Korzyści zdrowotne z jedzenia owoców morza

Owoce morza
Ryby i owoce morza to najzdrowsze rodzaje pokarmów. Przysmaki te są bogate w składniki odżywcze, są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Ryby zwłaszcza morskie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. Niestety spożywanie owoców morza w naszym kraju wciąż odgrywa zbyt małą rolę. Koniecznie musimy się przekonać do spożywania większych ilości ryb i innych przysmaków, a na pewno przyniesie to nam wiele korzyści. Oto dziesięć przykładów korzyści zdrowotnych z jedzenia owoców morza:
ostrygi

Jedzenie ostryg – samo zdrowie!

Owoce morza
Wiadomo, że ostrygi są afrodyzjakiem oraz jednym z głównych przysmaków wśród ludzi lubiących od czasu do czasu zjeść coś innego. Jednak, mało kto wie o właściwościach zdrowotnych owoców morza. Od przyśpieszenia gojenia ran do wzmocnienia kości, ostrygi posiadają niesamowity wachlarz możliwości, które wspomogą nasze zdrowie! Kilka z nich znajdziecie poniżej:
szaszlyki krewetki

Jak zrobić szaszłyki z krewetkami i ananasem?

Szybkie i proste dania
Słodko kwaśny, pikantny i aromatyczny smak w jednym. Taka właśnie jest tajska kuchnia, skąd ten przepis został zaczerpnięty. Poznaj prosty i smaczny przepis na szaszłyki z krewetkami i ananasem.
krewetki

Jak jeść krewetki?

Owoce morza
Krewetki to wyśmienita przekąska zarówno dla miłośników owoców morza, jak i zwolenników tradycyjnej żywności. Wyśmienicie smakują one z wyciśniętym sokiem z cytryny i odrobiną przypraw. Oczywiście miłośnicy owoców morza z pewnością wiedzą jak obrać i jeść krewetki bez żadnych problemów. Ale dla tych, którzy planują je zjeść po raz pierwszy, może to być nie lada wyzwanie. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak jeść krewetki.

Jak zrobić kalmary na chrupiąco?

Owoce morza
Kalmary nie są zbyt powszechne w kuchni polskiej, jednak warto spróbować tego przepisu. Zwykle są one tańsze od popularnych ostatnio krewetek. Chrupiące kalmary należy podawać ze świeżą sałatą, cytryną do skropienia oraz frytkami bądź chrupiącym chlebem z masłem.
Kiszony imbir

Jakie właściwości posiada kiszony imbir?

Kuchnia azjatycka
Imbir w postaci kłącza lub korzenia był wykorzystywany w kuchni azjatyckiej od ponad czterech tysięcy lat. W Chinach od ponad dwóch tysięcy najczęściej wykorzystywany jako napar w problemach niestrawności i rozstroju żołądka. Dzisiaj, imbir stosowany jest także w innych przypadłościach. Jego kiszona postać znana jest smakoszom sushi, gdyż oczyszcza podniebienie i pozwala wydobyć prawdziwy smak sushi.
Krab na talerzu

Jak jeść kraba?

Owoce morza
Wielu z nas ma z tym problem. Chciałoby się zjeść tak egzotyczne dla nas mięso z czystej ciekawości nie tylko kulinarnej. Jednak boimy się, że przysporzymy sobie kłopotów i wystawimy się na pośmiewisko zabierając się za kraba w niewłaściwy sposób. Ale koniec z tym. Dzięki poniższym wskazówkom żaden krab nie będzie już tajemnicą.
Krewetki panierowane

Jak zrobić panierowane krewetki?

Owoce morza
Ten przepis jest niezwykle prosty a krewetki wychodzą przepyszne. Możesz panierować krewetki w zwykłej bułce tartej jednak polecam bułkę japońską panko. Przygotowanie jest proste - najpierw obtaczamy krewetki w mące, potem w jajku a na koniec w tartej bułce. Tak przygotowane krewetki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. W przepisie zostały użyte krewetki z ogonami, jednak możesz je wcześniej usunąć. Te krewetki będą najlepiej smakować z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Krewetki z grilla

Jak zrobić marynowane krewetki na grillu?

Owoce morza
Bardzo prosty przepis na marynatę sprawi, że do krewetek nie będziesz już używać żadnych sosów. Krewetki te możesz robić ze świeżych lub mrożonych krewetek oraz używać grilla zwykłego lub elektrycznego. Wypróbuj je z sałatką, ziemniakami i chlebem czosnkowym. Nie będziesz rozczarowany!
Zapiekanka makaronowa z krewetkami

Jak zrobić zapiekankę makaronową z krewetkami?

Makarony
Zapiekanka makaronowa z krewetkami jest bardzo prostym i pysznym daniem z owoców morza. Przepis zawiera takie składniki jak krewetki, ser mozzarella, parmezan, czosnek i szpinak - z takim połączeniem jak to, nie można tego dania ugorować źle. Jeśli poszukujesz pomysłu na szybki obiad to jest to doskonały wybór ponieważ tą zapiekankę przygotowuje się łącznie z zapiekaniem przez 40 minut. Jeśli nie przepadasz za krewetkami to dobrym zamiennikiem będą kawałki gotowanej piersi kurczaka. Smacznego!