gulasz

Jak zrobić gulasz z mięsa wieprzowego?

Dania z wieprzowiny
W coraz chłodniejsze jesienne popołudnia po powrocie z pracy mamy ochotę na zjedzenie czegoś ciepłego i sycącego. Domowy gulasz wieprzowy świetnie sprawdzi się jako taki właśnie posiłek. Ten przepis mamy w naszej rodzinie już od lat, jest więc sprawdzony i na pewno się uda. Dobrze smakuje zarówno z ziemniakami i surówką, jak i wszelkimi kaszami czy ryżem.
smażenie mięsa na wysokim ogniu

Co zrobić, żeby mięso było soczyste?

Dania z wieprzowiny
Zastanawiasz się jak to możliwe, że profesjonalni kucharze zawsze są w stanie tak przygotować mięso, że ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku wciąż jest soczyste? Nie trzeba być masterchefem, żeby się tego nauczyć. Pomogą ci w tym wskazówki zawarte poniżej. Sposób ten sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju mięs – kotletów schabowych, karkówki, czy kurczaka.
kotlety schabowe

Jak zrobić kotlety schabowe?

Dania z wieprzowiny
Schabowy z ziemniaczkami i surówką to polska klasyka obiadowa. U wielu rodzin to obowiązkowy element na niedzielnym stole. Mimo, iż sam przepis na kotlety schabowe wydaje się bardzo prosty, zrobienie smacznego, chrupiącego, a jednocześnie soczystego kotleta nie jest tak banalne, jak mogłoby się wydawać. Jeśli pierwszy raz stajesz przed tym wyzwaniem, zachęcam do wypróbowania przepisu zamieszczonego poniżej.
Gołąbki

Jak zwijać gołąbki?

Dania z wieprzowiny
Najlepsze gołąbki to takie, które zawijamy w liście kapusty. Nie ulega wątpliwości, że najlepsze techniki ich zawijania zostały opracowane przez doświadczone panie domu. Niestety czasami czynność ta może przysporzyć wiele problemów osobie, która nigdy wcześniej tego nie robiła. Sposób zaproponowany przeze mnie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego wysiłku. Poniżej znajdziecie metodę Babci Józi na szybkie i skuteczne zawijanie gołąbków.
Pilaw

Jak zrobić pilaw?

Dania z wieprzowiny
Typowy pilaw (Plov, pilav) otrzymuje się z ryżu i mięsa oraz doprawia przyprawami. Jest to danie, którego różne receptury można znaleźć na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej, skąd został wypożyczony do różnych kuchni i tak teraz podobne dania można znaleźć w każdym kraju. Mający swoje korzenie na Wschodzie, oryginalny pilaw, zazwyczaj wykonany jest z jagnięciny lub baraniny. Można jednak wykonać go również z innego rodzaju mięsa: wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, kaczki, co wolisz.
Pierożki z krewetkami

Jak zrobić chińskie pierożki z krewetkami?

Kuchnia chińska
Chińskie pierożki są przepyszne. Stanowią połączenie polskich pierogów i sajgonek. Podaje się je z dipem. Ta niesamowita kompozycja smaków sprawi, że jeszcze wile razy pojawia się na twoim stole. Z pewnością posmakują również twoim bliskim. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, a efekt końcowy jest rewelacyjny. Pierożki idealnie sprawdzają się na przyjęciach, wasi goście wręcz oniemieją z zachwytu. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w wykonaniu tej wyśmienitej orientalnej potrawy.
Smacznego!

Jak zrobić duszoną szynkę wieprzową?

Dania z wieprzowiny
Duszona szynka wieprzowa stanowi doskonałą propozycje na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie wymaga od nas dużego wysiłku i nie jest bardzo skomplikowane. Możecie być pewni, że taki sycący posiłek wywoła uśmiech u niejednego domownika. Prostota dania sprawi, że nawet największy niejadek nie będzie w stanie się oprzeć tej potrawie. Podawajcie z całymi ziemniaczkami i ogórkami małosolnymi. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej wykonaniu. Smacznego!
Schab pieczony z czosnkiem i majonezem

Jak zrobić schab pieczony z czosnkiem i majonezem?

Dania z wieprzowiny

Oto kolejny sposób na przyrządzenie schabu. Niespieszne pieczenie sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste, idealne na obiad. Żeby zaoszczędzić nieco czasu, można zamarynować mięso wcześniej i włożyć je do piekarnika na ok. trzy godziny przed podaniem. Naturalny sos powstały podczas pieczenia można wykorzystać, polewając nim mięso lub ziemniaki podane wraz z nim.

gołąbki

Jak zrobić gołąbki?

Dania z wieprzowiny
Gołąbki są typowym przykładem polskiego dania. Niech żałuje ten, kto nigdy nie miał odwagi lub sposobności skosztować tej przepysznej, sycącej potrawy. Gołąbki to nic innego jak wołowina lub wieprzowina zmieszana z ryżem i/lub kaszą gryczaną zamknięta w liściu kapusty. Sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu nadzienia oraz w.... sosie. To on nadaje ostateczny smak potrawie. Jak zatem przyrządzić gołąbki?
Pilaw z mięsa

Jak zrobić pilaw z mięsem?

Dania z wieprzowiny
Pilaw w swej pierwotnej postaci składa się z ryżu i baraniny. Ta słynna wschodnia potrawa, która pochodzi z kuchni tatarskiej doczekała się obecnie wielu wariacji na swój temat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a bez wątpienia zachwyci was swoim smakiem i aromatem. Niebanalna kompozycja przypraw tworzy idealne połączenie z mięsem i ryżem. Poniżej przedstawiam znakomity przepis na wyśmienity pilaw z mięsem.