Jak uratować przypalone lub przesolone danie?

Mięsa i Podroby
Zwykło się mówić, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystkie kuchenne wpadki zatuszujesz grubą warstwą sosu. Czasami musisz sięgnąć po bardziej skomplikowane metody. Ale nie przejmuj się! Poniżej znajdziesz listę składników, które zrównoważą smak, zamaskują pomyłki i wcale nie będziesz musiała wyrzucać dopiero co przygotowanej potrawy do kosza.

Jak przygotować gulasz?

Dania z wieprzowiny
Wczesna wiosna to dobry okres na piesze i rowerowe wycieczki. Świat powolutku budzi się do życia, warto wiec troszkę podpatrzeć przyrodę, a po powrocie do domu z przyjemnością zjeść pożywny i rozgrzewający posiłek w postaci gulaszu. Jednogarnkowe potrawy są świetnym rozwiązaniem, gdy obiadem maja zająć się mężczyźni, będący na bakier z gotowaniem. Jeśli jednak ich zdolności są niższe od zera, można przygotować gulasz dzień wcześniej i zostawić przepis odgrzania. Pewne jest jedno, ten treściwy i pożywny posiłek napełni najgłębsze żołądki.

Jak zrobić zrazy z ogórkiem kiszonym?

Dania z wieprzowiny
Zrazy z ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na przepyszny obiad. Łatwo je zrobić i jeszcze łatwiej zjeść. Jeżeli zatem nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad – oto on.
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Lasagne z mięsem mielonym

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym?

Makarony
Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Dzięki niezwykłej kompozycji przypraw i składników pozwala przenieść się choć na chwilę do słonecznej Italii. Dzieci nie mogą się jej oprzeć, a dorośli szaleją na jej punkcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie świetny, sprawdzony przepis na lasagne z mięsem mielonym, która niemal rozpływa się w ustach.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
Wątróbka z cebulą

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Dania z wieprzowiny
Wątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Ma ona największe stężenie witaminy A w porównaniu do wszystkich innych produktów żywnościowych oraz bardzo dużo witaminy D, B12 i C, fosforu, miedzi, i łatwo przyswajalnego żelaza. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie przegotować ponieważ wówczas straci wiele witamin.
Kartacze

Jak zrobić kartacze?

Dania z wieprzowiny
Pewnie zastanawiacie się co to są kartacze? Jest to regionalna potrawa wywodząca się z Podlasia. Wyglądem przypomina dużą pyzę jednak smakuje zupełnie inaczej. Chcecie żeby wasi znajomi z Podlasia poczuli się jak w domu? Zróbcie kartacze.
Pilaw

Jak zrobić pilaw?

Dania z wieprzowiny
Typowy pilaw (Plov, pilav) otrzymuje się z ryżu i mięsa oraz doprawia przyprawami. Jest to danie, którego różne receptury można znaleźć na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej, skąd został wypożyczony do różnych kuchni i tak teraz podobne dania można znaleźć w każdym kraju. Mający swoje korzenie na Wschodzie, oryginalny pilaw, zazwyczaj wykonany jest z jagnięciny lub baraniny. Można jednak wykonać go również z innego rodzaju mięsa: wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, kaczki, co wolisz.
Przepis na bigos

Jak zrobić dobry bigos?

Dania z wieprzowiny
Bigos to słynne polskie danie, słynące z tego, że im więcej razy jest odgrzewane, tym jest lepsze. Przygotowanie go nie jest trudne, ale zajmuje sporo czasu, zwłaszcza, jeżeli zdecydujesz się przyrządzać je etapami.