Pomysły na przetwory z grzybów

Grzyby
Trwa sezon na grzyby. Niektóre okazy będzie można spotkać w lasach jeszcze w listopadzie, a wśród nich gąski, kurki i kanie. Szczęśliwcom, którym uda się zebrać pokaźną liczbę grzybów, proponujemy je zasuszyć, zamrozić, a także przygotować z nich pyszne przetwory. Sprawdzą się one doskonale w jesienno-zimowe dni. Podpowiadamy sześć sprawdzonych przepisów.

Janginizacja, czyli jak zrobić przetwory bez dodatku cukru?

Proste przepisy
W sierpniu i wrześniu w lasach i ogrodach znajdziemy jeszcze owoce sezonowe. Warto skorzystać z dobrodziejstw natury i przygotować z nich pyszne przetwory. By były również zdrowe, warto zrezygnować z dodawania do nich cukru, a zamiast niego dodać szczyptę soli. Zapewniamy, że nie stracą na smaku, a wręcz przeciwnie! Owoce puszczą więcej soku. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne przetwory bez cukru.

Kurka: Wszystko, co musisz wiedzieć o tym grzybie

Grzyby
Kurka to jeden z najpopularniejszych grzybów. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do listopada, więc mamy jeszcze sporo czasu, by wybrać się po nie do lasu i cieszyć się ich smakiem. Kurki to grzyby chętnie stosowane w kuchni, a także pełne witamin oraz minerałów. Wykazują więc wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Między innymi świetnie wpływają na mózg, wzmacniają mięśnie oraz łagodzą stres. Dlaczego jeszcze warto jeść kurki? O tym poniżej.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
otwieranie słoików

6 skutecznych sposobów na otwarcie słoika

Przetwory
W większości przypadków bez problemu możemy otworzyć słoik. Czasem zdarza się tak, że za żadne skarby wieczko nie chce się przekręcić. Jak je otworzyć nie posiadając otwieracza do słoików? Oto kilka sposobów, które rozwiążą twój problem.
Usuwanie naklejek ze słoika

Jak pozbyć się etykietki ze słoika?

Środki czyszczące
Żywność przechowywana w słoikach nie tylko wygląda o wiele efektowniej niż ta w foliowych torbach ale także dłużej utrzymuje swoją świeżość, nadaje się do spożycia i nie absorbuje wilgoci. Kiedy Twój słoik jest już opróżniony pozostaje jedynie zdjąć z niego etykietę. Dotychczas zajmowało Ci to sporo czasu ale przedstawiam kilka sposobów na to aby pozbyć się niechcianej etykiety.
Jak otworzyć słoik?

Jak otworzyć słoik?

Przetwory
Otwieranie słoików może czasem sprawić kłopot, szczególnie gdy są bardzo mocno zakręcone. Poniżej przedstawiam kilka sposobów na otworzenie słoika.
marynowana czerwona cebula

Jak zrobić marynowaną czerwoną cebulę?

Przetwory
Marynowana czerwona cebula to nie tylko wyrazisty smak dodający charakteru niejednej potrawie. To też piękny, intensywny kolor, który sprawia, że danie od razu chce się jeść. Cebula doskonale pasuje do kanapek, mięsa (szczególnie wieprzowiny), sałatek, czy dań na bazie fasoli. Jej przygotowanie zajmuje około 10 minut, a przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Czy można chcieć czegoś więcej? Może przepisu? Ten znajdziesz poniżej.
przetwory

Jak ratować psujące się przetwory?

Przetwory
Co należy robić, gdy przetwory się psują? Przede wszystkim nie należy się martwić, 1% zepsutych przetworów jest zawsze dopuszczalny. Najprostszą odpowiedzią byłoby – wyrzucić! Ale nie sama pleśń jest niebezpieczna, ale jej jady, które są toksyczne. Ważne jest zatem, by swoje przetwory w spiżarniach często przeglądać.
słoik

Jak usunąć zapach ze słoika?

Przetwory
Sezon na robienie przetworów w pełni. Nim się jednak za to zabierzemy, trzeba odpowiednio przygotować słoiki, w których zamkniemy odchodzące lato. Nie udało ci się pozbyć ze słoika zapachu przetworu, który znajdował się w nim wcześniej? Nie ty jedyna. Dlatego też chciałabym podzielić się z tobą kilkoma sprytnymi sposobami na usunięcie nawet bardzo intensywnego zapachu ze słoika. Warto wykorzystać je podczas przygotowywania słoików na tegoroczne przetwory.