Jak zrobić domowego falafela?

Jak zrobić domowego falafela?

Dania wegetariańskie
Falafel zyskuje coraz szerszą grupę fanów. To pyszne, wegetariańskie danie może stać się wspaniałą przekąską na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad. Jego smak przypadnie do gustu wszystkim, nawet dzieciom, a przygotowanie domowego falafela wbrew pozorom nie jest takie trudne. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
placki z ziemniaków

Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków?

Szybkie i proste dania
Szukasz pomysłu na szybkie, tanie i jednocześnie proste w wykonaniu danie obiadowe? Skuś się na przepyszne placki ziemniaczane. Tym razem zrobisz je nie z utartych surowych, ale z gotowanych ziemniaków. To również świetny sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków, które zostały ci z obiadu. Po szczegóły zapraszam do dalszej części artykułu.
pieczone szparagi z serem feta

Jak zrobić pieczone szparagi z serem feta i pistacjami?

Warzywa
Gdy sezon szparagowy w pełni, czas sięgnąć po sprawdzone przepisy na to warzywo. Dziś na obiad proponuję ci szparagi zapieczone z odrobiną czosnku, serem feta i pistacjami. Kremowa konsystencja fety doskonale współgra z kruchością szparagów, a prażone pistacje dodają całości charakteru. Danie to jest doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego i witamin A, C, E i K. Przepis poniżej.
Ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko?

Dania wegetariańskie
Aby ryż był sypki należy przede wszystkim dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem ze skrobi, która powoduje ich sklejanie. Chińczycy uważają, że w dobrze przygotowanym ryżu każde ziarenko powinno zostać zachowane w całości. Trudno temu zaprzeczyć, ponieważ kuchnia chińska w głównej mierze bazuje na tym właśnie składniku. Warto zauważyć, ze taki ryż zupełnie inaczej smakuje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu sypkiego ryżu.
Ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem?

Dania wegetariańskie

Ciasto na pierogi z mleka, jajka i oleju jest dobre do pierogów smażonych oraz do wielkich pierogów typu czebureki. Kolejna rzecz, która różni ten przepis od innych, to podgrzanie mleka do temperatury wrzenia przed zmieszaniem z pierwszą partią mąki. Dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne. Dobrze jest użyć miksera z końcówką do ciasta, w innym przypadku należy je ugnieść dłońmi.

brokuły po azjatycku

Jak zrobić brokuły po azjatycku?

Dania wegetariańskie
Brokuły to źródło dużej ilości witamin i minerałów. I choć wiemy, że powinniśmy je włączyć do naszej diety na stałe, często brakuje nam pomysłów jak przyrządzić je w ciekawy i smaczny sposób. Brokuły po azjatycku to proste i niesamowicie smaczne danie. Możesz podawać je solo lub jako dodatek do kurczaka, krewetek czy mięsa. Sekretną częścią tego przepisu jest sos. Gdy tylko go skosztujesz, już nigdy nie zechcesz rozstać się z tym przepisem.
pieczona cukinia z serem

Jak zrobić pieczoną cukinię z serem?

Dania wegetariańskie
Cukinia i parmezan to prawdziwie niebiański duet. Jeśli wszystkie warzywa smakowałyby w ten sposób, już dziś przerzuciłbym się na wegetarianizm. Przygotowanie tego smacznego posiłku jest banalnie proste. Zaledwie pół godziny dzieli cię od wgryzienia się w te pyszne warzywno-serowe pałeczki. Uwaga: mogą uzależniać!
Bakłażan po chińsku

Jak zrobić bakłażana po chińsku?

Dania wegetariańskie
Ten bakłażan nie wymaga jakiś specyficznych składników. Wszystko to co jest potrzebne znajdziesz w swojej kuchni. Ostry i zarazem słodki sos sprawia, że bakłażan ten jest pyszny.
Smażony ryż z czosnkiem

Jak zrobić smażony ryż z czosnkiem?

Dania wegetariańskie
Smażony ryż z czosnkiem jest pyszny i możesz go podawać jako dodatek do wszystkich dań mięsnych oraz wegetariańskich. Taki ryż jest specjalnością krajów Ameryki Południowej w tym Peru, Boliwii i Brazylii.
brokuł z ciecierzycą

Jak zrobić zapiekany brokuł z ciecierzycą?

Proste przepisy
Pyszne i pożywne danie nie tylko dla wegetarian. Brokuł zapiekany w piekarniku jest chrupiący i aromatyczny, zwłaszcza, gdy dodamy do niego odrobinę czosnku i ciecierzycy. Może całość wygląda dość niepozornie, ale uwierz mi – twoje kubki smakowe oszaleją na punkcie tego dania.