Komosa ryżowa: Właściwości i zastosowanie

Przepisy bezglutenowe
Komosa ryżowa nie bez przyczyny nazywana jest "złotym ziarnem Inków". To doskonała alternatywa dla ryżu i kaszy – zawiera mnóstwo roślinnego białka, błonnika oraz drogocennych kwasów tłuszczowych. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest też idealnym produktem w trakcie diety redukcyjnej. Jakby tego było mało, zawiera antyoksydanty chroniące przed nowotworami i spowalniające naturalne procesy starzenia się. Czym jest komosa ryżowa i jak stosować ją w codziennej diecie?

Jak jeść grzyby, żeby sobie nie zaszkodzić?

Grzyby
Grzyby uchodzą za apetyczną przystawkę, stanowią też oryginalny dodatek do wielu potraw i choćby dlatego zdążyły zakorzenić się w naszej rodzimej kuchni. Mnogość okazów w polskich lasach może przyprawić o zawrót głowy, dlatego nie brakuje też osób, które zajmują się samodzielnym zbiorem. Niestety, mimo rozlicznych walorów smakowych, grzyby mogą stanowić dla nas zagrożenie. Co ciekawe, zabójcze mogą okazać się dla nas nie tylko trujące okazy. Źródłem problemów mogą być także pozornie bezpieczne pieczarki albo boczniaki. Jak jeść grzyby, żeby sobie nie zaszkodzić? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Pizza: W jaki sposób ją przyrządzać i jak długo piec?

Pizza
Wypiekana na drożdżowym cieście i serwowana z rozmaitymi dodatkami pizza to włoski przysmak, który zdobył popularność na całym świecie. W zależności od osobistych upodobań można przyrządzać ją z pomidorami, mięsem, grzybami, wędlinami, sałatami, kukurydzą, cebulą, tuńczykiem, owocami morza, oliwkami, serami oraz ziołami. Specjaliści zaznaczają, że sekret jej smaku tkwi nie tylko w odpowiednio przygotowanym drożdżowym cieście i adekwatnie skomponowanych dodatkach, ale i w temperaturze pieczenia. Co jeszcze warto wiedzieć na temat pizzy? Jak ją wypiekać? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.
pieczone szparagi

Jak upiec szparagi w piekarniku?

Dania wegetariańskie

Szparagi są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Szczególnie lubię te upieczone w piekarniku. Chrupiące, a jednak wciąż miękkie, skropione oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, idealnie przyprawione. Dzięki temu przepisowi w kilkanaście minut stworzysz danie doskonałe.

Kalafior panierowany

Jak zrobić panierowanego kalafiora?

Przystawki

Zgodnie z Wikipedią kalafior ma niską zawartość tłuszczu, jest bogaty w błonnik, kwas foliowy oraz w witaminę C i dzięki temu jest bardzo ważnym warzywem w codziennej, zdrowej diecie. Smak smażonego kalafiora według poniżej podanego przepisu, różni się od gotowanego, nie jest tak wodnisty, a dodatkowo jajko i mąka dodają mu miłego smaku. Mąkę w tym przepisie możesz zastąpić bułka tartą która będzie smakować równie dobrze.

Smażony bakłażan

Jak smażyć bakłażana?

Przekąski Ciepłe
Smażony bakłażan jest wprost przepyszny. Możesz go panierować w mące, jajku i bułce tartej jednak będzie również dobry jeśli bułkę wymieszasz wcześniej z tartym parmezanem.
Ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko?

Dania wegetariańskie
Aby ryż był sypki należy przede wszystkim dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem ze skrobi, która powoduje ich sklejanie. Chińczycy uważają, że w dobrze przygotowanym ryżu każde ziarenko powinno zostać zachowane w całości. Trudno temu zaprzeczyć, ponieważ kuchnia chińska w głównej mierze bazuje na tym właśnie składniku. Warto zauważyć, ze taki ryż zupełnie inaczej smakuje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu sypkiego ryżu.
pieczona cukinia z serem

Jak zrobić pieczoną cukinię z serem?

Dania wegetariańskie
Cukinia i parmezan to prawdziwie niebiański duet. Jeśli wszystkie warzywa smakowałyby w ten sposób, już dziś przerzuciłbym się na wegetarianizm. Przygotowanie tego smacznego posiłku jest banalnie proste. Zaledwie pół godziny dzieli cię od wgryzienia się w te pyszne warzywno-serowe pałeczki. Uwaga: mogą uzależniać!

Jak zrobić panierowane tofu?

Dania wegetariańskie
Chrupiące, smażone tofu pięciu smaków podawane z sojowym dipem będzie wspaniałą przekąską nie tylko dla wegetarian. Ich przygotowanie nie należy do pracochłonnych i skomplikowanych. Bez wątpienia będą miłym zaskoczeniem również dla zadeklarowanych mięsożerców. Raz spróbowane na stałe trafią do waszych książek kucharskich. Niesamowity smak i aromat sprawia, że wręcz trudno im się oprzeć. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienite tofu w panierce.

Jak ugotować ryż z kurkumą?

Dania wegetariańskie
Poniżej przedstawiam przepis na żółty ryż. Oprócz jego pięknego koloru ryż ten ba bardzo bogaty smak dzięki różnym przyprawom, w tym kurkumie, czosnkowi, kminkowi, liściowi laurowemu, cynamonowi