gulasz

Jak zrobić gulasz z mięsa wieprzowego?

Dania z wieprzowiny
W coraz chłodniejsze jesienne popołudnia po powrocie z pracy mamy ochotę na zjedzenie czegoś ciepłego i sycącego. Domowy gulasz wieprzowy świetnie sprawdzi się jako taki właśnie posiłek. Ten przepis mamy w naszej rodzinie już od lat, jest więc sprawdzony i na pewno się uda. Dobrze smakuje zarówno z ziemniakami i surówką, jak i wszelkimi kaszami czy ryżem.
smażenie mięsa na wysokim ogniu

Co zrobić, żeby mięso było soczyste?

Dania z wieprzowiny
Zastanawiasz się jak to możliwe, że profesjonalni kucharze zawsze są w stanie tak przygotować mięso, że ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku wciąż jest soczyste? Nie trzeba być masterchefem, żeby się tego nauczyć. Pomogą ci w tym wskazówki zawarte poniżej. Sposób ten sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju mięs – kotletów schabowych, karkówki, czy kurczaka.
kotlety schabowe

Jak zrobić kotlety schabowe?

Dania z wieprzowiny
Schabowy z ziemniaczkami i surówką to polska klasyka obiadowa. U wielu rodzin to obowiązkowy element na niedzielnym stole. Mimo, iż sam przepis na kotlety schabowe wydaje się bardzo prosty, zrobienie smacznego, chrupiącego, a jednocześnie soczystego kotleta nie jest tak banalne, jak mogłoby się wydawać. Jeśli pierwszy raz stajesz przed tym wyzwaniem, zachęcam do wypróbowania przepisu zamieszczonego poniżej.
Pilaw

Jak zrobić pilaw?

Dania z wieprzowiny
Typowy pilaw (Plov, pilav) otrzymuje się z ryżu i mięsa oraz doprawia przyprawami. Jest to danie, którego różne receptury można znaleźć na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej, skąd został wypożyczony do różnych kuchni i tak teraz podobne dania można znaleźć w każdym kraju. Mający swoje korzenie na Wschodzie, oryginalny pilaw, zazwyczaj wykonany jest z jagnięciny lub baraniny. Można jednak wykonać go również z innego rodzaju mięsa: wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, kaczki, co wolisz.
Pilaw z mięsa

Jak zrobić pilaw z mięsem?

Dania z wieprzowiny
Pilaw w swej pierwotnej postaci składa się z ryżu i baraniny. Ta słynna wschodnia potrawa, która pochodzi z kuchni tatarskiej doczekała się obecnie wielu wariacji na swój temat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a bez wątpienia zachwyci was swoim smakiem i aromatem. Niebanalna kompozycja przypraw tworzy idealne połączenie z mięsem i ryżem. Poniżej przedstawiam znakomity przepis na wyśmienity pilaw z mięsem.
gołąbki

Jak zrobić gołąbki?

Dania z wieprzowiny
Gołąbki są typowym przykładem polskiego dania. Niech żałuje ten, kto nigdy nie miał odwagi lub sposobności skosztować tej przepysznej, sycącej potrawy. Gołąbki to nic innego jak wołowina lub wieprzowina zmieszana z ryżem i/lub kaszą gryczaną zamknięta w liściu kapusty. Sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu nadzienia oraz w.... sosie. To on nadaje ostateczny smak potrawie. Jak zatem przyrządzić gołąbki?
papryka faszerowana

Jak zrobić paprykę nadziewaną?

Dania z wieprzowiny
Paprykę można faszerować na różne sposoby. Możesz wykorzystać do tego mięso mielone, przygotować farsz jak na gołąbki lub nadziać paprykę innymi warzywami. Przygotowanie takich papryczek nie jest trudne, a ich smak zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana

Jak zrobić zapiekankę z mięsa mielonego i bakłażana?

Dania z wieprzowiny
Poniżej przedstawiam przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i bakłażana z serem żółtym. Jest to bardzo smaczna i aromatyczna potrawa. Farsz z sosem jest bardzo soczysty zaś bakłażan nadaje potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Danie najlepiej zapiekać w małych (250 ml) naczyniach, jednak można użyć również większych. Z podanej ilości składników otrzymasz 6-8 porcji.
tortille z wieprzowiną i warzywami

Jak zrobić tortille z wieprzowiną i warzywami?

Kuchnia meksykańska
Niezależnie od tego, czy jesteś zagorzałym wielbicielem kuchni meksykańskiej, czy może jest to twój pierwszy raz, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Podsmażona chrupiąca wieprzowina w połączeniu z soczystą warzywną sałatką, doprawiona sosem salsa i owinięta w tortillę - tak przygotowany wrap nie może ci nie posmakować. Przekonaj się sprawdzając zamieszczony poniżej przepis.
Gulasz na piwie

Jak zrobić gulasz na piwie?

Dania z wieprzowiny
Poniżej przedstawiam przepis na mięso duszone w piwie z warzywami i pieczarkami. Gulasz ten najlepiej smakuje z ziemniakami. Do przepisu możesz użyć zarówno mięsa wołowego jak i wieprzowego zaś zamiast świeżych pomidorów pomidory w puszce. Ilość piwa uzależniona jest od wielkości garnka. Mięso powinno być całkowicie w nim zanurzone podczas gotowania.