Jak zrobić pudding waniliowy?

Budynie i Puddingi
Pudding zyskuje znaczne grono miłośników i to nie tylko wśród wielbicieli słodkości. Smakuje wybornie, świetnie komponuje się z owocami bądź sosami, jest łatwy w przygotowaniu, a poza tym dostarcza stosunkowo niewiele kalorii. Można go śmiało przyrządzić w kilka chwil w domowym zaciszu i zaserwować gościom w formie apetycznej przekąski. Z pewnością będą zachwyceni. Poniżej garść informacji i wskazówek w kontekście tego, jak zrobić pudding waniliowy.

Najlepsze pomysły na proste dekoracje tortu

Proste przepisy
Wyśmienity tort to obowiązkowy punkt programu wszelkiej rodzinnej uroczystości. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na puszysty biszkopt i wyśmienity krem, które są niezbędne do przygotowania wyjątkowego wypieku. Aby tort był bardziej atrakcyjny, warto go przyozdobić. Choć wyborny smak może obronić się sam, to nawet dodanie samych świeczek i zrobienie napisu czasami nie wystarczy. Cukiernicy stosują różnorodne patenty, aby ich wypieki stały się prawdziwymi dziełami sztuki. Na szczęście nie trzeba mieć dyplomu, aby uatrakcyjnić tort tak, by na sam jego widok z ust leciała ślinka i każdy z gości prosił o dokładkę. Jak w prosty sposób udekorować tort? Oto garść przydatnych wskazówek.

Jak sprawdzić czy drożdże są świeże?

Techniki pieczenia
Drożdże to produkt wysoko ceniony w kulinariach i niezbędny w każdej kuchni skarb. Bez nich nie byłoby apetycznych bułeczek, pysznego piwa czy innych przepysznych przekąsek. Zanim jednak zostaną wykorzystane do wypieków, warto upewnić się, czy są świeże. Można to zrobić na kilka sposobów. Kluczowy jest wygląd i zapach wydzielany przez drożdże oraz ich konsystencja. W ocenie świeżości drożdży pomoże także prosty test ze szklanką wody. Jak go przeprowadzić? Czym jeszcze kierować się przy wyborze drożdży? Jak długo można je przechowywać? Odpowiedź na te i inne pytania oraz kilka wskazówek można znaleźć poniżej.
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.

Jak sprawdzić czy drożdże są świeże?

Podstawy pieczenia
Świeże drożdże dość szybko się psują, wysychają i pleśnieją, jednak jeśli są prawidłowo przechowywane to mogą przetrwać nawet do 3 tygodni czasu. Drożdże, których chcemy użyć do pieczenia ciasta muszą być świeże.
Sposoby na przypalone jedzenie

3 sposoby na uratowanie spalonej potrawy

Techniki gotowania
„Idę do Jolki na 5 minut, co pół godziny zamieszaj zupę”, rzuciłaś w locie do męża i wyszłaś, a mąż... spał. Zaczęłaś czytać książkę i na śmierć zapomniałaś o ryżu na kuchence. Albo też przeglądałaś Internet w poszukiwaniu pożytecznych rad, aż nagle poczułaś zapach palącego się mięsa... Mogą być różne przyczyny spalenia potrawy na kuchence, ale problem powstaje ten sam: jak ją uratować (i czy w ogóle się da?). Przekonaj się!
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.