grillowany łosoś

Jak przygotować łososia z grilla?

Potrawy z grilla
Grillowanie cieszy wciąż się ogromną popularnością. A więc do dzieła! Ale w tym roku zaskocz gości kulinarną pomysłowością. Zamiast kiełbasek podaj pysznego łososia! Najwięcej możliwości daje nam łosoś norweski, który dzięki swoim właściwościom może być grillowany na wiele sposobów. Możesz z niego zrobić burgery, szaszłyki albo upiec w formie filetu.
grillowane sardynki

Jak zrobić grillowane sardynki?

Dania rybne
Grillowanie to według mnie najlepszy sposób na przygotowanie ryby. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku większych, tłustych ryb, jak na przykład sardynki portugalskie. Ryby takie są bardzo zdrowe ze względu na większą zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. Przyrumienione na grillu wyśmienicie smakują, zachowując soczystą i miękką konsystencję. Jak zawsze w przypadku potraw z grilla, tak i tutaj kluczowe znaczenie ma odpowiednia marynata. Zachęcam cię do wypróbowania zamieszczonego poniżej przepisu. Gwarantuję, że nie pożałujesz.
pieczony łosoś z edamame

Jak zrobić pieczonego łososia z edamame?

Szybkie i proste dania
Potrzebny pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad? Nie musisz szukać dalej, dobrze trafiłeś. Filety z łososia zapiekane w papierze pergaminowym pozwalają zatrzymać w rybie aromat i soki. Nie ma łatwiejszego sposobu na przygotowanie łososia. Polecam podać go z edamame (młodą soją), ale jest ona elementem nieobowiązkowym. Łosoś będzie smakował równie wyśmienicie w towarzystwie pomidorów z cebulką, czy ryżu.
Zioła do ryby

Jak przyprawić rybę?

Dania rybne
Zioła pomagają wydobyć szeroką gamę smaków ze wszelkiego rodzaju ryb i można ich używać w różny sposób. Ziołami możemy natrzeć ryby do grillowania, dodać ich do sosu śmietanowego lub po prostu posypać nimi rybę przed usmażeniem czy uduszeniem. Nie musisz koniecznie używać świeżych ziół. Zioła do ryb mogą być również suszone - zachowają one aromat tak długo, jak długo będą przechowywane w szczelnym pojemniku z dala od słońca.
Halibut z grilla

Jak zrobić grillowanego halibuta?

Dania rybne
Nawet jeśli nie przepadasz na na co dzień za rybami to pokochasz ten przepis. Ryba wychodzi naprawdę smaczna. Wypróbuj go również do innych rodzajów ryb.

Jak zrobić filet z flądry w smacznej zalewie?

Dania rybne
Szkoda, iż flądra tak rzadko gości na naszych stołach, bo w smaku jest niezwykła. To danie, które proponuję w poniższym przepisie jest bardzo smaczne i nie ma ości. Zajadajcie zatem bez obaw!
duszenie ryby

Jak dusić rybę?

Dania rybne
Ryby są bardzo zdrowym pożywieniem zwłaszcza, jeżeli przygotujemy je bez dodatku tłuszczu, jednak podczas gotowania tracą wiele swoich właściwości. Sposobem, aby ryby zachowały swoje właściwości i smak jest duszenie. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak prawidłowo dusić ryby.
Sos do ryb z wina, masła i kaparów

Jak zrobić sos do ryb z wina, masła i kaparów?

Sosy i Dipy

Ten bogaty sos przyrządzony z ugotowanych szalotek z winem, masłem, kaparami i doprawiony świeżym koperkiem, pasuje do wszystkich ryb gotowanych, smażonych, czy grillowanych. Pasuje doskonale do łososia, dorsza, tilapii oraz do innych ryb, które podajesz z maślanymi sosami różnego rodzaju. Jeśli chcesz otrzymać więcej sosu użyj więcej wina lub dodaj więcej szalotek. Jeśli nie lubisz fragmentów gotowanej cebuli w sosie, wydłuż czas ich smażenia z winem, aż się całkowicie rozgotują. Gotowy sos, możesz przechowywać w lodówce, ale powinien być podawany na ciepło. Jeśli go ponownie podgrzewasz upewnij się, że go nie zagotujesz.

ryba w galarecie

Jak przygotować rybę w galarecie?

Dania rybne
Ryba w galarecie to dość wykwintna, elegancko wyglądająca na stole potrawa. Dodatkowo zaletą tej potrawy jest fakt, że można ją przechowywać znacznie dłużej niż rybę świeżą lub ugotowaną. Poniżej znajdziesz instrukcję jak przygotować rybę w galarecie.
ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.