Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy
Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.

Dlaczego warto jeść chłodniki?

Zupy
Temperatury rosną z dnia na dzień, a gdy przestaną schodzić poniżej 25 stopni Celsjusza, nasz organizm będzie domagał się ochłodzenia. W upalne dni warto schładzać i orzeźwiać go jak najczęściej. Pomogą w tym nie tylko zimne napoje, ale i potrawy. Świetnie sprawdzą się chłodniki - są bardzo zdrowe, pozytywnie wpływają na trawienie i pomagają stracić na wadze. Przyjrzymy się ich mocnym stronom i poznajmy najsmaczniejsze przepisy.

Zupy: Pięć powodów, dla których warto je jeść

Warzywa
Zupa była kiedyś podstawą obiadu. Trudno było wyobrazić sobie zjedzenie drugiego dania bez uprzedniego pochłonięcia talerza zupy. Dzisiaj, głównie ze względu na brak czasu na gotowanie, trochę o nich zapomnieliśmy. Warto jednak postarać się wrócić do nawyku jedzenia zup, szczególnie, jeśli zależy nam na zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Zupy zawierają większość składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto, oczyszczają go, przyspieszają przemianę materii, a przy tym są bardzo sycące. Oto pięć najważniejszych powodów, dla których warto jeść je regularnie.
zupa

Jakie zupy jeść na diecie?

Zdrowa Dieta
Wiele z nas uważa, że zupa to bezwartościowe danie. Ale naukowcy udowodnili, że dzięki niej jesteśmy bardziej najedzeni, a do tego dostarczamy do organizmu o 100 kalorii mniej niż przy diecie bez zupy. Witamina C i naturalne kwasy z warzyw dodanych do zup pomagają lepiej spalać tłuszcz. Białko zawarte w mięsie wspiera przemianę materii i na długo zapewnia uczucie sytości. Dzięki płynnej formie zupa pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, które utrudniają przemianę materii. Odrobina przypraw nie tylko poprawia smak zupy, ale korzystnie wpływa na metabolizm. Jakie zupy pomogą ci schudnąć, gdy jesteś na diecie?
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska

“Gdy widze kwaśnice to kwice” śpiewali w piosence “Słodycze” bracia Golcowie. Założę się, że wiele osób zastanawiało się wówczas, czym jest owa kwaśnica. Nic dziwnego, w wielu regionach Polski danie to nie jest zbyt znane. Tę typowo góralską zupę przyrządza się z kiszonej kapusty, soku z kwaszonej kapusty oraz mięsa. Sprawdzony przepis na góralską kwaśnicę znajdziesz poniżej.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2344324&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jak uratować przypalone lub przesolone danie?

Mięsa i Podroby
Zwykło się mówić, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystkie kuchenne wpadki zatuszujesz grubą warstwą sosu. Czasami musisz sięgnąć po bardziej skomplikowane metody. Ale nie przejmuj się! Poniżej znajdziesz listę składników, które zrównoważą smak, zamaskują pomyłki i wcale nie będziesz musiała wyrzucać dopiero co przygotowanej potrawy do kosza.
rosół z makaronem na talerzu

Jak zrobić szybki rosół z kurczaka?

Zupy
Rosół to niedzielna tradycyjna zupa w moim domu. Nie wymaga wiele pracy, a jest pożywna i zdrowa. Moja babcia zawsze mawiała - "na przeziębienie najlepszy rosołek" i ja się z tym zgadzam. Zapraszam do mojej porady - przedstawiam tu, jak gotuję tą zupę.
żurek w chlebie

Jak zrobic żurek w chlebie?

Zupy
Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Nie ma co ukrywać, jego przygotowanie jest dość trudne i czasochłonne, ale to dzięki temu ta potrawa ma charakter odświętny, a nie codzienny, a jej smak kojarzy się z wiosną i wolnymi dniami. Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje żurku, czyli w sam raz dla przeciętnej rodziny.
wywar z warzyw

Jak zrobić wywar z warzyw?

Zupy
Ugotowanie domowego wywaru z warzyw jest niezwykle proste. Wywar ten jest zdrową i pyszną bazą, z której możemy przygotować każdą inną zupę, gulasz lub sos. Do wywaru warzywnego można dodawać różnych warzyw jednak należy unikać tych, które mają bardzo intensywny smak lub zapach (szparagi, kalafior).