Kumkwat: Minipomarańcza i jej dobroczynne właściwości

Owoce
Kumkwat to bezapelacyjnie jeden z najbardziej intrygujących owoców z rodziny cytrusów. Do złudzenia przypomina pomarańczę, ale nią nie jest, choć oczywiście właśnie z nią zestawiany bywa najczęściej. Z nią też wiążą się inne nazwy kumkwatu. Popularnie określany jest "złotą pomarańczą" albo "karłowatą pomarańczą". Co w nim znajdziemy? Stanowi wyjątkowo bogate źródło beta-karotenu, dzięki czemu dobroczynnie wpływa na naszą skórę, spowalniając negatywne procesy starzenia się komórek i redukując działanie wolnych rodników. Ponadto dostarczy nam solidnej porcji błonnika, a tym samym usprawni trawienie. Ma też bardzo mało kalorii i wspomoże niejedną odchudzającą dietę. Przy tym jest bardzo plastyczny pod względem kulinarnym i wprost obłędnie smakuje.

Lekkie sałatki do potraw z grilla

Sałatki
Właśnie rozpoczął się sezon na grillowanie, a potrawy z rusztu będą królowały w niejednym ogrodzie podczas majówki. Jako dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków i innych przekąsek doskonale sprawdzą się lekkie sałatki, które wzbogacą smak głównych dań. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy, które zrobią furorę podczas majówkowego grillowania.

Jak gotować warzywa, by zachowały smak i wartości odżywcze?

Zupy
Warzywa to bogactwo witamin i innych składników odżywczych, o czym nie trzeba nikogo zbytnio przekonywać. Warzywa dostarczają naszemu organizmowi większość wartości, których potrzebuje on do prawidłowego funkcjonowania. Jednak warto pamiętać, że nie w każdej formie są one zdrowe. W wyniku zbyt długiej obróbki termicznej warzywa tracą wartości odżywcze. Nie oznacza to bynajmniej, że nie powinniśmy ich gotować czy smażyć. Należy robić to w odpowiedni sposób. Podpowiadamy kilka najważniejszych zasad gotowania warzyw, dzięki którym zawsze będą smaczne i zdrowe.
sałatka z jajka i awokado

Jak zrobić sałatkę z jajkiem i awokado?

Sałatki
Awokado powinno stać się stałym elementem naszej diety. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jajko to źródło białka. Połączenie ich w pyszną sałatkę to nie tylko doskonały pomysł na lunch, ale również doskonały wybór dla naszego zdrowia. Jak zrobić sałatkę z jajkiem i awokado? Przepis znajdziesz poniżej.
Sałatka owocowa

7 pysznych sałatek poniżej 100 kalorii

Sałatki
Dietetyczne sałatki mające mniej niż 100 kalorii nie muszą być nudne i bez smaku. Wystarczy odrobina kreatywności i nie będziemy chcieli ich zamienić na żadne inne. Poniżej 7 pomysłów na pyszne i zdrowe sałatki:
Brukselka

Jak zrobić brukselkę smażoną z czosnkiem?

Sałatki
Ta brukselka jest bardzo smaczna i można ją jeść jako dodatek do dania głównego lub danie samo w sobie. Jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa! Jeśli martwisz się o ilość tłuszczu użytego podczas smażenia, to możesz ją upiec w piekarniku lub na grillu - wówczas będzie miała jeszcze mniej kalorii!
sałatka z awokado

Jak zrobić sałatkę z awokado?

Sałatki
Awokado jest coraz bardziej docenianym owocem w polskiej kuchni. I dobrze. Jest to bardzo zdrowy owoc. Zawarte w nim tłuszcze są łatwo przyswajalne przez człowieka. Stosuje się je więc jako urozmaicenie diety. Zawiera różne witaminy i minerały. Warto więc wprowadzić ten owoc na stałe do swojej diety. Proponuję Wam dziś przepis, na pyszną sałatkę z awokado.
Sosy viniagrette

Jak zrobić sos winegret do sałatek?

Sosy i Dipy
Sos winegret to prosty sos do sałatek. Wystarczy parę składników i gotowe. Znając ten przepis nie musisz sięgać po gotowe sosy z torebki. Oprócz suszonych przypraw znajdziesz tam dodatkowo sztuczne konserwanty i barwniki. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów na sosy winegret do sałatek. Oto one:
sałatka ze szpinakiem i granatem

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i granatem?

Sałatki
Jeśli jesteś fanem szpinaku, a do tego lubisz eksperymentować z ciekawymi owocami? Wypróbuj połączenie szpinaku z owocem granatu. Aby przygotować sałatkę tak jak należy, przeczytaj poniższe wskazówki.
sery

Jakie sery do sałatek?

Sałatki
Uwielbiasz od czasu do czasu przekąsić pyszną i zdrową sałatkę? Ser doskonale wzbogaci jej smak. Oczywiście tylko wówczas, gdy będzie się on dobrze komponował z pozostałymi składnikami dania: źle dobrany ser nie tylko nie przyczyni się do efektu “wow”, ale może nawet popsuć smak sałatki. Podpowiadamy, które sery wybrać i z jakimi składnikami je łączyć, by powstały najsmaczniejsze, pożywne kompozycje!