Grzybki shiitake - jak wpływają na zdrowie?

Odżywianie
Pora odkryć tajemniczo brzmiące grzybki shiitake, bo ich składniki odżywcze mogą mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie bez przyczyny nazywane są „eliksirem życia” – pozytywnie wpływają na układ krążeniowy, odpornościowy czy nerwowy, a nawet wspierają organizm w walce z nowotworem. Sprawdź, jak stosować grzyby shiitake w codziennej diecie.

Jak mrozić grzyby?

Grzyby
Trwa sezon na grzyby, które znajdziemy w lasach jeszcze w listopadzie. By cieszyć się ich smakiem przez najbliższe miesiące, warto przygotować z nich pyszne przetwory, a także zasuszyć je lub zamrozić. Wszystkim tym, którzy zdecydują się na tę ostatnią opcję, podpowiadamy, w jaki sposób to zrobić.

Pomysły na przetwory z grzybów

Grzyby
Trwa sezon na grzyby. Niektóre okazy będzie można spotkać w lasach jeszcze w listopadzie, a wśród nich gąski, kurki i kanie. Szczęśliwcom, którym uda się zebrać pokaźną liczbę grzybów, proponujemy je zasuszyć, zamrozić, a także przygotować z nich pyszne przetwory. Sprawdzą się one doskonale w jesienno-zimowe dni. Podpowiadamy sześć sprawdzonych przepisów.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
gotowane pieczarki

Jak ugotować pieczarki?

Podstawy gotowania
Pieczarki to dodatek, który przyda się wszędzie. Niezależnie od tego, czy chcesz zapiec je na pizzy, wzbogacić nimi zapiekanki, czy tosty, przyrządzenie pieczarek może być trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście dzięki tej poradzie dowiesz się jak w prosty sposób ugotować pieczarki, które zawsze będą delikatne i soczyste. Do dzieła.
kurki

Jak przyrządzić kurki?

Grzyby
Te małe żółte grzybki towarzyszą nam przez całe lato i jesień, a ich smak jest niepowtarzalny. Można je smażyć, dusić, gotować. Kurki pasują do mięsa, jajek. Wyśmienicie też smakują podane tradycyjnie, w sosie śmietanowym. Ale odważ się i spróbuj przyrządzić całkiem nowe danie! Kurki są wspaniałym składnikiem sosów i nadzień do mięs, lecz według dietetyków lepiej jeść je w ciągu dnia, bo są ciężkostrawne. W śniadaniowym menu pojawiają się w omlecie i jajecznicy. Znajduje się tam zwykle zeszklona z kurkami cebula, ale można dodać też paprykę, szczypiorek, a by jajecznica nie była sucha, łyżkę śmietany.
muchomor sromotnikowy

Muchomor sromotnikowy - najważniejsze fakty

Grzyby
Niepozorny grzyb, którego kapelusz wychyla się spomiędzy traw aż prosi się, by zerwać go i wrzucić do koszyka. Świeżo upieczony grzybiarz cieszy się, że znalazł kolejną kanię. Z radością po niego sięga. Nie wie, że ma w swoich rękach najbardziej toksyczny organizm żywy w naszym kraju. Muchomory sromotnikowe co roku zbierają swoje żniwo. Spożycie tego trującego grzyba może skończyć się przeszczepem wątroby, a nawet śmiercią. Jest przyczyną ok. 95% śmiertelnych zatruć grzybami.
pieczarki faszerowane

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Przystawki
Pieczarki to najbardziej dostępne i zarazem najtańsze grzyby. Faszeruje się je szybko i prosto, doskonale nadają się jako przystawka na imprezy i przyjęcia. Farsz może być w zasadzie dowolny, według mnie nie powinno w nim jednak zabraknąć ziół, czosnku, tartej bułki, parmezanu i orzechów. Takie połączenie sprawia, że nadziewanym pieczarkom naprawdę nie sposób się oprzeć. Spróbuj sama.

Siedem błędów, które popełniamy w kuchni

Podstawy pieczenia
Przyzwyczajeni do pewnych czynności, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że mogą być one szkodliwe dla naszego zdrowia. Mowa tutaj o nadgorliwym zachowaniu, które, jak wiemy, często przynosi więcej szkody niż pożytku. Okazuje się, że sporo z nas popełnia tego rodzaju błędy w kuchni, przesadnie dbając o czystość lub skupiając się bardziej na wyglądzie niż na smaku potrawy. Kuchenne gafy mogą dotyczyć również innych czynności niż tylko gotowania. Poniżej przedstawiamy siedem błędów, które popełniamy w kuchni.

Grzybki shiitake i ich niezwykły wpływ na zdrowie

Suplementy Żywieniowe
Grzybki shiitake, w Polsce znane jako twardniki japońskie, uznawane są za jedne z najzdrowszych grzybów. Pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie od setek lat stosowane są zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Są pyszne i mają fenomenalny wpływ na zdrowie. Już w latach sześćdziesiątych udowodniono im działanie antynowotworowe. Sprawdź, jak mogą pomóc twojemu zdrowiu oraz gdzie można je kupić.