Pomysły na przetwory z grzybów

Grzyby
Trwa sezon na grzyby. Niektóre okazy będzie można spotkać w lasach jeszcze w listopadzie, a wśród nich gąski, kurki i kanie. Szczęśliwcom, którym uda się zebrać pokaźną liczbę grzybów, proponujemy je zasuszyć, zamrozić, a także przygotować z nich pyszne przetwory. Sprawdzą się one doskonale w jesienno-zimowe dni. Podpowiadamy sześć sprawdzonych przepisów.

Janginizacja, czyli jak zrobić przetwory bez dodatku cukru?

Proste przepisy
W sierpniu i wrześniu w lasach i ogrodach znajdziemy jeszcze owoce sezonowe. Warto skorzystać z dobrodziejstw natury i przygotować z nich pyszne przetwory. By były również zdrowe, warto zrezygnować z dodawania do nich cukru, a zamiast niego dodać szczyptę soli. Zapewniamy, że nie stracą na smaku, a wręcz przeciwnie! Owoce puszczą więcej soku. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne przetwory bez cukru.

Kurka: Wszystko, co musisz wiedzieć o tym grzybie

Grzyby
Kurka to jeden z najpopularniejszych grzybów. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do listopada, więc mamy jeszcze sporo czasu, by wybrać się po nie do lasu i cieszyć się ich smakiem. Kurki to grzyby chętnie stosowane w kuchni, a także pełne witamin oraz minerałów. Wykazują więc wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Między innymi świetnie wpływają na mózg, wzmacniają mięśnie oraz łagodzą stres. Dlaczego jeszcze warto jeść kurki? O tym poniżej.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
otwieranie słoików

6 skutecznych sposobów na otwarcie słoika

Przetwory
W większości przypadków bez problemu możemy otworzyć słoik. Czasem zdarza się tak, że za żadne skarby wieczko nie chce się przekręcić. Jak je otworzyć nie posiadając otwieracza do słoików? Oto kilka sposobów, które rozwiążą twój problem.
Ocet jabłkowy ze skórek

Jak zrobić ocet jabłkowy ze skórek?

Przetwory
Ocet jabłkowy można dodawać do wielu sałatek i potraw ze względu na jego wspaniały smak jednak może być również spożywany sam w celach zdrowotnych. Można go kupić w sklepie, jednak zrobiony w domu będzie mieć znacznie wyższą jakość.
marmolada z jabłek

Jak zrobić marmoladę z jabłek?

Przetwory
Marmolada z jabłek nie wymaga chyba specjalnej reklamy. To zdrowy i pyszny dodatek do naleśników, placków, czy ryżu. Można ją również jeść samodzielnie. Przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Przygotowanie takiej marmolady to jedna z najprostszych rzeczy, jakie przydarzą ci się w kuchni. Przekonaj się sama.

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Przetwory
Pasteryzowanie przetworów w butelkach z zakrętkami odbywa się na takiej samej zasadzie jak pasteryzowanie przetworów w słoikach typu twist-off. Pasteryzacja w słoikach z korkami, jest nieco inna i można ją przeprowadzić na dwa różne sposoby.
Jak otworzyć słoik?

Jak otworzyć słoik?

Przetwory
Otwieranie słoików może czasem sprawić kłopot, szczególnie gdy są bardzo mocno zakręcone. Poniżej przedstawiam kilka sposobów na otworzenie słoika.
Grzyby

Jak zrobić grzyby w zalewie octowo-miodowej?

Przetwory
Zaletą domowych przetworów jest to, że możemy je przyrządzić według gustu i dodać ulubione składniki. Grzyby w zalewie octowo – miodowej maja niebanalny smak, który zachwyci niejednego smakosza. Idealna kompozycja przypraw i miodowa nuda sprawiają, ze grzybki wprost rozpływają się w ustach. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis, który pomoże wam w przyrządzeniu przepysznych grzybków.