Nabiał: Które produkty są najzdrowsze?

Odżywianie
Choć produkty z grupy nabiału bogate są w białko oraz wapń, nie oznacza to, że każdy jogurt czy mleko są zdrowe. W niektórych produktach mlecznych znajdziemy dzisiaj sporo konserwantów, które wydłużają ich datę przydatności. Nie warto dać się nabierać na chwyty marketingowe producentów, które zachęcają do kupna mleka czy jogurtu niską ceną lub zerową zawartością cukru. W takich produktach często znajdziemy niewiele wartości odżywczych, a za to szereg chemicznych dodatków. Jaki nabiał jeść, by dostarczać organizmowi tego, co najzdrowsze? Podpowiadamy.

Dlaczego warto jeść masło?

Zdrowa Dieta
Masło, choć to jeden z najpopularniejszych i najbardziej naturalnych tłuszczów, w ostatnim czasie jest przedmiotem krytyki wielu dietetyków. Mówi się, że masło podwyższa poziom cholesterolu, sprzyja nadwadze i wcale nie jest naturalne. Większość z tych zarzutów nie znajduje jednak potwierdzenia w faktach. Masło, nawet to kupowane w sklepach, w składzie zawiera przede wszystkim kwaśną śmietankę. Mało znajdziemy w nim chemicznych substancji. Ponadto, to jeden z tłuszczów, które nasz organizm trawi najszybciej. Skrajnie krytyczne opinie na temat masła są zatem bezpodstawne. Co więcej, to produkt, który powinien być nieodłącznym składnikiem naszej diety. Dlaczego warto jeść masło? Tłumaczymy.

Jogurty: Jakie jeść, a których unikać?

Suplementy Żywieniowe
Jogurty powszechnie zalicza się do grona najzdrowszych produktów. Cenione są za bogatą zawartość składników odżywczych i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Nie bez przyczyny lekarze zalecają jeść je podczas kuracji antybiotykowej, a także w celu poprawy pracy układu trawiennego i przyspieszenia procesu odchudzania. Jednak okazuje się, że nie wszystko, co nosi nazwę "jogurt", musi być zdrowe. Jak zatem rozpoznać, jakie jogurty warto jeść, a których unikać? Podpowiadamy.
skorupki z jaj

10 przydatnych zastosowań skorupek z jaj

Nabiał
Jajka to cenny element nie tylko na wielkanocnym stole. Zazwyczaj doceniamy tylko ich zawartość, zupełnie zapominając o niepozornej, lądującej w koszu na śmieci skorupce. A szkoda, ponieważ skorupki z jaj mają wiele użytecznych zastosowań. Pomagają zwalczyć szkodniki w ogrodzie, łagodzą ból, przywracają skórze piękny wygląd, przydają się podczas sprzątania. 10 przykładów zastosowań skorupek z jaj znajdziesz poniżej.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2256542&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

świeże jaja

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Nabiał
Każdy z nas lubi zapach pysznej jajecznicy o poranku. Generalnie lubimy jeść jajka, są zdrowe, smaczne i stosunkowo niedrogie. Niestety nie zawsze potrafimy wykonać odpowiedniego wyboru w sklepie. Najlepiej byłoby kupować jajka oznaczone symbolem "O" czyli z hodowli ekologicznej, niestety te są droższe i dosyć ciężko dostępne. W naszych koszykach lądują więc najczęściej jajka oznaczone "3", czyli z chowu klatkowego. Pomińmy póki co aspekt dobrostanu zwierząt, ale warto nauczyć się czy jajko, które zamierzamy zjeść nadaje się jeszcze do spożycia.
Domowy przepis na biały ser

Jak zrobić domowy biały ser?

Nabiał
Świeży biały ser podawany na chrupiącej pajdzie chleba …. Czy może istnieć doskonalsze śniadanie? Ser biały można przygotować z mleka krowiego, koziego, owczego. W zależności od tego, jakie mleko wybierzemy, produkt końcowy będzie miał inną nutę smakową. Nie należy używać mleka UHT, ponieważ nie zawiera ono bakterii odpowiedzialnych za proces zsiadania się mleka. Domowy ser smakuje wyśmienicie, a jego jedzenie daje mnóstwo satysfakcji. Warto więc spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.
Jaja przepiórcze

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?

Przepisy niskokaloryczne
Gdy słyszymy jajko, widzimy piękne bielutkie kurze jajo, które jadamy o każdej porze dnia. Doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Niestety często słyszymy o działaniu cholesterolu, a białko jaja kurzego stanowi dość częsty alergen. Tu z pomocą przychodzą nam małe nakrapiane jajeczka, które przewyższają tradycyjne jajka zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
mleko kozie

Jakie są właściwości mleka koziego?

Produkty Mleczne
„Pij mleko, będziesz wielki!”, chyba każdy słyszał to popularne hasło reklamowe. Jednak w pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się, czy na pewno? Zatem ile prawdy w tym jest i jakie mleko wybrać? A może warto zastąpić mleko krowie kozim? Nie ulega wątpliwości, że są to pytania, które z niecierpliwością wyczekują odpowiedzi. Poniżej znajdziecie informacje, które odkryją przed wami zalety mleka koziego.