Jak zrobić beziki kawowe?

Techniki pieczenia
Nikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak upiec chleb?

Techniki pieczenia
Chleb od lat jest jednym z najlepszych polskich przysmaków. Będzie on wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy i dekoracją każdego stołu. Świeżo upieczony sprawi, że w całym domu rozniesie się wspaniały zapach....

Jak zrobić keks orzechowy?

Techniki pieczenia
Keks poniżej proponowany jest ciastem z dużą ilością orzechów i aromatyczną kandyzowaną skórką pomarańczową. To pyszne ciasto będzie miłym uwieńczeniem przyjacielskiego spotkania i zapewni miłą atmosferę.
róża z czekolady plastycznej

Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?

Torty
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej popularny materiał do dekoracji tortów i babeczek. Powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Można ją stosować niemalże do każdej formy zdobień cukierniczych, jednak wymaga nieco więcej cierpliwości i zręczności. Smak dekoracji z czekolady jest nieporównywalnie lepszy, niż jej cukrowych odpowiedników. Kremowe, słodkie, rozpływające się w ustach – to takie ozdoby chcemy jeść. Przygotowanie samej czekolady plastycznej nie jest trudne. Zależy jednak od zawartości kakao i tłuszczu w tabliczce. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.
Papilotki zrób to sam

Jak zrobić papilotki tulipany?

Techniki pieczenia
Jeśli robisz babeczki a nie masz papilotek to nie musisz koniecznie biec do najbliższego sklepu. Możesz je zrobić sama z papieru pergaminowego. Nic prostszego! Poza tym takie papilotki to fajna oszczędność. Bo po co wydawać pieniądze na coś takiego jak papilotki, które i tak zaraz wylądują w koszu?
kuchnia indukcyjna

Jak oszczędzić na gotowaniu?

Kuchenki
Jeśli chcesz oszczędzić do kilkuset złotych rocznie i zadbać o środowisko- powinieneś skupić się na swojej kuchni. 3 łatwe kroki do oszczędności.

Jak zrobić tort amaretto

Techniki pieczenia
Torty zawsze kojarzą nam się ze szczególnymi okazjami .Proponowany poniżej tort amaretto znakomicie smakuje do filiżanki wybornej włoskiej kawy. Jego delikatny smak wprowadzi w zachwyt i podziw wszystkich domowników i znajomych.

Jak zrobić tartę brzoskwiniową?

Techniki pieczenia
Ten wspaniały wypiek wprowadzi wszystkich domowników w dobry nastrój. Podany do popołudniowej kawy czy herbaty zadowoli najwybredniejszych smakoszy. Jest bardzo lekka i z pewnością regularnie zagości w twoim domu. Sekret smaku tkwi w zmielonych migdałach, których używamy zamiast mąki. Doskonale komponują się z brzoskwiniami, truskawkami i dżemem, a miodowa nuta w naturalny sposób nadaje ciastu słodyczy. Zapraszam do zapoznania się ze sprawdzonym przepisem na wyśmienitą tartę.
różowe bezy

Masa bezowa - jakie dodatki?

Podstawy pieczenia
Bezowe łakocie upieczone z białka jajka kurzego i cukru pudru, to wyśmienity przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także przez ich rodziców. Choć ilość składników jest niewielka, uchodzą one niestety za niezbyt łatwy do upieczenia deser. Niejedna pani domu ma za sobą nawet kilka nieudanych prób upieczenia bez. Bo bezy są… kapryśne. Jeśli jednak znajdziemy na nie sposób i dojdziemy w pieczeniu niemal do perfekcji, możemy pokusić się o odmienienie tradycyjnego przepisu na bezowe smakołyki. Oto kilka propozycji na dodatki do bezowego ciasta.
muffinki z kawałkami czekolady

Jak zrobić dobre muffinki?

Babeczki i Muffinki
Przygotowanie ciasta na delikatne, puszyste muffiny opiera się na prostej zasadzie: w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej – mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką (nie mikserem!). Sekretem muffinów jest niezbyt dokładnie wymieszane ciasto. Jeśli po wmieszaniu mokrych składników nadal widzisz grudki mąki, to... dobrze!