Truskawkowo rabarbarowa konfitura z kardamonem

Truskawkowo rabarbarowa konfitura z kardamonem

Proste przepisy
Sezon truskawkowy jest w pełni. Jeżeli szukasz smakowitego sposobu na wykorzystanie tych wspaniałych owoców, to proponujemy przygotowanie domowej konfitury truskawkowo-rabarbarowej z delikatnym posmakiem kardamonu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przygotować ten smakowity produkt, to dokładny przepis znajdziesz poniżej.
marmolada z pigwy i jabłek

Jak zrobić marmoladę z jabłek i pigwy?

Przetwory
Dary późnego lata i jesieni, takie jak jabłka, warto zamknąć w słoikach i cieszyć się ich smakiem dłużej niż trwa na nie sezon. Dziś chciałabym zaprezentować wam sprawdzony przepis na przepyszną marmoladę z jabłek i pigwy z dodatkiem cynamonu. Jej wykonanie nie powinno przysporzyć wam żadnego problemu. Z proporcji podanych w przepisie powstanie niecałe półtora litra tego przetworu.
miód smakowy

Jak zrobić miód smakowy?

Ziołolecznictwo
Miód smakowy jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Jednak pszczelarze i lokalni dystrybutorzy każą sobie za taki wynalazek słono zapłacić. Nie rozpaczaj. Smakowy miód możesz w bardzo prosty sposób zrobić samodzielnie. Wystarczy zaledwie kilka łatwo dostępnych składników. Mogą to być suszone zioła, przyprawy, kwiaty – ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na miód smakowy wraz z propozycją składników, które możesz do niego dodać.
przetwory

Jak ratować psujące się przetwory?

Przetwory
Co należy robić, gdy przetwory się psują? Przede wszystkim nie należy się martwić, 1% zepsutych przetworów jest zawsze dopuszczalny. Najprostszą odpowiedzią byłoby – wyrzucić! Ale nie sama pleśń jest niebezpieczna, ale jej jady, które są toksyczne. Ważne jest zatem, by swoje przetwory w spiżarniach często przeglądać.

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Przetwory
Pasteryzowanie przetworów w butelkach z zakrętkami odbywa się na takiej samej zasadzie jak pasteryzowanie przetworów w słoikach typu twist-off. Pasteryzacja w słoikach z korkami, jest nieco inna i można ją przeprowadzić na dwa różne sposoby.
ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
jajka kiszone

Jak zrobić jajka kiszone?

Przetwory
Jajka kiszone – albo się je kocha, albo nienawidzi. Dla tych, którzy należą do tej pierwszej grupy, przygotowałam super przepis na jajka kiszone na ostro. Jajka są pycha! Nie tylko jest to przepis na najlepsze kiszone jajka, jakie kiedykolwiek jadłam, ale również najlepiej się prezentujące. Słoiki z takimi jajkami wyglądają bajecznie. Zachęcam Was więc do spróbowania mojego przepisu.
kalafior marynowany

Jak zrobić marynowanego kalafiora z papryką?

Przetwory
Z przetworów w occie triumf wciąż święcą papryka i ogórki. Jednak ja proponuje wam oryginalną i smaczną odmianę – marynowanego kalafiora. Jeżeli razem z nim umieścimy w słoiczkach również odrobinę marchewki i papryki, otrzymujemy pyszne przetwory, które można jeść wprost ze słoiczka. Oczywiście wyśmienicie smakują również jako dodatek do sałatek, kanapek czy mięsa. Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
marynowana marchew

Jak zamarynować marchewkę?

Przetwory
Marynowane grzyby, ogórki, cukinia, papryka... To wszystko już było! A czy marynowaliście kiedykolwiek marchewkę? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie w tym roku prezentowany tutaj przepis. Marynowana marchewka to doskonały dodatek do wielu potraw. Szczegółową recepturę ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jak zrobić dżem z głogu?

Przetwory
Dżem z głogu jest nie tylko bardzo smaczny ale również zdrowy. Pomaga on przy chorobach serca, chorobom układu naczyniowego oraz miażdżycy. Konfitury najlepiej jest robić jesienią, ze świeżych, dojrzałych owoców głogu.