frytki z awokado

Czym zastąpić tradycyjne frytki?

Przekąski Ciepłe
Frytki kojarzą się przede wszystkim z ziemniakami mało kto wie, że można je przygotować również z awokado. To świetna i zdrowa przekąska, którą można serwować nawet dzieciom.
Jak zrobić domowego falafela?

Jak zrobić domowego falafela?

Dania wegetariańskie
Falafel zyskuje coraz szerszą grupę fanów. To pyszne, wegetariańskie danie może stać się wspaniałą przekąską na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad. Jego smak przypadnie do gustu wszystkim, nawet dzieciom, a przygotowanie domowego falafela wbrew pozorom nie jest takie trudne. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
placki z ziemniaków

Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków?

Szybkie i proste dania
Szukasz pomysłu na szybkie, tanie i jednocześnie proste w wykonaniu danie obiadowe? Skuś się na przepyszne placki ziemniaczane. Tym razem zrobisz je nie z utartych surowych, ale z gotowanych ziemniaków. To również świetny sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków, które zostały ci z obiadu. Po szczegóły zapraszam do dalszej części artykułu.
Placuszki serowe

Jak zrobić placuszki serowe?

Dania wegetariańskie
Świeże placuszki serowe są świetnym wyborem dla rodziny na śniadanie lub przekąskę. Twaróg jest bogatym źródłem wapnia, więc jest to bardzo dobre jedzenie dla dzieci, których rozwijający się organizm potrzebuje go w dużej ilości. Jest to bardzo szybki i prosty do wykonania przepis.
słodkie ziemniaki

Jak gotować słodkie ziemniaki?

Dania wegetariańskie
Słodkie ziemniaki to doskonały dodatek do każdego obiadu. Świetnie sprawdzają się zarówno, na co dzień jak i od święta. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe - możesz je, więc śmiało włączyć do swojej codziennej diety. Słodkie ziemniaki są stosunkowo mało kaloryczne (80-100 kcal) i całkowicie wolne od tłuszczu, więc możesz je jeść bez obaw, o ile przyrządzisz je w odpowiedni sposób. Poniżej znajdziesz pięć sposobów na przyrządzenie pysznych słodkich ziemniaczków. Pamiętaj przy tym, że dodatek brązowego cukru lub pianek z syropu kukurydzianego nie powoduje zmiany zawartości witamin i minerałów tylko nieco zwiększa ilość kalorii.
Smażony bakłażan

Jak smażyć bakłażana?

Przekąski Ciepłe
Smażony bakłażan jest wprost przepyszny. Możesz go panierować w mące, jajku i bułce tartej jednak będzie również dobry jeśli bułkę wymieszasz wcześniej z tartym parmezanem.
kopytka domowe

Jak zrobić kopytka?

Dania wegetariańskie
Kopytka są prostą w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczną potrawą. Nie wymagają wiele pracy a domownicy z pewnością skuszą się, by ich spróbować. Z dodatkiem świeżo stopionego masełka lub skwarek będą smakowały wyśmienicie. Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić kopytka domowe.

Jak ugotować ryż z kurkumą?

Dania wegetariańskie
Poniżej przedstawiam przepis na żółty ryż. Oprócz jego pięknego koloru ryż ten ba bardzo bogaty smak dzięki różnym przyprawom, w tym kurkumie, czosnkowi, kminkowi, liściowi laurowemu, cynamonowi
Placuszki z kalafiora

Jak zrobić placki z kalafiora?

Dania wegetariańskie

Poniżej znajdziesz przepis na placuszki kalafiorowe. Jest to zdrowa wersja placków - ciasto składa się głównie z pysznych i zdrowych warzyw i oczywiście z odrobiną jajek. Kalafiory są pyszne w każdej postaci, a placuszki na ich bazie robi się bardzo łatwo i przyjemnie.

Ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko?

Dania wegetariańskie
Aby ryż był sypki należy przede wszystkim dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem ze skrobi, która powoduje ich sklejanie. Chińczycy uważają, że w dobrze przygotowanym ryżu każde ziarenko powinno zostać zachowane w całości. Trudno temu zaprzeczyć, ponieważ kuchnia chińska w głównej mierze bazuje na tym właśnie składniku. Warto zauważyć, ze taki ryż zupełnie inaczej smakuje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu sypkiego ryżu.