Jaką zupę wybrać na obiad? Najlepsze propozycje

Zupy
Nie bez powodu zupy przywołują sielskie wspomnienia z dzieciństwa. Ich zjawiskowy aromat unosił się zwykle w rodzinnych domach, a nasze mamy czy babcie często osiągały mistrzostwo w ich przyrządzaniu. Porcja apetycznej pomidorowej, jarzynowej czy pieczarkowej potrafiła zadowolić nawet największego niejadka. Wiedzeni sentymentem często chcemy wrócić do tego niezapomnianego smaku czy aromatu i eksperymentujemy w kuchni, tworząc nie mniej apetyczne propozycje kulinarne. Jak przygotować zupę, aby mile zaskoczyła naszych domowników czy gości i zaspokoiła podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy? Podpowiadamy.

Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy
Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.

Dlaczego warto jeść chłodniki?

Zupy
Temperatury rosną z dnia na dzień, a gdy przestaną schodzić poniżej 25 stopni Celsjusza, nasz organizm będzie domagał się ochłodzenia. W upalne dni warto orzeźwiać i schładzać go jak najczęściej. Pomogą w tym nie tylko zimne napoje, ale i potrawy. Świetnie sprawdzą się chłodniki - są bardzo zdrowe, pozytywnie wpływają na trawienie i pomagają stracić na wadze. Przyjrzymy się ich mocnym stronom i poznajmy najsmaczniejsze przepisy.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
zupa

Jakie zupy jeść na diecie?

Zdrowa Dieta
Wiele z nas uważa, że zupa to bezwartościowe danie. Ale naukowcy udowodnili, że dzięki niej jesteśmy bardziej najedzeni, a do tego dostarczamy do organizmu o 100 kalorii mniej niż przy diecie bez zupy. Witamina C i naturalne kwasy z warzyw dodanych do zup pomagają lepiej spalać tłuszcz. Białko zawarte w mięsie wspiera przemianę materii i na długo zapewnia uczucie sytości. Dzięki płynnej formie zupa pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, które utrudniają przemianę materii. Odrobina przypraw nie tylko poprawia smak zupy, ale korzystnie wpływa na metabolizm. Jakie zupy pomogą ci schudnąć, gdy jesteś na diecie?

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska

“Gdy widze kwaśnice to kwice” śpiewali w piosence “Słodycze” bracia Golcowie. Założę się, że wiele osób zastanawiało się wówczas, czym jest owa kwaśnica. Nic dziwnego, w wielu regionach Polski danie to nie jest zbyt znane. Tę typowo góralską zupę przyrządza się z kiszonej kapusty, soku z kwaszonej kapusty oraz mięsa. Sprawdzony przepis na góralską kwaśnicę znajdziesz poniżej.

rosół z makaronem na talerzu

Jak zrobić szybki rosół z kurczaka?

Zupy
Rosół to niedzielna tradycyjna zupa w moim domu. Nie wymaga wiele pracy, a jest pożywna i zdrowa. Moja babcia zawsze mawiała - "na przeziębienie najlepszy rosołek" i ja się z tym zgadzam. Zapraszam do mojej porady - przedstawiam tu, jak gotuję tą zupę.
Wywar rybny

Jak zrobić wywar rybny?

Zupy
Wywar może się przydać jako baza do różnych zup rybnych, do rybnego risotto, rybnego curry, potraw z owoców morza, paelle itp. Taki wywar najlepiej jest zrobić od razu gdy ma się resztki ryb - głowę, ogon, skrawki, ości, tusze itp, a później go zamrozić i mieć na później. Najlepszy wywar rybny będzie z karpia, pstrąga, sardynek (świeżych a nie wędzonych!), dorsza, halibuta, soli oraz z różnych ryb morskich.
żurek w chlebie

Jak zrobic żurek w chlebie?

Zupy
Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Nie ma co ukrywać, jego przygotowanie jest dość trudne i czasochłonne, ale to dzięki temu ta potrawa ma charakter odświętny, a nie codzienny, a jej smak kojarzy się z wiosną i wolnymi dniami. Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje żurku, czyli w sam raz dla przeciętnej rodziny.

Jakie przyprawy należy dodawać do zup?

Przyprawy
Trudno wyobrazić sobie domowy rosół bez krztyny apetycznej pietruszki, ulubioną zupę pomidorową pozbawioną aromatycznej bazylii albo kapuśniak bez kminku. Przyprawy, a przede wszystkim zioła, nadają zupom wyjątkowego charakteru i wzbogacają ich smak. Oczywiście, pod warunkiem, że są odpowiednio dobrane. Niestety, w tej materii często zdarza nam się popełniać wręcz kardynalne błędy. Podpowiadamy, jaka kompozycja ziół uszlachetni smak twojej zupy i czy lepiej dodawać je na początku, w trakcie, czy już po zakończeniu gotowania, czyli w momencie gdy przyrządzona przez nas potrawa kusi nas rozkoszną wonią unoszącą się nad talerzem.