Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy
Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.

Jak zrobić zapiekane spiralki z cukinii?

Przekąski Ciepłe
Cukinia to niesamowite warzywo. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Nie tylko wyśmienicie smakuje w wielu daniach, ale ceniona jest w prawie wszystkich dietach odchudzających ze względu na obniżoną wartość energetyczną. 100 g cukinii to zaledwie 15 kcal. Jest bogata w cenne składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i potas. Wypróbuj nasz przepis na pyszne danie obiadowe z zapiekaną cukinią.
frytki z dyni

Jak zrobić frytki z dyni?

Warzywa

Końcem lata, a początkiem jesieni pojawia się na sklepowych półkach i przydomowych ogródkach. Dynia jest kolorowym i zdrowym warzywem o ciekawym smaku. Można z niej przyrządzić pyszną zupę dyniową lub zamarynować. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które nie wiedzą co począć z dynią, mamy dla ciebie ciekawą i słodką propozycję. Z takiej propozycji ucieszą się z pewnością dzieci, które uwielbiają frytki. Frytki z dyni, mogą stać się ciekawym dodatkiem do obiadu, bądź pyszną przekąską. Wskazówki przygotowania frytek z dyni, znajdziesz poniżej.

Gotowanie kukurydzy

Jak gotować kukurydzę w kolbach?

Przekąski Ciepłe
To zdrowa i pyszna przekąska, którą naprawdę łatwo przygotować. Kukurydzę w kolbach kojarzymy zazwyczaj z wakacjami nad morzem, gdzie sprzedawana jest na stoiskach z jedzeniem, a także z USA - krajem, któremu zawdzięcza swoją popularność. Kupisz ją w wielu sklepikach z warzywami i dużych supermarketach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na kukurydze w kolbach z masłem. Gwarantujemy, że nie poprzestaniesz na zjedzeniu jednej!
Popcorn z mikrofali

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Przekąski Ciepłe
Popcorn, któż go nie lubi. Dzieci domagają się szybkiej przekąski. Popcorn ze sklepowej półki ma w sobie tyle sztucznych składników. Doskonale wiesz, że jest za tłusty za słony i zbyt często nie powinno się go jeść. Istnieje jednak sprytny sposób, aby przyrządzić popcorn w domowy sposób bez smażenia go na oleju. Sprawdź go!
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
pierścień z pizzy

Jak zrobić przekąskę na imprezę – pierścień z pizzy?

Przekąski Ciepłe
Szukasz pomysłu na imprezowe danie? Zostań władcą pierścienia. Ale nie zwykłego - tylko takiego o smaku aromatycznej pizzy. Skorzystaj z zamieszczonego poniżej przepisu, a gwarantuje ci, że twoi goście będą zachwyceni. W końcu masz się czym pochwalić – ten pierścień też trzeba było najpierw wrzucić do ognia… To co Frodo, zaczynamy?
Pasta z cukinii

Jak zrobić pastę z cukinii?

Przekąski Zimne
Ten przepis na pastę z cukinii jest bardzo prosty i zawiera wyłącznie warzywa (cukinię, pomidory i cebulę). Pasta wychodzi wyśmienita. Zwykle jadam ją z chlebem na śniadanie lub jako przekąskę, jednak jest również dobrym uzupełnieniem obiadu. Pasta z cukinii może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.
Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
chipsy z ziemniaków

Jak zrobić chipsy z ziemniaków w piekarniku?

Przekąski Zimne
Jeśli masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu całego opakowania tłustych i słonych chipsów to jest na to sposób - możesz je zrobić samodzielnie w domu i dostosować ilość tłuszczu i soli do własnych potrzeb. Chipsy domowe są znacznie grubsze od chipsów sklepowych i mają bardziej ziemniaczany smak. Z pewnością ci posmakują.