Jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę?

Kuchnia włoska
Pizza to wraz ze spaghetti bolognese najpopularniejsze włoskie dania. Jedzą je ludzie na całym świecie i wciąż się nimi nie nudzą. Sekret tego pierwszego tkwi w cieście. Kto z nas nie marzy o tym, by umieć przygotować idealne ciasto na pizzę, a w trakcie jego jedzenia czuć się jak w prawdziwej włoskiej pizzerii? Okazuje się, że oryginalne ciasto na pizzę wcale nie jest skomplikowane. Ma niewiele składników, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilka chwil. Jedyny ważny szczegół to umiejętność wyrabiania ciasta drożdżowego, ale to zawsze można przecież wyćwiczyć. Podpowiadamy, jak zrobić oryginalne ciasto na pizzę.

Tradycyjne faworki: Przepis

Proste przepisy
Tłusty czwartek tuż, tuż. Oznacza to, że trzeba pomyśleć o przygotowaniu pączków, oponek i chrustu. Ten ostatni przysmak znany jest od dawien dawna w polskiej kuchni, choć pochodzi z Niemiec. Legenda głosi, że faworki powstały przez zupełny przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki, które ukształtowało się w warkocz. Po doprawieniu cukrem okazało się, że to bardzo pyszne ciastko! Od tego momentu zajadamy się faworkami w tłusty czwartek. Najsmaczniejsze są te tradycyjne. Podpowiadamy, jak łatwo i szybko je przygotować. Zrobią furorę w tłusty czwartek.

Jak zrobić idealną masę do makowca?

Techniki pieczenia
Makowiec to jedno najpopularniejszych świątecznych ciast. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego Wigilii i Bożego Narodzenia. Sekret pysznego makowca to dobrze wyrobione ciasto drożdżowe, a także aromatyczna masa, która powinna rozpływać się w ustach i delikatnie oblepiać ciasto. Podpowiadamy, jak zrobić idealną masę makową, która zachwyci każde podniebienie i sprawi, że twój makowiec zrobi furorę w święta!
ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
Jak zrobić domowy ekstrakt: waniliowy, cytrynowy i migdałowy

Jak zrobić domowy ekstrakt: waniliowy, cytrynowy i migdałowy

Podstawy pieczenia
Jeżeli lubisz piec ciasta i ciasteczka, to wiesz jak drogie są dobre jakości ekstrakty zapachowe. Najpopularniejszym z nich jest ekstrakt waniliowy. Już niewielka ilość nadaje pięknego zapachu kremom i ciastom. Po co jednak kupować drogie specyfiki, jeżeli ich odpowiedniki możesz zrobić w domu, za dużo mniejszą cenę. Nie zadowalaj się wątpliwej jakości produktem, zrób ekstrakt waniliowy, cytrynowy czy migdałowy. Najcenniejszym składnikiem będzie tu cierpliwość.
Ubijanie białka

Jak ubić białko na sztywno?

Podstawy pieczenia

Jeśli potrzebujesz ubitych na sztywno białek do pieczenia cytrynowego ciasto bezowego, sufletu lub, potrzebujesz ubite białka do biszkoptu, babki lub w celu zwiększenia objętości masy deseru. Cokolwiek pieczesz, kiedy ubijasz białka na sztywną pianę, możesz korzystać z niektórych technik i sekretów, których często w przepisach po prostu nie ma. Kiedy już dojdziesz do wprawy, staje się to bardzo proste, ale nie zniechęcaj się, ponieważ do tego czasu może to być nieco frustrujące. W poniższym artykule znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o ubijaniu jajek na sztywną pianę.

frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.