sos słodko-kwaśny

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Sosy i Dipy
Masz dość sosów z torebki czy ze słoika? Ilość konserwantów, jaką spożywasz, śni ci się po nocach? A może masz ochotę zadziwić znajomych i zrobić sos własnej roboty? Nic prostszego! Sosy w istocie nie są trudne do wykonania. Przyrządzone przez nas osobiście będą z pewnością lepsze i zdrowsze od tych, które kupimy. W tym artykule podamy dwa przepisy na sos słodko-kwaśny. Jeden z nich opiera się na jogurcie lub majonezie (jogurt jest zdrowszy i równie dobry) i może służyć jako dodatek do przystawek. Drugi przepis jest już trochę bardziej zaawansowany (ale niewiele) i wiąże się z gotowaniem. Przyrządzony w ten sposób sos nadaje się do polania ryżu, czy kurczaka na obiad. Mamy nadzieję, iż któraś z wersji (a może nawet obie) przypadną wam do gustu i wspólnie obalimy lobby producentów sosów! Do dzieła!

Czego nie powinniśmy przechowywać w lodówce?

Sosy i Dipy
W każdej lodówce na drzwiach znajdziemy osobne półki do przechowywania butelek, słoików oraz różnego rodzaju pojemników, które nie powinny być trzymane na leżąco. Większość z nas w tym właśnie miejscu przechowuje ketchup, sosy rybne, sosy sojowe oraz ostre sosy na bazie octu czy papryczki chili. Układamy plastikowe pojemniczki i szklane butelki obok siebie niczym puzzle, tak aby wszystko się idealnie zmieściło. Jednak czy ketchup oraz inne sosy powinny być faktycznie przechowywane w lodówce? Na poszczególnych produktach dopatrzymy się tylko i wyłącznie informacji, aby przechowywać w miejscu, gdzie nie dochodzą promienie słoneczne, które ogólnie szkodzą przetworzonej żywności. Czy aby na pewno powinniśmy trzymać ketchup oraz musztardę w lodówce? Większość z wymienionych środków spożywczych zawiera konserwanty, które są w stanie zapewnić świeżość produktu po otwarciu nawet w temperaturze pokojowej, jednak daleko od bezpośredniego działania światła słonecznego. Oto pięć ulubionych dodatków do jedzenia, które po otwarciu można śmiało przechowywać poza lodówką:
humus z awokado

Jak zrobić humus z awokado?

Sosy i Dipy
Jeśli lubisz humus i zdrowe przekąski na pewno spodoba ci się ten przepis. Humus z awokado jest pyszny, sycący, pełen zdrowych tłuszczy. Może być serwowany jako dip do surowych warzyw lub dodatek do makaronu.
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy
Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
sos serowy do makaronu

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Sosy i Dipy
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w kuchni. Makaron z serem jest klasycznym daniem - jest wygodne i szybkie do zrobienia, smaczne i niedrogie. Szczególnie lubiane przez dzieci, ale z pewnością posmakuje również rodzicom. W kilka chwil wyczarujesz sycący obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos serowy do makaronu. Smacznego!
sos czosnkowy

Jak zrobić sos czosnkowy?

Sosy i Dipy
Sos czosnkowy jest jednym z ulubionych sosów większości osób. Poza tym że jest niezwykle zdrowy (czosnek jest naturalnym antybiotykiem), pasuje niemal do każdej potrawy. Sos czosnkowy jest pyszny na pizzy, do sałatek, warzyw i wszelkich mięs. Poniżej znajdziesz przepisy na sos czosnkowy.
sos grzybowy

Jak zrobić sos grzybowy?

Sosy i Dipy
Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Grzyby suszone mają bardziej intensywny aromat, dlatego warto spróbować zrobić dwa rodzaje sosów i wybrać ten, który lepiej przypadnie ci do gustu. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Spróbuj zrobić sosy grzybowe według poniższych wskazówek – do jednego użyj grzybów suszonych, do drugiego grzybów świeżych.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy
Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.
sos żurawinowy

Jak zrobić sos żurawinowy?

Sosy i Dipy
Sos żurawinowy rządzi w naszych kuchniach. Dodajemy go do mięs, ryb, pasztetu. Dodaje bardzo wyrafinowanego smaku naszym potrawom. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego sosu zdecydowanie polecam przygotowanie takowego. Palce lizać!
Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!