Różowa czekolada: Naturalny kolor i orzeźwiający smak

Batoniki i Czekolady
Czekolada od lat plasuje się w czołówce najlepszych i najpopularniejszych słodyczy. Jest uwielbiana nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Poprawia humor i szybko dodaje energii, jest nieodłącznym składnikiem wielu deserów. Dzięki niej możemy cieszyć się czekoladowymi torcikami, ciastem brownie czy po prostu rozgrzewającym, słodkim napojem. Po wynalezieniu czekolady czarnej, mlecznej i białej, przyszła pora na kolejny hit – różową czekoladę ruby. Nowy gatunek zyskuje coraz większą popularność, a jego atutem jest to, że różowy kolor powstał z naturalnych i zdrowych składników.

Jak przygotować idealną masę do makowca?

Ciasta
Makowiec to jedno z najbardziej świątecznych ciast. Jego sekret tkwi w cieście drożdżowym oraz masie makowej. Mimo że to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciasta, przygotowanie masy makowej może okazać się wyzwaniem dla niektórych osób. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy instrukcję, która pomoże przygotować pyszną i aromatyczną masę do makowca.

Ciekawostki na temat słodyczy, o których mało kto wie

Odżywianie
Lubimy je ponieważ są słodkie, poprawiają nam humor i idealnie nadają się jako przekąska podczas pracy i nauki. O czym mowa? Oczywiście o słodyczach. Wielu z nas różnego rodzaju słodkości je regularnie. Z pewnością nie trzeba nikogo uświadamiać, że większość z nich zawiera sporo cukru, ale mało kto wie o ciekawostkach na temat słodyczy. Niektóre z nich są naprawdę zaskakujące! Przekonajmy się.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Proste przepisy

To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.

pierniki

Jak szybko zmiękczyć pierniczki?

Ciastka
Pierniczki są przepyszne. Chyba każdy przyzna mi rację. Niestety mają tendencję do twardnienia. I co wtedy. Jak sobie poradzić z twardymi piernikami? Co zrobić, żeby były miękkie i chrupiące? Wypróbuj poniższe sposoby i sprawdź, który jest najlepszy dla Ciebie.
croissanty z czekoladą

Jak zrobić croissanty z czekoladą?

Ciastka
To najłatwiejszy przepis na croissanty, jaki znajdziesz w sieci. Wdrażając go w życie pamiętaj, żeby używać masła w temperaturze pokojowej. Znacznie łatwiej jest wówczas przygotować idealne ciasto. Jeśli chodzi o wybór nadzienia, jest on oczywiście dowolny, tutaj wykorzystano czekoladę. Jeśli na samą myśl o tych croissantach cieknie ci ślinka, nie zwlekaj tylko od razu przystąp do pracy.
wiórki z czekolady

Jak zrobić wiórki z czekolady?

Ciasta
Delikatne czekoladowe wiórki wzbogacają wygląd i smak wielu przygotowanych w domu słodkości. Potrafią odmienić nawet najbardziej zwyczajny deser. Wystarczy posypać nimi np. ozdobioną wcześniej bitą śmietaną galaretkę czy lody i danie od razu zyska nowe oblicze. Gotowe wiórki czekoladowe kupisz w sklepie lub w cukierni. A co powiesz na to, by zrobić je samodzielnie? Aby je wykonać, będziesz potrzebowała jedynie tabliczki czekolady. Przekonaj się, jakie to proste i… do dzieła!
prażone orzechy laskowe

Jak obrać i uprażyć orzechy laskowe?

Techniki pieczenia
Orzechy laskowe to najsmaczniejsze spośród wszystkich orzechów, a nie wiedzieć czemu jemy je głównie przemielone z dodatkiem czekolady pod postacią... no cóż – Nutelli. Mało kto potrafi docenić je w kuchni. Może wynika to z tego, że wiele osób nawet, gdy skusi się, by je kupić, rezygnuje z ich jedzenia ze względu na gorzki smak skórki, którą wyjątkowo trudno jest z nich usunąć. Jednak gdy poświęcisz orzechom laskowym odrobinę czasu, odwzajemnią ci się wspaniałym smakiem i aromatem. Istotne są tutaj dwie rzeczy: prażenie i obieranie. Jak się do tego zabrać, żeby uzyskać najlepszy efekt? Dowiesz się tego poniżej.
syrop imbirowy

Jak zrobić syrop imbirowy?

Słodkie przekąski
Gdy dopada nas przeziębienie sięgamy po imbir. Jego działanie zna każdy i nie potrzeba go nikomu przedstawiać. Syrop imbirowy znajdziemy na sklepowej półce. Niestety jest w nim wiele zbędnych dodatków. Taki syrop z łatwością przygotujesz w domu. Poznaj przepis na domowy syrop z imbiru.