Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Techniki pieczeniaTechniki gotowaniaPodstawy gotowaniaPodstawy pieczeniaProste przepisyNaczynia do gotowaniaNaczynia do pieczeniaPrzetwory
Pokaż wszystkie 
Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?
Techniki gotowaniaCzęsto podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.

Jak szybko obrać cebulę?
WarzywaCebula to ważny składnik wielu potraw, jednak ma ona jedną wadę – czasami wyjątkowo źle się obiera. I o ile z jedną cebulką jeszcze jesteśmy sobie w stanie poradzić, to w sytuacji kiedy potrzebujemy ich całą garść, robi się problem. Na szczęście istnieje prosty i niewymagający wiele wysiłku sposób na obranie wielu cebul jednocześnie. Oszczędzi on dużo czasu i nerwów wszystkim tym, którzy nie lubią lub nie chcą spędzać całego dnia w kuchni. Oto on:

Jak ugotować idealne jajka na twardo, które łatwo obrać?
Potrawy z jajkaWydawałoby się, że nie ma nic łatwiejszego, niż ugotowanie jajka na twardo. Ale ile razy zdarzyło ci się otrzymać zazieleniałe żółtko lub rozpadające się i odchodzące wraz ze skorupką białko? Idealnie ugotowane jajko na twardo powinno mieć jędrne, ale wciąż delikatne białko i kremowe, idealnie żółte żółtko. Jeśli dobrze się do tego zabierzemy, nie powinniśmy mieć również problemów z jego obraniem. Mistrzostwo w tej kwestii pomoże ci osiągnąć ten artykuł. Dzięki zawartym poniżej wskazówkom, zarówno gotowanie jajek na twardo, jak i łatwe ich obieranie nie będzie miało przed tobą tajemnic.

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś
Podstawy gotowaniaJeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.

Co zrobić, żeby banan szybciej dojrzał?
Techniki gotowaniaBanany dostarczane do sklepów są zielone i niedojrzałe, żeby dłużej mogły zachować świeżość. I o ile znaleźć można wielu amatorów takich zielonkawych owoców, to prawdziwy dojrzały banan powinien mieć intensywny żółty kolor, bo tylko wówczas ma najlepszy smak. Czy istnieje zatem sposób, który może przyspieszyć dojrzewanie bananów tak, żebyśmy nie musieli czekać z ich zjedzeniem kilka dni? Oczywiście. Jest nawet kilka takich sposobów. Dowiesz się o ich z dalszej części artykułu.

Jak smażyć na głębokim oleju?
Podstawy gotowaniaDla wielu osób smażenie na głębokim oleju kojarzy się jednoznacznie z niebotyczną ilością kalorii i daniami nasiąkniętymi olbrzymią ilością (spalonego często) tłuszczu. Nic bardziej mylnego. Wystarczy znać kilka tajników tego sposobu przyrządzania potraw, by cieszyć się wspaniałym jedzeniem - złocistym i chrupiącym na zewnątrz, a delikatnym i soczystym w środku. Poniżej znajdziesz profesjonalne techniki smażenia na głębokim oleju, które pozwolą ci pokonać strach przed tą formą przygotowywania żywności.

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?
Podstawy gotowaniaWarzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.

Co zrobić żeby awokado nie ściemniało?
Techniki gotowaniaWiele owoców ciemnieje, gdy je przekroimy, ponieważ zawarty w nich enzym o nazwie oksydaza polifenolowa zmienia ich kolor pod wpływem kontaktu z tlenem. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, które mogą ten proces opóźnić. Omówimy je na przykładzie awokado, które po przekrojeniu ciemnieje bardzo szybko. Oto te metody:

Jak używać woka po raz pierwszy (wypalanie woka)?
Naczynia do gotowaniaWok wykonany ze stali węglowej przed pierwszym użyciem powinien być poddany tzw. procesowi wypalania. Ma to na celu wytworzenie na jego powierzchni cienkiej powłoki węglowej, która ochroni go przed rdzewieniem i zapobiegnie przywieraniu potraw. Proces ten można wykonać w każdej chwili, jednak najlepiej zrobić to od razu. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz poniżej.

Co zrobić, żeby mięso było soczyste?
Dania z wieprzowinyZastanawiasz się jak to możliwe, że profesjonalni kucharze zawsze są w stanie tak przygotować mięso, że ma idealnie chrupiącą skórkę, a w środku wciąż jest soczyste? Nie trzeba być masterchefem, żeby się tego nauczyć. Pomogą ci w tym wskazówki zawarte poniżej. Sposób ten sprawdzi się w przypadku każdego rodzaju mięs – kotletów schabowych, karkówki, czy kurczaka.