Musztarda i jej zaskakujące właściwości

Przyprawy
Pewnie niewielu z nas wie, ale musztarda to jeden z najlżejszych sosów, który wykazuje wiele pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości. W rosyjskiej tradycyjnej medycynie musztarda do dziś wykorzystywana jest do łagodzenia różnego rodzaju bóli, a także jako silny środek przeciwzapalny. Swe dobroczynne właściwości musztarda zawdzięcza dwóm cennym składnikom. To dzięki nim zaliczana jest do grupy najzdrowszych przetworów. Jakie to składniki i jak musztarda wpływa na nasze zdrowie? Na te pytania odpowiedź znajdziesz poniżej.
konserwowanie żywności

6 sposobów konserwowania żywności

Przetwory
Wszyscy wiemy jak trudno jest utrzymać świeżość żywności przez dłuższy czas. Szczególnie latem, żywność ma tendencję do psucia się ze względu na wysokie temperatury. Dlatego przed sezonem zapoznaj się z różnymi sposobami konserwowania żywności. Oto 6 sposobów, które pomogą ci zachować owoce i warzywa na dłużej.
mrożone produkty

Jakich produktów nie należy mrozić?

Przechowywanie
Mrożenie jest jednym ze sposobów na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Mrozimy mięsa, owoce, warzywa a nawet pieczywo. czy wiesz jednak, że nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia? Sprawdź jakich artykułów spożywczych nigdy nie należy mrozić.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
Usuwanie naklejek ze słoika

Jak pozbyć się etykietki ze słoika?

Środki czyszczące
Żywność przechowywana w słoikach nie tylko wygląda o wiele efektowniej niż ta w foliowych torbach ale także dłużej utrzymuje swoją świeżość, nadaje się do spożycia i nie absorbuje wilgoci. Kiedy Twój słoik jest już opróżniony pozostaje jedynie zdjąć z niego etykietę. Dotychczas zajmowało Ci to sporo czasu ale przedstawiam kilka sposobów na to aby pozbyć się niechcianej etykiety.
słoik

Jak usunąć zapach ze słoika?

Przetwory
Sezon na robienie przetworów w pełni. Nim się jednak za to zabierzemy, trzeba odpowiednio przygotować słoiki, w których zamkniemy odchodzące lato. Nie udało ci się pozbyć ze słoika zapachu przetworu, który znajdował się w nim wcześniej? Nie ty jedyna. Dlatego też chciałabym podzielić się z tobą kilkoma sprytnymi sposobami na usunięcie nawet bardzo intensywnego zapachu ze słoika. Warto wykorzystać je podczas przygotowywania słoików na tegoroczne przetwory.
marynowana czerwona cebula

Jak zrobić marynowaną czerwoną cebulę?

Przetwory
Marynowana czerwona cebula to nie tylko wyrazisty smak dodający charakteru niejednej potrawie. To też piękny, intensywny kolor, który sprawia, że danie od razu chce się jeść. Cebula doskonale pasuje do kanapek, mięsa (szczególnie wieprzowiny), sałatek, czy dań na bazie fasoli. Jej przygotowanie zajmuje około 10 minut, a przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Czy można chcieć czegoś więcej? Może przepisu? Ten znajdziesz poniżej.
musztarda domowej roboty

Jak zrobić musztardę?

Proste przepisy
Domowej roboty musztarda może wydawać się trudnym przedsięwzięciem. W rzeczywistości jej przygotowanie jest naprawdę proste i tanie. Zazwyczaj robi się w domu musztardę tradycyjną, jednak wzbogacenie jej różnymi przyprawami może w znaczący sposób poprawić jej smak. Poeksperymentuj z kilkoma rodzajami musztard, by wybrać tę, która najlepiej przypadnie ci do gustu. Przepis na domową musztardę znajdziesz poniżej.
Jak otworzyć słoik?

Jak otworzyć słoik?

Przetwory
Otwieranie słoików może czasem sprawić kłopot, szczególnie gdy są bardzo mocno zakręcone. Poniżej przedstawiam kilka sposobów na otworzenie słoika.
kiszona kapusta

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Przetwory
Kiszona kapusta jest przepyszna sama w sobie, ale głębię jej smaku wydobywamy dopiero, gdy stosujemy ją jako dodatek do innych dań. Wspaniale smakuje z ziemniaczkami i schabowym, podobnie z wątróbką czy kaszanką, doskonale nadaje się także do surówek. Ale oczywiście jeżeli wolisz, możesz ją zajadać samą lub tylko pić sok z kiszenia, który jest niezwykle bogaty w witaminę C. Poniżej znajdziesz wskazówki jak przygotować kiszoną kapustę.