Drewniane czy silikonowe? Jakich narzędzi i akcesoriów używać w kuchni?

Techniki gotowania
Odpowiednio wyposażona kuchnia to podstawa każdego domu. Dzięki różnym akcesoriom oraz finezyjnym gadżetom gotowanie jest sporym ułatwieniem. Obecnie na rynku mamy cała gamę przyrządów, które wykonane są z różnych materiałów: plastiku, metalu, drewna i silikonu. Najczęściej w domach dominują wykonane te z dwóch ostatnich – mają one jednak swoje wady i zalety. Z poniższego artykułu dowiesz się, w które z nich wyposażyć swoje gospodarstwo domowe.

Jak oszczędzać wodę? Sprawdzone sposoby

Hydraulika
W dobie zmian klimatycznych, często zadajemy sobie pytanie, czy nie grozi nam brak wody pitnej. Eksperci ostrzegają, że w niedalekiej przyszłości ten czarny scenariusz może się ziścić. Trudno w to powątpiewać, zwłaszcza obserwując obecną aurę, kiedy późną wiosną i latem dominują dni upalne i pozbawione deszczu. Okazuje się, że Polacy nie traktują tej sprawy poważnie i marnują cenną wodę. Często robią to nieświadomie. Jak ją oszczędzać? Przekonajmy się.

Janginizacja: Czyli jak zrobić przetwory bez cukru

Przetwory
Przyzwyczailiśmy się, że do przygotowania domowych przetworów dodajemy cukier, aby naturalnie zakonserwować owoce i warzywa. Własnoręcznie zrobione soki czy dżemy wykorzystujemy zimą, kiedy tak trudno o świeże produkty. Jednak często wprawiają nas w zakłopotanie, gdyż dbając o sylwetkę, musimy ograniczyć ich spożycie albo całkowicie z nich zrezygnować. Dodatkowo nie mogą z nich skorzystać osoby borykające się z cukrzycą, gdyż szybko podnoszą one poziom glukozy we krwi. Na szczęście istnieją metody, które są o wiele zdrowsze. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, na czym polega janginizacja.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
Sposoby na przypalone jedzenie

3 sposoby na uratowanie spalonej potrawy

Techniki gotowania
„Idę do Jolki na 5 minut, co pół godziny zamieszaj zupę”, rzuciłaś w locie do męża i wyszłaś, a mąż... spał. Zaczęłaś czytać książkę i na śmierć zapomniałaś o ryżu na kuchence. Albo też przeglądałaś Internet w poszukiwaniu pożytecznych rad, aż nagle poczułaś zapach palącego się mięsa... Mogą być różne przyczyny spalenia potrawy na kuchence, ale problem powstaje ten sam: jak ją uratować (i czy w ogóle się da?). Przekonaj się!
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Dania z drobiu

Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.

Pięć nieoczekiwanych sposobów na wykorzystanie folii spożywczej

Techniki gotowania
Folia spożywcza: można jej użyć nie tylko do przykrycia (w większości) pieczonych potraw. Może być nawet bardziej użyteczna, jeśli wykorzystamy ją na inne, mniej oczekiwane sposoby. Wypróbuj następujące sztuczki: