Sekret udanych ogórków kiszonych i małosolnych

Kuchnia polska
Już niedługo zacznie się sezon na zaprawianie kiszonek. Ogórki możemy śmiało kisić już na początku lata. Są pyszne i bardzo zdrowe, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka składników i trochę czasu. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne ogórki kiszone lub małosolne.

Symbolika potraw wigilijnych

Tradycje Bożonarodzeniowe
Wigilia kojarzy nam się z zimą, rodziną, prezentami, ale przede wszystkim z 12 potrawami, które stały się symbolem tej wyjątkowej wieczerzy. Okazuje się, że tradycja ta nie jest tak wiekowa, jakby się mogło wydawać. Jeszcze za czasów szlachty wierzono, że na stole wigilijnym powinna znaleźć się nieparzysta liczba dań, która miała zapewnić domownikom dostatek i urodzaj przez cały kolejny rok. Co więcej, według ludowych wierzeń każdy składnik wigilijnych potraw niósł ze sobą inną symbolikę. Tak pozostało do dzisiaj. Co oznacza liczba 12 oraz każda z potraw wigilijnych? Sprawdźmy.

Pięć pomysłów na dania z dyni

Zupy
Dynie to niewątpliwie jeden z najważniejszych symboli jesieni. Nie bez przyczyny zyskały sympatię wielu z nas. Lubimy ich smak i oryginalny wygląd. Sprawdzają się zarówno jako dekoracja ogrodu, mroczna ozdoba na halloween, jak i główny składnik pysznego dania. Nie każdy o tym wie, ale dynie to również bardzo zdrowe warzywa, które wzmacniają odporność organizmu i poprawiają jego ogólną pracę. Ponadto, przyspieszają przemianę materii i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Szczególnie w okresie jesieni warto korzystać z dobrodziejstw dyni. Na przykład przygotowując z nich zdrowe potrawy i przekąski. Poniżej przedstawiamy pięć pomysłów na dyniowe smakołyki, które rozpieszczą każde podniebienie.
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska

“Gdy widze kwaśnice to kwice” śpiewali w piosence “Słodycze” bracia Golcowie. Założę się, że wiele osób zastanawiało się wówczas, czym jest owa kwaśnica. Nic dziwnego, w wielu regionach Polski danie to nie jest zbyt znane. Tę typowo góralską zupę przyrządza się z kiszonej kapusty, soku z kwaszonej kapusty oraz mięsa. Sprawdzony przepis na góralską kwaśnicę znajdziesz poniżej.

Kartacze

Jak zrobić kartacze?

Dania z wieprzowiny
Pewnie zastanawiacie się co to są kartacze? Jest to regionalna potrawa wywodząca się z Podlasia. Wyglądem przypomina dużą pyzę jednak smakuje zupełnie inaczej. Chcecie żeby wasi znajomi z Podlasia poczuli się jak w domu? Zróbcie kartacze.
Przepis na bigos

Jak zrobić dobry bigos?

Dania z wieprzowiny
Bigos to słynne polskie danie, słynące z tego, że im więcej razy jest odgrzewane, tym jest lepsze. Przygotowanie go nie jest trudne, ale zajmuje sporo czasu, zwłaszcza, jeżeli zdecydujesz się przyrządzać je etapami.
danie z kaczki

Jakie są tradycyjne dania wielkopolskie?

Kuchnia polska
Wielkopolska, a zwłaszcza jej serce, czyli Poznań, dość znacznie wyróżnia się specyficzną gwarą, którą trudno zrozumieć osobom spoza regionu. Poznaniacy są też uważani za skąpiradła i dusigrosze, a także za niesamowite gaduły. Trzeba jednak zaznaczyć, że mają świetną kuchnię, wręcz genialną w swej prostocie. Większość Polski słyszała o „pyrach z gzikiem”, ale niewiele osób potrafi powiedzieć, co to takiego. Poniżej opis „pyr z gzikiem” oraz kilku innych dań charakterystycznych dla tego regionu.