Czy warto jeść czerwone mięso?

Mięsa i Podroby
Od lat toczy się spór co do tego, czy czerwone mięso jest zdrowe, czy szkodzi zdrowiu. Dietetycy i lekarze zalecają unikać go w diecie i ostrzegają, że może znacząco przyczyniać się do chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Tymczasem okazuje się, że wołowina czy wieprzowina nie są niezdrowe, za to niekorzystne może być spożywanie ich w nadmiarze i przygotowywanie w nieodpowiedni sposób. Faktem jest też to, że najbardziej szkodliwe są wysokoprzetworzone produkty z czerwonego mięsa np. kiełbasy, szynki czy konserwy. Natomiast nieprzetworzone czerwone mięso zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, przede wszystkim białko i żelazo. Czy zatem warto jeść ten rodzaj mięsa i jak ono wpływa na zdrowie?

Mięso mielone. Wszystko, co warto o nim wiedzieć

Mięsa i Podroby
Mięso mielone często gości na naszych stołach. Bez niego nie mogą powstać kotlety, różnego rodzaje farsze czy sosy do makaronów. W sklepie mamy do wyboru kilka rodzajów: mielone na miejscu, przygotowane wcześniej i sprzedawane na tackach czy zmielone przez producenta. Warto wiedzieć, że mięso mielone ma wiele walorów zdrowotnych. Jest źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B oraz pierwiastków: żelaza, cynku i selenu. Jeśli chcesz kupić mięso najlepszej jakości, trzeba kierować się kilkoma kluczowymi zasadami. Jak rozpoznać świeże mięso mielone? Co można w nim znaleźć? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Jak dobrać przyprawy do różnych rodzajów mięsa?

Mięsa i Podroby
Potrawy mięsne cieszą się zdecydowanie największą popularnością w polskiej kuchni. Stanowią nieodłączny element ważnych uroczystości i świąt. Pomimo że przyrządzenie mięsa nie jest skomplikowane (wystarczy je upiec, udusić czy usmażyć), efekt może nas czasem niemile zaskoczyć. Najczęstszą przyczyną jest nieodpowiednie doprawienie potrawy, przez co mięso jest mdłe i pozbawione smaku. Które przyprawy podkreślą smak drobiu, a które najlepiej pasują do wołowiny czy wieprzowiny? Jak doprawić mięso królika, a jak dziczyznę?
Wątróbka z cebulą

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Dania z wieprzowiny
Wątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Ma ona największe stężenie witaminy A w porównaniu do wszystkich innych produktów żywnościowych oraz bardzo dużo witaminy D, B12 i C, fosforu, miedzi, i łatwo przyswajalnego żelaza. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie przegotować ponieważ wówczas straci wiele witamin.
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Gołąbki

Jak zwijać gołąbki?

Dania z wieprzowiny
Najlepsze gołąbki to takie, które zawijamy w liście kapusty. Nie ulega wątpliwości, że najlepsze techniki ich zawijania zostały opracowane przez doświadczone panie domu. Niestety czasami czynność ta może przysporzyć wiele problemów osobie, która nigdy wcześniej tego nie robiła. Sposób zaproponowany przeze mnie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego wysiłku. Poniżej znajdziecie metodę Babci Józi na szybkie i skuteczne zawijanie gołąbków.
Pilaw

Jak zrobić pilaw?

Dania z wieprzowiny
Typowy pilaw (Plov, pilav) otrzymuje się z ryżu i mięsa oraz doprawia przyprawami. Jest to danie, którego różne receptury można znaleźć na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej, skąd został wypożyczony do różnych kuchni i tak teraz podobne dania można znaleźć w każdym kraju. Mający swoje korzenie na Wschodzie, oryginalny pilaw, zazwyczaj wykonany jest z jagnięciny lub baraniny. Można jednak wykonać go również z innego rodzaju mięsa: wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, kaczki, co wolisz.
Smacznego!

Jak zrobić duszoną szynkę wieprzową?

Dania z wieprzowiny
Duszona szynka wieprzowa stanowi doskonałą propozycje na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie wymaga od nas dużego wysiłku i nie jest bardzo skomplikowane. Możecie być pewni, że taki sycący posiłek wywoła uśmiech u niejednego domownika. Prostota dania sprawi, że nawet największy niejadek nie będzie w stanie się oprzeć tej potrawie. Podawajcie z całymi ziemniaczkami i ogórkami małosolnymi. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej wykonaniu. Smacznego!
Kartacze

Jak zrobić kartacze?

Dania z wieprzowiny
Pewnie zastanawiacie się co to są kartacze? Jest to regionalna potrawa wywodząca się z Podlasia. Wyglądem przypomina dużą pyzę jednak smakuje zupełnie inaczej. Chcecie żeby wasi znajomi z Podlasia poczuli się jak w domu? Zróbcie kartacze.
Lasagne z mięsem mielonym

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?

Makarony
Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Dzięki niezwykłej kompozycji przypraw i składników pozwala przenieść się choć na chwilę do słonecznej Italii. Dzieci nie mogą się jej oprzeć, a dorośli szaleją na jej punkcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie świetny, sprawdzony przepis na lasagne z mięsem mielonym, która niemal rozpływa się w ustach.