Jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?

Produkty Mleczne
Na świecie jest wiele gatunków sera, które różnią się od siebie smakiem, zapachem i sposobem wyrabiania. Ser to doskonałe źródło wapnia, a także innych cennych składników odżywczych. Jednak przy zakupie tego smacznego produktu powinniśmy uważnie czytać etykiety. Na sklepowych półkach obok prawdziwego sera mogą znajdować się bowiem wyroby seropodobne. Przyciągają bardziej przystępną ceną, a do tego często ich opakowania łudząco przypominają te, w które zapakowany jest prawdziwy ser. Ich zakup może rozczarować, gdyż ich smak i konsystencja pozostawiają wiele do życzenia. W składzie natomiast mają składniki, które nigdy nie powinny znaleźć się w serze: mleko w proszku, skrobię pszenną, łój, soję oraz utwardzony tłuszcz roślinny. Jak więc odróżnić ser od wyrobów seropodobnych? Podpowiadamy.

Których produktów nie powinno się mrozić?

Warzywa
Mrożenie jest jedną z najprostszych i najskuteczniejszych metod przechowywania żywności. Dzięki niemu można cieszyć się niektórymi owocami poza sezonem, a także zapobiec nadmiernemu wyrzucaniu żywności. Zalet z mrożenia jest zdecydowanie więcej: produkty spożywcze nie tracą witamin i wartości odżywczych, a także zachowują swój kolor, zapach i smak. Niestety, istnieje całą gama artykułów, którym mrożenie nie służy: tracą walory zarówno estetyczne jak i zdrowotne. Niektóre z nich mogą być również być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych. Zatem czego nie wolno pod żadnym pozorem wkładać do zamrażalnika? Przekonajmy się.

Co warto wiedzieć o mleku w proszku?

Nabiał
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mleko w proszku było produktem niezwykle pożądanym. Wykorzystywano je nie tylko do karmienia niemowląt, ale także do przygotowywania deserów – bez niego nie mógł powstać znany w PRL-u tzw. blok czekoladowy. Obecnie mleko w proszku stosowane jest w przemyśle spożywczym. Opinie o tym produkcie są podzielone: niektórzy je zachwalają, inni unikają. Co warto o nim wiedzieć? Czym różni się od zwykłego krowiego mleka? Sprawdźmy.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.
Co można zamrażać

5 zaskakujących produktów, które możesz zamrażać

Przechowywanie
Zakup produktów luzem, na wagę zawsze wydaje się taki dobrym pomysłem... A spiżarnia jest przepełniona spleśniałym chlebem i produktami, których data ważności przeminęła pół roku temu. Możesz sobie z tym poradzić zamrażając niektóre produkty. Oto kilka, które się do tego nadają:
trzy jajka

Jakie zmiany zauważysz jedząc trzy jajka dziennie przez tydzień?

Nabiał
Opinie dietetyków na temat jajek zmieniają się z dekady na dekadę. Pewnie nieraz słyszałeś od znajomych, czy sprzedawcy w sklepie ze zdrową żywnością, jak negatywnie jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie. Ale wyniki badań naukowych wskazują na coś zupełnie odmiennego i pełne protein jajko nie jest aż tak złe jak twierdzą niektórzy. Przeczytaj jak zareaguje twoje ciało, jeśli będziesz jeść trzy jajka dziennie.
świeże jaja

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Nabiał
Każdy z nas lubi zapach pysznej jajecznicy o poranku. Generalnie lubimy jeść jajka, są zdrowe, smaczne i stosunkowo niedrogie. Niestety nie zawsze potrafimy wykonać odpowiedniego wyboru w sklepie. Najlepiej byłoby kupować jajka oznaczone symbolem "O" czyli z hodowli ekologicznej, niestety te są droższe i dosyć ciężko dostępne. W naszych koszykach lądują więc najczęściej jajka oznaczone "3", czyli z chowu klatkowego. Pomińmy póki co aspekt dobrostanu zwierząt, ale warto nauczyć się czy jajko, które zamierzamy zjeść nadaje się jeszcze do spożycia.
Jak zrobić kefir z mleka kokosowego?

Jak zrobić kefir z mleka kokosowego?

Nabiał
Czym jest kefir z mleka kokosowego? Jest to fermentowany napój zawierający mnóstwo probiotyków, a więc niezwykle zdrowy i zalecany osobom stosującym kurację antybiotykową, cierpiącym na problemy żołądkowe i zatrucia pokarmowe. Co ciekawe, przygotowywany jest z mleka kokosowego, a więc nadaje się dla ludzi z nietolerancją laktozy.
picie mleka

Jakie są zalety picia mleka?

Nabiał
Na zmęczenie najlepsza jest filiżanka kawy, puszka napoju energetycznego lub ziołowy napar. Czy aby na pewno? A może wystarczyłaby szklaneczka czystego, pozbawionego sztucznych aromatów i substancji słodzących, za to bogatego w składniki odżywcze mleka? Okazuje się, że ma ono o wiele więcej zalet, niż mogłoby się nam wydawać. Jeśli chcesz się dowiedzieć dlaczego warto pić mleko, zapraszam do dalszej lektury. Podpowiem ci również jak w prosty sposób zwiększyć spożycie tego cennego „trunku”, by czerpać z tego maksymalne korzyści.

Błyskawiczny sernik z malinami bez pieczenia - przepis

Nabiał
Każdy z nas czasami ma ochotę na ciasto, ale co zrobić, gdy nie mamy czasu na jego pieczenie lub wystarczająco dużo składników w kuchni? Jeśli zdarzają nam się takie sytuacje, zawsze warto mieć w lodówce zapas gotowego sera do ciast i świeże owoce, a w szafce paczkę biszkoptów. Zapewniamy, że z tych trzech składników można błyskawicznie przygotować pyszny sernik. My proponujemy zrobić go z malinami. Oto przepis.