Karmelizowane bataty

Karmelizowane bataty

Przekąski Ciepłe
Jeżeli szukasz pomysłu pyszną przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub oryginalny dodatek do obiadu, zrób karmelizowane bataty. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie ci dużo czasu, a smak zachwyci wszystkich. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
zapiekanki warzywno serowe

Jak zrobić zapiekanki warzywno serowe?

Przekąski Ciepłe
Pyszne, serowo kremowe ciepłe zapiekanki. Świetne przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z pewnością każdy wyciągnie po nie ręce. Poznaj przepis na zapiekaną bagietkę z warzywami, ziołami i serem.
Mandarynki właściwości zdrowotne

Jakie właściwości zdrowotne mają mandarynki?

Owoce
Mandarynki stały się jednym z najpopularniejszych świątecznych przysmaków. Układamy te piękne pomarańczowe owoce w misce czy dorzucamy do prezentów dla dzieci. Ale czy wiedzieliście, że te niepozorne owoce mają bardzo dużo cennych właściwości zdrowotnych? Oto 5 najważniejszych z nich:
frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Szybkie i proste dania
Nie potrzeba pół garnka oleju, żeby zrobić smaczne i chrupiące frytki. Te przygotowane w piekarniku nie tylko są zdrowsze od ich smażonych odpowiedników. Mają też idealną konsystencję – kruche na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Przygotuj porcję pieczonych frytek według zamieszczonego tutaj przepisu, a gwarantuję, że gdy skosztujesz choć jedną, nie będziesz mogła się oprzeć pozostałym.
Popcorn z mikrofali

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Przekąski Ciepłe
Popcorn, któż go nie lubi. Dzieci domagają się szybkiej przekąski. Popcorn ze sklepowej półki ma w sobie tyle sztucznych składników. Doskonale wiesz, że jest za tłusty za słony i zbyt często nie powinno się go jeść. Istnieje jednak sprytny sposób, aby przyrządzić popcorn w domowy sposób bez smażenia go na oleju. Sprawdź go!
Kasza gryczana

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Przystawki
Kasza gryczana jest bardzo odżywcza i zdrowa. Ma wiele żelaza, cynku i innych minerałów i witamin, dlatego jej jedzenie jest wskazane dla dzieci i dla kobiet w ciąży. Kasza gryczana ma również mniej węglowodanów od innych ziaren zbóż. Jeśli chcesz trochę schudnąć lub więcej ćwiczyć to polecam właśnie kaszę gryczaną, ponieważ nie musisz jej dużo jeść, aby czuć się syto przez dłuższy okres czasu. Gotowana kasza gryczana jest wspaniała do każdego dania z wołowiną. Osobiście uwielbiam ją jeść ze strogonowem, gulaszem czy z kotletami mielonymi. Tak czy owak może być podawana również sama z odrobiną masła lub z mlekiem.
Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
Krakersy z pasztetem drobiowym

Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej?

Przystawki

Potrawy z wątróbek różnego rodzaju nie są zbytnio popularne. Aczkolwiek nie spotkałam się z nikim kto by nie lubił pasztetu z wątróbki drobiowej. Z reguły spotykamy się z bardzo prostymi przepisami na pasztet z wątróbki: zazwyczaj jest to gotowana, zmielona wątróbka zmieszana z masłem i może kilkoma ziołami do smaku. Ja nieco urozmaiciłam przepis dodając do niego cebulę, marchewki, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżkę koniaku. Pasztet z wątróbki drobiowej, może być podawany jak przystawka lub przegryzka na chlebie, toście czy na krakersach. Możesz trochę zaszaleć i zrobić pasztet w kształcie kwiatków, wystarczy, że wyciśniesz go przez woreczek z dozownikiem do zdobienia ciast. Zobacz przepis poniżej:

Galaretka drobiowa

Jak zrobić galaretkę mięsną?

Przystawki
Galaretka drobiowa jest tradycyjnym daniem kuchni wschodnioeuropejskiej. Aby zrobić galaretkę należy użyć mięsa razem z chrząstkami np. ze stawami skokowymi, ogonem, szyją itp gdyż bez nich wywar się nie zżeluje (w żelowaniu może pomóc również skóra kurzęca lub wieprzowa). Jeśli wywar i tak nie będzie się żelować wówczas można dodać do niego trochę żelatyny.
Dekoracja potraw

Jak dekorować potrawy na talerzu?

Przekąski Ciepłe
Owoce cytrusowe fantastycznie nadają się do dekoracji, nie tylko drinków, ale i potraw na talerzu. Owoce prezentują się elegancko i interesująco. Wszystko czego potrzebujesz to dobry nóż i kreatywność. Nie zniechęcaj się pierwszymi, gdyż ćwiczenie czyni mistrza. Na początek pokażemy ci kilka trików, by twoje dania wyglądały olśniewająco, niczym ze światowych restauracji.