Jak zrobić pudding waniliowy?

Budynie i Puddingi
Pudding zyskuje znaczne grono miłośników i to nie tylko wśród wielbicieli słodkości. Smakuje wybornie, świetnie komponuje się z owocami bądź sosami, jest łatwy w przygotowaniu, a poza tym dostarcza stosunkowo niewiele kalorii. Można go śmiało przyrządzić w kilka chwil w domowym zaciszu i zaserwować gościom w formie apetycznej przekąski. Z pewnością będą zachwyceni. Poniżej garść informacji i wskazówek w kontekście tego, jak zrobić pudding waniliowy.

Jak ugotować budyń z torebki?

Techniki gotowania
Budyń to fantastyczny pomysł na pyszny, pożywny i nietuczący deser. Spośród innych przekąsek wyróżnia go kremowa konsystencja, doskonały smak, lekkostrawność i stosunkowo mała zawartość kalorii. Porcja budyniu dostarcza ok. 125 kcal. Świetnie komponuje się też z przyprawami, sokami czy owocami. Poza tym jest bardzo prosty w wykonaniu i z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet mało wprawny w technice gotowania miłośnik słodkości. Jak zatem ugotować budyń z torebki? Czym wzbogacić jego smak i jak najlepiej go serwować? Odpowiedź na te i inne pytania można znaleźć poniżej.

Czym zastąpić kostki rosołowe?

Techniki gotowania
Kostki rosołowe zachwalają przede wszystkim ci, którym brak czasu na wielogodzinną pracę w kuchni, gdyż w ciągu kilku chwil mają gotowe do spożycia danie. Przeciwnicy kostek nie tylko zarzucają ich fanom lenistwo, ale dowodzą, że ten produkt jest bardzo groźny dla zdrowia i psuje smak tradycyjnych potraw. Jedno jest pewne: kostki nie zniknęły na dobre ze sklepowych półek. Nadal są wykorzystywane jako uniwersalna przyprawa do zup, podstawa sosów pieczeniowych czy gulaszy. Na szczęście w łatwy sposób kostki rosołowe można zastąpić naturalnymi i zdrowymi produktami.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.

Pięć nieoczekiwanych sposobów na wykorzystanie folii spożywczej

Techniki gotowania
Folia spożywcza: można jej użyć nie tylko do przykrycia (w większości) pieczonych potraw. Może być nawet bardziej użyteczna, jeśli wykorzystamy ją na inne, mniej oczekiwane sposoby. Wypróbuj następujące sztuczki:
Sposoby na przypalone jedzenie

3 sposoby na uratowanie spalonej potrawy

Techniki gotowania
„Idę do Jolki na 5 minut, co pół godziny zamieszaj zupę”, rzuciłaś w locie do męża i wyszłaś, a mąż... spał. Zaczęłaś czytać książkę i na śmierć zapomniałaś o ryżu na kuchence. Albo też przeglądałaś Internet w poszukiwaniu pożytecznych rad, aż nagle poczułaś zapach palącego się mięsa... Mogą być różne przyczyny spalenia potrawy na kuchence, ale problem powstaje ten sam: jak ją uratować (i czy w ogóle się da?). Przekonaj się!
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
gotowanie jajka

Jak ugotować jajka, aby się dobrze obrały ze skorupki?

Techniki gotowania
Po ugotowaniu jajka, obierasz je. Złościsz się, że część jajka zeszła wraz ze skorupką. Podpowiemy ci, co zrobić, aby skorupka zeszła całkowicie z jajka. Stosując tę sprytną sztuczkę nauczysz się gotować idealne jajka na twardo. Skorupka zostanie oddzielona w mgnieniu oka.
makaron zamrożony

Jak zamrozić makaron?

Podstawy gotowania

Wpadasz do domu jak burza, głodna, a za chwilę musisz lecieć dalej. Mało czasu na przygotowanie czegoś pożywnego do jedzenia. W takich sytuacjach przyda się mrożony makaron. Dzięki tej metodzie będziesz przygotowana na takie sytuacje. Sposób na szybki i zdrowy obiad.