Siedem błędów, które popełniamy w kuchni

Podstawy pieczenia
Przyzwyczajeni do pewnych czynności, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że mogą być one szkodliwe dla naszego zdrowia. Mowa tutaj o nadgorliwym zachowaniu, które, jak wiemy, często przynosi więcej szkody niż pożytku. Okazuje się, że sporo z nas popełnia tego rodzaju błędy w kuchni, przesadnie dbając o czystość lub skupiając się bardziej na wyglądzie niż na smaku potrawy. Kuchenne gafy mogą dotyczyć również innych czynności niż tylko gotowania. Poniżej przedstawiamy siedem błędów, które popełniamy w kuchni.

Trujące grzyby, czyli czego unikać w lesie

Grzyby
Okres wakacji to również czas grzybobrania. Wysyp grzybów przeważnie zaczyna się w czerwcu, a kończy nawet późną jesienią. Wybierając się na grzyby, warto przygotować nie tylko potrzebny sprzęt i zapas pożywienia, ale także przypomnieć sobie, które grzyby nadają się do spożycia. Wieloletni grzybiarze mają ogromną wiedzę na temat różnych rodzajów i odmian grzybów. Jednakże i oni nie są nieomylni i od czasu od czasu muszą podeprzeć swoją wiedzę książką. Szczególnie w kwestii tych toksycznych odmian, które mogą doprowadzić nawet do zatrzymania akcji serca. Poniżej przedstawiamy listę najbardziej trujących grzybów, które powinien znać każdy grzybiarz.
grzyby

Jedz więcej grzybów, jeśli chcesz uniknąć demencji i Alzheimera

Grzyby
Demencja to obniżenie sprawności umysłowej, która uwydatnia się na różne sposoby między innymi pojawiają się kłopoty z wykonywaniem prostych czynności i komunikacją międzyludzką. A osoba dotknięta demencją potrzebuje nieustannej opieki. Demencja często jest niewłaściwie nazywana „starością” , a większość ludzi uważa te objawy za normalne oznaki starzenia.
gotowane pieczarki

Jak ugotować pieczarki?

Podstawy gotowania
Pieczarki to dodatek, który przyda się wszędzie. Niezależnie od tego, czy chcesz zapiec je na pizzy, wzbogacić nimi zapiekanki, czy tosty, przyrządzenie pieczarek może być trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście dzięki tej poradzie dowiesz się jak w prosty sposób ugotować pieczarki, które zawsze będą delikatne i soczyste. Do dzieła.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby
Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.
pieczarki faszerowane

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Przystawki
Pieczarki to najbardziej dostępne i zarazem najtańsze grzyby. Faszeruje się je szybko i prosto, doskonale nadają się jako przystawka na imprezy i przyjęcia. Farsz może być w zasadzie dowolny, według mnie nie powinno w nim jednak zabraknąć ziół, czosnku, tartej bułki, parmezanu i orzechów. Takie połączenie sprawia, że nadziewanym pieczarkom naprawdę nie sposób się oprzeć. Spróbuj sama.
grzyby

Jak prawidłowo przechowywać grzyby?

Grzyby
Właśnie wróciłeś z grzybobrania z koszem pełnym zbiorów, ale nie wiesz co teraz z nimi zrobić? Przeczytaj artykuł i poznaj sposoby prawidłowego przechowywania grzybów.
kurki w occie

Jak zrobić kurki w occie?

Grzyby
Stoisz przed koszem pełnym kurek i szukasz pomysłu jak przyrządzić je, by można się było cieszyć ich smakiem przez cały rok? Wypróbuj kurki w occie zrobione w oparciu o przepis poniżej. Marynowane kurki to nie tylko smaczna przekąska i dodatek do wielu dań – to również świetny sposób na „grzybowe” przetwory na zimę.

Jak zrobić grzyby w sosie własnym na zimę?

Przetwory
Grzybki przygotowane w ten sposób smakują jak świeże. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, makaronów, zapiekanek oraz farszu, np. do krokietów. Są wyśmienite i z pewnością posmakują niejednej osobie - szczególnie amatorom grzybów leśnych. Ich przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy dosłownie chwila, by cieszyć się słoiczkiem wypełnionym takimi grzybkami. Poniżej znajdziesz sprawdzony sposób na przepyszne grzybki w sosie własnym na zimę.