Czym zastąpić kostki rosołowe?

Techniki gotowania
Kostki rosołowe zachwalają przede wszystkim ci, którym brak czasu na wielogodzinną pracę w kuchni, gdyż w ciągu kilku chwil mają gotowe do spożycia danie. Przeciwnicy kostek nie tylko zarzucają ich fanom lenistwo, ale dowodzą, że ten produkt jest bardzo groźny dla zdrowia i psuje smak tradycyjnych potraw. Jedno jest pewne: kostki nie zniknęły na dobre ze sklepowych półek. Nadal są wykorzystywane jako uniwersalna przyprawa do zup, podstawa sosów pieczeniowych czy gulaszy. Na szczęście w łatwy sposób kostki rosołowe można zastąpić naturalnymi i zdrowymi produktami.

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

Kuchnia polska
Kwaśnica jest tradycyjną zupą kuchni podhalańskiej, która zyskała uznanie wśród wielu turystów odwiedzających góry. Nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również rozgrzewa, syci i dodaje mnóstwa energii. Wiele gospodyń strzeże swojego unikalnego przepisu na kwaśnicę, dlatego w innych regionach Polski nie smakuje tak wybornie. Sekret tkwi w dobrej jakości składnikach, takich jak kapusta kiszona oraz wędzone żeberka, które nadają zupie wyjątkowego aromatu. Poza tym wiele osób myli to tradycyjne danie z kapuśniakiem i dodaje do niej produkty, które psują cały efekt. Na szczęście w domowych warunkach można przygotować samodzielnie góralską kwaśnicę. Zadanie nie jest trudne, należy trzymać się tylko kilku zasad. Jak ją prawidłowo przygotować? Jakie składniki są do niej potrzebne? Czego nie wolno dodawać do oryginalnej zupy?

Których produktów nie powinno się mrozić?

Warzywa
Mrożenie jest jedną z najprostszych i najskuteczniejszych metod przechowywania żywności. Dzięki niemu można cieszyć się niektórymi owocami poza sezonem, a także zapobiec nadmiernemu wyrzucaniu żywności. Zalet z mrożenia jest zdecydowanie więcej: produkty spożywcze nie tracą witamin i wartości odżywczych, a także zachowują swój kolor, zapach i smak. Niestety, istnieje całą gama artykułów, którym mrożenie nie służy: tracą walory zarówno estetyczne jak i zdrowotne. Niektóre z nich mogą być również być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych. Zatem czego nie wolno pod żadnym pozorem wkładać do zamrażalnika? Przekonajmy się.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

owoc kiwi

Co zrobić, aby owoc kiwi szybciej dojrzał?

Owoce
Kiwi to niesamowity owoc, posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wielu ludzi uwielbia te owoce, nie tylko ze względu na jego właściwości, ale za jego smak. Ale co zrobić, kiedy kiwi są niedojrzałe?
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
Sposoby na przypalone jedzenie

3 sposoby na uratowanie spalonej potrawy

Techniki gotowania
„Idę do Jolki na 5 minut, co pół godziny zamieszaj zupę”, rzuciłaś w locie do męża i wyszłaś, a mąż... spał. Zaczęłaś czytać książkę i na śmierć zapomniałaś o ryżu na kuchence. Albo też przeglądałaś Internet w poszukiwaniu pożytecznych rad, aż nagle poczułaś zapach palącego się mięsa... Mogą być różne przyczyny spalenia potrawy na kuchence, ale problem powstaje ten sam: jak ją uratować (i czy w ogóle się da?). Przekonaj się!
przyrządzanie czosnku

Jak przyrządzać czosnek, żeby zachować jego właściwości?

Medycyna Naturalna
Wokół cudownych właściwości czosnku narosło wiele legend. Już w czasach starożytnych stosowano go w celu leczenia różnych schorzeń. Zawarta w czosnku allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Badania wykazały, że substancja ta jest w stanie zwalczyć nawet odporne na działanie antybiotyków szczepy bakterii E.coli. Cóż jednak z tego, skoro większość z nas przygotowuje czosnek w taki sposób, że pozbawia go jego leczniczego działania. Na czym polega nasz błąd? Jak go naprawić? Tego dowiesz się z dalszej lektury.
Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.