Smardze: Pod jakimi warunkami wolno je zbierać?

Grzyby
Wielkimi krokami nadchodzi wiosna, a wraz z nią zbliża się sezon na grzybobranie. Jednymi z pierwszych pojawiających się na wiosnę grzybów są smardze. Te delikatne grzybki cechują się nietuzinkowym wyglądem. Ich kapelusz przypomina plaster miodu, gdyż pokryty jest wieloma jamkami. Smardze są niezwykle pysznymi, delikatnymi w smaku, z lekko korzenną nutą grzybami, z których przygotować można smaczne potrawy. Niestety w Polsce występują bardzo rzadko, przez co objęte są ochroną i nie można zbierać ich w naszym kraju. Jednak w pewnych przypadkach jest to możliwe, a w dodatku w niektórych krajach smardze nie są chronione. Jeśli mamy możliwość, warto spróbować tych wiosennych grzybów ze względu na ich walory smakowe i prozdrowotne. Działają bowiem przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, pomagają też w odchudzaniu i poprawiają pamięć. Sprawdź, w jakich przypadkach możesz zebrać smardze, gdzie możesz je dostać i co możesz z nich przyrządzić.

Trufle: Jak smakują i jakie mają właściwości?

Grzyby
Trufle bezapelacyjnie uznaje się za najdroższe grzyby świata. Można śmiało powiedzieć, że stanowią rarytas, za który trzeba zapłacić może nie fortunę, ale na pewno bardzo dużą sumę. Dlatego tylko wytrawni smakosze z zasobnym portfelem mogą pozwolić sobie na skosztowanie tego wykwintnego smakołyku. Co warto jeszcze o nich wiedzieć? Trufle są rzadko spotykane i tylko osoba z doświadczeniem może z powodzeniem je zebrać, lecz nie brakuje śmiałków, którzy wyruszają na poszukiwanie tych szlachetnych grzybów. Dlaczego są one takie cenne? Jakie kryją w sobie właściwości? Przekonajmy się.

Lato zamknięte w słoiku: Jak pasteryzować domowe przetwory?

Warzywa
Latem i wczesną jesienią świeże owoce i warzywa mamy na wyciągnięcie ręki. Kupimy je tanio na targowiskach, gdzie stragany uginają się pod ich ciężarem albo możemy skorzystać z naszych ogrodowych zapasów. Jesienią i zimą nie musimy się z nimi rozstawać, ponieważ możemy zrobić z nich pyszne przetwory. Aby zachowały na długo swoją świeżość, trzeba wcześniej poddać je pasteryzacji. Nie jest to trudne, wystarczy kilka pomysłów, by cieszyć się latem w słoiku na długo. Jak przygotować przetwory idealne? Jakie sposoby gwarantują ich trwałość? Przekonajmy się.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

gotowane pieczarki

Jak ugotować pieczarki?

Podstawy gotowania
Pieczarki to dodatek, który przyda się wszędzie. Niezależnie od tego, czy chcesz zapiec je na pizzy, wzbogacić nimi zapiekanki, czy tosty, przyrządzenie pieczarek może być trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście dzięki tej poradzie dowiesz się jak w prosty sposób ugotować pieczarki, które zawsze będą delikatne i soczyste. Do dzieła.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.

Jak zrobić grzyby w sosie własnym na zimę?

Przetwory
Grzybki przygotowane w ten sposób smakują jak świeże. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, makaronów, zapiekanek oraz farszu, np. do krokietów. Są wyśmienite i z pewnością posmakują niejednej osobie - szczególnie amatorom grzybów leśnych. Ich przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy dosłownie chwila, by cieszyć się słoiczkiem wypełnionym takimi grzybkami. Poniżej znajdziesz sprawdzony sposób na przepyszne grzybki w sosie własnym na zimę.
kurki

Jak przyrządzić kurki?

Grzyby
Te małe żółte grzybki towarzyszą nam przez całe lato i jesień, a ich smak jest niepowtarzalny. Można je smażyć, dusić, gotować. Kurki pasują do mięsa, jajek. Wyśmienicie też smakują podane tradycyjnie, w sosie śmietanowym. Ale odważ się i spróbuj przyrządzić całkiem nowe danie! Kurki są wspaniałym składnikiem sosów i nadzień do mięs, lecz według dietetyków lepiej jeść je w ciągu dnia, bo są ciężkostrawne. W śniadaniowym menu pojawiają się w omlecie i jajecznicy. Znajduje się tam zwykle zeszklona z kurkami cebula, ale można dodać też paprykę, szczypiorek, a by jajecznica nie była sucha, łyżkę śmietany.
pieczarki faszerowane

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Przystawki
Pieczarki to najbardziej dostępne i zarazem najtańsze grzyby. Faszeruje się je szybko i prosto, doskonale nadają się jako przystawka na imprezy i przyjęcia. Farsz może być w zasadzie dowolny, według mnie nie powinno w nim jednak zabraknąć ziół, czosnku, tartej bułki, parmezanu i orzechów. Takie połączenie sprawia, że nadziewanym pieczarkom naprawdę nie sposób się oprzeć. Spróbuj sama.

Siedem błędów, które popełniamy w kuchni

Podstawy pieczenia
Przyzwyczajeni do pewnych czynności, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że mogą być one szkodliwe dla naszego zdrowia. Mowa tutaj o nadgorliwym zachowaniu, które, jak wiemy, często przynosi więcej szkody niż pożytku. Okazuje się, że sporo z nas popełnia tego rodzaju błędy w kuchni, przesadnie dbając o czystość lub skupiając się bardziej na wyglądzie niż na smaku potrawy. Kuchenne gafy mogą dotyczyć również innych czynności niż tylko gotowania. Poniżej przedstawiamy siedem błędów, które popełniamy w kuchni.