dziczyzna

Jak podawać dziczyznę?

Dania z dziczyzny
„Zwierzyna jest rozkoszą naszych stołów” – stwierdził pewien francuski znawca w dziele „Filozofia smaków”. A my nie od dziś wiemy, że dania kuchnii myśliwskiej są prawdziwym rarytasem. Najzdrowsze jest mięso z dzika i sarny. Ma sporo witamin i minerałów, przede wszystkim magnezu, fosforu, wapnia, wit. B2, B5, B6. Dziczyzna zawiera dużo mioglobiny (mocno czerwony kolor), która jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza. Jest również wolna od antybiotyków i syntetycznych dodatków do paszy (wszak zwierzęta żyją na wolności).

Jak zrobić potrawkę z królika?

Dania z dziczyzny
Mięso z królika przez wiele osób uważane jest za niezwykle delikatne, zdrowe i oczywiście smaczne. Oto prosty przepis na potrawkę z królika, którą możesz podać zarówno na obiad, jak i w ramach ciepłego posiłku na popołudniowym przyjęciu. Jeśli nie przepadasz za króliczym mięsem lub po prostu nie masz do niego dostępu, możesz je zastąpić kurą lub cielęciną.