Sos sojowy: Czy warto go jeść?

Sosy i Dipy
Kuchnia azjatycka jest coraz bardziej popularna. Nawet my, Polacy, przekonaliśmy się do jedzenia i przyrządzania azjatyckich przysmaków. Jednym z kluczowych składników tych potraw jest sos sojowy. Jego ciemny kolor, aromatyczny zapach i bardzo specyficzny smak pozwalają nam poczuć klimat kultury azjatyckiej. Obecnie na rynku spotkamy wiele rodzajów sosów sojowych, które różnią się od siebie nie tylko ceną, ale i składem. Podpowiadamy, jak nie dać się nabrać tanim podróbkom i wybrać dobrej jakości sos sojowy.
Kiszony imbir

Jakie właściwości posiada kiszony imbir?

Kuchnia azjatycka
Imbir w postaci kłącza lub korzenia był wykorzystywany w kuchni azjatyckiej od ponad czterech tysięcy lat. W Chinach od ponad dwóch tysięcy najczęściej wykorzystywany jako napar w problemach niestrawności i rozstroju żołądka. Dzisiaj, imbir stosowany jest także w innych przypadłościach. Jego kiszona postać znana jest smakoszom sushi, gdyż oczyszcza podniebienie i pozwala wydobyć prawdziwy smak sushi.
Jak zrobić chiński czerwony olej smakowy?

Jak zrobić chiński czerwony olej smakowy?

Kuchnia chińska
Chiński czerwony olej jest ważnym składnikiem wielu dań kuchni chińskiej. Używany jest również jako przyprawa do sosów i sałatek. Zamiast kupować gotowy czerwony olej, spróbuj przygotować go samodzielnie. Wystarczy kilka składników.
Kurczak w miodzie po chińsku

Jak zrobić kurczaka w miodzie po chińsku?

Dania z drobiu
Kurczak z tego przepisu jest najpierw panierowany, następnie smażony na głębokim oleju a na koniec polany pysznym, gęstym sosem. Sos przygotowany jest z miodu, czosnku, imbiru oraz octu ryżowego. Kurczak w miodzie najlepiej będzie smakował z ryżem. Smacznego!
wypalanie woka

Jak używać woka po raz pierwszy (wypalanie woka)?

Naczynia do gotowania
Wok wykonany ze stali węglowej przed pierwszym użyciem powinien być poddany tzw. procesowi wypalania. Ma to na celu wytworzenie na jego powierzchni cienkiej powłoki węglowej, która ochroni go przed rdzewieniem i zapobiegnie przywieraniu potraw. Proces ten można wykonać w każdej chwili, jednak najlepiej zrobić to od razu. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz poniżej.
kurczak z sezamem i pomarańczami

Jak zrobić kurczaka po chińsku z sezamem i pomarańczami?

Dania z drobiu
Kuchnia chińska jest zdrowa i smaczna. Kuchnia chińska jest prosta w przygotowaniu. Kuchnia chińska to między innymi kurczak, koniecznie z sezamem, miodem i pomarańczami. Dlaczego właśnie w takiej wersji? Skosztuj, a zrozumiesz. Przepis znajdziesz poniżej.

Jak zrobić kurczaka z sezamem?

Dania z drobiu
Kurczak z sezamem na słodko jest bardzo prosty do przygotowania - nawet się nie spodziewasz jak bardzo! Danie to najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, zieloną cebulką oraz surówką z kapusty. Do tego przepisu możesz użyć mięsa z udek, skrzydełek lub piersi z kurczaka. Wybór zależy od ciebie. Poniższy przepis jest na 4 porcje.
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania

Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.

wok

Jak gotować w woku (4 sposoby)?

Podstawy gotowania
Wydawać by się mogło, że wok to magiczne naczynie, które służy wyłącznie do przygotowania dań kuchni chińskiej. Okazuje się jednak, że ma on znacznie szerszy wachlarz zastosowań. Niepozorny wok nadaje się do wszystkiego, począwszy od zwykłego podsmażania na dużym ogniu, poprzez gotowanie na parze, wędzenie, a na smażeniu w głębokim oleju skończywszy. Jak widzisz – to naczynie jest czymś znacznie więcej, niż tylko patelnią do chińskich dań. Opisane poniżej przykłady dotyczą woka o średnicy 35 cm z płaskim dnem ze stali węglowej i długą, drewnianą rączką. Płaskie dno ma tutaj kluczowe znaczenie, ponieważ umożliwia ono stabilne umiejscowienie woka bezpośrednio na palniku kuchenki i maksymalizację uzyskanego w ten sposób ciepła. Stal węglowa jest materiałem najlepszym, ponieważ szybko nagrzewa się i stygnie oraz tworzy naturalną powłokę nieprzywierającą (więcej na ten temat przeczytasz w poradzie „Jak używać woka po raz pierwszy?”).
Sos sojowo-imbirowy

Jak zrobić sos sojowo-imbirowy?

Kuchnia japońska
Kuchnia azjatycka jest lekka i głównie dzięki niej Japończycy wyglądają młodo i zdrowo. Sos sojowy z imbirem jest idealnym dodatkiem do dań azjatyckich. Świetnie sprawdza się również jako marynata do mięsa. Wzbogaci smak waszych potraw nadając im ciekawy, niemalże egzotyczny wymiar. Sos można podać jako dip do maczania japońskich pierożków gyoza. Poniżej znajdziecie prosty i szybki przepis na wyśmienity sos sojowy z imbirem, który zachwyci niejednego fana orientalnych smaków.