Dlaczego warto jeść mniej czerwonego mięsa?

Dania z wołowiny i cielęciny
Czerwone mięso, czyli pochodzące z udomowionych owiec lub krów oraz upolowanych zwierząt, takich jak dzik czy jeleń, jest popularne niemal na całym świecie. Jest ono bogate w białko i tłuszcz zwierzęcy, jednak niesie ze sobą również ryzyko. Niektóre badania pokazują, że w skrajnych przypadkach może nawet powodować raka. Nic nie może zastąpić kwasu liponowego i aminokwasów pochodzących z czerwonego mięsa, jednak istnieje wiele alternatyw, które możesz dodać do swojej diety, aby zmniejszyć ilość jego spożycia. Zapoznaj się z listą dziesięciu powodów, dla których następnym razem powinnaś powstrzymać się od zjedzenia befsztyku:
gulasz jagnięcy z suszonymi śliwkami

Jak zrobić gulasz jagnięcy z suszonymi śliwkami?

Dania z baraniny i jagnięciny
Gulasz jagnięcy stanowi doskonałą propozycję na wykwintny obiad . Niebanalna kompozycja przypraw i piwo sprawiają, że danie zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. Tajemnica niezwykłego smaku i aromatu tkwi w duszeniu jagnięciny na małym ogniu. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Możecie być pewni, że jeśli raz spróbujecie tej potrawy na stałe zagości w waszej książce kucharskiej. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienity gulasz.
Jagnięce szaszłyki z grilla

Jak zrobić marynowane szaszłyki jagnięcie z sosem tzatziki?

Dania z baraniny i jagnięciny
Szaszłyki jagnięce marynowane w jogurcie i podawane z sosem tzatziki są świetnym pomysłem na grilla. Najlepiej będą smakować z sałatką ze świeżych warzyw i z jedną lub dwoma lampkami ulubionego wina czerwonego.
Pilaw z mięsa

Jak zrobić pilaw z mięsem?

Dania z wieprzowiny
Pilaw w swej pierwotnej postaci składa się z ryżu i baraniny. Ta słynna wschodnia potrawa, która pochodzi z kuchni tatarskiej doczekała się obecnie wielu wariacji na swój temat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a bez wątpienia zachwyci was swoim smakiem i aromatem. Niebanalna kompozycja przypraw tworzy idealne połączenie z mięsem i ryżem. Poniżej przedstawiam znakomity przepis na wyśmienity pilaw z mięsem.
gyros

Jak zrobić gyros?

Dania z wieprzowiny
Masz ochotę na grecką kuchnię? Marzy ci się przyrządzony ze świeżych składników gyros? Dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na pyszny gyros z wołowiny i jagnięciny. W połączeniu z pitą, pomidorami i sosem tzatziki, pozwoli ci poczuć śródziemnomorski klimat we własnym domu.
Baranina duszona ze śliwkami i cynamonem

Jak zrobić baraninę duszoną ze śliwkami i cynamonem?

Dania z baraniny i jagnięciny
Baranina duszona ze śliwkami z cynamonem jest bardzo aromatycznym i delikatnym mięsem. Najlepszą przystawką do tego dania będzie ryż, chociaż wyśmienicie smakuje również z ziemniakami. Przepis dla 3-4 osób.
Szaszłyk cielęcy z cebulą

Jak zrobić szaszłyk cielęcy z cebulą?

Dania z baraniny i jagnięciny
Kiedy z sąsiedztwa dobiegają zapachy pieczonej kiełbaski i szaszłyków to znak, ze rozpoczął się sezon grillowy. Najlepsze na tą okazję są szaszłyki cielęce z cebulką. Smakują wyśmienicie i zaskoczą niejednego znawcę przysmaków. Dzięki idealnej kompozycji przypraw cielęcina rozpływa się w ustach. Nie wymagają wiele wysiłku i wyjątkowych umiejętności kulinarnych, może je przygotować nawet dziecko. Poniżej znajdziesz znakomity przepis na przepyszne szaszłyki cielęce.