Truskawkowo rabarbarowa konfitura z kardamonem

Truskawkowo rabarbarowa konfitura z kardamonem

Proste przepisy
Sezon truskawkowy jest w pełni. Jeżeli szukasz smakowitego sposobu na wykorzystanie tych wspaniałych owoców, to proponujemy przygotowanie domowej konfitury truskawkowo-rabarbarowej z delikatnym posmakiem kardamonu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przygotować ten smakowity produkt, to dokładny przepis znajdziesz poniżej.
marmolada z pigwy i jabłek

Jak zrobić marmoladę z jabłek i pigwy?

Przetwory
Dary późnego lata i jesieni, takie jak jabłka, warto zamknąć w słoikach i cieszyć się ich smakiem dłużej niż trwa na nie sezon. Dziś chciałabym zaprezentować wam sprawdzony przepis na przepyszną marmoladę z jabłek i pigwy z dodatkiem cynamonu. Jej wykonanie nie powinno przysporzyć wam żadnego problemu. Z proporcji podanych w przepisie powstanie niecałe półtora litra tego przetworu.
miód smakowy

Jak zrobić miód smakowy?

Ziołolecznictwo
Miód smakowy jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Jednak pszczelarze i lokalni dystrybutorzy każą sobie za taki wynalazek słono zapłacić. Nie rozpaczaj. Smakowy miód możesz w bardzo prosty sposób zrobić samodzielnie. Wystarczy zaledwie kilka łatwo dostępnych składników. Mogą to być suszone zioła, przyprawy, kwiaty – ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na miód smakowy wraz z propozycją składników, które możesz do niego dodać.
drylowanie wiśni widelcem

Jak wydrylować wiśnie widelcem?

Podstawy pieczenia
Nie trzeba inwestować w drylownicę, by uzyskać wiśnie w prawie nienaruszonym stanie, ale pozbawione pestek. Odpowiednio przygotowany widelec pozwala wydrylować je w taki sposób, że otwór będzie tylko po jednej stronie. Co więcej, wiśnie wciąż pozostaną soczyste, a nawet można zachować ich oryginalne ogonki. Jak przerobić widelec na drylownicę dowiesz się z filmiku lub zamieszczonego poniżej opisu krok po kroku. Przekonaj się jakie to proste.
pikle

Jak zrobić pikle z ogórków?

Przetwory
Chrupiące, cierpkie i soczyste - pikle stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, a spożywane solo są świetną przekąską. To idealny pomysł na „sezon ogórkowy”. Przetwory te są niedrogie, a przygotowanie kilku słoików domowych pikli z ogórków zajmuje nie więcej, niż pół godziny. Podstawą jest oczywiście dobry przepis. Instrukcję krok po kroku jak zrobić dobre pikle znajdziesz poniżej.
przetwory

Jak ratować psujące się przetwory?

Przetwory
Co należy robić, gdy przetwory się psują? Przede wszystkim nie należy się martwić, 1% zepsutych przetworów jest zawsze dopuszczalny. Najprostszą odpowiedzią byłoby – wyrzucić! Ale nie sama pleśń jest niebezpieczna, ale jej jady, które są toksyczne. Ważne jest zatem, by swoje przetwory w spiżarniach często przeglądać.

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Przetwory
Pasteryzowanie przetworów w butelkach z zakrętkami odbywa się na takiej samej zasadzie jak pasteryzowanie przetworów w słoikach typu twist-off. Pasteryzacja w słoikach z korkami, jest nieco inna i można ją przeprowadzić na dwa różne sposoby.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.