Karmelizowane bataty

Karmelizowane bataty

Przekąski Ciepłe
Jeżeli szukasz pomysłu pyszną przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub oryginalny dodatek do obiadu, zrób karmelizowane bataty. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie ci dużo czasu, a smak zachwyci wszystkich. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
zapiekanki warzywno serowe

Jak zrobić zapiekanki warzywno serowe?

Przekąski Ciepłe
Pyszne, serowo kremowe ciepłe zapiekanki. Świetne przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z pewnością każdy wyciągnie po nie ręce. Poznaj przepis na zapiekaną bagietkę z warzywami, ziołami i serem.
Mandarynki właściwości zdrowotne

Jakie właściwości zdrowotne mają mandarynki?

Owoce
Mandarynki stały się jednym z najpopularniejszych świątecznych przysmaków. Układamy te piękne pomarańczowe owoce w misce czy dorzucamy do prezentów dla dzieci. Ale czy wiedzieliście, że te niepozorne owoce mają bardzo dużo cennych właściwości zdrowotnych? Oto 5 najważniejszych z nich:
frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Szybkie i proste dania

Nie potrzeba pół garnka oleju, żeby zrobić smaczne i chrupiące frytki. Te przygotowane w piekarniku nie tylko są zdrowsze od ich smażonych odpowiedników. Mają też idealną konsystencję – kruche na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Przygotuj porcję pieczonych frytek według zamieszczonego tutaj przepisu, a gwarantuję, że gdy skosztujesz choć jedną, nie będziesz mogła się oprzeć pozostałym.

 

szparagi

Jak jeść szparagi?

Przystawki
Szparagi szturmem wdzierają się na nasze stoły. Choć obecne są od dawna, to dopiero ostatnimi czasy zyskały na popularności. Dla wielu z nas są więc nowością. Zadajemy sobie pytania dotyczące ich przygotowania do jedzenia, samego gotowania oraz ich spożywania. A niepotrzebnie w sumie, bo to nic trudnego. Szparagi jednak to bardzo kruche warzywa i należy je traktować z delikatnością.
Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
Szparagi

Jak zrobić szparagi na patelni z czosnkiem?

Przystawki
Kiedy sezon szparagowy trwa w najlepsze to doskonała okazja, żeby przyrządzić coś pysznego. Są przepyszne, a ich zdrowotne właściwości były znane ludziom od wieków. Wiele osób uważa szparagi za najlepszy afrodyzjak, choć badania tego nie potwierdzają. Tymczasem nam to nie przeszkadza i nadal uważane są za najlepszą propozycję na romantyczny wieczór we dwoje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam przygotować przepyszne szparagi na patelni z odrobiną czosnku.
Popcorn z mikrofali

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Przekąski Ciepłe
Popcorn, któż go nie lubi. Dzieci domagają się szybkiej przekąski. Popcorn ze sklepowej półki ma w sobie tyle sztucznych składników. Doskonale wiesz, że jest za tłusty za słony i zbyt często nie powinno się go jeść. Istnieje jednak sprytny sposób, aby przyrządzić popcorn w domowy sposób bez smażenia go na oleju. Sprawdź go!
Kasza gryczana

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Przystawki
Kasza gryczana jest bardzo odżywcza i zdrowa. Ma wiele żelaza, cynku i innych minerałów i witamin, dlatego jej jedzenie jest wskazane dla dzieci i dla kobiet w ciąży. Kasza gryczana ma również mniej węglowodanów od innych ziaren zbóż. Jeśli chcesz trochę schudnąć lub więcej ćwiczyć to polecam właśnie kaszę gryczaną, ponieważ nie musisz jej dużo jeść, aby czuć się syto przez dłuższy okres czasu. Gotowana kasza gryczana jest wspaniała do każdego dania z wołowiną. Osobiście uwielbiam ją jeść ze strogonowem, gulaszem czy z kotletami mielonymi. Tak czy owak może być podawana również sama z odrobiną masła lub z mlekiem.
Krakersy z pasztetem drobiowym

Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej?

Przystawki

Potrawy z wątróbek różnego rodzaju nie są zbytnio popularne. Aczkolwiek nie spotkałam się z nikim kto by nie lubił pasztetu z wątróbki drobiowej. Z reguły spotykamy się z bardzo prostymi przepisami na pasztet z wątróbki: zazwyczaj jest to gotowana, zmielona wątróbka zmieszana z masłem i może kilkoma ziołami do smaku. Ja nieco urozmaiciłam przepis dodając do niego cebulę, marchewki, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżkę koniaku. Pasztet z wątróbki drobiowej, może być podawany jak przystawka lub przegryzka na chlebie, toście czy na krakersach. Możesz trochę zaszaleć i zrobić pasztet w kształcie kwiatków, wystarczy, że wyciśniesz go przez woreczek z dozownikiem do zdobienia ciast. Zobacz przepis poniżej: