Jak zrobić domowy majonez?

Sosy i Dipy
Majonez to niezastąpiony dodatek do jaj na twardo, ale też wielu potraw. Na jego bazie przygotowujemy sosy sałatkowe, dodajemy go do kanapek, mięs i przystawek. To także jeden z kluczowych składników na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić majonez, który będzie smakował lepiej niż ten ze sklepu.

Jak zrobić samodzielnie tortillę, ketchup, budyń i kisiel?

Przekąski Zimne
Chcąc uniknąć częstych wizyt w sklepie, warto gotować z tego, co zgromadziliśmy w domowej spiżarni. Przyrządzając niektóre artykuły spożywcze samodzielnie, mamy pewność, że pozbawione są szkodliwych substancji, takich jak np. konserwanty. Poniżej znajdą się proste przepisy na placki tortilli, ketchup, budyń i kisiel. Wystarczy sięgnąć po zgromadzone w domu zapasy, by w kilka chwil przyrządzić smaczne i zdrowe produkty. Jak je wykonać? Przekonajmy się.

Jak mrozić owoce i zioła?

Przetwory
Gdy lato nas rozpieszcza, możemy delektować się smakiem świeżych owoców i ziół. Chcemy się nimi cieszyć cały rok, więc mrozimy jak największe ilości malin czy truskawek, by zimą wykorzystać je do ciast, deserów lub ulubionych potraw. Mimo że mrożenie wydaje się najprostszą czynnością pod słońcem, to po rozmrożeniu produktów okazuje się, że straciły smak i zapach, a nawet konsystencję. Gdzie tkwi błąd i jak najlepiej mrozić owoce i zioła?
Popcorn z mikrofali

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Przekąski Ciepłe
Popcorn, któż go nie lubi. Dzieci domagają się szybkiej przekąski. Popcorn ze sklepowej półki ma w sobie tyle sztucznych składników. Doskonale wiesz, że jest za tłusty za słony i zbyt często nie powinno się go jeść. Istnieje jednak sprytny sposób, aby przyrządzić popcorn w domowy sposób bez smażenia go na oleju. Sprawdź go!
Masło orzechowe właściwości

11 zaskakujących zastosowań masła orzechowego

Zimne śniadania
Masło z orzechów ziemnych nie powinno być zarezerwowane dla przedszkolaków! Ma ono znacznie więcej do zaoferowania niż jako dodatek do kanapki z dżemem (choć je uwielbiam). Dowiedz się, jak można w niekonwencjonalny sposób użyć masła z orzeszków ziemnych.
popcorn

Jak zrobić popcorn?

Przekąski Zimne
Naszła cię ochota na popcorn? Nie wyobrażasz sobie filmu bez prażonej kukurydzy? Nie odmawiaj sobie tej przyjemności. Zrobienie popcornu w domu jest łatwe i tanie. Jedyne czego potrzebujesz, to opakowanie ziaren popcornu, trochę oleju i patelnia lub garnek (ewentualnie mikrofalówka). Jeśli chcesz się dowiedzieć jak się robi prawdziwy, amerykański popcorn, przeczytaj tą poradę.
chipsy z cukinii

Jak zrobić chipsy z cukinii?

Przekąski Zimne
Chcesz odżywiać się zdrowo? Zrób sobie chipsy z cukinii. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami, ale dobrze też smakuje samodzielnie. Zamiast kupowanych chipsów ziemniaczanych, wokół których krążą legendy związane z ich szkodliwością dla naszego zdrowia sięgnij po zdrowe chipsy z cukinii. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Najfajniejsze jest to, że dzięki odpowiedniemu doprawieniu cukinii możesz bawić się smakami swoich chipsów. Zobacz, jakie proste jest ich zrobienie.
Jak wykorzystać skórki z jabłek

6 sposobów na wykorzystanie skórek po jabłku

Owoce
Lubimy zjeść szarlotkę, ale też „jedno jabłko z wieczora trzyma z dala od doktora”. Co jednak zrobić z tymi wszystkimi skórkami od jabłka? Jeśli wrzucasz je do śmieci, tracisz coś, z czego można zrobić naprawdę niezły użytek ze względu na ich zdrową zawartość, ponieważ skórki jabłek organicznych zawierają sześć razy więcej przeciwutleniaczy niż ich miąższ.
Ser z kefiru

Jak zrobić ser z kefiru?

Pasty
Poniżej przedstawiam prosty sposób na zrobienie świeżego sera białego. Smak tego serka jest uzależniony od smaku kefiru, dlatego warto zainwestować w jak najlepszy kefir. Z dwóch litrów kefiru otrzymasz około 1 kg sera.
chipsy domowe

Jak zrobić domowe chipsy z zieloną cebulką?

Przekąski Zimne
Są chipsy, jest impreza. Po co jednak zajadać się konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami identycznymi z naturalnymi? Przecież chrupiące i smaczne chipsy ziemniaczane możemy w kilkanaście minut zrobić samemu. To mniej czasu, niż zajmie ci pójście do sklepu i z powrotem. Nie mówiąc już o nieograniczonych możliwościach smakowych, jakie otwiera przed tobą ta nowa umiejętność...