Balut: Kontrowersyjny afrodyzjak z Azji

Nabiał
Podróże kształcą i uczą, a często obfitują też w interesujące przygody kulinarne. Egzotyczne potrawy potrafią mocno nas zaskoczyć – często, żeby zasmakować w lokalnym przysmaku, musimy przymknąć oko na jego estetyczne braki i przełamać obrzydzenie. Tak też jest w przypadku baluta. Egzotyczny rarytas jest uznawany za afrodyzjak, ale kontrowersję wzbudza nie tylko jego zawartość, ale przede wszystkim sposób przygotowania. Polega on bowiem na gotowaniu jajka z żywym 16- lub 18-dniowym zarodkiem kaczki w środku… Jak wygląda i smakuje balut? Dlaczego jest tak cenny dla Azjatów i czy warto go próbować?

Przepiórcze jaja: Naturalny afrodyzjak i antydepresant

Nabiał
Miniaturowe jajka w wielu częściach świata są przysmakiem i prawdziwym rarytasem. Przepiórcze jaja charakteryzują się specyficznymi plamkami na skorupce oraz delikatnym smakiem. Zawierają wiele wartościowych substancji odżywczych, a także witamin i minerałów wspierających funkcjonowanie organizmu. Zawierają mniej kalorii od jaj kurzych i nie powodują alergii. Są za to naturalnym afrodyzjakiem, działają antydepresyjnie i zapobiegają anemii. Stanowią idealny element diety, pasują do wielu posiłków i będą pomocne przy domowych zabiegach kosmetycznych. Sprawdźcie, co zawierają przepiórcze jaja i w jaki sposób wykorzystać ich właściwości.

Żółte sery: Które są najzdrowsze i dlaczego warto je jeść?

Nabiał
Żółte sery zyskały złą sławę ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kaloryczność. Niektóre gatunki rzeczywiście są ciężkostrawne i przyczyniają się do powstawania złego cholesterolu, ale wśród żółtych serów da się wyróżnić kilka, które spożywane w niewielkich ilościach bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Wzmacniają kości, poprawiają pracę układu krążenia, regulują procesy trawienia i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. A w dodatku są bardzo smaczne, aromatyczne i idealnie komponują się z wieloma potrawami. Sprawdź, które sery warto jeść i dlaczego.
skorupki z jaj

10 przydatnych zastosowań skorupek z jaj

Nabiał
Jajka to cenny element nie tylko na wielkanocnym stole. Zazwyczaj doceniamy tylko ich zawartość, zupełnie zapominając o niepozornej, lądującej w koszu na śmieci skorupce. A szkoda, ponieważ skorupki z jaj mają wiele użytecznych zastosowań. Pomagają zwalczyć szkodniki w ogrodzie, łagodzą ból, przywracają skórze piękny wygląd, przydają się podczas sprzątania. 10 przykładów zastosowań skorupek z jaj znajdziesz poniżej.
trzy jajka

Jakie zmiany zauważysz jedząc trzy jajka dziennie przez tydzień?

Nabiał
Opinie dietetyków na temat jajek zmieniają się z dekady na dekadę. Pewnie nieraz słyszałeś od znajomych, czy sprzedawcy w sklepie ze zdrową żywnością, jak negatywnie jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie. Ale wyniki badań naukowych wskazują na coś zupełnie odmiennego i pełne protein jajko nie jest aż tak złe jak twierdzą niektórzy. Przeczytaj jak zareaguje twoje ciało, jeśli będziesz jeść trzy jajka dziennie.
świeże jaja

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Nabiał
Każdy z nas lubi zapach pysznej jajecznicy o poranku. Generalnie lubimy jeść jajka, są zdrowe, smaczne i stosunkowo niedrogie. Niestety nie zawsze potrafimy wykonać odpowiedniego wyboru w sklepie. Najlepiej byłoby kupować jajka oznaczone symbolem "O" czyli z hodowli ekologicznej, niestety te są droższe i dosyć ciężko dostępne. W naszych koszykach lądują więc najczęściej jajka oznaczone "3", czyli z chowu klatkowego. Pomińmy póki co aspekt dobrostanu zwierząt, ale warto nauczyć się czy jajko, które zamierzamy zjeść nadaje się jeszcze do spożycia.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

Co można zamrażać

5 zaskakujących produktów, które możesz zamrażać

Przechowywanie
Zakup produktów luzem, na wagę zawsze wydaje się taki dobrym pomysłem... A spiżarnia jest przepełniona spleśniałym chlebem i produktami, których data ważności przeminęła pół roku temu. Możesz sobie z tym poradzić zamrażając niektóre produkty. Oto kilka, które się do tego nadają:
Domowy przepis na biały ser

Jak zrobić domowy biały ser?

Nabiał
Świeży biały ser podawany na chrupiącej pajdzie chleba …. Czy może istnieć doskonalsze śniadanie? Ser biały można przygotować z mleka krowiego, koziego, owczego. W zależności od tego, jakie mleko wybierzemy, produkt końcowy będzie miał inną nutę smakową. Nie należy używać mleka UHT, ponieważ nie zawiera ono bakterii odpowiedzialnych za proces zsiadania się mleka. Domowy ser smakuje wyśmienicie, a jego jedzenie daje mnóstwo satysfakcji. Warto więc spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.