Kurka: Wszystko, co musisz wiedzieć o tym grzybie

Grzyby
Kurka to jeden z najpopularniejszych grzybów. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do listopada, więc mamy jeszcze sporo czasu, by wybrać się po nie do lasu i cieszyć się ich smakiem. Kurki to grzyby chętnie stosowane w kuchni, a także pełne witamin oraz minerałów. Wykazują więc wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Między innymi świetnie wpływają na mózg, wzmacniają mięśnie oraz łagodzą stres. Dlaczego jeszcze warto jeść kurki? O tym poniżej.

Jak przedłużyć trwałość przetworów?

Przetwory
Sezon na apetyczne owoce, warzywa i grzyby trwa w najlepsze, a my chętnie wykorzystujemy ich smak, aromat i walory odżywcze, robiąc z nich smakowite konfitury, dżemy, powidła, marynaty, przeciery czy sałatki. Przepisów na przetwory jest bez liku, ale o błąd w trakcie ich przygotowywania i przechowywania bardzo łatwo. Podpowiadamy, jak przedłużyć trwałość domowych specjałów i gdzie najlepiej je przechowywać, aby móc rozkoszować się ich smakiem aż do przyszłego lata.

Jak suszyć grzyby? Sprawdzone sposoby

Grzyby
Sezon na grzyby rozkręca się na dobre. Pomysłów na przetwarzanie i wykorzystanie ich w kuchni mamy tysiące. Grzyby możemy śmiało gotować, dusić, marynować i rzecz jasna suszyć. Ta ostatnia forma pozwala na długo zachować ich aromat i smak. Oczywiście pod warunkiem, że do tej czynności podejdziemy profesjonalnie i będziemy trzymać się odpowiednich zasad. Podpowiadamy, które grzyby najlepiej wybrać do suszenia, jak je do tego procesu przygotować, w jaki sposób najlepiej je suszyć i jak je później przechowywać.
dżem malinowy

Jak zrobić dżem malinowy?

Przetwory

Samodzielne przygotowanie pysznego dżemu może być bardzo proste, jeśli tylko zastosujesz się do poniższej metody. Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Co więcej, dodanie do nich cukru jeszcze bardziej zwiększa ich trwałość. Wiele przepisów wymaga, by dżem przez długi czas gotować, zmniejszając w ten sposób jego objętość. Jeśli jednak zawczasu dodamy do owoców cukru, etap gotowania znacznie się skróci, a dżem zyska bardziej intensywny smak. Oto, jak zrobić dżem malinowy krok po kroku:

Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
pikle

Jak zrobić pikle z ogórków?

Przetwory
Chrupiące, cierpkie i soczyste - pikle stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, a spożywane solo są świetną przekąską. To idealny pomysł na „sezon ogórkowy”. Przetwory te są niedrogie, a przygotowanie kilku słoików domowych pikli z ogórków zajmuje nie więcej, niż pół godziny. Podstawą jest oczywiście dobry przepis. Instrukcję krok po kroku jak zrobić dobre pikle znajdziesz poniżej.
dżem z gruszek

Jak zrobić dżem z gruszek?

Przetwory
Gruszki, gruszeczki.... Ich orzeźwiający i słodki smak sprawia, że te owoce niemal rozpływają się w ustach. Są bardzo soczyste oraz zdrowe. Owoce gruszki są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Poza tym, zawierają antyoksydanty, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Niestety przez cały rok ciężko nam mieć dostęp do świeżych gruszek. Dlatego warto pomyśleć o zamknięciu ich w słoikach w formie dżemu. Jak to zrobić?
kiszone ogórki

Jak kisić ogórki?

Przetwory

Sezon ogórkowy w pełni, a ty zastanawiasz się jaki przepis wybrać, aby ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę? Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja proponuję ten według mnie najłatwiejszy i najszybszy. Poniżej znajdziesz instrukcję.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2327280&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Przetwory
Pasteryzowanie przetworów w butelkach z zakrętkami odbywa się na takiej samej zasadzie jak pasteryzowanie przetworów w słoikach typu twist-off. Pasteryzacja w słoikach z korkami, jest nieco inna i można ją przeprowadzić na dwa różne sposoby.
dżem z borówki amerykańskiej

Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej?

Przetwory

Dżem to najlepszy sposób, żeby zamknąć smak lata w słoiku i móc cieszyć się nim nawet w środku najbardziej mroźnej zimy. Bardzo wdzięcznym „materiałem” na domowe przetwory są borówki amerykańskie. Dżem z tych owoców doskonale smakuje ze świeżutkim chlebem lub naleśnikami. To również wyjątkowo apetyczne nadzienie do domowych wypieków. Banalnie prosty przepis na ten dżemik znajdziesz poniżej.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2394616&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>