Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

Techniki gotowania
Często podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.

Jak zrobić beziki kawowe?

Techniki pieczenia
Nikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak zrobić ciasto zakochanych?

Proste przepisy
W dniu świętego Walentego nie może zabraknąć na stole tego ciasta. Do małej czarnej kawy najlepiej będzie smakowało pyszne i słodkie ciasto zakochanych. Dzięki niemu twój partner poczuje się doceniony i wyróżniony.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

ciasteczko z wróżbą

Jak zrobić wróżby do chińskiego ciasteczka?

Proste przepisy

Przygotowanie ciasteczek z wróżbą to doskonały pomysł zarówno na Andrzejki, jak i każdą inną imprezę. Przepis na ciasteczka jest bardzo prosty, a jeśli zrobisz je samodzielnie, masz wolną rękę co do wyboru wróżb, które mają się w nich znaleźć. Poniżej przedstawiam kilka propozycji takich wróżb. Ciasteczko mówi, że wszyscy goście będą zachwyceni.

blok ryżowo-czekoladowy

Jak zrobić blok czekoladowy z ryżem preparowanym?

Batoniki i Czekolady
Oto przepis, którym na pewno będziesz chciała potem podzielić się z wszystkimi swoimi znajomymi. Ten ryżowy blok czekoladowy jest zarówno nieziemsko smaczny, jak i bardzo prosty w wykonaniu, co - jak wiadomo - nie zawsze idzie ze sobą w parze. Uwaga! Jedzenie go wciąga tak, że nim się obejrzysz, zostaną po nim tylko okruszki. Szczegółowa instrukcja ze zdjęciami krok po kroku w dalszej części artykułu.
karmel

Jak skarmelizować cukier?

Podstawy gotowania
Karmel to składnik wielu smakowitych deserów. Przygotowuje się z cukru kryształu lub cukru brązowego, wtedy będzie bardziej aromatyczny. Topienie cukru nie jest takie trudne. Pamiętaj, że bardzo ważna jest stała temperatura – w czasie topienia cukru nie można jej ani zwiększać, ani zmniejszać. Sprawdzony przepis na karmel znajdziesz poniżej.
pieczona cukinia z serem

Jak zrobić pieczoną cukinię z serem?

Dania wegetariańskie
Cukinia i parmezan to prawdziwie niebiański duet. Jeśli wszystkie warzywa smakowałyby w ten sposób, już dziś przerzuciłbym się na wegetarianizm. Przygotowanie tego smacznego posiłku jest banalnie proste. Zaledwie pół godziny dzieli cię od wgryzienia się w te pyszne warzywno-serowe pałeczki. Uwaga: mogą uzależniać!
chipsy domowe

Jak zrobić domowe chipsy z zieloną cebulką?

Przekąski Zimne
Są chipsy, jest impreza. Po co jednak zajadać się konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami identycznymi z naturalnymi? Przecież chrupiące i smaczne chipsy ziemniaczane możemy w kilkanaście minut zrobić samemu. To mniej czasu, niż zajmie ci pójście do sklepu i z powrotem. Nie mówiąc już o nieograniczonych możliwościach smakowych, jakie otwiera przed tobą ta nowa umiejętność...
przyprawa zastępująca sól

Przyprawa zastępująca sól – jak ją zrobić?

Proste przepisy
Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez soli. Gdy raz nauczymy się jej smaku, ciężko jest przekonać organizm, że można od niej odwyknąć. Niestety stan naszego zdrowia bardzo często wymaga zredukowania ilości spożytej soli lub całkowitego zrezygnowania z niej. Czy istnieje jakiś substytut, który zrekompensowałby nam tę nieodżałowaną stratę? Okazuje się, że odpowiednia kompozycja ziół może wydobyć z dań smak podobny do słonego. Przepis na przyprawę zastępującą sól znajdziesz poniżej.