Dlaczego warto jeść indycze mięso?

Mięsa i Podroby
Najpopularniejszymi rodzajami mięsa niezmiennie od lat są kurczak, wołowina i wieprzowina. Niestety czerwone mięso zawiera dużo nasyconych tłuszczów sprzyjających otyłości i chorobom serca. Natomiast drób często szpikowany jest antybiotykami i hormonami. Nie można jednak powiedzieć tego o nieco mniej popularnym mięsie z indyka. Zawartość tłuszczu w indyku jest praktycznie zerowa, a w dodatku nie zawiera on antybiotyków, gdyż nie może być chowany w ciasnych klatkach. Ryzyko infekcji jest zatem mniejsze niż w przypadku kurczaków. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, niweluje zmęczenie i napięcie nerwowe, poprawia kondycję skóry i włosów oraz wspiera układ krążenia. Sprawdź, dlaczego warto jeść mięso indycze i jak je przyrządzić.

Jak dobrać przyprawy do różnych rodzajów mięsa?

Mięsa i Podroby
Potrawy mięsne cieszą się zdecydowanie największą popularnością w polskiej kuchni. Stanowią nieodłączny element ważnych uroczystości i świąt. Pomimo że przyrządzenie mięsa nie jest skomplikowane (wystarczy je upiec, udusić czy usmażyć), efekt może nas czasem niemile zaskoczyć. Najczęstszą przyczyną jest nieodpowiednie doprawienie potrawy, przez co mięso jest mdłe i pozbawione smaku. Które przyprawy podkreślą smak drobiu, a które najlepiej pasują do wołowiny czy wieprzowiny? Jak doprawić mięso królika, a jak dziczyznę?

Dlaczego warto jeść mięso z kaczki?

Dania z drobiu
Kacze mięso uznawane jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. W polskiej sztuce kulinarnej znane jest od czasów średniowiecza, jednak później zostało wyparte przez inne wartościowe mięsa. Obecnie znów wraca do łask, jednak nie wkroczyło przebojem na polskie stoły. Wielu z nas obawia się jego nadmiernego spożywania, ponieważ wydaje się bardzo tłuste. Sięgamy po nie jedynie od święta. Warto zainteresować się kaczym mięsem, ponieważ wykazuje szereg zdrowotnych właściwości. Dlaczego warto jeść mięso kaczki? Co w nim znajdziemy? Przekonajmy się.
pieczone połówki z kurczaka

Jak zrobić pieczone połówki z kurczaka?

Dania z drobiu
Efektowny obiad za nieduże pieniądze. Pieczone połówki z kurczaka usatysfakcjonują każdego, kto lubi zjeść coś konkretnego. Jeśli wcześniej ich nie robiłaś, pewnie nie wiesz od czego zacząć. Nie martw się, to nic trudnego. Poniżej pokażę ci krok po kroku jak się za to zabrać. Już za godzinę będziesz mogła zaserwować swoim gościom to pyszne danie.
pałki we własnym sosie

Jak zrobić pałki z kurczaka we własnym sosie?

Dania z drobiu
Te smaczne pałeczki są bardzo poste do wykonania. Można dodać do nich jakąś ulubioną surówkę oraz ziemniaki, ryż czy kaszę. Nie wymagają wiele pracy, ale warto zadbać o to, by kupić w sklepie świeże mięsko, bo tylko takie jest najsmaczniejsze. Wtedy jego aromat przywołuje gości i rozchodzi się po całej kuchni. Zapraszam serdecznie!
soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Dania z drobiu

Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.

Szaszłyki drobiowe z grilla

Jak zrobić szaszłyki drobiowe z papryką i cebulą?

Potrawy z grilla
Sezon grillowy już dawno rozpoczęty zatem pora szukać nowych smaków i przepisów na dania z grilla. Poniżej przedstawiam sprawdzony i bardzo prosty przepis na szaszłyki drobiowe z czerwoną papryką i cebulą marynowane w limonce i kolendrze. Zrobienie marynaty zajmuje zaledwie 5 minut.
udziec w sosie własnym

Jak zrobić udziec z kurczaka w sosie własnym?

Dania z drobiu
Udziec zrobisz bardzo szybko. To danie, które można podać jako II danie obiadowe. Dodatek smacznej surówki na pewno je wzbogaci i sprawi, iż będzie smaczniejsze. Moja rodzina bardzo lubi do niego surówkę z marchewki i zapiekane ziemniaki. Serdecznie i gorąco polecam!
roladki z kurczaka

Jak zrobić roladki z kurczaka z serem i szynką w piekarniku?

Dania z drobiu

Soczyste i kruchutkie mięso z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką, zamykające w środku aromatyczną szynkę i ciepły, ciągnący się ser. To krótki opis roladki z kurczaka, na punkcie której oszaleją wszystkie twoje zmysły. To prosty pomysł na smaczny i efektowny obiad. Przekonaj się korzystając z przepisu zamieszczonego poniżej.

 

kurczak duszony z kalarepą i warzywami

Jak zrobić kurczaka duszonego z kalarepą i warzywami?

Dania z drobiu
Kalarepa jest nie tylko smaczna, ale posiada również niezwykłe właściwości zdrowotne. Do poniższego dania możesz użyć zamiast kalarepy brokułów lub kalafiora, jednak potrawa będzie miała wówczas zupełnie inny smak. Z określonej ilości składników otrzymasz 5-7 porcji.