Jak zrobić truskawkowe cudaczki?

Przepisy wegetariańskie
Cudaczki to ciekawy i pyszny deser z truskawkami. Podczas smażenia ciasto bardzo rośnie i przybiera wiele różnych kształtów, dzięki czemu cudaczki wyglądają bardzo interesująco i skuszą nawet największego niejadka! Poniżej znajdziesz instrukcję, jak zrobić pyszne truskawkowe cudaczki.
pączki dyniowe

Jak zrobić pączki dyniowe z piekarnika?

Ciastka
Jesienią dynia gra w kuchni pierwszoplanową rolę. Gdy znudzą nam się zupy, kremy i musy z dyni, czas wypróbować smaczne i niskokaloryczne pączki. Pieczone, a nie smażone – z dodatkiem korzennych przypraw, stanowią idealną przekąskę na chłodne jesienne wieczory. Warto przygotować je nie tylko z okazji Halloween czy Tłustego Czwartku. Dyniowe kuleczki wywołają uśmiech na twojej twarzy w każdy, nawet najbardziej powszedni dzień.
oponki pieczone czekoladowo-kawowe

Jak zrobić pieczone oponki o smaku czekolady i espresso?

Pączki
Smaczna odmiana nie tylko na Tłusty Czwartek. Domowej roboty oponki o smaku czekoladowo-kawowym, oblane aksamitną polewą czekoladową i posypane wybranymi dodatkami. Gdy ich skosztujesz, przestaniesz myśleć o kaloriach i cellulicie. Dla takich oponek naprawdę warto zgrzeszyć.
jedzenie pączków

Jak smażyć pączki, aby nie wchłaniały dużo tłuszczu?

Tłusty Czwartek

Pączki są bombami kalorycznymi, a zatem jednymi z największych wrogów osób na diecie. Ale jak wyrzec się ich w Tłusty Czwartek? Jedzenie pączków w ten dzień jest tradycją, poza tym są przecież takie pyszne. Jeśli jednak koniecznie musisz zjeść w czwartek chociażby jednego pączka, przeczytaj poniższe rady dotyczące pieczenia pączków o niższej zawartości tłuszczu.

nadziewanie pączków

Jak nadziewać pączki?

Tłusty Czwartek
Nadziewanie pączków jest bardzo proste pod warunkiem że wie się jak to zrobić. Nadzienie może się przebijać przez ciasto podczas formowania czy rozlewać. Poniżej dowiesz się jak nadziać pączka, aby wyglądał tak jak ten kupiony w piekarni.
Pączek z nadzieniem

Jak nadziewać pączki przed smażeniem?

Tłusty Czwartek
Nadziewanie pączków nie jest takie proste, jakby mogło się wydawać. Jeśli ciasto będzie miało nieodpowiednią konsystencję lub nadzienie będzie zbyt twarde, to pączki popękają przy smażeniu, zaś nadzieje się wyleje i zabrudzi olej. Jak zatem nadziać pączki przed smażeniem, aby nie pękały?
lukier

Jak zrobić lukier?

Ciasta
Lukier jest bardzo ważnym składnikiem, bez którego cukiernicy nie wyobrażają sobie wypieków. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim pyszne. Poniżej znajdziecie instrukcje, które pomogą wam w jego przygotowaniu.
oponki serowe

Jak zrobić oponki serowe?

Tłusty Czwartek
Oponki serowe to smakowita przekąska, ciesząca się popularnością szczególnie w Tłusty Czwartek Poświęć więc odrobinę czasu i samodzielnie usmaż takie oponki. Przepis znajdziesz poniżej.
pączki w 15 minut

Jak zrobić pączki w 15 minut?

Pączki

Ten przepis jest krótki i prosty. Tak jak proste i smaczne są pokazane na zdjęciu obok pączki. Najlepsze jest to, że smakują dokładnie tak, jak te kupione w piekarni, a możesz zrobić je w domu w zaledwie 15 minut! Przekonamy się?

pączki węgierskie

Jak zrobić pączki węgierskie?

Pączki
Mimo iż węgierskie, równie dobrze sprawdzą się z okazji polskiego Tłustego Czwartku. Sekretem wyjątkowego smaku tych pączków jest rum. Możesz nadziać je marmoladą, czekoladą, budyniem, choć mi osobiście najlepiej smakują z konfiturą morelową. Wybór należy do ciebie. Ja zdradzę ci jedynie przepis. Jest tak wyjątkowy, że będziesz do niego wracać latami.