Jak zrobić dietetyczny cukier puder?

Jak zrobić dietetyczny cukier puder?

Diety
Cukier puder nikomu nie kojarzy się z dietą czy zdrowym stylem życia. Jeżeli jednak jesteś na diecie, nie musisz z niego rezygnować. Wystarczy, że zastąpisz go dietetyczną wersją. Czy istnieje jednak coś takiego? Oczywiście! Wystarczy zastąpić zwykły cukier spożywczy, czyli sacharozę, innym, mniej kalorycznym produktem! Jak własnoręcznie przygotować taki dietetyczny cukier puder? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Jak zrobić kandyzowaną skórkę z cytryny (plus syrop cytrynowy)

Jak zrobić kandyzowaną skórkę z cytryny (plus syrop cytrynowy)

Owoce
Czy wiesz, że jeżeli potrzebujesz soku z cytryny do zrobienia deseru czy sosu, to możesz wykorzystać również skórkę, która nadaje się na przykład jako dodatek do wypieków? A może chcesz wiedzieć jak przygotować syrop cytrynowy? Oba składniki zrobisz za jednym razem, używając skórkę, cukier i wodę. Dokładne wskazówki jak przygotować syrop i kandyzowaną skórkę cytrynową znajdziesz poniżej.
Jak zrobić domową musztardę

Jak zrobić domową musztardę

Sosy i Dipy
Musztarda jest stosowana w kuchni od wieków. Można zastosować ją do zrobienia sosów, dipów lub jako dodatek do marynaty do mięs. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków musztard, warto jednak zwrócić uwagę na to, jaki skład ma wybrana przez nasz musztarda. Jeżeli ma dodatek konserwantów, warto zrezygnować z kupna słoiczka i poszukać czegoś bardziej naturalnego. Możesz również przygotować swoją, domową musztardę.
Przyprawa Cajun

Jak zrobić przyprawę Cajun?

Przyprawy
Przyprawę Cajun możesz używać praktycznie do wszystkiego. Można zmieszać ją z majonezem i dodawać do np. hamburgerów, doprawiać nią krewetki, ziemniaki, popcorn, jajka czy tofu. Przyprawa ta jest również świetna do wszelkich mięs z grilla - do skrzydełek kurczaka, żeberek, karkówki jak również do warzyw np. do brokułów i kalafiora. Można ją dodawać także do mielonego mięsa, zup, gulaszów, sosów do makaronu itd. Poniżej przedstawiam 3 najlepsze przepisy na przyprawę Cajun jakie znalazłam w sieci.
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
Ketchup

Czy ketchup jest zdrowy?

Diety
Z ketchupem mamy do czynienia najczęściej wtedy, kiedy sięgamy po kaloryczne i niezdrowe fast-foody. Jednak czy sam ketchup również jest niezdrowy? Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie wartości posiada ten pomidorowy przetwór!
anyż

Do czego użyć anyż?

Podstawy gotowania
Słodkie, korzenne, mocno pachnące. To jedna z głównych przypraw kuchni chińskiej i tajskiej oraz jeden ze składników przyprawy 5 smaków. Jego wysuszone torebki nasienne przypominają gwiazdki i są bardzo dekoracyjne. Możemy je kupić całe, w kawałkach lub zmielone i zmieszane z innymi przyprawami. Anyż dodaje się do mięsa, ciast i do zup, choć nam kojarzy się głównie ze smakiem cukierków, likierów i ciastek. Zmielony dobrze komponuje się z kminkiem, imbirem, rozmarynem. Jego niewielka ilość potrawom słodko-kwaśnym nada korzenny smak. Wystarczy dodać gwiazdkę anyżu rozbitą w moździeżu.
musztarda domowej roboty

Jak zrobić musztardę?

Proste przepisy
Domowej roboty musztarda może wydawać się trudnym przedsięwzięciem. W rzeczywistości jej przygotowanie jest naprawdę proste i tanie. Zazwyczaj robi się w domu musztardę tradycyjną, jednak wzbogacenie jej różnymi przyprawami może w znaczący sposób poprawić jej smak. Poeksperymentuj z kilkoma rodzajami musztard, by wybrać tę, która najlepiej przypadnie ci do gustu. Przepis na domową musztardę znajdziesz poniżej.
imbir

Jak obrać imbir?

Przyprawy
Imbir ma cudowne właściwości i niepowtarzalny smak. Często stosuje się go nie tylko jako dodatek do ciast, ale również do mięs czy herbaty. Świeży imbir ma dużo intensywniejszy aromat i właściwości niż ten zamknięty szczelnie w opakowaniach w formie proszku. Wiele z nas widząc korzeń imbiru w sklepie może i by się pokusiła na niego, ale tu pojawia się problem: jak wybrać dobry imbir i jak go obrać? Te pytania po przeczytaniu poniższego artykułu nie będą Ci zawracać głowy nigdy więcej.
sól

Jak trzymać sól, aby nie zwilgotniała?

Przyprawy
Sól charakteryzuje się tym, że lubi wilgotnieć. Taka sól w solniczce jest zmorą niejednej pani domu. Kiedy w solniczce tworzą się grudki sól prezentuje się nieestetycznie, trudno jej używać i zdecydowanie nie zaprasza do stołu. Jednak istnieją metody, które pomogą wam zapobiec zawilgotnieniu soli. Przekonajcie się, że istnieje prosty, szybki i tani sposób. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam uniknąć tego problemu.