Jak zrobić domową musztardę

Jak zrobić domową musztardę

Sosy i Dipy
Musztarda jest stosowana w kuchni od wieków. Można zastosować ją do zrobienia sosów, dipów lub jako dodatek do marynaty do mięs. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków musztard, warto jednak zwrócić uwagę na to, jaki skład ma wybrana przez nasz musztarda. Jeżeli ma dodatek konserwantów, warto zrezygnować z kupna słoiczka i poszukać czegoś bardziej naturalnego. Możesz również przygotować swoją, domową musztardę.
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy

Sosy i Dipy
Ocet domowy ma wiele zastosowań. Można wykorzystać go w kuchni, pielęgnacji urody jak i podczas sprzątania domu. Czy wiesz jednak, że możesz przygotować ocet jabłkowy w domu? Wystarczy jedynie kilka składników. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak przygotować domowy ocet jabłkowy, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
Sos arabski

Jak zrobić sos arabski?

Sosy i Dipy
Muhammara to dip z czerwonej papryki, pochodzący z Syrii... zazwyczaj smaruje się nim chleb lub podaje do kebaba i innych grillowanych potraw, ale może być on również wykorzystywany jako dip ... powinno się go przygotowywać z bardzo pikantnych papryczek chilli, ale jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, możesz wykonać go również ze zwykłej słodkiej papryki i dodać jedynie troszeczkę chilli do smaku. Do zrobienia Muhammary potrzebujesz:
Sos rabarbarowy

Jak zrobić sos rabarbarowy?

Sosy i Dipy
Sos rabarbarowy można podawać do mięs i drobiu. Świetnie smakuje również na deser - jako danie samodzielne, razem z ciastem lub lodami jak również z tostami i naleśnikami. Jeśli chcesz, możesz do poniższych składników dodać również drobno pokrojone truskawki lub rodzynki.
dipy

Jak zrobić dip? 5 sprawdzonych przepisów.

Sosy i Dipy
Chcesz dodać tego czegoś swoim potrawom i przekąskom? Odpowiedni dip będzie tym czymś. Podaję poniżej kilka przepisów na różne dipy. W zależności na jaki smak masz ochotę lub jakiego smaku chcesz potrawie dodać. Możesz też zrobić kilka dipów i pozwolić gościom wybrać sobie odpowiedni.
Brokuły z sosem holenderskim

Jak zrobić sos holenderski za pomocą blendera?

Sosy i Dipy
Sos holenderski jest dobry nie tylko do brokułów. Wspaniale smakuje również ze szparagami lub innymi warzywami jak również z polędwicą wołową czy rybami.
sos winegret z bazylią

Jak zrobić sos winegret z bazylią?

Proste przepisy
Bazylia to bardzo potężna przyprawa. Nadaje wyrazisty smak wielu daniom. We wspaniały sposób potrafi również odmienić tradycyjny sos winegret. Sekretem tego przepisu jest blanszowanie bazylii. W normalnych warunkach na krótko po posiekaniu zioło to szybko brązowieje. Blanszowanie sprawia, że zachowuje swój piękny zielony kolor, co sprawia, że cały dressing wygląda świeżo i apetycznie.