Niecodzienne nadzienia do pączków - trzy przepisy

Proste przepisy
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W ten dzień z wielu domów będzie dochodził zapach smażonych pączków oraz chrustu, a cukiernie będą przeżywały prawdziwe oblężenie. Pączka, choć to kaloryczny przysmak, mało kto potrafi sobie odmówić w tłusty czwartek. Szczególnie, gdy jest pulchny, a jego nadzienie rozpływa się w ustach. Specjalnie dla fanów pączków oraz wielbicieli niecodziennych połączeń smakowych przygotowaliśmy trzy oryginalne propozycje nadzienia do pączków, których wykonanie wcale nie jest skomplikowane. Smacznego!

Musztarda i jej zaskakujące właściwości

Przyprawy
Pewnie niewielu z nas wie, ale musztarda to jeden z najlżejszych sosów, który wykazuje wiele pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości. W rosyjskiej tradycyjnej medycynie musztarda do dziś wykorzystywana jest do łagodzenia różnego rodzaju bóli, a także jako silny środek przeciwzapalny. Swe dobroczynne właściwości musztarda zawdzięcza dwóm cennym składnikom. To dzięki nim zaliczana jest do grupy najzdrowszych przetworów. Jakie to składniki i jak musztarda wpływa na nasze zdrowie? Na te pytania odpowiedź znajdziesz poniżej.
konserwowanie żywności

6 sposobów konserwowania żywności

Przetwory
Wszyscy wiemy jak trudno jest utrzymać świeżość żywności przez dłuższy czas. Szczególnie latem, żywność ma tendencję do psucia się ze względu na wysokie temperatury. Dlatego przed sezonem zapoznaj się z różnymi sposobami konserwowania żywności. Oto 6 sposobów, które pomogą ci zachować owoce i warzywa na dłużej.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
Usuwanie naklejek ze słoika

Jak pozbyć się etykietki ze słoika?

Środki czyszczące
Żywność przechowywana w słoikach nie tylko wygląda o wiele efektowniej niż ta w foliowych torbach ale także dłużej utrzymuje swoją świeżość, nadaje się do spożycia i nie absorbuje wilgoci. Kiedy Twój słoik jest już opróżniony pozostaje jedynie zdjąć z niego etykietę. Dotychczas zajmowało Ci to sporo czasu ale przedstawiam kilka sposobów na to aby pozbyć się niechcianej etykiety.
otwieranie słoików

6 skutecznych sposobów na otwarcie słoika

Przetwory
W większości przypadków bez problemu możemy otworzyć słoik. Czasem zdarza się tak, że za żadne skarby wieczko nie chce się przekręcić. Jak je otworzyć nie posiadając otwieracza do słoików? Oto kilka sposobów, które rozwiążą twój problem.
Jak otworzyć słoik?

Jak otworzyć słoik?

Przetwory
Otwieranie słoików może czasem sprawić kłopot, szczególnie gdy są bardzo mocno zakręcone. Poniżej przedstawiam kilka sposobów na otworzenie słoika.
musztarda domowej roboty

Jak zrobić musztardę?

Proste przepisy
Domowej roboty musztarda może wydawać się trudnym przedsięwzięciem. W rzeczywistości jej przygotowanie jest naprawdę proste i tanie. Zazwyczaj robi się w domu musztardę tradycyjną, jednak wzbogacenie jej różnymi przyprawami może w znaczący sposób poprawić jej smak. Poeksperymentuj z kilkoma rodzajami musztard, by wybrać tę, która najlepiej przypadnie ci do gustu. Przepis na domową musztardę znajdziesz poniżej.
kiszona kapusta

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Przetwory
Kiszona kapusta jest przepyszna sama w sobie, ale głębię jej smaku wydobywamy dopiero, gdy stosujemy ją jako dodatek do innych dań. Wspaniale smakuje z ziemniaczkami i schabowym, podobnie z wątróbką czy kaszanką, doskonale nadaje się także do surówek. Ale oczywiście jeżeli wolisz, możesz ją zajadać samą lub tylko pić sok z kiszenia, który jest niezwykle bogaty w witaminę C. Poniżej znajdziesz wskazówki jak przygotować kiszoną kapustę.
oliwa czosnkowa

Jak zrobić oliwę czosnkową?

Proste przepisy
Oliwa czosnkowa przydaje się w kuchni częściej, niż mogłoby się wydawać. Doskonale nadaje się do sałatek, marynat czy podsmażania warzyw. Miękkie, nasiąknięte oliwą ząbki czosnku mogą posłużyć do przyprawienia pizzy lub zapiekanki. Nie zdziwi cię chyba informacja, że do zrobienia własnej oliwy czosnkowej potrzebne są tylko dwa składniki. Jeśli zastanawiasz się, co dokładnie trzeba z nimi zrobić, by osiągnąć zadowalający efekt, zapraszam do dalszej lektury.