rukiew wodna

Zupa z rukwi wodnej oczyści twoje płuca!

Zupy

Pyszna rukiew wodna ma właściwości lecznicze i jest niezawodna w dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin. Pomaga usunąć toksyny, a nawet obniżyć poziom cukru we krwi. Rukiew oczyszcza płuca, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, rozszerza pojemność płuc i poprawia wydolność dróg oddechowych. Zupę najlepiej spożywać dwa razy w miesiącu. Polecana jest szczególnie osobom palącym papierosy.

zupa szparagowa z parmezanem

Jak zrobić zupę szparagową z parmezanem?

Szybkie i proste dania
Pożywna, zdrowa zupa-krem ze szparagów jest gotowa w 30 minut. Dodatek parmezanu i cytryny sprawia, że jej smaku nie da się porównać z niczym innym. Zaledwie jedna łyżka tej zupy obudzi w tobie apetyt na więcej. Nie zniknie on nawet, gdy się najesz. Zupa szparagowa przygotowana według tego przepisu jest tak pyszna, że będziesz pragnąć jej więcej. Ciągle. Przez cały czas. Odważysz się spróbować?
chłodnik z buraków i ogórków

Jak zrobić chłodnik z buraków i ogórków?

Zupy
Sycący, orzeźwiający, pełen cennych witamin i minerałów – taki powinien być obiad na lato. Dlatego chłodnik z buraków i ogórków sprawdzi się o tej porze roku znakomicie. Jeśli wcześniej nie próbowałaś tego dania, czas żeby jak najszybciej naprawić swój błąd. Jeśli lubisz chłodnik, przekonaj się jak wspaniale może smakować w buraczano-ogórkowej wersji. Absolutnie obłędny przepis zamieszczam poniżej.

Jak zrobić barszcz czerwony na słodko?

Zupy
Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Najczęściej doprawia się go zielem angielskim, czosnkiem czy pieprzem. I ja przez wiele lat jadłam go właśnie w takim wydaniu. Od niedawna jednak czasami lubię sobie zupę tę przyrządzić w odmienny sposób. Wypróbuj przepis na barszcz czerwony na słodko. Z podanej ilości składników wyjdą ci mniej więcej trzy porcje tego dania.
rosół z makaronem na talerzu

Jak zrobić szybki rosół z kurczaka?

Zupy
Rosół to niedzielna tradycyjna zupa w moim domu. Nie wymaga wiele pracy, a jest pożywna i zdrowa. Moja babcia zawsze mawiała - "na przeziębienie najlepszy rosołek" i ja się z tym zgadzam. Zapraszam do mojej porady - przedstawiam tu, jak gotuję tą zupę.
Wywar rybny

Jak zrobić wywar rybny?

Zupy
Wywar może się przydać jako baza do różnych zup rybnych, do rybnego risotto, rybnego curry, potraw z owoców morza, paelle itp. Taki wywar najlepiej jest zrobić od razu gdy ma się resztki ryb - głowę, ogon, skrawki, ości, tusze itp, a później go zamrozić i mieć na później. Najlepszy wywar rybny będzie z karpia, pstrąga, sardynek (świeżych a nie wędzonych!), dorsza, halibuta, soli oraz z różnych ryb morskich.
krewetki

Jak podawać krewetki?

Przekąski Ciepłe
Dania z ich udziałem należą do wykwintnych, warto więc urozmaicić nimi menu. Podawaj je na przystawkę, jako dodatek do sałatek, pizzy czy ryżu. Świeże, mrożone, w skorupkach lub bez, a nawet w zalewie. Warto je jeść, bo zawierają sporo białka, wit. z grupy B, selen i inne mikroelementy. I są niskokaloryczne! Mrożone krewetki powinno się rozmrażać tuż przed przygotowaniem, dosłownie na chwilę zanurzając je we wrzącej wodzie.
Zupa dyniowa

Jak zrobić zupę dyniową?

Zupy
Dynia pomimo, iż jest warzywem niskokalorycznym, zawierającym wiele witamin i składników odżywczych jest często zapominana w naszej kuchni. Poniżej przedstawiamy znakomity przepis na pyszną zupę dyniową na ostro z czosnkiem i imbirem.
Francuska zupa cebulowa

Jak zrobić zupę cebulową?

Zupy
Poniższy przepis polega na wcześniejszym upieczeniu cebuli w piekarniku, dzięki czemu zupa ma wspaniały i wyrazisty smak. Jej wykonanie jest odrobinę pracochłonne i wymaga czasu, jednak efekt końcowy jest wart całego wysiłku. Zupa z pewnością zachwyci niejednego smakosza, a stwierdzenie, że jest niczym niebo w gębie nie jest w tym przypadku, ani trochę przesadzone. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu. Smacznego.
zupa krem ze szparagów

Jak zrobić zupę krem ze szparagów?

Zupy
Szparagi wdarły się przebojem do naszych kuchni. Rewelacyjnie nadają się dla osób będących na diecie, ale też i dla wszystkich ich smakoszów. Myślę, że wszystko co jest zrobione ze szparagów lub ze szparagami jest pyszne. Nie inaczej jest z zupą ze szparagów. Spróbujcie sami.