Dlaczego warto stosować curry?

Przyprawy
Curry to niezwykle popularna kompozycja przypraw, która przywędrowała do Europy z Indii. Ceniona jest za egzotyczny aromat i intensywny smak. To wszystko dzięki poszczególnym składnikom, które mogą różnić się w zależności od odmiany, jednak baza mieszanki jest niezmienna. W skład curry wchodzi głównie kurkuma, czarny pieprz, chili, imbir czy też kolendra. Curry nie tylko nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku, ale również korzystnie wpływa na zdrowie. Wspomaga procesy trawienne i podkręca metabolizm, wzmacnia serce, łagodzi też stany zapalne i różne dolegliwości bólowe. Na tym jednak lista prozdrowotnych właściwości tej mieszanki przypraw się nie kończy. Jak jeszcze działa curry i dlaczego warto je stosować?

Anyż. Jak wpływa na nasze zdrowie?

Przyprawy
Anyż jest przyprawą o silnym korzennym i słodkim smaku. Choć jego wygląd jest nietypowy i przyciąga wzrok, to za sprawą aromatu, nie każdy za nim przepada. Anyż jest cenioną przyprawą, którą wykorzystuje się także w leczeniu wielu dolegliwości. Działa bowiem antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Jego skuteczne działanie było znane już starożytnym: właściwości były znane zarówno Egipcjanom, jak i Rzymianom. Co warto wiedzieć o tej przyprawie? Jak ją stosować? Przekonajmy się.

Popularne przyprawy, które mogą szkodzić zdrowiu

Przyprawy
Przyprawy nie tylko podkreślają i wzbogacają smak potraw, ale często wykazują wiele właściwości leczniczych. Wspomagają trawienie, przyspieszają metabolizm, a nawet wzmacniają odporność. Współczesną kuchnię trudno wyobrazić sobie bez bazylii, kolendry, kurkumy czy ziela angielskiego i liści laurowych. Z niektórymi przyprawami powinno się jednak postępować ostrożnie – w nadmiarze mogą wywoływać alergię i obciążać narządy. Sprawdź, które popularne przyprawy mogą szkodzić zdrowiu i dlaczego.
Mięta właściwości

6 sposobów jak wykorzystać miętę

Przyprawy
Nie wiesz, co zrobić z obfitością mięty, która rośnie w twoim ogrodzie?Mięta jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Oto kilka prostych i szybkich sposobów na jej wykorzystanie:
Moździerz w kuchni

Co zrobić, gdy nie masz moździerza i tłuczka?

Przyprawy
Na pewno zdarzyło ci się zabrać do przygotowywania potrawy z przepisu, ale w ostatniej chwili zorientowałaś się, że nie posiadasz odpowiednich narzędzi. Niektóre wymyślne i rzadko spotykane urządzenia można na szczęście zastąpić. Jednym z najprostszych narzędzi kuchennych zastąpienia jest moździerz. Jest to bardzo przydatny przedmiot, szczególnie jeśli lubisz dobrze przyprawione i aromatyczne potrawy. Oto trzy sposoby na rozdrobnienie przypraw bez moździerza i tłuczka.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
Naturalne barwniki spożywcze

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Desery Owocowe
Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.
ostre potrawy

8 naukowo udowodnionych zalet pikantnych produktów

Przyprawy
Na pewno często jadasz w restauracjach, gdzie serwują bardzo pikantne potrawy. Niektórzy ludzie jedzą ostre potrawy, chociaż ociekają potem i robią się czerwoni. Dlaczego? Może lubią ten smak i są od niego uzależnieni? A może wiedzą, że pikantne potrawy są bardzo dobre dla ich zdrowia. Oto kilka korzyści płynących ze spożywania pikantnych produktów.

Czy warto jeść przyprawę maggi? Cała prawda

Podstawy gotowania
To jedna z najpopularniejszych przypraw, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie przygotowania zupy lub przyrządzenia sosu do pieczeni. Mowa o płynnej przyprawie typu maggi, która nadaje potrawom wyrazistego aromatu i smaku. Chętnie ją kupujemy, ponieważ jest tania i ogólnodostępna. Warto jednak wiedzieć, że większość tego typu produktów ma mało wspólnego z tradycyjną maggi, której recepturę pod koniec XIX wieku opracował Szwajcar - Julius Maggi. Sprawdźmy, czy warto ją jeść i co tak naprawdę w niej znajdziemy.