Czy warto jeść przyprawę maggi? Cała prawda

Podstawy gotowania
To jedna z najpopularniejszych przypraw, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie przygotowania zupy lub przyrządzenia sosu do pieczeni. Mowa o płynnej przyprawie typu maggi, która nadaje potrawom wyrazistego aromatu i smaku. Chętnie ją kupujemy, ponieważ jest tania i ogólnodostępna. Warto jednak wiedzieć, że większość tego typu produktów ma mało wspólnego z tradycyjną maggi, której recepturę pod koniec XIX wieku opracował Szwajcar - Julius Maggi. Sprawdźmy, czy warto ją jeść i co tak naprawdę w niej znajdziemy.

Czerwony pieprz: Wzmocni smak potraw i pomoże zgubić zbędne kilogramy

Przyprawy
Walory czerwonego pieprzu doceniają nie tylko amatorzy pysznej, a zwłaszcza zdrowej żywności, ale także - a może przede wszystkim - osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Przeprowadzone przez naukowców badania dowodzą, że zawarta w tej aromatycznej przyprawie solidna porcja kapsaicyny wspomaga trawienie, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i stymuluje proces jej spalania. Ponadto czerwony pieprz doskonale chroni serce, obniża poziom złego cholesterolu LDL oraz wzmacnia nasz układ immunologiczny, dlatego choćby z tych powodów warto dodawać go do potraw. Perfekcyjnie wzbogaci smak sałatek i sosów.

Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Przyprawy
Czosnek doskonale wzbogaca smak potraw, wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i działa równie skutecznie jak niejeden lek. Ma jednak jedną sporą wadę, którą ciężko szybko wyeliminować. Mowa o przykrym zapachu dobywającym się z ust. Jeśli zajadasz się potrawami z czosnkiem i używasz go w celach leczniczych, poznaj siedem naturalnych sposobów na pozbycie się wstydliwego problemu. Oto one:
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Mięta właściwości

6 sposobów jak wykorzystać miętę

Przyprawy
Nie wiesz, co zrobić z obfitością mięty, która rośnie w twoim ogrodzie?Mięta jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Oto kilka prostych i szybkich sposobów na jej wykorzystanie:
Naturalne barwniki spożywcze

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Desery Owocowe
Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.
pieprz cayenne

10 niezwykłych właściwości zdrowotnych pieprzu cayenne

Przyprawy
Pikantny pieprz cayenne nazywany jest księciem przypraw i może być dodawany do wielu potraw. Jest to ostra przyprawa, którą w skali Scoville określa się w 40 000 jednostkach, co oznacza, że jest on ostrzejszy od papryki jalapeño. To również przyprawa, którą stosuje się w sprayach do samoobrony. Czy wiedziałaś jednak, że pieprz cayenne ma też wiele właściwości leczniczych i zawiera wiele witamin i minerałów? Oto 10 z jego walorów.
Kakao zdrowie

10 fantastycznych właściwości zdrowotnych kakao

Przyprawy
Czekolada nie jest być może najzdrowszym pokarmem świata, jednak kakao jest jednym z najdłużej znanych superproduktów. Kakao zawiera wiele cennych składników, poczynając od przeciwutleniaczy do substancji zwiększających możliwości mózgu i całego organizmu. Kakao jest czymś więcej niż tylko napojem, który pije się przed snem, a więc przeczytaj niniejszy artykuł, aby dowiedzieć się o jego wielu fantastycznych właściwościach zdrowotnych.
szafran

6 korzyści zdrowotnych płynących z szafranu

Przyprawy
Szafran posiada liczne właściwości terapeutyczne, które mogą poprawić stan naszego zdrowia. Zawiera w sobie dużo związków chemicznych, takich jak: witamina A, kwas foliowy, miedź, potas, wapń, mangan, żelazo, selen, cynk, magnez, tiamina oraz ryboflawina. Przyjmowany w małych dawkach szafran jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Oto 6 głównych korzyści zdrowotnych płynących z szafranu.
liście laurowe

12 wspaniałych właściwości liścia laurowego

Przyprawy
Liść laurowy to liść wawrzynu szlachetnego, który ma bardzo mocny aromat. Drzewo rośnie w regionie Morza Śródziemnego. Liście są spiczaste i mają ostry zapach. Ich nazwa naukowa to "Laurus Nobilis". Liście laurowe są wykorzystywane w kuchni indyjskiej i nepalskiej. Mogą być stosowane w całości podczas gotowania, ale również zmielone i używane jako przyprawa. Oprócz korzyści kulinarnych, liście laurowe mają wiele zastosowań terapeutycznych. Korzyści zdrowotne płynące ze stosowania liści laurowych: