Czy warto jeść czerwone mięso?

Mięsa i Podroby
Od lat toczy się spór co do tego, czy czerwone mięso jest zdrowe, czy szkodzi zdrowiu. Dietetycy i lekarze zalecają unikać go w diecie i ostrzegają, że może znacząco przyczyniać się do chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Tymczasem okazuje się, że wołowina czy wieprzowina nie są niezdrowe, za to niekorzystne może być spożywanie ich w nadmiarze i przygotowywanie w nieodpowiedni sposób. Faktem jest też to, że najbardziej szkodliwe są wysokoprzetworzone produkty z czerwonego mięsa np. kiełbasy, szynki czy konserwy. Natomiast nieprzetworzone czerwone mięso zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, przede wszystkim białko i żelazo. Czy zatem warto jeść ten rodzaj mięsa i jak ono wpływa na zdrowie?

Mięso mielone. Wszystko, co warto o nim wiedzieć

Mięsa i Podroby
Mięso mielone często gości na naszych stołach. Bez niego nie mogą powstać kotlety, różnego rodzaje farsze czy sosy do makaronów. W sklepie mamy do wyboru kilka rodzajów: mielone na miejscu, przygotowane wcześniej i sprzedawane na tackach czy zmielone przez producenta. Warto wiedzieć, że mięso mielone ma wiele walorów zdrowotnych. Jest źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B oraz pierwiastków: żelaza, cynku i selenu. Jeśli chcesz kupić mięso najlepszej jakości, trzeba kierować się kilkoma kluczowymi zasadami. Jak rozpoznać świeże mięso mielone? Co można w nim znaleźć? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Strogonow: Jak go przyrządzać i czy warto go jeść?

Dania z wołowiny i cielęciny
Klasyczny strogonow to wyśmienite danie jednogarnkowe, które czerpie z kuchni francuskiej i tradycji rosyjskiej. Potrawę przyrządza się z mięsa wołowego; bazę stanowi pokrojona w paski polędwica. Najczęściej podaję się ją na przyjęciach, takich jak np. wesela. Strogonow to idealny posiłek na jesienne i zimowe wieczory; doskonale rozgrzewa i dostarcza odpowiedniej ilości białka. Jak przyrządzić to wykwintne danie? Czy warto po nie sięgać? Skąd wzięła się jego nazwa? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.
Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
Wątróbka z cebulą

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Dania z wieprzowiny
Wątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Ma ona największe stężenie witaminy A w porównaniu do wszystkich innych produktów żywnościowych oraz bardzo dużo witaminy D, B12 i C, fosforu, miedzi, i łatwo przyswajalnego żelaza. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie przegotować ponieważ wówczas straci wiele witamin.
Tortellini

Jak zrobić tortellini?

Dania z wołowiny i cielęciny
Tortellini to pierożki pochodzące z Włoch a dokładniej z Bolonii. Każdy Bolończyk mówi, że przypominają one “ombelico” - pępek Wenus. Istnieje wiele legend na temat powstania Torellini o których można poczytać w Internecie. Tradycyjnie pierożki te podawane są razem z domowym bulionem. Bulion czy nawet rosół świetnie smakuje z tortellini sprawiając, że jest to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Z poniższego przepisu otrzymasz około 300 pierożków tortellini.
zawijana lazania

Jak zrobić zawijaną lazanię?

Makarony
Oto przepis na lasagnę inną niż wszystkie. Poznaj makaron lasagne w zawijanej wersji. Niby to samo, ale jakże inaczej! Te zawijane lasagne aż się same proszą by je zjeść. Nie dość, że smakują wybornie, to na dodatek niesamowicie wyglądają. Koniecznie musisz wypróbować zrobić je w swoim domu.
Wołowina w mleku kokosowym

Jak przygotować wołowinę w mleku kokosowym?

Dania z wołowiny i cielęciny
Masz ochotę na egzotyczną potrawę? Jeśli tak to proponuję wołowinę w mleku kokosowym. Mięso gotowane w mleczku kokosowym jest bardzo miękkie i aromatyczne. Z określonej poniżej ilości składników otrzymasz 5-6 porcji.
Gołąbki

Jak zwijać gołąbki?

Dania z wieprzowiny
Najlepsze gołąbki to takie, które zawijamy w liście kapusty. Nie ulega wątpliwości, że najlepsze techniki ich zawijania zostały opracowane przez doświadczone panie domu. Niestety czasami czynność ta może przysporzyć wiele problemów osobie, która nigdy wcześniej tego nie robiła. Sposób zaproponowany przeze mnie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego wysiłku. Poniżej znajdziecie metodę Babci Józi na szybkie i skuteczne zawijanie gołąbków.
Pilaw z mięsa

Jak zrobić pilaw z mięsem?

Dania z wieprzowiny
Pilaw w swej pierwotnej postaci składa się z ryżu i baraniny. Ta słynna wschodnia potrawa, która pochodzi z kuchni tatarskiej doczekała się obecnie wielu wariacji na swój temat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a bez wątpienia zachwyci was swoim smakiem i aromatem. Niebanalna kompozycja przypraw tworzy idealne połączenie z mięsem i ryżem. Poniżej przedstawiam znakomity przepis na wyśmienity pilaw z mięsem.