Jak zrobić grillowaną kukurydzę?

Warzywa
Grillowana lub gotowana kukurydza w kolbach to przysmak, który przywędrował do nas z USA. W Ameryce to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Warto docenić nie tylko jej walory smakowe, ale także odżywcze. W kukurydzach znajdziemy sporo białka i błonnika pokarmowego. W związku z tym, że rozpoczął się sezon na grillowanie, podpowiadamy, jak przyrządzić pyszną kukurydzę w kolbach na grillu.

Jakich produktów nie grillować?

Techniki pieczenia
Grillowanie nie bez powodu nazywane jest nowym sportem narodowym Polaków. Gdy tylko zrobi się ciepło, od razu korzystamy z okazji, by upiec kiełbaski lub karkówkę na ruszcie. I choć potrawy z grilla z reguły uznawane są za zdrowe (bo podczas pieczenia wychodzi z nich szkodliwy tłuszcz), warto wiedzieć, że nie każda żywność nadaje nadaje się do grillowania. Co więcej, istnieje grupa produktów, które w wyniku kontaktu z wysokimi temperaturami, stają się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Oto kilka z nich.

Pięć przepisów na sosy do potraw z grilla

Odżywianie
Sezon na grillowanie można uznać za otwarty. Potrawy z grilla będziemy teraz przygotowywać regularnie i przesiadywać w ogródku. Oprócz mięs, kiełbasek i szaszłyków warto przygotować również dodatki, które wzbogacą smak głównych dań z grilla. Mowa o sałatkach i dipach. Zarówno dla miłośników grillowania, jak i dla początkujących przygotowaliśmy pięć przepisów na pyszne dipy, które zachwycą gości w czasie majówkowego grillowania.
słodkie ziemniaki

Jak gotować słodkie ziemniaki?

Dania wegetariańskie
Słodkie ziemniaki to doskonały dodatek do każdego obiadu. Świetnie sprawdzają się zarówno, na co dzień jak i od święta. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe - możesz je, więc śmiało włączyć do swojej codziennej diety. Słodkie ziemniaki są stosunkowo mało kaloryczne (80-100 kcal) i całkowicie wolne od tłuszczu, więc możesz je jeść bez obaw, o ile przyrządzisz je w odpowiedni sposób. Poniżej znajdziesz pięć sposobów na przyrządzenie pysznych słodkich ziemniaczków. Pamiętaj przy tym, że dodatek brązowego cukru lub pianek z syropu kukurydzianego nie powoduje zmiany zawartości witamin i minerałów tylko nieco zwiększa ilość kalorii.
marynata do udek z kurczaka

Jak zrobić marynatę do udek z kurczaka?

Dania z drobiu
Szukasz idealnej marynaty do udek z kurczaka? To dobry adres. Słodko-ostra, idealnie podkreślająca smak mięsa, doskonała jako sos. Dzięki tej marynacie udka z kurczaka staną się daniem numer jeden w twoim domu. Najlepiej smakują upieczone w piekarniku lub na grillu i podawane z ryżem. Przepis na marynatę zamieszczam poniżej.
chleb czosnkowy

Jak zrobić chleb czosnkowy?

Potrawy z grilla
Chleb czosnkowy jest wspaniałą przekąską na imprezę domową, na grilla czy jako dodatek do pomidorów z mozzarellą. Pomimo, iż często uskarżamy się na nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, należy przyznać, że chleb czosnkowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Poniżej przedstawiam prosty lecz wspaniały przepis na chleb czosnkowy.
grillowanie

Jak długo grillować mięso i warzywa?

Potrawy z grilla
Czy jest na świecie ktoś, kto nie lubiłby potraw z grilla? Mięso, owoce morza, warzywa – wszystko to rzucone na ruszt nabiera nowego, wyrazistego smaku. W Internecie pełno jest przepisów na różnego rodzaju marynaty, jednak po lekturze wielu stron rzadko kiedy wiemy jak długo grillować karkówkę, kurczaka, polędwicę czy warzywa. A przecież odpowiedni czas spędzony na ruszcie to podstawa odpowiedniej konsystencji potrawy i jej smaku. Poniżej poznasz zalecany czas grillowania większości potraw, a nawet temperaturę w jakiej uzyskują one pełnię smaku.
pieczone szparagi

Jak upiec szparagi w piekarniku?

Dania wegetariańskie

Szparagi są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Szczególnie lubię te upieczone w piekarniku. Chrupiące, a jednak wciąż miękkie, skropione oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, idealnie przyprawione. Dzięki temu przepisowi w kilkanaście minut stworzysz danie doskonałe.

Grillowana cukinia

Jak grillować cukinię?

Potrawy z grilla

Jest ciepłe, letnie popołudnie i najlepszym pomysłem na spędzenie czasu wydaje się urządzenie grilla. Mięso było, jest i będzie nieodłącznym składnikiem grillowego menu, ale również warzywa świetnie sprawdzają się na tą okazję. Cukinia jest źródłem wielu witamin (A, witamin z grupy B, C) oraz składników mineralnych (białka, węglowodanów, błonnika). Przyrządzona na grillu sama w sobie jest pyszna, a z odrobiną przypraw będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

grillowane warzywa

Jak grillować warzywa?

Dania wegetariańskie
Bardzo łatwo jest grillować warzywa. Dziwi więc fakt, że wiele ludzi warzyw nie grilluje. Generalnie warzywa kroi się na kawałki, które równomiernie i z łatwością się przypieką. Wszystkie kawałki powinny być mniej więcej takiej samej wielkości i i grubości (nie grubsze niż 2,5 centymetra). Mocz warzywa w zimnej wodzie przez około pół godziny, zanim położysz je na ruszcie. Osusz je i namaść olejem, żeby się nie lepiły do rusztu. Oto jak grillować poszczególne warzywa: