przyrządzanie czosnku

Jak przyrządzać czosnek, żeby zachować jego właściwości?

Medycyna Naturalna
Wokół cudownych właściwości czosnku narosło wiele legend. Już w czasach starożytnych stosowano go w celu leczenia różnych schorzeń. Zawarta w czosnku allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Badania wykazały, że substancja ta jest w stanie zwalczyć nawet odporne na działanie antybiotyków szczepy bakterii E.coli. Cóż jednak z tego, skoro większość z nas przygotowuje czosnek w taki sposób, że pozbawia go jego leczniczego działania. Na czym polega nasz błąd? Jak go naprawić? Tego dowiesz się z dalszej lektury.
Mak na nadzienie makowe

Jak sparzyć mak na nadzienie makowe?

Przepisy świąteczne
Święta bez wypieków z makiem, tracą na wartości. Ciasto z makiem można upiec na cieście drożdżowym lub krucho-drożdżowym. Jest ono niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. Lecz nie od ciasta zależy smak naszych wypieków, a nadzienia. Poniżej przepis na tradycyjne nadzienie makowe.
gotowanie ryżu

Zaskakujący trik jak zmniejszyć kaloryczność ryżu o połowę

Techniki gotowania
Ryż nie kojarzy nam się zazwyczaj z kaloryczną potrawą. 100g gotowanego białego ryżu to około 130 kcal. Jednak w połączeniu z innymi dodatkami, z którymi go serwujemy, możemy nazbierać już całkiem sporą dawkę zbędnych kalorii. Okazuje się jednak, że tak prosta czynność, jak zmiana sposobu przygotowania ryżu, może zmniejszyć jego kaloryczność aż o 50-60%. Takie wnioski zaprezentowano na międzynarodowym kongresie American Chemical Society. Zaintrygowany? Więcej szczegółów znajdziesz w dalszej części porady.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?

Podstawy gotowania

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.

Krojenie cebuli

Jak pokroić cebulę w kostkę?

Podstawy gotowania
Wiele osób płacze już na sam widok cebuli, jeszcze zanim zostanie pokrojona. Zastanawialiście się kiedyś jak profesjonalnie pokroić cebule w drobną kosteczkę? Wbrew wszelkim pozorom to wcale nie jest trudne i niemal każdy może się tego nauczyć, wystarczy jedynie odrobina chęci. Wystarczy dobrze zacząć, a później będzie już tylko łatwiej. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam nauczyć się szybko i sprawnie pokroić cebule w kosteczkę.
karmel

Jak skarmelizować cukier?

Podstawy gotowania
Karmel to składnik wielu smakowitych deserów. Przygotowuje się z cukru kryształu lub cukru brązowego, wtedy będzie bardziej aromatyczny. Topienie cukru nie jest takie trudne. Pamiętaj, że bardzo ważna jest stała temperatura – w czasie topienia cukru nie można jej ani zwiększać, ani zmniejszać. Sprawdzony przepis na karmel znajdziesz poniżej.
Oprawianie ryb

Jak oprawić rybę?

Podstawy gotowania
Ryby najlepiej jest sprawiać na zewnątrz lub w miejscu w którym się da łatwo posprzątać, gdyż podczas pracy łuski będą fruwać po całym pomieszczeniu. Do oczyszczania ryby z łusek najlepiej użyć noża do masła. Można oczywiście kupić specjalnie do tego przeznaczone noże, jednak jest to zbędny wydatek.
mięso mielone

Jakie mięso do zmielenia wybrać?

Mięsa i Podroby
W sklepowych lodówkach najczęściej znajdziemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, umieszczone w specjalnych pojemniczkach. Gotowe porcje mają jednak tę wadę, że nie wiadomo, co naprawdę jest w środku. Ofertę mielenia wybranych kawałków ma większość sklepów mięsnych, warto z niej skorzystać. Dowiedz się, jakie mięso wybrać oraz jak je potem przechowywać, mrozić i rozmrażać.
Ubijanie białka

Jak ubić białko bez miksera?

Podstawy gotowania

Ubijanie jajek może być wykonywane ręcznie lub za pomocą miksera elektrycznego. Zazwyczaj do ubijania białek lub żółtek używamy ubijaczki w kształcie balona. Używanie miksera polecane jest kiedy ubijasz białka jaj do ciast takich jak babki czy biszkopty.