Gęsina: Co zawiera? Dlaczego warto ją jeść?

Mięsa i Podroby
Gęsina to bardzo zdrowe mięso, które niestety rzadko trafia na polskie stoły. Tradycyjnie podaje się ją 11 listopada – na wspomnienie św. Marcina, jednak warto sięgać po nią o wiele częściej. Gęś nie cieszy się popularnością w Polsce ze względu na to, że jej mięso jest tłuste. Jednak warto wiedzieć, że ma ono o wiele korzystniejszy skład tłuszczu od tego, który znajduje się w kurczaku czy indyku. Większość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Wspomagają pracę mózgu, a do tego obniżają poziom „złego” cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy i innym chorobom serca. Gęsina polecana jest także anemikom z powodu wysokiej zawartości żelaza. W dodatku hodowle gęsi są ekologiczne, a mięso z nich wolne od antybiotyków i sztucznych środków chemicznych. Co jeszcze warto wiedzieć o gęsinie? Jakie ma właściwości i jak najlepiej ją przyrządzać? Podpowiadamy.

Dlaczego warto jeść indycze mięso?

Mięsa i Podroby
Najpopularniejszymi rodzajami mięsa niezmiennie od lat są kurczak, wołowina i wieprzowina. Niestety czerwone mięso zawiera dużo nasyconych tłuszczów sprzyjających otyłości i chorobom serca. Natomiast drób często szpikowany jest antybiotykami i hormonami. Nie można jednak powiedzieć tego o nieco mniej popularnym mięsie z indyka. Zawartość tłuszczu w indyku jest praktycznie zerowa, a w dodatku nie zawiera on antybiotyków, gdyż nie może być chowany w ciasnych klatkach. Ryzyko infekcji jest zatem mniejsze niż w przypadku kurczaków. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, niweluje zmęczenie i napięcie nerwowe, poprawia kondycję skóry i włosów oraz wspiera układ krążenia. Sprawdź, dlaczego warto jeść mięso indycze i jak je przyrządzić.

Jak dobrać przyprawy do różnych rodzajów mięsa?

Mięsa i Podroby
Potrawy mięsne cieszą się zdecydowanie największą popularnością w polskiej kuchni. Stanowią nieodłączny element ważnych uroczystości i świąt. Pomimo że przyrządzenie mięsa nie jest skomplikowane (wystarczy je upiec, udusić czy usmażyć), efekt może nas czasem niemile zaskoczyć. Najczęstszą przyczyną jest nieodpowiednie doprawienie potrawy, przez co mięso jest mdłe i pozbawione smaku. Które przyprawy podkreślą smak drobiu, a które najlepiej pasują do wołowiny czy wieprzowiny? Jak doprawić mięso królika, a jak dziczyznę?
pieczone połówki z kurczaka

Jak zrobić pieczone połówki z kurczaka?

Dania z drobiu
Efektowny obiad za nieduże pieniądze. Pieczone połówki z kurczaka usatysfakcjonują każdego, kto lubi zjeść coś konkretnego. Jeśli wcześniej ich nie robiłaś, pewnie nie wiesz od czego zacząć. Nie martw się, to nic trudnego. Poniżej pokażę ci krok po kroku jak się za to zabrać. Już za godzinę będziesz mogła zaserwować swoim gościom to pyszne danie.
roladki z kurczaka

Jak zrobić roladki z kurczaka z serem i szynką w piekarniku?

Dania z drobiu

Soczyste i kruchutkie mięso z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką, zamykające w środku aromatyczną szynkę i ciepły, ciągnący się ser. To krótki opis roladki z kurczaka, na punkcie której oszaleją wszystkie twoje zmysły. To prosty pomysł na smaczny i efektowny obiad. Przekonaj się korzystając z przepisu zamieszczonego poniżej.

 

pałki we własnym sosie

Jak zrobić pałki z kurczaka we własnym sosie?

Dania z drobiu
Te smaczne pałeczki są bardzo poste do wykonania. Można dodać do nich jakąś ulubioną surówkę oraz ziemniaki, ryż czy kaszę. Nie wymagają wiele pracy, ale warto zadbać o to, by kupić w sklepie świeże mięsko, bo tylko takie jest najsmaczniejsze. Wtedy jego aromat przywołuje gości i rozchodzi się po całej kuchni. Zapraszam serdecznie!
Kurczak w miodzie po chińsku

Jak zrobić kurczaka w miodzie po chińsku?

Dania z drobiu
Kurczak z tego przepisu jest najpierw panierowany, następnie smażony na głębokim oleju a na koniec polany pysznym, gęstym sosem. Sos przygotowany jest z miodu, czosnku, imbiru oraz octu ryżowego. Kurczak w miodzie najlepiej będzie smakował z ryżem. Smacznego!
udziec w sosie własnym

Jak zrobić udziec z kurczaka w sosie własnym?

Dania z drobiu
Udziec zrobisz bardzo szybko. To danie, które można podać jako II danie obiadowe. Dodatek smacznej surówki na pewno je wzbogaci i sprawi, iż będzie smaczniejsze. Moja rodzina bardzo lubi do niego surówkę z marchewki i zapiekane ziemniaki. Serdecznie i gorąco polecam!
soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Dania z drobiu

Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.

Jak zrobić kurczaka z sezamem?

Dania z drobiu
Kurczak z sezamem na słodko jest bardzo prosty do przygotowania - nawet się nie spodziewasz jak bardzo! Danie to najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, zieloną cebulką oraz surówką z kapusty. Do tego przepisu możesz użyć mięsa z udek, skrzydełek lub piersi z kurczaka. Wybór zależy od ciebie. Poniższy przepis jest na 4 porcje.