Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Techniki pieczeniaTechniki gotowaniaPodstawy gotowaniaPodstawy pieczeniaProste przepisyNaczynia do gotowaniaNaczynia do pieczeniaPrzetwory
Pokaż wszystkie 
Niebezpieczne naczynia, które szkodzą zdrowiu
Naczynia do gotowaniaUnikajmy aluminium, teflonu i plastiku. Jeśli patelnia, to żeliwna lub ceramiczna. Są najlepsze do smażenia. Eksperci z Państwowego Zakładu Higieny i organizacji ekologicznej WWF, czyli Światowego Funduszu na Rzecz Przyrody przestrzegają przed używaniem garnków z aluminium, tj. glinu, patelni z teflonu i opakowań z plastiku. Istnieją bowiem uzasadnione podejrzenia, że tworzywa te mogą szkodzić zdrowiu.

Jak czyścić garnki ze stali nierdzewnej?
Naczynia do gotowaniaGdyby zapytać przeciętnych Polaków, jakie naczynia do gotowania kupili lub zamierzają nabyć, sporo z nich odpowiedziałoby z pewnością: “Garnki ze stali nierdzewnej”. Nic w tym dziwnego, są one wytrzymałe, bezpieczne dla zdrowia i na wskroś uniwersalne. Ceny takich naczyń również nie przyprawiają o zawrót głowy, choć tu trzeba uważać: garnki zaskakująco tanie mogą być wykonane ze stali gorszej jakości. W garnkach i patelniach ze stali nierdzewnej gotujemy zdrowiej, ale ich żywot będzie krótki, jeśli o nie odpowiednio nie zadbamy.

Jaki rodzaj garnków wybrać?
Naczynia do gotowaniaCzy wiesz, że potrawa przygotowana w złym garnku może nie tylko stracić smak, ale także zaszkodzić zdrowiu? Dlatego też przed kupnem nowych naczyń do gotowania trzeba się dobrze zastanowić. Wizyta w sklepie może cię wprawić w prawdziwą konsternację. Na półkach sklepowych zobaczysz naczynia żeliwne, ze stali nierdzewnej, ceramiczne, emaliowane, aluminiowe… W dokonaniu wyboru pomoże ci ten artykuł. Znajdziesz w nim wady i zalety poszczególnych rodzajów garnków.

Jak używać woka po raz pierwszy (wypalanie woka)?
Naczynia do gotowaniaWok wykonany ze stali węglowej przed pierwszym użyciem powinien być poddany tzw. procesowi wypalania. Ma to na celu wytworzenie na jego powierzchni cienkiej powłoki węglowej, która ochroni go przed rdzewieniem i zapobiegnie przywieraniu potraw. Proces ten można wykonać w każdej chwili, jednak najlepiej zrobić to od razu. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz poniżej.

Jak gotować w szybkowarze?
Podstawy gotowaniaUżywanie szybkowaru jest bardzo przydatne w kuchni. Dzięki niemu przygotujesz dużo zdrowsze posiłki w krótkim czasie. Gotowanie w szybkowarze może zredukować czas przygotowania posiłku nawet o 70%. Ponadto dzięki tej metodzie produkty podczas gotowania nie tracą witamin i minerałów. Dzięki gotowaniu w szybkowarze oszczędzasz czas i pieniądze, ale także zyskujesz wygodę i zdrowe posiłki.

Jak wybrać wok?·
Naczynia do gotowaniaJeśli zależy ci na oszczędności miejsca i czasu oraz zmniejszeniu rachunków za gaz, definitywnie potrzebujesz woka. Ta niewymyślna patelnia o wklęsłym kształcie od stuleci służy Chińczykom do przygotowywania rozmaitych dań jak najmniejszym kosztem. Właśnie w takim celu została przecież stworzona. Potrawy przygotowywane z użyciem woka mają gotować się szybko i zachowywać maksimum smaku i wartości odżywczych. Jednak naczynie to nie jest zarezerwowane wyłącznie do dań kuchni chińskiej. Z powodzeniem może zastąpić kilka zwykłych patelni i stać się najważniejszym sprzętem w całej kuchni. Co więcej, bez problemu można zabrać je na kemping lub wypad na łono natury i na ogniu przyrządzić w nim ryż, makaron, warzywa, mięso, jajka, naleśniki i Bóg raczy wiedzieć co jeszcze. Jeśli udało mi się przekonać cię o zaletach woka, przeczytaj również na co zwrócić uwagę planując jego zakup. Okazuje się bowiem, że to, co najdroższe, nie zawsze warte jest wydanych pieniędzy.

Jak używać szybkowaru?·
Naczynia do gotowaniaZamieszczone tutaj wskazówki wyposażą cię w informacje niezbędne do opanowania umiejętności gotowania w szybkowarze. Nie zastąpią one jednak instrukcji dołączonej do twojego urządzenia. Dla uzyskania najlepszych efektów, zapoznaj się zarówno z tą poradą, jak i wskazówkami producenta. Zyskasz wówczas kompletną wiedzę, która pozwoli ci zgłębić tajniki gotowania na parze.

Jak wybrać szybkowar?·
Naczynia do gotowaniaZakup szybkowaru może być kłopotliwą kwestią, jeśli nie wiemy na jakie parametry zwrócić uwagę. Liczy się bowiem nie tylko pojemność naczynia i materiał, z którego jest wykonane. Skorzystaj z zamieszczonych poniżej wskazówek, a już za chwilę dowiesz się jak wybrać szybkowar idealnie dopasowany do twoich potrzeb. Tylko świadomy i przemyślany zakup przyniesie ci zadowolenie na lata.