sery

Dlaczego wielbiciele serów żyją dłużej

Sery
Mamy wspaniałą wiadomość dla osób, które uwielbiają ser: okazuje się, że ten pyszny produkt może sprawić, że będziemy żyć dłużej. W ostatnim czasie przeprowadzono badanie, które wykazało, że dojrzałe sery zawierają składnik, który może wpłynąć na znaczne zmniejszenie powstawania chorób serca, spowalniać proces starzenia się i zwiększyć średnią długość życia.
Jak zrobić fondue

Jak podawać serowe fondue bez zestawu fondue?

Przystawki
Posiadanie zestawu fondue jest zarówno wygodne i wspaniałe, ale nie wszyscy z nas mają miejsce na zbędne sprzęty kuchenne. Jednakże, istnieje wiele sposobów, aby podawać to absolutnie pyszne danie bez tradycyjnego sprzętu. Co będzie potrzebne (i dlaczego)? Aby uzyskać idealny sos do fundue możesz użyć swoich ulubionych serów, ale tradycyjnym i sprawdzonym wyborem będą szwajcarskie sery emmentaler i gruyere lub ich połączenie. 4 kubki utartego sera 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 ½ szklanki wina (lub piwa) 1 ząbek czosnku, rozgnieciony Wino jest czymś więcej niż tylko smacznym dodatkiem. Jego kwasowość powstrzymuje białka przed ścięciem. Zapewnia to, że ser nie staje się włóknisty i nie zamienia się w gródki. Skrobia kukurydziana jest dodatkową ochroną dla struktur białkowych w serze: zapewnia gładką konsystencję, ale nie zmienia smaku.
smażony camembert w panierce

Jak zrobić smażony camembert w złotej panierce?

Szybkie i proste dania
Camembert to jeden z najbardziej znanych serów pleśniowych. Recepturę produkcji tego sera opracowano u schyłku XVIII w. w małej francuskiej wiosce noszącej właśnie taką nazwę. W dzisiejszych czasach do jego koneserów należy coraz więcej osób. Nic zatem dziwnego, że pojawia się sporo przepisów z nim w roli głównej. Moja dzisiejsza propozycja to smażony camembert w złotej panierce. W towarzystwie twoich ulubionych konfitur będzie stanowił on doskonałą przekąskę.
Mozzarella

Jak zrobić Mozzarellę?

Sery
Mozzarella wywodzi się z południowych Włoch, jednakże ma wielu zwolenników na całym świecie. Często jest ona składnikiem pizz, lazanii czy innych tradycyjnych włoskich dań. Ser ten słynie ze swojej rozciągliwości po roztopieniu. Jeśli lubisz Mozzarellę spróbuj zrobić ją w domu. Mozzarella sprzedawana w sklepach ma zupełnie inny smak niż świeżo wytworzona. Nie bój się eksperymentować. Zrób swój własny ser!
smażona mozzarella

Jak zrobić smażoną mozzarellę?

Sery
Świetna wiadomość dla miłośników sera mozzarella – poniżej znajdziecie przepis na smażoną mozzarellę! Dzięki odpowiednio zrobionej podwójnej panierce oraz samodzielnie przyrządzonemu dipowi Twój ser będzie miał smak jakiego dotąd nie znaliście. Idealna przekąska czy dodatek do frytek. Czy to nie wystarczający powód, aby spróbować?
talerz serów

Jak podawać sery?

Sery
Są tysiące gatunków serów. Różnią się one barwą, zapachem, fakturą no i przede wszystkim smakiem. Niezależnie od tego czy są to sery świeże, lekkie w smaku, czy też zdecydowane i ostre sery pleśniowe dla smakoszy są jedną z największych rozkoszy podniebienia. Poniżej znajdziesz instrukcję jak elegancko podawać sery nie tylko, na co dzień w domu, ale także na przyjęciach.
ser pleśniowy

Jak zrobić przystawki z sera pleśniowego?

Przystawki
Organizując domowe przyjęcie, bądź zwykłą imprezę często brakuje nam pomysłu na przystawki. W zależności od typu imprezy możemy zrobić różne przystawki. Począwszy od zwykłych jajek z majonezem, skończywszy na bardzo wykwintnych przekąskach. Jak widać jest wiele możliwości. W tym artykule zajmiemy się przystawką z sera pleśniowego Brie. Jest bardzo prosta w zrobieniu.
kulki serowe

Jak zrobić serowy apetizer?

Przekąski Zimne
Ser, ząbek czosnku, odrobina majonezu, wiórki kokosowe i około 20 minut czasu - to wszystko czego potrzebujesz, aby przygotować serowe kulki. Ser smakuje wyśmienicie z winem. Dlatego serowe kulki to idealna przekąska do wina lub na przyjęcie, gdzie podawane będzie wino. Serowe kulki to przekąski, które nadają się do serwowania zarówno same, jak też na krakersie.