Czarny czosnek i jego drogocenne właściwości

Warzywa
Czarny czosnek znany był już w starożytności. Wtedy po raz pierwszy doceniano jego niezwykłe właściwości lecznicze. Szybko został uznany za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów. Nie jest, jak mylnie może się wydawać, oryginalną odmianą pospolitego czosnku. Powstaje w wyniku jego fermentacji, której efektem jest czarny kolor ząbków i ich wyrafinowany smak. Stąd czarny czosnek zyskał popularność również w kuchni. Obecnie zaliczany jest do grupy produktów superfood. Dietetycy zachwycają się jego właściwościami leczniczymi, a kucharze namiętnie wykorzystują go w kuchni. Czym zasłużył sobie na to czarny czosnek?

Jak możemy wykorzystać skórki z owoców i warzyw?

Środki czyszczące
Skórki z owoców są nie tylko pełne smaku, ale zawierają też mnóstwo - niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu - składników odżywczych. Niestety, to właśnie one najczęściej trafiają do kosza. Podpowiemy ci, jak ponownie je wykorzystać, bo okazuje się, że idealnie sprawdzą się w wielu sytuacjach i wyciągną nas z niejednej opresji.

Wasabi wspomaga serce i przeciwdziała nowotworom

Przyprawy
Wasabi (łac. Wasabia japonica, Eutrema japonica) to przyprawa pochodząca z Japonii. Najbardziej znane jest jako zielony sos dodawany do sushi, który z prawdziwym wasabi ma zazwyczaj mało wspólnego, ponieważ powstaje jako mieszanka chrzanu, musztardy i barwników. Ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i intrygujący kolor wasabi ma mnóstwo zwolenników na całym świecie. W kuchni japońskiej, oprócz korzeni, wykorzystywane są także łodygi i kwiaty. Górna część korzenia ma cierpki i ostry smak, dlatego wasabi znane jest również pod nazwą japońskiego chrzanu. Na Zachodzie najczęściej występuje w postaci sproszkowanej, ale najlepiej smakuje świeży.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Mięta właściwości

6 sposobów jak wykorzystać miętę

Przyprawy
Nie wiesz, co zrobić z obfitością mięty, która rośnie w twoim ogrodzie?Mięta jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Oto kilka prostych i szybkich sposobów na jej wykorzystanie:
liście laurowe

12 wspaniałych właściwości liścia laurowego

Przyprawy
Liść laurowy to liść wawrzynu szlachetnego, który ma bardzo mocny aromat. Drzewo rośnie w regionie Morza Śródziemnego. Liście są spiczaste i mają ostry zapach. Ich nazwa naukowa to "Laurus Nobilis". Liście laurowe są wykorzystywane w kuchni indyjskiej i nepalskiej. Mogą być stosowane w całości podczas gotowania, ale również zmielone i używane jako przyprawa. Oprócz korzyści kulinarnych, liście laurowe mają wiele zastosowań terapeutycznych. Korzyści zdrowotne płynące ze stosowania liści laurowych:
szafran

6 korzyści zdrowotnych płynących z szafranu

Przyprawy
Szafran posiada liczne właściwości terapeutyczne, które mogą poprawić stan naszego zdrowia. Zawiera w sobie dużo związków chemicznych, takich jak: witamina A, kwas foliowy, miedź, potas, wapń, mangan, żelazo, selen, cynk, magnez, tiamina oraz ryboflawina. Przyjmowany w małych dawkach szafran jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Oto 6 głównych korzyści zdrowotnych płynących z szafranu.
Naturalne barwniki spożywcze

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Desery Owocowe
Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.
pieprz cayenne

10 niezwykłych właściwości zdrowotnych pieprzu cayenne

Przyprawy
Pikantny pieprz cayenne nazywany jest księciem przypraw i może być dodawany do wielu potraw. Jest to ostra przyprawa, którą w skali Scoville określa się w 40 000 jednostkach, co oznacza, że jest on ostrzejszy od papryki jalapeño. To również przyprawa, którą stosuje się w sprayach do samoobrony. Czy wiedziałaś jednak, że pieprz cayenne ma też wiele właściwości leczniczych i zawiera wiele witamin i minerałów? Oto 10 z jego walorów.
Przyprawa Cajun

Jak zrobić przyprawę Cajun?

Przyprawy
Przyprawę Cajun możesz używać praktycznie do wszystkiego. Można zmieszać ją z majonezem i dodawać do np. hamburgerów, doprawiać nią krewetki, ziemniaki, popcorn, jajka czy tofu. Przyprawa ta jest również świetna do wszelkich mięs z grilla - do skrzydełek kurczaka, żeberek, karkówki jak również do warzyw np. do brokułów i kalafiora. Można ją dodawać także do mielonego mięsa, zup, gulaszów, sosów do makaronu itd. Poniżej przedstawiam 3 najlepsze przepisy na przyprawę Cajun jakie znalazłam w sieci.