Agar-agar: Najlepsza alternatywa dla żelatyny

Desery Owocowe
Intrygujący nazwą agar-agar to substancja pochodzenia roślinnego, która pod względem właściwości - i to nie tylko kulinarnych, ale i zdrowotnych - bije na głowę żelatynę. Zawiera niewiele kalorii i wspiera odchudzanie, niweluje stany zapalne i świetnie detoksykuje organizm. Nie wspominając już o tym, że dzięki niemu można wyczarować w kuchni prawdziwe - słodkie i pikantne - specjały. Perfekcyjnie wpływa na konsystencję apetycznych galaretek, dżemów, sosów, kremów, pianek czy ptasiego mleczka. Dodać też warto, że wcale nie wymaga chłodzenia w lodówce i jest bardzo wydajny. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze agar-agar to składnik w naszych domach bardzo pożądany.

Jakie jabłka wybrać do szarlotki, a z których zrobić sok i przetwory?

Owoce
Jabłka to owoce przez Polaków wprost uwielbiane i w tym stwierdzeniu nie ma cienia przesady. Zajadamy się nimi bez względu na czas czy miejsce, bo są dostępne przez calutki roki i królują pomiędzy apetycznymi przekąskami. Za feerię nietuzinkowych smaków, jakich dostarczają, są szczególnie doceniane przez kucharzy, którzy na ich bazie z rozkoszą przyrządzają prawdziwe rarytasy. Jabłka możemy śmiało prażyć, smażyć, gotować i - rzecz jasna - chrupać na surowo. Bez względu na formę są perfekcyjne w smaku! Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Warto wiedzieć, co kryje się pod ich skórką, czyli które są słodkie, a które nieco bardziej kwaśne w smaku; czy są twardawe albo soczyste. Jakie jabłka wybrać do szarlotki, a z których zrobić przetwory czy sok? Podpowiadamy.

Jak ubić śmietanę na sztywno? Sprawdzone triki

Podstawy pieczenia
Bita śmietana to apetyczny dodatek do ciast, który doskonale komponuje się z rozmaitymi deserami lodowymi, owocowymi czy smakowitymi ciastami. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że przygotowanie jej to czynność banalnie prosta. I tak, i nie, bo o błąd bardzo łatwo, a ten może zniweczyć nasze wysiłki i śmietana koniec końców nie będzie nadawała się do niczego, a tym bardziej do dekorowania. Wystarczy, że odpowiednio jej nie schłodzimy albo przysłowiowo "przemiksujemy". Jak postępować krok po kroku ubijając śmietanę? O tym co nieco można przeczytać poniżej.
ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
szybkie obieranie pomarańczy

24 triki kuchenne, o których na pewno nie słyszałaś

Podstawy gotowania
Jeśli lubisz gotować, ale niekoniecznie chcesz spędzać cały swój wolny czas w kuchni, zdecydowanie powinnaś przeczytać ten artykuł. Opisane tutaj triki są tak proste i jednocześnie tak bardzo pomocne, że po ich poznaniu ze zdumieniem zapytasz „Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?” Gotowa na prawdziwą kuchenną rewolucję? Zaczynamy.
triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.
Sposoby na przypalone jedzenie

3 sposoby na uratowanie spalonej potrawy

Techniki gotowania
„Idę do Jolki na 5 minut, co pół godziny zamieszaj zupę”, rzuciłaś w locie do męża i wyszłaś, a mąż... spał. Zaczęłaś czytać książkę i na śmierć zapomniałaś o ryżu na kuchence. Albo też przeglądałaś Internet w poszukiwaniu pożytecznych rad, aż nagle poczułaś zapach palącego się mięsa... Mogą być różne przyczyny spalenia potrawy na kuchence, ale problem powstaje ten sam: jak ją uratować (i czy w ogóle się da?). Przekonaj się!
Ubijanie białka

Jak ubić białko na sztywno?

Podstawy pieczenia

Jeśli potrzebujesz ubitych na sztywno białek do pieczenia cytrynowego ciasto bezowego, sufletu lub, potrzebujesz ubite białka do biszkoptu, babki lub w celu zwiększenia objętości masy deseru. Cokolwiek pieczesz, kiedy ubijasz białka na sztywną pianę, możesz korzystać z niektórych technik i sekretów, których często w przepisach po prostu nie ma. Kiedy już dojdziesz do wprawy, staje się to bardzo proste, ale nie zniechęcaj się, ponieważ do tego czasu może to być nieco frustrujące. W poniższym artykule znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o ubijaniu jajek na sztywną pianę.