Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

Techniki gotowania
Często podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.
cebula

Jak szybko obrać cebulę?

Warzywa
Cebula to ważny składnik wielu potraw, jednak ma ona jedną wadę – czasami wyjątkowo źle się obiera. I o ile z jedną cebulką jeszcze jesteśmy sobie w stanie poradzić, to w sytuacji kiedy potrzebujemy ich całą garść, robi się problem. Na szczęście istnieje prosty i niewymagający wiele wysiłku sposób na obranie wielu cebul jednocześnie. Oszczędzi on dużo czasu i nerwów wszystkim tym, którzy nie lubią lub nie chcą spędzać całego dnia w kuchni. Oto on:
jajo

Jak ugotować idealne jajka na twardo, które łatwo obrać?

Potrawy z jajka
Wydawałoby się, że nie ma nic łatwiejszego, niż ugotowanie jajka na twardo. Ale ile razy zdarzyło ci się otrzymać zazieleniałe żółtko lub rozpadające się i odchodzące wraz ze skorupką białko? Idealnie ugotowane jajko na twardo powinno mieć jędrne, ale wciąż delikatne białko i kremowe, idealnie żółte żółtko. Jeśli dobrze się do tego zabierzemy, nie powinniśmy mieć również problemów z jego obraniem. Mistrzostwo w tej kwestii pomoże ci osiągnąć ten artykuł. Dzięki zawartym poniżej wskazówkom, zarówno gotowanie jajek na twardo, jak i łatwe ich obieranie nie będzie miało przed tobą tajemnic.
banan

Co zrobić, żeby banan szybciej dojrzał?

Techniki gotowania
Banany dostarczane do sklepów są zielone i niedojrzałe, żeby dłużej mogły zachować świeżość. I o ile znaleźć można wielu amatorów takich zielonkawych owoców, to prawdziwy dojrzały banan powinien mieć intensywny żółty kolor, bo tylko wówczas ma najlepszy smak. Czy istnieje zatem sposób, który może przyspieszyć dojrzewanie bananów tak, żebyśmy nie musieli czekać z ich zjedzeniem kilka dni? Oczywiście. Jest nawet kilka takich sposobów. Dowiesz się o ich z dalszej części artykułu.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
smażenie na głębokim oleju

Jak smażyć na głębokim oleju?

Podstawy gotowania
Dla wielu osób smażenie na głębokim oleju kojarzy się jednoznacznie z niebotyczną ilością kalorii i daniami nasiąkniętymi olbrzymią ilością (spalonego często) tłuszczu. Nic bardziej mylnego. Wystarczy znać kilka tajników tego sposobu przyrządzania potraw, by cieszyć się wspaniałym jedzeniem - złocistym i chrupiącym na zewnątrz, a delikatnym i soczystym w środku. Poniżej znajdziesz profesjonalne techniki smażenia na głębokim oleju, które pozwolą ci pokonać strach przed tą formą przygotowywania żywności.
cząstki pomarańczy

Jak pokroić pomarańczę w cząstki?

Desery Owocowe
Wszyscy jesteśmy pod wrażeniem tych idealnie wykrojonych i obranych ze skórki cząstek pomarańczy, które możemy podziwiać zamawiając sałatkę lub deser w nieco bardziej wykwintnej restauracji. Może ci się wydawać, że takie dzieło wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych, jednak tak naprawdę to kwestia opanowania bardzo prostej techniki. Chcesz ją poznać? Obejrzyj umieszczony tutaj tutorial.
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania

Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.

oliwa

Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia i gotowania?

Podstawy gotowania
Olej olejowi nierówny, dlatego warto przyjrzeć się im bliżej, zanim wybierzemy ten, który na dobre zagości w naszej kuchni. Wybierając najzdrowszą alternatywę należy wziąć pod uwagę nie tylko ilość antyoksydantów i kwasów omega, które znajdują się w danym typie oleju, ale również tzw. punkt dymienia – graniczną temperaturę, po przekroczeniu której olej traci właściwości odżywcze i zaczyna wytwarzać groźne dla zdrowia wolne rodniki.
Udając się do sklepu zawsze dokładnie czytaj etykietę każdego oleju. Szukaj takiego, który nie jest sztucznie rafinowany. Dobry będzie olej z napisem „tłoczony na zimno”, „z pierwszego tłoczenia”, „ekologiczny”, „tłoczony mechanicznie”, „rafinowany mechanicznie”. Sprawdź, który ma najwięcej substancji odżywczych, a unikaj tego, który w swoim składzie zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Poniżej znajdziesz informacje na temat różnych rodzajów oleju i wskazania do ich stosowania. Pamiętaj o nich, gdy następnym razem wybierzesz się na zakupy.
avocado

Co zrobić żeby awokado nie ściemniało?

Techniki gotowania
Wiele owoców ciemnieje, gdy je przekroimy, ponieważ zawarty w nich enzym o nazwie oksydaza polifenolowa zmienia ich kolor pod wpływem kontaktu z tlenem. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, które mogą ten proces opóźnić. Omówimy je na przykładzie awokado, które po przekrojeniu ciemnieje bardzo szybko. Oto te metody: