Triki kuchenne, które ułatwią gotowanie

Techniki gotowania
Pęcherzyki oleju, plamy, rozlane mleko i spalona patelnia, którą trudno domyć. Od czasu do czasu zdarza się dzień, kiedy sytuacja w kuchni przyprawia cię o ból głowy. Jakby tego było mało, cebula wyciska z ciebie rzekę łez. Poniżej znajdziesz kilka życiowych rad i trików, które ułatwią ci przygotowywanie posiłków oraz sprzątanie kuchni. Niektóre z nich mogą ci pomóc i to znacznie bardziej niż myślisz.

Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

Techniki gotowania
Często podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.

Dziesięć zalet prozdrowotnych gotowania w domu

Podstawy gotowania
Wspólne spożywanie posiłków, jako forma podtrzymywania kontaktów towarzyskich, stało się w ostatnich czasach bardzo modne. Najczęściej spotkaniom z przyjaciółmi towarzyszą wypady na coś do zjedzenia. Czasem jest to fast food, wystawna restauracja, jedzenie na wynos, hot dog i popcorn w kinie, a jeszcze kiedy indziej skrzydełka z kurczaka i frytki na meczu. Jedzenie stało się środkiem pomagającym podtrzymywać kontakty towarzyskie. Utrzymuje się jednocześnie, że osoby, które gotują w domu, spożywają mniej kalorii, węglowodanów, cukrów i tłuszczy niż ci, którzy rzadko lub wcale nie stołują się w domu. Mówiąc krótko, możesz się cieszyć zaletami gotowania w domu przez cały czas, przygotowując zdrowe dania i przekąski na wspólne spotkania, przez co zdrowsi będą również twoi znajomi.

Wartości odżywcze
Potrawy serwowane w restauracjach, zarówno typu fast food jak i innych zazwyczaj mają niezwykle wysoką zawartość kalorii, cukrów, tłuszczy, sodu i węglowodanów, często zdarza się również, że charakteryzują się małą ilością substancji odżywczych. Nawet zdrowsze, niskokaloryczne dania mają zwykle dużo cukru i tłuszczów. Spożywanie posiłków w domu pozwala z kolei ograniczyć spożycie substancji, które wydają ci się w twojej diecie zbędne. Masz kontrolę nad jedzeniem, które przyrządzasz i spożywasz.
Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania
Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje nie jeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.
soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Dania z drobiu
Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.
jajko w koszulce

Jak ugotować jajka w koszulkach?

Techniki gotowania
Jajka w koszulkach to jeden z najłatwiejszych, najszybszych i najmniej kalorycznych sposobów na przyrządzenie jajka. Jajka w koszulkach są świetnym dodatkiem do niektórych sałatek, na przykład francuska sałatka Lyonnaise z parzonymi jajkami, boczkiem i grzankami (przepis tutaj), czy kanapek lub tostów. Gorąco polecam przygotowanie takiego jajka. Poniżej podaję metodę na przygotowanie jajka w koszulce.
Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Techniki gotowania
Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.

Triki i sztuczki ułatwiające pracę w kuchni

Techniki gotowania
Niektórzy uwielbiają pracę w kuchni, gotowanie i pieczenie jest ich pasją, a utrzymywanie domu czystą rozrywką. Inni zaś nie znoszą zajęć domowych a stanie przy garnkach jest dla nich najgorszą karą. Niestety w każdym domu ktoś musi zajmować się kuchennymi obowiązkami bez względu na to czy je lubi czy nie. Na szczęście są pewne drobne sztuczki, które potrafią tę pracę bardzo ułatwić. Niektóre są proste i zapewne znane, inne naprawdę zaskakujące. Zapraszam wszystkich do ich wypróbowania, bo potrafią naprawdę mile zaskoczyć.