Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek króluje wśród wielkanocnych dań. Tradycyjnie przygotowuje się go na zakwasie i serwuje z białą kiełbasą i jajkiem. Możliwości jednak się na tym nie kończą, bo jest wyjątkowo wdzięczną potrawą i pozwala na rozmaite wariacje kulinarne. To, w jaki sposób go przyrządzimy i z jakimi dodatkami ostatecznie podamy, zależy od naszych indywidualnych upodobań i regionalnych tradycji kultywowanych w domach rodzinnych. Jak przygotować zakwas na żurek? Z czym najlepiej go podawać? Czym urozmaicić wielkanocną wersję żurku? Podpowiadamy.

Krewetki: Smakowita i niskokaloryczna przekąska

Inne zdrowe przepisy
Krewetki wyróżnia doskonały smak, bogactwo składników odżywczych, których dostarczają - w tym między innymi łatwo przyswajalnego białka - oraz szeroki wachlarz możliwości wykorzystania ich w kuchni. Co więcej, są bardzo proste w przygotowaniu - mimo że uchodzą za danie bardzo wykwintne. Zdradzamy, jak najlepiej wykorzystać właściwości tych apetycznych owoców morza i podpowiadamy, jak sprawdzić, czy wybrane przez nas produkty są świeże.

Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy
Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.
Gotowanie kukurydzy

Jak gotować kukurydzę w kolbach?

Przekąski Ciepłe
To zdrowa i pyszna przekąska, którą naprawdę łatwo przygotować. Kukurydzę w kolbach kojarzymy zazwyczaj z wakacjami nad morzem, gdzie sprzedawana jest na stoiskach z jedzeniem, a także z USA - krajem, któremu zawdzięcza swoją popularność. Kupisz ją w wielu sklepikach z warzywami i dużych supermarketach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na kukurydze w kolbach z masłem. Gwarantujemy, że nie poprzestaniesz na zjedzeniu jednej!
Popcorn z mikrofali

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Przekąski Ciepłe
Popcorn, któż go nie lubi. Dzieci domagają się szybkiej przekąski. Popcorn ze sklepowej półki ma w sobie tyle sztucznych składników. Doskonale wiesz, że jest za tłusty za słony i zbyt często nie powinno się go jeść. Istnieje jednak sprytny sposób, aby przyrządzić popcorn w domowy sposób bez smażenia go na oleju. Sprawdź go!
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
Pasta z cukinii

Jak zrobić pastę z cukinii?

Przekąski Zimne
Ten przepis na pastę z cukinii jest bardzo prosty i zawiera wyłącznie warzywa (cukinię, pomidory i cebulę). Pasta wychodzi wyśmienita. Zwykle jadam ją z chlebem na śniadanie lub jako przekąskę, jednak jest również dobrym uzupełnieniem obiadu. Pasta z cukinii może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
Jak odświeżyć starą bagietkę

Prosty sposób na odświeżenie starej bagietki

Przekąski Ciepłe
Wszyscy mówią, że pokrojony chleb jest smaczny i szybki w użyciu, ale nie ma nic lepszego niż smak świeżo upieczonej bagietki. Jak większość pięknych rzeczy w życiu jednak, piękno bagietki nie trwa długo. Na następny dzień jest twarda jak kamień i można ją wykorzystać już na niewiele sposobów, może najwyżej do grzanek lub jako bułkę tartą. Istnieje jednak sposób na to, by znów smakowała jak świeża. Ta metoda sprawdza się bardzo dobrze i wypróbowaliśmy ją na trzech różnych rodzajach bułek. Spróbujcie.
Kukurydza gotowana

Jak gotować kukurydzę aby była miękka?

Przekąski Ciepłe
Stosuję ten przepis już od pewnego czasu i powiem wam, że już w życiu nie ugotuję kukurydzy w samej wodzie. Kukurydza wychodzi miękka i słodziutka! Pamiętajcie, aby nigdy nie dodawać do gotującej się wody soli bo inaczej kukurydza będzie twarda.