Jarzynka: Co szkodliwego kryje popularna przyprawa?

Przyprawy
Kiedyś była jedną z najbardziej popularnych przypraw. Dodawaliśmy ją wręcz do każdej potrawy - zup, sałatek i mięs. Producenci jarzynek kusili nas niską ceną i fenomenalnym smakiem przyprawy. Zadanie jarzynki było i nadal jest banalne - wzmocnić smak i aromat potraw. Dzisiaj, choć powszechnie wiadomo, że jarzynka to zupełnie bezwartościowy, a nawet szkodliwy produkt, nadal wielu z nas jej używa. Z tego względu postanowiliśmy przypomnieć, dlaczego raz na zawsze powinniśmy się z nią rozstać!

Cynamon odstraszy mole i mrówki. Usunie też przykry zapach

Przyprawy
Odrobina aromatycznego cynamonu może wyjątkowo wzbogacić smak naszej ulubionej mięsnej potrawy, deseru czy ciasta. Ale czy wiesz, że tę niezastąpioną w kuchni przyprawę możesz wykorzystać w zupełnie innych niż kulinarne i często zaskakujących celach? Cynamon pomoże ci między innymi pozbyć się paskudnych zapachów w kuchni czy w piekarniku, pozwoli wygrać z plagą mrówek, czy też zapewni skuteczną ochronę ubrań przed wszędobylskimi molami. Zapoznaj się ze sprytnymi trikami, a z pewnością się nie zawiedziesz.

Jakie przyprawy należy dodawać do zup?

Przyprawy
Trudno wyobrazić sobie domowy rosół bez krztyny apetycznej pietruszki, ulubioną zupę pomidorową pozbawioną aromatycznej bazylii albo kapuśniak bez kminku. Przyprawy, a przede wszystkim zioła, nadają zupom wyjątkowego charakteru i wzbogacają ich smak. Oczywiście, pod warunkiem, że są odpowiednio dobrane. Niestety, w tej materii często zdarza nam się popełniać wręcz kardynalne błędy. Podpowiadamy, jaka kompozycja ziół uszlachetni smak twojej zupy i czy lepiej dodawać je na początku, w trakcie, czy już po zakończeniu gotowania, czyli w momencie gdy przyrządzona przez nas potrawa kusi nas rozkoszną wonią unoszącą się nad talerzem.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Naturalne barwniki spożywcze

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Desery Owocowe
Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.
Kakao zdrowie

10 fantastycznych właściwości zdrowotnych kakao

Przyprawy
Czekolada nie jest być może najzdrowszym pokarmem świata, jednak kakao jest jednym z najdłużej znanych superproduktów. Kakao zawiera wiele cennych składników, poczynając od przeciwutleniaczy do substancji zwiększających możliwości mózgu i całego organizmu. Kakao jest czymś więcej niż tylko napojem, który pije się przed snem, a więc przeczytaj niniejszy artykuł, aby dowiedzieć się o jego wielu fantastycznych właściwościach zdrowotnych.
liście laurowe

12 wspaniałych właściwości liścia laurowego

Przyprawy
Liść laurowy to liść wawrzynu szlachetnego, który ma bardzo mocny aromat. Drzewo rośnie w regionie Morza Śródziemnego. Liście są spiczaste i mają ostry zapach. Ich nazwa naukowa to "Laurus Nobilis". Liście laurowe są wykorzystywane w kuchni indyjskiej i nepalskiej. Mogą być stosowane w całości podczas gotowania, ale również zmielone i używane jako przyprawa. Oprócz korzyści kulinarnych, liście laurowe mają wiele zastosowań terapeutycznych. Korzyści zdrowotne płynące ze stosowania liści laurowych:
pieprz cayenne

10 niezwykłych właściwości zdrowotnych pieprzu cayenne

Przyprawy
Pikantny pieprz cayenne nazywany jest księciem przypraw i może być dodawany do wielu potraw. Jest to ostra przyprawa, którą w skali Scoville określa się w 40 000 jednostkach, co oznacza, że jest on ostrzejszy od papryki jalapeño. To również przyprawa, którą stosuje się w sprayach do samoobrony. Czy wiedziałaś jednak, że pieprz cayenne ma też wiele właściwości leczniczych i zawiera wiele witamin i minerałów? Oto 10 z jego walorów.
Jak zrobić kandyzowaną skórkę z cytryny (plus syrop cytrynowy)

Jak zrobić kandyzowaną skórkę z cytryny (plus syrop cytrynowy)

Owoce
Czy wiesz, że jeżeli potrzebujesz soku z cytryny do zrobienia deseru czy sosu, to możesz wykorzystać również skórkę, która nadaje się na przykład jako dodatek do wypieków? A może chcesz wiedzieć jak przygotować syrop cytrynowy? Oba składniki zrobisz za jednym razem, używając skórkę, cukier i wodę. Dokładne wskazówki jak przygotować syrop i kandyzowaną skórkę cytrynową znajdziesz poniżej.
szafran

6 korzyści zdrowotnych płynących z szafranu

Przyprawy
Szafran posiada liczne właściwości terapeutyczne, które mogą poprawić stan naszego zdrowia. Zawiera w sobie dużo związków chemicznych, takich jak: witamina A, kwas foliowy, miedź, potas, wapń, mangan, żelazo, selen, cynk, magnez, tiamina oraz ryboflawina. Przyjmowany w małych dawkach szafran jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Oto 6 głównych korzyści zdrowotnych płynących z szafranu.