Jak suszyć grzyby?

Grzyby
„Leśne mięso”, bo tak często nazywa się grzyby, to nie lada gratka dla każdego smakosza. Choć w naszych lasach najobficiej występują we wrześniu, to w lipcu i sierpniu można spotkać wiele gatunków: np. borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze czy kanie. Grzyby, choć bardzo smaczne, są bardzo nietrwałe, dlatego w ciągu doby od zbioru należy przygotować z nich potrawy albo przetwory, gdyż przechowywane w lodowce bardzo szybko się psują, a na dodatek mogą powodować ciężkie zatrucia pokarmowe. Na szczęście część, którą nie udało się zjeść możesz zasuszyć.

Wszystko, co trzeba wiedzieć o ogórkach

Warzywa
Choć obecnie są dostępne w sklepach cały rok, to właśnie latem mamy ogórków pod dostatkiem. W tym czasie warto jeść je świeże, ponieważ zawierają bardzo dużo wody, co jest szczególnie przydatne podczas upałów. Dodatkowo zawierają cenne witaminy oraz substancje odżywcze, które nie są obojętne dla organizmu. Kiedy trwa sezon ogórkowy, często wytwarza się z nich różne przetwory: kisi się je albo zamyka zamarynowane w słoikach. Jedno jest pewne: z ogórków nie warto rezygnować. Co trzeba o nich wiedzieć? Czym różnią się ogórki kwaszone od kiszonych? Które z nich są zdrowsze?

Jak gotować na parze?

Techniki gotowania
Jeśli chcemy, by warzywa i mięso zachowały swój naturalny smak oraz nie straciły witamin, warto ugotować je na parze. Ten sposób polecany jest również dla wszystkich tych, którym zależy na zachowaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Jak skutecznie gotować na parze? Jakie są zalety takiego rozwiązania? Przekonajmy się.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
Sposoby na przypalone jedzenie

3 sposoby na uratowanie spalonej potrawy

Techniki gotowania
„Idę do Jolki na 5 minut, co pół godziny zamieszaj zupę”, rzuciłaś w locie do męża i wyszłaś, a mąż... spał. Zaczęłaś czytać książkę i na śmierć zapomniałaś o ryżu na kuchence. Albo też przeglądałaś Internet w poszukiwaniu pożytecznych rad, aż nagle poczułaś zapach palącego się mięsa... Mogą być różne przyczyny spalenia potrawy na kuchence, ale problem powstaje ten sam: jak ją uratować (i czy w ogóle się da?). Przekonaj się!
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
brązowy ryż

Jak gotować brązowy ryż?

Techniki gotowania
W ostatnim czasie brązowy ryż zaczął wypierać z naszej kuchni ryż biały. Dlaczego tak się dzieje? Uważa się, że brązowy ryż jest bardziej odżywczy niż biały. Istnieje wiele sposobów, które pozwalają na włączenie tego produktu do swojej diety, ale gotowanie brązowego ryżu różni się nieco od gotowania jego białego odpowiednika. Warto zapoznać się z trzema metodami, jakie proponujemy, aby wzbogacić swoje codzienne menu.
banan

Co zrobić, żeby banan szybciej dojrzał?

Techniki gotowania
Banany dostarczane do sklepów są zielone i niedojrzałe, żeby dłużej mogły zachować świeżość. I o ile znaleźć można wielu amatorów takich zielonkawych owoców, to prawdziwy dojrzały banan powinien mieć intensywny żółty kolor, bo tylko wówczas ma najlepszy smak. Czy istnieje zatem sposób, który może przyspieszyć dojrzewanie bananów tak, żebyśmy nie musieli czekać z ich zjedzeniem kilka dni? Oczywiście. Jest nawet kilka takich sposobów. Dowiesz się o ich z dalszej części artykułu.