Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Przyprawy
Czosnek doskonale wzbogaca smak potraw, wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i działa równie skutecznie jak niejeden lek. Ma jednak jedną sporą wadę, która ciężko szybko wyeliminować. Mowa o przykrym zapachu dobywającym się z ust. Jeśli zajadasz się potrawami z czosnkiem i używasz go w celach leczniczych, poznaj siedem naturalnych sposobów na pozbycie się wstydliwego problemu. Oto one:

Chrzan oraz jego niezwykły wpływ na zdrowie

Medycyna Naturalna
Chrzan to jedna z najstarszych i najzdrowszych przypraw na świecie. Według źródeł historycznych pochodzi z Europy Wschodniej, a konkretnie z regionów Wołgi i Donu. Właściwości prozdrowotne chrzanu docenili już starożytni Egipcjanie i Rzymianie. Do Polski chrzan trafił prawdopodobnie w średniowieczu. Do dziś cieszy się ogromną popularnością. Jest podstawowym elementem stołu wielkanocnego, a także przyprawą chętnie stosowaną do wielu potraw. Jednak, czy wiemy, jak chrzan wpływa na nasze zdrowie? Jego właściwości cię zaskoczą!

Czym zastąpić sól? Pięć zdrowych propozycji

Odżywianie
Nie bez powodu sól nazywana jest "białym zabójcą" lub "białą śmiercią". Jej wpływ na nasz organizm jest definitywnie negatywny, co do tej pory potwierdzono wieloma badaniami. Dlaczego powinniśmy od niej stronić? Po pierwsze sól zatrzymuje wodę w organizmie, utrudniając jego oczyszczanie, co w konsekwencji może prowadzić do chorób serca, zaburzania pracy układu krążenia i zawału. Po drugie sól sprzyja odkładaniu się tłuszczu, co często kończy się nadwagą lub otyłością. Po trzecie sól wypłukuje wapń z organizmu, zwiększając ryzyko zachorowania na osteoporozę. Dietetycy i lekarze przestrzegają przed jej szkodliwym działaniem i nakłaniają do prowadzenia zdrowego trybu życia. Wszystko po to, by oszczędzić nam bolesnych dolegliwości, poważnych chorób, a w konsekwencji wydłużyć życie. Jedną z propozycji specjalistów jest zastąpienie soli jej zdrowszymi zamiennikami. Smakują podobnie, ale nie wykazują szkodliwego wpływu na nasze zdrowie, a często wręcz przeciwnie. Sprawdź, na co wymienić sól, by potrawy były dużo zdrowsze i smaczniejsze.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Naturalne barwniki spożywcze

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Desery Owocowe
Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.
liście laurowe

12 wspaniałych właściwości liścia laurowego

Przyprawy
Liść laurowy to liść wawrzynu szlachetnego, który ma bardzo mocny aromat. Drzewo rośnie w regionie Morza Śródziemnego. Liście są spiczaste i mają ostry zapach. Ich nazwa naukowa to "Laurus Nobilis". Liście laurowe są wykorzystywane w kuchni indyjskiej i nepalskiej. Mogą być stosowane w całości podczas gotowania, ale również zmielone i używane jako przyprawa. Oprócz korzyści kulinarnych, liście laurowe mają wiele zastosowań terapeutycznych. Korzyści zdrowotne płynące ze stosowania liści laurowych:
Jak ograniczyć sól w diecie

6 skutecznych sposobów na obniżenie ilości sodu w codziennej diecie

Przyprawy
Eksperci wciąż spierają się, jakie ilości sodu są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Prawdą jest jednak, że wielu ludziom dobrze zrobiłoby ograniczenie jego spożycia. Naszym głównym źródłem sodu jest spożywany pokarm. Sprawia to, że stosunkowo łatwe jest ograniczenie jego ilość w organizmie poprzez odpowiednią dietę! Zredukowanie ilości spożywanej soli pomoże obniżyć ciśnienie krwi. Decyzja taka będzie miała również bardzo korzystne skutki dla zdrowia naszego serca, nerek i kości. Poniżej przygotowaliśmy dla was sześć prostych sposobów, które pomogą wam skutecznie zmniejszyć ilość sodu w codziennej diecie.
szafran

6 korzyści zdrowotnych płynących z szafranu

Przyprawy
Szafran posiada liczne właściwości terapeutyczne, które mogą poprawić stan naszego zdrowia. Zawiera w sobie dużo związków chemicznych, takich jak: witamina A, kwas foliowy, miedź, potas, wapń, mangan, żelazo, selen, cynk, magnez, tiamina oraz ryboflawina. Przyjmowany w małych dawkach szafran jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Oto 6 głównych korzyści zdrowotnych płynących z szafranu.
Imbir mielony właściwości

13 sposobów na użycie mielonego imbiru

Przyprawy
Pamiętam, że kiedy zapoznawałam się z ziołami, z ekscytacją czytałam nowe przepisy i poradniki i zawsze potrzebowałam składników o egzotycznych nazwach, które trzeba było zamawiać w internecie. Pamiętam to uczucie frustracji, które wtedy mi towarzyszyło. Dziś chciałabym się z wami podzielić czternastoma sposobami na wykorzystanie mielonego imbiru, który można kupić w dziale z przyprawami w lokalnym sklepie. Najlepiej, abyś miała organiczny imbir, ale przepisy, które podaję, będą się sprawdzać z każdym dostępnym gatunkiem. Zanim zaczniemy, zróbmy mały przegląd korzyści zdrowotnych, jakie ma imbir. 1. Przeciwzapalne, pomocne w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu, kiedy dodatkowo ogrzewamy obolałe miejsca. 2. Pomaga ogrzać i dodać energii ciału, kiedy jest wychłodzone i/lub ospałe. 3. Pomaga w grypie i przeziębieniu oraz zaparciach. 4. Doskonale wpływa na nasz stan w przypadku bólów brzucha, mdłości i wymiotów. Dobrze. Teraz, kiedy już znacie podstawowe informacje, zaczynajmy!
Moździerz w kuchni

Co zrobić, gdy nie masz moździerza i tłuczka?

Przyprawy
Na pewno zdarzyło ci się zabrać do przygotowywania potrawy z przepisu, ale w ostatniej chwili zorientowałaś się, że nie posiadasz odpowiednich narzędzi. Niektóre wymyślne i rzadko spotykane urządzenia można na szczęście zastąpić. Jednym z najprostszych narzędzi kuchennych zastąpienia jest moździerz. Jest to bardzo przydatny przedmiot, szczególnie jeśli lubisz dobrze przyprawione i aromatyczne potrawy. Oto trzy sposoby na rozdrobnienie przypraw bez moździerza i tłuczka.