Jak zrobić domowy majonez?

Sosy i Dipy
Majonez to niezastąpiony dodatek do jaj na twardo, ale też wielu potraw. Na jego bazie przygotowujemy sosy sałatkowe, dodajemy go do kanapek, mięs i przystawek. To także jeden z kluczowych składników na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić majonez, który będzie smakował lepiej niż ten ze sklepu.
Karmelizowane bataty

Karmelizowane bataty

Przekąski Ciepłe
Jeżeli szukasz pomysłu pyszną przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub oryginalny dodatek do obiadu, zrób karmelizowane bataty. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie ci dużo czasu, a smak zachwyci wszystkich. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
zapiekanki warzywno serowe

Jak zrobić zapiekanki warzywno serowe?

Przekąski Ciepłe
Pyszne, serowo kremowe ciepłe zapiekanki. Świetne przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z pewnością każdy wyciągnie po nie ręce. Poznaj przepis na zapiekaną bagietkę z warzywami, ziołami i serem.
szparagi

Jak jeść szparagi?

Przystawki
Szparagi szturmem wdzierają się na nasze stoły. Choć obecne są od dawna, to dopiero ostatnimi czasy zyskały na popularności. Dla wielu z nas są więc nowością. Zadajemy sobie pytania dotyczące ich przygotowania do jedzenia, samego gotowania oraz ich spożywania. A niepotrzebnie w sumie, bo to nic trudnego. Szparagi jednak to bardzo kruche warzywa i należy je traktować z delikatnością.
Popcorn z mikrofali

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Przekąski Ciepłe
Popcorn, któż go nie lubi. Dzieci domagają się szybkiej przekąski. Popcorn ze sklepowej półki ma w sobie tyle sztucznych składników. Doskonale wiesz, że jest za tłusty za słony i zbyt często nie powinno się go jeść. Istnieje jednak sprytny sposób, aby przyrządzić popcorn w domowy sposób bez smażenia go na oleju. Sprawdź go!
frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Szybkie i proste dania

Nie potrzeba pół garnka oleju, żeby zrobić smaczne i chrupiące frytki. Te przygotowane w piekarniku nie tylko są zdrowsze od ich smażonych odpowiedników. Mają też idealną konsystencję – kruche na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Przygotuj porcję pieczonych frytek według zamieszczonego tutaj przepisu, a gwarantuję, że gdy skosztujesz choć jedną, nie będziesz mogła się oprzeć pozostałym.

 

popcorn

3 szybkie pomysły na dania z popcornem

Proste przepisy
Kto z nas nie lubi popcornu? Na szczęście nie jest on aż tak niezdrowy, jeśli porównamy go z innymi ubóstwianymi przez nas przekąskami. Ponadto nadaje się on do zrobieniu wielu różnych dań, takich jak zupy, sałatki, a nawet lody. Dziś chciałabym zaproponować wam trzy fajne pomysły na smaczne i wcale nie takie niezdrowe dania zrobione właśnie na bazie popcornu.
młode ziemniaki

Jak ugotować młode ziemniaki i jak je podawać?

Warzywa
Któż z nas nie lubi dań z młodymi ziemniakami w roli głównej? Smakują wspaniale zarówno same, polane jedynie odrobinką masła, jak i w towarzystwie wszelkich mięs czy w sałatce. To, czy przygotowane przez nas danie posmakuje naszym domownikom, zależeć będzie w dużej mierze od odpowiedniego ich ugotowania. Warto też wcześniej upewnić się, czy wybrane przez nas ziemniaki należą do gatunków miękkich czy twardych.
Jak zrobić fondue

Jak podawać serowe fondue bez zestawu fondue?

Przystawki
Posiadanie zestawu fondue jest zarówno wygodne i wspaniałe, ale nie wszyscy z nas mają miejsce na zbędne sprzęty kuchenne. Jednakże, istnieje wiele sposobów, aby podawać to absolutnie pyszne danie bez tradycyjnego sprzętu. Co będzie potrzebne (i dlaczego)? Aby uzyskać idealny sos do fundue możesz użyć swoich ulubionych serów, ale tradycyjnym i sprawdzonym wyborem będą szwajcarskie sery emmentaler i gruyere lub ich połączenie. 4 kubki utartego sera 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 ½ szklanki wina (lub piwa) 1 ząbek czosnku, rozgnieciony Wino jest czymś więcej niż tylko smacznym dodatkiem. Jego kwasowość powstrzymuje białka przed ścięciem. Zapewnia to, że ser nie staje się włóknisty i nie zamienia się w gródki. Skrobia kukurydziana jest dodatkową ochroną dla struktur białkowych w serze: zapewnia gładką konsystencję, ale nie zmienia smaku.
Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!