Jakie grzyby można zbierać wczesnym latem, a na jakie uważać?

Grzyby
Sezon na grzyby rozpoczyna się zazwyczaj w kwietniu, a kończy nawet późną jesienią. W maju i czerwcu w lesie możemy znaleźć już ładne okazy, ale także grzyby trujące. Podpowiadamy, jakie grzyby można zbierać w okresie później wiosny i wczesnego lata, a których szczególnie unikać.

Grzybki shiitake i ich niezwykły wpływ na zdrowie

Suplementy Żywieniowe
Grzybki shiitake, w Polsce znane jako twardniki japońskie, uznawane są za jedne z najzdrowszych grzybów. Pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie od setek lat stosowane są zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Są pyszne i mają fenomenalny wpływ na zdrowie. Już w latach sześćdziesiątych udowodniono im działanie antynowotworowe. Sprawdź, jak mogą pomóc twojemu zdrowiu oraz gdzie można je kupić.

Siedem błędów, które popełniamy w kuchni

Podstawy pieczenia
Przyzwyczajeni do pewnych czynności, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że mogą być one szkodliwe dla naszego zdrowia. Mowa tutaj o nadgorliwym zachowaniu, które, jak wiemy, często przynosi więcej szkody niż pożytku. Okazuje się, że sporo z nas popełnia tego rodzaju błędy w kuchni, przesadnie dbając o czystość lub skupiając się bardziej na wyglądzie niż na smaku potrawy. Kuchenne gafy mogą dotyczyć również innych czynności niż tylko gotowania. Poniżej przedstawiamy siedem błędów, które popełniamy w kuchni.
gotowane pieczarki

Jak ugotować pieczarki?

Podstawy gotowania
Pieczarki to dodatek, który przyda się wszędzie. Niezależnie od tego, czy chcesz zapiec je na pizzy, wzbogacić nimi zapiekanki, czy tosty, przyrządzenie pieczarek może być trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście dzięki tej poradzie dowiesz się jak w prosty sposób ugotować pieczarki, które zawsze będą delikatne i soczyste. Do dzieła.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=1903952&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

kurki

Jak przyrządzić kurki?

Grzyby
Te małe żółte grzybki towarzyszą nam przez całe lato i jesień, a ich smak jest niepowtarzalny. Można je smażyć, dusić, gotować. Kurki pasują do mięsa, jajek. Wyśmienicie też smakują podane tradycyjnie, w sosie śmietanowym. Ale odważ się i spróbuj przyrządzić całkiem nowe danie! Kurki są wspaniałym składnikiem sosów i nadzień do mięs, lecz według dietetyków lepiej jeść je w ciągu dnia, bo są ciężkostrawne. W śniadaniowym menu pojawiają się w omlecie i jajecznicy. Znajduje się tam zwykle zeszklona z kurkami cebula, ale można dodać też paprykę, szczypiorek, a by jajecznica nie była sucha, łyżkę śmietany.
pieczarki faszerowane

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Przystawki
Pieczarki to najbardziej dostępne i zarazem najtańsze grzyby. Faszeruje się je szybko i prosto, doskonale nadają się jako przystawka na imprezy i przyjęcia. Farsz może być w zasadzie dowolny, według mnie nie powinno w nim jednak zabraknąć ziół, czosnku, tartej bułki, parmezanu i orzechów. Takie połączenie sprawia, że nadziewanym pieczarkom naprawdę nie sposób się oprzeć. Spróbuj sama.
grzyby

Jak prawidłowo przechowywać grzyby?

Grzyby
Właśnie wróciłeś z grzybobrania z koszem pełnym zbiorów, ale nie wiesz co teraz z nimi zrobić? Przeczytaj artykuł i poznaj sposoby prawidłowego przechowywania grzybów.
kurki w occie

Jak zrobić kurki w occie?

Grzyby
Stoisz przed koszem pełnym kurek i szukasz pomysłu jak przyrządzić je, by można się było cieszyć ich smakiem przez cały rok? Wypróbuj kurki w occie zrobione w oparciu o przepis poniżej. Marynowane kurki to nie tylko smaczna przekąska i dodatek do wielu dań – to również świetny sposób na „grzybowe” przetwory na zimę.