Jak zrobić zsiadłe mleko? Sprawdzone metody

Nabiał
Zsiadłe mleko bez wątpienia należy do grupy najzdrowszych napojów. Niestety, dzisiaj mało kto po nie sięga, nie mówiąc już o jego samodzielnym przygotowywaniu. Rezygnując ze spożywania zsiadłego mleka pozbawiamy nasz organizm wielu cennych składników odżywczych. Napój ten bogaty jest w sporo witamin oraz minerałów, a także substancji dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Zsiadłe mleko wzmacnia odporność organizmu, zapobiega zaparciom, biegunkom oraz wzdęciom, a ponadto, ma doskonały wpływ na kości dzięki dużej zawartości wapnia. Poza tym, zsiadłe mleko jest pyszne i bardzo przyjemne w konsystencji. Zachęcamy, by przygotować je samodzielnie w domu. Podpowiadamy sprawdzone sposoby.

Oryginalna panna cotta - prosty przepis

Produkty Mleczne
Panna cotta to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. W dosłownym tłumaczeniu na język polski brzmi on: ugotowana śmietanka, ale w praktyce śmietany się nie gotuje. Mimo że to wysokokaloryczny przysmak, większość z nas go uwielbia. Panna cotta urzeka swoją delikatnością i specyficzną konsystencją. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Podpowiadamy prosty przepis na oryginalną pannę cottę.

Błyskawiczny sernik z malinami bez pieczenia - przepis

Nabiał
Każdy z nas czasami ma ochotę na ciasto, ale co zrobić, gdy nie mamy czasu na jego pieczenie lub wystarczająco dużo składników w kuchni? Jeśli zdarzają nam się takie sytuacje, zawsze warto mieć w lodówce zapas gotowego sera do ciast i świeże owoce, a w szafce paczkę biszkoptów. Zapewniamy, że z tych trzech składników można błyskawicznie przygotować pyszny sernik. My proponujemy zrobić go z malinami. Oto przepis.
świeże jaja

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Nabiał
Każdy z nas lubi zapach pysznej jajecznicy o poranku. Generalnie lubimy jeść jajka, są zdrowe, smaczne i stosunkowo niedrogie. Niestety nie zawsze potrafimy wykonać odpowiedniego wyboru w sklepie. Najlepiej byłoby kupować jajka oznaczone symbolem "O" czyli z hodowli ekologicznej, niestety te są droższe i dosyć ciężko dostępne. W naszych koszykach lądują więc najczęściej jajka oznaczone "3", czyli z chowu klatkowego. Pomińmy póki co aspekt dobrostanu zwierząt, ale warto nauczyć się czy jajko, które zamierzamy zjeść nadaje się jeszcze do spożycia.
skorupki z jaj

10 przydatnych zastosowań skorupek z jaj

Nabiał
Jajka to cenny element nie tylko na wielkanocnym stole. Zazwyczaj doceniamy tylko ich zawartość, zupełnie zapominając o niepozornej, lądującej w koszu na śmieci skorupce. A szkoda, ponieważ skorupki z jaj mają wiele użytecznych zastosowań. Pomagają zwalczyć szkodniki w ogrodzie, łagodzą ból, przywracają skórze piękny wygląd, przydają się podczas sprzątania. 10 przykładów zastosowań skorupek z jaj znajdziesz poniżej.
trzy jajka

Jakie zmiany zauważysz jedząc trzy jajka dziennie przez tydzień?

Nabiał
Opinie dietetyków na temat jajek zmieniają się z dekady na dekadę. Pewnie nieraz słyszałeś od znajomych, czy sprzedawcy w sklepie ze zdrową żywnością, jak negatywnie jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie. Ale wyniki badań naukowych wskazują na coś zupełnie odmiennego i pełne protein jajko nie jest aż tak złe jak twierdzą niektórzy. Przeczytaj jak zareaguje twoje ciało, jeśli będziesz jeść trzy jajka dziennie.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2256542&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
Co można zamrażać

5 zaskakujących produktów, które możesz zamrażać

Przechowywanie
Zakup produktów luzem, na wagę zawsze wydaje się taki dobrym pomysłem... A spiżarnia jest przepełniona spleśniałym chlebem i produktami, których data ważności przeminęła pół roku temu. Możesz sobie z tym poradzić zamrażając niektóre produkty. Oto kilka, które się do tego nadają:
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.