Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Dania rybneMakaronyPizzaDania z drobiuDania z wieprzowinyDania z wołowiny i cielęcinyDania z baraniny i jagnięcinyOwoce morzaDania wegetariańskieDania z dziczyznyDania regionalnePotrawy z grillaSzybkie i proste daniaSushiNaleśnikiZapiekanki
Pokaż wszystkie 
Jak zrobić gulasz z mięsa wieprzowego?
Dania z wieprzowinyW coraz chłodniejsze jesienne popołudnia po powrocie z pracy mamy ochotę na zjedzenie czegoś ciepłego i sycącego. Domowy gulasz wieprzowy świetnie sprawdzi się jako taki właśnie posiłek. Ten przepis mamy w naszej rodzinie już od lat, jest więc sprawdzony i na pewno się uda. Dobrze smakuje zarówno z ziemniakami i surówką, jak i wszelkimi kaszami czy ryżem.

Co zrobić, żeby mięso było soczyste?
Dania z wieprzowinyZastanawiasz się jak to możliwe, że profesjonalni kucharze zawsze są w stanie tak przygotować mięso, że ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku wciąż jest soczyste? Nie trzeba być masterchefem, żeby się tego nauczyć. Pomogą ci w tym wskazówki zawarte poniżej. Sposób ten sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju mięs – kotletów schabowych, karkówki, czy kurczaka.

Jak zrobić kotlety schabowe?
Dania z wieprzowinySchabowy z ziemniaczkami i surówką to polska klasyka obiadowa. U wielu rodzin to obowiązkowy element na niedzielnym stole. Mimo, iż sam przepis na kotlety schabowe wydaje się bardzo prosty, zrobienie smacznego, chrupiącego, a jednocześnie soczystego kotleta nie jest tak banalne, jak mogłoby się wydawać. Jeśli pierwszy raz stajesz przed tym wyzwaniem, zachęcam do wypróbowania przepisu zamieszczonego poniżej.

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?
Dania z wieprzowinyWątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Ma ona największe stężenie witaminy A w porównaniu do wszystkich innych produktów żywnościowych oraz bardzo dużo witaminy D, B12 i C, fosforu, miedzi, i łatwo przyswajalnego żelaza. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie przegotować ponieważ wówczas straci wiele witamin.

Jak zrobić kofty faszerowane fetą?
Dania z wieprzowinyKofty to mięsne kotlety mielone bardzo popularne w Turcji. Można je usmażyć na patelni lub jeśli jest cieplejsza pogoda to na grillu. Należy je przygotować z wyprzedzeniem i przynajmniej przez godzinę schładzać w lodówce bo w innym przypadku od razu po położeniu na patelni czy na grillu się rozpadną. Poniżej przepis na 4 kofty.

Jak zrobić schab pieczony z czosnkiem i majonezem?
Dania z wieprzowinyOto kolejny sposób na przyrządzenie schabu. Niespieszne pieczenie sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste, idealne na obiad. Żeby zaoszczędzić nieco czasu, można zamarynować mięso wcześniej i włożyć je do piekarnika na ok. trzy godziny przed podaniem. Naturalny sos powstały podczas pieczenia można wykorzystać, polewając nim mięso lub ziemniaki podane wraz z nim.

Jak zwijać gołąbki?
Dania z wieprzowinyNajlepsze gołąbki to takie, które zawijamy w liście kapusty. Nie ulega wątpliwości, że najlepsze techniki ich zawijania zostały opracowane przez doświadczone panie domu. Niestety czasami czynność ta może przysporzyć wiele problemów osobie, która nigdy wcześniej tego nie robiła. Sposób zaproponowany przeze mnie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego wysiłku. Poniżej znajdziecie metodę Babci Józi na szybkie i skuteczne zawijanie gołąbków.

Jak zrobić pilaw?
Dania z wieprzowinyTypowy pilaw (Plov, pilav) otrzymuje się z ryżu i mięsa oraz doprawia przyprawami. Jest to danie, którego różne receptury można znaleźć na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej, skąd został wypożyczony do różnych kuchni i tak teraz podobne dania można znaleźć w każdym kraju.
Mający swoje korzenie na Wschodzie, oryginalny pilaw, zazwyczaj wykonany jest z jagnięciny lub baraniny. Można jednak wykonać go również z innego rodzaju mięsa: wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, kaczki, co wolisz.

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?
MakaronyLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Dzięki niezwykłej kompozycji przypraw i składników pozwala przenieść się choć na chwilę do słonecznej Italii. Dzieci nie mogą się jej oprzeć, a dorośli szaleją na jej punkcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie świetny, sprawdzony przepis na lasagne z mięsem mielonym, która niemal rozpływa się w ustach.

Jak zrobić duszoną szynkę wieprzową?
Dania z wieprzowinyDuszona szynka wieprzowa stanowi doskonałą propozycje na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie wymaga od nas dużego wysiłku i nie jest bardzo skomplikowane. Możecie być pewni, że taki sycący posiłek wywoła uśmiech u niejednego domownika. Prostota dania sprawi, że nawet największy niejadek nie będzie w stanie się oprzeć tej potrawie. Podawajcie z całymi ziemniaczkami i ogórkami małosolnymi. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej wykonaniu. Smacznego!