Kurka: Wszystko, co musisz wiedzieć o tym grzybie

Grzyby
Kurka to jeden z najpopularniejszych grzybów. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do listopada, więc mamy jeszcze sporo czasu, by wybrać się po nie do lasu i cieszyć się ich smakiem. Kurki to grzyby chętnie stosowane w kuchni, a także pełne witamin oraz minerałów. Wykazują więc wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Między innymi świetnie wpływają na mózg, wzmacniają mięśnie oraz łagodzą stres. Dlaczego jeszcze warto jeść kurki? O tym poniżej.

Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby

Grzyby
Sezon na grzyby rozkręca się na dobre. Pomysłów na przetwarzanie i wykorzystanie ich w kuchni mamy tysiące. Grzyby możemy śmiało gotować, dusić, marynować i rzecz jasna suszyć. Ta ostatnia forma pozwala na długo zachować ich aromat i smak. Oczywiście pod warunkiem, że do tej czynności podejdziemy profesjonalnie i będziemy trzymać się odpowiednich zasad. Podpowiadamy, które grzyby najlepiej wybrać do suszenia, jak je do tego procesu przygotować, w jaki sposób najlepiej je suszyć i jak je później przechowywać.

Sześć najbardziej trujących grzybów, które spotkamy w Polsce

Inne zainteresowania
Sezon grzybowy trwa. Różnorodne okazy zbieramy zazwyczaj od czerwca aż do późnej jesieni. Wszyscy ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z zbieraniem grzybów, z pewnością nie potrafią rozpoznać jeszcze wszystkich okazów trujących. W Polsce spotkamy ich naprawdę sporo. Specjalnie dla młodych grzybiarzy przygotowaliśmy listę najbardziej trujących grzybów, które spotkamy na terenie naszego kraju.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=1903952&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
gotowane pieczarki

Jak ugotować pieczarki?

Podstawy gotowania
Pieczarki to dodatek, który przyda się wszędzie. Niezależnie od tego, czy chcesz zapiec je na pizzy, wzbogacić nimi zapiekanki, czy tosty, przyrządzenie pieczarek może być trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście dzięki tej poradzie dowiesz się jak w prosty sposób ugotować pieczarki, które zawsze będą delikatne i soczyste. Do dzieła.
kurki

Jak przyrządzić kurki?

Grzyby
Te małe żółte grzybki towarzyszą nam przez całe lato i jesień, a ich smak jest niepowtarzalny. Można je smażyć, dusić, gotować. Kurki pasują do mięsa, jajek. Wyśmienicie też smakują podane tradycyjnie, w sosie śmietanowym. Ale odważ się i spróbuj przyrządzić całkiem nowe danie! Kurki są wspaniałym składnikiem sosów i nadzień do mięs, lecz według dietetyków lepiej jeść je w ciągu dnia, bo są ciężkostrawne. W śniadaniowym menu pojawiają się w omlecie i jajecznicy. Znajduje się tam zwykle zeszklona z kurkami cebula, ale można dodać też paprykę, szczypiorek, a by jajecznica nie była sucha, łyżkę śmietany.
kurki w occie

Jak zrobić kurki w occie?

Grzyby
Stoisz przed koszem pełnym kurek i szukasz pomysłu jak przyrządzić je, by można się było cieszyć ich smakiem przez cały rok? Wypróbuj kurki w occie zrobione w oparciu o przepis poniżej. Marynowane kurki to nie tylko smaczna przekąska i dodatek do wielu dań – to również świetny sposób na „grzybowe” przetwory na zimę.
pieczarki faszerowane

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Przystawki
Pieczarki to najbardziej dostępne i zarazem najtańsze grzyby. Faszeruje się je szybko i prosto, doskonale nadają się jako przystawka na imprezy i przyjęcia. Farsz może być w zasadzie dowolny, według mnie nie powinno w nim jednak zabraknąć ziół, czosnku, tartej bułki, parmezanu i orzechów. Takie połączenie sprawia, że nadziewanym pieczarkom naprawdę nie sposób się oprzeć. Spróbuj sama.

Siedem błędów, które popełniamy w kuchni

Podstawy pieczenia
Przyzwyczajeni do pewnych czynności, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że mogą być one szkodliwe dla naszego zdrowia. Mowa tutaj o nadgorliwym zachowaniu, które, jak wiemy, często przynosi więcej szkody niż pożytku. Okazuje się, że sporo z nas popełnia tego rodzaju błędy w kuchni, przesadnie dbając o czystość lub skupiając się bardziej na wyglądzie niż na smaku potrawy. Kuchenne gafy mogą dotyczyć również innych czynności niż tylko gotowania. Poniżej przedstawiamy siedem błędów, które popełniamy w kuchni.