Triki przydatne podczas pieczenia ciasta

Ciasta
Wiele osób marzy o tym, by stać się kulinarnymi mistrzami. Tym bardziej że przepisy na imponujące torty i ciasta mamy w zasięgu ręki. Szczegółowo czytamy receptury i staramy się je realizować krok po kroku, by osiągnąć wymarzony cel. Tymczasem w cieście znajdujemy zakalec, biszkopt opada, a masie daleko do idealnej konsystencji. Każdy powie, że praktyka czyni mistrza i najważniejsze jest doświadczenie. Ale prawda jest też taka, że diabeł tkwi w szczegółach. I to w takich, których próżno szukać w przepisach. Wystarczy, że użyjesz złych akcesoriów albo dodasz składniki w nieodpowiedniej temperaturze, by wszystko skończyło się katastrofą. Podpowiadamy, na co szczególnie uważać w trakcie pieczenia i co zrobić, by zachwycić wszystkich przygotowanymi przez siebie ciastami.

Pięć przepisów na ciastka świąteczne

Techniki pieczenia
Boże Narodzenie tuż tuż, zatem wiele osób z pewnością planuje już świąteczne menu. Poza potrawami wigilijnymi nie może zabraknąć w nim pysznych ciasteczek, które umilą podniebienia nie tylko maluchów, ale także dorosłych. Podpowiadamy pięć sprawdzonych przepisów na smaczne świąteczne ciastka.
Pizza

Jak długo piec pizzę?

Techniki pieczenia
Samodzielne pieczenie pizzy to nie tylko odpowiednio dobrane składniki, to też idealnie dobrany czas oraz adekwatne miejsce w piekarniku. Jak długo piec pizzę? Czy pizza musi się długo piec? Tajniki sztuki pieczenia pizzy od dziś nie będą wam obce!
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.