Owoce i liście czarnej porzeczki: Co zawierają? Jak je wykorzystać?

Owoce
Czarna porzeczka należy do krzewów, które chętnie uprawia się w ogrodach i na działkach. Wpływają na to nie tylko walory smakowe, ale również liczne właściwości prozdrowotne tej rośliny. W owocach czarnej porzeczki można bowiem znaleźć mnóstwo składników odżywczych, w tym spore dawki witamin C i A, minerałów oraz antyoksydantów. Dzięki temu korzystnie wpływają na odporność organizmu i pomagają zwalczać infekcje. Zawarte w nich flawonoidy spowalniają proces starzenia, działają przeciwzapalnie i odtruwają organizm. Pomocne są także przy artretyzmie i reumatyzmie oraz zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, m.in. miażdżycy i cukrzycy. Warto wiedzieć, że nie tylko owoce czarnej porzeczki wykazują lecznicze działanie. Od wieków w medycynie ludowej wykorzystuje się również jej liście. W czym mogą nam pomóc? Co można przyrządzić z czarnej porzeczki? Podpowiadamy.

Lato zamknięte w słoiku: Jak pasteryzować domowe przetwory?

Warzywa
Latem i wczesną jesienią świeże owoce i warzywa mamy na wyciągnięcie ręki. Kupimy je tanio na targowiskach, gdzie stragany uginają się pod ich ciężarem albo możemy skorzystać z naszych ogrodowych zapasów. Jesienią i zimą nie musimy się z nimi rozstawać, ponieważ możemy zrobić z nich pyszne przetwory. Aby zachowały na długo swoją świeżość, trzeba wcześniej poddać je pasteryzacji. Nie jest to trudne, wystarczy kilka pomysłów, by cieszyć się latem w słoiku na długo. Jak przygotować przetwory idealne? Jakie sposoby gwarantują ich trwałość? Przekonajmy się.

Jak przedłużyć trwałość przetworów?

Przetwory
Nic tak dobrze nie smakuje w długie jesienne czy zimowe wieczory, jak samodzielnie przygotowane przetwory. Zatem skoro sezon na aromatyczne owoce, warzywa i grzyby trwa w najlepsze, warto wykorzystać ich nietuzinkowe walory i przygotować na ich bazie smakowite konfitury, dżemy, powidła, marynaty, przeciery czy sałatki. W jaki sposób najlepiej się do tego procesu przygotować? Jakich błędów unikać? Po jakie dodatki sięgnąć, aby przedłużyć trwałość domowych specjałów i gdzie najlepiej je przechowywać, aby możliwie jak najdłużej rozkoszować się ich smakiem? Podpowiadamy.
ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
przetwory

Jak ratować psujące się przetwory?

Przetwory
Co należy robić, gdy przetwory się psują? Przede wszystkim nie należy się martwić, 1% zepsutych przetworów jest zawsze dopuszczalny. Najprostszą odpowiedzią byłoby – wyrzucić! Ale nie sama pleśń jest niebezpieczna, ale jej jady, które są toksyczne. Ważne jest zatem, by swoje przetwory w spiżarniach często przeglądać.
musztarda domowej roboty

Jak zrobić musztardę?

Proste przepisy
Domowej roboty musztarda może wydawać się trudnym przedsięwzięciem. W rzeczywistości jej przygotowanie jest naprawdę proste i tanie. Zazwyczaj robi się w domu musztardę tradycyjną, jednak wzbogacenie jej różnymi przyprawami może w znaczący sposób poprawić jej smak. Poeksperymentuj z kilkoma rodzajami musztard, by wybrać tę, która najlepiej przypadnie ci do gustu. Przepis na domową musztardę znajdziesz poniżej.
marynowana czerwona cebula

Jak zrobić marynowaną czerwoną cebulę?

Przetwory
Marynowana czerwona cebula to nie tylko wyrazisty smak dodający charakteru niejednej potrawie. To też piękny, intensywny kolor, który sprawia, że danie od razu chce się jeść. Cebula doskonale pasuje do kanapek, mięsa (szczególnie wieprzowiny), sałatek, czy dań na bazie fasoli. Jej przygotowanie zajmuje około 10 minut, a przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Czy można chcieć czegoś więcej? Może przepisu? Ten znajdziesz poniżej.
marynowana marchew

Jak zamarynować marchewkę?

Przetwory
Marynowane grzyby, ogórki, cukinia, papryka... To wszystko już było! A czy marynowaliście kiedykolwiek marchewkę? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie w tym roku prezentowany tutaj przepis. Marynowana marchewka to doskonały dodatek do wielu potraw. Szczegółową recepturę ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz w dalszej części artykułu.
otwieranie słoików

6 skutecznych sposobów na otwarcie słoika

Przetwory
W większości przypadków bez problemu możemy otworzyć słoik. Czasem zdarza się tak, że za żadne skarby wieczko nie chce się przekręcić. Jak je otworzyć nie posiadając otwieracza do słoików? Oto kilka sposobów, które rozwiążą twój problem.
słoik

Jak usunąć zapach ze słoika?

Przetwory
Sezon na robienie przetworów w pełni. Nim się jednak za to zabierzemy, trzeba odpowiednio przygotować słoiki, w których zamkniemy odchodzące lato. Nie udało ci się pozbyć ze słoika zapachu przetworu, który znajdował się w nim wcześniej? Nie ty jedyna. Dlatego też chciałabym podzielić się z tobą kilkoma sprytnymi sposobami na usunięcie nawet bardzo intensywnego zapachu ze słoika. Warto wykorzystać je podczas przygotowywania słoików na tegoroczne przetwory.