Jak zrobić beziki kawowe?

Techniki pieczenia
Nikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Podstawy pieczenia
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.

Jak zrobić keks orzechowy?

Techniki pieczenia
Keks poniżej proponowany jest ciastem z dużą ilością orzechów i aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową. To pyszne ciasto będzie miłym uwieńczeniem przyjacielskiego spotkania i zapewni miłą atmosferę.
karmelowe sprężynki

Jak zrobić karmelowe sprężynki do dekoracji tortów i ciastek?

Torty
Szukasz pomysłu na oryginalne słodkie dekoracje? Daj się zainspirować karmelowym sprężynkom. Doskonale nadają się do ozdobienia muffinek, czy tortów. Ich wykonanie wymaga cierpliwości i stabilnej ręki, ale efekt jest tak ciekawy, że warto się napracować. Do dzieła!
wiórki z czekolady

Jak zrobić wiórki z czekolady?

Ciasta
Delikatne czekoladowe wiórki wzbogacają wygląd i smak wielu przygotowanych w domu słodkości. Potrafią odmienić nawet najbardziej zwyczajny deser. Wystarczy posypać nimi np. ozdobioną wcześniej bitą śmietaną galaretkę czy lody i danie od razu zyska nowe oblicze. Gotowe wiórki czekoladowe kupisz w sklepie lub w cukierni. A co powiesz na to, by zrobić je samodzielnie? Aby je wykonać, będziesz potrzebowała jedynie tabliczki czekolady. Przekonaj się, jakie to proste i… do dzieła!
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
ciasteczko z wróżbą

Jak zrobić wróżby do chińskiego ciasteczka?

Proste przepisy

Przygotowanie ciasteczek z wróżbą to doskonały pomysł zarówno na Andrzejki, jak i każdą inną imprezę. Przepis na ciasteczka jest bardzo prosty, a jeśli zrobisz je samodzielnie, masz wolną rękę co do wyboru wróżb, które mają się w nich znaleźć. Poniżej przedstawiam kilka propozycji takich wróżb. Ciasteczko mówi, że wszyscy goście będą zachwyceni.

lukier

Jak zrobić lukier?

Ciasta
Lukier jest bardzo ważnym składnikiem, bez którego cukiernicy nie wyobrażają sobie wypieków. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim pyszne. Poniżej znajdziecie instrukcje, które pomogą wam w jego przygotowaniu.
ciastka z płynną czekoladą w środku

Jak zrobić ciastko z płynną czekoladą (fondant czekoladowy)?

Babeczki i Muffinki

Ten deser robi wrażenie. W niepozornie wyglądającym czekoladowym ciasteczku znajduje się prawdziwa fontanna płynnej czekolady. Ciasto równie delikatne jak brownie w połączeniu z rozpływającą się w ustach czekoladą daje wprost niesamowity efekt. Gdy go skosztujesz, zrozumiesz czym naprawdę jest czekoladowa rozkosz. Przedstawiam ci przepis na coś, co fachowcy nazywają fondant czekoladowy.

Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy?

Ciasta
Wierzcie lub nie, ale nie ma nic lepszego niż domowy krem waniliowy. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje niesamowicie. Możecie podawać go samodzielnie lub jako dodatek do eklerów i innych ciasteczek. Swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza bardzo powolnemu podgrzewaniu na małym ogniu, dlatego żeby wyszedł idealny warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Poniżej znajdziecie przepis, który pomoże wam wyczarować wyśmienity deser.