Kolendra: Dokonały zamiennik pietruszki, skuteczny lek i stymulator jelit

Przyprawy
Kolendra to przyprawa ceniona i wykorzystywana w kuchni często i chętnie. Zresztą trudno się tej słabości dziwić. Doskonale wzbogaca smak rozmaitych potraw, sosów czy dipów. I w tej kwestii powiedziane już zostało bardzo dużo. Niewiele osób jednak wie, że znajduje też szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jakie konkretnie? Dobroczynnie wpływa na nasz układ pokarmowy, eliminując skutki zatruć, łagodząc stany zapalne żołądka oraz perfekcyjnie oczyszczając organizm z zalęgających w nim toksyn. Dodać też warto, że potrafi obniżyć poziom złego cholesterolu "LDL" i ukoić skołatane nerwy. Przyjrzyjmy się kolendrze siewnej nieco bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.

Gorczyca: Perfekcyjnie wzbogaci smak, pomoże schudnąć i zniweluje ból

Przyprawy
Gorczyca znana jest przede wszystkim z tego, że doskonale wzbogaca smak rozmaitych mięs, zapobiega ich psuciu i stanowi integralny składnik musztardy - zarówno krymskiej jak i francuskiej - jednak mało kto wie, że jednocześnie perfekcyjnie sprawdza się w medycynie naturalnej i znajduje zastosowanie w leczeniu rozmaitych dolegliwości. Pomoże skutecznie złagodzić bóle reumatyczne i korzonków, podleczy zatoki oraz zniweluje stany zapalne żołądka czy jelit, a także usunie zaparcia czy wzdęcia. Wspomoże też odchudzające diety i poprawi wygląd skóry, usuwając nieestetyczne przebarwienia. A na wymienionych jej możliwości wcale się nie kończą, o czym możecie przeczytać poniżej.

Jakie zioła najlepiej pasują do ryb?

Przyprawy
Wakacje stwarzają nam doskonałą okazję do testowania rozmaitych potraw z ryb. A przyznać należy, że na brak kulinarnych inspiracji pod tym względem narzekać trudno. Ryby można jeść w formie smażonej, pieczonej, wędzonej, gotowanej na parze czy surowej. Jak sprawić, żeby dzięki przyprawom ich smak jeszcze bardziej rozpieszczał nasze podniebienia? Okazuje się, że o błąd jest wyjątkowo łatwo. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak ich uniknąć.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Mięta właściwości

6 sposobów jak wykorzystać miętę

Przyprawy
Nie wiesz, co zrobić z obfitością mięty, która rośnie w twoim ogrodzie?Mięta jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Oto kilka prostych i szybkich sposobów na jej wykorzystanie:
Naturalne barwniki spożywcze

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Desery Owocowe
Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.
Kakao zdrowie

10 fantastycznych właściwości zdrowotnych kakao

Przyprawy
Czekolada nie jest być może najzdrowszym pokarmem świata, jednak kakao jest jednym z najdłużej znanych superproduktów. Kakao zawiera wiele cennych składników, poczynając od przeciwutleniaczy do substancji zwiększających możliwości mózgu i całego organizmu. Kakao jest czymś więcej niż tylko napojem, który pije się przed snem, a więc przeczytaj niniejszy artykuł, aby dowiedzieć się o jego wielu fantastycznych właściwościach zdrowotnych.
liście laurowe

12 wspaniałych właściwości liścia laurowego

Przyprawy
Liść laurowy to liść wawrzynu szlachetnego, który ma bardzo mocny aromat. Drzewo rośnie w regionie Morza Śródziemnego. Liście są spiczaste i mają ostry zapach. Ich nazwa naukowa to "Laurus Nobilis". Liście laurowe są wykorzystywane w kuchni indyjskiej i nepalskiej. Mogą być stosowane w całości podczas gotowania, ale również zmielone i używane jako przyprawa. Oprócz korzyści kulinarnych, liście laurowe mają wiele zastosowań terapeutycznych. Korzyści zdrowotne płynące ze stosowania liści laurowych:
szafran

6 korzyści zdrowotnych płynących z szafranu

Przyprawy
Szafran posiada liczne właściwości terapeutyczne, które mogą poprawić stan naszego zdrowia. Zawiera w sobie dużo związków chemicznych, takich jak: witamina A, kwas foliowy, miedź, potas, wapń, mangan, żelazo, selen, cynk, magnez, tiamina oraz ryboflawina. Przyjmowany w małych dawkach szafran jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Oto 6 głównych korzyści zdrowotnych płynących z szafranu.
Moździerz w kuchni

Co zrobić, gdy nie masz moździerza i tłuczka?

Przyprawy
Na pewno zdarzyło ci się zabrać do przygotowywania potrawy z przepisu, ale w ostatniej chwili zorientowałaś się, że nie posiadasz odpowiednich narzędzi. Niektóre wymyślne i rzadko spotykane urządzenia można na szczęście zastąpić. Jednym z najprostszych narzędzi kuchennych zastąpienia jest moździerz. Jest to bardzo przydatny przedmiot, szczególnie jeśli lubisz dobrze przyprawione i aromatyczne potrawy. Oto trzy sposoby na rozdrobnienie przypraw bez moździerza i tłuczka.