Jak zrobić domowy majonez?

Sosy i Dipy
Majonez to niezastąpiony dodatek do jaj na twardo, ale też wielu potraw. Na jego bazie przygotowujemy sosy sałatkowe, dodajemy go do kanapek, mięs i przystawek. To także jeden z kluczowych składników na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić majonez, który będzie smakował lepiej niż ten ze sklepu.

Czym zastąpić masło? Najzdrowsze pasty do chleba

Potrawy wegańskie
W wielu domach na śniadanie lub kolację spożywa się klasyczny zestaw – kanapki z masłem, szynką i serem. Takie danie zawiera jednak dużo nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego, co w nadmiarze nie jest korzystne dla zdrowia. Podstawą diety powinny być warzywa, owoce i produkty roślinne, których wiele osób je wciąż za mało. Mogą one jednak z powodzeniem zastąpić dodatki do chleba w postaci pysznych, pożywnych past. Takie smarowidła są proste w przygotowaniu i można je przechowywać nawet przez tydzień. Pasty do chleba nie tylko nadadzą ciekawego smaku, ale też dostarczą niezbędnych składników odżywczych, co przysłuży się naszemu zdrowiu. Mają niską zawartość tłuszczu, a przy tym są źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Oto najzdrowsze pasty do smarowania.

Dlaczego powinieneś jeść więcej masła orzechowego?

Pasty
Uwielbiasz, kiedy zdrowe jedzenie jest jednocześnie smaczne? Dokładnie tak jest w przypadku masła orzechowego. Masło orzechowe jest pełne zdrowych substancji odżywczych, w skład których wchodzą między innymi witamina E, magnez, żelazo, selen i witamina B6. Badania pokazują, że osoby, które regularnie jedzą orzechy i masło orzechowe (również to z orzeszków ziemnych) są w mniejszym stopniu narażone na choroby serca oraz cukrzycę typu 2. Dodatkowo masło orzechowe jest uniwersalne – można je jeść na śniadanie, lunch, obiad, deser lub jako przekąskę. Proste przepisy pokażą ci, jak łatwo jest włączyć masło orzechowe do swojej diety. Jeśli smak sam w sobie nie wystarczy, abyś stał się jego fanem, rozważ zdrowotne walory masła orzechowego. Masło orzechowe pomaga:
Ser z kefiru

Jak zrobić ser z kefiru?

Pasty
Poniżej przedstawiam prosty sposób na zrobienie świeżego sera białego. Smak tego serka jest uzależniony od smaku kefiru, dlatego warto zainwestować w jak najlepszy kefir. Z dwóch litrów kefiru otrzymasz około 1 kg sera.
Pasta z cukinii

Jak zrobić pastę z cukinii?

Przekąski Zimne
Ten przepis na pastę z cukinii jest bardzo prosty i zawiera wyłącznie warzywa (cukinię, pomidory i cebulę). Pasta wychodzi wyśmienita. Zwykle jadam ją z chlebem na śniadanie lub jako przekąskę, jednak jest również dobrym uzupełnieniem obiadu. Pasta z cukinii może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.
pasta kanapkowa

Jak zrobić pastę kanapkową?

Przystawki
Jeżeli znudziły ci się tradycyjne kanapki z serem czy wędliną, postaw na pasty do kanapek. Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także dają nieskończone możliwości kombinacji, więc nieprędko ci się znudzą. Oto kilka pysznych przepisów.
Masło truskawkowe

Jak zrobić masło truskawkowe?

Pasty
Jeśli lubisz truskawki to z pewnością przypadnie ci do gustu masło truskawkowe - w szczególności w towarzystwie świeżutkiej bułeczki - najlepiej jeszcze ciepłej.
hummus

Jak zrobić hummus?

Pasty
Hummus to potrawa, którą można albo pokochać albo znienawidzić. Warto jednak wypróbować jak smakuje, zanim podejmie się decyzję. Jedno jest pewne – hummus jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowa. Jego główny składnik – ciecierzyca, jest bardzo bogaty w białko i nie zawiera cholesterolu, ani tłuszczów nasyconych. Z tego powodu hummus jest szczególnie wskazany osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Dodatkowo, zawarty w hummusie czosnek i sok z cytryny, pełne są antyoksydantów, wpływających korzystnie na odporności kondycję organizmu. Dodatkowe korzyści ze spożywania hummusu to chociażby zawarte w nim kwasy Omega-3, żelazo, witamina B6, magnez, miedź, kwas foliowy.... Mało? Myślę, że wystarczy, żeby spróbować.

Jak zrobić pastę z fety i awokado?

Pasty
Szukasz prostego, a jednocześnie nietypowego przepisu na dip, sos czy pastę? Nie chcesz, by na twoim przyjęciu na stole królowały jedynie sos tatarski i zwykła jarzynowa sałatka? Zrób pastę z fety i awokado. Jest ona doskonałym dodatkiem np. do chipsów.

Jak zrobić hummus z dyni?

Pasty
Jesienią bardzo popularne są dania z dyni. Jeśli lubisz potrawy, których głównym składnikiem jest właśnie dynia, wypróbuj przepis na dyniowy hummus. Nigdy nie jadłeś takiej pasty? W takim razie tym bardziej warto ją przyrządzić. Nie bój się poznawać nowych smaków.