Jak zrobić czekoladę plastyczną?

Jak zrobić czekoladę plastyczną?

Podstawy pieczenia
Jeżeli chcesz zrobić oryginalną i pyszną ozdobę na świąteczne ciasto, możesz kupić gotowe elementy lub zrobić je samodzielnie. Aby je wykonać użyj lukru plastycznego. Jeżeli nie jesteś jego zwolennikiem możesz zrobić plastyczną czekoladę. Jest pyszna i możesz z niej ulepić dowolne elementy dekoracyjne. Z pewnością przypadnie ci do gustu.
Jak zrobić halloweenowe muffiny?

Jak zrobić halloweenowe muffiny?

Babeczki i Muffinki
Nie masz pomysłu jaki deser podać na przyjęcie halloweenowe? Chcesz stworzyć coś oryginalnego i pysznego? Zrób pyszne babeczki, które dodatkowo będą pięknie ozdobione w stylu Halloween. Będzie to nie tylko pyszne, ale i wygodne rozwiązanie. Takie małe cuda zachwycą również dzieci, kiedy znajdą je w pojemniku z drugim śniadaniem.
muffinki dyniowe

Jak zrobić muffinki dyniowe z rodzynkami?

Babeczki i Muffinki
Nadeszła jesień a wraz z nią oczywiście sezon na dynie. Warto pamiętać o tym, że z dyni można zrobić nie tylko pyszne zupy, ale także apetyczne słodkie wypieki. Moja dzisiejsza propozycja to niezwykle proste w wykonaniu muffinki dyniowe z dodatkiem rodzynek oraz cynamonu. Wypróbuj je już dziś, twoje kubki smakowe na pewno oszaleją na ich punkcie.
Dekorowanie babeczek

10 prostych i ciekawych sposobów na dekorowanie muffinek

Babeczki i Muffinki

Dekorowanie muffinek kojarzy się przede wszystkim z rękawem cukierniczym i słodkim kremem. Jest to jeden z najbardziej efektownych sposobów dekoracji, ale nie każdy posiada rękaw cukierniczy i potrafi się nim posługiwać. Nadanie kremowi odpowiedniego kształtu nie jest proste. Na szczęście jest mnóstwo innych, ciekawych sposobów na dekorację babeczek.

róża z czekolady plastycznej

Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?

Torty
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej popularny materiał do dekoracji tortów i babeczek. Powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Można ją stosować niemalże do każdej formy zdobień cukierniczych, jednak wymaga nieco więcej cierpliwości i zręczności. Smak dekoracji z czekolady jest nieporównywalnie lepszy, niż jej cukrowych odpowiedników. Kremowe, słodkie, rozpływające się w ustach – to takie ozdoby chcemy jeść. Przygotowanie samej czekolady plastycznej nie jest trudne. Zależy jednak od zawartości kakao i tłuszczu w tabliczce. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?

Babeczki i Muffinki

Takim kremem możemy ozdabiać babeczki ale również torty, placki i ciastka. Krem waniliowy możemy po prostu rozsmarować po całej powierzchni lub dekorować nim wypieki za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

Jak zrobić pszczółki z masy cukrowej?

Babeczki i Muffinki
Tort udekorowany uroczymi pszczółkami na pewno zachwyci każdego kilkuletniego jubilata. Możesz je też wykorzystać do udekorowania muffinek, babeczek czy innych słodkich przysmaków. Ich wykonanie nie jest wcale takie trudne, jakby ci się mogło wydawać. Po szczegóły zapraszam do dalszej części artykułu.

Jak zrobić muffiny z powidłami śliwkowymi?

Babeczki i Muffinki
Muffinki przez wiele lat pieczone były głównie na terenie Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych czy Kanady. Od kilku lat da się zaobserwować jednak ich rosnącą popularność w wielu innych krajach, w tym w Polsce. Szczególnie osoby należące do młodego pokolenia uwielbiają te proste, a jednocześnie naprawdę smaczne przekąski. Dziś chcę wam zaprezentować przepis na muffinki z powidłami.
karmelowe sprężynki

Jak zrobić karmelowe sprężynki do dekoracji tortów i ciastek?

Torty
Szukasz pomysłu na oryginalne słodkie dekoracje? Daj się zainspirować karmelowym sprężynkom. Doskonale nadają się do ozdobienia muffinek, czy tortów. Ich wykonanie wymaga cierpliwości i stabilnej ręki, ale efekt jest tak ciekawy, że warto się napracować. Do dzieła!
ciastka z płynną czekoladą w środku

Jak zrobić ciastko z płynną czekoladą (fondant czekoladowy)?

Babeczki i Muffinki

Ten deser robi wrażenie. W niepozornie wyglądającym czekoladowym ciasteczku znajduje się prawdziwa fontanna płynnej czekolady. Ciasto równie delikatne jak brownie w połączeniu z rozpływającą się w ustach czekoladą daje wprost niesamowity efekt. Gdy go skosztujesz, zrozumiesz czym naprawdę jest czekoladowa rozkosz. Przedstawiam ci przepis na coś, co fachowcy nazywają fondant czekoladowy.