Czy warto jeść salami? Zalety i wady

Mięsa i Podroby
Wokół salami narosło wiele mitów. Najczęściej słyszy się, że do jego produkcji wykorzystywane jest mięso osła. To nie do końca prawda, ale faktem jest, że wędlina uchodzi za prawdziwy rarytas. Jej plasterki wspaniale komponują się z pieczywem czy pizzą oraz wyśmienicie smakują w sałatkach albo w towarzystwie warzyw. W parze z jej wybornym smakiem, idzie również cena, która nie należy do najniższych. Warto się czasem na salami skusić, bo poza rozkoszą dla podniebienia, stanowi cenne źródło składników odżywczych. Czy możemy się nim zajadać bezkarnie? Przekonajmy się.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
zapiekanki warzywno serowe

Jak zrobić zapiekanki warzywno serowe?

Przekąski Ciepłe
Pyszne, serowo kremowe ciepłe zapiekanki. Świetne przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z pewnością każdy wyciągnie po nie ręce. Poznaj przepis na zapiekaną bagietkę z warzywami, ziołami i serem.
pomysły na tosty

20 pomysłów na tosty z tostera, które dadzą ci energię na cały dzień

Tosty

Śniadanie to najważniejszy posiłek. Zdajesz sobie z tego sprawę, ale nie możesz już patrzeć na nudne kanapki, jajecznicę na boczku i tosty z dżemem. Nie dziwie ci się. Ja też nie lubię jeść cały czas tego samego. Na ratunek śpieszy ci ten artykuł. Znajdziesz tutaj 20 pomysłów na pożywne tosty, dzięki którym zyskasz energię na cały pracowity dzień. I choć niektóre połączenia mogą ci się wydać zaskakujące, gorąco zachęcam cię do ich wypróbowania. Zdziwisz się jak dobrze smakują.

Jak odświeżyć starą bagietkę

Prosty sposób na odświeżenie starej bagietki

Przekąski Ciepłe
Wszyscy mówią, że pokrojony chleb jest smaczny i szybki w użyciu, ale nie ma nic lepszego niż smak świeżo upieczonej bagietki. Jak większość pięknych rzeczy w życiu jednak, piękno bagietki nie trwa długo. Na następny dzień jest twarda jak kamień i można ją wykorzystać już na niewiele sposobów, może najwyżej do grzanek lub jako bułkę tartą. Istnieje jednak sposób na to, by znów smakowała jak świeża. Ta metoda sprawdza się bardzo dobrze i wypróbowaliśmy ją na trzech różnych rodzajach bułek. Spróbujcie.
Masło orzechowe właściwości

11 zaskakujących zastosowań masła orzechowego

Zimne śniadania
Masło z orzechów ziemnych nie powinno być zarezerwowane dla przedszkolaków! Ma ono znacznie więcej do zaoferowania niż jako dodatek do kanapki z dżemem (choć je uwielbiam). Dowiedz się, jak można w niekonwencjonalny sposób użyć masła z orzeszków ziemnych.
kebab

Jak zrobić kebab?

Kanapki
Kebab jest tureckim daniem, które w Polsce staje się coraz bardziej popularne. Wiele restauracji wprowadza kebab do swojego menu, co z pewnością przyciąga klientów, zwłaszcza tych młodszych. Każdy bowiem chce spróbować tego nowego dania. Kebab możesz wykonać samodzielnie, wymaga to jednak trochę pracy, dlatego też wiele osób decyduje się na wyjście do lokalu.
pieczywo z grilla

Jak przyrządzić pieczywo z grilla?

Kanapki
Kromka chleba posmarowana masłem, plasterek szynki, plaster żółtego serka, plaster pomidora i majonez, czyli najbardziej typowa z typowych kanapek. Wszyscy ją lubią, jednak oczywiście jedząc wiecznie to samo można się nieco znudzić. Poniżej kilka pomysłów jak zwykły chleb uczynić nieco mniej zwykłym, a dzięki temu i nasza kanapka nabierze wyjątkowo pysznego smaku.
Biedronki z pomidorów

Jak zrobić kanapki z pomidorowymi biedronkami?

Kanapki
Takie kanapeczki możesz przygotować na imprezę dla dzieci i nie tylko. Są bardzo smaczne i jeszcze lepiej wyglądają na stole. Dekoracyjne biedronki z pomidorków są tak śliczne, że aż będzie szkoda je zjeść.

Jak zrobić zapiekankę z bagietki z pomidorem i pesto?

Ciepłe śniadania
Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis na zapiekankę z bagietki. Nie potrzeba do niej wiele składników i zrobisz ją szybciej niż w 10 minut. Zapiekanka ta jest tak dobra, że z pewnością jak już jej posmakujesz to będziesz ją przygotowywać regularnie. Do jej przygotowania użyj dojrzałych i słodkich pomidorów. Zwykle te najtańsze sprzedawane w sklepie są zupełnie bez smaku i zgrzytają w zębach. Dlatego użyj pomidorów droższych a zapiekanka wyjdzie pyszna. Pesto możesz zrobić samodzielnie w blenderze lub użyć gotowego w słoiku.