Jak zrobić grillowaną kukurydzę?

Warzywa
Grillowana lub gotowana kukurydza w kolbach to przysmak, który przywędrował do nas z USA. W Ameryce to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Warto docenić nie tylko jej walory smakowe, ale także odżywcze. W kukurydzach znajdziemy sporo białka i błonnika pokarmowego. W związku z tym, że rozpoczął się sezon na grillowanie, podpowiadamy, jak przyrządzić pyszną kukurydzę w kolbach na grillu.

Jakich produktów nie grillować?

Techniki pieczenia
Grillowanie nie bez powodu nazywane jest nowym sportem narodowym Polaków. Gdy tylko zrobi się ciepło, od razu korzystamy z okazji, by upiec kiełbaski lub karkówkę na ruszcie. I choć potrawy z grilla z reguły uznawane są za zdrowe (bo podczas pieczenia wychodzi z nich szkodliwy tłuszcz), warto wiedzieć, że nie każda żywność nadaje nadaje się do grillowania. Co więcej, istnieje grupa produktów, które w wyniku kontaktu z wysokimi temperaturami, stają się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Oto kilka z nich.

Pięć przepisów na sosy do potraw z grilla

Odżywianie
Sezon na grillowanie można uznać za otwarty. Potrawy z grilla będziemy teraz przygotowywać regularnie i przesiadywać w ogródku. Oprócz mięs, kiełbasek i szaszłyków warto przygotować również dodatki, które wzbogacą smak głównych dań z grilla. Mowa o sałatkach i dipach. Zarówno dla miłośników grillowania, jak i dla początkujących przygotowaliśmy pięć przepisów na pyszne dipy, które zachwycą gości w czasie majówkowego grillowania.
słodkie ziemniaki

Jak gotować słodkie ziemniaki?

Dania wegetariańskie
Słodkie ziemniaki to doskonały dodatek do każdego obiadu. Świetnie sprawdzają się zarówno, na co dzień jak i od święta. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe - możesz je, więc śmiało włączyć do swojej codziennej diety. Słodkie ziemniaki są stosunkowo mało kaloryczne (80-100 kcal) i całkowicie wolne od tłuszczu, więc możesz je jeść bez obaw, o ile przyrządzisz je w odpowiedni sposób. Poniżej znajdziesz pięć sposobów na przyrządzenie pysznych słodkich ziemniaczków. Pamiętaj przy tym, że dodatek brązowego cukru lub pianek z syropu kukurydzianego nie powoduje zmiany zawartości witamin i minerałów tylko nieco zwiększa ilość kalorii.
rozpalanie grilla

Jak rozpalić grilla?

Potrawy z grilla
Często przygotowując grilla mamy problem z jego rozpaleniem. Sprawia to, że my sami tracimy cierpliwość, a nastrój ten udziela się także gościom. Każdy czeka na pierwszy płomień, by następnie rozżarzył się węgiel, a później rozpoczęło się właściwe grillowanie. Poniżej znajdziesz kilka cennych wskazówek jak rozpalić grilla. Czynność ta nie sprawi Ci z pewnością już więcej problemu i unikniesz niezręcznych sytuacji.

Jak zrobić sos barbecue?

Sosy i Dipy

Sos barbecue (sos BBQ) jest sosem do potraw z grilla. Jest wspaniałym dodatkiem do wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. Jeśli do tej pory uważałeś, że do potraw z grilla wystarczy zwykły ketchup wypróbuj koniecznie sos barbecue. Zaręczam, że od tej pory będzie stanowił on dla Ciebie podstawę każdego grilla!

Udka kurczaka z grilla

Jak zrobić udka z kurczaka na grillu?

Potrawy z grilla
Udka z kurczaka na grillu to bardzo wykwintne danie. Są one pozbawione tłuszczu i dlatego są zdrowe. Grillowane i jedzone w ogrodzie smakują rewelacyjnie.
pieczone szparagi

Jak upiec szparagi w piekarniku?

Dania wegetariańskie

Szparagi są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Szczególnie lubię te upieczone w piekarniku. Chrupiące, a jednak wciąż miękkie, skropione oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, idealnie przyprawione. Dzięki temu przepisowi w kilkanaście minut stworzysz danie doskonałe.

chleb czosnkowy

Jak zrobić chleb czosnkowy?

Potrawy z grilla
Chleb czosnkowy jest wspaniałą przekąską na imprezę domową, na grilla czy jako dodatek do pomidorów z mozzarellą. Pomimo, iż często uskarżamy się na nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, należy przyznać, że chleb czosnkowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Poniżej przedstawiam prosty lecz wspaniały przepis na chleb czosnkowy.
Grzyby z grilla

Jak zrobić grzyby z grilla?

Potrawy z grilla
Poniżej przedstawiam prosty przepis na grzyby z grilla. Grillowane grzyby świetnie będą się komponować z każdym mięsem. Zanim zabierzesz się do grillowania mocz patyczki do szaszłyków przez całą noc, aby się nie spaliły. Przepis jest na 3 szaszłyki.