Jak zrobić klasyczną konfiturę truskawkową? Prosty przepis

Przetwory
Nic tak nie umili nam jesiennych i zimowych posiłków, jak świeże pieczywo z domową konfiturą truskawkową. Najlepiej zaprawić ją jeszcze w czerwcu, czyli w sezonie truskawkowym. Właśnie w tym miesiącu w sklepach znajdziemy najlepszej jakości okazy, a w dodatku w dobrej cenie. Wszystkim wielbicielom tych pysznych owoców podpowiadamy prosty przepis na klasyczną konfiturę truskawkową. Zachwyci każde podniebienie!

Sekrety udanych przetworów

Proste przepisy
Zbliża się lato, a wraz z nim coraz więcej warzyw i owoców, które wielu z nas wykorzysta do przygotowania przetworów. W lecie najczęściej zaprawiamy dżemy, konfitury, ogórki i inne warzywa, a także różnego rodzaju pasty i sałatki. Jednak, by nasze przetwory były pyszne i świeże przez cały rok, powinniśmy pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas ich przygotowywania. Oto one.

10 niezbędnych porad kulinarnych

Warzywa
Marzysz o tym, by być mistrzynią lub mistrzem w kuchni? Otóż sztuka gotowania nie polega wyłącznie na umiejętnym dobieraniu smaków i przyrządzaniu żywności w umiejętny sposób. Mistrz kuchni powinien znać tajniki i triki kulinarne, dzięki którym jego potrawy zawsze będą smaczne, jedzenie długo świeże, a żywność rzadko będzie lądować w koszu. Jak to zrobić? Pomogą w tym niezbędne porady kulinarne. Te zasady powinna znać każda pani domu oraz miłośnicy kulinariów.
Dżem z czereśni

Jak zrobić dżem z czereśni?

Przetwory
Dżem jest dobry praktycznie do wszystkiego - do tostów z masłem, do marynaty do żeberek, do glazury do kurczaka, do lodów i deserów. Przepis na około 2 szklanki dżemu.
Dżem truskawkowy

Jak zrobić dżem z truskawek?

Przetwory

Jest to jeden z najprostszych przepisów na dżem truskawkowy, bez pektyny czy żelatyny. Dżem jest miękki, łatwo się rozsmarowuje. Smakuje rewelacyjnie i z pewnością posmakuje wszystkim członkom twojej rodziny. Nie ma nic lepszego nich kromka chrupiącego pieczywa posmarowanego tym smakołykiem. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie szczegółowe wskazówki, które pomogą wam w zrobieniu wyśmienitego dżemu.

Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
gotowe kompoty na zimę

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

Owoce
Wiśnie mają śliczny kolorek a w tym roku jest ich sporo. Warto zatem zrobić z nich kompoty i przechować na zimę. Nie wymaga to wiele pracy a satysfakcja gwarantowana.
ogórki małosolne

Jak zrobić ogórki małosolne?

Przetwory
Ogórki małosolne to doskonała alternatywa dla wszystkich, którzy szybko chcą się cieszyć smakiem kwaszonych ogórków. Ze względu na krótki czas kiszenia, ogórki te z zewnątrz wyglądają jak ogórki kiszone, jednak ich środek jest jeszcze prawie surowy. Jeśli nie zjesz wszystkich ogórków małosolnych, odstaw je. Po pewnym czasie zamienią się w równie pyszne ogórki kiszone.
dżem malinowy

Jak zrobić dżem malinowy?

Przetwory

Samodzielne przygotowanie pysznego dżemu może być bardzo proste, jeśli tylko zastosujesz się do poniższej metody. Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Co więcej, dodanie do nich cukru jeszcze bardziej zwiększa ich trwałość. Wiele przepisów wymaga, by dżem przez długi czas gotować, zmniejszając w ten sposób jego objętość. Jeśli jednak zawczasu dodamy do owoców cukru, etap gotowania znacznie się skróci, a dżem zyska bardziej intensywny smak. Oto jak zrobić dżem malinowy krok po kroku:

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2327863&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

kiszone ogórki

Jak kisić ogórki?

Przetwory

Sezon ogórkowy w pełni, a ty zastanawiasz się jaki przepis wybrać, aby ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę? Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja proponuję ten według mnie najłatwiejszy i najszybszy. Poniżej znajdziesz instrukcję.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2327280&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>