Jak zrobić domowego falafela?

Jak zrobić domowego falafela?

Dania wegetariańskie
Falafel zyskuje coraz szerszą grupę fanów. To pyszne, wegetariańskie danie może stać się wspaniałą przekąską na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad. Jego smak przypadnie do gustu wszystkim, nawet dzieciom, a przygotowanie domowego falafela wbrew pozorom nie jest takie trudne. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
placki z ziemniaków

Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków?

Szybkie i proste dania
Szukasz pomysłu na szybkie, tanie i jednocześnie proste w wykonaniu danie obiadowe? Skuś się na przepyszne placki ziemniaczane. Tym razem zrobisz je nie z utartych surowych, ale z gotowanych ziemniaków. To również świetny sposób na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków, które zostały ci z obiadu. Po szczegóły zapraszam do dalszej części artykułu.
pieczone szparagi z serem feta

Jak zrobić pieczone szparagi z serem feta i pistacjami?

Warzywa
Gdy sezon szparagowy w pełni, czas sięgnąć po sprawdzone przepisy na to warzywo. Dziś na obiad proponuję ci szparagi zapieczone z odrobiną czosnku, serem feta i pistacjami. Kremowa konsystencja fety doskonale współgra z kruchością szparagów, a prażone pistacje dodają całości charakteru. Danie to jest doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego i witamin A, C, E i K. Przepis poniżej.
Szparagi z czosnkiem

Jak zrobić szparagi pieczone z czosnkiem?

Dania wegetariańskie
Szparagi można upiec w piekarniku lub na grillu. Są bardzo zdrowe a na dodatek świetnie smakują. Osobiście polecam zielone szparagi, gdyż białe są bardziej włókniste ale najlepiej jest spróbować i takich i takich.
Ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko?

Dania wegetariańskie
Aby ryż był sypki należy przede wszystkim dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem ze skrobi, która powoduje ich sklejanie. Chińczycy uważają, że w dobrze przygotowanym ryżu każde ziarenko powinno zostać zachowane w całości. Trudno temu zaprzeczyć, ponieważ kuchnia chińska w głównej mierze bazuje na tym właśnie składniku. Warto zauważyć, ze taki ryż zupełnie inaczej smakuje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu sypkiego ryżu.
Smażony bakłażan

Jak smażyć bakłażana?

Przekąski Ciepłe
Smażony bakłażan jest wprost przepyszny. Możesz go panierować w mące, jajku i bułce tartej jednak będzie również dobry jeśli bułkę wymieszasz wcześniej z tartym parmezanem.

Jak ugotować ryż z kurkumą?

Dania wegetariańskie
Poniżej przedstawiam przepis na żółty ryż. Oprócz jego pięknego koloru ryż ten ba bardzo bogaty smak dzięki różnym przyprawom, w tym kurkumie, czosnkowi, kminkowi, liściowi laurowemu, cynamonowi

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i jajek?

Dania wegetariańskie
Jeśli cukinia jest zbyt duża wówczas należy usunąć z niej nasiona. Przerośnięte cukinie mają również twardą skórkę, dlatego należy je piec nieco dłużej niż cukinie młode.

Jak zrobić panierowane tofu?

Dania wegetariańskie
Chrupiące, smażone tofu pięciu smaków podawane z sojowym dipem będzie wspaniałą przekąską nie tylko dla wegetarian. Ich przygotowanie nie należy do pracochłonnych i skomplikowanych. Bez wątpienia będą miłym zaskoczeniem również dla zadeklarowanych mięsożerców. Raz spróbowane na stałe trafią do waszych książek kucharskich. Niesamowity smak i aromat sprawia, że wręcz trudno im się oprzeć. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienite tofu w panierce.
Bakłażan po chińsku

Jak zrobić bakłażana po chińsku?

Dania wegetariańskie
Ten bakłażan nie wymaga jakiś specyficznych składników. Wszystko to co jest potrzebne znajdziesz w swojej kuchni. Ostry i zarazem słodki sos sprawia, że bakłażan ten jest pyszny.