Jak upiec chleb?

Techniki pieczenia
Chleb od lat jest jednym z najlepszych polskich przysmaków. Będzie on wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy i dekoracją każdego stołu. Świeżo upieczony sprawi, że w całym domu rozniesie się wspaniały zapach....

Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Podstawy pieczenia
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.

Jak zrobić sernik z rodzynkami i migdałami?

Podstawy pieczenia
W Polsce większość uroczystości nie odbędzie się bez wyśmienitego sernika. Jest to - można powiedzieć - jeden z naszych narodowych wypieków. Delikatny i lekki - długo można delektować się jego smakiem.
róża z czekolady plastycznej

Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?

Torty
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej popularny materiał do dekoracji tortów i babeczek. Powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Można ją stosować niemalże do każdej formy zdobień cukierniczych, jednak wymaga nieco więcej cierpliwości i zręczności. Smak dekoracji z czekolady jest nieporównywalnie lepszy, niż jej cukrowych odpowiedników. Kremowe, słodkie, rozpływające się w ustach – to takie ozdoby chcemy jeść. Przygotowanie samej czekolady plastycznej nie jest trudne. Zależy jednak od zawartości kakao i tłuszczu w tabliczce. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.
formy do pieczenia

Jaką formę do pieczenia wybrać?

Naczynia do pieczenia
Domowe wypieki zachwycają swoim smakiem, a ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu, zachęcając domowników do sięgnięcia po jeszcze jeden kęs. Nieważne, czy to domowa szarlotka, sernik z przepisu babci, czy też świeżo upieczone ciasto drożdżowe… Nim przystąpisz do robienia kolejnego wyśmienitego ciasta, sprawdź, jakie formy najlepiej nadają się do jego upieczenia. Dowiedz się, kiedy warto sięgnąć po blachę aluminiową, a kiedy zdecydować się na naczynie żaroodporne, formę ceramiczną czy silikonową.
wykrawaczka z puszki

Jak zrobić wykrawaczkę do ciastek?

Naczynia do pieczenia
Chcesz upiec ciastka w wymyślonych przez siebie kształtach. Niestety w żadnym sklepie nie udało ci się do tej pory kupić odpowiednich wykrawaczek. Wszędzie są jedynie te najbardziej oklepane, czyli serduszka, samochodziki, kółka. W sezonach świątecznych jest nieco lepiej, bo - w zależności od świąt - można natrafić na choinkę czy zajączka. To jednak dla ciebie wciąż za mało. Bez obaw, po przeczytaniu tego artykułu zrobisz swoją wymarzoną wykrawaczkę.
Ubijanie białka

Jak ubić białko bez miksera?

Podstawy gotowania

Ubijanie jajek może być wykonywane ręcznie lub za pomocą miksera elektrycznego. Zazwyczaj do ubijania białek lub żółtek używamy ubijaczki w kształcie balona. Używanie miksera polecane jest kiedy ubijasz białka jaj do ciast takich jak babki czy biszkopty.

Papilotki zrób to sam

Jak zrobić papilotki tulipany?

Techniki pieczenia
Jeśli robisz babeczki a nie masz papilotek to nie musisz koniecznie biec do najbliższego sklepu. Możesz je zrobić sama z papieru pergaminowego. Nic prostszego! Poza tym takie papilotki to fajna oszczędność. Bo po co wydawać pieniądze na coś takiego jak papilotki, które i tak zaraz wylądują w koszu?
pieczeń

Jak wykorzystać pieczone mięso?

Podstawy pieczenia
To już pewne: znów przygotowałaś znacznie więcej pieczeni, niż twoi bliscy są w stanie zjeść... Nawet najbardziej smakowite danie może się znudzić, dlatego nie serwuj tego samego dania trzeci czy czwarty dzień z rzędu. Nie pozwól jednak, by mięso się zmarnowało! Podpowiadamy, co zrobić, aby tak się nie stało. Okazuje się, że pieczeń można wykorzystać jako bazę do pożywnych dań. Wystarczy kilka dodatków, które akurat masz pod ręką, by przyrządzić smakowite potrawy z mięsem w roli głównej!
krojenie mięsa

Jak kroić mięso?

Mięsa i Podroby
Mięso, niezależnie od rodzaju, zawsze należy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie miękkie i zachowa soczystość. Jest tylko jedno odstępstwo od tej zasady. Jeśli robisz roladę, długi kawałek mięsa natnij w połowie, właśnie wzdłuż włókien. Następnie rozłóż go na desce jak książkę i rozbij na cienki płat. Jeśli zależy ci, by mięso pokroić w cienkie plasterki albo na wąskie paseczki, zawiń je wcześniej w folię i schowaj na ok. 2 godziny do zamrażarki. Taki zabieg ściąga włókna mięsa i ułatwia krojenie. Rób to ostrym nożem, piłując.