Orzechówka: Jak działa na organizm? Jak przygotować?

Nalewki
Orzechówka od lat cieszy się dużym uznaniem i uchodzi za jeden z najzdrowszych produktów medycyny ludowej. Doceniana jest nie tylko za walory smakowe, ale również za właściwości korzystne dla zdrowia. Nalewka z orzechów włoskich rewelacyjnie wpływa zwłaszcza na układ pokarmowy, dzięki temu, że działa antybakteryjnie. Pomaga więc na problemy z żołądkiem i jelitami, takie jak biegunka, niestrawność, wzdęcia czy zatrucia. Skutecznie zwalcza też pasożyty nagromadzone w organizmie. Orzechówka oczyszcza więc organizm, wzmacnia go i poprawia procesy metaboliczne. Może być dobrym zamiennikiem kropli żołądkowych. Dobrze podziała też na serce, obniża bowiem ciśnienie i cholesterol we krwi. Jak przygotować pyszną nalewkę z orzechów włoskich i w jaki sposób ją stosować?

Nalewka z malin: Jak działa? Na co pomoże? Jak ją zrobić?

Nalewki
W sezonie letnim możemy korzystać z dobrodziejstw, jakimi są dojrzewające owoce. Często wykorzystujemy je do różnego rodzaju przetworów, po które chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Do takich rarytasów należy z pewnością przepyszna nalewka malinowa. Nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze wykazuje lecznicze właściwości. Świetnie rozgrzewa i pomaga zwalczyć gorączkę, dlatego sprawdzi się w przypadku przeziębienia i grypy. Malinówka może także złagodzić kobiece dolegliwości podczas miesiączki i problemy żołądkowo-jelitowe. Dlaczego jeszcze warto mieć nalewkę malinową w swojej spiżarce? Jak ją wykonać samodzielnie w domu? Oto najlepsze przepisy.

Nalewki, które można zrobić w kwietniu

Nalewki
Kwiecień to idealny czas na zrobienie pysznych i zdrowych nalewek wiosennych. Surowcem są najczęściej pierwsze kwitnące rośliny, takie jak magnolia, głóg, jaśmin czy mniszek lekarski. Uznaje się je za jedne z najbardziej wartościowych pod kątem leczniczym i często wykorzystuje się je w ziołolecznictwie. Niektóre wzmacniają odporność, inne korzystnie wpływają na układ krążenia lub poprawiają działanie układu nerwowego. Przygotowane z nich nalewki są niezwykle aromatyczne i mają oryginalny kwiatowy smak. Sprawdź, które nalewki warto zrobić w kwietniu.
Mięta właściwości

6 sposobów jak wykorzystać miętę

Przyprawy
Nie wiesz, co zrobić z obfitością mięty, która rośnie w twoim ogrodzie?Mięta jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Oto kilka prostych i szybkich sposobów na jej wykorzystanie:

Orzechówka: Świetnie działa na jelita i żołądek. Niszczy pasożyty i odtruwa

Medycyna Naturalna
Orzechówka, czyli przyrządzana na bazie włoskich orzechów i spirytusu nalewka, to szlagierowy produkt medycyny naturalnej. Rekomendować jej nadmiernie nie trzeba, zwłaszcza osobom chętnie czerpiącym z dobrodziejstw przyrody. Jakie ma walory? Można je wymieniać długo. Perfekcyjnie działa na układ pokarmowy i jelita, eliminując obecność pasożytów i likwidując nieżyty, takie jak biegunka czy zatrucia. Ponadto stymuluje układ trawienny i poprawia przyswajanie pokarmów, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Nalewka z orzechów włoskich działa też wzmacniająco, oczyszczająco, bakteriobójczo, ściągająco i, rzecz jasna, perfekcyjnie smakuje. Choćby z tych powodów warto po nią często sięgać.
Imbir mielony właściwości

13 sposobów na użycie mielonego imbiru

Przyprawy
Pamiętam, że kiedy zapoznawałam się z ziołami, z ekscytacją czytałam nowe przepisy i poradniki i zawsze potrzebowałam składników o egzotycznych nazwach, które trzeba było zamawiać w internecie. Pamiętam to uczucie frustracji, które wtedy mi towarzyszyło. Dziś chciałabym się z wami podzielić czternastoma sposobami na wykorzystanie mielonego imbiru, który można kupić w dziale z przyprawami w lokalnym sklepie. Najlepiej, abyś miała organiczny imbir, ale przepisy, które podaję, będą się sprawdzać z każdym dostępnym gatunkiem. Zanim zaczniemy, zróbmy mały przegląd korzyści zdrowotnych, jakie ma imbir. 1. Przeciwzapalne, pomocne w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu, kiedy dodatkowo ogrzewamy obolałe miejsca. 2. Pomaga ogrzać i dodać energii ciału, kiedy jest wychłodzone i/lub ospałe. 3. Pomaga w grypie i przeziębieniu oraz zaparciach. 4. Doskonale wpływa na nasz stan w przypadku bólów brzucha, mdłości i wymiotów. Dobrze. Teraz, kiedy już znacie podstawowe informacje, zaczynajmy!
Nawłoć właściwości lecznicze

Jak stosować nawłoć w celach leczniczych?

Ziołolecznictwo
Nawłoć jest zalecana do leczenia infekcji i zapaleń, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych oraz pomaga przy ich usuwaniu. Może obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy, jest skutecznym lekarstwem na zapalenie górnych dróg oddechowych i zatorów, nieżytu nosa, sezonowych alergii, zapalenia zatok, przeziębienia i grypy. Maść z oleju i nawłoci jest tradycyjnym lekarstwem na bóle i stanowi wspaniały dodatek do jakiegokolwiek leczenia zapalenia stawów, działa uśmierzająco na ból.
Nalewka na oczyszczenie organizmu

Jak zrobić nalewkę na oczyszczenie organizmu z toksyn?

Nalewki
Metale ciężki występują w niewielkich ilościach zarówno w naturze, jak i naszej diecie. Ponieważ mają „ciężki” charakter, stopniowo kumulują się w organizmie, przez co mogą stać się toksyczne i zaburzyć prawidłowe procesy reakcji biochemicznych. A teraz dobra wiadomość: istnieją pokarmy, które mogą wiązać się z metalami ciężkimi i wspomagać ich wydalanie poza ustrój. Jednym z naturalnych detoksykantów organizmu jest kolendra.
Właściwości rumianku

Jak zrobić nalewkę z rumianku?

Nalewki
Rumianek to zioło o właściwościach uspokajających, które łagodzi nerwy i redukuje ból. Uspokaja również żołądek i niweluje gazy. Możesz stosować rumianek na lepszy sen, aby złagodzić skurcze menstruacyjne, pozbyć się bólu głowy i ukoić zszargane nerwy. Rumianek świetnie wpływa też na skórę, a także może naturalnie rozjaśnić włosy.

Nalewka z bakalii - idealna na święta

Przepisy Bożonarodzeniowe
W świątecznych przekąskach, szczególnie tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, znajdziemy sporo bakalii. Rodzynki, suszone morele czy różne rodzaje orzechów wzbogacają smak świątecznych potraw. Bakalie - mimo że mają sporo kalorii - są bardzo zdrowe. Na okres świąteczny polecamy również przygotować nalewkę z bakalii, która umili zimowe wieczory. Oto przepis.