Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Techniki pieczeniaTechniki gotowaniaPodstawy gotowaniaPodstawy pieczeniaProste przepisyNaczynia do gotowaniaNaczynia do pieczeniaPrzetwory
Pokaż wszystkie 
Jak zrobić beziki kawowe?
Techniki pieczeniaNikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak upiec chleb?
Techniki pieczeniaChleb od lat jest jednym z najlepszych polskich przysmaków. Będzie on wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy i dekoracją każdego stołu. Świeżo upieczony sprawi, że w całym domu rozniesie się wspaniały zapach....

Jak zrobić keks orzechowy?
Techniki pieczeniaKeks poniżej proponowany jest ciastem z dużą ilością orzechów i aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową.
To pyszne ciasto będzie miłym uwieńczeniem przyjacielskiego spotkania i zapewni miłą atmosferę.

Jak oszczędzić na gotowaniu?
KuchenkiJeśli chcesz oszczędzić do kilkuset złotych rocznie i zadbać o środowisko- powinieneś skupić się na swojej kuchni. 3 łatwe kroki do oszczędności.

Jak zrobić tort amaretto
Techniki pieczeniaTorty zawsze kojarzą nam się ze szczególnymi okazjami .Proponowany poniżej tort amaretto znakomicie smakuje do filiżanki wybornej włoskiej kawy. Jego delikatny smak wprowadzi w zachwyt i podziw wszystkich domowników i znajomych.

Jak zrobić tartę brzoskwiniową?
Techniki pieczeniaTen wspaniały wypiek wprowadzi wszystkich domowników w dobry nastrój. Podany do popołudniowej kawy czy herbaty zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Jest bardzo lekka i z pewnością regularnie zagości w twoim domu. Sekret smaku tkwi w zmielonych migdałach, których używamy zamiast mąki. Doskonale komponują się z brzoskwiniami, truskawkami i dżemem, a miodowa nuta w naturalny sposób nadaje ciastu słodyczy. Zapraszam do zapoznania się ze sprawdzonym przepisem na wyśmienitą tartę.

Jak robić dobre wypieki?
Techniki pieczeniaCzęsto ciasta nie wychodzą nam takie, jak byśmy chcieli. Niejednej z nas zdarzyło się upiec zakalca, który nie wyglądał apetycznie, nie wspominając już jak smakował. Czasami to kwestia wprawy i wielu lat praktyki, ale zdarza się, że wiele osób ma bardzo często problemy z pieczeniem i stale popełnia te same błędy. Nie martwcie się istnieją sposoby, by temu zaradzić. Poniżej poznacie tajniki pieczenia wartościowych ciast, którym nikt się nie oprze.

Masa bezowa - jakie dodatki?
Podstawy pieczeniaBezowe łakocie upieczone z białka jajka kurzego i cukru pudru, to wyśmienity przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także przez ich rodziców. Choć ilość składników jest niewielka, uchodzą one niestety za niezbyt łatwy do upieczenia deser. Niejedna pani domu ma za sobą nawet kilka nieudanych prób upieczenia bez. Bo bezy są… kapryśne. Jeśli jednak znajdziemy na nie sposób i dojdziemy w pieczeniu niemal do perfekcji, możemy pokusić się o odmienienie tradycyjnego przepisu na bezowe smakołyki. Oto kilka propozycji na dodatki do bezowego ciasta.

Jak zrobić dobre muffinki?
Babeczki i MuffinkiPrzygotowanie ciasta na delikatne, puszyste muffiny opiera się na prostej zasadzie: w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej – mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką (nie mikserem!). Sekretem muffinów jest niezbyt dokładnie wymieszane ciasto. Jeśli po wmieszaniu mokrych składników nadal widzisz grudki mąki, to... dobrze!

Spody do ciast - przepisy i porady
Techniki pieczeniaChcesz upiec spód idealny? Na początku zapoznaj się z najważniejszymi zasadami. Formy, w której pieczesz kruchy spód, nie natłuszczaj. Nim wstawisz ją do piekarnika, dość gęsto ponakłuwaj ciasto widelcem i posyp suchym ryżem. Podczas pieczenia spód nie będzie rósł. Zamiast surowych żółtek dodaj ugotowane na twardo i przetarte przez sitko – ciasto nabierze kruchości. Mąkę przesiewaj przez sitko – biszkopt będzie puszysty i lekki. O czym jeszcze należy pamiętać?