Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

Owoce
Wielu z nas przygotowuje przetwory na zimę, ponieważ wtedy trudniej nabyć świeże owoce. Porzeczki, agrest, czereśnie truskawki dojrzewają jedynie przez kilka tygodni, dlatego chcąc cieszyć się ich smakiem, można przyrządzić z nich kompoty, które będą smacznym dodatkiem, np. do deserów czy ciast. Przykładem może być kompot wiśniowy, który ma wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera witaminy z grupy B, a także C oraz bioflawonoidy, które poprawiają odporność i mogą zminimalizować ryzyko infekcji. Wiśnie są naturalnym sprzymierzeńcem układu pokarmowego, ponieważ oczyszczają je z zalegających złogów oraz poprawiają ich prawidłowe funkcjonowanie. Przygotowanie kompotu nie sprawia większego kłopotu, wystarczy trzymać się kilku łatwych wskazówek.

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska
Kwaśnica jest tradycyjną zupą kuchni podhalańskiej, która zyskała uznanie wśród wielu turystów odwiedzających góry. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również rozgrzewa, syci i dodaje mnóstwa energii. Wiele gospodyń strzeże swojego unikalnego przepisu na kwaśnicę, dlatego w innych regionach Polski nie smakuje tak wybornie. Sekret tkwi w dobrej jakości składnikach, takich jak kapusta kiszona oraz wędzone żeberka, które nadają zupie wyjątkowego aromatu. Poza tym wiele osób myli to tradycyjne danie z kapuśniakiem i dodaje do niej produkty, które psują cały efekt. Na szczęście w domowych warunkach można przygotować samodzielnie góralską kwaśnicę. Zadanie nie jest trudne, należy trzymać się tylko kilku zasad. Jak ją prawidłowo przygotować? Jakie składniki są do niej potrzebne? Czego nie wolno dodawać do oryginalnej zupy?

Jak suszyć grzyby?

Grzyby
„Leśne mięso”, bo tak często nazywa się grzyby, to nie lada gratka dla każdego smakosza. Choć w naszych lasach najobficiej występują we wrześniu, to w lipcu i sierpniu można spotkać wiele gatunków, np. borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze czy kanie. Grzyby, choć bardzo smaczne, szybko się psują, dlatego w ciągu doby od zbioru należy przygotować z nich potrawy albo przetwory. Możesz je także ususzyć i wykorzystać w przyszłości.

Symbolika potraw wigilijnych

Tradycje Bożonarodzeniowe
Wigilia kojarzy nam się z zimą, rodziną, prezentami, ale przede wszystkim z 12 potrawami, które stały się symbolem tej wyjątkowej wieczerzy. Okazuje się, że tradycja ta nie jest tak wiekowa, jakby się mogło wydawać. Jeszcze za czasów szlachty wierzono, że na stole wigilijnym powinna znaleźć się nieparzysta liczba dań, która miała zapewnić domownikom dostatek i urodzaj przez cały kolejny rok. Co więcej, według ludowych wierzeń każdy składnik wigilijnych potraw niósł ze sobą inną symbolikę. Tak pozostało do dzisiaj. Co oznacza liczba 12 oraz każda z potraw wigilijnych? Sprawdźmy.
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
danie z kaczki

Jakie są tradycyjne dania wielkopolskie?

Kuchnia polska
Wielkopolska, a zwłaszcza jej serce, czyli Poznań, dość znacznie wyróżnia się specyficzną gwarą, którą trudno zrozumieć osobom spoza regionu. Poznaniacy są też uważani za skąpiradła i dusigrosze, a także za niesamowite gaduły. Trzeba jednak zaznaczyć, że mają świetną kuchnię, wręcz genialną w swej prostocie. Większość Polski słyszała o „pyrach z gzikiem”, ale niewiele osób potrafi powiedzieć, co to takiego. Poniżej opis „pyr z gzikiem” oraz kilku innych dań charakterystycznych dla tego regionu.

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska

“Gdy widze kwaśnice to kwice” śpiewali w piosence “Słodycze” bracia Golcowie. Założę się, że wiele osób zastanawiało się wówczas, czym jest owa kwaśnica. Nic dziwnego, w wielu regionach Polski danie to nie jest zbyt znane. Tę typowo góralską zupę przyrządza się z kiszonej kapusty, soku z kwaszonej kapusty oraz mięsa. Sprawdzony przepis na góralską kwaśnicę znajdziesz poniżej.

Jak zrobić domową kiełbasę podwawelską?

Kuchnia polska
Uwielbiasz kiełbasę podwawelską? Jeśli tak, naprawdę warto spróbować przygotować tę wędlinę w domu. Zyskasz wówczas pewność, że nie będzie ona nafaszerowana konserwantami. Jest to szczególne ważne, jeśli i twoje dzieci szaleją za tym wyrobem. Wbrew pozorom, przy jej przygotowaniu nie trzeba się zbytnio napracować. Jedyne, co może męczyć, to czas oczekiwania, ale efekt finalny jest tego naprawdę wart.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
kutia wigilijna

Jak zrobić kutię?

Kuchnia rosyjska
Kutia to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej. Kutia jest jednym z 12 tradycyjnych dań podawanych na Wigilię.