frytki z awokado

Czym zastąpić tradycyjne frytki?

Przekąski Ciepłe
Frytki kojarzą się przede wszystkim z ziemniakami mało kto wie, że można je przygotować również z awokado. To świetna i zdrowa przekąska, którą można serwować nawet dzieciom.
Jak zrobić domowego falafela?

Jak zrobić domowego falafela?

Dania wegetariańskie
Falafel zyskuje coraz szerszą grupę fanów. To pyszne, wegetariańskie danie może stać się wspaniałą przekąską na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad. Jego smak przypadnie do gustu wszystkim, nawet dzieciom, a przygotowanie domowego falafela wbrew pozorom nie jest takie trudne. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
placki z ziemniaków

Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków?

Szybkie i proste dania
Szukasz pomysłu na szybkie, tanie i jednocześnie proste w wykonaniu danie obiadowe? Skuś się na przepyszne placki ziemniaczane. Tym razem zrobisz je nie z utartych surowych, ale z gotowanych ziemniaków. To również świetny sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków, które zostały ci z obiadu. Po szczegóły zapraszam do dalszej części artykułu.
Placuszki serowe

Jak zrobić placuszki serowe?

Dania wegetariańskie
Świeże placuszki serowe są świetnym wyborem dla rodziny na śniadanie lub przekąskę. Twaróg jest bogatym źródłem wapnia, więc jest to bardzo dobre jedzenie dla dzieci, których rozwijający się organizm potrzebuje go w dużej ilości. Jest to bardzo szybki i prosty do wykonania przepis.
pieczone szparagi

Jak upiec szparagi w piekarniku?

Dania wegetariańskie

Szparagi są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Szczególnie lubię te upieczone w piekarniku. Chrupiące, a jednak wciąż miękkie, skropione oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, idealnie przyprawione. Dzięki temu przepisowi w kilkanaście minut stworzysz danie doskonałe.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=1856406&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

słodkie ziemniaki

Jak gotować słodkie ziemniaki?

Dania wegetariańskie
Słodkie ziemniaki to doskonały dodatek do każdego obiadu. Świetnie sprawdzają się zarówno, na co dzień jak i od święta. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe - możesz je, więc śmiało włączyć do swojej codziennej diety. Słodkie ziemniaki są stosunkowo mało kaloryczne (80-100 kcal) i całkowicie wolne od tłuszczu, więc możesz je jeść bez obaw, o ile przyrządzisz je w odpowiedni sposób. Poniżej znajdziesz pięć sposobów na przyrządzenie pysznych słodkich ziemniaczków. Pamiętaj przy tym, że dodatek brązowego cukru lub pianek z syropu kukurydzianego nie powoduje zmiany zawartości witamin i minerałów tylko nieco zwiększa ilość kalorii.
grillowane warzywa

Jak grillować warzywa?

Dania wegetariańskie
Bardzo łatwo jest grillować warzywa. Dziwi więc fakt, że wiele ludzi warzyw nie grilluje. Generalnie warzywa kroi się na kawałki, które równomiernie i z łatwością się przypieką. Wszystkie kawałki powinny być mniej więcej takiej samej wielkości i i grubości (nie grubsze niż 2,5 centymetra). Mocz warzywa w zimnej wodzie przez około pół godziny, zanim położysz je na ruszcie. Osusz je i namaść olejem, żeby się nie lepiły do rusztu. Oto jak grillować poszczególne warzywa:
Smażony bakłażan

Jak smażyć bakłażana?

Przekąski Ciepłe
Smażony bakłażan jest wprost przepyszny. Możesz go panierować w mące, jajku i bułce tartej jednak będzie również dobry jeśli bułkę wymieszasz wcześniej z tartym parmezanem.
Spaghetti z sosem pomidorowym

Jak zrobić spaghetti z sosem pomidorowym?

Dania wegetariańskie
Spaghetti z sosem pomidorowym stanowi doskonałą propozycję na codzienny obiad. Jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga od nas wiele wysiłku. Doskonała kompozycja smaków sprawia, że mięso jest w tym przypadku składnikiem zbędnym. Możecie być pewni, że próbując tego dania jeszcze wiele razy będziecie do niego wracać. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przyrządzeniu tego przepysznego, sycącego, wegetariańskiego dania.
Szaszłyk wegetariański

Jak zrobić wegetariańskie szaszłyki?

Dania wegetariańskie
Nie wszyscy są miłośnikami mięsa, a niestety w sezonie grillowym większość potraw przyrządza się na jego bazie. Szaszłyki z warzywami stanowią doskonałą propozycję dla osób, które nie przepadają za daniami mięsnymi. Są niesamowicie aromatyczne i bez wątpienia nie ma takiej osoby, która zdoła im się oprzeć. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w ich wykonaniu.