Jak zrobić szarlotkę z kruszonką i bitą śmietaną?

Proste przepisy
To wymyślne i proste w zrobieniu ciasto uprzyjemni nam niejedno spotkanie. Możesz podać je na ciepło z bitą śmietaną. Podaję przepis na ten szybki wypiek.
polski ser zagrodowy

Polskie sery zagrodowe - jakie wybrać?

Nabiał
Francuskie chwalicie, naszych nie znacie! Polskie sery zagrodowe od niedawna robią furorę w konkursach serowarskich. Nie ustępują jakością i smakiem tym z tradycjami, to prawdziwy rarytas! Znakomicie sprawdzą się w menu na przyjęcie, potrafią uszlachetnić proste zupy i zapiekanki, a te z dodatkiem ziół są świetne do sałatek. Oto polskie smakołyki, których nie znasz!
pierogi

Jak zrobić idealne pierogi?

Podstawy gotowania
Robiły je nasze prababcie, babcie i mamy. Współczesne gospodynie domowe także chcą, by na ich stołach gościły domowe pierogi. To w końcu jedno z najbardziej polskich dań. Polacy za nimi wprost przepadają, co więcej - i cudzoziemcy, relacjonując pobyt w naszym kraju, często wspominają właśnie tę potrawę. Wiele pań domu niestety skarży się, że zrobione przez nich pierogi nie smakują i nie wyglądają najlepiej. Poznaj kilka trików, dzięki którym twoje pierogi będą zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Pączki

Jak zrobić pączki z różą?

Tłusty Czwartek
Pączki mają swoje święto raz w roku, w Tłusty Czwartek. Nie oznacza to jednak, że w inne dni nie możemy ich jeść. Pozwól sobie na chwilę rozpusty i przygotuj apetyczne pączki z róży według sprawdzonego, domowego przepisu.
pączki

Jak zrobić pączki z budyniem?

Proste przepisy
Dziś Tłusty Czwartek, a zatem pora na wielkie obżarstwo. Pączki z budyniem podbiją serca przede wszystkim tych, którzy nie przepadają za popularna marmoladą. Są bardzo delikatne i dzieci bez wątpienia będą nimi zachwycone. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie są bardzo trudne w wykonaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pyszne pączki z budyniem, które praktycznie same ustawiają się w kolejce do jedzenia.
twaróg domowy

Jak zrobić twaróg domowy?

Proste przepisy
Twarożki mają wyjątkową wartość odżywczą. Pod względem zawartości białka mogą równać się z mięsem, dostarczając ponadto duże ilości wapnia, niezbędnego do utrzymania prawidłowego stanu kości oraz prawidłowej pracy serca. Twarożki można w bardzo prosty sposób przyrządzić samemu. Poniżej znajdziesz instrukcję jak to zrobić.
ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Dania wegetariańskie
Pierogi mogą mieć przeróżne nadzienie, mięsne, z kapusty, grzybów, mogą to być ruskie pierogi lub pierogi na słodko z serem. Jakiekolwiek wybierzesz potrzebujesz zrobić odpowiednie ciasto do nadzienia. Poniżej znajdziesz instrukcję jak zrobić dobre ciasto na pierogi i jak je gotować gdy już są nadziane.

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska

“Gdy widze kwaśnice to kwice” śpiewali w piosence “Słodycze” bracia Golcowie. Założę się, że wiele osób zastanawiało się wówczas, czym jest owa kwaśnica. Nic dziwnego, w wielu regionach Polski danie to nie jest zbyt znane. Tę typowo góralską zupę przyrządza się z kiszonej kapusty, soku z kwaszonej kapusty oraz mięsa. Sprawdzony przepis na góralską kwaśnicę znajdziesz poniżej.