Co oznaczają typy mąki?

Produkty Zbożowe
Mąka jest niezbędna w każdej kuchni. Istnieje wiele odmian, dzięki którym można przygotować smaczne potrawy. Wybór jest naprawdę spory, bo w sklepie bez problemu można kupić mąkę gryczaną, kukurydzianą, żytnią, owsianą, a nawet kokosową. Najczęściej jednak zaopatrujemy się w mąkę pszenną, bo nadaje się zarówno do przygotowania wypieków, klusek, makaronów i chleba. Choć istnieją różne typy mąki, to nie zawsze wiemy, który wybrać. Trzeba zaznaczyć, że każdy z nich ma inne właściwości i nadaje się do przygotowania różnych dań. Co oznaczają typy mąki? Jakie wybierać? Przekonajmy się.

Niebezpieczna żywność: Gotowanie a zdrowie

Podstawy pieczenia
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest sposób odżywiania się. Podstawą diety powinny być warzywa, a także produkty pełnoziarniste i chudy nabiał. Wciąż jednak zapominamy o tym, że równie ważny jest sposób przyrządzania posiłków. Nawet najzdrowsze mięso czy ryby tracą cenne właściwości odżywcze (a nawet pojawiają się w nich toksyczne substancje), jeśli w nieprawidłowy sposób poddamy je obróbce termicznej. Jak wpływa na nasze zdrowie spożywanie przypalonej czy źle rozmrożonej żywności? Czy jedzenie surowego mięsa i ryb jest bezpieczne?

Najlepsze zamienniki tradycyjnej panierki

Techniki gotowania
Tradycyjna panierka na bazie bułki tartej, mąki i jajka wciąż jest niekwestionowanym liderem na polskich stołach. Niestety jest bardzo kaloryczna, a przyrządzane w ten sposób potrawy mogą przyczyniać się do nadwagi czy cukrzycy. Warto więc poznać zamienniki bułki tartej, dzięki którym podamy tradycyjne potrawy w nieco innej formie. Panierki na bazie migdałów, pistacji lub sezamów nadadzą posiłkom oryginalny smak i aromat, a także wygląd. A przy tym będą o niebo zdrowsze dla naszego organizmu. Poznaj najlepsze zamienniki tradycyjnej panierki.
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
Sposoby na przypalone jedzenie

3 sposoby na uratowanie spalonej potrawy

Techniki gotowania
„Idę do Jolki na 5 minut, co pół godziny zamieszaj zupę”, rzuciłaś w locie do męża i wyszłaś, a mąż... spał. Zaczęłaś czytać książkę i na śmierć zapomniałaś o ryżu na kuchence. Albo też przeglądałaś Internet w poszukiwaniu pożytecznych rad, aż nagle poczułaś zapach palącego się mięsa... Mogą być różne przyczyny spalenia potrawy na kuchence, ale problem powstaje ten sam: jak ją uratować (i czy w ogóle się da?). Przekonaj się!
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.

Jak sprawdzić czy drożdże są świeże?

Podstawy pieczenia
Świeże drożdże dość szybko się psują, wysychają i pleśnieją, jednak jeśli są prawidłowo przechowywane to mogą przetrwać nawet do 3 tygodni czasu. Drożdże, których chcemy użyć do pieczenia ciasta muszą być świeże.
ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.