Lato zamknięte w słoiku: Jak pasteryzować domowe przetwory?

Warzywa
Latem i wczesną jesienią świeże owoce i warzywa mamy na wyciągnięcie ręki. Kupimy je tanio na targowiskach, gdzie stragany uginają się pod ich ciężarem albo możemy skorzystać z naszych ogrodowych zapasów. Jesienią i zimą nie musimy się z nimi rozstawać, ponieważ możemy zrobić z nich pyszne przetwory. Aby zachowały na długo swoją świeżość, trzeba wcześniej poddać je pasteryzacji. Nie jest to trudne, wystarczy kilka pomysłów, by cieszyć się latem w słoiku na długo. Jak przygotować przetwory idealne? Jakie sposoby gwarantują ich trwałość? Przekonajmy się.

Jak przedłużyć trwałość przetworów?

Przetwory
Nic tak dobrze nie smakuje w długie jesienne czy zimowe wieczory, jak samodzielnie przygotowane przetwory. Zatem skoro sezon na aromatyczne owoce, warzywa i grzyby trwa w najlepsze, warto wykorzystać ich nietuzinkowe walory i przygotować na ich bazie smakowite konfitury, dżemy, powidła, marynaty, przeciery czy sałatki. W jaki sposób najlepiej się do tego procesu przygotować? Jakich błędów unikać? Po jakie dodatki sięgnąć, aby przedłużyć trwałość domowych specjałów i gdzie najlepiej je przechowywać, aby możliwie jak najdłużej rozkoszować się ich smakiem? Podpowiadamy.

Sposoby na drylowanie wiśni i czereśni

Owoce
Największym minusem sezonu na wiśnie i czereśnie jest to, że trwa on tak krótko. By dłużej cieszyć się smakiem tych przepysznych owoców, staramy się zrobić jak najwięcej przetworów. Soki, kompoty, dżemy czy nalewki wzmocnią zimą naszą odporność, poprawią nam nastrój i przypomną o słonecznych wakacjach. Prawdziwą zmorą jest jednak drylowanie wiśni czy czereśni. Podpowiadamy, w jaki sposób uporać się z tym zadaniem sprawnie i bez użycia drylownicy.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

Dżem z czereśni

Jak zrobić dżem z czereśni?

Przetwory
Dżem jest dobry praktycznie do wszystkiego - do tostów z masłem, do marynaty do żeberek, do glazury do kurczaka, do lodów i deserów. Przepis na około 2 szklanki dżemu.
ekstrakt miętowy

Jak zrobić ekstrakt miętowy?

Proste przepisy
Ekstrakt miętowy to dodatek często wykorzystywany w kuchni i w kosmetyce. Niestety wciąż ciężko go dostać w sklepach. Alternatywą (i to znacznie tańszą) jest samodzielne przygotowanie takiego ekstraktu. Jedyne czego będziesz potrzebować to mięta i wódka. Przepis znajdziesz poniżej.
słoik

Jak usunąć zapach ze słoika?

Przetwory
Sezon na robienie przetworów w pełni. Nim się jednak za to zabierzemy, trzeba odpowiednio przygotować słoiki, w których zamkniemy odchodzące lato. Nie udało ci się pozbyć ze słoika zapachu przetworu, który znajdował się w nim wcześniej? Nie ty jedyna. Dlatego też chciałabym podzielić się z tobą kilkoma sprytnymi sposobami na usunięcie nawet bardzo intensywnego zapachu ze słoika. Warto wykorzystać je podczas przygotowywania słoików na tegoroczne przetwory.
gotowe kompoty na zimę

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

Owoce
Wiśnie mają śliczny kolorek a w tym roku jest ich sporo. Warto zatem zrobić z nich kompoty i przechować na zimę. Nie wymaga to wiele pracy a satysfakcja gwarantowana.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
przetwory

Jak ratować psujące się przetwory?

Przetwory
Co należy robić, gdy przetwory się psują? Przede wszystkim nie należy się martwić, 1% zepsutych przetworów jest zawsze dopuszczalny. Najprostszą odpowiedzią byłoby – wyrzucić! Ale nie sama pleśń jest niebezpieczna, ale jej jady, które są toksyczne. Ważne jest zatem, by swoje przetwory w spiżarniach często przeglądać.