Zdrowe przekąski w pracy

Przekąski, które każda kobieta powinna mieć na biurku

Przekąski Zimne
Dzień wypełniony pracą i nie masz chwili na wyjście, aby coś przekąsić? Najprostszym rozwiązaniem wydaje się... batonik? Wafelek? Ciastko? A jeśli takich dni w pracy jest większość, to jak sądzisz, czym to się skończy? W najlepszym razie nadwagą, a w najgorszym anemią. Przecież ciężko pracujesz! Twój organizm potrzebuje wartościowego pożywienia. Dlatego warto zawsze mieć w zanadrzu zdrową i pożywną przekąskę. Co może nią być? Oto kilka propozycji.
Ogórek właściwości zdrowotne

10 niezwykłych właściwości zdrowotnych ogórka

Warzywa
Jeśli chcesz, by twoja dieta była zdrowsza i pragniesz dodać do niej więcej warzyw, nie zapomnij o ogórku. Są one szeroko używane w dietach tradycyjnych, jak również w kosmetyce z jednego powodu: korzystnie wpływają na nasze zdrowie. W niniejszym artykule zajmiemy się następującymi korzyściami: działanie przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, oczyszczające z toksyn i odpadów, działanie łagodzące podrażnienia skóry oraz przeciwdziałanie zaparciom. Oto 10 korzyści zdrowotnych ogórka w szczegółach.
Czerwona kapusta

Jak zrobić duszoną czerwoną kapustę z jabłkami

Surówki
Świetny i smaczny przepis na surówkę do dań mięsnych. Kapusta z jabłkiem zdrowa, ale i równie pyszna. Przygotowanie jej wymaga cierpliwości, ale będzie ona wynagrodzona. Surówka smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień po jej sporządzeniu.
Fasolka szparagowa

Jak przygotować fasolkę szparagową?

Surówki

Przepis ten jest chyba najprostszym sposobem gotowania fasolki szparagowej; wystarczy ją ugotować, odcedzić i smażyć, aż będzie gotowa; otrzymasz zdrowe i niskokaloryczne danie, które może być również doskonałym dodatkiem do dań głównych. Przygotowanie fasolki zajmuje mniej niż 20 minut i możesz podzielić je na dwa kroki; najpierw ugotuj fasolkę i usmaż ją zaraz przed podaniem na stół, aby była świeża i ciepła. Fasolka szparagowa smakuje wyśmienicie podawana zarówno z daniami mięsnymi np. z stekami, kotletami, sznyclami czy bitkami, jak również z daniami wegetariańskimi.

Ćwikła

Jak zrobić ćwikłę?

Surówki
Ćwikła jest świetna do wszystkich mięs. Często podawana jest na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc. Do przepisu najlepiej jest użyć chrzanu tartego na tarce jednak możesz użyć do jego rozdrobnienia również blendera.
Surówka z kapusty i marchewki

Jak zrobić surówkę z kapusty i marchewki?

Surówki
Jak już pewnie się domyśliłeś ta surówka zawiera dwa główne składniki – kapustę i marchewkę, a oprócz nich olej (tutaj słonecznikowy ale możesz użyć jakiegokolwiek innego), czarny pieprz, nasiona selera i sól. Czas przygotowania surówki wynosi 15 minut.
Colesław

Pomysły na wiosenne sałatki

Sałatki
Sałatki są niezwykle modnym i przy okazji zdrowym dodatkiem na naszych stołach. Możemy dobrać ich składniki według uznania i osobistego maku. Świetnie komponują się z mięsem, warto więc o nich pomyśleć, zwłaszcza że zaczął się już sezon grillowy, a nic tak nie urozmaica i nie upiększa potraw z grilla jak zdrowa i kolorowa sałatka.
Surówka z kapusty i ogórka

Jak zrobić surówkę z kapusty i ogórka?

Surówki

Jest to naprawdę świetny przepis na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej, jajek i ogórków doprawionych świeżym koperkiem i majonezem. Do przygotowania wystarczy mała główka kapusty pekińskiej lub połowa dużej, możesz również zastąpić ją kapustą czerwoną, która będzie ładnie prezentować się razem z innymi składnikami. Nie zapomnij ostudzić jajek przed dodaniem ich do surówki, ponieważ nie jest wskazane mieszanie ciepłych składników z świeżymi warzywami. Surówka ta nie powinna stać długo w lodówce, ponieważ wszystkie sałatki i surówki przyrządzone z sałat i kapusty pekińskiej, polane sosami szybko tracą sprężystość. Są bardzo pyszne i powinny być szybko zjedzone.

Sałatka z surimi i ogórkiem

Jak zrobić sałatkę z surimi i ogórkiem?

Sałatki
Jeżeli nadszedł już sezon na grillowanie, warto pomyśleć o urozmaiceniu jadłospisu. Nudne połączenie mięsa i pieczywa można zastąpić warzywami i paluszkami krabowymi. Kapusta pekińska nadaje tej sałatce delikatny smak, jednak można ją zastąpić kapustą białą, trzeba tylko pamiętać, aby pokruszyć ją ręcznie. Używając mrożonego surimi, należy pamiętać aby dokładnie je rozmrozić i osuszyć przed dodaniem do sałatki.
sałatka z cukinii i czosnku

Jak zrobić sałatkę z cukinii i czosnku?

Sałatki
Prosta, szybka sałatka obiadowa lub jako dodatek do frytek. Cukinia twardo i śmiało wdarła się do naszych kuchni i na nasze stoły. Coraz częściej jest wykorzystywana w przeróżnych daniach i dodatkach. Wypróbuj ją i Ty. Pracy niewiele, a smak wyborny.