Ciekawostki na temat słodyczy, o których mało kto wie

Odżywianie
Lubimy je ponieważ są słodkie, poprawiają nam humor i idealnie nadają się jako przekąska podczas pracy i nauki. O czym mowa? Oczywiście o słodyczach. Wielu z nas różnego rodzaju słodkości je regularnie. Z pewnością nie trzeba nikogo uświadamiać, że większość z nich zawiera sporo cukru, ale mało kto wie o ciekawostkach na temat słodyczy. Niektóre z nich są naprawdę zaskakujące! Przekonajmy się.

Jak ubić śmietanę na sztywno? Sprawdzone triki

Podstawy pieczenia
Bita śmietana to apetyczny dodatek do ciast, który doskonale komponuje się z rozmaitymi deserami lodowymi, owocowymi czy smakowitymi ciastami. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że przygotowanie jej to czynność banalnie prosta. I tak, i nie, bo o błąd bardzo łatwo, a ten może zniweczyć nasze wysiłki i śmietana koniec końców nie będzie nadawała się do niczego, a tym bardziej do dekorowania. Wystarczy, że odpowiednio jej nie schłodzimy albo przysłowiowo "przemiksujemy". Jak postępować krok po kroku ubijając śmietanę? O tym co nieco można przeczytać poniżej.

Oryginalna panna cotta - prosty przepis

Produkty Mleczne
Panna cotta to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. W dosłownym tłumaczeniu na język polski brzmi on: ugotowana śmietanka, ale w praktyce śmietany się nie gotuje. Mimo że to wysokokaloryczny przysmak, większość z nas go uwielbia. Panna cotta urzeka swoją delikatnością i specyficzną konsystencją. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Podpowiadamy prosty przepis na oryginalną pannę cottę.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Proste przepisy

To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.

syrop imbirowy

Jak zrobić syrop imbirowy?

Słodkie przekąski
Gdy dopada nas przeziębienie sięgamy po imbir. Jego działanie zna każdy i nie potrzeba go nikomu przedstawiać. Syrop imbirowy znajdziemy na sklepowej półce. Niestety jest w nim wiele zbędnych dodatków. Taki syrop z łatwością przygotujesz w domu. Poznaj przepis na domowy syrop z imbiru.
czaszki z cukru

Jak zrobić czaszki z cukru na Halloween?

Potrawy na Halloween
Do Halloween jeszcze kawał czasu, ale już dziś warto zacząć planować, w co się przebierzemy i oczywiście co zaserwujemy na tę wyjątkową okazję. Moja dzisiejsza propozycja to bajecznie proste w wykonaniu jadalne czaszki z cukru. Ich przygotowanie nie przysporzy ci żadnych kłopotów, a na pewno zrobisz potem duże wrażenie na swoich znajomych.
prażone orzechy laskowe

Jak obrać i uprażyć orzechy laskowe?

Techniki pieczenia
Orzechy laskowe to najsmaczniejsze spośród wszystkich orzechów, a nie wiedzieć czemu jemy je głównie przemielone z dodatkiem czekolady pod postacią... no cóż – Nutelli. Mało kto potrafi docenić je w kuchni. Może wynika to z tego, że wiele osób nawet, gdy skusi się, by je kupić, rezygnuje z ich jedzenia ze względu na gorzki smak skórki, którą wyjątkowo trudno jest z nich usunąć. Jednak gdy poświęcisz orzechom laskowym odrobinę czasu, odwzajemnią ci się wspaniałym smakiem i aromatem. Istotne są tutaj dwie rzeczy: prażenie i obieranie. Jak się do tego zabrać, żeby uzyskać najlepszy efekt? Dowiesz się tego poniżej.
nutella ze śliwek

Jak zrobić nutellę ze śliwek?

Słodkie przekąski
Smakuje jak śliwki w czekoladzie, wygląda jak powidła śliwkowe. Dla dzieci wygląda jak ... NUTELLA - a smakuje podobnie [może nawet lepiej]. Pyszny dodatek do pieczywa lub do nadziewania naleśników oraz wafli i innych deserów ... Sposób podania dowolny.
wiórki z czekolady

Jak zrobić wiórki z czekolady?

Ciasta
Delikatne czekoladowe wiórki wzbogacają wygląd i smak wielu przygotowanych w domu słodkości. Potrafią odmienić nawet najbardziej zwyczajny deser. Wystarczy posypać nimi np. ozdobioną wcześniej bitą śmietaną galaretkę czy lody i danie od razu zyska nowe oblicze. Gotowe wiórki czekoladowe kupisz w sklepie lub w cukierni. A co powiesz na to, by zrobić je samodzielnie? Aby je wykonać, będziesz potrzebowała jedynie tabliczki czekolady. Przekonaj się, jakie to proste i… do dzieła!