Triki przydatne podczas pieczenia ciasta

Ciasta
Wiele osób marzy o tym, by stać się kulinarnymi mistrzami. Tym bardziej że przepisy na imponujące torty i ciasta mamy w zasięgu ręki. Szczegółowo czytamy receptury i staramy się je realizować krok po kroku, by osiągnąć wymarzony cel. Tymczasem w cieście znajdujemy zakalec, biszkopt opada, a masie daleko do idealnej konsystencji. Każdy powie, że praktyka czyni mistrza i najważniejsze jest doświadczenie. Ale prawda jest też taka, że diabeł tkwi w szczegółach. I to w takich, których próżno szukać w przepisach. Wystarczy, że użyjesz złych akcesoriów albo dodasz składniki w nieodpowiedniej temperaturze, by wszystko skończyło się katastrofą. Podpowiadamy, na co szczególnie uważać w trakcie pieczenia i co zrobić, by zachwycić wszystkich przygotowanymi przez siebie ciastami.

Pięć przepisów na ciastka świąteczne

Techniki pieczenia
Boże Narodzenie tuż tuż, zatem wiele osób z pewnością planuje już świąteczne menu. Poza potrawami wigilijnymi nie może zabraknąć w nim pysznych ciasteczek, które umilą podniebienia nie tylko maluchów, ale także dorosłych. Podpowiadamy pięć sprawdzonych przepisów na smaczne świąteczne ciastka.

Sposoby na zamrażanie mięsa

Mięsa i Podroby
W przedświąteczny i świąteczny czas, gdy nasza lodówka zaczyna uginać się pod ciężarem jedzenia, warto dokonać selekcji sposobów przechowywania potraw mięsnych i uwzględnić w praktyce te najlepsze i najbardziej efektywne. Jak długo można mrozić pasztet? Jak bezpiecznie przechowywać w zamrażarce wędlinę? Czy koniecznie musimy rozmrażać gulasz? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie poniżej.
ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
Sposoby na przypalone jedzenie

3 sposoby na uratowanie spalonej potrawy

Techniki gotowania
„Idę do Jolki na 5 minut, co pół godziny zamieszaj zupę”, rzuciłaś w locie do męża i wyszłaś, a mąż... spał. Zaczęłaś czytać książkę i na śmierć zapomniałaś o ryżu na kuchence. Albo też przeglądałaś Internet w poszukiwaniu pożytecznych rad, aż nagle poczułaś zapach palącego się mięsa... Mogą być różne przyczyny spalenia potrawy na kuchence, ale problem powstaje ten sam: jak ją uratować (i czy w ogóle się da?). Przekonaj się!
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.