Domowy napój z kwiatów czarnego bzu

Domowy napój z kwiatów czarnego bzu

Soki
Lato to czas w którym szukamy orzeźwienia. Idealnie sprawdzi się tu domowy napój z kwiatami czarnego bzu, który jest pyszny i niezwykle prosty do przygotowania. Dodaj go do drinków czy deserów, pomieszaj z wodą mineralną lub zrób z niego smakowe kostki lodu.
Słodki syrop z kwiatów czarnego bzu

Słodki syrop z kwiatów czarnego bzu

Syropy
Kwiaty czarnego bzu są obecnie łatwo dostępne i bez problemów możemy zebrać sporą ilość. Jak więc je wykorzystać? Przygotuj słodki syrop, który dodasz do kawy czy przygotujesz pyszny i orzeźwiający napój na upalne dni. Dokładny przepis na jego przygotowanie znajdziesz poniżej.
Orzeźwiający napój na upalne dni

Orzeźwiający napój na upalne dni

Soki
Lato kojarzy się wszystkim z upałem i słońcem. W takie piękne dni powinniśmy jednak zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Połącz przyjemne z pożytecznym i wypróbuj domowy napój orzeźwiający, który idealnie ugasi pragnienie i nawodni nasz organizm. Dokładny przepis na taki napój znajdziesz poniżej.
sok z blendera

Jak zrobić sok w blenderze?

Soki

Nie musisz mieć wyciskarki do soków, żeby cieszyć się smakiem pysznych, zdrowych koktajli i soków owocowo-warzywnych. Z tym zadaniem dzielnie poradzi sobie twój blender. Nie martw się, zrobiony z jego użyciem sok będzie równie klarowny i aksamitny jak ten uzyskany z profesjonalnej wyciskarki. Wystarczy tylko poznać sposób, który pozwoli uzyskać taki efekt. Więcej wskazówek znajdziesz w dalszej części artykułu.

napoje i drinki

Jak dobierać napoje do poszczególnych potraw?

Drinki Alkoholowe

Planując przyjęcie, w tym menu, nie możesz zapomnieć o odpowiednim dopasowaniu napojów do rodzaju podawanych potraw. Chodzi tu o napoje zarówno bezalkoholowe jak i alkoholowe, które ze względu na swoją różnorodność, nie wszystkie pasują do każdego dania. Jeżeli nie orientujesz się dobrze w tej dziedzinie pomożemy Ci się z tym uporać.

syrop kukurydziany

Jak zrobić syrop kukurydziany?

Soki
Syrop kukurydziany to częsty składnik wielu przepisów, zwłaszcza tych wdzierających się na nasze stoły z zagranicy. Z małymi wyjątkami jest on jednak praktycznie nie do kupienia w sklepach. Zastanawiasz się czym zastąpić syrop kukurydziany? Nie ma takiej potrzeby. Możesz samodzielnie zrobić go w domu. Skorzystaj tylko z podanego niżej przepisu.
Jak zrobić sok z marakui

Jak zrobić sok z marakui?

Soki
Marakuja, inaczej nazywana męczennicą jadalną jest coraz bardziej popularnym u nas owocem. Możemy ją spotkać jako dodatek do wielu soków owocowych, a nawet kremów, balsamów czy żeli pod prysznic. Jest to owoc bardzo orzeźwiający, o słodko-kwaśnym smaku, lekko podobnym do niedojrzałej moreli. Jednak to nie to samo. Sok z marakui jest idealny na słoneczne, gorące dni. Polecam.
zielony sok warzywno-owocowy

Jak zrobić sok z zielonych warzyw i owoców?

Koktajle Owocowe
Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa. Nie za słodki, z wyraźnym akcentem selera i imbiru, doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Seler naciowy - będący jednym ze składników soku, to jedno z najbogatszych źródeł sodu. Sok wychodzi więc nieco słony. Można go jednak zneutralizować zamieniając jabłka na pomidory, a imbir na ćwiartkę cebuli. Ale po co kombinować. Oryginalny zielony sok owocowo-warzywny jak dla mnie smakuje wspaniale.

Jak robić soki z warzyw i owoców?

Zdrowa Dieta
Warzywa i owoce są produktami sezonowymi. W porach roku ubogich w świeże warzywa i owoce do sporządzania napojów stosuje się przetwory: nektary, przeciery, dżemy, owoce utrwalone jako kompoty, soki oraz owoce i warzywa mrożone. Natomiast latem i jesienią powinno się korzystać wyłącznie z warzyw i owoców surowych, bowiem charakteryzują się one wysoką wartością odżywczą.
Zakwas buraczany

Jak zrobić zakwas buraczany na anemię?

Soki
Picie zakwasu buraczanego jest świetne na anemię i podczas leczenia antybiotykami w celu podniesienia hemoglobiny. Jest on również dobry na zgagę i zaparcia jak również usprawnia pracę nerek i wątroby. Jest on zdrowszy od surowych buraków gdyż oprócz tego, że zachowuje on wszystkie ich właściwości to dodatkowo posiada bakterie kwasu mlekowego (tak jak kefir, jogurt czy kapusta kiszona). Zakwas należy pić dwa razy dziennie po około pół szklanki.