Triki przydatne podczas pieczenia ciasta

Ciasta
Wiele osób marzy o tym, by stać się kulinarnymi mistrzami. Tym bardziej że przepisy na imponujące torty i ciasta mamy w zasięgu ręki. Szczegółowo czytamy receptury i staramy się je realizować krok po kroku, by osiągnąć wymarzony cel. Tymczasem w cieście znajdujemy zakalec, biszkopt opada, a masie daleko do idealnej konsystencji. Każdy powie, że praktyka czyni mistrza i najważniejsze jest doświadczenie. Ale prawda jest też taka, że diabeł tkwi w szczegółach. I to w takich, których próżno szukać w przepisach. Wystarczy, że użyjesz złych akcesoriów albo dodasz składniki w nieodpowiedniej temperaturze, by wszystko skończyło się katastrofą. Podpowiadamy, na co szczególnie uważać w trakcie pieczenia i co zrobić, by zachwycić wszystkich przygotowanymi przez siebie ciastami.

Różowa czekolada: Naturalny kolor i orzeźwiający smak

Batoniki i Czekolady
Czekolada od lat plasuje się w czołówce najlepszych i najpopularniejszych słodyczy. Jest uwielbiana nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Poprawia humor i szybko dodaje energii, jest nieodłącznym składnikiem wielu deserów. Dzięki niej możemy cieszyć się czekoladowymi torcikami, ciastem brownie czy po prostu rozgrzewającym, słodkim napojem. Po wynalezieniu czekolady czarnej, mlecznej i białej, przyszła pora na kolejny hit – różową czekoladę ruby. Nowy gatunek zyskuje coraz większą popularność, a jego atutem jest to, że różowy kolor powstał z naturalnych i zdrowych składników.

Jak zrobić tort amaretto

Techniki pieczenia
Torty zawsze kojarzą nam się ze szczególnymi okazjami .Proponowany poniżej tort amaretto znakomicie smakuje do filiżanki wybornej włoskiej kawy. Jego delikatny smak wprowadzi w zachwyt i podziw wszystkich domowników i znajomych.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.

Jak udekorować tort żywymi kwiatami?

Torty
Kto nie lubi tortów? Jednak oprócz smaku liczy się także wygląd. Jeśli potrzebujesz pięknego tortu na urodziny, rodzinne spotkanie czy inną uroczystość, dlaczego nie udekorować go samemu? Nie ma znaczenia czy ciasto jest własnoręcznie upieczone czy kupione. Najprostszym sposobem na dekorację jest wykorzystanie żywych kwiatów. Nie ma obawy, że coś nie wyjdzie, dekoracje pokruszą się czy odbarwią. Dodatkowo obok takiego małego arcydzieła nikt nie przejdzie obojętnie.
tort plaster miodu

Jak udekorować tort plastrem miodu?

Torty
Szukasz inspiracji cukierniczych? Plaster miodu to bardzo efektowna dekoracja wypieków. Jej wykonanie jest banalnie proste. Przekonasz się o tym czytając tę poradę. Jedyne, czego potrzebujesz, to tabliczka czekolady i… folia bąbelkowa. To nie pomyłka. Niepozorna i niedoceniona folia bąbelkowa jest w stanie uczynić takie cuda dla twoich cukierniczych dokonań. Oto szczegóły.
Co zrobić żeby ciasto było dłużej świeże

Prosty trik, żeby ciasto dłużej pozostało świeże

Ciasta

Właśnie upiekłaś pyszne ciasto. Choć najchętniej zjadłabyś całe naraz, postanowiłaś dawkować je sobie po kawałeczku - tak długo, jak tylko dasz radę. Jednak po kilku dniach twój ulubiony placek wysycha i staje się czerstwy. Przyjemność jedzenia z każdym dniem traci na wartości. Czy istnieje jakiś sposób, aby ciasto dłużej pozostało świeże? Oczywiście! I to bardzo prosty sposób.

Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
bita śmietana z mleczka kokosowego

Jak zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego?

Torty
Lubisz bitą śmietanę? Ta zrobiona z mleczka kokosowego smakuje o niebo lepiej! Idealnie sprawdza się do deserów i może być używana przez osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy. Przygotowanie bitej śmietany o smaku kokosowym jest bardzo proste. Kluczowe jest jednak wybranie odpowiedniego mleczka kokosowego. Szukaj takiego, które nie ma w swoim składzie gumy guar. Mleczko musi być pełnotłuste, w przeciwnym razie nie uda się go ubić na sztywno. Więcej szczegółów poniżej.
Świnki w błocie

Jak zrobić tort świnki w błocie?

Torty
Świnki pływające w balii wypełnionej czekoladowym błotkiem są idealnym pomysłem na tort z okazji urodzin twojego malucha. Tort ten wygląda na niezwykle skomplikowany, jednak taki nie jest. Najtrudniejsze ale jednocześnie najzabawniejsze jest wykonanie świnek.