Jak uratować zepsutą potrawę? Skuteczne metody

Podstawy gotowania
Kto z nas choć raz w życiu nie przesolił lub nie przypalił potrawy ręka do góry! Pewnie znajdzie się kilka ewenementów, jednak takie sytuacje to chleb powszedni, szczególnie w kuchni amatora lub osób, które po prostu rzadko gotują. Fakt, że przesoliliśmy lub przypaliliśmy potrawę, nie oznacza jednak, że powinna wylądować ona w koszu. Istnieje kilka sposobów, dzięki którym ją uratujemy. Oto one.

Jakich produktów nie grillować?

Techniki pieczenia
Grillowanie nie bez powodu nazywane jest nowym sportem narodowym Polaków. Gdy tylko zrobi się ciepło, od razu korzystamy z okazji, by upiec kiełbaski lub karkówkę na ruszcie. I choć potrawy z grilla z reguły uznawane są za zdrowe (bo podczas pieczenia wychodzi z nich szkodliwy tłuszcz), warto wiedzieć, że nie każda żywność nadaje nadaje się do grillowania. Co więcej, istnieje grupa produktów, które w wyniku kontaktu z wysokimi temperaturami, stają się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Oto kilka z nich.

Jak zostać mistrzem grillowania? 10 niezbędnych porad

Techniki pieczenia
Temperatury na zewnątrz sięgają powyżej 20 stopni Celsjusza. Sezon grillowy można uznać zatem za otwarty. Szczególnie, że wielu z nas zapewne skosztowało już kiełbaski lub karkówki z rusztu. Mimo że grillowanie to bardzo popularny sposób przyrządzania żywności (szczególnie w lecie), mało kto zna jego tajniki. W związku z tym, że zbliża się majówka, warto zaprosić gości na profesjonalnie przyrządzone przekąski z grilla. Oto 10 niezbędnych porad dla tych, którzy chcą zostać mistrzami grillowania.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
pierś z kurczaka

Jak przyrządzić pierś z kurczaka w 5 minut?

Techniki pieczenia
Lubisz drób, uwielbiasz soczyste piersi z kurczaka, niestety nie dysponujesz sporą ilością czasu, którą możesz przeznaczyć na gotowanie? Przeczytaj w jaki sposób możesz serwować piersi drobiowe w kilka minut.
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.