Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
ShotyKoktajle OwocoweHerbataPiwoKawaLikieryDrinki TropikalneDrinki i Napoje BezalkoholoweDrinki AlkoholoweProste DrinkiSokiWódkaSyropyNalewki
Pokaż wszystkie 
Domowy napój z kwiatów czarnego bzu
SokiLato to czas w którym szukamy orzeźwienia. Idealnie sprawdzi się tu domowy napój z kwiatami czarnego bzu, który jest pyszny i niezwykle prosty do przygotowania. Dodaj go do drinków czy deserów, pomieszaj z wodą mineralną lub zrób z niego smakowe kostki lodu.

Słodki syrop z kwiatów czarnego bzu
SyropyKwiaty czarnego bzu są obecnie łatwo dostępne i bez problemów możemy zebrać sporą ilość. Jak więc je wykorzystać? Przygotuj słodki syrop, który dodasz do kawy czy przygotujesz pyszny i orzeźwiający napój na upalne dni. Dokładny przepis na jego przygotowanie znajdziesz poniżej.

Jak zrobić domowy syrop na zapalenie oskrzeli i alergię?
Przeziębienia i GrypaTen syrop to prawdziwy skarb, nie tylko w sezonie grypy i przeziębień, ale również wówczas, gdy zmagamy się z różnego rodzaju alergiami. Jego głównym składnikiem są jagody bzu czarnego. Te malutkie owoce zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Są pełne przeciwutleniaczy i doskonale sprawdzają się w profilaktyce i leczeniu przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli, infekcji bakteryjnych oraz alergii sezonowych. Poniżej znajdziesz przepis na prosty syrop z suszonych owoców czarnego bzu. W sezonie możesz zastąpić je świeżymi jagodami. Warto przygotować więcej tej cudownej mikstury, by móc stosować ją zawsze wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba.

Jak zrobić cytryny w syropie?
SyropyNie wyobrażasz sobie herbaty bez dodatku zdrowego i aromatycznego soku z cytryny? Na pewno zainteresuje cię ta porada. Cytryny w syropie to doskonały sposób na to, by cieszyć się smakiem tych owoców przez cały czas, przy minimalnym wysiłku. Jeśli więc nie chcesz tracić czasu na codzienne wyciskanie soku z cytryny, dowiedz się jak przygotować doskonały syrop, który nada się nie tylko do herbaty, ale i do drinków.

Jak zrobić wyciąg z mięty pieprzowej?
Inne zdrowe przepisyWyciąg z liści mięty pieprzowej wspomaga pracę wątroby, ułatwia trawienie, wspomaga apetyt, zmniejsza wzdęcia i jest dobry na bóle jelitowe. Nalewka taka jest zatem polecana dla wszystkich, którzy mają problem z trawieniem. Ekstrakt ten można dodawać również do różnych potraw.

Jak zrobić syrop kukurydziany?
SokiSyrop kukurydziany to częsty składnik wielu przepisów, zwłaszcza tych wdzierających się na nasze stoły z zagranicy. Z małymi wyjątkami jest on jednak praktycznie nie do kupienia w sklepach. Zastanawiasz się czym zastąpić syrop kukurydziany? Nie ma takiej potrzeby. Możesz samodzielnie zrobić go w domu. Skorzystaj tylko z podanego niżej przepisu.

Jak zrobić syrop z buraka?
Przeziębienia i GrypaObok syropu z cebuli syrop z buraka jest jednym z najpopularniejszych syropów domowej roboty. Idealny przy przeziębieniu na problemy z gardłem, kaszel i ogólne wzmocnienie organizmu.

Jak zrobić syrop cytrynowo-limonkowy?
SyropyGotowe syropy sprzedawane w sklepach zawierają dużo sztucznych dodatków oraz konserwantów, nie są smaczne, a wiele osób ma po nich zgagę. Jeśli ty również ich nie lubisz to proponuję domowej roboty syrop cytrynowo-limonkowy. Będzie on znakomitym dodatkiem do zimnej wody jak również do wielu drinków. Z poniższego przepisu uzyskasz około 2 szklanek syropu.

Jak zrobić syrop z cebuli?
Inne zdrowe przepisySyrop z cebuli jest znany od kilkuset lat jako wspaniały, domowy sposób na przeziębienia, kaszel, zwiększenie odporności, czy łagodne obniżenie ciśnienia krwi. Spożywanie syropu z cebuli jest szczególnie wskazane jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Poniżej przedstawiam doskonały przepis na syrop z cebuli.

Jak zrobić syrop truskawkowy?
SyropyMając w spiżarni syrop truskawkowy w prosty i szybki sposób zrobisz pyszne mleko truskawkowe. Syrop możesz dodawać również do wody, aby zrobić smaczny napój lub polać nim naleśniki z serem lub lody.