Wędzone ryby: Warto je jeść czy lepiej unikać?

Ryby
Ryby powinny stale gościć w diecie ze względu na to, jak wiele cennych składników odżywczych dostarczają. Są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomagających układ nerwowy i krwionośny. Obfitują też w witaminy i minerały. Na rynku dostępne są nie tylko świeże ryby, ale też mrożone, w puszkach lub wędzone. Wielu zastanawia się, czy każde z nich są równie zdrowe i jakie ryby włączyć do diety. Ostatnio sporo kontrowersji wzbudzają ryby wędzone. Podczas tego sposobu konserwowania zyskują one wyjątkowy smak i aromat, niestety tracą część wartości odżywczych, a dodatkowo przedostają się do nich toksyczne substancje smoliste. Czy wędzone ryby są groźne dla zdrowia? Czy warto je jeść, czy lepiej ich unikać?

Dlaczego warto jeść mirunę?

Ryby
Miruna to jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ryb oceanicznych, cechująca się chudym, soczystym mięsem. Powszechnie wiadomo, że najzdrowszymi rybami są te tłuste, jednak miruna z powodzeniem może z nimi konkurować. Mimo że nie jest tak tłusta, ma sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych regulujących poziom cholesterolu i poprawiających przepływ krwi. Dzięki temu ten gatunek ryby korzystnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy, zapobiega takim chorobom jak miażdżyca, arytmia serca czy udar mózgu. W mirunie znajdziemy także sporo witamin i minerałów, a na szczególną uwagę zasługuje obecność witaminy D, tak często brakującej nam w okresie zimowym. Miruna polecana jest również osobom cierpiącym na alergię, astmę i reumatoidalne zapalenie stawów. Jakie jeszcze właściwości posiada miruna? Dlaczego warto ją jeść?

Jak patroszyć ryby? Najlepsze sprawdzone sposoby

Ryby
Ryby mają wiele właściwości zdrowotnych, zawierają m.in. cenne kwasy tłuszczowe omega-3, białko i mnóstwo składników mineralnych. Te sprzedawane w sklepach zazwyczaj są już wypatroszone i pocięte w filety, lecz należy pamiętać, że mogą być naszpikowane przez hodowców antybiotykami. Coraz więcej ludzi zakupuje zatem świeże ryby, które sami muszą przygotować. Patroszenie wydaje się skomplikowaną czynnością, ale są proste sposoby na szybkie i łatwe oprawienie ryb. Sprawdź, jakie to metody.
Zioła do ryby

Jak przyprawić rybę?

Dania rybne
Zioła pomagają wydobyć szeroką gamę smaków ze wszelkiego rodzaju ryb i można ich używać w różny sposób. Ziołami możemy natrzeć ryby do grillowania, dodać ich do sosu śmietanowego lub po prostu posypać nimi rybę przed usmażeniem czy uduszeniem. Nie musisz koniecznie używać świeżych ziół. Zioła do ryb mogą być również suszone - zachowają one aromat tak długo, jak długo będą przechowywane w szczelnym pojemniku z dala od słońca.
Łosoś z piekarnika

Jak zrobić łososia z piekarnika?

Dania rybne

Ten przepis jest bardzo prosty a łosoś - niebo w gębie. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie folii, cytryny i masła! Przygotowanie łososia nie jest skomplikowane i nie zajmie ci wiele czasu. Doskonała kompozycja smaków sprawi, że nawet najwięksi smakosze będą onieśmieleni. Potrawa jest bardzo lekka, ale sycące i doskonale nadaje się na upalne dni. Poniżej znajdziesz wskazówki, które krok po kroku pomogą ci w jego przygotowaniu.

Halibut z grilla

Jak zrobić grillowanego halibuta?

Dania rybne
Nawet jeśli nie przepadasz na na co dzień za rybami to pokochasz ten przepis. Ryba wychodzi naprawdę smaczna. Wypróbuj go również do innych rodzajów ryb.
Tilapia z grilla

Jak zrobić tilapie z grilla?

Dania rybne
Poniżej przedstawiam przepis na tilapię z warzywami pieczoną na grillu w folii aluminiowej. Im więcej warzyw - tym rybka jest bardziej aromatyczna, jednak jeśli niektórych z nich nie masz to nic nie szkodzi.
duszenie ryby

Jak dusić rybę?

Dania rybne
Ryby są bardzo zdrowym pożywieniem zwłaszcza, jeżeli przygotujemy je bez dodatku tłuszczu, jednak podczas gotowania tracą wiele swoich właściwości. Sposobem, aby ryby zachowały swoje właściwości i smak jest duszenie. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak prawidłowo dusić ryby.
Marynata do łososia z grilla

Jak zrobić marynatę do do łososia z grilla?

Dania rybne
Ten przepis jest bardzo prosty aczkolwiek idealny. Marynata nadaje łososiowi słodkiego smaku za którym twoja rodzina będzie przepadać. Jeśli na zewnątrz jest zbyt zimno na rozpalenie grilla ogrodowego to możesz również łososia upiec w piekarniku.
przyrządzanie ryby

Jak smażyć ryby?

Dania rybne

Ryby to źródło niezbędnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, jednak najczęściej decydujemy się rybę po prostu usmażyć. Nie jest to może najzdrowsza z metod, ale komu nie smakuje pyszny i rumiany filecik rybny? Niestety smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności, niż smażenie mięsa. Nie wystarczy po prostu rozmrozić fileta i wrzucić go na rozgrzaną patelnię. Każdy kto choć raz spróbował tego sposoby, wie, że do niczego dobrego to nie prowadzi. Chcesz, aby ryba przyrządzona przez ciebie była krucha i wprost rozpływała się w ustach? Poznaj kilka trików i sposobów na poprawienie jej jakości i smaku. Pozwolą ci one przygotować rybę tak smaczną i chrupiącą jak w najlepszej smażalni.