Jak zrobić sos winegret do sałatek?

Sosy i Dipy
Sos winegret to uniwersalny dodatek do różnych sałatek, który nadaje im wyjątkowego i wyrazistego smaku. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, kluczowe są tutaj proporcje. Pochodzący z kuchni francuskiej sos nadaje się jako marynata do mięs, owoców morza oraz dodatek do różnych warzyw. Warto dodawać go do potraw, ponieważ zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega, które mogą chronić układ krążenia i poprawiają przemianę materii. To również bogate źródło witaminy C – naturalnego przeciwutleniacza, który poprawia odporność i chroni komórki przed nadmiernym starzeniem się organizmu. Jak przygotować sos winegret?

Jak zrobić sos żurawinowy?

Sosy i Dipy
Sos żurawinowy to przysmak amerykańskiej kuchni, jednak coraz bardziej popularny staje się także w naszym kraju. Jest niebanalnym dodatkiem do wielu potraw, zachwycająco wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, serami czy pasztetem, podkreśla ich smak i dodaje wyrazistości. Przede wszystkim jednak jest prawdziwą bombą witaminową, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Wzmacnia układ moczowy, chroni przed infekcjami, a nawet łagodzi objawy choroby wrzodowej. Sprawdź, jak zrobić pyszny sos żurawinowy do mięs i dań na słodko. Dowiedz się, jakie właściwości ma sos z żurawiny.

Jak zrobić sos do pizzy z koncentratu?

Sosy i Dipy
Pizza to jedno z ulubionych i prostszych w przygotowaniu dań. Można przyrządzić ją na wiele sposobów, a przy okazji wykorzystać zalegające w lodówce składniki. Tradycyjny włoski przysmak zachwyca przede wszystkim puszystym ciastem i ciągnącym się serem. Włosi przestrzegają jednak przed używaniem do pizzy popularnego keczupu, który zabija jej prawdziwy smak. Do polewania potrawy lepiej użyć więc oliwy z oliwek, a do posmarowania ciasta przed nałożeniem składników – pysznego sosu domowej roboty. Będzie nie tylko zdrowszy, ale o wiele smaczniejszy. Sprawdź, jak zrobić sos do pizzy z koncentratu.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

sos serowy do makaronu

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Sosy i Dipy
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w kuchni. Makaron z serem jest klasycznym daniem - jest wygodne i szybkie do zrobienia, smaczne i niedrogie. Szczególnie lubiane przez dzieci, ale z pewnością posmakuje również rodzicom. W kilka chwil wyczarujesz sycący obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos serowy do makaronu. Smacznego!
ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
Ocet domowej roboty

Jak zrobić ocet z wina?

Sosy i Dipy
Ocet winny można zrobić samemu w domu i to bez większego wysiłku. Ocet ten robi się oczywiście z wina (białego lub czerwonego) - a najlepiej z jego resztek, które pozostają w butelkach po wszelkich uroczystościach czy imprezach. Im lepsza jakość wina tym lepszy ocet.
olej z chili

Jak zrobić olej z chili?

Sosy i Dipy
Olej z dodatkiem chili to dobry sposób na wprowadzenie do dań odrobiny meksykańskiego „ognia”. Doskonale nadaje się do gotowania lub jako przyprawa. Im dłużej naciąga on aromatem chili, tym mocniejszy jego smak. Polecam używać go do smażenia, jako dodatek do pizzy lub jako podstawę sosów i marynat. W każdym z tych przypadków sprawdzi się doskonale. W analogiczny sposób możesz również zrobić pikantną oliwę.

Maggi: Co zawiera i czy warto jej używać?

Przyprawy
Maggi to popularna przyprawa w płynie, nadająca potrawom wyrazisty smak i aromat. Szczególnie chętnie dodajemy ją do zup, sosów i sałatek warzywnych. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej codziennego gotowania. Przyprawę produkuje się już od końca XIX wieku. Niestety, od tego czasu mocno zmienił się jej skład. Naturalne składniki zostały zastąpione sztucznymi, kontrowersyjnymi substancjami, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Co tak naprawdę zawiera maggi i czy warto używać jej w kuchni? Czy jej charakterystyczny smak można zastąpić czymś innym?