Kody na jajkach: co oznaczają?

Nabiał
Osoby, które regularnie jedzą i wykorzystują w kuchni jajka, zapewne zauważyły, że te kupowane w sklepach i dużych supermarketach na skorupce mają odbity tajemniczy długi kod. Jednak tylko nieliczni – interesujący się żywnością lub dietetycy, wiedzą, jak go rozszyfrować. Okazuje się, że 11-znakowy kod przekazuje nam – konsumentom sporo informacji na temat jajek, które kupujemy. Warto wiedzieć, co oznacza, gdy następnym razem wybierzemy się do sklepu po jajka.

Jak przyrządzić faszerowane jajka?

Przepisy Wielkanocne
Faszerowane jajka są przebojem wielkanocnych stołów. Lubi je każdy, a z ich przygotowaniem powinien sobie poradzić nawet największy amator w kuchni. Jajka są smaczne i pięknie prezentują się na półmisku wyłożonym sałatą.Jest to dobry pomysł na przełamanie rutyny, którą najczęściej stanowią jaja gotowane na twardo i zjadane z dodatkiem soli, majonezu lub sosu tatarskiego.

Dlaczego klarowane masło jest tak ważne dla zdrowia?

Nabiał
Klarowane masło powstaje, gdy topi się zwykłe masło i wszelkie osady oraz powstała na wierzchu piana są usuwane. Pozostałość czystych tłuszczów, to właśnie masło klarowane. Tradycyjne masło klarowane jest tworzone, gdy tylko tłuszcz oddziela się od innych składników mleka. Jest to jedno z największych źródeł żywnościowych kwasu masłowego, wypełnione kwasami tłuszczowymi krótko, średnio i długołańcuchowymi, zarówno nienasyconymi jak i nasyconymi. Ma też mnóstwo kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 9, jak i witaminy A, D, E i K.

Długoletnia tradycja

W Azji, szczególnie w Indiach, masło klarowane jest stosowane od tysięcy lat. Oprócz zastosowań kulinarnych, jest ono również stosowane do wielu rytuałów religijnych oraz w celach leczniczych. W ostatnich latach masło klarowane zyskało popularność na całym świecie z powodu jego potencjalnych korzyści zdrowotnych. Ale podobnie jak inne produkty masło klarowane musi być spożywane w umiarkowanych ilościach, aby móc czerpać z niego korzyści. Umiarkowane użycie jest równe około 3 do 4 łyżeczkom (lub mniej ) dziennie. Gdy jest spożywane w dużych ilościach, może być szkodliwe dla organizmu.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka
Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?
świeże jaja

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Nabiał
Każdy z nas lubi zapach pysznej jajecznicy o poranku. Generalnie lubimy jeść jajka, są zdrowe, smaczne i stosunkowo niedrogie. Niestety nie zawsze potrafimy wykonać odpowiedniego wyboru w sklepie. Najlepiej byłoby kupować jajka oznaczone symbolem "O" czyli z hodowli ekologicznej, niestety te są droższe i dosyć ciężko dostępne. W naszych koszykach lądują więc najczęściej jajka oznaczone "3", czyli z chowu klatkowego. Pomińmy póki co aspekt dobrostanu zwierząt, ale warto nauczyć się czy jajko, które zamierzamy zjeść nadaje się jeszcze do spożycia.
skorupki z jaj

10 przydatnych zastosowań skorupek z jaj

Nabiał
Jajka to cenny element nie tylko na wielkanocnym stole. Zazwyczaj doceniamy tylko ich zawartość, zupełnie zapominając o niepozornej, lądującej w koszu na śmieci skorupce. A szkoda, ponieważ skorupki z jaj mają wiele użytecznych zastosowań. Pomagają zwalczyć szkodniki w ogrodzie, łagodzą ból, przywracają skórze piękny wygląd, przydają się podczas sprzątania. 10 przykładów zastosowań skorupek z jaj znajdziesz poniżej.
Jaja przepiórcze

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?

Przepisy niskokaloryczne
Gdy słyszymy jajko, widzimy piękne bielutkie kurze jajo, które jadamy o każdej porze dnia. Doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Niestety często słyszymy o działaniu cholesterolu, a białko jaja kurzego stanowi dość częsty alergen. Tu z pomocą przychodzą nam małe nakrapiane jajeczka, które przewyższają tradycyjne jajka zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
picie mleka

Jakie są zalety picia mleka?

Nabiał
Na zmęczenie najlepsza jest filiżanka kawy, puszka napoju energetycznego lub ziołowy napar. Czy aby na pewno? A może wystarczyłaby szklaneczka czystego, pozbawionego sztucznych aromatów i substancji słodzących, za to bogatego w składniki odżywcze mleka? Okazuje się, że ma ono o wiele więcej zalet, niż mogłoby się nam wydawać. Jeśli chcesz się dowiedzieć dlaczego warto pić mleko, zapraszam do dalszej lektury. Podpowiem ci również jak w prosty sposób zwiększyć spożycie tego cennego „trunku”, by czerpać z tego maksymalne korzyści.
Domowy przepis na biały ser

Jak zrobić domowy biały ser?

Nabiał
Świeży biały ser podawany na chrupiącej pajdzie chleba …. Czy może istnieć doskonalsze śniadanie? Ser biały można przygotować z mleka krowiego, koziego, owczego. W zależności od tego, jakie mleko wybierzemy, produkt końcowy będzie miał inną nutę smakową. Nie należy używać mleka UHT, ponieważ nie zawiera ono bakterii odpowiedzialnych za proces zsiadania się mleka. Domowy ser smakuje wyśmienicie, a jego jedzenie daje mnóstwo satysfakcji. Warto więc spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.