Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić serowe Fondue na ciemnym piwie?
Przekąski CiepłeSzukasz efektywnej przekąski na spotkanie ze znajomymi lub rodzinną uroczystość? My proponujemy ci przygotowanie domowego Fondue na ciemnym piwie. Przepis wymaga jedynie kilku składników i jest prosty w przygotowaniu, a efekty zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować domowe Fondue serowe, przeczytaj dalszą część artykułu.

Karmelizowane bataty
Przekąski CiepłeJeżeli szukasz pomysłu pyszną przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub oryginalny dodatek do obiadu, zrób karmelizowane bataty. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie ci dużo czasu, a smak zachwyci wszystkich. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Jak zrobić przekąskę na imprezę – pierścień z pizzy?
Przekąski CiepłeSzukasz pomysłu na imprezowe danie? Zostań władcą pierścienia. Ale nie zwykłego - tylko takiego o smaku aromatycznej pizzy. Skorzystaj z zamieszczonego poniżej przepisu, a gwarantuje ci, że twoi goście będą zachwyceni. W końcu masz się czym pochwalić – ten pierścień też trzeba było najpierw wrzucić do ognia… To co Frodo, zaczynamy?

Jak zrobić pastę z cukinii?
Przekąski ZimneTen przepis na pastę z cukinii jest bardzo prosty i zawiera wyłącznie warzywa (cukinię, pomidory i cebulę). Pasta wychodzi wyśmienita. Zwykle jadam ją z chlebem na śniadanie lub jako przekąskę, jednak jest również dobrym uzupełnieniem obiadu. Pasta z cukinii może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.

Jak zrobić smażony ryż z czosnkiem?
Dania wegetariańskieSmażony ryż z czosnkiem jest pyszny i możesz go podawać jako dodatek do wszystkich dań mięsnych oraz wegetariańskich. Taki ryż jest specjalnością krajów Ameryki Południowej w tym Peru, Boliwii i Brazylii.

Jak zrobić pieczone kulki ziemniaczane?
Przekąski CiepłeSmaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska, którą – dzięki upieczeniu w piekarniku – możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Chrupiąca skorupka i kremowe wnętrze idealnie smakują w połączeniu z jogurtem greckim lub śmietaną. Możesz również podać kulki z pikantnym dipem (polecam zmieszać 1 łyżeczkę ostrego sosu chili z 1/4 szklanki jogurtu greckiego). Przepis znajdziesz poniżej.

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?
GrzybyPieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.

Jak zrobić fasolkę szparagową z jajkiem?
SałatkiOto przepis na smażoną fasolkę szparagową z jajecznicą. Każda fasolka szparagowa nada się bez problemu: zielona bądź żółta, gruba bądź cienka, w całości lub posiekana - należy tylko pamiętać, aby dopasować czas gotowania, aby fasolka nie była ani zbyt twarda, ani rozgotowana. Do gotowanej fasolki można dodać w zasadzie każdą ilość jajek, od 2-3 do nawet 4 wedle uznania.

Jak zrobić filipińskie naleśniki lumpia?
Przekąski CiepłeNaleśniki te są tradycyjną potrawą filipińską. Serwowane są zwykle jako przekąska czy starter. Są dość podobne w smaku do spring rollsów (sajgonek).

Jak gotować kukurydzę aby była miękka?
Przekąski CiepłeStosuję ten przepis już od pewnego czasu i powiem wam, że już w życiu nie ugotuję kukurydzy w samej wodzie. Kukurydza wychodzi miękka i słodziutka! Pamiętajcie, aby nigdy nie dodawać do gotującej się wody soli bo inaczej kukurydza będzie twarda.