Jak zrobić nuggetsy?

Kuchnie świata
Mięso drobiowe często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, jest niedrogie i można je przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej ograniczamy się do zapiekania kurzych udek w piekarniku lub panierowania i ich smażenia. Jednak restauracje typu fast-food oferują w swoim menu nuggetsy, które cieszą się sporym powodzeniem Ta przekąska, wymyślona w latach 50. XX wieku, przebojem wkroczyła do większości kuchni na świecie. Przyrządza się je w bardzo łatwy sposób, dlatego mogą stanowić smaczną przekąskę na imprezy czy smaczne danie obiadowe. Wystarczy tylko kilka składników, aby zaspokoić apetyty największych łasuchów. Jak zrobić nuggetsy?

Jak zrobić domowy majonez?

Sosy i Dipy
Majonez to niezastąpiony dodatek do jaj na twardo, ale też wielu potraw. Na jego bazie przygotowujemy sosy sałatkowe, dodajemy go do kanapek, mięs i przystawek. To także jeden z kluczowych składników na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić majonez, który będzie smakował lepiej niż ten ze sklepu.

Cała prawda o popcornie: Wspiera czy rujnuje zdrowie?

Przekąski Ciepłe
Popcorn jest jedną z najbardziej lubianych i najchętniej spożywanych przekąsek. Króluje przede wszystkim w kinach, ale często też pojawia się na domowych imprezach. Kojarzy się jednak z niezdrowym, tuczącym smakołykiem, po którego spożyciu miewamy wyrzuty sumienia. Tymczasem okazuje się, że popcorn wcale nie musi być szkodliwy, a wręcz przeciwnie może korzystnie wpływać na zdrowie. Poprawia trawienie, chroni przed chorobami serca, a nawet nowotworami. Wydaje się to niemożliwe, gdyż popcorn często zawiera tłuszcz i sól. Jak jest naprawdę? Czy ta przegryzka może zrujnować nam zdrowie?
Popcorn z mikrofali

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Przekąski Ciepłe
Popcorn, któż go nie lubi. Dzieci domagają się szybkiej przekąski. Popcorn ze sklepowej półki ma w sobie tyle sztucznych składników. Doskonale wiesz, że jest za tłusty za słony i zbyt często nie powinno się go jeść. Istnieje jednak sprytny sposób, aby przyrządzić popcorn w domowy sposób bez smażenia go na oleju. Sprawdź go!
Jak odświeżyć starą bagietkę

Prosty sposób na odświeżenie starej bagietki

Przekąski Ciepłe
Wszyscy mówią, że pokrojony chleb jest smaczny i szybki w użyciu, ale nie ma nic lepszego niż smak świeżo upieczonej bagietki. Jak większość pięknych rzeczy w życiu jednak, piękno bagietki nie trwa długo. Na następny dzień jest twarda jak kamień i można ją wykorzystać już na niewiele sposobów, może najwyżej do grzanek lub jako bułkę tartą. Istnieje jednak sposób na to, by znów smakowała jak świeża. Ta metoda sprawdza się bardzo dobrze i wypróbowaliśmy ją na trzech różnych rodzajach bułek. Spróbujcie.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
popcorn

3 szybkie pomysły na dania z popcornem

Proste przepisy
Kto z nas nie lubi popcornu? Na szczęście nie jest on aż tak niezdrowy, jeśli porównamy go z innymi ubóstwianymi przez nas przekąskami. Ponadto nadaje się on do zrobieniu wielu różnych dań, takich jak zupy, sałatki, a nawet lody. Dziś chciałabym zaproponować wam trzy fajne pomysły na smaczne i wcale nie takie niezdrowe dania zrobione właśnie na bazie popcornu.
pieczone kulki ziemniaczane

Jak zrobić pieczone kulki ziemniaczane?

Przekąski Ciepłe
Smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska, którą – dzięki upieczeniu w piekarniku – możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Chrupiąca skorupka i kremowe wnętrze idealnie smakują w połączeniu z jogurtem greckim lub śmietaną. Możesz również podać kulki z pikantnym dipem (polecam zmieszać 1 łyżeczkę ostrego sosu chili z 1/4 szklanki jogurtu greckiego). Przepis znajdziesz poniżej.
Smażony bakłażan

Jak smażyć bakłażana?

Przekąski Ciepłe
Smażony bakłażan jest wprost przepyszny. Możesz go panierować w mące, jajku i bułce tartej jednak będzie również dobry jeśli bułkę wymieszasz wcześniej z tartym parmezanem.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.