Co robić, żeby mięso nie było suche?

Techniki pieczenia
Sprawdzony pomysł na pyszny obiad? Soczysta pieczeń albo kruchy stek. Zalet spożywania mięsa jest wiele: dostarcza nam pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, czy żelaza. Jednak jego przygotowanie może stanowić dla niektórych wyzwanie: mięso często się rozwarstwia, jest suche i przesiąka tłuszczem. Aby pieczeń czy stek zawsze zachwycał podniebienia domowników, trzeba przestrzegać kilku zasad. Co robić, żeby mięso zawsze smakowało idealnie? Sprawdźmy.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Każdemu, kto na co dzień gotuje, zdarza się czasem przesadzić z przyprawami, a wtedy ulubione potrawy stają się niemal niejadalne. Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać: wystarczy zastosować triki, które złagodzą ostry smak. Co zrobić ze zbyt ostrą potrawą? Co do niej należy dodać? Sprawdźmy.

Jak przyrządzać smaczne potrawy bez zbędnego tłuszczu?

Techniki gotowania
Obecnie wielu z nas codziennie samodzielnie przygotowuje posiłki. To gwarant, że dania są zbilansowane, pozbawione konserwantów, a przy tym smaczne i zdrowe. Czasem też nasza rodzima kuchnia obfituje w potrawy, których przyrządzenie wymaga smażenia. Wtedy używamy ogromnej ilości tłuszczu, który rujnuje nasze zdrowie i w nadmiarze przyczynia się do śmiertelnych chorób serca. Nie musimy rezygnować z używania patelni, wystarczy, że na co dzień wybierzemy inne techniki gotowania, które nie wymagają dodawania do posiłków tłuszczu. Jak przyrządzać smaczne potrawy? Jakie są metody na zdrowe gotowanie? Przekonajmy się.
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
odświeżenie chleba

3 proste sposoby na odświeżenie starego chleba

Produkty Zbożowe
Kromeczka świeżego chleba ma niesamowity smak. Niestety po kilku dniach już nam nie smakuje. Lecz stary chleb nie zawsze musi skończyć w koszu. Oto trzy proste sztuczki na odświeżenie starego chleba.