Dlaczego warto jeść mniej czerwonego mięsa?

Dania z wołowiny i cielęciny
Czerwone mięso, czyli pochodzące z udomowionych owiec lub krów oraz upolowanych zwierząt, takich jak dzik czy jeleń, jest popularne niemal na całym świecie. Jest ono bogate w białko i tłuszcz zwierzęcy, jednak niesie ze sobą również ryzyko. Niektóre badania pokazują, że w skrajnych przypadkach może nawet powodować raka. Nic nie może zastąpić kwasu liponowego i aminokwasów pochodzących z czerwonego mięsa, jednak istnieje wiele alternatyw, które możesz dodać do swojej diety, aby zmniejszyć ilość jego spożycia. Zapoznaj się z listą dziesięciu powodów, dla których następnym razem powinnaś powstrzymać się od zjedzenia befsztyku:
smażenie mięsa na wysokim ogniu

Co zrobić, żeby mięso było soczyste?

Dania z wieprzowiny
Zastanawiasz się jak to możliwe, że profesjonalni kucharze zawsze są w stanie tak przygotować mięso, że ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku wciąż jest soczyste? Nie trzeba być masterchefem, żeby się tego nauczyć. Pomogą ci w tym wskazówki zawarte poniżej. Sposób ten sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju mięs – kotletów schabowych, karkówki, czy kurczaka.
mini klopsy w boczku

Jak zrobić mini klopsy w boczku?

Przekąski Ciepłe
Idealna przekąska na specjalne okazje. Mini klopsiki pięknie się prezentują, są poręczne i przede wszystkim bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej, niż 40 minut, a gdy tylko ich skosztujesz, z pełnym przekonaniem stwierdzisz, że były warte każdej poświęconej im minuty. Przepis zamieszczam poniżej.
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Gulasz wołowy

Jak zrobić gulasz wołowy?

Dania z wołowiny i cielęciny
Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu na jego przygotowaniu, ale rezultat na pewno Cię nie zawiedzie. Co może smakować lepiej niż uduszone warzywa i soczysta wołowina?
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
Wątróbka z cebulą

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Dania z wieprzowiny
Wątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Ma ona największe stężenie witaminy A w porównaniu do wszystkich innych produktów żywnościowych oraz bardzo dużo witaminy D, B12 i C, fosforu, miedzi, i łatwo przyswajalnego żelaza. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie przegotować ponieważ wówczas straci wiele witamin.
Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
Gulasz wołowy z warzywami

Jak zrobić wołowinę duszoną z warzywami?

Dania z wołowiny i cielęciny
Jednym z najsmaczniejszych sposobów przyrządzenia wołowiny jest przygotowanie jej z warzywami. Mięso podczas duszenia wydziela soki, które sprawiają, że w połączeniu z warzywami jest nie tylko pełne składników odżywczych i witamin, ale jest również bardzo smaczne. Przygotowanie tego dania zabiera nieco czasu, ale jest ono go warte.
Pieczeń cielęca z musztardą i czosnkiem

Jak zrobić pieczeń cielęcą z musztardą i czosnkiem?

Dania z wołowiny i cielęciny
Pieczeń cielęca będzie doskonałym wyborem na obiad rodzinny lub romantyczny - w towarzystwie ukochanej osoby. Ponieważ cielęcinę ciężko dostać i trochę kosztuje to proponuję zamienienie jej wołowiną. Jeśli zdecydujesz się na wołowinę to zwiększ czas jej pieczenia. Pieczeń cielęca wspaniale smakuje na gorąco jak również na zimno - jako dodatek do kanapek.