Pomysły na sałatki bez mięsa

Warzywa
Marzysz o tym, żeby odżywiać się zdrowiej i zgubić kilka nadprogramowych kilogramów? Albo lubisz poeksperymentować w kuchni i w swoich kulinarnych wariacjach chciałabyś postawić na warzywa i owoce? Nic prostszego. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na sałatki, do przygotowania których nie będziesz potrzebować mięsa. Z pewnością cię zainspirują i dostarczą ciekawych smaków.

Kumkwat: Minipomarańcza i jej dobroczynne właściwości

Owoce
Kumkwat to bezapelacyjnie jeden z najbardziej intrygujących owoców z rodziny cytrusów. Do złudzenia przypomina pomarańczę, ale nią nie jest, choć oczywiście właśnie z nią zestawiany bywa najczęściej. Z nią też wiążą się inne nazwy kumkwatu. Popularnie określany jest "złotą pomarańczą" albo "karłowatą pomarańczą". Co w nim znajdziemy? Stanowi wyjątkowo bogate źródło beta-karotenu, dzięki czemu dobroczynnie wpływa na naszą skórę, spowalniając negatywne procesy starzenia się komórek i redukując działanie wolnych rodników. Ponadto dostarczy nam solidnej porcji błonnika, a tym samym usprawni trawienie. Ma też bardzo mało kalorii i wspomoże niejedną odchudzającą dietę. Przy tym jest bardzo plastyczny pod względem kulinarnym i wprost obłędnie smakuje.

Lekkie sałatki do potraw z grilla

Sałatki
Właśnie rozpoczął się sezon na grillowanie, a potrawy z rusztu będą królowały w niejednym ogrodzie podczas majówki. Jako dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków i innych przekąsek doskonale sprawdzą się lekkie sałatki, które wzbogacą smak głównych dań. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy, które zrobią furorę podczas majówkowego grillowania.
sałatka z jajka i awokado

Jak zrobić sałatkę z jajkiem i awokado?

Sałatki
Awokado powinno stać się stałym elementem naszej diety. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jajko to źródło białka. Połączenie ich w pyszną sałatkę to nie tylko doskonały pomysł na lunch, ale również doskonały wybór dla naszego zdrowia. Jak zrobić sałatkę z jajkiem i awokado? Przepis znajdziesz poniżej.
Sałatka owocowa

7 pysznych sałatek poniżej 100 kalorii

Sałatki
Dietetyczne sałatki mające mniej niż 100 kalorii nie muszą być nudne i bez smaku. Wystarczy odrobina kreatywności i nie będziemy chcieli ich zamienić na żadne inne. Poniżej 7 pomysłów na pyszne i zdrowe sałatki:
Sałatka z pomidora, ogórka i sałaty

Jak zrobić sałatkę z pomidora, ogórka i sałaty?

Sałatki
Wraz z nadejściem wiosny nadeszła pora na świeże i kolorowe sałatki. Oczywiście warzywa należy jeść przez cały rok jednak na wiosnę one zwykle najlepiej smakują. Sałatkę tą przygotuj bezpośrednio przed jedzeniem gdyż kiedy dłużej postoi to ogórki i pomidory puszczą sok i przestaną być chrupiące. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej dietetyczna to użyj zamiast śmietany majonez light i odtłuszczony jogurt.
rzodkiewka

Jak zrobić sałatkę z liści rzodkiewki?

Sałatki
Liście sałatki mają bardzo fajny, lekko ostry smak – podobnie jak sama rzodkiewka. Ale okazuje się, że zawierają one dużo więcej witamin, niż biała kulka w czerwonej skórce, którą na ogół jemy. Mam nadzieję, że smak poniższej sałatki przypadnie wam do gustu i na stałe zagości ona na waszych stołach. Smacznego.
Sosy viniagrette

Jak zrobić sos winegret do sałatek?

Sosy i Dipy
Sos winegret to prosty sos do sałatek. Wystarczy parę składników i gotowe. Znając ten przepis nie musisz sięgać po gotowe sosy z torebki. Oprócz suszonych przypraw znajdziesz tam dodatkowo sztuczne konserwanty i barwniki. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów na sosy winegret do sałatek. Oto one:
Sałatka z serem feta, pomidorami i rzodkiewką

Jak zrobić sałatkę z serem feta, pomidorami i rzodkiewką?

Sałatki
Sałatka z serem fetą, pomidorami i rzodkiewką dostarczy wam nie tylko niezbędną dawkę witamin, ale również zapewni zupełnie nowe doznania smakowe. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a doskonały dobór składników i przypraw sprawia, że wręcz trudno się jej oprzeć. Ta wiosenna sałatka bez wątpienia zachwyci niejedną osobę. Jeden kęs sprawi, że poczujecie ochotę na więcej. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przyrządzeniu.
olej z chili

Jak zrobić olej z chili?

Sosy i Dipy
Olej z dodatkiem chili to dobry sposób na wprowadzenie do dań odrobiny meksykańskiego „ognia”. Doskonale nadaje się do gotowania lub jako przyprawa. Im dłużej naciąga on aromatem chili, tym mocniejszy jego smak. Polecam używać go do smażenia, jako dodatek do pizzy lub jako podstawę sosów i marynat. W każdym z tych przypadków sprawdzi się doskonale. W analogiczny sposób możesz również zrobić pikantną oliwę.