Czego nie można wkładać do mikrofalówki?

Techniki gotowania
Mikrofalówka to przydatne urządzenie w kuchni, z którego chętnie korzystamy. Szybko i łatwo możemy podgrzać i przygotować w nim jedzenie. Miłośnicy kuchenki mikrofalowej wkładają do niej większość wszelakiego rodzaju żywności, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że wielu rzeczy nie można w niej umieszczać. Nie chodzi tu tylko o produkty spożywcze, gdyż powszechnie wiadomo, że w mikrofalówce nie powinny znaleźć się m.in. metalowe przedmioty. Jakich jeszcze naczyń i jedzenia nie można wkładać do tego urządzenia, żeby uniknąć awarii, groźnego wybuchu, pożaru lub wydzielania się niebezpiecznych związków? Sprawdźmy.

Najlepsze zupy krem na odchudzanie

Zupy
Nie od dziś wiadomo, że zupa to jeden z najzdrowszych posiłków. Jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, rozgrzewa, syci, a przy tym nie jest zbyt kaloryczna i nie tuczy. Z tego względu zupy są szczególnie polecane wszystkim osobom na diecie redukcyjnej. Coraz większą popularnością cieszą się też zupy typu krem. Warto jednak wiedzieć, że mogą one być prawdziwymi kalorycznymi bombami. Co zrobić, by tak nie było? Które kremy są najzdrowsze, a jednocześnie dietetyczne?

Czym zastąpić bułkę tartą? Pomysły na panierki do mięs i warzyw

Szybkie i proste dania
Jeśli brak ci weny na stworzenie czegoś bardziej oryginalnego niż klasycznie panierowany w bułce schabowy z kapustą, nie ma co się zamartwiać. Wystarczy mała modyfikacja tego popularnego dania, aby stworzyć coś zupełnie nowego. Z artykułu dowiesz się, czym zastąpić bułkę tartą do panierowania mięs, ryb i warzyw.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Szybkie i proste dania

Nie potrzeba pół garnka oleju, żeby zrobić smaczne i chrupiące frytki. Te przygotowane w piekarniku nie tylko są zdrowsze od ich smażonych odpowiedników. Mają też idealną konsystencję – kruche na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Przygotuj porcję pieczonych frytek według zamieszczonego tutaj przepisu, a gwarantuję, że gdy skosztujesz choć jedną, nie będziesz mogła się oprzeć pozostałym.

 

spaghetti cukiniowe

Jak zrobić spaghetti z makaronem z cukinii?

Makarony
Spaghetti inne niż wszystkie bo… bez makaronu! Makaron zastąpią warzywa i to one występują tutaj w roli głównej. Świetnie potrafią zastąpić makaron sprawiając, że danie jest nie tyle lżejsze, co zdrowsze i bogatsze w witaminy, nie tracąc przy tym na smaku. Gorąco polecam.
ziemniaki do obiadu

Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

Proste przepisy
Choć starasz się nie gotować ich za dużo, najczęściej... i tak zostają. Zamiast się ich pozbywać, przygotuj z nich pyszne danie na następny dzień! Wystarczy dodać kilka niedrogich składników, by wyczarować coś wyjątkowego! Oto cztery propozycje na apetyczne potrawy z ziemniaków, które nie zostały zjedzone na obiad.
roladki z kurczaka

Jak zrobić roladki z kurczaka z serem i szynką w piekarniku?

Dania z drobiu

Soczyste i kruchutkie mięso z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką, zamykające w środku aromatyczną szynkę i ciepły, ciągnący się ser. To krótki opis roladki z kurczaka, na punkcie której oszaleją wszystkie twoje zmysły. To prosty pomysł na smaczny i efektowny obiad. Przekonaj się korzystając z przepisu zamieszczonego poniżej.

 

turecka pizza lahmacun

Jak zrobić lahmacun (turecka pizza)?

Kuchnia turecka
Lahmacun zwany jest powszechnie turecką pizzą. To aromatyczne danie składające się z chrupiącego cienkiego ciasta z dodatkiem mięsa, warzyw i specjalnej mieszanki przypraw. Smakiem w ogóle nie przypomina dań z „włoskiej pizzerii”. Jest pikantne, chrupkie, nie zawiera sera, a głównym jego składnikiem jest mielone mięso. Tradycyjnie podaje się je z sałatką i dużą ilością płatków pikantnej papryki. Jeśli jednak nie lubisz zbyt ostrych smaków, te ostatnie śmiało możesz pominąć. Jeśli chodzi o sam przepis, może się on nieco różnić w zależności od regionu. Tradycyjną i sprawdzoną recepturę znajdziesz poniżej.
faszerowana zielona papryka

Jak zrobić faszerowaną zieloną paprykę?

Szybkie i proste dania
Faszerowana papryka to zawsze strzał w dziesiątkę. Dzisiaj serwujemy ją z brązowym ryżem, mięsem mielonym i parmezanem. To prawdziwa uczta, która zaspokoi apetyt nawet najbardziej wybrednego smakosza. Jeśli chcesz, możesz dodać do farszu pieczarki. Możesz też całkowicie zastąpić nimi mięso, by uzyskać papryczki w wersji wegetariańskiej. Niezależnie od tego co postanowisz, danie i tak wyjdzie przepyszne.