Truskawkowo rabarbarowa konfitura z kardamonem

Truskawkowo rabarbarowa konfitura z kardamonem

Proste przepisy
Sezon truskawkowy jest w pełni. Jeżeli szukasz smakowitego sposobu na wykorzystanie tych wspaniałych owoców, to proponujemy przygotowanie domowej konfitury truskawkowo-rabarbarowej z delikatnym posmakiem kardamonu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przygotować ten smakowity produkt, to dokładny przepis znajdziesz poniżej.
marmolada z pigwy i jabłek

Jak zrobić marmoladę z jabłek i pigwy?

Przetwory
Dary późnego lata i jesieni, takie jak jabłka, warto zamknąć w słoikach i cieszyć się ich smakiem dłużej niż trwa na nie sezon. Dziś chciałabym zaprezentować wam sprawdzony przepis na przepyszną marmoladę z jabłek i pigwy z dodatkiem cynamonu. Jej wykonanie nie powinno przysporzyć wam żadnego problemu. Z proporcji podanych w przepisie powstanie niecałe półtora litra tego przetworu.
miód smakowy

Jak zrobić miód smakowy?

Ziołolecznictwo
Miód smakowy jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Jednak pszczelarze i lokalni dystrybutorzy każą sobie za taki wynalazek słono zapłacić. Nie rozpaczaj. Smakowy miód możesz w bardzo prosty sposób zrobić samodzielnie. Wystarczy zaledwie kilka łatwo dostępnych składników. Mogą to być suszone zioła, przyprawy, kwiaty – ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na miód smakowy wraz z propozycją składników, które możesz do niego dodać.
ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
przetwory

Jak ratować psujące się przetwory?

Przetwory
Co należy robić, gdy przetwory się psują? Przede wszystkim nie należy się martwić, 1% zepsutych przetworów jest zawsze dopuszczalny. Najprostszą odpowiedzią byłoby – wyrzucić! Ale nie sama pleśń jest niebezpieczna, ale jej jady, które są toksyczne. Ważne jest zatem, by swoje przetwory w spiżarniach często przeglądać.
słoik

Jak usunąć zapach ze słoika?

Przetwory
Sezon na robienie przetworów w pełni. Nim się jednak za to zabierzemy, trzeba odpowiednio przygotować słoiki, w których zamkniemy odchodzące lato. Nie udało ci się pozbyć ze słoika zapachu przetworu, który znajdował się w nim wcześniej? Nie ty jedyna. Dlatego też chciałabym podzielić się z tobą kilkoma sprytnymi sposobami na usunięcie nawet bardzo intensywnego zapachu ze słoika. Warto wykorzystać je podczas przygotowywania słoików na tegoroczne przetwory.
jajka kiszone

Jak zrobić jajka kiszone?

Przetwory
Jajka kiszone – albo się je kocha, albo nienawidzi. Dla tych, którzy należą do tej pierwszej grupy, przygotowałam super przepis na jajka kiszone na ostro. Jajka są pycha! Nie tylko jest to przepis na najlepsze kiszone jajka, jakie kiedykolwiek jadłam, ale również najlepiej się prezentujące. Słoiki z takimi jajkami wyglądają bajecznie. Zachęcam Was więc do spróbowania mojego przepisu.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
marynowana czerwona cebula

Jak zrobić marynowaną czerwoną cebulę?

Przetwory
Marynowana czerwona cebula to nie tylko wyrazisty smak dodający charakteru niejednej potrawie. To też piękny, intensywny kolor, który sprawia, że danie od razu chce się jeść. Cebula doskonale pasuje do kanapek, mięsa (szczególnie wieprzowiny), sałatek, czy dań na bazie fasoli. Jej przygotowanie zajmuje około 10 minut, a przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Czy można chcieć czegoś więcej? Może przepisu? Ten znajdziesz poniżej.
ekstrakt miętowy

Jak zrobić ekstrakt miętowy?

Proste przepisy
Ekstrakt miętowy to dodatek często wykorzystywany w kuchni i w kosmetyce. Niestety wciąż ciężko go dostać w sklepach. Alternatywą (i to znacznie tańszą) jest samodzielne przygotowanie takiego ekstraktu. Jedyne czego będziesz potrzebować to mięta i wódka. Przepis znajdziesz poniżej.