Jak uratować zbyt ostre danie?

Techniki gotowania
Przesadziłaś z dodawaniem ostrych przypraw i masz obawy, że twoja świeżo przygotowana potrawa nie będzie nadawać się do spałaszowania i wyląduje w koszu? Najgorszy scenariusz wcale nie musi się sprawdzić. Wystarczy, że sięgniesz po mleko, śmietanę, apetyczne pomidory, sok z cytryny lub sok z limonki albo ocet balsamiczny. Efekt gwarantowany!

Jakich produktów nie wkładać do mikrofalówki?

Mikrofalówki
Większość z nas używa na co dzień kuchenek mikrofalowych. Wykorzystujemy je zazwyczaj do podgrzewania lub odmrażania żywności. Jednak mikrofalówki często się psują w wyniku złego użytkowania. Jednym z najpopularniejszych powodów jest wkładanie do mikrofali nieodpowiedniej żywności lub materiałów. Sprawdźmy, czego nie powinniśmy podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych, by służyły nam przez lata.

Kostki rosołowe: Co zawierają i czy warto je dodawać do potraw?

Podstawy gotowania
Kostki rosołowe są niezwykle praktyczne i wygodne w użyciu. Na ich bazie możemy szybko i łatwo "wyczarować" ulubioną zupę czy sos i choćby dlatego dla wielu z nas stanowią niezbędny dodatek do przyrządzanych potraw. Zasadnicze pytanie jednak brzmi, czy ich regularne wykorzystywanie w kuchni ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Eksperci do spraw żywienia twierdzą, że nie i zwracają uwagę na ich co najmniej kontrowersyjny skład. W popularnych kostkach rosołowych znajdziemy, co prawda tak ważne w naszym jadłospisie warzywa, ale tylko w ilościach śladowych i wyłącznie w postaci suszu. Podstawę stanowi za to - w ilości znaczącej, bo sięgającej aż 50 procent zawartości - kuchenna sól oraz substancje wzmacniające smak i zapach - w tym między innymi szkodliwy glutaminian sodu oraz inozynian - substancje smakowe, roślinne i zwierzęce tłuszcze, barwniki i kwas cytrynowy. Jak pewnie nietrudno się domyślić, niemal wszystkie wymienione - poza solą - pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych. Zanim zatem znów sięgniemy po popularne kostki rosołowe, rozważmy, czy bardziej opłacalne dla naszej kondycji nie okazałoby się jednak dodanie do gotowanej przez nas zupy świeżych warzyw i przypraw.
Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje nie jeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Dania z drobiu

Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2463310&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
brązowy ryż

Jak gotować brązowy ryż?

Techniki gotowania
W ostatnim czasie brązowy ryż zaczął wypierać z naszej kuchni ryż biały. Dlaczego tak się dzieje? Uważa się, że brązowy ryż jest bardziej odżywczy niż biały. Istnieje wiele sposobów, które pozwalają na włączenie tego produktu do swojej diety, ale gotowanie brązowego ryżu różni się nieco od gotowania jego białego odpowiednika. Warto zapoznać się z trzema metodami, jakie proponujemy, aby wzbogacić swoje codzienne menu.
gotowana komosa

Jak gotować komosę ryżową?

Techniki gotowania
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej. Była przysmakiem Inków. Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest, bliżej jej do buraka i szpinaku. Jej owoce to malutkie, bogate w skrobię orzeszki. Komosa jest niezwykle bogata w witaminy, białko i sole mineralne. Jak gotować komosę?
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.