Perfekcyjne ciasto na tartę - prosty przepis

Techniki pieczenia
Tarty serwowane na słodko, słono lub ostro, są ostatnio szczególnie popularne. Świetnie sprawdzają się na nieformalnych imprezach, oficjalnych bankietach, jak i domowych obiadkach. Jednak, by tarta była pyszna i zrobiła wrażenie na gościach, potrzebne będzie perfekcyjnie przygotowane ciasto. Wbrew niektórym opiniom, to nie "wkładka", ale właśnie ciasto jest najważniejszym elementem tej przekąski. Dlatego specjalnie dla wszystkich miłośników tarty przygotowaliśmy prosty przepis na pyszne kruche ciasto.

Jak upiec baranka wielkanocnego? Prosty przepis

Proste przepisy
Baranek wielkanocny to jeden z podstawowych elementów świątecznego stołu, a także nieodłączny składnik święconki. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznego drożdżowego lub kruchego baranka, obsypanego cukrem pudrem. Dlatego specjalnie dla miłośników tego przysmaku proponujemy oryginalny przepis na baranka z nutą pomarańczy. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera!

Jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę?

Kuchnia włoska
Pizza to wraz ze spaghetti bolognese najpopularniejsze włoskie dania. Jedzą je ludzie na całym świecie i wciąż się nimi nie nudzą. Sekret tego pierwszego tkwi w cieście. Kto z nas nie marzy o tym, by umieć przygotować idealne ciasto na pizzę, a w trakcie jego jedzenia czuć się jak w prawdziwej włoskiej pizzerii? Okazuje się, że oryginalne ciasto na pizzę wcale nie jest skomplikowane. Ma niewiele składników, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilka chwil. Jedyny ważny szczegół to umiejętność wyrabiania ciasta drożdżowego, ale to zawsze można przecież wyćwiczyć. Podpowiadamy, jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.
pierś z kurczaka

Jak przyrządzić pierś z kurczaka w 5 minut?

Techniki pieczenia
Lubisz drób, uwielbiasz soczyste piersi z kurczaka, niestety nie dysponujesz sporą ilością czasu, którą możesz przeznaczyć na gotowanie? Przeczytaj w jaki sposób możesz serwować piersi drobiowe w kilka minut.
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
róża z czekolady plastycznej

Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?

Torty
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej popularny materiał do dekoracji tortów i babeczek. Powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Można ją stosować niemalże do każdej formy zdobień cukierniczych, jednak wymaga nieco więcej cierpliwości i zręczności. Smak dekoracji z czekolady jest nieporównywalnie lepszy, niż jej cukrowych odpowiedników. Kremowe, słodkie, rozpływające się w ustach – to takie ozdoby chcemy jeść. Przygotowanie samej czekolady plastycznej nie jest trudne. Zależy jednak od zawartości kakao i tłuszczu w tabliczce. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.