Jak zrobić pudding ryżowy z solonym karmelem?

Budynie i Puddingi
Pudding ryżowy jest jednym z niedocenianych deserów na świecie. Prawie zawsze pozostaje w cieniu innych słodkości, takich jak ciasteczka, ciasta czy lody. Niesłusznie, gdyż desery ryżowe zasługują na znacznie większą uwagę. Wypróbuj przepis na pyszny pudding ryżowy z solonym karmelem. Jego wykonanie nie wymaga dużej ilości czasu ani umiejętności.
wegański syrop do kawy

Jak zrobić wegański, czekoladowy syrop do deserów?

Potrawy wegańskie
Masz ochotę na słodki syrop do kawy albo deseru, a nie chcesz kupować w sklepie niezdrowego produktu? Wypróbuj przepis na prosty,wegański syrop czekoladowy, który jest idealnie słodki, o lekko kremowej konsystencji, po prostu pyszny. Domowy syrop jest idealnym dodatkiem do lodów, ciast i koktajli.
słodki deser

Jak zrobić deser z masła kokosowego i malin?

Słodkie przekąski
Deser z masła kokosowego jest nie tylko słodki i odżywczy, ale również pięknie wygląda. Bajeczne połączenie malin, kokosów, pistacji i wody różanej stanowi zdrową przekąskę.
jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Proste przepisy
To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
syrop imbirowy

Jak zrobić syrop imbirowy?

Słodkie przekąski
Gdy dopada nas przeziębienie sięgamy po imbir. Jego działanie zna każdy i nie potrzeba go nikomu przedstawiać. Syrop imbirowy znajdziemy na sklepowej półce. Niestety jest w nim wiele zbędnych dodatków. Taki syrop z łatwością przygotujesz w domu. Poznaj przepis na domowy syrop z imbiru.
bita śmietana z mleczka kokosowego

Jak zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego?

Torty
Lubisz bitą śmietanę? Ta zrobiona z mleczka kokosowego smakuje o niebo lepiej! Idealnie sprawdza się do deserów i może być używana przez osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy. Przygotowanie bitej śmietany o smaku kokosowym jest bardzo proste. Kluczowe jest jednak wybranie odpowiedniego mleczka kokosowego. Szukaj takiego, które nie ma w swoim składzie gumy guar. Mleczko musi być pełnotłuste, w przeciwnym razie nie uda się go ubić na sztywno. Więcej szczegółów poniżej.
karmel

Jak skarmelizować cukier?

Podstawy gotowania
Karmel to składnik wielu smakowitych deserów. Przygotowuje się z cukru kryształu lub cukru brązowego, wtedy będzie bardziej aromatyczny. Topienie cukru nie jest takie trudne. Pamiętaj, że bardzo ważna jest stała temperatura – w czasie topienia cukru nie można jej ani zwiększać, ani zmniejszać. Sprawdzony przepis na karmel znajdziesz poniżej.
prażone orzechy laskowe

Jak obrać i uprażyć orzechy laskowe?

Techniki pieczenia
Orzechy laskowe to najsmaczniejsze spośród wszystkich orzechów, a nie wiedzieć czemu jemy je głównie przemielone z dodatkiem czekolady pod postacią... no cóż – Nutelli. Mało kto potrafi docenić je w kuchni. Może wynika to z tego, że wiele osób nawet, gdy skusi się, by je kupić, rezygnuje z ich jedzenia ze względu na gorzki smak skórki, którą wyjątkowo trudno jest z nich usunąć. Jednak gdy poświęcisz orzechom laskowym odrobinę czasu, odwzajemnią ci się wspaniałym smakiem i aromatem. Istotne są tutaj dwie rzeczy: prażenie i obieranie. Jak się do tego zabrać, żeby uzyskać najlepszy efekt? Dowiesz się tego poniżej.
deser z masłem orzechowym w pucharku

Jak zrobić deser z masłem orzechowym w pucharku?

Ciasta
Smaku masła orzechowego nie da się podrobić. Słodko-słony orzechowy posmak stanowi idealną bazę do ciast i deserów. Wykorzystamy to do przygotowania rozpływającego się w ustach deseru w pucharku. Ma on postać ciasta serowo- orzechowego, przystrojonego bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Idealnie nadaje się na domowe przyjęcia oraz do zabicia sezonowej chandry.