Jak zrobić domową musztardę

Jak zrobić domową musztardę

Sosy i Dipy
Musztarda jest stosowana w kuchni od wieków. Można zastosować ją do zrobienia sosów, dipów lub jako dodatek do marynaty do mięs. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków musztard, warto jednak zwrócić uwagę na to, jaki skład ma wybrana przez nasz musztarda. Jeżeli ma dodatek konserwantów, warto zrezygnować z kupna słoiczka i poszukać czegoś bardziej naturalnego. Możesz również przygotować swoją, domową musztardę.
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy

Sosy i Dipy
Ocet domowy ma wiele zastosowań. Można wykorzystać go w kuchni, pielęgnacji urody jak i podczas sprzątania domu. Czy wiesz jednak, że możesz przygotować ocet jabłkowy w domu? Wystarczy jedynie kilka składników. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak przygotować domowy ocet jabłkowy, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
Sos arabski

Jak zrobić sos arabski?

Sosy i Dipy
Muhammara to dip z czerwonej papryki, pochodzący z Syrii... zazwyczaj smaruje się nim chleb lub podaje do kebaba i innych grillowanych potraw, ale może być on również wykorzystywany jako dip ... powinno się go przygotowywać z bardzo pikantnych papryczek chilli, ale jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, możesz wykonać go również ze zwykłej słodkiej papryki i dodać jedynie troszeczkę chilli do smaku. Do zrobienia Muhammary potrzebujesz:
dipy

Jak zrobić dip? 5 sprawdzonych przepisów.

Sosy i Dipy
Chcesz dodać tego czegoś swoim potrawom i przekąskom? Odpowiedni dip będzie tym czymś. Podaję poniżej kilka przepisów na różne dipy. W zależności na jaki smak masz ochotę lub jakiego smaku chcesz potrawie dodać. Możesz też zrobić kilka dipów i pozwolić gościom wybrać sobie odpowiedni.
Ocet domowej roboty

Jak zrobić ocet z wina?

Sosy i Dipy
Ocet winny można zrobić samemu w domu i to bez większego wysiłku. Ocet ten robi się oczywiście z wina (białego lub czerwonego) - a najlepiej z jego resztek, które pozostają w butelkach po wszelkich uroczystościach czy imprezach. Im lepsza jakość wina tym lepszy ocet.
Sos majonezowo ketchupowy

Jak zrobić sos majonezowo ketchupowy?

Sosy i Dipy

Jest to prosty przepis na pyszny sos, który stanowi świetny dodatek do gotowanych krewetek, smażonego mięsa czy kurczaka. Możesz go również podawać jako dodatek do chipsów czy innych przystawek. Ilość składników możesz mieszać w zależności od swoich upodobań; jeśli chcesz, aby smak był bardziej pomidorowy to dodaj mniej majonezu; dodaj więcej czosnku jeśli chcesz, aby sos był bardziej ostry, a świeżą natkę pietruszki możesz zastąpić świeżą kolendrą.

domowy ocet ziołowy

5 przepisów na ocet ziołowy

Przyprawy
Ocet ziołowy to wyśmienity dodatek do sałatek, sosów i marynat. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a możliwości tworzenia i łączenia różnych aromatów nieskończone. Poniżej znajdziesz 5 przepisów na ocet ziołowy. W każdym z nich użyjemy jako bazy innego rodzaju octu. Zachęcam cię do wypróbowania wszystkich kombinacji. Przepis możesz oczywiście modyfikować według własnych potrzeb. Swoje propozycje zostaw w komentarzu. Chętnie je przetestuję.