mikrofalówka

Czy promienie w kuchence mikrofalowej niszczą składniki odżywcze?

Medyczne Badania Naukowe
W dzisiejszych czasach, pełnych pośpiechu i pędu, trudno sobie wyobrazić życie bez kuchenki mikrofalowej. Niemal każdy z nas się spieszy i często używa mikrofalówki, aby zaoszczędzić czas. Wielu z nas korzysta z niej co najmniej raz dziennie, bo podgrzewanie w niej jest łatwiejsze i szybsze. Powstaje jednak pytanie, czy mikrofale nie pozbawiają jedzenia składników odżywczych. W niniejszym artykule postaramy się na nie odpowiedzieć.
Moździerz w kuchni

Co zrobić, gdy nie masz moździerza i tłuczka?

Przyprawy
Na pewno zdarzyło ci się zabrać do przygotowywania potrawy z przepisu, ale w ostatniej chwili zorientowałaś się, że nie posiadasz odpowiednich narzędzi. Niektóre wymyślne i rzadko spotykane urządzenia można na szczęście zastąpić. Jednym z najprostszych narzędzi kuchennych zastąpienia jest moździerz. Jest to bardzo przydatny przedmiot, szczególnie jeśli lubisz dobrze przyprawione i aromatyczne potrawy. Oto trzy sposoby na rozdrobnienie przypraw bez moździerza i tłuczka.
smażenie na teflonie

Niebezpieczne naczynia, które szkodzą zdrowiu

Naczynia do gotowania
Unikajmy aluminium, teflonu i plastiku. Jeśli patelnia, to żeliwna lub ceramiczna. Są najlepsze do smażenia. Eksperci z Państwowego Zakładu Higieny i organizacji ekologicznej WWF, czyli Światowego Funduszu na Rzecz Przyrody przestrzegają przed używaniem garnków z aluminium, tj. glinu, patelni z teflonu i opakowań z plastiku. Istnieją bowiem uzasadnione podejrzenia, że tworzywa te mogą szkodzić zdrowiu.
szybkowar

Jak gotować w szybkowarze?

Podstawy gotowania
Używanie szybkowaru jest bardzo przydatne w kuchni. Dzięki niemu przygotujesz dużo zdrowsze posiłki w krótkim czasie. Gotowanie w szybkowarze może zredukować czas przygotowania posiłku nawet o 70%. Ponadto dzięki tej metodzie produkty podczas gotowania nie tracą witamin i minerałów. Dzięki gotowaniu w szybkowarze oszczędzasz czas i pieniądze, ale także zyskujesz wygodę i zdrowe posiłki.
garnki ze stali nierdzewnej

Jak czyścić garnki ze stali nierdzewnej?

Naczynia do gotowania
Gdyby zapytać przeciętnych Polaków, jakie naczynia do gotowania kupili lub zamierzają nabyć, sporo z nich odpowiedziałoby z pewnością: “Garnki ze stali nierdzewnej”. Nic w tym dziwnego, są one wytrzymałe, bezpieczne dla zdrowia i na wskroś uniwersalne. Ceny takich naczyń również nie przyprawiają o zawrót głowy, choć tu trzeba uważać: garnki zaskakująco tanie mogą być wykonane ze stali gorszej jakości. W garnkach i patelniach ze stali nierdzewnej gotujemy zdrowiej, ale ich żywot będzie krótki, jeśli o nie odpowiednio nie zadbamy.
garnki

Jaki rodzaj garnków wybrać?

Naczynia do gotowania
Czy wiesz, że potrawa przygotowana w złym garnku może nie tylko stracić smak, ale także zaszkodzić zdrowiu? Dlatego też przed kupnem nowych naczyń do gotowania trzeba się dobrze zastanowić. Wizyta w sklepie może cię wprawić w prawdziwą konsternację. Na półkach sklepowych zobaczysz naczynia żeliwne, ze stali nierdzewnej, ceramiczne, emaliowane, aluminiowe… W dokonaniu wyboru pomoże ci ten artykuł. Znajdziesz w nim wady i zalety poszczególnych rodzajów garnków.
wyposażenie kuchni

Jak wyposażyć kuchnię? Podstawowe wyposażenie kuchenne

Podstawy gotowania
Komplet garnków składający się ze 100 elementów, 150 noży, każdy do czegoś innego, 10 rodzajów patelni i milion innych narzędzi kuchennych nie uczynią z nikogo wspaniałego kucharza. Prawda jest taka, że do gotowania na domowym poziomie potrzeba niewiele, a dzięki temu oszczędzimy bardzo dużo miejsca w naszej kuchni i nie będziemy musieli przebijać się do blatu przez stos naczyń.
wypalanie woka

Jak używać woka po raz pierwszy (wypalanie woka)?

Naczynia do gotowania
Wok wykonany ze stali węglowej przed pierwszym użyciem powinien być poddany tzw. procesowi wypalania. Ma to na celu wytworzenie na jego powierzchni cienkiej powłoki węglowej, która ochroni go przed rdzewieniem i zapobiegnie przywieraniu potraw. Proces ten można wykonać w każdej chwili, jednak najlepiej zrobić to od razu. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz poniżej.
Patelnia

Jak wybrać patelnię? cz. 1

Dania z wieprzowiny
Patelnia to podstawa każdej kuchni. Najlepiej mieć co najmniej 3 różnej wielkości oraz jedną dużą i głęboką – taka czwórka to absolutne minimum. Jak je jednak wybrać spośród tak bogatej oferty rynku?
Patelnia

Jak wybrać patelnię? cz. 2

Dania rybne
Dokonując wyboru drobnych narzędzi kuchennych często stajemy przed dylematem, jakie będą dla nas najlepsze. Według technologów żywienia przyrządzanie posiłków w uszkodzonych garnkach i patelniach ma bardzo duży wpływ na wartości odżywcze potraw. Wiele firm reklamuje tego typu akcesoria oferując nam swoje sprzęty jako najlepsze, bezpieczne i gwarantujące znakomity smak potraw, ale czy tym powinniśmy się kierować? Poniżej przedstawiam wam II odsłonę porad, które pozwolą wam wybrać dobrą patelnię.