Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska
Kwaśnica jest tradycyjną zupą kuchni podhalańskiej, która zyskała uznanie wśród wielu turystów odwiedzających góry. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również rozgrzewa, syci i dodaje mnóstwa energii. Wiele gospodyń strzeże swojego unikalnego przepisu na kwaśnicę, dlatego w innych regionach Polski nie smakuje tak wybornie. Sekret tkwi w dobrej jakości składnikach, takich jak kapusta kiszona oraz wędzone żeberka, które nadają zupie wyjątkowego aromatu. Poza tym wiele osób myli to tradycyjne danie z kapuśniakiem i dodaje do niej produkty, które psują cały efekt. Na szczęście w domowych warunkach można przygotować samodzielnie góralską kwaśnicę. Zadanie nie jest trudne, należy trzymać się tylko kilku zasad. Jak ją prawidłowo przygotować? Jakie składniki są do niej potrzebne? Czego nie wolno dodawać do oryginalnej zupy?

Jak zrobić zakwas na żurek?

Potrawy Wielkanocne
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznego i aromatycznego żurku. Aby go ugotować, najczęściej sięgamy po dostępne w sklepach gotowe półprodukty. Jednak nic nie zastąpi smaku zupy przygotowanej na naturalnym zakwasie. Jej wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i pamiętać, by zakwas zacząć przygotować tydzień przed świętami. Jak go zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Przekonajmy się.

Cała prawda na temat żurku. Jak go przygotować?

Potrawy Wielkanocne
Ugotowanie dobrego żurku może nastręczyć wielu trudności. Przede wszystkim dlatego, że coraz częściej sięgamy po gotowe półprodukty do przygotowania tej świątecznej zupy, zamiast przygotować ją według tradycyjnej receptury. Poza tym przez wiele lat zatarły się różnice między prawdziwym żurem, a białym barszczem, stąd częste pomyłki. Choć zupa wiąże się ze zrobieniem zakwasu, to warto ugotować ją samodzielnie, ponieważ dostarcza wielu witamin, a poza tym wspomaga pracę układu pokarmowego. Zatem, co warto wiedzieć na temat żurku? Jak go ugotować? Przekonajmy się.
Wywar rybny

Jak zrobić wywar rybny?

Zupy
Wywar może się przydać jako baza do różnych zup rybnych, do rybnego risotto, rybnego curry, potraw z owoców morza, paelle itp. Taki wywar najlepiej jest zrobić od razu gdy ma się resztki ryb - głowę, ogon, skrawki, ości, tusze itp, a później go zamrozić i mieć na później. Najlepszy wywar rybny będzie z karpia, pstrąga, sardynek (świeżych a nie wędzonych!), dorsza, halibuta, soli oraz z różnych ryb morskich.

Jak zrobić barszcz czerwony na słodko?

Zupy
Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Najczęściej doprawia się go zielem angielskim, czosnkiem czy pieprzem. I ja przez wiele lat jadłam go właśnie w takim wydaniu. Od niedawna jednak czasami lubię sobie zupę tę przyrządzić w odmienny sposób. Wypróbuj przepis na barszcz czerwony na słodko. Z podanej ilości składników wyjdą ci mniej więcej trzy porcje tego dania.
rosół z makaronem na talerzu

Jak zrobić szybki rosół z kurczaka?

Zupy
Rosół to niedzielna tradycyjna zupa w moim domu. Nie wymaga wiele pracy, a jest pożywna i zdrowa. Moja babcia zawsze mawiała - "na przeziębienie najlepszy rosołek" i ja się z tym zgadzam. Zapraszam do mojej porady - przedstawiam tu, jak gotuję tą zupę.

Jakie przyprawy należy dodawać do zup?

Przyprawy
Trudno wyobrazić sobie domowy rosół bez krztyny apetycznej pietruszki, ulubioną zupę pomidorową pozbawioną aromatycznej bazylii albo kapuśniak bez kminku. Przyprawy, a przede wszystkim zioła, nadają zupom wyjątkowego charakteru i wzbogacają ich smak. Oczywiście, pod warunkiem, że są odpowiednio dobrane. Niestety, w tej materii często zdarza nam się popełniać wręcz kardynalne błędy. Podpowiadamy, jaka kompozycja ziół uszlachetni smak twojej zupy i czy lepiej dodawać je na początku, w trakcie, czy już po zakończeniu gotowania, czyli w momencie gdy przyrządzona przez nas potrawa kusi nas rozkoszną wonią unoszącą się nad talerzem.

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska

“Gdy widze kwaśnice to kwice” śpiewali w piosence “Słodycze” bracia Golcowie. Założę się, że wiele osób zastanawiało się wówczas, czym jest owa kwaśnica. Nic dziwnego, w wielu regionach Polski danie to nie jest zbyt znane. Tę typowo góralską zupę przyrządza się z kiszonej kapusty, soku z kwaszonej kapusty oraz mięsa. Sprawdzony przepis na góralską kwaśnicę znajdziesz poniżej.

Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
krem z kurczaka

Jak zrobić krem z kurczaka?

Zupy
Jeśli masz blender to ten przepis jest dla ciebie: krem z kury zagęszczony mąką i jajkiem. Blender ręczny będzie najlepszy jednak możesz użyć również stojącego. Wówczas zanim zaczniesz miksować mięso kurczaka dodaj do pojemnika kilka łyżek bulionu.