Jak zrobić tort amaretto

Techniki pieczenia
Torty zawsze kojarzą nam się ze szczególnymi okazjami .Proponowany poniżej tort amaretto znakomicie smakuje do filiżanki wybornej włoskiej kawy. Jego delikatny smak wprowadzi w zachwyt i podziw wszystkich domowników i znajomych.

Jak zrobić tort bananowy?

Podstawy pieczenia
Tort bananowy jest bardzo smaczny i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jego wspaniały, owocowy smak przeniesie cię w krainę szczęśliwości i wiecznego uśmiechu:)

Jak zrobić tort z nadzieniem twarożkowym o smaku bananowym?

Ciasta
Deser ten jest zdrowy i bardzo smaczny, a podany do herbaty zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Satysfakcja z tego, że zrobiony samodzielnie - duża. Robi się go szybko i jest to przepis bardzo łatwy.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
lukier

Jak zrobić lukier?

Ciasta
Lukier jest bardzo ważnym składnikiem, bez którego cukiernicy nie wyobrażają sobie wypieków. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim pyszne. Poniżej znajdziecie instrukcje, które pomogą wam w jego przygotowaniu.
róża z czekolady plastycznej

Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?

Torty
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej popularny materiał do dekoracji tortów i babeczek. Powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Można ją stosować niemalże do każdej formy zdobień cukierniczych, jednak wymaga nieco więcej cierpliwości i zręczności. Smak dekoracji z czekolady jest nieporównywalnie lepszy, niż jej cukrowych odpowiedników. Kremowe, słodkie, rozpływające się w ustach – to takie ozdoby chcemy jeść. Przygotowanie samej czekolady plastycznej nie jest trudne. Zależy jednak od zawartości kakao i tłuszczu w tabliczce. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.
dekorowanie tortów

Jak ozdabiać torty?

Torty
Ozdabianie tortów jest sztuką, ale tak naprawdę wystarczy poznać parę trików, aby nasz tort wyglądał zjawiskowo. Niektóre już pewnie znasz, ale nie zaszkodzi, jeśli je troszkę urozmaicisz. Na pewno jednak nie znasz wszystkich poniższych sposobów, dlatego krok po kroku postaram się je opisać.

Jak udekorować tort żywymi kwiatami?

Torty
Kto nie lubi tortów? Jednak oprócz smaku liczy się także wygląd. Jeśli potrzebujesz pięknego tortu na urodziny, rodzinne spotkanie czy inną uroczystość, dlaczego nie udekorować go samemu? Nie ma znaczenia czy ciasto jest własnoręcznie upieczone czy kupione. Najprostszym sposobem na dekorację jest wykorzystanie żywych kwiatów. Nie ma obawy, że coś nie wyjdzie, dekoracje pokruszą się czy odbarwią. Dodatkowo obok takiego małego arcydzieła nikt nie przejdzie obojętnie.
róża z lukru plastycznego

Jak zrobić róże na tort z lukru plastycznego?

Torty
Naucz się jak zrobić lukrowe róże na przyozdobienie Twojego tortu, a nie będziesz już więcej kupować gotowych w sklepie. Takie róże potrafią dodać tortowi, ale też i innym ciastom prawdziwej elegancji. Ja używam tylko dwóch rozmiarów foremek do płatków i zależą one zazwyczaj od rozmiaru foremek do liści. Więc Ty również musisz sobie wszystko odpowiednio dopasować. Pamiętaj, że im więcej płatków dodasz, tym pełniejsza będzie róża. Możesz też połączyć już rozkwitnięte kwiaty z pąkami. Pięknie się prezentują na cieście. Poniżej przedstawiam krok po kroku jak się zabrać za zrobienie takich róż.