Jak zrobić domowy majonez?

Sosy i Dipy
Majonez to niezastąpiony dodatek do jaj na twardo, ale też wielu potraw. Na jego bazie przygotowujemy sosy sałatkowe, dodajemy go do kanapek, mięs i przystawek. To także jeden z kluczowych składników na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić majonez, który będzie smakował lepiej niż ten ze sklepu.

Czym zastąpić masło? Najzdrowsze pasty do chleba

Potrawy wegańskie
W wielu domach na śniadanie lub kolację spożywa się klasyczny zestaw – kanapki z masłem, szynką i serem. Takie danie zawiera jednak dużo nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego, co w nadmiarze nie jest korzystne dla zdrowia. Podstawą diety powinny być warzywa, owoce i produkty roślinne, których wiele osób je wciąż za mało. Mogą one jednak z powodzeniem zastąpić dodatki do chleba w postaci pysznych, pożywnych past. Takie smarowidła są proste w przygotowaniu i można je przechowywać nawet przez tydzień. Pasty do chleba nie tylko nadadzą ciekawego smaku, ale też dostarczą niezbędnych składników odżywczych, co przysłuży się naszemu zdrowiu. Mają niską zawartość tłuszczu, a przy tym są źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Oto najzdrowsze pasty do smarowania.

Dlaczego powinieneś jeść więcej masła orzechowego?

Pasty
Uwielbiasz, kiedy zdrowe jedzenie jest jednocześnie smaczne? Dokładnie tak jest w przypadku masła orzechowego. Masło orzechowe jest pełne zdrowych substancji odżywczych, w skład których wchodzą między innymi witamina E, magnez, żelazo, selen i witamina B6. Badania pokazują, że osoby, które regularnie jedzą orzechy i masło orzechowe (również to z orzeszków ziemnych) są w mniejszym stopniu narażone na choroby serca oraz cukrzycę typu 2. Dodatkowo masło orzechowe jest uniwersalne – można je jeść na śniadanie, lunch, obiad, deser lub jako przekąskę. Proste przepisy pokażą ci, jak łatwo jest włączyć masło orzechowe do swojej diety. Jeśli smak sam w sobie nie wystarczy, abyś stał się jego fanem, rozważ zdrowotne walory masła orzechowego. Masło orzechowe pomaga:
Ser z kefiru

Jak zrobić ser z kefiru?

Pasty
Poniżej przedstawiam prosty sposób na zrobienie świeżego sera białego. Smak tego serka jest uzależniony od smaku kefiru, dlatego warto zainwestować w jak najlepszy kefir. Z dwóch litrów kefiru otrzymasz około 1 kg sera.

Jak zrobić pastę z fety i suszonych pomidorów?

Pasty
Podana ze świeżą bagietką pasta z fety i suszonych pomidorów stanie się hitem na każdym przyjęciu. Wiem to z własnego doświadczenia. Prawie nikt nie będzie mógł się jej oprzeć. Jeśli raz zrobisz i zaserwujesz swym gościom tę pastę, na pewno jeszcze niejednokrotnie powrócisz do tego przepisu.
pasta z kalafiora

Jak zrobić pastę z kalafiora?

Sosy i Dipy
Miła alternatywa do tego, co zazwyczaj jemy. Pata z kalafiora ma mnóstwo zastosowań. Możemy ją podać śmiało na ciepło z makaronem lub na zimno jako dip do chipsów czy frytek. Świetnie sprawdzi się też na kanapce czy zastąpi puree ziemniaczane gdy serwujesz kurczaka. Spróbuj. Na pewno powrócisz do tego przepisu.
pasta kanapkowa

Jak zrobić pastę kanapkową?

Przystawki
Jeżeli znudziły ci się tradycyjne kanapki z serem czy wędliną, postaw na pasty do kanapek. Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także dają nieskończone możliwości kombinacji, więc nieprędko ci się znudzą. Oto kilka pysznych przepisów.
Masło truskawkowe

Jak zrobić masło truskawkowe?

Pasty
Jeśli lubisz truskawki to z pewnością przypadnie ci do gustu masło truskawkowe - w szczególności w towarzystwie świeżutkiej bułeczki - najlepiej jeszcze ciepłej.

Jak zrobić pastę z fety i awokado?

Pasty
Szukasz prostego, a jednocześnie nietypowego przepisu na dip, sos czy pastę? Nie chcesz, by na twoim przyjęciu na stole królowały jedynie sos tatarski i zwykła jarzynowa sałatka? Zrób pastę z fety i awokado. Jest ona doskonałym dodatkiem np. do chipsów.

Jak zrobić hummus z dyni?

Pasty
Jesienią bardzo popularne są dania z dyni. Jeśli lubisz potrawy, których głównym składnikiem jest właśnie dynia, wypróbuj przepis na dyniowy hummus. Nigdy nie jadłeś takiej pasty? W takim razie tym bardziej warto ją przyrządzić. Nie bój się poznawać nowych smaków.