Czy warto jeść serki topione?

Nabiał
Żółte sery zyskały złą sławę ze względu na swoją kaloryczność i dużą zawartość tłuszczu. Zdaniem lekarzy i dietetyków ich spożywanie przyczynia się do powstawania miażdżycy i chorób serca. Jednak niektóre z nich posiadają cenne witaminy i minerały, które świetnie wpływają na układ kostny i sercowo-naczyniowy, a poza tym regulują procesy trawienne. Parmezan, gouda czy ementaler spożywane w racjonalnych ilościach dostarczają mnóstwo wartościowych składników. A jak mają się do tego popularne serki topione? Ich gładka, kremowa konsystencja oraz delikatny smak sprawiają, że chętnie sięgają po nie i dzieci, i dorośli. Czy są jednak zdrowe i warto je jeść?

Jak sprawdzić świeżość jaj i innych produktów?

Zdrowe Odżywianie
Zepsute lub nieświeże produkty spożywcze mogą nam bardzo zaszkodzić. Zjedzenie przeterminowanej żywności, nawet po obróbce termicznej, może powodować nudności, biegunkę, a nawet ciężkie zatrucie pokarmowe, po którym żołądek i jelita będą się długo regenerować. Poza tym nieświeże jedzenie traci cenne składniki odżywcze i jest niesmaczne. W jaki sposób sprawdzić, czy produkty spożywcze nadają się do jedzenia? Na co zwracać uwagę, kupując w sklepie ryby, mięso czy nabiał?

Balut: Kontrowersyjny afrodyzjak z Azji

Nabiał
Podróże kształcą i uczą, a często obfitują też w interesujące przygody kulinarne. Egzotyczne potrawy potrafią mocno nas zaskoczyć – często, żeby zasmakować w lokalnym przysmaku, musimy przymknąć oko na jego estetyczne braki i przełamać obrzydzenie. Tak też jest w przypadku baluta. Egzotyczny rarytas jest uznawany za afrodyzjak, ale kontrowersję wzbudza nie tylko jego zawartość, ale przede wszystkim sposób przygotowania. Polega on bowiem na gotowaniu jajka z żywym 16- lub 18-dniowym zarodkiem kaczki w środku… Jak wygląda i smakuje balut? Dlaczego jest tak cenny dla Azjatów i czy warto go próbować?
skorupki z jaj

10 przydatnych zastosowań skorupek z jaj

Nabiał
Jajka to cenny element nie tylko na wielkanocnym stole. Zazwyczaj doceniamy tylko ich zawartość, zupełnie zapominając o niepozornej, lądującej w koszu na śmieci skorupce. A szkoda, ponieważ skorupki z jaj mają wiele użytecznych zastosowań. Pomagają zwalczyć szkodniki w ogrodzie, łagodzą ból, przywracają skórze piękny wygląd, przydają się podczas sprzątania. 10 przykładów zastosowań skorupek z jaj znajdziesz poniżej.
trzy jajka

Jakie zmiany zauważysz jedząc trzy jajka dziennie przez tydzień?

Nabiał
Opinie dietetyków na temat jajek zmieniają się z dekady na dekadę. Pewnie nieraz słyszałeś od znajomych, czy sprzedawcy w sklepie ze zdrową żywnością, jak negatywnie jedzenie jajek wpływa na nasze zdrowie. Ale wyniki badań naukowych wskazują na coś zupełnie odmiennego i pełne protein jajko nie jest aż tak złe jak twierdzą niektórzy. Przeczytaj jak zareaguje twoje ciało, jeśli będziesz jeść trzy jajka dziennie.
świeże jaja

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Nabiał
Każdy z nas lubi zapach pysznej jajecznicy o poranku. Generalnie lubimy jeść jajka, są zdrowe, smaczne i stosunkowo niedrogie. Niestety nie zawsze potrafimy wykonać odpowiedniego wyboru w sklepie. Najlepiej byłoby kupować jajka oznaczone symbolem "O" czyli z hodowli ekologicznej, niestety te są droższe i dosyć ciężko dostępne. W naszych koszykach lądują więc najczęściej jajka oznaczone "3", czyli z chowu klatkowego. Pomińmy póki co aspekt dobrostanu zwierząt, ale warto nauczyć się czy jajko, które zamierzamy zjeść nadaje się jeszcze do spożycia.
picie mleka

Jakie są zalety picia mleka?

Nabiał
Na zmęczenie najlepsza jest filiżanka kawy, puszka napoju energetycznego lub ziołowy napar. Czy aby na pewno? A może wystarczyłaby szklaneczka czystego, pozbawionego sztucznych aromatów i substancji słodzących, za to bogatego w składniki odżywcze mleka? Okazuje się, że ma ono o wiele więcej zalet, niż mogłoby się nam wydawać. Jeśli chcesz się dowiedzieć dlaczego warto pić mleko, zapraszam do dalszej lektury. Podpowiem ci również jak w prosty sposób zwiększyć spożycie tego cennego „trunku”, by czerpać z tego maksymalne korzyści.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.
Jajka

Jak gotować jajka?

Techniki gotowania
Dowiesz się tutaj jak sprawdzić świeżość jaj, co robić aby jajka nie pękały podczas gotowania, jak obierać jajka ze skorupki jak również w jaki sposób ugotować jajko na miękko.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?