Pomysły na przetwory z grzybów

Grzyby
Trwa sezon na grzyby. Niektóre okazy będzie można spotkać w lasach jeszcze w listopadzie, a wśród nich gąski, kurki i kanie. Szczęśliwcom, którym uda się zebrać pokaźną liczbę grzybów, proponujemy je zasuszyć, zamrozić, a także przygotować z nich pyszne przetwory. Sprawdzą się one doskonale w jesienno-zimowe dni. Podpowiadamy sześć sprawdzonych przepisów.

Jak gotować różne rodzaje ryżu?

Podstawy gotowania
Ryż stał się jednym z najpopularniejszych produktów na świecie nie tylko ze względu na swój smak, ale i właściwości. Zawiera wiele witamin oraz minerałów, ale także pozytywnie wpływa na trawienie i ułatwia odchudzanie. Według statystyk ryż stanowi podstawowy pokarm dla około trzech i pół miliarda osób na świecie. Mimo obecności instrukcji gotowania ryżu na jego opakowaniu, często zdarza nam się popełniać błędy. Specjalnie dla tych, którzy zastanawiają się, w jaki sposób ugotować konkretny rodzaj ryżu przygotowaliśmy krótką instrukcję.

Sprawdzone sposoby na jajka, mięso i warzywa

Produkty Mleczne
Nie wiesz, jak najlepiej sprawdzić, czy jajko jest świeże albo co zrobić, żeby nie pękło podczas gotowania? Zastanawiasz się, jak sprawić, żeby tłuszcz na patelni nie pryskał albo jaki składnik wykorzystać dodatkowo, żeby panierka nie odpadała, pięknie wyglądała na kotletach i była chrupka w smaku? Zachodzisz w głowę, dlaczego twój rosół, mimo przestrzegania reguł zawartych w przepisie, jest pozbawiony smaku, a pieczeń sucha i bez wyrazu? Nie załamuj rąk, tylko działaj. Nasze babcie i mamy w tych mniej lub bardziej kłopotliwych kuchennych sytuacjach radziły sobie doskonale. Podpowiadamy, po jakie sprytne sposoby sięgały.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje nie jeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania

W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.

szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Dania z drobiu

Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.

spaghetti bolognese

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Makarony
Jeśli śpieszysz się gdzieś i chcesz zrobić szybki i łatwy obiad, przygotuj spaghetti. Jeśli masz pod ręką wszystkie składniki, przygotowanie dania zajmie ci to zaledwie 15 minut. Prawie wszyscy kochają spaghetti, a jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Jednakże wiele osób nie wie, jak się do tego zabrać. Możesz przygotować sos domowej roboty lub też kupić gotowy w sklepie. Do zakupionego sosu wystarczy dodać nieco przypraw i będzie smakował wyśmienicie. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak wykonać spaghetti bolognese z sosem.
Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Makarony

Makaron jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają kuchnię włoską. Ze względu na dużą zawartość skrobi bardzo często traci swoją strukturę, klei się i robi mniej sprężysty, a tym samym danie traci na smaku i atrakcyjności. Właściwie przyrządzony wzbogaci walory smakowe każdej potrawy. Gotowanie makaronu jest bardzo proste jeśli przestrzega się kilku pewnych zasad. Poniżej znajdziecie wskazówki, którymi kierują się rodowici Włosi.