Korzyści zdrowotne z jedzenia owoców morza

Owoce morza
Ryby i owoce morza to najzdrowsze rodzaje pokarmów. Przysmaki te są bogate w składniki odżywcze, są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Ryby zwłaszcza morskie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. Niestety spożywanie owoców morza w naszym kraju wciąż odgrywa zbyt małą rolę. Koniecznie musimy się przekonać do spożywania większych ilości ryb i innych przysmaków, a na pewno przyniesie to nam wiele korzyści. Oto dziesięć przykładów korzyści zdrowotnych z jedzenia owoców morza:
ostrygi

Jedzenie ostryg – samo zdrowie!

Owoce morza
Wiadomo, że ostrygi są afrodyzjakiem oraz jednym z głównych przysmaków wśród ludzi lubiących od czasu do czasu zjeść coś innego. Jednak, mało kto wie o właściwościach zdrowotnych owoców morza. Od przyśpieszenia gojenia ran do wzmocnienia kości, ostrygi posiadają niesamowity wachlarz możliwości, które wspomogą nasze zdrowie! Kilka z nich znajdziecie poniżej:
szaszlyki krewetki

Jak zrobić szaszłyki z krewetkami i ananasem?

Szybkie i proste dania
Słodko kwaśny, pikantny i aromatyczny smak w jednym. Taka właśnie jest tajska kuchnia, skąd ten przepis został zaczerpnięty. Poznaj prosty i smaczny przepis na szaszłyki z krewetkami i ananasem.
krewetki

Jak jeść krewetki?

Owoce morza
Krewetki to wyśmienita przekąska zarówno dla miłośników owoców morza, jak i zwolenników tradycyjnej żywności. Wyśmienicie smakują one z wyciśniętym sokiem z cytryny i odrobiną przypraw. Oczywiście miłośnicy owoców morza z pewnością wiedzą jak obrać i jeść krewetki bez żadnych problemów. Ale dla tych, którzy planują je zjeść po raz pierwszy, może to być nie lada wyzwanie. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak jeść krewetki.
Krewetki panierowane

Jak zrobić panierowane krewetki?

Owoce morza
Ten przepis jest niezwykle prosty a krewetki wychodzą przepyszne. Możesz panierować krewetki w zwykłej bułce tartej jednak polecam bułkę japońską panko. Przygotowanie jest proste - najpierw obtaczamy krewetki w mące, potem w jajku a na koniec w tartej bułce. Tak przygotowane krewetki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. W przepisie zostały użyte krewetki z ogonami, jednak możesz je wcześniej usunąć. Te krewetki będą najlepiej smakować z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Krab na talerzu

Jak jeść kraba?

Owoce morza
Wielu z nas ma z tym problem. Chciałoby się zjeść tak egzotyczne dla nas mięso z czystej ciekawości nie tylko kulinarnej. Jednak boimy się, że przysporzymy sobie kłopotów i wystawimy się na pośmiewisko zabierając się za kraba w niewłaściwy sposób. Ale koniec z tym. Dzięki poniższym wskazówkom żaden krab nie będzie już tajemnicą.

Jak zrobić kalmary na chrupiąco?

Owoce morza
Kalmary nie są zbyt powszechne w kuchni polskiej, jednak warto spróbować tego przepisu. Zwykle są one tańsze od popularnych ostatnio krewetek. Chrupiące kalmary należy podawać ze świeżą sałatą, cytryną do skropienia oraz frytkami bądź chrupiącym chlebem z masłem.
Smażone kalamary

Jak zrobić smażone kalmary?

Owoce morza
Jeśli lubisz kuchnię śródziemnomorską to z pewnością przypadną ci do gustu smażone kalmary. Najlepiej smakują z frytkami, ale możecie wybrać również inne dodatki. Są bardzo proste w przygotowaniu i wbrew pozorom wcale nie są skomplikowana potrawa. Możecie być pewni, że zasmakują nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Doskonała kompozycja wyśmienitych składników sprawia, że trudno im się oprzeć. Poniżej znajdziecie doskonały przepis na przepyszne smażone kalmary.
Małże

Jak zrobić małże w sosie z białego wina i masła?

Owoce morza
Poniżej przedstawiam przepis na małże gotowane w sosie z wina i masła z cebulą, czosnkiem i świeżymi ziołami. Danie to świetnie się spisze na romantyczny wieczór. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty użyj dobrej jakości wina. Małże podawaj z bagietką zapiekaną z masłem czosnkowym.
Krewetki z czosnkiem i pietruszką

Jak zrobić krewetki z czosnkiem i pietruszką?

Owoce morza
Krewetki w sosie czosnkowym z pietruszką są bardzo popularnym daniem w restauracjach jednak bardzo łatwo je zrobić również w warunkach domowych. Tradycyjnie, krewetki z czosnkiem we Włoszech są serwowane w sosie z oliwek lub z masła czosnkowego, jednak niektórzy lubią sos czosnkowy w wersji Francuskiej. Ten sos możesz jeszcze wzbogacić poprzez dodanie do niego chilli. Sekretem jest wyciągnięcie krewetek z sosu zanim on zgęstnieje, aby ich nie przegotować.