Oleje w sprayu: Czy rzeczywiście są zdrowe i bezkaloryczne?

Techniki gotowania
Spożywanie smażonych potraw zajmuje pierwsze miejsce na liście dietetycznych grzechów. Lekarze i dietetycy przestrzegają przed konsekwencjami tłustego i kalorycznego jedzenia: miażdżycą, cukrzycą, problemami z nadwagą i otyłością. Zachęcają do gotowania i przyrządzania posiłków na parze lub w piekarniku bez użycia tłuszczu. Niestety, przygotowywane w ten sposób potrawy nie są aż tak smaczne jak te smażone. Dlatego na rynku pojawiły się oleje w sprayu, a ich producenci zapewniają, że są zdrowe i bezkaloryczne. Czy to rzeczywiście prawda? Jakie składniki można w nich znaleźć?

Czym zastąpić bułkę tartą? Pomysły na panierki do mięs i warzyw

Szybkie i proste dania
Jeśli brak ci weny na stworzenie czegoś bardziej oryginalnego niż klasycznie panierowany w bułce schabowy z kapustą, nie ma co się zamartwiać. Wystarczy mała modyfikacja tego popularnego dania, aby stworzyć coś zupełnie nowego. Z artykułu dowiesz się, czym zastąpić bułkę tartą do panierowania mięs, ryb i warzyw.

Melasa: Właściwości i zastosowanie

Diety
W dobie rosnącej świadomości na temat dietetycznego żywienia często szuka się zdrowszych odpowiedników popularnych produktów. Znane są zamienniki mąki pszennej, oleju rzepakowego oraz cukru. Z powodzeniem słodzi się potrawy suszonymi owocami, stewią i ksylitolem. Jednak jak jest z melasą? Czy jest ona zdrowa? Czy da się nią posłodzić herbatę? Odpowiedź znajdziesz w artykule.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
brązowy ryż

Jak gotować brązowy ryż?

Techniki gotowania
W ostatnim czasie brązowy ryż zaczął wypierać z naszej kuchni ryż biały. Dlaczego tak się dzieje? Uważa się, że brązowy ryż jest bardziej odżywczy niż biały. Istnieje wiele sposobów, które pozwalają na włączenie tego produktu do swojej diety, ale gotowanie brązowego ryżu różni się nieco od gotowania jego białego odpowiednika. Warto zapoznać się z trzema metodami, jakie proponujemy, aby wzbogacić swoje codzienne menu.
Sposoby na przypalone jedzenie

3 sposoby na uratowanie spalonej potrawy

Techniki gotowania
„Idę do Jolki na 5 minut, co pół godziny zamieszaj zupę”, rzuciłaś w locie do męża i wyszłaś, a mąż... spał. Zaczęłaś czytać książkę i na śmierć zapomniałaś o ryżu na kuchence. Albo też przeglądałaś Internet w poszukiwaniu pożytecznych rad, aż nagle poczułaś zapach palącego się mięsa... Mogą być różne przyczyny spalenia potrawy na kuchence, ale problem powstaje ten sam: jak ją uratować (i czy w ogóle się da?). Przekonaj się!
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Dania z drobiu

Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.