pesto

Jak zrobić pesto z rukoli i orzechów?

Pasty
Pesto to doskonały dodatek do wielu dań. Możemy dodać je zarówno do sałatki, kaszy, makaronu, jak i mięsa. Można też posmarować nim kanapki. W Internecie krąży wiele przepisów na pesto. Dziś chciałabym zaprezentować przepis na przepyszne pesto z rukoli z dodatkiem czosnku oraz orzechów włoskich. Wypróbuj je już dziś, a na pewno jeszcze niejeden raz powrócisz do tej receptury.
masło pomarańczowe z żurawiną i orzechami pekan

Jak zrobić masło pomarańczowe z suszoną żurawiną i orzeszkami pekan?

Pasty
Lubisz kulinarne eksperymenty? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na masło pomarańczowe z orzechami pekan oraz suszoną żurawiną. Ta rozpływająca się w ustach maślana pasta idealnie nadaje się do śniadaniowych bułeczek na słodko, tostów czy naleśników. Gwarantuję ci, że ten niecodzienny dodatek oczaruje nawet najbardziej wybrednego smakosza i jeszcze niejeden raz zagości na twoim stole.

Jak zrobić pastę z łososia jak z tubki?

Pasty
Uwielbiasz kupowane w sklepie pasty łososiowe? Zastanawiasz się, czy uda się osiągnąć podobny smak przygotowując taką pastę w domu? Przyznam, że ja sama przez długi czas poszukiwałam idealnego przepisu na domową pastę łososiową, która smakowałaby tak, jak ta ze sklepu. I kiedy już wydawało mi się, że to marzenie ściętej głowy, z pomocą przyszła mi koleżanka. Nie wiem, skąd pochodzi ten przepis, zresztą - jak to często bywa - jest on nieco zmodyfikowany, mogę wam jednak zagwarantować, że pasta przygotowana według niego smakuje i pachnie prawie jak ta ze sklepowej półki. I to “prawie” nie robi tu zbyt wielkiej różnicy, przynajmniej według mnie. A pasta ta jest z pewnością o wiele zdrowsza od tej, którą znajdziemy na sklepowych półkach.
Pasta z cukinii

Jak zrobić pastę z cukinii?

Przekąski Zimne
Ten przepis na pastę z cukinii jest bardzo prosty i zawiera wyłącznie warzywa (cukinię, pomidory i cebulę). Pasta wychodzi wyśmienita. Zwykle jadam ją z chlebem na śniadanie lub jako przekąskę, jednak jest również dobrym uzupełnieniem obiadu. Pasta z cukinii może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.
Masło truskawkowe

Jak zrobić masło truskawkowe?

Pasty
Jeśli lubisz truskawki to z pewnością przypadnie ci do gustu masło truskawkowe - w szczególności w towarzystwie świeżutkiej bułeczki - najlepiej jeszcze ciepłej.
hummus

Jak zrobić hummus?

Pasty
Hummus to potrawa, którą można albo pokochać albo znienawidzić. Warto jednak wypróbować jak smakuje, zanim podejmie się decyzję. Jedno jest pewne – hummus jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowa. Jego główny składnik – ciecierzyca, jest bardzo bogaty w białko i nie zawiera cholesterolu, ani tłuszczów nasyconych. Z tego powodu hummus jest szczególnie wskazany osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Dodatkowo, zawarty w hummusie czosnek i sok z cytryny, pełne są antyoksydantów, wpływających korzystnie na odporności kondycję organizmu. Dodatkowe korzyści ze spożywania hummusu to chociażby zawarte w nim kwasy Omega-3, żelazo, witamina B6, magnez, miedź, kwas foliowy.... Mało? Myślę, że wystarczy, żeby spróbować.
pasta z kalafiora

Jak zrobić pastę z kalafiora?

Sosy i Dipy
Miła alternatywa do tego, co zazwyczaj jemy. Pata z kalafiora ma mnóstwo zastosowań. Możemy ją podać śmiało na ciepło z makaronem lub na zimno jako dip do chipsów czy frytek. Świetnie sprawdzi się też na kanapce czy zastąpi puree ziemniaczane gdy serwujesz kurczaka. Spróbuj. Na pewno powrócisz do tego przepisu.

Jak zrobić hummus z dyni?

Pasty
Jesienią bardzo popularne są dania z dyni. Jeśli lubisz potrawy, których głównym składnikiem jest właśnie dynia, wypróbuj przepis na dyniowy hummus. Nigdy nie jadłeś takiej pasty? W takim razie tym bardziej warto ją przyrządzić. Nie bój się poznawać nowych smaków.

Jak zrobić turecką pastę marchewkową?

Pasty
Lubisz zajadać się kromkami chleba posmarowanymi różnego rodzaju smarowidłami? Szukasz przepisu na coś nowego i mniej popularnego niż oklepana pasta jajeczna? Wypróbuj koniecznie nieco zmodyfikowany przepis na havuclu haydari, czyli turecką pastę marchewkową.

Jak zrobić pastę krabową?

Pasty
Pasta krabowa nie jest u nas jeszcze zbyt popularnym dodatkiem do pieczywa. Pora to zmienić, gdyż smakuje naprawdę wybornie. Oto prosty przepis na pastę z paluszków krabowych i marchewki.