Jak zrobić tort amaretto

Techniki pieczenia
Torty zawsze kojarzą nam się ze szczególnymi okazjami .Proponowany poniżej tort amaretto znakomicie smakuje do filiżanki wybornej włoskiej kawy. Jego delikatny smak wprowadzi w zachwyt i podziw wszystkich domowników i znajomych.

Jak zrobić tort bananowy?

Podstawy pieczenia
Tort bananowy jest bardzo smaczny i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jego wspaniały, owocowy smak przeniesie cię w krainę szczęśliwości i wiecznego uśmiechu:)

Jak zrobić tort z nadzieniem twarożkowym o smaku bananowym?

Ciasta
Deser ten jest zdrowy i bardzo smaczny, a podany do herbaty zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Satysfakcja z tego, że zrobiony samodzielnie - duża. Robi się go szybko i jest to przepis bardzo łatwy.
tort plaster miodu

Jak udekorować tort plastrem miodu?

Torty
Szukasz inspiracji cukierniczych? Plaster miodu to bardzo efektowna dekoracja wypieków. Jej wykonanie jest banalnie proste. Przekonasz się o tym czytając tę poradę. Jedyne, czego potrzebujesz, to tabliczka czekolady i… folia bąbelkowa. To nie pomyłka. Niepozorna i niedoceniona folia bąbelkowa jest w stanie uczynić takie cuda dla twoich cukierniczych dokonań. Oto szczegóły.

Jak udekorować tort żywymi kwiatami?

Torty
Kto nie lubi tortów? Jednak oprócz smaku liczy się także wygląd. Jeśli potrzebujesz pięknego tortu na urodziny, rodzinne spotkanie czy inną uroczystość, dlaczego nie udekorować go samemu? Nie ma znaczenia czy ciasto jest własnoręcznie upieczone czy kupione. Najprostszym sposobem na dekorację jest wykorzystanie żywych kwiatów. Nie ma obawy, że coś nie wyjdzie, dekoracje pokruszą się czy odbarwią. Dodatkowo obok takiego małego arcydzieła nikt nie przejdzie obojętnie.
karmelowe sprężynki

Jak zrobić karmelowe sprężynki do dekoracji tortów i ciastek?

Torty
Szukasz pomysłu na oryginalne słodkie dekoracje? Daj się zainspirować karmelowym sprężynkom. Doskonale nadają się do ozdobienia muffinek, czy tortów. Ich wykonanie wymaga cierpliwości i stabilnej ręki, ale efekt jest tak ciekawy, że warto się napracować. Do dzieła!
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
tort komunijny w kształcie książki

Jak zrobić tort komunijny w kształcie książki?

Menu Komunijne
Pierwsza Komunia to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu dziecka. Nie mniej ważne jest ono dla rodziców przejętych zorganizowaniem idealnego przyjęcia komunijnego upamiętniającego tę wielką chwilę. Niestety, taka impreza potrafi być bardzo kosztowna. Żeby zaoszczędzić trochę pieniędzy i podarować naszemu dziecku coś prawdziwie od serca, możemy upiec mu tort komunijny. Może to być na przykład tort w kształcie Biblii. Przepis oraz instrukcję ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz poniżej.
lukier

Jak zrobić lukier?

Ciasta
Lukier jest bardzo ważnym składnikiem, bez którego cukiernicy nie wyobrażają sobie wypieków. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim pyszne. Poniżej znajdziecie instrukcje, które pomogą wam w jego przygotowaniu.
Co zrobić żeby ciasto było dłużej świeże

Prosty trik, żeby ciasto dłużej pozostało świeże

Ciasta

Właśnie upiekłaś pyszne ciasto. Choć najchętniej zjadłabyś całe naraz, postanowiłaś dawkować je sobie po kawałeczku - tak długo, jak tylko dasz radę. Jednak po kilku dniach twój ulubiony placek wysycha i staje się czerstwy. Przyjemność jedzenia z każdym dniem traci na wartości. Czy istnieje jakiś sposób, aby ciasto dłużej pozostało świeże? Oczywiście! I to bardzo prosty sposób.