Jak zrobić chiński czerwony olej smakowy?

Jak zrobić chiński czerwony olej smakowy?

Kuchnia chińska
Chiński czerwony olej jest ważnym składnikiem wielu dań kuchni chińskiej. Używany jest również jako przyprawa do sosów i sałatek. Zamiast kupować gotowy czerwony olej, spróbuj przygotować go samodzielnie. Wystarczy kilka składników.
sushi na talerzu

3 mity na temat sushi

Kuchnia azjatycka
Sushi cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Serwuje je coraz więcej restauracji, na kulinarnej mapie Polski pojawiają się także lokale z kuchnią azjatycką, a nawet wyjątkowe sushi bary. Co ciekawe, na temat tego azjatyckiego przysmaku krąży kilka mitów. Rozprawimy się z trzema “faktami”, które powtarzane są najczęściej. Okazuje się, że nie mają one zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością, z powodzeniem możesz je włożyć między bajki.
pikantny ryż z warzywami

Jak zrobić pikantny ryż z warzywami?

Proste przepisy
To zdumiewające jak niepozorne z osobna warzywa i niewyraźny w smaku ryż pod wpływem odpowiedniej obróbki zmieniają się w pyszne, sycące danie. Smażony ryż z warzywami może przybierać różne smaki. Ten przygotowany według zamieszczonego tutaj przepisu posmakuje wszystkim, którzy lubią bardziej pikantne dania. Niemała w tym zasługa papryczki chili i ostrego sosu azjatyckiego dodanych do ryżu. Jeśli brzmi to dla ciebie jak zachęta, polecam zabrać się do dzieła. Zapewniam, że nie pożałujesz.
Kurczak w miodzie po chińsku

Jak zrobić kurczaka w miodzie po chińsku?

Dania z drobiu
Kurczak z tego przepisu jest najpierw panierowany, następnie smażony na głębokim oleju a na koniec polany pysznym, gęstym sosem. Sos przygotowany jest z miodu, czosnku, imbiru oraz octu ryżowego. Kurczak w miodzie najlepiej będzie smakował z ryżem. Smacznego!
wypalanie woka

Jak używać woka po raz pierwszy (wypalanie woka)?

Naczynia do gotowania
Wok wykonany ze stali węglowej przed pierwszym użyciem powinien być poddany tzw. procesowi wypalania. Ma to na celu wytworzenie na jego powierzchni cienkiej powłoki węglowej, która ochroni go przed rdzewieniem i zapobiegnie przywieraniu potraw. Proces ten można wykonać w każdej chwili, jednak najlepiej zrobić to od razu. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz poniżej.
sajgonki z serem

Jak zrobić pieczone sajgonki z serem?

Kuchnia azjatycka
Masz ochotę na powiew egzotyki na twoim stole? Przygotuj na obiad sztandarowe danie kuchni azjatyckiej – sajgonki. Składniki w farszu możesz modyfikować według własnego uznania, jednak ja polecam ci wypróbować mój ulubiony mix: kurczaka z żółtym serem i kolendrą. Całość zapiekamy w piekarniku, by uzyskać chrupiący przysmak.
Bakłażan po chińsku

Jak zrobić bakłażana po chińsku?

Dania wegetariańskie
Ten bakłażan nie wymaga jakiś specyficznych składników. Wszystko to co jest potrzebne znajdziesz w swojej kuchni. Ostry i zarazem słodki sos sprawia, że bakłażan ten jest pyszny.
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania

Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.

kurczak z sezamem i pomarańczami

Jak zrobić kurczaka po chińsku z sezamem i pomarańczami?

Dania z drobiu
Kuchnia chińska jest zdrowa i smaczna. Kuchnia chińska jest prosta w przygotowaniu. Kuchnia chińska to między innymi kurczak, koniecznie z sezamem, miodem i pomarańczami. Dlaczego właśnie w takiej wersji? Skosztuj, a zrozumiesz. Przepis znajdziesz poniżej.

Jak zrobić chińskie naleśniki jajeczne?

Potrawy z jajka
Tak jak inne naleśniki tak i te składają się z mąki, jajka, wody i soli. To co je różni od reszty to to, że nie całe jajko dodajemy od razu do ciasta ale tylko jego część. Resztę mieszanki jajecznej wlewamy na smażącego się naleśnika, czekamy aż się lekko zetnie i zawijamy. Naleśniki jajeczne możemy jeść na śniadanie, czy jako przekąskę podczas dnia. Danie to wywodzi się z Chin i Tajwanu gdzie uliczni kucharze przygotowują je w niecałe pół minuty. Oczywiście, ktoś kto nie jest wprawiony w ich pieczeniu będzie potrzebował nieco więcej czasu bo “aż” 1-2 minuty. Z poniższych składników otrzymasz 2 naleśniki o wielkości około 18 cm.