Zatrucie grzybami: Objawy i pierwsza pomoc

Grzyby
Jesień to ulubiona pora roku wszystkich smakoszy grzybów. Z kurek, maślaków, podgrzybków, kani czy borowików można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę, a do tego zrobić zimowe zapasy. Wbrew powszechnym opiniom grzyby mają sporo wartości odżywczych, przede wszystkim minerałów i witamin. Chociaż dostarczają bardzo niewielu kalorii, trzeba pamiętać o tym, że są ciężkostrawne. Warto też wiedzieć, że nawet jadalnymi grzybami można się poważnie zatruć – np. poprzez łączenie ich z alkoholem lub nieumiejętne przechowywanie. Największym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia jest jednak spożycie grzyba trującego. Znajdujące się w nim toksyny błyskawicznie uszkadzają nerki, wątrobę, a nawet mózg i układ nerwowy. Dowiedz się, jakich błędów nie popełniać w trakcie zbierania grzybów, które gatunki najłatwiej pomylić i jakie są objawy zatrucia grzybami.

Jak suszyć grzyby?

Grzyby
„Leśne mięso”, bo tak często nazywa się grzyby, to nie lada gratka dla każdego smakosza. Choć w naszych lasach najobficiej występują we wrześniu, to w lipcu i sierpniu można spotkać wiele gatunków, np. borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze czy kanie. Grzyby, choć bardzo smaczne, szybko się psują, dlatego w ciągu doby od zbioru należy przygotować z nich potrawy albo przetwory. Możesz je także ususzyć i wykorzystać w przyszłości.

Smardze: Pod jakimi warunkami wolno je zbierać?

Grzyby
Wielkimi krokami nadchodzi wiosna, a wraz z nią zbliża się sezon na grzybobranie. Jednymi z pierwszych pojawiających się na wiosnę grzybów są smardze. Te delikatne grzybki cechują się nietuzinkowym wyglądem. Ich kapelusz przypomina plaster miodu, gdyż pokryty jest wieloma jamkami. Smardze są niezwykle pysznymi, delikatnymi w smaku, z lekko korzenną nutą grzybami, z których przygotować można smaczne potrawy. Niestety w Polsce występują bardzo rzadko, przez co objęte są ochroną i nie można zbierać ich w naszym kraju. Jednak w pewnych przypadkach jest to możliwe, a w dodatku w niektórych krajach smardze nie są chronione. Jeśli mamy możliwość, warto spróbować tych wiosennych grzybów ze względu na ich walory smakowe i prozdrowotne. Działają bowiem przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, pomagają też w odchudzaniu i poprawiają pamięć. Sprawdź, w jakich przypadkach możesz zebrać smardze, gdzie możesz je dostać i co możesz z nich przyrządzić.
gotowane pieczarki

Jak ugotować pieczarki?

Podstawy gotowania
Pieczarki to dodatek, który przyda się wszędzie. Niezależnie od tego, czy chcesz zapiec je na pizzy, wzbogacić nimi zapiekanki, czy tosty, przyrządzenie pieczarek może być trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście dzięki tej poradzie dowiesz się jak w prosty sposób ugotować pieczarki, które zawsze będą delikatne i soczyste. Do dzieła.

Jak zrobić grzyby w sosie własnym na zimę?

Przetwory
Grzybki przygotowane w ten sposób smakują jak świeże. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, makaronów, zapiekanek oraz farszu, np. do krokietów. Są wyśmienite i z pewnością posmakują niejednej osobie - szczególnie amatorom grzybów leśnych. Ich przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy dosłownie chwila, by cieszyć się słoiczkiem wypełnionym takimi grzybkami. Poniżej znajdziesz sprawdzony sposób na przepyszne grzybki w sosie własnym na zimę.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
pieczarki faszerowane

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Przystawki
Pieczarki to najbardziej dostępne i zarazem najtańsze grzyby. Faszeruje się je szybko i prosto, doskonale nadają się jako przystawka na imprezy i przyjęcia. Farsz może być w zasadzie dowolny, według mnie nie powinno w nim jednak zabraknąć ziół, czosnku, tartej bułki, parmezanu i orzechów. Takie połączenie sprawia, że nadziewanym pieczarkom naprawdę nie sposób się oprzeć. Spróbuj sama.
grzyby

Jak prawidłowo przechowywać grzyby?

Grzyby
Właśnie wróciłeś z grzybobrania z koszem pełnym zbiorów, ale nie wiesz co teraz z nimi zrobić? Przeczytaj artykuł i poznaj sposoby prawidłowego przechowywania grzybów.

Siedem błędów, które popełniamy w kuchni

Podstawy pieczenia
Przyzwyczajeni do pewnych czynności, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że mogą być one szkodliwe dla naszego zdrowia. Mowa tutaj o nadgorliwym zachowaniu, które, jak wiemy, często przynosi więcej szkody niż pożytku. Okazuje się, że sporo z nas popełnia tego rodzaju błędy w kuchni, przesadnie dbając o czystość lub skupiając się bardziej na wyglądzie niż na smaku potrawy. Kuchenne gafy mogą dotyczyć również innych czynności niż tylko gotowania. Poniżej przedstawiamy siedem błędów, które popełniamy w kuchni.

Grzybki shiitake i ich niezwykły wpływ na zdrowie

Suplementy Żywieniowe
Grzybki shiitake, w Polsce znane jako twardniki japońskie, uznawane są za jedne z najzdrowszych grzybów. Pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie od setek lat stosowane są zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Są pyszne i mają fenomenalny wpływ na zdrowie. Już w latach sześćdziesiątych udowodniono im działanie antynowotworowe. Sprawdź, jak mogą pomóc twojemu zdrowiu oraz gdzie można je kupić.