10 najlepszych przypraw do zup: Gwarancja smaku

Przyprawy
Przyprawy cenimy głównie za smak i aromat, jaki nadają potrawom. Ich odpowiedni dobór często jest kluczem do kulinarnego sukcesu, zwłaszcza w przypadku zup. Zioła i przyprawy posiadają też wiele właściwości leczniczych i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Wspierają układ pokarmowy, trawienny, krążeniowy, a nawet nerwowy. Dlatego warto wiedzieć, których przypraw powinniśmy używać najczęściej, a także w jaki sposób je łączyć i na którym etapie gotowania je dodawać, by nie straciły swoich właściwości. Zobacz dziesięć najlepszych przypraw do zup i sprawdź, w jaki sposób mogą ci pomóc.

Galangal: Przyprawa, która leczy i odchudza

Przyprawy
Ta niezwykła przyprawa jest podobna do imbiru, ale ma bardziej gorzki, pieprzny smak oraz intensywny korzenny zapach. Potrawom nadaje wspaniałego aromatu i w dodatku posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. Od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej Azji, skąd pochodzi. Nic dziwnego, bo zwalcza zły cholesterol, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, wspiera organizm w walce z wirusami, bakteriami i grzybami. Udowodniono, że pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Gdzie kupić galangal i jak stosować go w codziennej diecie?

Kolendra: Do jakich potraw ją dodawać?

Przyprawy
O kolendrze wspomina się w biblijnej Księdze Wyjścia i w Księdze Liczb; znana była też starożytnym lekarzom: Hipokratesowi i Piliniuszowi. Najbardziej rozsławiły ją kuchnie azjatycka i meksykańska. W Polsce aromatyczna kolendra również cieszy się dużą popularnością, a jej specyficzny, dosyć ostry, aromat doceniają najlepsi kucharze. Poznaj jej walory smakowe, bo w magiczny wręcz sposób odmienia najprostsze dania.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Naturalne barwniki spożywcze

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Desery Owocowe
Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.
Kakao zdrowie

10 fantastycznych właściwości zdrowotnych kakao

Przyprawy
Czekolada nie jest być może najzdrowszym pokarmem świata, jednak kakao jest jednym z najdłużej znanych superproduktów. Kakao zawiera wiele cennych składników, poczynając od przeciwutleniaczy do substancji zwiększających możliwości mózgu i całego organizmu. Kakao jest czymś więcej niż tylko napojem, który pije się przed snem, a więc przeczytaj niniejszy artykuł, aby dowiedzieć się o jego wielu fantastycznych właściwościach zdrowotnych.
Imbir mielony właściwości

13 sposobów na użycie mielonego imbiru

Przyprawy
Pamiętam, że kiedy zapoznawałam się z ziołami, z ekscytacją czytałam nowe przepisy i poradniki i zawsze potrzebowałam składników o egzotycznych nazwach, które trzeba było zamawiać w internecie. Pamiętam to uczucie frustracji, które wtedy mi towarzyszyło. Dziś chciałabym się z wami podzielić czternastoma sposobami na wykorzystanie mielonego imbiru, który można kupić w dziale z przyprawami w lokalnym sklepie. Najlepiej, abyś miała organiczny imbir, ale przepisy, które podaję, będą się sprawdzać z każdym dostępnym gatunkiem. Zanim zaczniemy, zróbmy mały przegląd korzyści zdrowotnych, jakie ma imbir. 1. Przeciwzapalne, pomocne w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu, kiedy dodatkowo ogrzewamy obolałe miejsca. 2. Pomaga ogrzać i dodać energii ciału, kiedy jest wychłodzone i/lub ospałe. 3. Pomaga w grypie i przeziębieniu oraz zaparciach. 4. Doskonale wpływa na nasz stan w przypadku bólów brzucha, mdłości i wymiotów. Dobrze. Teraz, kiedy już znacie podstawowe informacje, zaczynajmy!

Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Przyprawy
Czosnek doskonale wzbogaca smak potraw, wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i działa równie skutecznie jak niejeden lek. Ma jednak jedną sporą wadę, którą ciężko szybko wyeliminować. Mowa o przykrym zapachu dobywającym się z ust. Jeśli zajadasz się potrawami z czosnkiem i używasz go w celach leczniczych, poznaj siedem naturalnych sposobów na pozbycie się wstydliwego problemu. Oto one:
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
imbir

Jak obrać imbir?

Przyprawy
Imbir ma cudowne właściwości i niepowtarzalny smak. Często stosuje się go nie tylko jako dodatek do ciast, ale również do mięs czy herbaty. Świeży imbir ma dużo intensywniejszy aromat i właściwości niż ten zamknięty szczelnie w opakowaniach w formie proszku. Wiele z nas widząc korzeń imbiru w sklepie może i by się pokusiła na niego, ale tu pojawia się problem: jak wybrać dobry imbir i jak go obrać? Te pytania po przeczytaniu poniższego artykułu nie będą Ci zawracać głowy nigdy więcej.