Jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę?

Kuchnia włoska
Pizza to wraz ze spaghetti bolognese najpopularniejsze włoskie dania. Jedzą je ludzie na całym świecie i wciąż się nimi nie nudzą. Sekret tego pierwszego tkwi w cieście. Kto z nas nie marzy o tym, by umieć przygotować idealne ciasto na pizzę, a w trakcie jego jedzenia czuć się jak w prawdziwej włoskiej pizzerii? Okazuje się, że oryginalne ciasto na pizzę wcale nie jest skomplikowane. Ma niewiele składników, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilka chwil. Jedyny ważny szczegół to umiejętność wyrabiania ciasta drożdżowego, ale to zawsze można przecież wyćwiczyć. Podpowiadamy, jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę.

Jak zrobić idealną masę do makowca?

Techniki pieczenia
Makowiec to jedno najpopularniejszych świątecznych ciast. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego Wigilii i Bożego Narodzenia. Sekret pysznego makowca to dobrze wyrobione ciasto drożdżowe, a także aromatyczna masa, która powinna rozpływać się w ustach i delikatnie oblepiać ciasto. Podpowiadamy, jak zrobić idealną masę makową, która zachwyci każde podniebienie i sprawi, że twój makowiec zrobi furorę w święta!

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

Proste przepisy
Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych i zarazem najtrudniejszych do wykonania ciast. I nie chodzi tutaj o ilość składników i czas przygotowania, ale o sposób ugniatania ciasta oraz kilka cennych trików, które niewątpliwie najlepiej znały nasze babcie i prababcie. Ich drożdżowe wypieki zawsze były pulchne, miękkie i pachnące. O czym pamiętać, by nasze ciasto drożdżowe również takie wyrosło? Oto kilka sprawdzonych trików.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
pierś z kurczaka

Jak przyrządzić pierś z kurczaka w 5 minut?

Techniki pieczenia
Lubisz drób, uwielbiasz soczyste piersi z kurczaka, niestety nie dysponujesz sporą ilością czasu, którą możesz przeznaczyć na gotowanie? Przeczytaj w jaki sposób możesz serwować piersi drobiowe w kilka minut.
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
róża z czekolady plastycznej

Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?

Torty
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej popularny materiał do dekoracji tortów i babeczek. Powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Można ją stosować niemalże do każdej formy zdobień cukierniczych, jednak wymaga nieco więcej cierpliwości i zręczności. Smak dekoracji z czekolady jest nieporównywalnie lepszy, niż jej cukrowych odpowiedników. Kremowe, słodkie, rozpływające się w ustach – to takie ozdoby chcemy jeść. Przygotowanie samej czekolady plastycznej nie jest trudne. Zależy jednak od zawartości kakao i tłuszczu w tabliczce. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.