grillowany łosoś

Jak przygotować łososia z grilla?

Potrawy z grilla
Grillowanie cieszy wciąż się ogromną popularnością. A więc do dzieła! Ale w tym roku zaskocz gości kulinarną pomysłowością. Zamiast kiełbasek podaj pysznego łososia! Najwięcej możliwości daje nam łosoś norweski, który dzięki swoim właściwościom może być grillowany na wiele sposobów. Możesz z niego zrobić burgery, szaszłyki albo upiec w formie filetu.
grillowane sardynki

Jak zrobić grillowane sardynki?

Dania rybne
Grillowanie to według mnie najlepszy sposób na przygotowanie ryby. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku większych, tłustych ryb, jak na przykład sardynki portugalskie. Ryby takie są bardzo zdrowe ze względu na większą zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. Przyrumienione na grillu wyśmienicie smakują, zachowując soczystą i miękką konsystencję. Jak zawsze w przypadku potraw z grilla, tak i tutaj kluczowe znaczenie ma odpowiednia marynata. Zachęcam cię do wypróbowania zamieszczonego poniżej przepisu. Gwarantuję, że nie pożałujesz.
pieczony łosoś z edamame

Jak zrobić pieczonego łososia z edamame?

Szybkie i proste dania
Potrzebny pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad? Nie musisz szukać dalej, dobrze trafiłeś. Filety z łososia zapiekane w papierze pergaminowym pozwalają zatrzymać w rybie aromat i soki. Nie ma łatwiejszego sposobu na przygotowanie łososia. Polecam podać go z edamame (młodą soją), ale jest ona elementem nieobowiązkowym. Łosoś będzie smakował równie wyśmienicie w towarzystwie pomidorów z cebulką, czy ryżu.
Zioła do ryby

Jak przyprawić rybę?

Dania rybne
Zioła pomagają wydobyć szeroką gamę smaków ze wszelkiego rodzaju ryb i można ich używać w różny sposób. Ziołami możemy natrzeć ryby do grillowania, dodać ich do sosu śmietanowego lub po prostu posypać nimi rybę przed usmażeniem czy uduszeniem. Nie musisz koniecznie używać świeżych ziół. Zioła do ryb mogą być również suszone - zachowają one aromat tak długo, jak długo będą przechowywane w szczelnym pojemniku z dala od słońca.
Halibut z grilla

Jak zrobić grillowanego halibuta?

Dania rybne
Nawet jeśli nie przepadasz na na co dzień za rybami to pokochasz ten przepis. Ryba wychodzi naprawdę smaczna. Wypróbuj go również do innych rodzajów ryb.
przyrządzanie ryby

Jak smażyć ryby?

Dania rybne

Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.

Tilapia z grilla

Jak zrobić tilapie z grilla?

Dania rybne
Poniżej przedstawiam przepis na tilapię z warzywami pieczoną na grillu w folii aluminiowej. Im więcej warzyw - tym rybka jest bardziej aromatyczna, jednak jeśli niektórych z nich nie masz to nic nie szkodzi.
panierowane paluszki rybne

Jak panierować rybę?

Dania rybne
Ryby mogą być przygotowywane na bardzo wiele sposobów, jednak świeża ryba zawsze najlepiej smakuje usmażona w panierce. Poniżej znajdziesz kilka sposobów na panierowanie ryby.
duszenie ryby

Jak dusić rybę?

Dania rybne
Ryby są bardzo zdrowym pożywieniem zwłaszcza, jeżeli przygotujemy je bez dodatku tłuszczu, jednak podczas gotowania tracą wiele swoich właściwości. Sposobem, aby ryby zachowały swoje właściwości i smak jest duszenie. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak prawidłowo dusić ryby.
ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.