sałatki piękności

Owocowe sałatki piękności - przepisy

Zdrowa Dieta
Owoce to samo zdrowie. Zawierają duże ilości witamin – z grupy B, C, A oraz E, zwanej witaminą młodości, i minerałów. Lekkie sałatki ze świeżymi owocami w roli głównej sprawdzą się o każdej porze dnia. Są pyszne i proste w przygotowaniu. Poprawią twoje samopoczucie i wygląd! Te z płatkami owsianymi są idealne na poranny rozruch, z sałatą świetnie uzupełnią obiad, a z dodatkiem sera, i np. razowej bagietki, będą zdrową, sycącą kolacją. Co więcej, poprawią stan twojej cery i włosów.
Surówka z kapusty i jabłka

Jak zrobić surówkę z kapusty i jabłka?

Surówki
Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i dań z grilla. Jest bardzo kolorowa, chrupiąca, orzeźwiająca i ma pikantno-słodki smak. Nie będzie można przestać jej jeść.

Jak zrobić sałatkę z czosnku niedźwiedziego, ogórka i jajka?

Surówki
Ta sałatka jest pełna witamin jednak jest sezonowa gdyż czosnek niedźwiedzi można dostać jedynie wiosną. Czosnek niedźwiedzi ma intensywny czosnkowy smak i aby go złagodzić możesz dodać trochę więcej śmietany niż w poniższym przepisie.
sałatka z cukinii i czosnku

Jak zrobić sałatkę z cukinii i czosnku?

Sałatki
Prosta, szybka sałatka obiadowa lub jako dodatek do frytek. Cukinia twardo i śmiało wdarła się do naszych kuchni i na nasze stoły. Coraz częściej jest wykorzystywana w przeróżnych daniach i dodatkach. Wypróbuj ją i Ty. Pracy niewiele, a smak wyborny.
Fasolka szparagowa

Jak przygotować fasolkę szparagową?

Surówki

Przepis ten jest chyba najprostszym sposobem gotowania fasolki szparagowej; wystarczy ją ugotować, odcedzić i smażyć, aż będzie gotowa; otrzymasz zdrowe i niskokaloryczne danie, które może być również doskonałym dodatkiem do dań głównych. Przygotowanie fasolki zajmuje mniej niż 20 minut i możesz podzielić je na dwa kroki; najpierw ugotuj fasolkę i usmaż ją zaraz przed podaniem na stół, aby była świeża i ciepła. Fasolka szparagowa smakuje wyśmienicie podawana zarówno z daniami mięsnymi np. z stekami, kotletami, sznyclami czy bitkami, jak również z daniami wegetariańskimi.

Surówka z kapusty i ogórka

Jak zrobić surówkę z kapusty i ogórka?

Surówki

Jest to naprawdę świetny przepis na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej, jajek i ogórków doprawionych świeżym koperkiem i majonezem. Do przygotowania wystarczy mała główka kapusty pekińskiej lub połowa dużej, możesz również zastąpić ją kapustą czerwoną, która będzie ładnie prezentować się razem z innymi składnikami. Nie zapomnij ostudzić jajek przed dodaniem ich do surówki, ponieważ nie jest wskazane mieszanie ciepłych składników z świeżymi warzywami. Surówka ta nie powinna stać długo w lodówce, ponieważ wszystkie sałatki i surówki przyrządzone z sałat i kapusty pekińskiej, polane sosami szybko tracą sprężystość. Są bardzo pyszne i powinny być szybko zjedzone.

Sałatka z surimi i ogórkiem

Jak zrobić sałatkę z surimi i ogórkiem?

Sałatki
Jeżeli nadszedł już sezon na grillowanie, warto pomyśleć o urozmaiceniu jadłospisu. Nudne połączenie mięsa i pieczywa można zastąpić warzywami i paluszkami krabowymi. Kapusta pekińska nadaje tej sałatce delikatny smak, jednak można ją zastąpić kapustą białą, trzeba tylko pamiętać, aby pokruszyć ją ręcznie. Używając mrożonego surimi, należy pamiętać aby dokładnie je rozmrozić i osuszyć przed dodaniem do sałatki.
Sałatka z selera z jabłkiem i jajkiem

Jak zrobić sałatkę selerową z jabłkiem i jajkiem?

Przekąski Zimne
Ta sałatka składa się z selera, jabłek, jajek i majonezu. Jeśli chcesz, aby była mniej kaloryczna zastąp majonez gęstym jogurtem naturalnym lub po prostu użyj majonezu light. Smak tej sałatki jest niezwykły i musisz jej spróbować!
Surówka z kapusty i marchewki

Jak zrobić surówkę z kapusty i marchewki?

Surówki
Jak już pewnie się domyśliłeś ta surówka zawiera dwa główne składniki – kapustę i marchewkę, a oprócz nich olej (tutaj słonecznikowy ale możesz użyć jakiegokolwiek innego), czarny pieprz, nasiona selera i sól. Czas przygotowania surówki wynosi 15 minut.
sałatka z kiszonej kapusty

Jak zrobić sałatkę z kiszonej kapusty?

Sałatki
Lubisz kiszoną kapustę? Słusznie, to doskonałe źródło witaminy C i bardzo apetyczna przekąska. Nie pozwól jej jednak występować solo i załatw godne towarzystwo w postaci pysznej sałatki. Sporządzona według poniższego przepisu sałatka z kiszonej kapusty nadaje się jako dodatek do wielu dań, nie tylko do niedzielnego schabowego.