Kumkwat: Minipomarańcza i jej dobroczynne właściwości

Owoce
Kumkwat to bezapelacyjnie jeden z najbardziej intrygujących owoców z rodziny cytrusów. Do złudzenia przypomina pomarańczę, ale nią nie jest, choć oczywiście właśnie z nią zestawiany bywa najczęściej. Z nią też wiążą się inne nazwy kumkwatu. Popularnie określany jest "złotą pomarańczą" albo "karłowatą pomarańczą". Co w nim znajdziemy? Stanowi wyjątkowo bogate źródło beta-karotenu, dzięki czemu dobroczynnie wpływa na naszą skórę, spowalniając negatywne procesy starzenia się komórek i redukując działanie wolnych rodników. Ponadto dostarczy nam solidnej porcji błonnika, a tym samym usprawni trawienie. Ma też bardzo mało kalorii i wspomoże niejedną odchudzającą dietę. Przy tym jest bardzo plastyczny pod względem kulinarnym i wprost obłędnie smakuje.

Lekkie sałatki do potraw z grilla

Sałatki
Właśnie rozpoczął się sezon na grillowanie, a potrawy z rusztu będą królowały w niejednym ogrodzie podczas majówki. Jako dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków i innych przekąsek doskonale sprawdzą się lekkie sałatki, które wzbogacą smak głównych dań. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy, które zrobią furorę podczas majówkowego grillowania.

Jak gotować warzywa, by zachowały smak i wartości odżywcze?

Zupy
Warzywa to bogactwo witamin i innych składników odżywczych, o czym nie trzeba nikogo zbytnio przekonywać. Warzywa dostarczają naszemu organizmowi większość wartości, których potrzebuje on do prawidłowego funkcjonowania. Jednak warto pamiętać, że nie w każdej formie są one zdrowe. W wyniku zbyt długiej obróbki termicznej warzywa tracą wartości odżywcze. Nie oznacza to bynajmniej, że nie powinniśmy ich gotować czy smażyć. Należy robić to w odpowiedni sposób. Podpowiadamy kilka najważniejszych zasad gotowania warzyw, dzięki którym zawsze będą smaczne i zdrowe.
Sałatka owocowa

7 pysznych sałatek poniżej 100 kalorii

Sałatki
Dietetyczne sałatki mające mniej niż 100 kalorii nie muszą być nudne i bez smaku. Wystarczy odrobina kreatywności i nie będziemy chcieli ich zamienić na żadne inne. Poniżej 7 pomysłów na pyszne i zdrowe sałatki:
Sosy viniagrette

Jak zrobić sos winegret do sałatek?

Sosy i Dipy
Sos winegret to prosty sos do sałatek. Wystarczy parę składników i gotowe. Znając ten przepis nie musisz sięgać po gotowe sosy z torebki. Oprócz suszonych przypraw znajdziesz tam dodatkowo sztuczne konserwanty i barwniki. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów na sosy winegret do sałatek. Oto one:
sałatka grecka

Jak zrobić sałatkę grecką?

Sałatki
Uwielbiasz ser feta? Nie wyobrażasz sobie życia bez oliwek? Połącz je razem w pyszną i zdrową sałatkę. Kto wie, może po jej zjedzeniu nogi same zaczną tańczyć zorbę ;)
Sałatka ziemniaczana

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla?

Sałatki
Sałatki są niezastąpionym dodatkiem do grilla. Poniżej podaję przepis na sałatkę, która ma duże powodzenie wśród przyjaciół i gości. Wykonanie jej jest bardzo proste a efekt niesamowity.
olej z chili

Jak zrobić olej z chili?

Sosy i Dipy
Olej z dodatkiem chili to dobry sposób na wprowadzenie do dań odrobiny meksykańskiego „ognia”. Doskonale nadaje się do gotowania lub jako przyprawa. Im dłużej naciąga on aromatem chili, tym mocniejszy jego smak. Polecam używać go do smażenia, jako dodatek do pizzy lub jako podstawę sosów i marynat. W każdym z tych przypadków sprawdzi się doskonale. W analogiczny sposób możesz również zrobić pikantną oliwę.
oliwa czosnkowa

Jak zrobić oliwę czosnkową?

Proste przepisy
Oliwa czosnkowa przydaje się w kuchni częściej, niż mogłoby się wydawać. Doskonale nadaje się do sałatek, marynat czy podsmażania warzyw. Miękkie, nasiąknięte oliwą ząbki czosnku mogą posłużyć do przyprawienia pizzy lub zapiekanki. Nie zdziwi cię chyba informacja, że do zrobienia własnej oliwy czosnkowej potrzebne są tylko dwa składniki. Jeśli zastanawiasz się, co dokładnie trzeba z nimi zrobić, by osiągnąć zadowalający efekt, zapraszam do dalszej lektury.
Sałatka z serem feta, pomidorami i rzodkiewką

Jak zrobić sałatkę z serem feta, pomidorami i rzodkiewką?

Sałatki
Sałatka z serem fetą, pomidorami i rzodkiewką dostarczy wam nie tylko niezbędną dawkę witamin, ale również zapewni zupełnie nowe doznania smakowe. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a doskonały dobór składników i przypraw sprawia, że wręcz trudno się jej oprzeć. Ta wiosenna sałatka bez wątpienia zachwyci niejedną osobę. Jeden kęs sprawi, że poczujecie ochotę na więcej. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przyrządzeniu.