Jogurty: Jakie jeść, a których unikać?

Suplementy Żywieniowe
Jogurty powszechnie zalicza się do grona najzdrowszych produktów. Cenione są za bogatą zawartość składników odżywczych i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Nie bez przyczyny lekarze zalecają jeść je podczas kuracji antybiotykowej, a także w celu poprawy pracy układu trawiennego i przyspieszenia procesu odchudzania. Jednak okazuje się, że nie wszystko, co nosi nazwę "jogurt", musi być zdrowe. Jak zatem rozpoznać, jakie jogurty warto jeść, a których unikać? Podpowiadamy.

Domowej roboty masło w kilka minut - przepis

Nabiał
Ten, kto kiedykolwiek poczuł smak swojskiego masła, wie, że to produkt nie do podrobienia! Masła, które kupujemy w sklepach, nie tylko znacząco odstają smakiem od tego "domowego", ale przede wszystkim mają o wiele mniej wartości odżywczych niż masło naturalne. Okazuje się, że samodzielne przygotowanie masła to nie tak skomplikowana czynność, jakby się wydawało i do której wcale nie potrzeba archaicznej ubijaczki, którą posługiwały się nasze babcie. Domowej roboty masło przygotujesz zaledwie w 10 minut! Wystarczy trochę chęci, czasu i dobrej jakości składników. Do dzieła!

Osiem najbardziej uczulających produktów

Alergie
Niestety coraz więcej ludzi cierpi z powodu alergii pokarmowej. Uczulenie na gluten i laktozę to dzisiaj żadna nowość, podobnie jak stosowanie leków antyalergicznych. Według raportu Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej z 2016 roku aż 17 milionów Europejczyków zmaga się z alergią pokarmową, w tym około cztery miliony dzieci. Co więcej, u wielu osób alergia nadal nie jest stwierdzona, gdyż wymaga to przeprowadzenia specjalistycznych i często długotrwałych badań. Alergia pokarmowa jest jednym z najbardziej uciążliwych typów uczuleń. Alergik jest zmuszony unikać produktów, na które często ma ochotę i które są dla niego zdrowe. W przeciwnym razie mogą wystąpić u niego silne reakcje alergiczne, które utrudniają normalne funkcjonowanie. Badania Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej dowodzą, że z roku na rok zwiększa się liczba osób uczulonych na podobne produkty. Osiem tych najpopularniejszych i najbardziej uczulających przedstawiamy poniżej.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka
Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?
świeże jaja

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Nabiał
Każdy z nas lubi zapach pysznej jajecznicy o poranku. Generalnie lubimy jeść jajka, są zdrowe, smaczne i stosunkowo niedrogie. Niestety nie zawsze potrafimy wykonać odpowiedniego wyboru w sklepie. Najlepiej byłoby kupować jajka oznaczone symbolem "O" czyli z hodowli ekologicznej, niestety te są droższe i dosyć ciężko dostępne. W naszych koszykach lądują więc najczęściej jajka oznaczone "3", czyli z chowu klatkowego. Pomińmy póki co aspekt dobrostanu zwierząt, ale warto nauczyć się czy jajko, które zamierzamy zjeść nadaje się jeszcze do spożycia.
skorupki z jaj

10 przydatnych zastosowań skorupek z jaj

Nabiał
Jajka to cenny element nie tylko na wielkanocnym stole. Zazwyczaj doceniamy tylko ich zawartość, zupełnie zapominając o niepozornej, lądującej w koszu na śmieci skorupce. A szkoda, ponieważ skorupki z jaj mają wiele użytecznych zastosowań. Pomagają zwalczyć szkodniki w ogrodzie, łagodzą ból, przywracają skórze piękny wygląd, przydają się podczas sprzątania. 10 przykładów zastosowań skorupek z jaj znajdziesz poniżej.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
Jaja przepiórcze

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?

Przepisy niskokaloryczne
Gdy słyszymy jajko, widzimy piękne bielutkie kurze jajo, które jadamy o każdej porze dnia. Doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Niestety często słyszymy o działaniu cholesterolu, a białko jaja kurzego stanowi dość częsty alergen. Tu z pomocą przychodzą nam małe nakrapiane jajeczka, które przewyższają tradycyjne jajka zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.
Domowy przepis na biały ser

Jak zrobić domowy biały ser?

Nabiał
Świeży biały ser podawany na chrupiącej pajdzie chleba …. Czy może istnieć doskonalsze śniadanie? Ser biały można przygotować z mleka krowiego, koziego, owczego. W zależności od tego, jakie mleko wybierzemy, produkt końcowy będzie miał inną nutę smakową. Nie należy używać mleka UHT, ponieważ nie zawiera ono bakterii odpowiedzialnych za proces zsiadania się mleka. Domowy ser smakuje wyśmienicie, a jego jedzenie daje mnóstwo satysfakcji. Warto więc spróbować, bo przepis jest bardzo prosty.
przechowywanie jaj

Jak przechowywać jaja?

Nabiał
Jaja zawsze należy traktować jako produkt wrażliwy na zewnętrzne warunki, należy je chronić przed światłem, przed wilgocią i dość wysoką temperaturą. Czas przechowywania zależy przede wszystkim od ich świeżości i czystości. Poniżej podajemy kilka sposobów odpowiedniego przechowywania jaj.