie można też nie wspomnieć, że doskonale stymulują pracę układu nerwowego i są bardzo wszechstronne pod względem zastosowania w kuchni. Stanowią bardzo apetyczny dodatek do ciast, deserów czy mięs, a nawet zastąpią śmietanę i skutecznie zagęszczą zupę. Przyjrzyjmy się orzechom nieco bliżej.

Błyskawiczny sernik z malinami bez pieczenia - przepis

Nabiał
Każdy z nas czasami ma ochotę na ciasto, ale co zrobić, gdy nie mamy czasu na jego pieczenie lub wystarczająco dużo składników w kuchni? Jeśli zdarzają nam się takie sytuacje, zawsze warto mieć w lodówce zapas gotowego sera do ciast i świeże owoce, a w szafce paczkę biszkoptów. Zapewniamy, że z tych trzech składników można błyskawicznie przygotować pyszny sernik. My proponujemy zrobić go z malinami. Oto przepis.

Mąka: Rodzaje, typy i zastosowanie

Produkty Zbożowe
Wybór mąki to dzisiaj niełatwa sprawa. W dużym supermarkecie możemy spotkać nawet kilkanaście rodzajów mąk! I jak tu wybrać tę odpowiednią do upieczenia biszkoptu lub ciasta drożdżowego? Potrzeba trochę wiedzy, a przeciętny Kowalski jej zazwyczaj nie ma. Znajomością różnych rodzajów mąk z pewnością mogą pochwalić się kucharze, cukiernicy, dietetycy, a także osoby, które interesują się kulinariami i żywnością. Jednak warto zaznaczyć, że każdemu z nas ta wiedza jest potrzebna. Dlatego postanowiliśmy uporządkować najpopularniejsze rodzaje mąk, które można spotkać na polskim rynku.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
Topienie czekolady

Jak roztopić czekoladę?

Podstawy gotowania

Wypieki z czekoladą są przepyszne, jednak jej topienie powinno być wykonane w określony sposób, aby czekolada zachowała gładką konsystencję. Czekoladę można topić na wiele sposobów. Nie ważne jaki sposób wybierzesz - zawsze musisz bardzo uważać, aby do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Woda w rondelku, misce czy na łyżce może spowodować, że czekolada się zważy i będzie bezużyteczną masą.

Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
Co zrobić żeby ciasto było dłużej świeże

Prosty trik, żeby ciasto dłużej pozostało świeże

Ciasta
Właśnie upiekłaś pyszne ciasto. Choć najchętniej zjadłabyś całe naraz, postanowiłaś dawkować je sobie po kawałeczku, tak długo jak tylko dasz radę. Jednak po kilku dniach twój ulubiony placek wysycha i staje się czerstwy. Przyjemność jedzenia z każdym dniem traci na wartości. Czy istnieje jakiś sposób, żeby ciasto dłużej pozostało świeże? Oczywiście! I to bardzo prosty sposób.
szarlotka

Jak zrobić szarlotkę?

Ciasta
Masz ochotę na słodką chwilę zapomnienia? Upiecz pachnącą, smakowitą szarlotkę. To doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu. Poza tym, nie ma chyba na świecie osoby, która nie lubiłaby tego placka.
toffi

Jak zrobić toffi?

Proste przepisy
Przepis na pyszne, mleczne toffi. Można używać go jako dodatku do ciastek i deserów lub schłodzić, pokruszyć i rozkoszować się smakiem apetycznych ciągutek. Smacznego!