Musztarda. Dlaczego warto ją jeść?

Sosy i Dipy
Musztarda jest produktem, który każdy z nas ma w swojej lodówce. Wzbogaca smak wędlin, jest niezbędna podczas grillowania, a marynata przygotowana bazie musztardy sprawia, że mięso jest kruche i soczyste. Najczęściej mamy ją w kuchni pod ręką, ale rzadko mówi się o jej walorach zdrowotnych: działa korzystnie na układ pokarmowy oraz jest przydatna m.in. w bólach reumatycznych czy migrenowych. Warto po nią sięgać nie tylko od święta, ale na co dzień. Co znajdziemy w musztardzie? Jakie ma właściwości? Sprawdźmy.

Jak zrobić domowy majonez?

Sosy i Dipy
Majonez to niezastąpiony dodatek do jaj na twardo, ale też wielu potraw. Na jego bazie przygotowujemy sosy sałatkowe, dodajemy go do kanapek, mięs i przystawek. To także jeden z kluczowych składników na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić majonez, który będzie smakował lepiej niż ten ze sklepu.

Jak zrobić samodzielnie tortillę, ketchup, budyń i kisiel?

Przekąski Zimne
Chcąc uniknąć częstych wizyt w sklepie, warto gotować z tego, co zgromadziliśmy w domowej spiżarni. Przyrządzając niektóre artykuły spożywcze samodzielnie, mamy pewność, że pozbawione są szkodliwych substancji, takich jak np. konserwanty. Poniżej znajdą się proste przepisy na placki tortilli, ketchup, budyń i kisiel. Wystarczy sięgnąć po zgromadzone w domu zapasy, by w kilka chwil przyrządzić smaczne i zdrowe produkty. Jak je wykonać? Przekonajmy się.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

sos serowy do makaronu

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Sosy i Dipy
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w kuchni. Makaron z serem jest klasycznym daniem - jest wygodne i szybkie do zrobienia, smaczne i niedrogie. Szczególnie lubiane przez dzieci, ale z pewnością posmakuje również rodzicom. W kilka chwil wyczarujesz sycący obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos serowy do makaronu. Smacznego!
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.

Maggi: Co zawiera i czy warto jej używać?

Przyprawy
Maggi to popularna przyprawa w płynie, nadająca potrawom wyrazisty smak i aromat. Szczególnie chętnie dodajemy ją do zup, sosów i sałatek warzywnych. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej codziennego gotowania. Przyprawę produkuje się już od końca XIX wieku. Niestety, od tego czasu mocno zmienił się jej skład. Naturalne składniki zostały zastąpione sztucznymi, kontrowersyjnymi substancjami, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Co tak naprawdę zawiera maggi i czy warto używać jej w kuchni? Czy jej charakterystyczny smak można zastąpić czymś innym?
sos truskawkowy

Jak zrobić sos truskawkowy?

Sosy i Dipy
Sos z tego przepisu jest jednym słowem - przepyszny! Możesz go jeść ze wszystkim na co masz ochotę. Jest idealny do sernika, lodów, gofrów, naleśników czy sałatek owocowych.
Sos arabski

Jak zrobić sos arabski?

Sosy i Dipy
Muhammara to dip z czerwonej papryki, pochodzący z Syrii... zazwyczaj smaruje się nim chleb lub podaje do kebaba i innych grillowanych potraw, ale może być on również wykorzystywany jako dip ... powinno się go przygotowywać z bardzo pikantnych papryczek chilli, ale jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, możesz wykonać go również ze zwykłej słodkiej papryki i dodać jedynie troszeczkę chilli do smaku. Do zrobienia Muhammary potrzebujesz: