konserwowanie żywności

6 sposobów konserwowania żywności

Przetwory
Wszyscy wiemy jak trudno jest utrzymać świeżość żywności przez dłuższy czas. Szczególnie latem, żywność ma tendencję do psucia się ze względu na wysokie temperatury. Dlatego przed sezonem zapoznaj się z różnymi sposobami konserwowania żywności. Oto 6 sposobów, które pomogą ci zachować owoce i warzywa na dłużej.
mrożone produkty

Jakich produktów nie należy mrozić?

Przechowywanie
Mrożenie jest jednym ze sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Mrozimy mięsa, owoce, warzywa a nawet pieczywo. czy wiesz jednak, że nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia? Sprawdź jakich artykułów spożywczych nigdy nie należy mrozić.
zakwas buraczany

Jak zrobić zakwas buraczany z chlebem?

Odżywianie
W czerwonych burakach drzemie niesamowita moc. Są w stanie pokonać nadciśnienie, poprawią metabolizm, a nawet poradzą sobie z kamieniami w nerkach i wątrobie. Proponujemy ci przygotowanie zakwasu buraczanego według dawnej receptury, który oczyści organizm i poprawi twoje zdrowie.
otwieranie słoików

6 skutecznych sposobów na otwarcie słoika

Przetwory
W większości przypadków bez problemu możemy otworzyć słoik. Czasem zdarza się tak, że za żadne skarby wieczko nie chce się przekręcić. Jak je otworzyć nie posiadając otwieracza do słoików? Oto kilka sposobów, które rozwiążą twój problem.
grzyby suszone

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Przetwory
Czasami zbieramy więcej grzybów, tylko po to żeby je zasuszyć. Smak, a przede wszystkim zapach suszonych grzybów dodanych na przykład do potraw wigilijnych jest prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów. Mnie osobiście suszone grzyby kojarzą się właśnie z dzieciństwem, kiedy to moja babcia oraz mama przygotowywały przepyszną kapustę z grochem i suszonymi grzybami oraz zupę z suszonych grzybów. Niesamowity zapach. Uwielbiam ten czas. Ale, żeby się tym cieszyć trzeba grzyby odpowiednio zasuszyć.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
grzyby w occie

Jak zrobić grzyby w occie?

Przetwory
Rozpoczyna się sezon na grzyby. Zapewne nie każdy potrafi rozpoznać w lesie jadalne gatunki, ale z pewnością każdy potrafi docenić ich wspaniały smak. Grzyby można przygotować na wiele sposobów, ale moim zdaniem najlepsze są grzyby marynowane w occie. Są proste w wykonaniu i stanowią doskonały dodatek do mięs lub też jako przystawka do innych dań. Poniżej znajdziesz wskazówki, krok po kroku marynować grzyby.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby
Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.
dżem malinowy

Jak zrobić dżem malinowy?

Przetwory
Samodzielne przygotowanie pysznego dżemu może być bardzo proste, jeśli tylko zastosujesz się do poniższej metody. Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Co więcej, dodanie do nich cukru jeszcze bardziej zwiększa ich trwałość. Wiele przepisów wymaga, by dżem przez długi czas gotować, zmniejszając w ten sposób jego objętość. Jeśli jednak zawczasu dodamy do owoców cukru, etap gotowania znacznie się skróci, a dżem zyska bardziej intensywny smak. Oto jak zrobić dżem malinowy krok po kroku:

Jak zrobić grzyby w sosie własnym na zimę?

Przetwory
Grzybki przygotowane w ten sposób smakują jak świeże. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, makaronów, zapiekanek oraz farszu, np. do krokietów. Są wyśmienite i z pewnością posmakują niejednej osobie - szczególnie amatorom grzybów leśnych. Ich przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy dosłownie chwila, by cieszyć się słoiczkiem wypełnionym takimi grzybkami. Poniżej znajdziesz sprawdzony sposób na przepyszne grzybki w sosie własnym na zimę.