Jak uratować zepsutą potrawę? Skuteczne metody

Podstawy gotowania
Kto z nas choć raz w życiu nie przesolił lub nie przypalił potrawy ręka do góry! Pewnie znajdzie się kilka ewenementów, jednak takie sytuacje to chleb powszedni, szczególnie w kuchni amatora lub osób, które po prostu rzadko gotują. Fakt, że przesoliliśmy lub przypaliliśmy potrawę, nie oznacza jednak, że powinna wylądować ona w koszu. Istnieje kilka sposobów, dzięki którym ją uratujemy. Oto one.

Powody, dla których warto jeść fasolkę szparagową

Podstawy gotowania
Fasolka szparagowa to jedno z najczęściej jedzonych warzyw w okresie letnim. Jest jej pod dostatkiem na targach, placach z warzywami oraz w supermarketach. Gdy rozpocznie się na nią sezon, warto korzystać z dobrodziejstw, które oferuje nam to niepozorne warzywo. Otóż, szparagówka to bogate źródło witamin, minerałów, a także wielu innych składników odżywczych fenomenalnie wpływających na nasz organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i w jakiej postaci smakuje najlepiej.

Czosnek niedźwiedzi: Antidotum na wiele problemów

Odżywianie
Czosnek niedźwiedzi to jedna z najstarszych roślin na świecie. Z jego rozlicznych prozdrowotnych właściwości korzystali już nasi przodkowie kilkaset lat temu. Dzisiaj czosnek niedźwiedzi to coraz częstszy dodatek do potraw. Jego intensywny aromat sprawia, że danie staje się wyraziste w smaku, a jednocześnie wykwintne. Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść czosnek niedźwiedzi regularnie. Podpowiadamy te najważniejsze.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje nie jeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
spaghetti bolognese

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Makarony
Jeśli śpieszysz się gdzieś i chcesz zrobić szybki i łatwy obiad, przygotuj spaghetti. Jeśli masz pod ręką wszystkie składniki, przygotowanie dania zajmie ci to zaledwie 15 minut. Prawie wszyscy kochają spaghetti, a jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Jednakże wiele osób nie wie, jak się do tego zabrać. Możesz przygotować sos domowej roboty lub też kupić gotowy w sklepie. Do zakupionego sosu wystarczy dodać nieco przypraw i będzie smakował wyśmienicie. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak wykonać spaghetti bolognese z sosem.
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania

W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.

soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Dania z drobiu

Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2463310&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

gotowanie kukurydzy

Jak gotować kukurydzę?

Podstawy gotowania
Kukurydza ma doskonały smak i z pewnością każdy z nas chciałby wiedzieć jak ją przygotować, by nadawała się do jedzenia. Nie ma w tym nic trudnego. Poniżej znajdziesz kilka prostych wskazówek, jak ugotować kukurydzę.
Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?

Podstawy gotowania

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2227398&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>