Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Techniki pieczeniaTechniki gotowaniaPodstawy gotowaniaPodstawy pieczeniaProste przepisyNaczynia do gotowaniaNaczynia do pieczeniaPrzetwory
Pokaż wszystkie 
Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?
Techniki gotowaniaCzęsto podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.

Jak szybko obrać cebulę?
WarzywaCebula to ważny składnik wielu potraw, jednak ma ona jedną wadę – czasami wyjątkowo źle się obiera. I o ile z jedną cebulką jeszcze jesteśmy sobie w stanie poradzić, to w sytuacji kiedy potrzebujemy ich całą garść, robi się problem. Na szczęście istnieje prosty i niewymagający wiele wysiłku sposób na obranie wielu cebul jednocześnie. Oszczędzi on dużo czasu i nerwów wszystkim tym, którzy nie lubią lub nie chcą spędzać całego dnia w kuchni. Oto on:

Jak ugotować idealne jajka na twardo, które łatwo obrać?
Potrawy z jajkaWydawałoby się, że nie ma nic łatwiejszego, niż ugotowanie jajka na twardo. Ale ile razy zdarzyło ci się otrzymać zazieleniałe żółtko lub rozpadające się i odchodzące wraz ze skorupką białko? Idealnie ugotowane jajko na twardo powinno mieć jędrne, ale wciąż delikatne białko i kremowe, idealnie żółte żółtko. Jeśli dobrze się do tego zabierzemy, nie powinniśmy mieć również problemów z jego obraniem. Mistrzostwo w tej kwestii pomoże ci osiągnąć ten artykuł. Dzięki zawartym poniżej wskazówkom, zarówno gotowanie jajek na twardo, jak i łatwe ich obieranie nie będzie miało przed tobą tajemnic.

Jak gotować jajka?
Techniki gotowaniaDowiesz się tutaj jak sprawdzić świeżość jaj, co robić aby jajka nie pękały podczas gotowania, jak obierać jajka ze skorupki jak również w jaki sposób ugotować jajko na miękko.

Jak gotować na parze?
Techniki gotowaniaGotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.

Jak oszczędzić na gotowaniu?
KuchenkiJeśli chcesz oszczędzić do kilkuset złotych rocznie i zadbać o środowisko- powinieneś skupić się na swojej kuchni. 3 łatwe kroki do oszczędności.

Jak pokroić pora?·
WarzywaPor to warzywo wielofunkcyjne. Idealnie nadaje się zarówno do zup, jak i do sałatek. Ma delikatny smak, a po ugotowaniu jedwabistą i delikatną konsystencję. Niezależnie od tego w jakiej formie chcesz go podać, najpierw musisz pora pokroić i oczyścić. Nie jest to trudne pod warunkiem, że wie się od czego zacząć. Te cenne informacje znajdziesz poniżej.

Jak zrobić makaron w domu?
Techniki gotowaniaDomowy makaron to powód do dumy każdego mniej lub bardziej profesjonalnego kucharza. I choć do jego wykonania potrzeba zaledwie dwóch składników, różnica w smaku jest naprawdę widoczna. Składniki te to mąka i jaja. Niezwykle istotne jest to, żeby były one dobrej jakości. Jajka powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu, a mąka musi być mąką pszenną durum (bardzo drobna mąka przeznaczona specjalnie do wyrobu makaronów). Przydatna okaże się również maszynka do makaronu, jednak jeżeli jej nie posiadasz, poradzisz sobie wykorzystując wałek do ciasta i ostry nóż (choć makaron nie będzie wówczas tak cienki). Pamiętaj – trening czyni mistrza.

Jak sklarować masło?
Techniki gotowaniaJeśli ty też lubisz smażone potrawy, wiesz dobrze, że najlepiej smakują te z nich, które smażymy na pachnącym masełku. Niestety, zwykłe masło szybko się pali, co sprawia, że jego zastosowanie w kuchni jest mocno ograniczone. Istnieje jednak proste rozwiązanie tego problemu – masło klarowane. Jego zrobienie zajmie ci kilkanaście minut, a używać go możesz przez długi czas. Pamiętaj, żeby do sklarowania użyć dobrej jakości masła. Nie oszczędzaj na nim, a uzyskasz niezawodny tłuszcz, który nada twoim potrawom wyjątkowy smak i aromat.

Co zrobić, żeby mięso było soczyste?
Dania z wieprzowinyZastanawiasz się jak to możliwe, że profesjonalni kucharze zawsze są w stanie tak przygotować mięso, że ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku wciąż jest soczyste? Nie trzeba być masterchefem, żeby się tego nauczyć. Pomogą ci w tym wskazówki zawarte poniżej. Sposób ten sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju mięs – kotletów schabowych, karkówki, czy kurczaka.