Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy
Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.

Jak zrobić zapiekane spiralki z cukinii?

Przekąski Ciepłe
Cukinia to niesamowite warzywo. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Nie tylko wyśmienicie smakuje w wielu daniach, ale ceniona jest w prawie wszystkich dietach odchudzających ze względu na obniżoną wartość energetyczną. 100 g cukinii to zaledwie 15 kcal. Jest bogata w cenne składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i potas. Wypróbuj nasz przepis na pyszne danie obiadowe z zapiekaną cukinią.
frytki z dyni

Jak zrobić frytki z dyni?

Warzywa
Końcem lata, a początkiem jesieni pojawia się na sklepowych półkach i przydomowych ogródkach. Dynia jest kolorowym i zdrowym warzywem o ciekawym smaku. Można z niej przyrządzić pyszną zupę dyniową lub zamarynować. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które nie wiedzą co począć z dynią, mamy dla ciebie ciekawą i słodką propozycję. Z takiej propozycji ucieszą się z pewnością dzieci, które uwielbiają frytki. Frytki z dyni, mogą stać się ciekawym dodatkiem do obiadu, bądź pyszną przekąską. Wskazówki przygotowania frytek z dyni, znajdziesz poniżej.
Szparagi smażone na maśle

Jak zrobić szparagi smażone na maśle z czosnkiem?

Przekąski Ciepłe
Szparagi dopiero niedawno zaczęły być popularne w Polsce ale już zdążyły zawojować na dobre nasze stoły. Są zdrowe i przede wszystkim pyszne - czy to szparagi gotowane, czy z grilla, czy z piekarnika czy też smażone na masełku. Pamiętaj, że im młodsze szparagi tym krótszy czas gotowania. Przed smażeniem odetnij twarde końce szparagów i je delikatnie obierz od 1/3 wysokości w dół.
Szparagi

Jak zrobić szparagi na patelni z czosnkiem?

Przystawki
Kiedy sezon szparagowy trwa w najlepsze to doskonała okazja, żeby przyrządzić coś pysznego. Są przepyszne, a ich zdrowotne właściwości były znane ludziom od wieków. Wiele osób uważa szparagi za najlepszy afrodyzjak, choć badania tego nie potwierdzają. Tymczasem nam to nie przeszkadza i nadal uważane są za najlepszą propozycję na romantyczny wieczór we dwoje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam przygotować przepyszne szparagi na patelni z odrobiną czosnku.
Gotowanie kukurydzy

Jak gotować kukurydzę w kolbach?

Przekąski Ciepłe
To zdrowa i pyszna przekąska, którą naprawdę łatwo przygotować. Kukurydzę w kolbach kojarzymy zazwyczaj z wakacjami nad morzem, gdzie sprzedawana jest na stoiskach z jedzeniem, a także z USA - krajem, któremu zawdzięcza swoją popularność. Kupisz ją w wielu sklepikach z warzywami i dużych supermarketach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na kukurydze w kolbach z masłem. Gwarantujemy, że nie poprzestaniesz na zjedzeniu jednej!
Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
Popcorn z mikrofali

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Przekąski Ciepłe
Popcorn, któż go nie lubi. Dzieci domagają się szybkiej przekąski. Popcorn ze sklepowej półki ma w sobie tyle sztucznych składników. Doskonale wiesz, że jest za tłusty za słony i zbyt często nie powinno się go jeść. Istnieje jednak sprytny sposób, aby przyrządzić popcorn w domowy sposób bez smażenia go na oleju. Sprawdź go!
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
Smażony bakłażan

Jak smażyć bakłażana?

Przekąski Ciepłe
Smażony bakłażan jest wprost przepyszny. Możesz go panierować w mące, jajku i bułce tartej jednak będzie również dobry jeśli bułkę wymieszasz wcześniej z tartym parmezanem.