Filety z łososia w sosie miodowym

Jak przyrządzić łososia w sosie miodowo sojowym

Ryby
Łosoś w miodowej glazurze, wygląda niezwykle smacznie i ekskluzywnie. Jest również śmiesznie prosty to przyrządzenia, marynujesz, pieczesz i gotowe. Z pewnością ucieszy gości przy świątecznym stole. Przepis na filet z łosia znajdziesz dalej w poradzie.
grillowany łosoś

Jak przygotować łososia z grilla?

Potrawy z grilla
Grillowanie cieszy wciąż się ogromną popularnością. A więc do dzieła! Ale w tym roku zaskocz gości kulinarną pomysłowością. Zamiast kiełbasek podaj pysznego łososia! Najwięcej możliwości daje nam łosoś norweski, który dzięki swoim właściwościom może być grillowany na wiele sposobów. Możesz z niego zrobić burgery, szaszłyki albo upiec w formie filetu.
grillowane sardynki

Jak zrobić grillowane sardynki?

Dania rybne
Grillowanie to według mnie najlepszy sposób na przygotowanie ryby. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku większych, tłustych ryb, jak na przykład sardynki portugalskie. Ryby takie są bardzo zdrowe ze względu na większą zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. Przyrumienione na grillu wyśmienicie smakują, zachowując soczystą i miękką konsystencję. Jak zawsze w przypadku potraw z grilla, tak i tutaj kluczowe znaczenie ma odpowiednia marynata. Zachęcam cię do wypróbowania zamieszczonego poniżej przepisu. Gwarantuję, że nie pożałujesz.
Łosoś z piekarnika

Jak zrobić łososia z piekarnika?

Dania rybne

Ten przepis jest bardzo prosty a łosoś - niebo w gębie. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie folii, cytryny i masła! Przygotowanie łososia nie jest skomplikowane i nie zajmie ci wiele czasu. Doskonała kompozycja smaków sprawi, że nawet najwięksi smakosze będą onieśmieleni. Potrawa jest bardzo lekka, ale sycące i doskonale nadaje się na upalne dni. Poniżej znajdziesz wskazówki, które krok po kroku pomogą ci w jego przygotowaniu.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2404378&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

przyrządzanie ryby

Jak smażyć ryby?

Dania rybne

Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2347941&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Zioła do ryby

Jak przyprawić rybę?

Dania rybne
Zioła pomagają wydobyć szeroką gamę smaków ze wszelkiego rodzaju ryb i można ich używać w różny sposób. Ziołami możemy natrzeć ryby do grillowania, dodać ich do sosu śmietanowego lub po prostu posypać nimi rybę przed usmażeniem czy uduszeniem. Nie musisz koniecznie używać świeżych ziół. Zioła do ryb mogą być również suszone - zachowają one aromat tak długo, jak długo będą przechowywane w szczelnym pojemniku z dala od słońca.
Łosoś z grilla

Jak zrobić łososia na grillu?

Dania rybne
Grillowany łosoś stanowi doskonałą propozycję dla osób, które podczas przyjęć na świeżym powietrzu nie mogą pozwolić sobie na tłuste potrawy. Jest niesamowicie aromatyczny i delikatny. Idealna kompozycja sprawia, że trudno oprzeć się temu daniu. A co najważniejsze jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z tą potrawą. Poniżej znajdziecie rewelacyjny przepis na wyśmienitego łososia z grilla.
Łosoś z piekarnika

Jak zrobić łososia w piekarniku?

Dania rybne
Łosoś jest wspaniałym źródłem białka i kwasu Omega 3. Praktycznie każdy go lubi, jest zdrowy i bardzo prosty do przygotowania. Z poniższej ilości składników uzyskasz 2 porcje.
ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.
panierowane paluszki rybne

Jak panierować rybę?

Dania rybne
Ryby mogą być przygotowywane na bardzo wiele sposobów, jednak świeża ryba zawsze najlepiej smakuje usmażona w panierce. Poniżej znajdziesz kilka sposobów na panierowanie ryby.