Jak zrobić olej kokosowy w domu?

Proste przepisy
Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania oleju kokosowego w kuchni sprawiają, że stał się on jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych. Łagodzi stany zapalne, wzmacnia włosy, pielęgnuje skórę, pomaga w utracie zbędnych kilogramów, chroni nasze serce i wspomaga przemianę materii. Gotowy olej kokosowy jest oczywiście dostępny w sklepach, ale również dobrze można go zrobić samodzielnie w domu i dzięki temu nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale też cieszyć się doskonałym zdrowiem. Poniżej znajdziesz wskazówki, jakie składniki będą ci potrzebne, i w jaki sposób je wykorzystać.

Triki kuchenne, które ułatwią gotowanie

Techniki gotowania
Pęcherzyki oleju, plamy, rozlane mleko i spalona patelnia, którą trudno domyć. Od czasu do czasu zdarza się dzień, kiedy sytuacja w kuchni przyprawia cię o ból głowy. Jakby tego było mało, cebula wyciska z ciebie rzekę łez. Poniżej znajdziesz kilka życiowych rad i trików, które ułatwią ci przygotowywanie posiłków oraz sprzątanie kuchni. Niektóre z nich mogą ci pomóc i to znacznie bardziej niż myślisz.

Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

Techniki gotowania
Często podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.
Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania
Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje nie jeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.
soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Dania z drobiu
Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.
Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Techniki gotowania
Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
jajko w koszulce

Jak ugotować jajka w koszulkach?

Techniki gotowania
Jajka w koszulkach to jeden z najłatwiejszych, najszybszych i najmniej kalorycznych sposobów na przyrządzenie jajka. Jajka w koszulkach są świetnym dodatkiem do niektórych sałatek, na przykład francuska sałatka Lyonnaise z parzonymi jajkami, boczkiem i grzankami (przepis tutaj), czy kanapek lub tostów. Gorąco polecam przygotowanie takiego jajka. Poniżej podaję metodę na przygotowanie jajka w koszulce.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
gotowana komosa

Jak gotować komosę ryżową?

Techniki gotowania
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej. Była przysmakiem Inków. Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest, bliżej jej do buraka i szpinaku. Jej owoce to malutkie, bogate w skrobię orzeszki. Komosa jest niezwykle bogata w witaminy, białko i sole mineralne. Jak gotować komosę?