Jak zrobić tort amaretto

Techniki pieczenia
Torty zawsze kojarzą nam się ze szczególnymi okazjami .Proponowany poniżej tort amaretto znakomicie smakuje do filiżanki wybornej włoskiej kawy. Jego delikatny smak wprowadzi w zachwyt i podziw wszystkich domowników i znajomych.

Jak zrobić tort bananowy?

Podstawy pieczenia
Tort bananowy jest bardzo smaczny i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jego wspaniały, owocowy smak przeniesie cię w krainę szczęśliwości i wiecznego uśmiechu:)

Jak zrobić tort z nadzieniem twarożkowym o smaku bananowym?

Ciasta
Deser ten jest zdrowy i bardzo smaczny, a podany do herbaty zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Satysfakcja z tego, że zrobiony samodzielnie - duża. Robi się go szybko i jest to przepis bardzo łatwy.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
lukier

Jak zrobić lukier?

Ciasta
Lukier jest bardzo ważnym składnikiem, bez którego cukiernicy nie wyobrażają sobie wypieków. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim pyszne. Poniżej znajdziecie instrukcje, które pomogą wam w jego przygotowaniu.

Jak udekorować tort żywymi kwiatami?

Torty
Kto nie lubi tortów? Jednak oprócz smaku liczy się także wygląd. Jeśli potrzebujesz pięknego tortu na urodziny, rodzinne spotkanie czy inną uroczystość, dlaczego nie udekorować go samemu? Nie ma znaczenia czy ciasto jest własnoręcznie upieczone czy kupione. Najprostszym sposobem na dekorację jest wykorzystanie żywych kwiatów. Nie ma obawy, że coś nie wyjdzie, dekoracje pokruszą się czy odbarwią. Dodatkowo obok takiego małego arcydzieła nikt nie przejdzie obojętnie.

Jak zrobić pszczółki z masy cukrowej?

Babeczki i Muffinki
Tort udekorowany uroczymi pszczółkami na pewno zachwyci każdego kilkuletniego jubilata. Możesz je też wykorzystać do udekorowania muffinek, babeczek czy innych słodkich przysmaków. Ich wykonanie nie jest wcale takie trudne, jakby ci się mogło wydawać. Po szczegóły zapraszam do dalszej części artykułu.
karmelowe sprężynki

Jak zrobić karmelowe sprężynki do dekoracji tortów i ciastek?

Torty
Szukasz pomysłu na oryginalne słodkie dekoracje? Daj się zainspirować karmelowym sprężynkom. Doskonale nadają się do ozdobienia muffinek, czy tortów. Ich wykonanie wymaga cierpliwości i stabilnej ręki, ale efekt jest tak ciekawy, że warto się napracować. Do dzieła!
kolorowa posypka

Jak zrobić kolorową posypkę do ciast?

Babeczki i Muffinki
Ta kolorowa posypka doda uroku nawet najzwyklejszemu ciastu. Udekorujesz nią ciasta, torty, pierniczki, ciasteczka, muffinki i… co tylko chcesz. Zamiast kupować w sklepie gotowy produkt, zrób to jadalne konfetti własnoręcznie w wybranych kolorach. Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników. Twoje dzieci na pewno będą zachwycone. Zapraszam do zapoznania się z tutorialem w dalszej części artykułu. Warto!
róża z czekolady plastycznej

Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?

Torty
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej popularny materiał do dekoracji tortów i babeczek. Powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Można ją stosować niemalże do każdej formy zdobień cukierniczych, jednak wymaga nieco więcej cierpliwości i zręczności. Smak dekoracji z czekolady jest nieporównywalnie lepszy, niż jej cukrowych odpowiedników. Kremowe, słodkie, rozpływające się w ustach – to takie ozdoby chcemy jeść. Przygotowanie samej czekolady plastycznej nie jest trudne. Zależy jednak od zawartości kakao i tłuszczu w tabliczce. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.