Czym zastąpić bułkę tartą? Pomysły na panierki do mięs i warzyw

Szybkie i proste dania
Jeśli brak ci weny na stworzenie czegoś bardziej oryginalnego niż klasycznie panierowany w bułce schabowy z kapustą, nie ma co się zamartwiać. Wystarczy mała modyfikacja tego popularnego dania, aby stworzyć coś zupełnie nowego. Z artykułu dowiesz się, czym zastąpić bułkę tartą do panierowania mięs, ryb i warzyw.

Jak się robi naleśniki? Sprawdzone sposoby

Naleśniki
Naleśniki to szybki, prosty i tani sposób na dania - zarówno obiadowe jak i na kolację. Co więcej, coraz częściej przygotowujemy je również na śniadanie. Naleśniki można przyrządzić na różne sposoby: zarówno na słodko, jak i na słono, a także na ostro. Jak zrobić naleśniki, aby były one puszyste? Na jakim oleju i jak długo je smażyć? Jak obniżyć ich kaloryczność. Odpowiedź na te i inne pytania oraz wszystkie potrzebne wskazówki co do wykonania znajdziecie poniżej.

Jak przygotować gulasz?

Dania z wieprzowiny
Wczesna wiosna to dobry okres na piesze i rowerowe wycieczki. Świat powolutku budzi się do życia, warto wiec troszkę podpatrzeć przyrodę, a po powrocie do domu z przyjemnością zjeść pożywny i rozgrzewający posiłek w postaci gulaszu. Jednogarnkowe potrawy są świetnym rozwiązaniem, gdy obiadem maja zająć się mężczyźni, będący na bakier z gotowaniem. Jeśli jednak ich zdolności są niższe od zera, można przygotować gulasz dzień wcześniej i zostawić przepis odgrzania. Pewne jest jedno, ten treściwy i pożywny posiłek napełni najgłębsze żołądki.
frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Szybkie i proste dania

Nie potrzeba pół garnka oleju, żeby zrobić smaczne i chrupiące frytki. Te przygotowane w piekarniku nie tylko są zdrowsze od ich smażonych odpowiedników. Mają też idealną konsystencję – kruche na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Przygotuj porcję pieczonych frytek według zamieszczonego tutaj przepisu, a gwarantuję, że gdy skosztujesz choć jedną, nie będziesz mogła się oprzeć pozostałym.

 

roladki z kurczaka

Jak zrobić roladki z kurczaka z serem i szynką w piekarniku?

Dania z drobiu

Soczyste i kruchutkie mięso z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką, zamykające w środku aromatyczną szynkę i ciepły, ciągnący się ser. To krótki opis roladki z kurczaka, na punkcie której oszaleją wszystkie twoje zmysły. To prosty pomysł na smaczny i efektowny obiad. Przekonaj się korzystając z przepisu zamieszczonego poniżej.

 

pieczone szparagi

Jak upiec szparagi w piekarniku?

Dania wegetariańskie

Szparagi są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Szczególnie lubię te upieczone w piekarniku. Chrupiące, a jednak wciąż miękkie, skropione oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, idealnie przyprawione. Dzięki temu przepisowi w kilkanaście minut stworzysz danie doskonałe.

pieczeń

Jak wykorzystać pieczone mięso?

Podstawy pieczenia
To już pewne: znów przygotowałaś znacznie więcej pieczeni, niż twoi bliscy są w stanie zjeść... Nawet najbardziej smakowite danie może się znudzić, dlatego nie serwuj tego samego dania trzeci czy czwarty dzień z rzędu. Nie pozwól jednak, by mięso się zmarnowało! Podpowiadamy, co zrobić, aby tak się nie stało. Okazuje się, że pieczeń można wykorzystać jako bazę do pożywnych dań. Wystarczy kilka dodatków, które akurat masz pod ręką, by przyrządzić smakowite potrawy z mięsem w roli głównej!
ziemniaki do obiadu

Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

Proste przepisy
Choć starasz się nie gotować ich za dużo, najczęściej... i tak zostają. Zamiast się ich pozbywać, przygotuj z nich pyszne danie na następny dzień! Wystarczy dodać kilka niedrogich składników, by wyczarować coś wyjątkowego! Oto cztery propozycje na apetyczne potrawy z ziemniaków, które nie zostały zjedzone na obiad.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on: