Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Dania rybneMakaronyPizzaDania z drobiuDania z wieprzowinyDania z wołowiny i cielęcinyDania z baraniny i jagnięcinyOwoce morzaDania wegetariańskieDania z dziczyznyDania regionalnePotrawy z grillaSzybkie i proste daniaSushiNaleśnikiZapiekanki
Pokaż wszystkie 
Co zrobić, żeby mięso było soczyste?
Dania z wieprzowinyZastanawiasz się jak to możliwe, że profesjonalni kucharze zawsze są w stanie tak przygotować mięso, że ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku wciąż jest soczyste? Nie trzeba być masterchefem, żeby się tego nauczyć. Pomogą ci w tym wskazówki zawarte poniżej. Sposób ten sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju mięs – kotletów schabowych, karkówki, czy kurczaka.

Jak zrobić mini klopsy w boczku?
Przekąski CiepłeIdealna przekąska na specjalne okazje. Mini klopsiki pięknie się prezentują, są poręczne i przede wszystkim bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej, niż 40 minut, a gdy tylko ich skosztujesz, z pełnym przekonaniem stwierdzisz, że były warte każdej poświęconej im minuty. Przepis zamieszczam poniżej.

Jak zrobić pieczone polędwiczki wieprzowe?
Dania z wołowiny i cielęcinyDobrze przyrządzone polędwiczki wieprzowe to nie lada sztuka. Jeśli szukasz takich, które są jednocześnie słodkie i pikantne, a przy tym delikatnie rozpływające się w ustach – dobrze trafiłeś. Dzięki temu prostemu przepisowi już za kilkadziesiąt minut zafundujesz swoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę.

Jak zrobić tortellini?
Dania z wołowiny i cielęcinyTortellini to pierożki pochodzące z Włoch a dokładniej z Bolonii. Każdy Bolończyk mówi, że przypominają one “ombelico” - pępek Wenus. Istnieje wiele legend na temat powstania Torellini o których można poczytać w Internecie. Tradycyjnie pierożki te podawane są razem z domowym bulionem. Bulion czy nawet rosół świetnie smakuje z tortellini sprawiając, że jest to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Z poniższego przepisu otrzymasz około 300 pierożków tortellini.

Jak zrobić pilaw z mięsem?
Dania z wieprzowinyPilaw w swej pierwotnej postaci składa się z ryżu i baraniny. Ta słynna wschodnia potrawa, która pochodzi z kuchni tatarskiej doczekała się obecnie wielu wariacji na swój temat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a bez wątpienia zachwyci was swoim smakiem i aromatem. Niebanalna kompozycja przypraw tworzy idealne połączenie z mięsem i ryżem. Poniżej przedstawiam znakomity przepis na wyśmienity pilaw z mięsem.

Jak zrobić zapiekankę z wołowiną i warzywami?
ZapiekankiTa zapiekanka powstała jako eksperyment kulinarny. Okazało się jednak, że jest strzałem w dziesiątkę. Smaczna mielona wołowina w połączeniu z rozgrzewającym chili i delikatnym bakłażanem jest niezastąpionym doznaniem smakowym. Przygotowuje się ją szybko i prosto, a jej degustacja jest przeżyciem... no cóż, bezcennym.

Jak przygotować wołowinę w mleku kokosowym?
Dania z wołowiny i cielęcinyMasz ochotę na egzotyczną potrawę? Jeśli tak to proponuję wołowinę w mleku kokosowym. Mięso gotowane w mleczku kokosowym jest bardzo miękkie i aromatyczne. Z określonej poniżej ilości składników otrzymasz 5-6 porcji.

Jak zrobić mięsne stopy?
Dania z wołowiny i cielęcinyOdcięte stopy Yeti z pewnością przypadną do gustu wszystkim Twoim gościom. Danie to spełnia wszystkie wymogi Halloween. Jest krew i barbarzyństwo. Bez tych strasznych stóp Twoje menu nie będzie wystarczająco przerażające!

Jak zrobić pieczeń cielęcą z musztardą i czosnkiem?
Dania z wołowiny i cielęcinyPieczeń cielęca będzie doskonałym wyborem na obiad rodzinny lub romantyczny - w towarzystwie ukochanej osoby. Ponieważ cielęcinę ciężko dostać i trochę kosztuje to proponuję zamienienie jej wołowiną. Jeśli zdecydujesz się na wołowinę to zwiększ czas jej pieczenia. Pieczeń cielęca wspaniale smakuje na gorąco jak również na zimno - jako dodatek do kanapek.

Jak zrobić steka marynowanego w soku z cebuli?
Dania z wołowiny i cielęcinyTa marynata jest doprawiona jedynie solą i pieprzem jednak możesz użyć również innych przypraw takich jak liść laurowy, gałka muszkatołowa, papryka, pieprz w ziarnach itp. Możesz użyć jakiegokolwiek mięsa. Im chudsze mięso tym krótszy czas marynowania.