Ocet: Rodzaje i właściwości

Zdrowe Odżywianie
Ocet to popularna przyprawa, której używamy do przygotowywania zup, sosów czy marynat, a nawet dodajemy ją do deserów. Powstaje w procesie fermentacji alkoholu, a jej smak i aromat uzależniony jest właśnie od rodzaju użytego do produkcji trunku. Ocet został wynaleziony już w starożytności - odkryto, że świetnie konserwuje żywność. Z czasem zaczęto go wykorzystywać również do zabiegów pielęgnacyjnych. Dziś mamy do wyboru wiele rodzajów octu, które różnią się nie tylko smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Który ocet najlepiej wpływa na nasz organizm i jak stosować tę popularną przyprawę?

Maggi: Co zawiera i czy warto jej używać?

Przyprawy
Maggi to popularna przyprawa w płynie, nadająca potrawom wyrazisty smak i aromat. Szczególnie chętnie dodajemy ją do zup, sosów i sałatek warzywnych. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej codziennego gotowania. Przyprawę produkuje się już od końca XIX wieku. Niestety, od tego czasu mocno zmienił się jej skład. Naturalne składniki zostały zastąpione sztucznymi, kontrowersyjnymi substancjami, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Co tak naprawdę zawiera maggi i czy warto używać jej w kuchni? Czy jej charakterystyczny smak można zastąpić czymś innym?

Ocet balsamiczny: Brunatne złoto, które wspiera organizm

Kuchnia włoska
Ten ciemny i gęsty płyn świetnie wzbogaca smak potraw, a jego lecznicze właściwości doceniono już w średniowieczu. Znajdujące się w nim substancje są zbawienne dla naszego organizmu – obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, regulują procesy trawienne i pomagają schudnąć. Ocet balsamiczny wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne i spowalnia procesy starzenia. Włoski przysmak powstaje w procesie długiej fermentacji, dlatego oryginalny ocet jest bardzo drogi. Czym kierować się przy jego zakupie i jak stosować płyn nie bez przyczyny nazywany „brunatnym złotem”?
sos serowy do makaronu

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Sosy i Dipy
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w kuchni. Makaron z serem jest klasycznym daniem - jest wygodne i szybkie do zrobienia, smaczne i niedrogie. Szczególnie lubiane przez dzieci, ale z pewnością posmakuje również rodzicom. W kilka chwil wyczarujesz sycący obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos serowy do makaronu. Smacznego!

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.

olej z chili

Jak zrobić olej z chili?

Sosy i Dipy
Olej z dodatkiem chili to dobry sposób na wprowadzenie do dań odrobiny meksykańskiego „ognia”. Doskonale nadaje się do gotowania lub jako przyprawa. Im dłużej naciąga on aromatem chili, tym mocniejszy jego smak. Polecam używać go do smażenia, jako dodatek do pizzy lub jako podstawę sosów i marynat. W każdym z tych przypadków sprawdzi się doskonale. W analogiczny sposób możesz również zrobić pikantną oliwę.
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
sos słodko-kwaśny

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Sosy i Dipy
Masz dość sosów z torebki czy ze słoika? Ilość konserwantów, jaką spożywasz, śni ci się po nocach? A może masz ochotę zadziwić znajomych i zrobić sos własnej roboty? Nic prostszego! Sosy w istocie nie są trudne do wykonania. Przyrządzone przez nas osobiście będą z pewnością lepsze i zdrowsze od tych, które kupimy. W tym artykule podamy dwa przepisy na sos słodko-kwaśny. Jeden z nich opiera się na jogurcie lub majonezie (jogurt jest zdrowszy i równie dobry) i może służyć jako dodatek do przystawek. Drugi przepis jest już trochę bardziej zaawansowany (ale niewiele) i wiąże się z gotowaniem. Przyrządzony w ten sposób sos nadaje się do polania ryżu, czy kurczaka na obiad. Mamy nadzieję, iż któraś z wersji (a może nawet obie) przypadną wam do gustu i wspólnie obalimy lobby producentów sosów! Do dzieła!