Komosa ryżowa: Właściwości i zastosowanie

Przepisy bezglutenowe
Komosa ryżowa nie bez przyczyny nazywana jest "złotym ziarnem Inków". To doskonała alternatywa dla ryżu i kaszy – zawiera mnóstwo roślinnego białka, błonnika oraz drogocennych kwasów tłuszczowych. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest też idealnym produktem w trakcie diety redukcyjnej. Jakby tego było mało, zawiera antyoksydanty chroniące przed nowotworami i spowalniające naturalne procesy starzenia się. Czym jest komosa ryżowa i jak stosować ją w codziennej diecie?

Jak jeść grzyby, żeby sobie nie zaszkodzić?

Grzyby
Grzyby uchodzą za apetyczną przystawkę, stanowią też oryginalny dodatek do wielu potraw i choćby dlatego zdążyły zakorzenić się w naszej rodzimej kuchni. Mnogość okazów w polskich lasach może przyprawić o zawrót głowy, dlatego nie brakuje też osób, które zajmują się samodzielnym zbiorem. Niestety, mimo rozlicznych walorów smakowych, grzyby mogą stanowić dla nas zagrożenie. Co ciekawe, zabójcze mogą okazać się dla nas nie tylko trujące okazy. Źródłem problemów mogą być także pozornie bezpieczne pieczarki albo boczniaki. Jak jeść grzyby, żeby sobie nie zaszkodzić? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Pizza: W jaki sposób ją przyrządzać i jak długo piec?

Pizza
Wypiekana na drożdżowym cieście i serwowana z rozmaitymi dodatkami pizza to włoski przysmak, który zdobył popularność na całym świecie. W zależności od osobistych upodobań można przyrządzać ją z pomidorami, mięsem, grzybami, wędlinami, sałatami, kukurydzą, cebulą, tuńczykiem, owocami morza, oliwkami, serami oraz ziołami. Specjaliści zaznaczają, że sekret jej smaku tkwi nie tylko w odpowiednio przygotowanym drożdżowym cieście i adekwatnie skomponowanych dodatkach, ale i w temperaturze pieczenia. Co jeszcze warto wiedzieć na temat pizzy? Jak ją wypiekać? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i jajek?

Dania wegetariańskie
Jeśli cukinia jest zbyt duża wówczas należy usunąć z niej nasiona. Przerośnięte cukinie mają również twardą skórkę, dlatego należy je piec nieco dłużej niż cukinie młode.
Pasta z cukinii

Jak zrobić pastę z cukinii?

Przekąski Zimne
Ten przepis na pastę z cukinii jest bardzo prosty i zawiera wyłącznie warzywa (cukinię, pomidory i cebulę). Pasta wychodzi wyśmienita. Zwykle jadam ją z chlebem na śniadanie lub jako przekąskę, jednak jest również dobrym uzupełnieniem obiadu. Pasta z cukinii może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.
pieczona cukinia z serem

Jak zrobić pieczoną cukinię z serem?

Dania wegetariańskie
Cukinia i parmezan to prawdziwie niebiański duet. Jeśli wszystkie warzywa smakowałyby w ten sposób, już dziś przerzuciłbym się na wegetarianizm. Przygotowanie tego smacznego posiłku jest banalnie proste. Zaledwie pół godziny dzieli cię od wgryzienia się w te pyszne warzywno-serowe pałeczki. Uwaga: mogą uzależniać!
danie z kukurydzy w kolbach

Jak podawać kukurydzę?

Warzywa
Jemy ją w całości w kolbach lub same ziarenka dodajemy do różnych potraw. Małe, ale żółte, wyraziste, wielu potrawom nadają ciekawy smak. Kukurydza jest pożywna i zawiera dużo skrobi, tak więc lubią ją wegetarianie, a dzieci uwielbiają. Warto ją jeść, gdyż jest bogata w witaminy B, E i A. Słodkawa, o delikatnym smaku; świetnie komponuje się też z innymi składnikami, podkreślając ich smak. W wersji na słodko łączy się ją z rodzynkami, ananasem i cytrusami.
Fasolka szparagowa

Jak przygotować fasolkę szparagową?

Surówki

Przepis ten jest chyba najprostszym sposobem gotowania fasolki szparagowej; wystarczy ją ugotować, odcedzić i smażyć, aż będzie gotowa; otrzymasz zdrowe i niskokaloryczne danie, które może być również doskonałym dodatkiem do dań głównych. Przygotowanie fasolki zajmuje mniej niż 20 minut i możesz podzielić je na dwa kroki; najpierw ugotuj fasolkę i usmaż ją zaraz przed podaniem na stół, aby była świeża i ciepła. Fasolka szparagowa smakuje wyśmienicie podawana zarówno z daniami mięsnymi np. z stekami, kotletami, sznyclami czy bitkami, jak również z daniami wegetariańskimi.

Smażony bakłażan

Jak smażyć bakłażana?

Przekąski Ciepłe
Smażony bakłażan jest wprost przepyszny. Możesz go panierować w mące, jajku i bułce tartej jednak będzie również dobry jeśli bułkę wymieszasz wcześniej z tartym parmezanem.
Papryka z grilla

Jak zrobić paprykę faszerowaną z grilla?

Dania wegetariańskie
Kochasz grillowanie, jednak jesteś już znudzony kiełbaskami i piersią z kurczaka? Jeśli tak to poniżej znajdziesz wspaniały przepis na faszerowaną paprykę z grilla. Będzie ona świetnym urozmaiceniem i dodatkiem do mięsnych dań.