Triki przydatne podczas pieczenia ciasta

Ciasta
Wiele osób marzy o tym, by stać się kulinarnymi mistrzami. Tym bardziej że przepisy na imponujące torty i ciasta mamy w zasięgu ręki. Szczegółowo czytamy receptury i staramy się je realizować krok po kroku, by osiągnąć wymarzony cel. Tymczasem w cieście znajdujemy zakalec, biszkopt opada, a masie daleko do idealnej konsystencji. Każdy powie, że praktyka czyni mistrza i najważniejsze jest doświadczenie. Ale prawda jest też taka, że diabeł tkwi w szczegółach. I to w takich, których próżno szukać w przepisach. Wystarczy, że użyjesz złych akcesoriów albo dodasz składniki w nieodpowiedniej temperaturze, by wszystko skończyło się katastrofą. Podpowiadamy, na co szczególnie uważać w trakcie pieczenia i co zrobić, by zachwycić wszystkich przygotowanymi przez siebie ciastami.

Jak pasteryzować przetwory?

Przetwory
W okresie wakacji mamy pod dostatkiem warzyw i owoców, więc chętnie zaprawiamy przetwory. Słoiki z przeróżnymi pysznościami będą jak znalazł w jesienne i zimowe dni. By nasze zaprawy były długo świeże, musimy poddać je procesowi pasteryzacji. Podpowiadamy, jak prawidłowo go przeprowadzić.

Perfekcyjne ciasto na tartę - prosty przepis

Techniki pieczenia
Tarty serwowane na słodko, słono lub ostro, są ostatnio szczególnie popularne. Świetnie sprawdzają się na nieformalnych imprezach, oficjalnych bankietach, jak i domowych obiadkach. Jednak, by tarta była pyszna i zrobiła wrażenie na gościach, potrzebne będzie perfekcyjnie przygotowane ciasto. Wbrew niektórym opiniom, to nie "wkładka", ale właśnie ciasto jest najważniejszym elementem tej przekąski. Dlatego specjalnie dla wszystkich miłośników tarty przygotowaliśmy prosty przepis na pyszne kruche ciasto.
Wykrawaczki

Jak zrobić foremki do ciastek z puszki?·

Naczynia do pieczenia
Chcesz zrobić ciasteczka o określonym kształcie ale nie masz odpowiednich wykrawaczek? Z pewnością można je kupić ale po co wydawać niepotrzebnie pieniądze skoro można je zrobić w prosty sposób z puszki po napoju gazowanym lub po piwie.
formy do pieczenia

Jaką formę do pieczenia wybrać?

Naczynia do pieczenia
Domowe wypieki zachwycają swoim smakiem, a ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu, zachęcając domowników do sięgnięcia po jeszcze jeden kęs. Nieważne, czy to domowa szarlotka, sernik z przepisu babci, czy też świeżo upieczone ciasto drożdżowe… Nim przystąpisz do robienia kolejnego wyśmienitego ciasta, sprawdź, jakie formy najlepiej nadają się do jego upieczenia. Dowiedz się, kiedy warto sięgnąć po blachę aluminiową, a kiedy zdecydować się na naczynie żaroodporne, formę ceramiczną czy silikonową.
Patelnia

Jak wybrać patelnię? cz. 1

Dania z wieprzowiny
Patelnia to podstawa każdej kuchni. Najlepiej mieć co najmniej 3 różnej wielkości oraz jedną dużą i głęboką – taka czwórka to absolutne minimum. Jak je jednak wybrać spośród tak bogatej oferty rynku?
Patelnia

Jak wybrać patelnię? cz. 2

Dania rybne
Dokonując wyboru drobnych narzędzi kuchennych często stajemy przed dylematem, jakie będą dla nas najlepsze. Według technologów żywienia przyrządzanie posiłków w uszkodzonych garnkach i patelniach ma bardzo duży wpływ na wartości odżywcze potraw. Wiele firm reklamuje tego typu akcesoria oferując nam swoje sprzęty jako najlepsze, bezpieczne i gwarantujące znakomity smak potraw, ale czy tym powinniśmy się kierować? Poniżej przedstawiam wam II odsłonę porad, które pozwolą wam wybrać dobrą patelnię.
wyposażenie kuchni

Jak wyposażyć kuchnię? Podstawowe wyposażenie kuchenne

Podstawy gotowania
Komplet garnków składający się ze 100 elementów, 150 noży, każdy do czegoś innego, 10 rodzajów patelni i milion innych narzędzi kuchennych nie uczynią z nikogo wspaniałego kucharza. Prawda jest taka, że do gotowania na domowym poziomie potrzeba niewiele, a dzięki temu oszczędzimy bardzo dużo miejsca w naszej kuchni i nie będziemy musieli przebijać się do blatu przez stos naczyń.
smażenie na teflonie

Niebezpieczne naczynia, które szkodzą zdrowiu

Naczynia do gotowania
Unikajmy aluminium, teflonu i plastiku. Jeśli patelnia, to żeliwna lub ceramiczna. Są najlepsze do smażenia. Eksperci z Państwowego Zakładu Higieny i organizacji ekologicznej WWF, czyli Światowego Funduszu na Rzecz Przyrody przestrzegają przed używaniem garnków z aluminium, tj. glinu, patelni z teflonu i opakowań z plastiku. Istnieją bowiem uzasadnione podejrzenia, że tworzywa te mogą szkodzić zdrowiu.
wykrawaczka z puszki

Jak zrobić wykrawaczkę do ciastek?

Naczynia do pieczenia
Chcesz upiec ciastka w wymyślonych przez siebie kształtach. Niestety w żadnym sklepie nie udało ci się do tej pory kupić odpowiednich wykrawaczek. Wszędzie są jedynie te najbardziej oklepane, czyli serduszka, samochodziki, kółka. W sezonach świątecznych jest nieco lepiej, bo - w zależności od świąt - można natrafić na choinkę czy zajączka. To jednak dla ciebie wciąż za mało. Bez obaw, po przeczytaniu tego artykułu zrobisz swoją wymarzoną wykrawaczkę.