Fakty i mity dotyczące słodyczy

Ciastka
„Cukier krzepi” – to hasło reklamowe sprzed lat, kiedy uważano, że słodycze są zdrowe, dodają energii i poprawiają nastrój. Od tego czasu wiele się zmieniło, a cukier postrzega się jako żywieniowego wroga numer jeden i winowajcę wielu chorób cywilizacyjnych. Z drugiej strony nic tak świetnie nie poprawia samopoczucia jak pyszny deser czy kawałek czekolady. Od słodyczy można się uzależnić, ale czy rzeczywiście są tak niezdrowe, że należy całkowicie z nich zrezygnować? Czy cukier powoduje nadpobudliwość i agresję u dzieci? Poznaj najpopularniejsze fakty i mity dotyczące słodyczy.

Czy warto jeść chałwę?

Słodkie przekąski
Chałwa to jeden z najpopularniejszych na świecie słodkich przysmaków. Ze względu na wysoką kaloryczność przylgnęła do niej łatka niezdrowej i tłustej przekąski, jednak chałwa spożywana w umiarkowanych ilościach dostarczy nam nie tylko walorów smakowych, ale też wartościowych składników odżywczych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy ją samodzielnie. Jest mniej kaloryczna od czekolady, poprawia wygląd skóry oraz włosów i świetnie działa na układ nerwowy. Która chałwa jest najzdrowsza, jak wpływa na nasz organizm i w jaki sposób zrobić ją w domu?

Różowa czekolada: Naturalny kolor i orzeźwiający smak

Batoniki i Czekolady
Czekolada od lat plasuje się w czołówce najlepszych i najpopularniejszych słodyczy. Jest uwielbiana nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Poprawia humor i szybko dodaje energii, jest nieodłącznym składnikiem wielu deserów. Dzięki niej możemy cieszyć się czekoladowymi torcikami, ciastem brownie czy po prostu rozgrzewającym, słodkim napojem. Po wynalezieniu czekolady czarnej, mlecznej i białej, przyszła pora na kolejny hit – różową czekoladę ruby. Nowy gatunek zyskuje coraz większą popularność, a jego atutem jest to, że różowy kolor powstał z naturalnych i zdrowych składników.
jak wybrać arbuza

Jak sprawdzić czy arbuz jest dojrzały?

Owoce
Arbuz to długo oczekiwany i lubiany atrybut lata. Wybranie dojrzałego i smacznego owocu czasami bywa niemożliwe. W sprzedaży znajduje się ogromna ilość i różnorodność tych owoców. Jak wybrać ten najsłodszy i dojrzały? Dowiesz się z naszego artykułu.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
sorbet arbuzowy

Jak zrobić szybki sorbet z arbuza?

Desery Owocowe
W gorące upalne dni najbardziej poszukujemy chłodu i czegoś co ugasi pragnienie. Arbuz to doskonały owoc na letnie upały. Zawiera wiele wody, co za tym idzie świetnie nawadnia i gasi pragnienie. Szukasz zdrowego, niskokalorycznego deseru? Proponujemy sorbet z arbuza. Doskonale zimny i słodki. W dalszej części artykułu poznasz tajniki jego przygotowania.
nutella ze śliwek

Jak zrobić nutellę ze śliwek?

Słodkie przekąski
Smakuje jak śliwki w czekoladzie, wygląda jak powidła śliwkowe. Dla dzieci wygląda jak ... NUTELLA - a smakuje podobnie [może nawet lepiej]. Pyszny dodatek do pieczywa lub do nadziewania naleśników oraz wafli i innych deserów ... Sposób podania dowolny.
wiórki z czekolady

Jak zrobić wiórki z czekolady?

Ciasta
Delikatne czekoladowe wiórki wzbogacają wygląd i smak wielu przygotowanych w domu słodkości. Potrafią odmienić nawet najbardziej zwyczajny deser. Wystarczy posypać nimi np. ozdobioną wcześniej bitą śmietaną galaretkę czy lody i danie od razu zyska nowe oblicze. Gotowe wiórki czekoladowe kupisz w sklepie lub w cukierni. A co powiesz na to, by zrobić je samodzielnie? Aby je wykonać, będziesz potrzebowała jedynie tabliczki czekolady. Przekonaj się, jakie to proste i… do dzieła!

Zaskakujące rzeczy, które możesz wykonać z żelków

Słodkie przekąski
Żelki to jeden z najbardziej uwielbianych gatunków słodyczy. Są pyszne, owocowe i kolorowe, a dzięki zawartej w nich żelatynie dobrze wpływają na stawy, przez co chętnie podajemy je dzieciom. Żelki na trwałe wpisały się już w naszą kulturę i upodobania. Młodsze pokolenia je kochają. Trudno znaleźć kogoś, kto nigdy ich nie próbował. Żelki są wokół nas, jemy je dość często ale nie zwracamy uwagi na ich potencjał i na to, co można z nich zrobić. Oto krótka lista propozycji niestandardowego zastosowania tych słodkości.
blok ryżowo-czekoladowy

Jak zrobić blok czekoladowy z ryżem preparowanym?

Batoniki i Czekolady
Oto przepis, którym na pewno będziesz chciała potem podzielić się z wszystkimi swoimi znajomymi. Ten ryżowy blok czekoladowy jest zarówno nieziemsko smaczny, jak i bardzo prosty w wykonaniu, co - jak wiadomo - nie zawsze idzie ze sobą w parze. Uwaga! Jedzenie go wciąga tak, że nim się obejrzysz, zostaną po nim tylko okruszki. Szczegółowa instrukcja ze zdjęciami krok po kroku w dalszej części artykułu.