Dlaczego powinieneś jeść więcej masła orzechowego?

Pasty
Uwielbiasz, kiedy zdrowe jedzenie jest jednocześnie smaczne? Dokładnie tak jest w przypadku masła orzechowego. Masło orzechowe jest pełne zdrowych substancji odżywczych, w skład których wchodzą między innymi witamina E, magnez, żelazo, selen i witamina B6. Badania pokazują, że osoby, które regularnie jedzą orzechy i masło orzechowe (również to z orzeszków ziemnych) są w mniejszym stopniu narażone na choroby serca oraz cukrzycę typu 2. Dodatkowo masło orzechowe jest uniwersalne – można je jeść na śniadanie, lunch, obiad, deser lub jako przekąskę. Proste przepisy pokażą ci, jak łatwo jest włączyć masło orzechowe do swojej diety. Jeśli smak sam w sobie nie wystarczy, abyś stał się jego fanem, rozważ zdrowotne walory masła orzechowego. Masło orzechowe pomaga:
pesto

Jak zrobić pesto z rukoli i orzechów?

Pasty
Pesto to doskonały dodatek do wielu dań. Możemy dodać je zarówno do sałatki, kaszy, makaronu, jak i mięsa. Można też posmarować nim kanapki. W Internecie krąży wiele przepisów na pesto. Dziś chciałabym zaprezentować przepis na przepyszne pesto z rukoli z dodatkiem czosnku oraz orzechów włoskich. Wypróbuj je już dziś, a na pewno jeszcze niejeden raz powrócisz do tej receptury.
masło pomarańczowe z żurawiną i orzechami pekan

Jak zrobić masło pomarańczowe z suszoną żurawiną i orzeszkami pekan?

Pasty
Lubisz kulinarne eksperymenty? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na masło pomarańczowe z orzechami pekan oraz suszoną żurawiną. Ta rozpływająca się w ustach maślana pasta idealnie nadaje się do śniadaniowych bułeczek na słodko, tostów czy naleśników. Gwarantuję ci, że ten niecodzienny dodatek oczaruje nawet najbardziej wybrednego smakosza i jeszcze niejeden raz zagości na twoim stole.
Pasta z cukinii

Jak zrobić pastę z cukinii?

Przekąski Zimne
Ten przepis na pastę z cukinii jest bardzo prosty i zawiera wyłącznie warzywa (cukinię, pomidory i cebulę). Pasta wychodzi wyśmienita. Zwykle jadam ją z chlebem na śniadanie lub jako przekąskę, jednak jest również dobrym uzupełnieniem obiadu. Pasta z cukinii może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.

Jak zrobić pastę z fety i suszonych pomidorów?

Pasty
Podana ze świeżą bagietką pasta z fety i suszonych pomidorów stanie się hitem na każdym przyjęciu. Wiem to z własnego doświadczenia. Prawie nikt nie będzie mógł się jej oprzeć. Jeśli raz zrobisz i zaserwujesz swym gościom tę pastę, na pewno jeszcze niejednokrotnie powrócisz do tego przepisu.
puree z kalafiora

Jak zrobić puree z kalafiora?

Pasty
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i dobrego? Zapoznaj się więc z przepisem na pyszne, kremowe puree z kalafiora i selera. Takie puree może stanowić świetny dodatek do ryby czy mięsa. Zamiast tradycyjnych ziemniaków na obiad, czy ryżu.
Ser z kefiru

Jak zrobić ser z kefiru?

Pasty
Poniżej przedstawiam prosty sposób na zrobienie świeżego sera białego. Smak tego serka jest uzależniony od smaku kefiru, dlatego warto zainwestować w jak najlepszy kefir. Z dwóch litrów kefiru otrzymasz około 1 kg sera.
Pasta z bakłażana

Jak zrobić pastę z bakłażana i papryki?

Sosy i Dipy
Pasta z bakłażana i pieczonej papryki zwana ajvar to przysmak macedoński. Popularna jest w wielu krajach bałkańskich, jednak w zależności od kraju przepis jest nieco inny (niektóre przepisy zawierają również dojrzałe pomidory a nawet fasolkę szparagową). Ajvar podawany jest jako dip lub pasta do smarowania chleba.
pasta z kalafiora

Jak zrobić pastę z kalafiora?

Sosy i Dipy
Miła alternatywa do tego, co zazwyczaj jemy. Pata z kalafiora ma mnóstwo zastosowań. Możemy ją podać śmiało na ciepło z makaronem lub na zimno jako dip do chipsów czy frytek. Świetnie sprawdzi się też na kanapce czy zastąpi puree ziemniaczane gdy serwujesz kurczaka. Spróbuj. Na pewno powrócisz do tego przepisu.
pesto ziołowe

Jak zrobić pesto ziołowe?

Sosy i Dipy
Pesto, czyli zielony lub czerwony sos zyskuje coraz więcej zwolenników i coraz szerzej wykorzystywany jest w polskich kuchniach, co cieszy. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony, ale pesto można zrobić też z pietruszki, rukoli, pomidorów, z dodatkiem orzeszków, a nawet sera. Rodzajów pesto jest więc wiele. W zależności od upodobań wybieramy te, które będą nam smakowały. Ale nie bójmy się sięgać po coś nowego. Poniżej znajdziesz przepis na zielone pesto z ziół takich jak chociażby bazylia, pietruszka czy estragon. Odpowiednio doprawione dodadzą smaku i charakteru niejednemu daniu. Koniecznie wypróbuj.