Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Techniki pieczeniaTechniki gotowaniaPodstawy gotowaniaPodstawy pieczeniaProste przepisyNaczynia do gotowaniaNaczynia do pieczeniaPrzetwory
Pokaż wszystkie 
Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?
Techniki gotowaniaCzęsto podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.

Jak zrobić beziki kawowe?
Techniki pieczeniaNikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak zrobić ciasto zakochanych?
Proste przepisyW dniu świętego Walentego nie może zabraknąć na stole tego ciasta. Do małej czarnej kawy najlepiej będzie smakowało pyszne i słodkie ciasto zakochanych. Dzięki niemu twój partner poczuje się doceniony i wyróżniony.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?
Sosy i DipyMięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

Jak zrobić pieczoną cukinię z serem?
Dania wegetariańskieCukinia i parmezan to prawdziwie niebiański duet. Jeśli wszystkie warzywa smakowałyby w ten sposób, już dziś przerzuciłbym się na wegetarianizm. Przygotowanie tego smacznego posiłku jest banalnie proste. Zaledwie pół godziny dzieli cię od wgryzienia się w te pyszne warzywno-serowe pałeczki. Uwaga: mogą uzależniać!

Jak zrobić chipsy z cukinii?
Przekąski ZimneChcesz odżywiać się zdrowo? Zrób sobie chipsy z cukinii. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami, ale dobrze też smakuje samodzielnie. Zamiast kupowanych chipsów ziemniaczanych, wokół których krążą legendy związane z ich szkodliwością dla naszego zdrowia sięgnij po zdrowe chipsy z cukinii. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Najfajniejsze jest to, że dzięki odpowiedniemu doprawieniu cukinii możesz bawić się smakami swoich chipsów. Zobacz, jakie proste jest ich zrobienie.

Jak zrobić blok czekoladowy z ryżem preparowanym?
Batoniki i CzekoladyOto przepis, którym na pewno będziesz chciała potem podzielić się z wszystkimi swoimi znajomymi. Ten ryżowy blok czekoladowy jest zarówno nieziemsko smaczny, jak i bardzo prosty w wykonaniu, co - jak wiadomo - nie zawsze idzie ze sobą w parze. Uwaga! Jedzenie go wciąga tak, że nim się obejrzysz, zostaną po nim tylko okruszki. Szczegółowa instrukcja ze zdjęciami krok po kroku w dalszej części artykułu.

Jak zrobić paluszki z cukinii?
Przekąski CiepłeNie masz pomysłu na przyrządzenie cukinii? Znudziła Ci się już cukinia gotowana czy smażona na patelni? Nie ma sprawy. Oto coś nowego. Pieczone paluszki z cukinii. Prawie jak frytki, ale w dużo zdrowszej wersji. Super pomysł na przekąskę do filmów czy leniwego popołudnia w ogrodzie. Świetny dodatek do obiadu. Posmakuje nawet dzieciom.

Jak skarmelizować cukier?
Podstawy gotowaniaKarmel to składnik wielu smakowitych deserów. Przygotowuje się z cukru kryształu lub cukru brązowego, wtedy będzie bardziej aromatyczny. Topienie cukru nie jest takie trudne. Pamiętaj, że bardzo ważna jest stała temperatura – w czasie topienia cukru nie można jej ani zwiększać, ani zmniejszać. Sprawdzony przepis na karmel znajdziesz poniżej.

Jak zrobić domowe chipsy z zieloną cebulką?
Przekąski ZimneSą chipsy, jest impreza. Po co jednak zajadać się konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami identycznymi z naturalnymi? Przecież chrupiące i smaczne chipsy ziemniaczane możemy w kilkanaście minut zrobić samemu. To mniej czasu, niż zajmie ci pójście do sklepu i z powrotem. Nie mówiąc już o nieograniczonych możliwościach smakowych, jakie otwiera przed tobą ta nowa umiejętność...