Jak uratować przypalone lub przesolone danie?

Mięsa i Podroby
Zwykło się mówić, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystkie kuchenne wpadki zatuszujesz grubą warstwą sosu. Czasami musisz sięgnąć po bardziej skomplikowane metody. Ale nie przejmuj się! Poniżej znajdziesz listę składników, które zrównoważą smak, zamaskują pomyłki i wcale nie będziesz musiała wyrzucać dopiero co przygotowanej potrawy do kosza.

Jak przygotować gulasz?

Dania z wieprzowiny
Wczesna wiosna to dobry okres na piesze i rowerowe wycieczki. Świat powolutku budzi się do życia, warto wiec troszkę podpatrzeć przyrodę, a po powrocie do domu z przyjemnością zjeść pożywny i rozgrzewający posiłek w postaci gulaszu. Jednogarnkowe potrawy są świetnym rozwiązaniem, gdy obiadem maja zająć się mężczyźni, będący na bakier z gotowaniem. Jeśli jednak ich zdolności są niższe od zera, można przygotować gulasz dzień wcześniej i zostawić przepis odgrzania. Pewne jest jedno, ten treściwy i pożywny posiłek napełni najgłębsze żołądki.

Jak zrobić zrazy z ogórkiem kiszonym?

Dania z wieprzowiny
Zrazy z ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na przepyszny obiad. Łatwo je zrobić i jeszcze łatwiej zjeść. Jeżeli zatem nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad – oto on.
Pilaw

Jak zrobić pilaw?

Dania z wieprzowiny
Typowy pilaw (Plov, pilav) otrzymuje się z ryżu i mięsa oraz doprawia przyprawami. Jest to danie, którego różne receptury można znaleźć na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej, skąd został wypożyczony do różnych kuchni i tak teraz podobne dania można znaleźć w każdym kraju. Mający swoje korzenie na Wschodzie, oryginalny pilaw, zazwyczaj wykonany jest z jagnięciny lub baraniny. Można jednak wykonać go również z innego rodzaju mięsa: wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, kaczki, co wolisz.
Wątróbka z cebulą

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Dania z wieprzowiny
Wątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Ma ona największe stężenie witaminy A w porównaniu do wszystkich innych produktów żywnościowych oraz bardzo dużo witaminy D, B12 i C, fosforu, miedzi, i łatwo przyswajalnego żelaza. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie przegotować ponieważ wówczas straci wiele witamin.
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
gulasz

Jak zrobić gulasz z mięsa wieprzowego?

Dania z wieprzowiny
W coraz chłodniejsze jesienne popołudnia po powrocie z pracy mamy ochotę na zjedzenie czegoś ciepłego i sycącego. Domowy gulasz wieprzowy świetnie sprawdzi się jako taki właśnie posiłek. Ten przepis mamy w naszej rodzinie już od lat, jest więc sprawdzony i na pewno się uda. Dobrze smakuje zarówno z ziemniakami i surówką, jak i wszelkimi kaszami czy ryżem.
Kartacze

Jak zrobić kartacze?

Dania z wieprzowiny
Pewnie zastanawiacie się co to są kartacze? Jest to regionalna potrawa wywodząca się z Podlasia. Wyglądem przypomina dużą pyzę jednak smakuje zupełnie inaczej. Chcecie żeby wasi znajomi z Podlasia poczuli się jak w domu? Zróbcie kartacze.
Pierogi z mięsem i ryżem - pielmieni

Jak zrobić pielmieni?

Dania z wieprzowiny
Pielmieni (pierogi z mięsem kuchni rosyjskiej) to jedno z dań, które wymagają dużego nakładu pracy. Dobrze jest zatem zrobić ich większą ilość i zamrozić. Dobrze również mieć kogoś do pomocy podczas ich lepienia - wówczas robienie pierogów pójdzie dużo szybciej. Możesz kupić mięso mielone lub zmielić je samemu - wówczas najlepiej jest je mielić razem z cebulą.