Pyszne desery na letnie upały

Lody
Mimo że w lecie nasz apetyt jest znacznie mniejszy, organizm może domagać się cukru, który spalamy przebywając na słońcu w upalne dni. Czym więc nasycić żołądek i jak dodać sobie energii, gdy na zewnątrz parno, a temperatury nie schodzą poniżej 25 stopni Celsjusza? Podpowiadamy pomysły na pyszne i nietuczące desery, które orzeźwią i pobudzą nasz organizm.

Jak zrobić beziki kawowe?

Techniki pieczenia
Nikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Podstawy pieczenia
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
nutella przepisy

4 proste przepisy z Nutellą, które pokochają twoje dzieci

Ciastka
Czy ty i twoje dzieci kochacie Nutellę? Pewnie jesteście przyzwyczajeni do smarowania nią tostów i naleśników, jednak istnieje wiele innych sposobów na jej wykorzystanie. Oto 4 proste do zrobienia przekąski z Nutelli.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
karmelowe sprężynki

Jak zrobić karmelowe sprężynki do dekoracji tortów i ciastek?

Torty
Szukasz pomysłu na oryginalne słodkie dekoracje? Daj się zainspirować karmelowym sprężynkom. Doskonale nadają się do ozdobienia muffinek, czy tortów. Ich wykonanie wymaga cierpliwości i stabilnej ręki, ale efekt jest tak ciekawy, że warto się napracować. Do dzieła!
Dekorowanie ciasteczek

Jak dekorować ciasteczka lukrem królewskim?

Babeczki i Muffinki
Czasami zdarza się, że lukier wylewa nam się z rękawa, a nawet ładnie udekorowane ciasteczka po jakimś czasie tracą swój wygląd. Wbrew pozorom ozdabianie ciastek nie jest skomplikowane, wystarczy podstawowa wiedza, by nasze wypieki pięknie się prezentowały. Poniżej znajdziecie dziewięć szczegółowych porad, które mogą się przydać osobom nie mającym doświadczenia w dekorowaniu ciast lukrem królewskim. Zapraszam do zapoznania się ze wskazówkami, przekonacie się, że ozdabianie ciast może być świetną zabawą.
muffinki

Jak zrobić muffinki?

Ciastka
Muffiny mogą stać się jednymi z ulubionych śniadań lub deserów. Mogą być doskonałą przekąską dla dorosłego, jak również dla dziecka. Papierowe foremki na muffinki, tzw. papilotki, występują w różnych kolorach i wielkościach, możesz więc zrobić muffinki w odpowiadającym ci rozmiarze. Możesz dodać do muffinek bakalie lub zrobić czyste ciasto bez dodatków.
Do wykonania muffinek możesz wykorzystać niemal każdy przepis na chleb, jeśli tyko zredukujesz czas pieczenia do 20 minut. Bardzo ważne jest aby zbyt długo nie zagniatać ciasta. Gdy już opanujesz podstawowy przepis, możesz go urozmaicać według własnych upodobań.
ciastka z płynną czekoladą w środku

Jak zrobić ciastko z płynną czekoladą (fondant czekoladowy)?

Babeczki i Muffinki

Ten deser robi wrażenie. W niepozornie wyglądającym czekoladowym ciasteczku znajduje się prawdziwa fontanna płynnej czekolady. Ciasto równie delikatne jak brownie w połączeniu z rozpływającą się w ustach czekoladą daje wprost niesamowity efekt. Gdy go skosztujesz, zrozumiesz czym naprawdę jest czekoladowa rozkosz. Przedstawiam ci przepis na coś, co fachowcy nazywają fondant czekoladowy.