Jak zrobić zakwas na żurek?

Potrawy Wielkanocne
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznego i aromatycznego żurku. Aby go ugotować, najczęściej sięgamy po dostępne w sklepach gotowe półprodukty. Jednak nic nie zastąpi smaku zupy przygotowanej na naturalnym zakwasie. Jej wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i pamiętać, by zakwas zacząć przygotować tydzień przed świętami. Jak go zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Przekonajmy się.

Cała prawda na temat żurku. Jak go przygotować?

Potrawy Wielkanocne
Ugotowanie dobrego żurku może nastręczyć wielu trudności. Przede wszystkim dlatego, że coraz częściej sięgamy po gotowe półprodukty do przygotowania tej świątecznej zupy, zamiast przygotować ją według tradycyjnej receptury. Poza tym przez wiele lat zatarły się różnice między prawdziwym żurem, a białym barszczem, stąd częste pomyłki. Choć zupa wiąże się ze zrobieniem zakwasu, to warto ugotować ją samodzielnie, ponieważ dostarcza wielu witamin, a poza tym wspomaga pracę układu pokarmowego. Zatem, co warto wiedzieć na temat żurku? Jak go ugotować? Przekonajmy się.

Jakie przyprawy dodawać do rosołu?

Zupy
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez aromatycznego i rozgrzewającego rosołu. Zupa zyskała miano dania narodowego i jej obecność na polskich stołach ma wielowiekową tradycję. Powstaje ona w wyniku gotowania różnych gatunków mięs, warzyw oraz przypraw. Każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone i pilnie strzeżone receptury, które nadają rosołowi wyjątkowego smaku. Nie trzeba posiłkować się kostkami rosołowymi, aby uzyskać niepowtarzalny aromat. Jak przygotować idealny rosół?

Jakie przyprawy należy dodawać do zup?

Przyprawy
Trudno wyobrazić sobie domowy rosół bez krztyny apetycznej pietruszki, ulubioną zupę pomidorową pozbawioną aromatycznej bazylii albo kapuśniak bez kminku. Przyprawy, a przede wszystkim zioła, nadają zupom wyjątkowego charakteru i wzbogacają ich smak. Oczywiście, pod warunkiem, że są odpowiednio dobrane. Niestety, w tej materii często zdarza nam się popełniać wręcz kardynalne błędy. Podpowiadamy, jaka kompozycja ziół uszlachetni smak twojej zupy i czy lepiej dodawać je na początku, w trakcie, czy już po zakończeniu gotowania, czyli w momencie gdy przyrządzona przez nas potrawa kusi nas rozkoszną wonią unoszącą się nad talerzem.

Jak zrobić barszcz czerwony na słodko?

Zupy
Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Najczęściej doprawia się go zielem angielskim, czosnkiem czy pieprzem. I ja przez wiele lat jadłam go właśnie w takim wydaniu. Od niedawna jednak czasami lubię sobie zupę tę przyrządzić w odmienny sposób. Wypróbuj przepis na barszcz czerwony na słodko. Z podanej ilości składników wyjdą ci mniej więcej trzy porcje tego dania.
krewetki

Jak podawać krewetki?

Przekąski Ciepłe
Dania z ich udziałem należą do wykwintnych, warto więc urozmaicić nimi menu. Podawaj je na przystawkę, jako dodatek do sałatek, pizzy czy ryżu. Świeże, mrożone, w skorupkach lub bez, a nawet w zalewie. Warto je jeść, bo zawierają sporo białka, wit. z grupy B, selen i inne mikroelementy. I są niskokaloryczne! Mrożone krewetki powinno się rozmrażać tuż przed przygotowaniem, dosłownie na chwilę zanurzając je we wrzącej wodzie.
rzodkiewka

Jak zrobić zupę z liści rzodkiewki?

Zupy
Rzodkiewki są zdrowe i mają charakterystyczny smak. Na pewno lubisz pokroić je sobie czasem na kanapkę, dodać do sałatki lub przegryźć samodzielnie jako przekąskę. Ale nie wiem czy próbowałaś kiedyś zrobić zupę z rzodkiewek, a dokładnie z jej liści. Okazuje się, że liście rzodkiewki, które często są wyrzucane są jadalne i można stworzyć z nich coś naprawdę dobrego. Przekonasz się jeśli spróbujesz.
rosół z makaronem na talerzu

Jak zrobić szybki rosół z kurczaka?

Zupy
Rosół to niedzielna tradycyjna zupa w moim domu. Nie wymaga wiele pracy, a jest pożywna i zdrowa. Moja babcia zawsze mawiała - "na przeziębienie najlepszy rosołek" i ja się z tym zgadzam. Zapraszam do mojej porady - przedstawiam tu, jak gotuję tą zupę.
bulion warzywny

Jak zrobić bulion warzywny z domowych ziół?

Proste przepisy
Przepis na warzywny zna każdy i może zrobić go z zamkniętymi oczami. Taki tradycyjny przepis i smak bulionu każdy wyniósł z domu. Jednak koncerny spożywcze ułatwiając nam życie proponują nam bulion w kostce. Wszyscy wiemy jaki posiada smak i nie jest to smak, który za którym tęsknimy. Odrzuć wszelkie kostki w kosz i przygotuj prawdziwy warzywny bulion.
zupa serowa

Jak zrobić zupę serową z cheddarem?

Zupy
Zupa serowa po królewsku. Wybornie kremowa, przygotowana z sera cheddar, idealnie nadaje się na wszystkie bardzo specjalne okazje. Nie bez powodu w Wielkiej Brytanii serwowano ją specjalnym gościom już w czasach edwardiańskich.