Mąka: Rodzaje, typy i zastosowanie

Produkty Zbożowe
Wybór mąki to dzisiaj niełatwa sprawa. W dużym supermarkecie możemy spotkać nawet kilkanaście rodzajów mąk! I jak tu wybrać tę odpowiednią do upieczenia biszkoptu lub ciasta drożdżowego? Potrzeba trochę wiedzy, a przeciętny Kowalski jej zazwyczaj nie ma. Znajomością różnych rodzajów mąk z pewnością mogą pochwalić się kucharze, cukiernicy, dietetycy, a także osoby, które interesują się kulinariami i żywnością. Jednak warto zaznaczyć, że każdemu z nas ta wiedza jest potrzebna. Dlatego postanowiliśmy uporządkować najpopularniejsze rodzaje mąk, które można spotkać na polskim rynku.

Jak zrobić pudding ryżowy z solonym karmelem?

Budynie i Puddingi
Pudding ryżowy jest jednym z niedocenianych deserów na świecie. Prawie zawsze pozostaje w cieniu innych słodkości, takich jak ciasteczka, ciasta czy lody. Niesłusznie, gdyż desery ryżowe zasługują na znacznie większą uwagę. Wypróbuj przepis na pyszny pudding ryżowy z solonym karmelem. Jego wykonanie nie wymaga dużej ilości czasu ani umiejętności.
wegański syrop do kawy

Jak zrobić wegański, czekoladowy syrop do deserów?

Potrawy wegańskie
Masz ochotę na słodki syrop do kawy albo deseru, a nie chcesz kupować w sklepie niezdrowego produktu? Wypróbuj przepis na prosty,wegański syrop czekoladowy, który jest idealnie słodki, o lekko kremowej konsystencji, po prostu pyszny. Domowy syrop jest idealnym dodatkiem do lodów, ciast i koktajli.
jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Proste przepisy
To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
pierniki

Jak szybko zmiękczyć pierniczki?

Ciastka
Pierniczki są przepyszne. Chyba każdy przyzna mi rację. Niestety mają tendencję do twardnienia. I co wtedy. Jak sobie poradzić z twardymi piernikami? Co zrobić, żeby były miękkie i chrupiące? Wypróbuj poniższe sposoby i sprawdź, który jest najlepszy dla Ciebie.
syrop imbirowy

Jak zrobić syrop imbirowy?

Słodkie przekąski
Gdy dopada nas przeziębienie sięgamy po imbir. Jego działanie zna każdy i nie potrzeba go nikomu przedstawiać. Syrop imbirowy znajdziemy na sklepowej półce. Niestety jest w nim wiele zbędnych dodatków. Taki syrop z łatwością przygotujesz w domu. Poznaj przepis na domowy syrop z imbiru.
Żelko owocowe domowej roboty

Jak zrobić domowe żelki owocowe

Słodkie przekąski
Ostatnio moja przyjaciółka powiedziała mi, że stosuje żelatynę jako suplement diety. Zaintrygowało mnie to. Używam żelatyny okazjonalnie, kiedy robię domowe pianki czy do kilku innych przepisów. Nigdy jednak nie myślałam o żelatynie jako o „zdrowej żywności”, którą powinnam dodawać do swojej diety. Żelatyna pochodzi z kolagenu, który uzyskuje się z produktów pochodzenia zwierzęcego (weganie i wegetarianie, może będziecie chcieli pominąć ten post!).
prażone orzechy laskowe

Jak obrać i uprażyć orzechy laskowe?

Techniki pieczenia
Orzechy laskowe to najsmaczniejsze spośród wszystkich orzechów, a nie wiedzieć czemu jemy je głównie przemielone z dodatkiem czekolady pod postacią... no cóż – Nutelli. Mało kto potrafi docenić je w kuchni. Może wynika to z tego, że wiele osób nawet, gdy skusi się, by je kupić, rezygnuje z ich jedzenia ze względu na gorzki smak skórki, którą wyjątkowo trudno jest z nich usunąć. Jednak gdy poświęcisz orzechom laskowym odrobinę czasu, odwzajemnią ci się wspaniałym smakiem i aromatem. Istotne są tutaj dwie rzeczy: prażenie i obieranie. Jak się do tego zabrać, żeby uzyskać najlepszy efekt? Dowiesz się tego poniżej.
karmel

Jak skarmelizować cukier?

Podstawy gotowania
Karmel to składnik wielu smakowitych deserów. Przygotowuje się z cukru kryształu lub cukru brązowego, wtedy będzie bardziej aromatyczny. Topienie cukru nie jest takie trudne. Pamiętaj, że bardzo ważna jest stała temperatura – w czasie topienia cukru nie można jej ani zwiększać, ani zmniejszać. Sprawdzony przepis na karmel znajdziesz poniżej.