rukiew wodna

Zupa z rukwi wodnej oczyści twoje płuca!

Zupy

Pyszna rukiew wodna ma właściwości lecznicze i jest niezawodna w dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin. Pomaga usunąć toksyny, a nawet obniżyć poziom cukru we krwi. Rukiew oczyszcza płuca, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, rozszerza pojemność płuc i poprawia wydolność dróg oddechowych. Zupę najlepiej spożywać dwa razy w miesiącu. Polecana jest szczególnie osobom palącym papierosy.

zupa szparagowa z parmezanem

Jak zrobić zupę szparagową z parmezanem?

Szybkie i proste dania
Pożywna, zdrowa zupa-krem ze szparagów jest gotowa w 30 minut. Dodatek parmezanu i cytryny sprawia, że jej smaku nie da się porównać z niczym innym. Zaledwie jedna łyżka tej zupy obudzi w tobie apetyt na więcej. Nie zniknie on nawet, gdy się najesz. Zupa szparagowa przygotowana według tego przepisu jest tak pyszna, że będziesz pragnąć jej więcej. Ciągle. Przez cały czas. Odważysz się spróbować?
chłodnik z buraków i ogórków

Jak zrobić chłodnik z buraków i ogórków?

Zupy
Sycący, orzeźwiający, pełen cennych witamin i minerałów – taki powinien być obiad na lato. Dlatego chłodnik z buraków i ogórków sprawdzi się o tej porze roku znakomicie. Jeśli wcześniej nie próbowałaś tego dania, czas żeby jak najszybciej naprawić swój błąd. Jeśli lubisz chłodnik, przekonaj się jak wspaniale może smakować w buraczano-ogórkowej wersji. Absolutnie obłędny przepis zamieszczam poniżej.
rosół z makaronem na talerzu

Jak zrobić szybki rosół z kurczaka?

Zupy
Rosół to niedzielna tradycyjna zupa w moim domu. Nie wymaga wiele pracy, a jest pożywna i zdrowa. Moja babcia zawsze mawiała - "na przeziębienie najlepszy rosołek" i ja się z tym zgadzam. Zapraszam do mojej porady - przedstawiam tu, jak gotuję tą zupę.
krewetki

Jak podawać krewetki?

Przekąski Ciepłe
Dania z ich udziałem należą do wykwintnych, warto więc urozmaicić nimi menu. Podawaj je na przystawkę, jako dodatek do sałatek, pizzy czy ryżu. Świeże, mrożone, w skorupkach lub bez, a nawet w zalewie. Warto je jeść, bo zawierają sporo białka, wit. z grupy B, selen i inne mikroelementy. I są niskokaloryczne! Mrożone krewetki powinno się rozmrażać tuż przed przygotowaniem, dosłownie na chwilę zanurzając je we wrzącej wodzie.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Zupa rybna

Jak zrobić zupę rybną po rosyjsku?

Zupy
Jedzenie ryby przynajmniej raz w tygodniu jest ważne, aby pozostać zdrowym. Zupa rybna po rosyjsku, zwana również zupą uha - nazwa pochodzi od staro rosyjskiego słowa juha oznaczającego wywar. Tradycyjnie jest to zupa zawiesista, gotowana z rybich głów. Jednak do tego przepisu możesz użyć w zasadzie każdego rodzaju ryby, które znajdziesz w swoim sklepie.
Wywar rybny

Jak zrobić wywar rybny?

Zupy
Wywar może się przydać jako baza do różnych zup rybnych, do rybnego risotto, rybnego curry, potraw z owoców morza, paelle itp. Taki wywar najlepiej jest zrobić od razu gdy ma się resztki ryb - głowę, ogon, skrawki, ości, tusze itp, a później go zamrozić i mieć na później. Najlepszy wywar rybny będzie z karpia, pstrąga, sardynek (świeżych a nie wędzonych!), dorsza, halibuta, soli oraz z różnych ryb morskich.
Zupa dyniowa

Jak zrobić zupę dyniową?

Zupy
Dynia pomimo, iż jest warzywem niskokalorycznym, zawierającym wiele witamin i składników odżywczych jest często zapominana w naszej kuchni. Poniżej przedstawiamy znakomity przepis na pyszną zupę dyniową na ostro z czosnkiem i imbirem.
Francuska zupa cebulowa

Jak zrobić zupę cebulową?

Zupy
Poniższy przepis polega na wcześniejszym upieczeniu cebuli w piekarniku, dzięki czemu zupa ma wspaniały i wyrazisty smak. Jej wykonanie jest odrobinę pracochłonne i wymaga czasu, jednak efekt końcowy jest wart całego wysiłku. Zupa z pewnością zachwyci niejednego smakosza, a stwierdzenie, że jest niczym niebo w gębie nie jest w tym przypadku, ani trochę przesadzone. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu. Smacznego.