przyrządzanie czosnku

Jak przyrządzać czosnek, żeby zachować jego właściwości?

Medycyna Naturalna
Wokół cudownych właściwości czosnku narosło wiele legend. Już w czasach starożytnych stosowano go w celu leczenia różnych schorzeń. Zawarta w czosnku allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Badania wykazały, że substancja ta jest w stanie zwalczyć nawet odporne na działanie antybiotyków szczepy bakterii E.coli. Cóż jednak z tego, skoro większość z nas przygotowuje czosnek w taki sposób, że pozbawia go jego leczniczego działania. Na czym polega nasz błąd? Jak go naprawić? Tego dowiesz się z dalszej lektury.
Mak na nadzienie makowe

Jak sparzyć mak na nadzienie makowe?

Przepisy świąteczne
Święta bez wypieków z makiem, tracą na wartości. Ciasto z makiem można upiec na cieście drożdżowym lub krucho-drożdżowym. Jest ono niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. Lecz nie od ciasta zależy smak naszych wypieków, a nadzienia. Poniżej przepis na tradycyjne nadzienie makowe.
gotowanie ryżu

Zaskakujący trik jak zmniejszyć kaloryczność ryżu o połowę

Techniki gotowania
Ryż nie kojarzy nam się zazwyczaj z kaloryczną potrawą. 100g gotowanego białego ryżu to około 130 kcal. Jednak w połączeniu z innymi dodatkami, z którymi go serwujemy, możemy nazbierać już całkiem sporą dawkę zbędnych kalorii. Okazuje się jednak, że tak prosta czynność, jak zmiana sposobu przygotowania ryżu, może zmniejszyć jego kaloryczność aż o 50-60%. Takie wnioski zaprezentowano na międzynarodowym kongresie American Chemical Society. Zaintrygowany? Więcej szczegółów znajdziesz w dalszej części porady.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.
Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?

Podstawy gotowania

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.

mięso mielone

Jakie mięso do zmielenia wybrać?

Mięsa i Podroby
W sklepowych lodówkach najczęściej znajdziemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, umieszczone w specjalnych pojemniczkach. Gotowe porcje mają jednak tę wadę, że nie wiadomo, co naprawdę jest w środku. Ofertę mielenia wybranych kawałków ma większość sklepów mięsnych, warto z niej skorzystać. Dowiedz się, jakie mięso wybrać oraz jak je potem przechowywać, mrozić i rozmrażać.
pieczeń

Jak wykorzystać pieczone mięso?

Podstawy pieczenia
To już pewne: znów przygotowałaś znacznie więcej pieczeni, niż twoi bliscy są w stanie zjeść... Nawet najbardziej smakowite danie może się znudzić, dlatego nie serwuj tego samego dania trzeci czy czwarty dzień z rzędu. Nie pozwól jednak, by mięso się zmarnowało! Podpowiadamy, co zrobić, aby tak się nie stało. Okazuje się, że pieczeń można wykorzystać jako bazę do pożywnych dań. Wystarczy kilka dodatków, które akurat masz pod ręką, by przyrządzić smakowite potrawy z mięsem w roli głównej!
karmel

Jak skarmelizować cukier?

Podstawy gotowania
Karmel to składnik wielu smakowitych deserów. Przygotowuje się z cukru kryształu lub cukru brązowego, wtedy będzie bardziej aromatyczny. Topienie cukru nie jest takie trudne. Pamiętaj, że bardzo ważna jest stała temperatura – w czasie topienia cukru nie można jej ani zwiększać, ani zmniejszać. Sprawdzony przepis na karmel znajdziesz poniżej.
Ubijanie białka

Jak ubić białko bez miksera?

Podstawy gotowania

Ubijanie jajek może być wykonywane ręcznie lub za pomocą miksera elektrycznego. Zazwyczaj do ubijania białek lub żółtek używamy ubijaczki w kształcie balona. Używanie miksera polecane jest kiedy ubijasz białka jaj do ciast takich jak babki czy biszkopty.