Jak ubić śmietanę na sztywno? Sprawdzone triki

Podstawy pieczenia
Bita śmietana to apetyczny dodatek do ciast, który doskonale komponuje się z rozmaitymi deserami lodowymi, owocowymi czy smakowitymi ciastami. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że przygotowanie jej to czynność banalnie prosta. I tak, i nie, bo o błąd bardzo łatwo, a ten może zniweczyć nasze wysiłki i śmietana koniec końców nie będzie nadawała się do niczego, a tym bardziej do dekorowania. Wystarczy, że odpowiednio jej nie schłodzimy albo przysłowiowo "przemiksujemy". Jak postępować krok po kroku ubijając śmietanę? O tym co nieco można przeczytać poniżej.

Jak uratować zepsutą potrawę? Skuteczne metody

Podstawy gotowania
Kto z nas choć raz w życiu nie przesolił lub nie przypalił potrawy ręka do góry! Pewnie znajdzie się kilka ewenementów, jednak takie sytuacje to chleb powszedni, szczególnie w kuchni amatora lub osób, które po prostu rzadko gotują. Fakt, że przesoliliśmy lub przypaliliśmy potrawę, nie oznacza jednak, że powinna wylądować ona w koszu. Istnieje kilka sposobów, dzięki którym ją uratujemy. Oto one.

Zdrowe przekąski przed telewizor

Inne zdrowe przepisy
Uwielbiasz spędzać czas przed telewizorem na oglądaniu filmów, wciągających programów czy ulubionych meczów? Jeśli tak, to z pewnością lubisz również zajadać miniprzekąski, których nie może zabraknąć podczas dobrego seansu. Warto wiedzieć, że najpopularniejsze z nich, czyli chipsy lub popcorn są jednocześnie najbardziej niezdrowe. Ich częste jedzenie przed telewizorem może skończyć się katastrofalnie dla naszego układu pokarmowego. Zachęcamy, by zastąpić je zdrowymi przekąskami, które samodzielnie przygotujemy w domu, szczególnie, że rozpoczął się mundial! Podpowiadamy kilka najlepszych przepisów.
ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
drylowanie wiśni widelcem

Jak wydrylować wiśnie widelcem?

Podstawy pieczenia
Nie trzeba inwestować w drylownicę, by uzyskać wiśnie w prawie nienaruszonym stanie, ale pozbawione pestek. Odpowiednio przygotowany widelec pozwala wydrylować je w taki sposób, że otwór będzie tylko po jednej stronie. Co więcej, wiśnie wciąż pozostaną soczyste, a nawet można zachować ich oryginalne ogonki. Jak przerobić widelec na drylownicę dowiesz się z filmiku lub zamieszczonego poniżej opisu krok po kroku. Przekonaj się jakie to proste.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
Ubijanie białka

Jak ubić białko na sztywno?

Podstawy pieczenia

Jeśli potrzebujesz ubitych na sztywno białek do pieczenia cytrynowego ciasto bezowego, sufletu lub, potrzebujesz ubite białka do biszkoptu, babki lub w celu zwiększenia objętości masy deseru. Cokolwiek pieczesz, kiedy ubijasz białka na sztywną pianę, możesz korzystać z niektórych technik i sekretów, których często w przepisach po prostu nie ma. Kiedy już dojdziesz do wprawy, staje się to bardzo proste, ale nie zniechęcaj się, ponieważ do tego czasu może to być nieco frustrujące. W poniższym artykule znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o ubijaniu jajek na sztywną pianę.

cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on: