Maggi: Co zawiera i czy warto jej używać?

Przyprawy
Maggi to popularna przyprawa w płynie, nadająca potrawom wyrazisty smak i aromat. Szczególnie chętnie dodajemy ją do zup, sosów i sałatek warzywnych. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej codziennego gotowania. Przyprawę produkuje się już od końca XIX wieku. Niestety, od tego czasu mocno zmienił się jej skład. Naturalne składniki zostały zastąpione sztucznymi, kontrowersyjnymi substancjami, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Co tak naprawdę zawiera maggi i czy warto używać jej w kuchni? Czy jej charakterystyczny smak można zastąpić czymś innym?

Ocet balsamiczny: Brunatne złoto, które wspiera organizm

Kuchnia włoska
Ten ciemny i gęsty płyn świetnie wzbogaca smak potraw, a jego lecznicze właściwości doceniono już w średniowieczu. Znajdujące się w nim substancje są zbawienne dla naszego organizmu – obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, regulują procesy trawienne i pomagają schudnąć. Ocet balsamiczny wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne i spowalnia procesy starzenia. Włoski przysmak powstaje w procesie długiej fermentacji, dlatego oryginalny ocet jest bardzo drogi. Czym kierować się przy jego zakupie i jak stosować płyn nie bez przyczyny nazywany „brunatnym złotem”?

Pięć przepisów na sosy do potraw z grilla

Odżywianie
Sezon na grillowanie można uznać za otwarty. Potrawy z grilla będziemy teraz przygotowywać regularnie i przesiadywać w ogródku. Oprócz mięs, kiełbasek i szaszłyków warto przygotować również dodatki, które wzbogacą smak głównych dań z grilla. Mowa o sałatkach i dipach. Zarówno dla miłośników grillowania, jak i dla początkujących przygotowaliśmy pięć przepisów na pyszne dipy, które zachwycą gości w czasie majówkowego grillowania.
sos serowy do makaronu

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Sosy i Dipy
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w kuchni. Makaron z serem jest klasycznym daniem - jest wygodne i szybkie do zrobienia, smaczne i niedrogie. Szczególnie lubiane przez dzieci, ale z pewnością posmakuje również rodzicom. W kilka chwil wyczarujesz sycący obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos serowy do makaronu. Smacznego!

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
sos słodko-kwaśny

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Sosy i Dipy
Masz dość sosów z torebki czy ze słoika? Ilość konserwantów, jaką spożywasz, śni ci się po nocach? A może masz ochotę zadziwić znajomych i zrobić sos własnej roboty? Nic prostszego! Sosy w istocie nie są trudne do wykonania. Przyrządzone przez nas osobiście będą z pewnością lepsze i zdrowsze od tych, które kupimy. W tym artykule podamy dwa przepisy na sos słodko-kwaśny. Jeden z nich opiera się na jogurcie lub majonezie (jogurt jest zdrowszy i równie dobry) i może służyć jako dodatek do przystawek. Drugi przepis jest już trochę bardziej zaawansowany (ale niewiele) i wiąże się z gotowaniem. Przyrządzony w ten sposób sos nadaje się do polania ryżu, czy kurczaka na obiad. Mamy nadzieję, iż któraś z wersji (a może nawet obie) przypadną wam do gustu i wspólnie obalimy lobby producentów sosów! Do dzieła!
olej z chili

Jak zrobić olej z chili?

Sosy i Dipy
Olej z dodatkiem chili to dobry sposób na wprowadzenie do dań odrobiny meksykańskiego „ognia”. Doskonale nadaje się do gotowania lub jako przyprawa. Im dłużej naciąga on aromatem chili, tym mocniejszy jego smak. Polecam używać go do smażenia, jako dodatek do pizzy lub jako podstawę sosów i marynat. W każdym z tych przypadków sprawdzi się doskonale. W analogiczny sposób możesz również zrobić pikantną oliwę.
Sosy viniagrette

Jak zrobić sos winegret do sałatek?

Sosy i Dipy
Sos winegret to prosty sos do sałatek. Wystarczy parę składników i gotowe. Znając ten przepis nie musisz sięgać po gotowe sosy z torebki. Oprócz suszonych przypraw znajdziesz tam dodatkowo sztuczne konserwanty i barwniki. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów na sosy winegret do sałatek. Oto one:
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.