Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek króluje wśród wielkanocnych dań. Tradycyjnie przygotowuje się go na zakwasie i serwuje z białą kiełbasą i jajkiem. Możliwości jednak się na tym nie kończą, bo jest wyjątkowo wdzięczną potrawą i pozwala na rozmaite wariacje kulinarne. To, w jaki sposób go przyrządzimy i z jakimi dodatkami ostatecznie podamy, zależy od naszych indywidualnych upodobań i regionalnych tradycji kultywowanych w domach rodzinnych. Jak przygotować zakwas na żurek? Z czym najlepiej go podawać? Czym urozmaicić wielkanocną wersję żurku? Podpowiadamy.

Żurek i biały barszcz: Czym się różnią i jakie mają właściwości?

Zupy
Wiele osób nie rozróżnia żurku i białego barszczu, a ich nazwy stosuje zamiennie. To duży błąd, ponieważ obie zupy znacząco się różnią i inaczej się je przygotowuje. Nie zmienia to faktu, że są bardzo zdrowe – dostarczają do organizmu wielu witamin i minerałów, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego i wzmacniają odporność. Regulują także równowagę kwasowo-zasadową organizmu i wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. A co najważniejsze – są smaczne i aromatyczne. Sprawdź, dlaczego warto jeść je regularnie.

Jaką zupę wybrać na obiad? Najlepsze propozycje

Zupy
Nie bez powodu zupy przywołują sielskie wspomnienia z dzieciństwa. Ich zjawiskowy aromat unosił się zwykle w rodzinnych domach, a nasze mamy czy babcie często osiągały mistrzostwo w ich przyrządzaniu. Porcja apetycznej pomidorowej, jarzynowej czy pieczarkowej potrafiła zadowolić nawet największego niejadka. Wiedzeni sentymentem często chcemy wrócić do tego niezapomnianego smaku czy aromatu i eksperymentujemy w kuchni, tworząc nie mniej apetyczne propozycje kulinarne. Jak przygotować zupę, aby mile zaskoczyła naszych domowników czy gości i zaspokoiła wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy? Podpowiadamy.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
zupa

Jakie zupy jeść na diecie?

Zdrowa Dieta
Wiele z nas uważa, że zupa to bezwartościowe danie. Ale naukowcy udowodnili, że dzięki niej jesteśmy bardziej najedzeni, a do tego dostarczamy do organizmu o 100 kalorii mniej niż przy diecie bez zupy. Witamina C i naturalne kwasy z warzyw dodanych do zup pomagają lepiej spalać tłuszcz. Białko zawarte w mięsie wspiera przemianę materii i na długo zapewnia uczucie sytości. Dzięki płynnej formie zupa pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, które utrudniają przemianę materii. Odrobina przypraw nie tylko poprawia smak zupy, ale korzystnie wpływa na metabolizm. Jakie zupy pomogą ci schudnąć, gdy jesteś na diecie?
rzodkiewka

Jak zrobić zupę z liści rzodkiewki?

Zupy
Rzodkiewki są zdrowe i mają charakterystyczny smak. Na pewno lubisz pokroić je sobie czasem na kanapkę, dodać do sałatki lub przegryźć samodzielnie jako przekąskę. Ale nie wiem czy próbowałaś kiedyś zrobić zupę z rzodkiewek, a dokładnie z jej liści. Okazuje się, że liście rzodkiewki, które często są wyrzucane są jadalne i można stworzyć z nich coś naprawdę dobrego. Przekonasz się jeśli spróbujesz.

Jak uratować przypalone lub przesolone danie?

Mięsa i Podroby
Zwykło się mówić, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystkie kuchenne wpadki zatuszujesz grubą warstwą sosu. Czasami musisz sięgnąć po bardziej skomplikowane metody. Ale nie przejmuj się! Poniżej znajdziesz listę składników, które zrównoważą smak, zamaskują pomyłki i wcale nie będziesz musiała wyrzucać dopiero co przygotowanej potrawy do kosza.
rosół z makaronem na talerzu

Jak zrobić szybki rosół z kurczaka?

Zupy
Rosół to niedzielna tradycyjna zupa w moim domu. Nie wymaga wiele pracy, a jest pożywna i zdrowa. Moja babcia zawsze mawiała - "na przeziębienie najlepszy rosołek" i ja się z tym zgadzam. Zapraszam do mojej porady - przedstawiam tu, jak gotuję tą zupę.

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska

“Gdy widze kwaśnice to kwice” śpiewali w piosence “Słodycze” bracia Golcowie. Założę się, że wiele osób zastanawiało się wówczas, czym jest owa kwaśnica. Nic dziwnego, w wielu regionach Polski danie to nie jest zbyt znane. Tę typowo góralską zupę przyrządza się z kiszonej kapusty, soku z kwaszonej kapusty oraz mięsa. Sprawdzony przepis na góralską kwaśnicę znajdziesz poniżej.

Jakie przyprawy należy dodawać do zup?

Przyprawy
Trudno wyobrazić sobie domowy rosół bez krztyny apetycznej pietruszki, ulubioną zupę pomidorową pozbawioną aromatycznej bazylii albo kapuśniak bez kminku. Przyprawy, a przede wszystkim zioła, nadają zupom wyjątkowego charakteru i wzbogacają ich smak. Oczywiście, pod warunkiem, że są odpowiednio dobrane. Niestety, w tej materii często zdarza nam się popełniać wręcz kardynalne błędy. Podpowiadamy, jaka kompozycja ziół uszlachetni smak twojej zupy i czy lepiej dodawać je na początku, w trakcie, czy już po zakończeniu gotowania, czyli w momencie gdy przyrządzona przez nas potrawa kusi nas rozkoszną wonią unoszącą się nad talerzem.