zupa kukurydziana

Jak zrobić zupę z kukurydzy?

Kuchnia meksykańska
Przełom lata i jesieni to czas, kiedy dojrzewa kukurydza. Jeśli uwielbiasz dania z kukurydzą w roli głównej, poniższy przepis jest właśnie dla ciebie. Prezentowana tutaj zupa kukurydziana może stanowić osobne, lekkie danie lub być podana jako przystawka przed obiadem. Zapraszam do zapoznania się ze szczegółami receptury, warto!
kurczak po meksykańsku

Jak zrobić pieczone udka kurczaka po meksykańsku?

Dania z drobiu
Dziś coś dla miłośników pieczonego mięsa i kuchni meksykańskiej. Te soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka rozpieszczą twoje kubki smakowe. Kiedy raz spróbujesz tego dania, na pewno prędzej czy później do niego wrócisz. Ta potrawa ma jeszcze jedną zaletę: jest zaskakująco łatwa do wykonania. Z przyrządzeniem takich udek powinien poradzić sobie nawet początkujący kucharz. Zatem do dzieła!
domowa tortilla

Jak zrobić placek do tortilli?

Przepisy na chleb
Tortille, czyli płaskie okrągłe placki z mąki były wypiekane ponoć już przez Majów. Jest to baza do wielu meksykańskich potraw. Dzięki rosnącej popularności tejże kuchni w świecie, pieczywo to poznali także Polacy. Zrobienie domowych placków do tortilli zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto się za to zabrać. Większość tych gotowych, sklepowych się do nich nie umywa. Poza tym są one niestety dość drogie. Z podanej w przepisie ilości składników zrobisz cztery placki do tortilli.
farsz do taco

Jak zrobić farsz do taco?

Kuchnia meksykańska
Tacos przypadną do gustu nie tylko fanom meksykańskiej kuchni. Aromatyczna i doskonale doprawiona mieszanka mięsa i warzyw, zamknięte w klasycznej tortilli lub – w wersji dietetycznej – zawinięte w liście sałaty to smaczna przekąska na każdą porę dnia. Łatwy i ekspresowy przepis na farsz do taco znajdziecie poniżej.
tacos z serem

Jak zrobić tacos z serem?

Kuchnia meksykańska
Jesteś fanem meksykańskiej kuchni? Cóż kojarzy się z nią bardziej, niż prawdziwie meksykańskie tacos? Sposobów ich przygotowania jest wiele. W zasadzie możesz nafaszerować tortillę czymkolwiek chcesz i już otrzymasz taco. Ja postanowiłam jednak zaprezentować przepis na tacos z serem. Smakują pysznie i kremowo. Polecam.
Salsa meksykańska

Jak zrobić salsę meksykańską?

Sosy i Dipy
Zdrowa, świeża salsa wspaniale smakuje z mięsem, nachos czy enchiliadas. Robi się ją bardzo prosto zatem nie warto kupować jej w sklepie. Salsa sklepowa ma zwykle mnóstwo sztucznych dodatków i substancji konserwujących, które nie są dobre dla naszego zdrowia.
pizza z patelni

Jak zrobić pizzę z patelni?

Kuchnia włoska
Czy jest na świecie lepsze włoskie danie, niż pizza? Nie ma! A jeśli powiem ci, że możesz zrobić swoją ulubioną pizzę na cienkim cieście w zaledwie 10 minut? I to bez użycia piekarnika? Pewnie nie uwierzysz. Ten przepis powinien cię jednak przekonać.
nadziewane jalapeno

Jak zrobić nadziewane jalapeno?

Przekąski Ciepłe
Lubisz eksperymenty kulinarne? Kręcą cię pikantne smaki? Koniecznie wypróbuj przepis na nadziewane papryczki jalapeno. Jedząc paprykę jalapeno nigdy nie wiadomo, czy jękniesz z zachwytu nad jej smakiem, czy z bólu na skutek temperatury, do jakiej rozgrzeje ona twój język. Jest jednak sekret, który pozwala cieszyć się tym warzywem bez ryzyka obrażeń. Okazuje się, że jalapeno podawane z kwaśną śmietaną, mlekiem lub żółtym serem, nie jest już tak pikantna, mało tego, smakuje naprawdę wyśmienicie. Stąd właśnie wziął się pomysł na farsz do nadziewanych papryczek jalapeno. Skosztuj. Naprawdę warto.
ryż po meksykańsku

Jak zrobić ryż po meksykańsku?

Kuchnia meksykańska
Dobry przepis na ryż po meksykańsku jest na wagę złota. Żeby potrawa smakowała jak należy, trzeba znać sekretne składniki i proporcje w jakich powinno się je zmieszać. Poniżej znajdziesz wszystko, co potrzebne, by przyrządzić tradycyjny ryż po meksykańsku. Składniki grają w nim zgodnie jak prawdziwi mariachi.
nachos z mięsem mielonym i serem

Jak zrobić nachos z mięsem mielonym i serem?

Szybkie i proste dania
Są dania zwykłe i takie, do których chce się wracać. Są nachos przecięte i takie, które należy pisać wielką literą. Takie właśnie są te - jedyne, wyraziste, prawdziwie meksykańskie: Nachos. Zapieczone w piekarniku z dodatkiem mięsa mielonego, sera i pikantnej papryki stanowią ucztę samą w sobie. A ich przygotowanie jest banalnie proste...