Jak zrobić beziki kawowe?

Techniki pieczenia
Nikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Podstawy pieczenia
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.

Jak zrobić keks orzechowy?

Techniki pieczenia
Keks poniżej proponowany jest ciastem z dużą ilością orzechów i aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową. To pyszne ciasto będzie miłym uwieńczeniem przyjacielskiego spotkania i zapewni miłą atmosferę.
lukier

Jak zrobić lukier?

Ciasta
Lukier jest bardzo ważnym składnikiem, bez którego cukiernicy nie wyobrażają sobie wypieków. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim pyszne. Poniżej znajdziecie instrukcje, które pomogą wam w jego przygotowaniu.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
wiórki z czekolady

Jak zrobić wiórki z czekolady?

Ciasta
Delikatne czekoladowe wiórki wzbogacają wygląd i smak wielu przygotowanych w domu słodkości. Potrafią odmienić nawet najbardziej zwyczajny deser. Wystarczy posypać nimi np. ozdobioną wcześniej bitą śmietaną galaretkę czy lody i danie od razu zyska nowe oblicze. Gotowe wiórki czekoladowe kupisz w sklepie lub w cukierni. A co powiesz na to, by zrobić je samodzielnie? Aby je wykonać, będziesz potrzebowała jedynie tabliczki czekolady. Przekonaj się, jakie to proste i… do dzieła!
karmelowe sprężynki

Jak zrobić karmelowe sprężynki do dekoracji tortów i ciastek?

Torty
Szukasz pomysłu na oryginalne słodkie dekoracje? Daj się zainspirować karmelowym sprężynkom. Doskonale nadają się do ozdobienia muffinek, czy tortów. Ich wykonanie wymaga cierpliwości i stabilnej ręki, ale efekt jest tak ciekawy, że warto się napracować. Do dzieła!
Ciasteczka serduszka

Jak zrobić ciasteczka w kształcie serca?

Ciastka
Wiem, że wiele z was uważa Walentynki za niepotrzebne, komercyjne święto jednak nie ma nic złego w spędzeniu kilku dodatkowych chwil z ukochaną osobą. Poniżej przedstawiam przepis na ciasteczka przekładane kremem w kształcie serduszek (z podanej ilości składników otrzymasz około 18 przekładanych ciasteczek jednak ich ilość zależy od ich wielkości).
croissanty z czekoladą

Jak zrobić croissanty z czekoladą?

Ciastka
To najłatwiejszy przepis na croissanty, jaki znajdziesz w sieci. Wdrażając go w życie pamiętaj, żeby używać masła w temperaturze pokojowej. Znacznie łatwiej jest wówczas przygotować idealne ciasto. Jeśli chodzi o wybór nadzienia, jest on oczywiście dowolny, tutaj wykorzystano czekoladę. Jeśli na samą myśl o tych croissantach cieknie ci ślinka, nie zwlekaj tylko od razu przystąp do pracy.
Lukier królewski

Jak zrobić lukier królewski?

Przepisy Wielkanocne

Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Może służyć zarówno do dekorowania ciastek, ciast jak i sklejania domków z piernika. Lukier ten ma bardzo gęstą konsystencję zatem powinien być używany do dekoracji małych elementów. Czas jego przygotowania to 10 minut.