Prosty przepis na oryginalne ciasto francuskie

Podstawy pieczenia
Ciasto francuskie nadaje się zarówno do słodkich, jak i pikantnych przekąsek. Przygotowane i upieczone w odpowiedni sposób rozpływa się w ustach i urzeka swoją delikatnością. Nie każdy jednak umie go przygotować, przez co często sięgamy po gotowe ciasta, w których oprócz podstawowych składników, znajdziemy również niepotrzebne naszemu organizmowi konserwanty. Warto jednak wiedzieć, że zrobienie ciasta francuskiego wcale nie jest karkołomnym zadaniem. Wystarczy kilka składników i odrobina doświadczenia w kuchni. Podpowiadamy, jak błyskawicznie zrobić oryginalne ciasto francuskie.

Jak zrobić grillowaną kukurydzę?

Warzywa
Grillowana lub gotowana kukurydza w kolbach to przysmak, który przywędrował do nas z USA. W Ameryce to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Warto docenić nie tylko jej walory smakowe, ale także odżywcze. W kukurydzach znajdziemy sporo białka i błonnika pokarmowego. W związku z tym, że rozpoczął się sezon na grillowanie, podpowiadamy, jak przyrządzić pyszną kukurydzę w kolbach na grillu.

Jakich produktów nie grillować?

Techniki pieczenia
Grillowanie nie bez powodu nazywane jest nowym sportem narodowym Polaków. Gdy tylko zrobi się ciepło, od razu korzystamy z okazji, by upiec kiełbaski lub karkówkę na ruszcie. I choć potrawy z grilla z reguły uznawane są za zdrowe (bo podczas pieczenia wychodzi z nich szkodliwy tłuszcz), warto wiedzieć, że nie każda żywność nadaje nadaje się do grillowania. Co więcej, istnieje grupa produktów, które w wyniku kontaktu z wysokimi temperaturami, stają się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Oto kilka z nich.
ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
Ubijanie białka

Jak ubić białko na sztywno?

Podstawy pieczenia

Jeśli potrzebujesz ubitych na sztywno białek do pieczenia cytrynowego ciasto bezowego, sufletu lub, potrzebujesz ubite białka do biszkoptu, babki lub w celu zwiększenia objętości masy deseru. Cokolwiek pieczesz, kiedy ubijasz białka na sztywną pianę, możesz korzystać z niektórych technik i sekretów, których często w przepisach po prostu nie ma. Kiedy już dojdziesz do wprawy, staje się to bardzo proste, ale nie zniechęcaj się, ponieważ do tego czasu może to być nieco frustrujące. W poniższym artykule znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o ubijaniu jajek na sztywną pianę.

triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.