Jak mrozić grzyby?

Grzyby
Trwa sezon na grzyby, które znajdziemy w lasach jeszcze w listopadzie. By cieszyć się ich smakiem przez najbliższe miesiące, warto przygotować z nich pyszne przetwory, a także zasuszyć je lub zamrozić. Wszystkim tym, którzy zdecydują się na tę ostatnią opcję, podpowiadamy, w jaki sposób to zrobić.

Pomysły na przetwory z grzybów

Grzyby
Trwa sezon na grzyby. Niektóre okazy będzie można spotkać w lasach jeszcze w listopadzie, a wśród nich gąski, kurki i kanie. Szczęśliwcom, którym uda się zebrać pokaźną liczbę grzybów, proponujemy je zasuszyć, zamrozić, a także przygotować z nich pyszne przetwory. Sprawdzą się one doskonale w jesienno-zimowe dni. Podpowiadamy sześć sprawdzonych przepisów.

Kurka: Wszystko, co musisz wiedzieć o tym grzybie

Grzyby
Kurka to jeden z najpopularniejszych grzybów. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do listopada, więc mamy jeszcze sporo czasu, by wybrać się po nie do lasu i cieszyć się ich smakiem. Kurki to grzyby chętnie stosowane w kuchni, a także pełne witamin oraz minerałów. Wykazują więc wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Między innymi świetnie wpływają na mózg, wzmacniają mięśnie oraz łagodzą stres. Dlaczego jeszcze warto jeść kurki? O tym poniżej.
gotowane pieczarki

Jak ugotować pieczarki?

Podstawy gotowania
Pieczarki to dodatek, który przyda się wszędzie. Niezależnie od tego, czy chcesz zapiec je na pizzy, wzbogacić nimi zapiekanki, czy tosty, przyrządzenie pieczarek może być trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście dzięki tej poradzie dowiesz się jak w prosty sposób ugotować pieczarki, które zawsze będą delikatne i soczyste. Do dzieła.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
pieczarki faszerowane

Jak zrobić pieczarki faszerowane?

Przystawki
Pieczarki to najbardziej dostępne i zarazem najtańsze grzyby. Faszeruje się je szybko i prosto, doskonale nadają się jako przystawka na imprezy i przyjęcia. Farsz może być w zasadzie dowolny, według mnie nie powinno w nim jednak zabraknąć ziół, czosnku, tartej bułki, parmezanu i orzechów. Takie połączenie sprawia, że nadziewanym pieczarkom naprawdę nie sposób się oprzeć. Spróbuj sama.

Jak zrobić grzyby w sosie własnym na zimę?

Przetwory
Grzybki przygotowane w ten sposób smakują jak świeże. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, makaronów, zapiekanek oraz farszu, np. do krokietów. Są wyśmienite i z pewnością posmakują niejednej osobie - szczególnie amatorom grzybów leśnych. Ich przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy dosłownie chwila, by cieszyć się słoiczkiem wypełnionym takimi grzybkami. Poniżej znajdziesz sprawdzony sposób na przepyszne grzybki w sosie własnym na zimę.
grzyby

Jak prawidłowo przechowywać grzyby?

Grzyby
Właśnie wróciłeś z grzybobrania z koszem pełnym zbiorów, ale nie wiesz co teraz z nimi zrobić? Przeczytaj artykuł i poznaj sposoby prawidłowego przechowywania grzybów.

Siedem błędów, które popełniamy w kuchni

Podstawy pieczenia
Przyzwyczajeni do pewnych czynności, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że mogą być one szkodliwe dla naszego zdrowia. Mowa tutaj o nadgorliwym zachowaniu, które, jak wiemy, często przynosi więcej szkody niż pożytku. Okazuje się, że sporo z nas popełnia tego rodzaju błędy w kuchni, przesadnie dbając o czystość lub skupiając się bardziej na wyglądzie niż na smaku potrawy. Kuchenne gafy mogą dotyczyć również innych czynności niż tylko gotowania. Poniżej przedstawiamy siedem błędów, które popełniamy w kuchni.

Grzybki shiitake i ich niezwykły wpływ na zdrowie

Suplementy Żywieniowe
Grzybki shiitake, w Polsce znane jako twardniki japońskie, uznawane są za jedne z najzdrowszych grzybów. Pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie od setek lat stosowane są zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Są pyszne i mają fenomenalny wpływ na zdrowie. Już w latach sześćdziesiątych udowodniono im działanie antynowotworowe. Sprawdź, jak mogą pomóc twojemu zdrowiu oraz gdzie można je kupić.