Pizza: W jaki sposób ją przyrządzać i jak długo piec?

Pizza
Wypiekana na drożdżowym cieście i serwowana z rozmaitymi dodatkami pizza to włoski przysmak, który zdobył popularność na całym świecie. W zależności od osobistych upodobań można przyrządzać ją z pomidorami, mięsem, grzybami, wędlinami, sałatami, kukurydzą, cebulą, tuńczykiem, owocami morza, oliwkami, serami oraz ziołami. Specjaliści zaznaczają, że sekret jej smaku tkwi nie tylko w odpowiednio przygotowanym drożdżowym cieście i adekwatnie skomponowanych dodatkach, ale i w temperaturze pieczenia. Co jeszcze warto wiedzieć na temat pizzy? Jak ją wypiekać? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.

Ziemniaki: Jak i ile gotować, właściwości

Warzywa
Polska kuchnia nie istnieje bez ziemniaków. Ich zwolenników jest mniej więcej tyle samo, ile przeciwników. Jedni chwalą wartości odżywcze ziemniaków, inni straszą, że są tuczące. Jaka jest prawda o ziemniakach i czy warto je jeść? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej. Ziemniaki nie tuczą Wartość odżywcza ziemniaków wciąż jest niedoceniana. Ciekawostką jest, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie, a tyle samo co cukinie. Wbrew temu, co często się słyszy, ziemniaki nie są też tuczące. Zgubne dla naszej wagi mogą być z kolei dodatki, z którymi podajemy ziemniaki np. panierowany i smażony w oleju kotlet. Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach?
frytki z awokado

Czym zastąpić tradycyjne frytki?

Przekąski Ciepłe
Frytki kojarzą się przede wszystkim z ziemniakami mało kto wie, że można je przygotować również z awokado. To świetna i zdrowa przekąska, którą można serwować nawet dzieciom.
pieczone szparagi

Jak upiec szparagi w piekarniku?

Dania wegetariańskie

Szparagi są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Szczególnie lubię te upieczone w piekarniku. Chrupiące, a jednak wciąż miękkie, skropione oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, idealnie przyprawione. Dzięki temu przepisowi w kilkanaście minut stworzysz danie doskonałe.

pieczona cukinia z serem

Jak zrobić pieczoną cukinię z serem?

Dania wegetariańskie
Cukinia i parmezan to prawdziwie niebiański duet. Jeśli wszystkie warzywa smakowałyby w ten sposób, już dziś przerzuciłbym się na wegetarianizm. Przygotowanie tego smacznego posiłku jest banalnie proste. Zaledwie pół godziny dzieli cię od wgryzienia się w te pyszne warzywno-serowe pałeczki. Uwaga: mogą uzależniać!
Szparagi z czosnkiem

Jak zrobić szparagi pieczone z czosnkiem?

Dania wegetariańskie
Szparagi można upiec w piekarniku lub na grillu. Są bardzo zdrowe a na dodatek świetnie smakują. Osobiście polecam zielone szparagi, gdyż białe są bardziej włókniste ale najlepiej jest spróbować i takich i takich.
Pierogi z wiśniami

Jak zrobić pierogi z wiśniami?

Dania wegetariańskie
Podobno najsmaczniejsze pierogi to te, które lepiła babcia. Czy tak musi być? Spróbuj zrobić coś równie pysznego całkiem sama. Do przepisu możesz użyć zarówno wiśni świeżych jak i mrożonych oraz tych ze słoika. Z pewnością posmakują całej twojej rodzinie, a w szczególności dzieciom. Doskonale nadają się na upalne dni, ponieważ są lekkie, choć mimo wszystko sycące. Z poniższego przepisu otrzymasz około 50-60 pierogów. Smacznego!
Smażony bakłażan

Jak smażyć bakłażana?

Przekąski Ciepłe
Smażony bakłażan jest wprost przepyszny. Możesz go panierować w mące, jajku i bułce tartej jednak będzie również dobry jeśli bułkę wymieszasz wcześniej z tartym parmezanem.
Placuszki serowe

Jak zrobić placuszki serowe?

Dania wegetariańskie
Świeże placuszki serowe są świetnym wyborem dla rodziny na śniadanie lub przekąskę. Twaróg jest bogatym źródłem wapnia, więc jest to bardzo dobre jedzenie dla dzieci, których rozwijający się organizm potrzebuje go w dużej ilości. Jest to bardzo szybki i prosty do wykonania przepis.

Jak ugotować ryż z kurkumą?

Dania wegetariańskie
Poniżej przedstawiam przepis na żółty ryż. Oprócz jego pięknego koloru ryż ten ba bardzo bogaty smak dzięki różnym przyprawom, w tym kurkumie, czosnkowi, kminkowi, liściowi laurowemu, cynamonowi