Jak upiec chleb?

Techniki pieczenia
Chleb od lat jest jednym z najlepszych polskich przysmaków. Będzie on wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy i dekoracją każdego stołu. Świeżo upieczony sprawi, że w całym domu rozniesie się wspaniały zapach....

Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Podstawy pieczenia
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.

Jak zrobić sernik z rodzynkami i migdałami?

Podstawy pieczenia
W Polsce większość uroczystości nie odbędzie się bez wyśmienitego sernika. Jest to - można powiedzieć - jeden z naszych narodowych wypieków. Delikatny i lekki - długo można delektować się jego smakiem.
drylowanie wiśni widelcem

Jak wydrylować wiśnie widelcem?

Podstawy pieczenia
Nie trzeba inwestować w drylownicę, by uzyskać wiśnie w prawie nienaruszonym stanie, ale pozbawione pestek. Odpowiednio przygotowany widelec pozwala wydrylować je w taki sposób, że otwór będzie tylko po jednej stronie. Co więcej, wiśnie wciąż pozostaną soczyste, a nawet można zachować ich oryginalne ogonki. Jak przerobić widelec na drylownicę dowiesz się z filmiku lub zamieszczonego poniżej opisu krok po kroku. Przekonaj się jakie to proste.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
formy do pieczenia

Jaką formę do pieczenia wybrać?

Naczynia do pieczenia
Domowe wypieki zachwycają swoim smakiem, a ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu, zachęcając domowników do sięgnięcia po jeszcze jeden kęs. Nieważne, czy to domowa szarlotka, sernik z przepisu babci, czy też świeżo upieczone ciasto drożdżowe… Nim przystąpisz do robienia kolejnego wyśmienitego ciasta, sprawdź, jakie formy najlepiej nadają się do jego upieczenia. Dowiedz się, kiedy warto sięgnąć po blachę aluminiową, a kiedy zdecydować się na naczynie żaroodporne, formę ceramiczną czy silikonową.
Ubijanie białka

Jak ubić białko bez miksera?

Podstawy gotowania

Ubijanie jajek może być wykonywane ręcznie lub za pomocą miksera elektrycznego. Zazwyczaj do ubijania białek lub żółtek używamy ubijaczki w kształcie balona. Używanie miksera polecane jest kiedy ubijasz białka jaj do ciast takich jak babki czy biszkopty.

pieczone warzywa

Jak przyprawić pieczone warzywa?

Podstawy pieczenia
Dla wybrednych smakoszy odpowiednie doprawienie warzyw (i generalnie wszystkich potraw) to podstawa. Ma zresztą ono coraz większe znaczenie dla wszystkich. Wychodzimy poza ramy, sól oraz pieprz już nam nie wystarczają. Chcemy czegoś więcej. Ale jak prawidłowo używać przypraw, żeby nasze warzywa nabrały odpowiednio oryginalnego smaku, który na długo zapamiętasz. Podpowiedź poniżej.
Papilotki zrób to sam

Jak zrobić papilotki tulipany?

Techniki pieczenia
Jeśli robisz babeczki a nie masz papilotek to nie musisz koniecznie biec do najbliższego sklepu. Możesz je zrobić sama z papieru pergaminowego. Nic prostszego! Poza tym takie papilotki to fajna oszczędność. Bo po co wydawać pieniądze na coś takiego jak papilotki, które i tak zaraz wylądują w koszu?
pieczeń

Jak wykorzystać pieczone mięso?

Podstawy pieczenia
To już pewne: znów przygotowałaś znacznie więcej pieczeni, niż twoi bliscy są w stanie zjeść... Nawet najbardziej smakowite danie może się znudzić, dlatego nie serwuj tego samego dania trzeci czy czwarty dzień z rzędu. Nie pozwól jednak, by mięso się zmarnowało! Podpowiadamy, co zrobić, aby tak się nie stało. Okazuje się, że pieczeń można wykorzystać jako bazę do pożywnych dań. Wystarczy kilka dodatków, które akurat masz pod ręką, by przyrządzić smakowite potrawy z mięsem w roli głównej!