Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną?

Sałatki
Słynna, niemiecka kartoffelsalat, jest daniem wybitnie prostym, można by rzec "chłopskim", niemniej rzadko kto jej nie lubi. Smak znają wszyscy, ziemniaczany, nieco słodkawy i odrobinę kwaśmy, pozostaje w pamięci na zawsze. W samych Niemczech znajdziemy kilka wariantów kartoffelsalad, przepis podany poniżej jest chyba tym najbardziej rozpowszechnionym. Jej przygotowanie w domu nie powinno stanowić dla nikogo większego problemu. Zatem delektujmy się tą genialną w swej prostocie sałatką. Smacznego!

Jak przygotować sałatkę z ananasem i serem pleśniowym?

Sałatki
Przepyszna sałatka na kolację, spotkanie ze znajomymi lub grilla. Unikalne połączenie ananasa i kilku gatunków sera. Przyrządź ją według poniższego przepisu, a nie pożałujesz.

Nigdy nie mieszaj pomidorów i ogórków w tej samej sałatce

Warzywa
Większość osób po prostu kroi warzywa i wrzuca je do miski, przygotowując w ten sposób sałatkę. Okazuje się jednak, że niektórych składników nie należy ze sobą mieszać. Ogórki i pomidory, które paradoksalnie najczęściej łączy się w sałatkach, nie powinny znaleźć się w jednej misce. Eksperci zajmujący się Ajurwedą twierdzą, że tych warzyw nie należy łączyć, ponieważ czas ich trawienia jest różny, co może powodować problemy żołądkowe. Każdy rodzaj żywności, jaki spożywamy, ma różny czas trawienia. Niektóre produkty przyswajane są szybko, podczas gdy do strawienia innych nasz organizm potrzebuje wielu godzin. Łączenie ich nie jest wskazane. W takim przypadku pokarm, który trawiony jest długo, dotrze do jelit w momencie, gdy drugi już będzie strawiony. W rezultacie następuje fermentacja, która może powodować rozliczne problemy. Najczęstsze objawy fermentacji w żołądku to gazy i wzdęcia. Jest to główny powód, dla którego należy unikać łączenia ogórków i pomidorów. Kiedy rozpoczyna się fermentacja, uwalniane są kwasy, które mogą uszkodzić ściany żołądka i wywoływać różnorodne dolegliwości. Oto kilka innych produktów, których nie należy ze sobą łączyć:
jarmuż sałatka

Jak zrobić jesienną sałatkę z jarmużu i dyni?

Sałatki
Dynie to nie tylko element charakterystycznych dekoracji na Halloween, ale także warzywo z którego można wyczarować fantastyczne ciasta i desery. Dynia również doskonale nadaje się do sałatek i zup. Jesienna sałatka z dyni i jarmużu jest prosta w wykonaniu i pięknie prezentuje się na talerzu.
Sałatka owocowa

7 pysznych sałatek poniżej 100 kalorii

Sałatki
Dietetyczne sałatki mające mniej niż 100 kalorii nie muszą być nudne i bez smaku. Wystarczy odrobina kreatywności i nie będziemy chcieli ich zamienić na żadne inne. Poniżej 7 pomysłów na pyszne i zdrowe sałatki:
Sosy viniagrette

Jak zrobić sos winegret do sałatek?

Sosy i Dipy
Sos winegret to prosty sos do sałatek. Wystarczy parę składników i gotowe. Znając ten przepis nie musisz sięgać po gotowe sosy z torebki. Oprócz suszonych przypraw znajdziesz tam dodatkowo sztuczne konserwanty i barwniki. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów na sosy winegret do sałatek. Oto one:
oliwa z oliwek jak używać

Jak stosować w kuchni oliwę z oliwek?

Dania niskotłuszczowe
Oliwa z oliwek jest rodzajem tłuszczu pochodzącego z wyciskanych owoców oliwnych. Olej ten jest często używany w kuchni, kosmetyce, w produkcji mydeł i produktów farmaceutycznych. W przeciwieństwie do innych olejów, oliwa jest bogata w niezbędne składniki odżywcze. Dzięki czemu jest jednym z najzdrowszych rodzajów oleju wykorzystywanym w kuchni. Owocowy smak oleju sprzężony ze smakiem potrawy pomaga wzmocnić jej smak. Dowiedz się jak stosować oliwę, by wydobyć z niej wszystko co najlepsze.
Brukselka

Jak zrobić brukselkę smażoną z czosnkiem?

Sałatki
Ta brukselka jest bardzo smaczna i można ją jeść jako dodatek do dania głównego lub danie samo w sobie. Jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa! Jeśli martwisz się o ilość tłuszczu użytego podczas smażenia, to możesz ją upiec w piekarniku lub na grillu - wówczas będzie miała jeszcze mniej kalorii!
olej z chili

Jak zrobić olej z chili?

Sosy i Dipy
Olej z dodatkiem chili to dobry sposób na wprowadzenie do dań odrobiny meksykańskiego „ognia”. Doskonale nadaje się do gotowania lub jako przyprawa. Im dłużej naciąga on aromatem chili, tym mocniejszy jego smak. Polecam używać go do smażenia, jako dodatek do pizzy lub jako podstawę sosów i marynat. W każdym z tych przypadków sprawdzi się doskonale. W analogiczny sposób możesz również zrobić pikantną oliwę.
Sałatka z pomidora, ogórka i sałaty

Jak zrobić sałatkę z pomidora, ogórka i sałaty?

Sałatki
Wraz z nadejściem wiosny nadeszła pora na świeże i kolorowe sałatki. Oczywiście warzywa należy jeść przez cały rok jednak na wiosnę one zwykle najlepiej smakują. Sałatkę tą przygotuj bezpośrednio przed jedzeniem gdyż kiedy dłużej postoi to ogórki i pomidory puszczą sok i przestaną być chrupiące. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej dietetyczna to użyj zamiast śmietany majonez light i odtłuszczony jogurt.